- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Home server / házi szerver építése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36173 üzenetére
Az átállítás valóban nem pontos. Többféle módon is lehet kivitelezni. A legszabályosabb az NTFS partíciót törölni Linux alatt és helyette Linux filesystem partíciót létrehozni (ugyanolyan fajtájút, mint az NTFS volt, ha az MBR elsődleges vagy logikai volt, vagy GPT partíció, akkor ugyanabban a formában, de Linux típussal), majd megformázni. Esetleg a partíciót törölni sem kell, csak a típusát megváltoztatni. Ezek mehetnek terminálból cfdisk és mkfs.ext4 segítségével, vagy grafikus felületen GParted-del.
Az is elég, ha a meglévő partíciót meghagyjuk, csak újraformázzuk másmilyen fájlrendszerré. Ez nem szabályos, mert ilyenkor a partíció típusa nem fog stimmelni a partíciós táblában, de ez a gyakorlatban nem szokott sok vizet zavarni. Hiába van a partíciótípusnál MBR NTFS, vagy GPT Microsoft Basic Data megadva, ha a fájlrendszer ext4 rajta, akkor felcsatolja a Linux ext4-ként. De ez nem csak ext4-nél van így. Az EFI partíciónál is mindegy, hogy GPT EFI vagy GPT Microsoft Basic Data a típusa, a lényeg, hogy FAT32 fájlrendszerrel legyen formázva. Nekem még úgy is működött az EFI partíció, ha GPT Linux filesystem vagy MBR Linux típusa volt. Vagy pl. a swap partíció is működött, ha a típusa nem Linux swap volt a partíciós táblában.
Nem láttam értelmét nagyon pontosan fogalmazni. Csak arra az esetre említettem, ha komolyabban kezd linuxozni. Eleinte nem érdemes ezt meglépni, mert lehet nem is fog neki a Linux tetszeni, és akkor feleslegesen bolygatta az adatpartíciókat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest