Hirdetés

Aktív témák

• joghurt

addikt

LOGOUT blog

válasz atus #21 üzenetére

Elektrotechnikus én sem vagyok, legfeljebb -mérnök. :)) A 3 ill. 5-ös számokról nekem valahogy a LED-ek átmérõje ugrott be egybõl. :) A nyitóirányú feszültségesés is lehet ilyesmi érték, de az a LED anyagától függ. A teljesség igénye nélkül: pirosnál 1,7-2 V, sárgánál 2,0-2,7 V, zöldnél 1,9-2,1 V, kéknél 3,0-3,8 V körüli. Elsõ közelítésben a feszültségnek nincs jelentõsége, második közelítésben van, mert - ahogy írtad is - a nyitófeszültség és a tápfeszültség közötti különbségre kell méretezni az elõtét-ellenállást a megfelelõ áramhoz. Mondjuk egy 2 V-os piros LED 20 mA-t szeret, ezért 5 V-os tápnál kap egy (5-2)/0,02 = 150 Ohmos elõtétet. Egy 3 V-os nagy fényerejû kék 10 mA-re pedig (5-3)/0,01 = 200 Ohmot.

A kondenzátorokra meg azért szoktak feszültséget írni, hogy mennyit visel el átütés nélkül. A kapacitás annál nagyobb, minél kisebb a két fegyverzet közötti távolság, ez viszont a szigetelési tulajdonságnak nem tesz jót. Mondjuk ugyanolyan anyagokból, ugyanolyan geometriával stb. kaphatsz mondjuk 1 mikrós kondit 500 V-ra és 100 mikrós kondit 5 V-ra. A nagyobb kondik elektrolitok vagy tantálok, de ott is hasonló megfontolások élnek. Szintén a teljes részletesség igénye nélkül.

Aktív témák