- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Egér probléma
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Analóg fényképezés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parlagfű
tag
Sziasztok!
Kicsit off, de hátha tud valaki segíteni. Evga 750 B3 elszállt, érdemes javíttatni\megnézetni (ha lehet egyáltalán), és ha igen, észak Pesten valahol , valakinek kapcsolata? -
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20993 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a választ.
Valóban jobb lenne (és talán megfizethetőbb is) egy olyan konfigurációt összerakni amiben minél nagyobb fogyasztású hardverek vannak. Nekem is az a problémám hogy nem tudom megterhelni a tápot rendesen tesztelés céljából. Az áramlökés elviselése az melyik tápon belüli alkatrész felelős? Persze nem akarom ennyire leegyszerűsíteni, nyilván a tápban lévő alkatrészek egymáshoz viszonyított paraméterei is fontosak. Csak mert ha valami egyszerű dologról van szó (egyszerű kicserélni), amit kicserélek egy nagyobb tűrésű alkatrészre akkor az a táp is jobban tolerálná a hirtelen áramlökést. -
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
A 60 Wattos izzó hidegen sokkal nagyobb áramot vesz fel mint amit a 60 Watt alapján számítanánk (5A).
Mivel hidegen alig több mint egytizede az ellenállása a melegen mért ellenállásnak. (lehet akár 40 amper is)Ezt a bekapcsolási áramlökést az egyik táp elviseli, a másik meg nem.
Ezért műterhelésnek nem igazán alkalmas!
Mivel ettől a próbától még mindkét táp jó lehet. (meg rossz is)
Erre a próbára nagy teljesítményű ellenállásokat kellene alkalmazni, akár folyadék hűtéssel
Mivel ezek jóval drágábbak mint egy autóizzó, én erre a célra egy komplett számítógépet használok, (még VGA kártya is van benne) amivel kb. 400 Wattig, (12 Volton) megtudok terhelni egy tápot.
Ui:
Persze csak emiatt nem vennék egy használt számítógépet, de nekem is ez van csak kéznél.
Műterhelésbe meg nem fektetek pénzt.
-
Doner
aktív tag
Sziasztok! Valaki megpróbálná leírni hogy ezt a jelenséget a tápegység konkrétan mitől produkálja míg egy másik nem?
Ezt egy régi elavult értéktelen számítógépen csináltam táp tesztelés céljából.
Továbbá tudom hogy nyilván nem ez a legjobb módja, bizonyára vannak műszerek amikkel (és persze több tudással) komolyabb méréseket lehet végezni, ez csak az én kísérletezésem otthon. Mégis szeretném ha ezen csekély információkból valaki találgatna hogy a tápegységen belül konkrétan mi okozhat ilyen problémát, mert nagyon érdekel a téma. Azért a hosszú felvezető hogy előre válaszoljak sok felmerülő visszakérdezésre.Szóval a jelenség: Bekapcsolt számítógép(csak a boot választó képernyőig, szóval oprendszer nincsen elindítva hogy ne azt kíntassam). Multiméter a 12 V-os ág feszültségének mérésére fixen bedugva. Ha rá csatlakoztatok 60w terhelést a 12V-os ágra (H4 izzó) akkor a számítógép újraindul, de a tápegység nem áll le közben és a lámpa világít és a feszültség értékek is teljesen normális tartományban maradnak, de a gép mégis újraindul amikor hirtelen felkapcsolom a rácsatlakoztatott izzót.
Másik tápegység ami újabb azzal nem csinál ilyet. Annál nem indul újra a gép.
Az egyik táp egy régebbi 400 wattos fsp, az újabb egy szintén 400-as fsp hexa.
Kondenzátorok mindkettőben jók. Mi okozza ezt az újraindulást az egyiknél és a másiknál meg nem? Hogy lehet hogy a feszültség mindkettőnél teljesen határétéken belül marad az újraindulás pillanatában is? Vagy talán elképzelhető hogy leesik de csak annyira rövid időre hogy a multiméter nem jelzi ki? Azt tudom hogy nem csak a feszültség számít hanem az áram "görbéje" is amit oszcilloszkóppal lehet mérni. Ehhez lehet köze az újraindulásnak? -
Sziasztok!
Azt csinálja a gép újabban, hogy indulás után pár perccel vagy újraindul, vagy valamilyrn formában beáll teljesen; se kép, se hang.
Reset után minden hibátlan akár napokig is.
Ez mekkora eséllyel táphiba?
(Régebbi Seasonic 400W, 120-130w max terheléssel.)Kössz!
-
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #20982 üzenetére
De hát eddig is az egyik 8 pines másik alapkábelről kapta a delejt nem?
SEMMIKÉPP NE DUGD RÁ A CPU- tápkábelére!!!!
Eltérőek a lábak, máshol adja ki az ampert, megsütheted az alkatrészt!
Ja most olvasom vissza, hogy eredetileg 1 db-2 felé osztottat osztottál 3 fele....nem csoda hogy túlmelegedett az a vezetékezés, 1 db 8-pinre nem illik 150W-nál nagyobb terhelést küldeni...akkor sem ha matematikailag elviselné...nem szereti/fogja. -
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #20980 üzenetére
Ja hogy 4 db VGA tápkábel van ezen a tápon? Akkor az lehet megoldás hogy eloszlatod, hátha belül is el van osztva másik ágra. Gondolom nem fogsz második VGA-t rákötni.
Az a helyzet hogy a melegedő kábellel kapcsolatban nem megoldás hogy ventivel hűtöd, mert azzal nem a problémát kezelted hanem annak csak egyik tünetét. Magyarra fordítva: attól mert középen meghűtöd az áramkör egyik elemét, máshol még előferdülhet tűz. -
válasz
PROTRON #20978 üzenetére
Amikor megvettem a VGA-t és a CPU-t decemberben akkor úgy emlékszem nem volt semmi probléma 1-2 hónapig. Sajnos az ismerőseimnek nincs 850+ os táp ,így nem tudom kipróbálni. Most annyit csináltam próbaképp, hogy a másik 8pines ágra dugtam át a 2db 8as kábet ,meg beraktam egy ventit ami a tápkábelt hűti lol
Egyelőre stabil .
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #20977 üzenetére
Lehet ott van az adatlapodon, de 1: honnan tudja bárki hogy épp arról a gépről kérdezel és nem egy másik gépről? 2: ha én segítséget kérek, ne a másiknak kelljen kutakodnia, meg kitalálni a világomat.
Mióta csinálja ezt a konfigod? Volt hogy gond nélkül vitte full terhelésen ezt a cpu-t és a gpu-t?
Mert az rtx 3000-es szériára jellemző hirtelen 1-1 pillanatos terhelés kiugrások amikor jóval meghaladja azt a 300W-os hivatalos terhelést(ami inkább 320).
Nem is mindig tudja kijelezni az oprendszer alatt futó programok annyira rövid ideig tartanak, de elképzelhető hogy a tápodat nem ekkora A-es áramfelvételre tervezték azon az ágon amelyikre a VGA van kötve. Valszeg amikor 2013-ban piacra dobták ezért is csak 2 db csatit raktak rá. Elméletben pont ezért ajánlják a 750-es tápokat ehhez a VGA-hoz, de nem biztos hogy a Te tápodat anno amikor tervezték számoltak ilyennel. Lehet hogy a maradék ampereket a cpu-nak tartogatja, másik ágon.Ki kéne próbálni egy 850-essel is, mert amúgy még mindig benne van a pakliban hogy másik alkatrész okozza a problémát.
Ha a 850 alatt nem jelentkezik a kék halál, akkor a Te tápod a kevés, amihez szerezni kéne ugyanilyet és az alapján tudod belőni hogy garanciális jellegű probléma (ha még van rajta) vagy a fenti, tervezésből eredő probléma áll fenn. Ez utóbbi esetében még mindig van értelme használt piacon eladni és akkor az új beszerzés árát mérsékled. -
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #20975 üzenetére
Sajnos a legfontosabb információkat kihagytad a leírásodból nevesint:
-tápegység pontos adatai!
-táp életkora
-VGA típusa, de jobb lenne az adatlapja szerinti terhelési érték, hogy ne az ittenieknek kelljen felturnia a netet hozzá
-még azért a konfig többi részéről is jöhetne minden lényeges info, mert nem is biztos hogy a VGA miatt dobja el a rendszer magát...
De akár a VGA-nak is lehet belső hibája...GLHF!
-
Komolyabb játéknál egyből blue screent kapok . Azt vettem észre, meleg a tápkábel ami a vgaba megy ,ez normàlis ? (8 +8 pin megy egy ágról ,mivel 3db 8pin kell a vganak ,és csak 2db van a tàpon ) CPU,VGAt direkt tuning nélkül is kipróbáltam,de ugyanúgy kék halál pl egy battlefield1 nél. Lehet döglődik a psu ?
nem szívesen dobnék ki új tàpra 70kt,ha nem is az a probléma.
-
TaylorXIII
őstag
válasz
PROTRON #20971 üzenetére
Na elhoztam ma a tápot és be is szereltem. Kissé csalódtam mikor megfogtam és kicsit nyöszörgött, gyengébb anyagból van mint az FSP 400 PNF, Chieftec CTG 500 80P, Chieftec GPS 400AA-101A de azok ugye régebbi tápok. De az FSP 400 PNF érzésre lényegesen nehezebb az biztos és a háza is sokkal erősebb. De végülis nem lesz a tápra rakva semmi szóval végülis mindegy, hogy gyengébb a háza. De amúgy üzemel szépen. Köszönöm a segítségeket😄😄
-
TaylorXIII
őstag
válasz
PROTRON #20971 üzenetére
Megnéztem a másik gépben a vga-t és adott képet. Hagytam bebootolni windowsba. Aztán eszembe jutott amit ElektrikusDE írt, hogy rakjam át az FSP tápot abba a gépbe amiben a Chieftec bekrepált. Először egy R7 250x + 4gb rammal próbáltam és egy vinyóval. Nem volt gond. Aztán beraktam a +8 gb ramot és a másil vinyót is és úgy sem volt gond. Aztán kiszedtem az r7 250x-et és beraktam a helyére az rx 480-t és azóta is működik. Már néztem rajta Youtubeot is. Holnap meg meglesz egy FSP Hydro Pro 500. Szóval köszönöm a segítségeket. Majd ha meglesz az új tápegység még írok.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
PROTRON #20971 üzenetére
Én ilyen esetben mindig "próba tápot" használok.
Mivel egy "normális" tápnak van zárlatvédelme (is), egy próba nem árthat meg neki.
Persze mivel van digitális multiméterem is, a VGA kártyát, és az alaplapot is letudom (zárlatra) ellenőrizni. (akár előtte is, de nem szoktam, mivel megbízom a tápomban)
-
PROTRON
addikt
válasz
ElektrikusDE #20970 üzenetére
Arra gondolsz hogy a 400-ast rakja át az elszállt táp helyére a tesztelésekre?
Előbb még ki kéne próbálnia a VGA-t külön, másik olyan gépben amiben a többi alkatrész működik, aztán jó ötlet hogy az elfüstölt táp ról működtetett alaplap, proci, ram teszteléséhez rakja át a tápot, bár lehet hogy időben kb ugyanannyira jön ki. -
PROTRON
addikt
válasz
TaylorXIII #20968 üzenetére
Az a gpu azért annyira nem nagy étvágyú, nyilván egy terheléses tesztnél lehet hogy sokat kér és lekapcsolna a táp, de egy képernyő teszt erejéig bele kell férjen a 400W-ba egy olyan konfig, hivatalosan 110-150W között lehet terhelt állapotban annak a VGA-nak az igénye.
Már azzal is beljebb vagy ha képet ad és wnidows után kikapcsolod.
Ha fizikailag nem fér bele a másik gépbe, de van affinitásod szerelni, akkor annak kiszerelheted az alaplapját és az alaplap dobozára rakva rápróbálhatsz a slotba helyezésre erre a kis időre. A táp maradhat is a gépházban ha elég hosszúak a kábelei. -
TaylorXIII
őstag
válasz
PROTRON #20966 üzenetére
Fejlemény:
Egy 2 magos inteles ddr2-es gépbe be tudtam rakni a vinyókat és elértem rajtuk az adatokat meg volt a gépen aida64 és azon belül csináltam háttértároló sebességmérést és lefutott az is. Szóval remélhetőleg nincs bajuk. Procit, ramot nem tudom miben kipróbálni mert nincs se másik AMD AM3 alaplapom se másik inteles DDR3-as alaplapom. De legalább látszólag a vinyók okék. Az rx 480 meg ahogy néztem bele sem férne abba a gépbe, na meg nem lenne elég szufla se. Abban egy FSP 400 PNF vagy APN van. Lényeg, hogy valamilyen FSP 400 Wattos táp. -
TaylorXIII
őstag
válasz
PROTRON #20966 üzenetére
Áhá, értem. Ez egy 6 éves táp. 15500 volt OEM kiszerelésben iponnál 2015-ben. Az FSP Hexa 500 volt hasonló árban akkoriban pl. Néztem a milyen tápot vegyek topicban az ajánlott tápok listáját, de abban is pl a Chieftec táp amire rákerestem, 2017-ben volt utoljára a boltokban. Szóval nem igazán friss a lista. Ha a tápok árai az euró forint árfolyam alapján változnak akkor ami most 20k az lehet akkor az kb 16k volt.😁
-
PROTRON
addikt
válasz
TaylorXIII #20965 üzenetére
Nono, nem azt írtam hogy "mégsem olyan jó", most látom hogy ez egy 10 éves típus, nem biztos hogy az árát az utóbbi 2-3 év 25-35k-s áraihoz kéne hasonlítanom.
De tény hogy nem egy felső kategóriás egység, amiket 15-20 évre terveznek és szinte garantálják hogy semmit sem ránthatnak magukkal.
Azért volt ajánlott anno, mert tartalmazza a fontos védelmeket, de mint írtam az ördög nem alszik. -
TaylorXIII
őstag
válasz
PROTRON #20964 üzenetére
A megszakítók pontos paramétereit én azt sem tudom honnan kéne kiderítenem szóval azt elengedem😅 Ez egy ajánlott táp volt, azért vettem anno, így egy kicsit meglepett, hogy azt írtad, hogy mégsem olyan jó. A vinyókat lehet ma ki tudom próbálni egy másik gépben, de azért bízom benne, hogy az ajánlott kis Chieftec tápom nem okozott kárt másban. Na de köszönöm a válaszod és ha nem felejtem el akkor írok később fejleményekről😄
-
PROTRON
addikt
válasz
TaylorXIII #20963 üzenetére
Az adatlapja szerint elméletben van benne "SCP" angolul short circuit protection, magyarul rövid zárlat elleni védelem. A megszakítód a rövidzárra reagált, amely előtt már elvileg lekapcsolta a táp a gépet a hálózatról.
Elvileg a kattogás azért volt, mert megpróbált újraindulni a táp, csak pár kör alatt eljutott a végleges rövidzár állapotig, ekkor vágta le a megszakítót.
Viszont az is benne van hogy ez nem egy drága tápegység, lehet hogy nem csak az a rész adta meg magát ami miatt kialakult a rövidzár, hanem egyéb védelmek is.Egy szó mint száz, nagyobb az esélye annak hogy az egységeid túlélték, de az ördög nem alszik, megnyugtatni látatlanba nem tudunk.
Puding próbája az evés, első körben érdemes másik gépben kipróbálni a háttértárakat, aztán egyesével a többi egységet is...Az hogy az óránál is lement, ahhoz ismerni kellene a pontos paramétereit a kérdéses megszakítóknak, mert rengeteg helyen nem figyelnek arra hogy melyik karakterisztikájú megszakítót hova kell beépíteni, mit okoz a sorrendiség.
-
TaylorXIII
őstag
Sziasztok!
Az én tápomnak valószínüleg már nincs baja. Már a többi megfáradtságban elhunyt táppal szalad a búzatáblákban a kis Chieftec CTG 500 80P. Viszont kb 4-szer csapta le a biztosítékot és nem csak a lakásban hanem a villanyóránknál is(panelházban lakunk). A gépben lévő cuccok csak egyszer élték ezt meg szerencsére. Utána kiszereltem és úgy volt a többi biztosíték lecsapás. Már akkor lecsapta a biztosítékot mikor bedugtam és átkapcsoltam a kapcsolóját. Utoljára mikor lecsapta még kicsit szikrázott is. Szóval az lenne a kérdésem, hogy az az egy biztosítéklecsapás amikor a gépben volt az tehetett-e kárt a többi alkatrészben? Úgy történt az első lecsapás, hogy néztem Youtube videót aztán egyik pillanatról a másikra elsötétült a kép és elkezdett furán kattogni valami lent a gépben és ez tarthatott olyan 15 mp-ig, aztán megtörtént az első biztosíték lecsapás. Utólag valószínűleg nem fülelni kellett volna, hogy mi kattog hanem egyből kihúzni. De most már mindegy. Egy régebbi tápra gemkapcsos módszerrel rákötöttem utána a két vinyót és akkor elindultak, de hogy lett-e bármi bajuk azt sajnos nem tudtam kideríteni még. Szóval az a kérdésem, hogy tehetett-e kárt a Chieftec CTG 500 80P táp a vinyókban vagy másban?
Előre is köszönöm a válaszokat😄
-
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20961 üzenetére
Nem óhajtom eladni. Már akkor tudtam mikor észrevettem ezt. A forrasztás sem tetszik annyira.
A másik tápot tökéletesre akarom csinálni, ha megüti azt a mércét akkor azt eladom esetleg, jó szolgálatot tehet másnál még sokáig.
Igen ebbe is olyan kondikat vettem. 105 C low esr. Ugyanolyan teapo márkájú mint ami benne volt gyárilag. (Az is 105 fokos volt) Szerintem ez egy jó táp.
-
ElektrikusDE
senior tag
A kondenzátorok az egyenfeszültség "hullámoságát" csökkentik, igy nem meglepő hogy eltérő értékek esetén is működik.
Egy ágban általában több kondenzátor is van, igy az egyik teljes kapacitás vesztése esetén is működhet a tápegység, de nem megfelelő minőségű a kiadott egyenfeszültség.
Extrém esetben már nem is fog bekapcsolni.De a "működés" még nem elég, a kiadott feszültségeknek elég "simának" is kell lennie ahhoz hogy ne rövidítse le a számítógép alkatrészeinek éllettartamát.
Az egyenfeszültség "minőségét a multiméter nem mutatja, ahhoz oszcilloszkóp kéne.
"10V 4700 µF helyett csak 2200 µF 16V"
"1000 µF 10 volt ezek helyére is 2200 µF 16V ment"Ez a megoldás nem a legjobb, de szerencsére ez 5 Voltos vagy 3.3 Voltos ág.
Mivel az újabb alaplapok a 12 Voltos ágat terhelik jobban, 5 Voltos és 3.3 Voltos ágban szinte mindig marad tartalék.
Igy, ha nem pakolod tele a gépet 4-6 HDD-vel, nem hiszem hogy gondot okozna a későbbiekben.
Viszont:
Ha elkívánod adni a javított tápegységet,akkor ilyet nem illik csinálni!
Ilyen esetben a gyári paraméter biztosítása érdekében, mindig megegyező kapacitású és megegyező (vagy kicsit nagyobb) feszültségű kondenzátorokat kell használni.
Természetesen jó minőségű 105 C "low ESR" kivitelben.
-
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20959 üzenetére
Üdv! Hát köszönöm a segítséget.
Ja a qva annyába mikor már majd nem össze raktam akkor vettem észre hogy az is púpos így szedhettem szét újra...persze itt felmerül a kérdés (legalábbis bennem) hogy mennyiben számított volna, ha azt nem cserélelem ki, mert egyébként megterheltem rendesen és szépen tartotta a feszültséget pedig az a kondi kiszedve és kimérve pontosan kiderült hogy csak dísznek volt benne mert teljesen rossz volt. Meg azt sem értem hogy összesen 7 db kondit kellett végül is cserélni de amikor az első 5db ot kicseréltem akkor már beindult és működött, pedig 2 még akkor is kuka volt benne.
A másik hogy sajnos utólag vettem észre hogy egy 10V 4700 µF helyett csak 2200 µF 16V-osat tettem bele. Meg volt 2db olyan ami 1000 µF 10 volt ezek helyére is 2200 µF 16V ment...csak ugye itt nem kisebb hanem nagyobb.
Nem tudom mennyire csökkenti az élettartamát ha a 4700-as helyett 2200-as van az egyik helyén. Mindenesetre hibátlanul működik. Nem tervezem szétszedni csak ha újra megadta magát, remélem pár évig jó lesz.
A másik táp pontosan ugyan ilyen és azon is szemmel láthatóan rosszak a kondik, annál már "gyakorlottabb" leszek és jobban felkészülök bele való kondikkal.
-
ElektrikusDE
senior tag
Én is csináltam képeket, az első kettőt be is jelöltem rajta, de a harmadik, negyediknél már kicsit gondban voltam.
Gondoltam várok egy kicsit, hátha más is segít bene!
Köszi VIPowER:
"Én elkezdtem mozgatni a kondenzátort és amikor már annyira kilazult akkor hátul is láttam ahogyan mozog a forrasztás"Igen, én is igy szoktam, persze közben forrasztópákával melegítve a forrpontot, és ha nem mozdul a kondi akkor nem talált.
(ki is lehet mérni a távolságokat a panel szélétől úgy könnyebb megtalálni)
A negyedik kondenzátor nem púpos?
Dupla Gratula, főleg hogy elsőnek sikerült!
-
Doner
aktív tag
https://kepkuldes.com/image/9epUnf
https://kepkuldes.com/image/9epJJF
-
Doner
aktív tag
válasz
VIPowER #20955 üzenetére
Na
Működik, kicseréltem a kondikat, hirtelen lett készenléti 5V feszültség aztán be is lehetett kapcsolni, autó izzóval megterhelve is teljesen stabil marad.
Itt a kép működés közben: Persze még össze kell rakni. A hűtés miatt nem kell aggódni mert így csak 10 mp-re hagytam bekapcsolva és már le is nyomtam.
Itt pedig a kondenzátor lábainak a helye. Kettőt egymáshoz közelit eltaláltad, de a harmadikat azt sárgával jelöltem a te képeden, ennyit tévedtél. (Ez nem kritika így is köszönöm a segítséget) Én elkezdtem mozgatni a kondenzátort és amikor már annyira kilazult akkor hátul is láttam ahogyan mozog a forrasztás, onnan tudtam melyik lesz az.
-
VIPowER
őstag
Először mindig takarítással kezdünk. Igazán kifújathatnád a port belőle.
Szerintem ezek a lábak lesznek, persze nem 100%-ék. -
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20952 üzenetére
Üdv!
Elnézést, igazad van, tényleg nehéz, ha nem lehetetlen kép nélkül segíteni.
Csináltam képet, a jelölt (3db) púpos kondenzátort szeretném kicserélni újakra.
Remélem a lényeg azért látszik, bejelöltem a kondikat.https://kepkuldes.com/image/9ecTOc
https://kepkuldes.com/image/9ecS3Y
-
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
Ha már itt elakadtál, akkor talán hanyagolnod kéne ezt a projectet.
Egyébként ilyenkor leszokták fényképezni a panelt (mindkét oldalon), és úgy szoktak segítséget kérni.
Jó esetben akár be is jelölhetik neked a fényképen azt a pontos helyett ahol van a kondi lába, de szerintem ez már a részedről túlzott elvárás.
Bizonyos alapismeretek sajnos szükségesek javításokhoz, ez fórum nem iskola.
-
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20948 üzenetére
Üdv!
Lenne egy nagyon nímand kérdésem
Beszereztem a listából mindent amit tudtam, tápteszter kivételével meg transzformátor leválasztó kivételével mert az nem volt. Kiforrasztottam pár kondenzátort ezeket is pótoltam, ugyanolyan taepo márkájú low esr csak nem 10V hanem 16V a kapacitás ugyanakkora mert nagyobb nem fér oda. Szóval a kérdésem az hogy a nyák belső részén is van két db kondenzátor amit cserélni kellene, de míg a külsőknék láttam hogy mit kell a hátlapon kiforrasztani addig itt nem tudom megállapítani hogy melyik forrasztás tartozik a kondikhoz, csak forgatgatom egyik oldalról a másikra mint valami csimpánz..
-
ElektrikusDE
senior tag
Sokkal nagyobb kapacitásút inkább ne rakj bele, (de szerintem a 3300uF még nem okozna bajt) nagyobb hőmérséklet jelzésűt (105 C) és kicsit nagyobb feszültségűt viszont rakhatsz bele.
Nem ártana "low ESR" kondenzátorokat használod, mivel az hosszabb élettartamú, és a feszültség is "simább" lesz tőlük.
-
barabasb
tag
válasz
ElektrikusDE #20942 üzenetére
Multiméter nem?
-
ElektrikusDE
senior tag
Én még hozzátenném ezeket:
Csipesz
Ónszippantó
Flux ceruza
Forrasztó ón ólomtartalmú
Kevésbé fontos (nekem)
Digitális mikroszkóp
Tápegység teszter
Persze jól jöhetnek, de nem "létszükséglet"!
Egy jó minőségű forrasztópáka?
Én inkább kombinált forrasztóállomást használok.(hőlégfúvó és forrasztópáka)
De ez már az ízlések és pofonok kategória. (tápjavítás esetén)
Viszont más esetben már nem az. (minkét eszközre egyaránt szükség van sokszor)
-
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20940 üzenetére
Igen, a veszélyeket tudom, de majd bele rázódom
Igen a nagy kondik tudom hogy sok kraftot tudnak tárolni, érdemes kihúzott állapotában is néha "bekapcsolni" a tápot hogy eltűnjön a töltése.
Igazából minden érintésvédelmi dolgot betartok, a legrosszabb esetben soha nem javítom meg és nem fog működni. De azért ezzel a technikai háttér támogatással szerintem menni fog amit itt kaptam eddig. Megrendelek mindent amire szükségem lehet vagy lesz.
Egy jó minőségű forrasztópáka
Tápegység teszter
Digitális mikroszkóp?
NYÁK tartó, befogó forrasztáshoz.
Megfelelő alkatrészek hozzá (kondenzátor)
(Ha valamit kihagytam, szólhattok)Forrasztás előtt meg azt tervezem hogy kidobott alaplapokon gyakorlok forrasztással, le-fel tenni alkatrészeket hogy mire élesben megy meglegyen a rutinom.
-
ElektrikusDE
senior tag
1.
Igen!2.
Van benne, csak épen igy néz ki:Minden tápban van biztosíték, de nem mindegyik üvegcsöves.
Kivételt ez alól idáig, csak kínai LED világításnál találtam.
Ui:
Azt ugye tudod hogy milyen veszélyekkel jár egy táp javítás?
A hálózati feszültség (230 Volt), nem játék, és még a kondenzátorban is maradhat feszültség a hálózatról lecsatlakoztatva is!
-
Doner
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #20938 üzenetére
Üdv! Nagyon köszönöm a segítséget!
Köszi, remélem sikerülni fog!
Szóval akkor pontosítva:
Rossz kondenzátor miatt nincsen meg a készenléti 5V? És mivel nincsen meg a készenléti 5V ezért be sem lehet kapcsolni? Ez így valószínű?
Am egy biztosítékot nem találok szoktak bennük lenni ilyen kis henger biztosíték üvegben egy kis szál. Vagy ez nem minden tápban van? FSP ATX-400PNF-ben nincsen?
-
Doner
aktív tag
Üdv mindenkinek!
ATX tápegységnél ha a készenléti 5V helyett 3,33V-ot mérek ez milyen hibára utal?
Zöld vezeték leföldelésével próbáltam eddig indítani
Van 2db FSP ATX-400PNF tápegységem, egyiket sem tudom elindítani. A lila vezetéket ami a készenléti 5V-ot szolgáltatja én 3,33 voltot mérek. Lehet köze hozzá hogy nem tudom indítani?Hibásan vettem mindkettőt, szeretném őket megjavítani, de első körben valahogyan be kéne indítani őket. A kondik egyébként púposak rajta ezeket tudom majd cserélni. De most nem vagyok benne biztos hogy az okozhat e ilyen hibát hogy be sem indul. Elvileg be kellene indulnia max ha rosszakl a kondik akkor nagyon ingadozik a feszültség amíg azokat ki nem cseréltem újra. Vagy a kondiknak köze van a standby 5v-hoz is?
-
juve600
nagyúr
sziasztok !
THERMALTAKE TR2 S 500W tápegységem van, a napokban elkezdett egy furcsa sípoló hangot adni,ha leállítom a gépet és újraindítom akkor nem sípol,random csinálja, mi lehet a gond ? a táp 4 éves
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
Takax12 #20933 üzenetére
Hiába Cooler Master, mégis vannak különböző bekötésű kábelek .
Sok esetben elég csak a vezetékek sorrendjét megcserélni a kábeleken, de az alaplapi és a PCI-E tápkábel sem felcserélhető! (hiába 8 pines mindkettő.)
Egy korrekt számítógép, vagy akár TV szerviz meg tudná oldani, új kábelek vásárlása nélkül is.
Én sajnos nem, mivel messze vagyok Magyarországtól.
-
Takax12
csendes tag
válasz
ElektrikusDE #20932 üzenetére
Szia!
Jó a meglátás, valóba 8 pines kábelek nélkül kaptam, de eredeti Cooler Master 8 pineseket szereztem hozzá, sőt van egy másik CM moduláris tápom és annak a kábeleivel sem indul.
Hol tudnám ezt szervizeltetni? -
Takax12
csendes tag
Sziasztok!
Kaptam egy Cooler Master V750 80Gold tápot és a 8 pines csatik közül egyikben sincs élet. Van egy tápfesz mérőm, és az alaplapi csati, a sata, és az ide csatikban van megfelelő feszültség, viszont ha bármenyik ágat rákapcsolom a műszerre a 8 pinesből leáll a táp. Gari már rég nincs rá. Elég jó cuccnak tűnik, szóval nem dobnám ki, ha valahogy javítható. Mit lehet a megoldás? Valami biztosíték csere? Ötlet?
Köszi.
Üdv Laci -
ezvan2011
csendes tag
-
ezvan2011
csendes tag
Sziasztok nekem kéne egy kis segítség
Van egy HKC 550wattos tápom,egy Am3+os gépbe volt, 125wattos bulldozer proci volt a gépbe , a 4pines cpu csati megpörkölödött
Alig tudtam kibányászni a lapból. Aztán csináltam egy ryzen 5ös konfigot ,4pin hosszabitoval használtam mert az új ház miatt a táp alulra került ,egy molex átalakítóval menne a masina (molex - 4pin) ? A két sárga (szerintem ott a 12v) égett meg és leállt a gép .Tuti az AM3+lap miatt volt ez , én voltam a hülye ,hogy nem cseréltem ki a csatlakozót mikor megpörkölödött a csati
Az AM3+os lapon még az audio sem müködött
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
FSP HYDRO 700W 2017. évi vásárlás: 1 hete lettem figyelmes arra, hogy a játék terhelés alatt (Fallout 4) a tápegység ventilátor nagyon hallható tartományba kerül. A gondom ezzel csupán az, hogy a szabályzása nem egyenletes. Amikor hallható lesz akkor 100% szerintem a PWM (hallásra) majd gondol egyet és vissza veszi, holott a CPU GPU kihasználtság maradt 100%, szerintem Power-ben is.
Proci: Ryzen 5600X PB, nincs PBO és All core OC
VGA: RX570 (TDP 150W) tuningal 175W
2db SSD, 1DB HDD
4db ventilátor.Garanciális bevizsgálásra ezek alapján küldhető, vagy csupán 4 év alatt ennyit kopott a tápegység?
szélzaj ez nem pedig csapágy. RTX3070 is volt. Akkor nem volt ilyen gond 2 hónapja.
Tápegység, ház kitisztítva, levegővel átfújva, Cougar Panzer MAX-ban porszűrő is védi, kapnia kellene elegendő levegőt. Ezeket ellenőriztem. -
GAbre
veterán
Üdv!
Vettem 1 tápot.
Ha lekapcsolom kapcsolóját úgy néz ki meghal a táp és csak jóval fél nappal/órákkal később tud csak elindulni alaplap.Addig semmi reakció.(másik alaplappal is)
Kicsit teszteltem kártya nélkül aida alatt nem fagyott,crashelt.
De ahogy beraktam tápcsatis vga-t(max 300W,táp 900Wos),a superposition elindult(csak fekete képernyő,semmi tesztprogram) elgondolkozott,majd megfagyott,majd 2-3 alkalom után biosz is megfagyott.1x sikerült végigmennie 1080p-ben.4kban el se indult tesztvideó.
ekkor kapcsolóval lekapcsoltam,és azóta megint se kép,se hang.
Erős a gyanúm,hogy problémás a táp.
Mit gondoltok? -
PROTRON
addikt
A hivatalos érvényben lévő standardok szerint a 12V-os ág tűrése 11,4-12,6V között van, tehát ezek között ingadozhat, de hogy ez a "jelalak" mennyire gyakori az már eset függő.
A 175W terhelésre nem írod hogy ez most full, vagy csak közepes? Milyen VGA+cpu?Ezektől függetlenül a rendszeres társasházi áramingadozások semmiképpen nem tesznek jó egy PC tápnak hosszú távon. Feltételezem hogy nincs anyagi keret szünetmentes, vagy aksi nélküli inverter vásárlására, ami kiküszöbölné a pillanatokig tartó ingadozásokat.
-
3800+
őstag
Sziasztok! Vettem egy hasznalt tapot allitolag at lett nezve belul meg kondik is lettek cserelve benne, felujitottkent kaptam... a pontos tipusa talan nem is lenyeges. Az lenne a kerdesem hogy konstans 175W-os terheles mellett 11.4V es 12.5V kozott ingadozik hwinfo szerint a 12+ ag. Maga a tap 650W EVGA... tarsashazban lakom es sokszor pislakolnak a lampak biztos van ingadozas a halozaton is, de nem ilyen surun ahogy ez ingadozik. Az alaplap egy nagyon regi am2+os asus. Aggodnom kene?
-
MMIX
addikt
válasz
SzlobiG #20915 üzenetére
Jó az mármint a 3pin. A harmadik a fordulatszám. Csak a piros kell és a fekete.
Yate Loon D14SH-12 siklócsapágyas nem előnyös, ennyi a baja.
A fordulatszám kijelzést nem kötném alaplapra, hanem kicsípném.
4-wire PWM nem jó!
"D14BH-12 140mm cooler cooling fan 140X140X25mm 4-wire PWM 2500RPM 0.35A For Yate Loon mute computer chaasis cpu cooling fan" Most akkor melyik?
A fényképen 2. -
MMIX
addikt
válasz
SzlobiG #20913 üzenetére
Ez biztos nem, mert ez 12cm a tiéd meg 14cm. (D14) B a csapágy (golyós) S (csúszó)
H a levegő szállítás, H a nagy M a közepes. L az alacsony, -12 a tápfeszültség.
Yate Loon
Sunont szoktak keresni cseréhez a szakik, mert a YL nem különösebben beszerezhető helyileg itt. Folyamatos használathoz a csúszó csapágy nem túl jó. -
SzlobiG
félisten
Sziasztok!
Adott egy OCZ ZX 850W-os táp, nem mai darab már, de bányába teljesít szolgálatot nagy megelégedéssel viszont a ventije szerintem lassan kezdi megadni magát, mert hallok onnét fura hangot.
Arra gondoltam, hogy rendelek hozzá kéznél legyen, ha rosszabbodik a helyzet.
A fenti teszt szerint yate loon d14bh-12 típus való bele. Ez csak annyi hogy szétszed- kicserél és megy tovább ugye? Esetleg másik típus is jó lenne bele, vagy ne xaradojak és ami benne volt az legyen bele? Elvileg ez való bele.Apropó a folyamatos 700-750W-os terhelést hosszútávon bírnia kell, nem?
-
Forestgreen
aktív tag
Sziasztok,
Nem biztos , hogy jó a topic, de kaptam olyan választ, ami ide vezetett.
Mióta alapvető hardvercsere nem történt , sokat bajlódok a kontrollerrel, kontrollerekkel, játéktól függetlenül. Azt veszem észre, néha hatalmas az imput lag, máskor meg tökéletes minden. Aztán néha erőből kell nyomnom a gombokat, hogy történjen valami (a klasszikus lemerült távirányító hozzáállás) , máskor meg csak akkor működnek a kontrollerek, ha receiver / kábel kihúz, visszadug.
Kivezetett és alaplap hátoldali prortokat is végigpróbáltam, de mindenhol ugyanez a probléma és nem az első win, amin jelentkezik.
Valaki azt mondta, hogy a tápegység feszültségingadozása is okozhat ilyent.
A válaszokat előre is köszi.
-
User64476
őstag
válasz
ElektrikusDE #20910 üzenetére
Van esr mérőm, mind jó volt. Még gyanús sem volt közte. Már így is túl sok idő ment bele, plusz fesz alatt nem fogom tesztelgetni, méregetni... Nem fogom 3e forintért agyonvágatni magam. Viszont legalább tanultam egy kicsit a tápok működéséről.
-
tupacamaru
veterán
válasz
User64476 #20904 üzenetére
Ebben a lapban azért elég puritán BIOS van, de mint írtam is, simán elviszi a táp. Viszont van benne olyan, hogy ha nem tetszik neki valami, akkor újraindul. Csináltam egy CMOS reset-et, és utána beindult. Most mente egy napig, és megint történt valami, de most nem a táppal volt gond. Nem láttam mi történt mert nincs rajta monitor. Most arra gondolok hogy nem tetszik neki a memória, mert 1.65V-os van benne, de a lap csak az 1.35 és a 1.5 V-osakat szereti.
-
User64476
őstag
válasz
tupacamaru #20902 üzenetére
Az én lapom biosában van egy opció, hogy ha kikapcsolna a táp mert nem érzi a terhelést, adjon neki egy kis extrát.
-
User64476
őstag
válasz
VIPowER #20901 üzenetére
A falban jó a föld, az elosztóban is, és az elosztó földje-gépház között mérve nincs semmi. Úgy tűnik azokkal a dolgokkal van baj, amik földeletlenek saját táppal (pl. külső merevlemez ház, USB megy a gépbe). Gondolom ezek "lebegnek", de normális hogy ekkora potenciál különbség alakul ki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Wise (ex-TransferWise)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Hyundai, Kia topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest