-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Nekem a béta, sőt a 13.10 alap (compiz nélkül is) minimize/restore műveletei is piszok lassúak, pláne, ha a 12.04-hez hasonlítom. Ráadásul a 12.04-et compizzal piszkosul be lehet gyorsítani.
(#14924) bwooster
Tudjuk honnan nyúltak.
Az OSX-ből, nagyon helyesen.
Ha vindózból nyúltak volna (ne adj Isten, a win8-ból), le sem töltöm, nemhogy hónapokig használni![ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
Syl
nagyúr
válasz Aethelstone #14867 üzenetére
Files, mármint a Pantheon fájlkezelő? Mert az valóban sz*r. Ezért is raktam fel még az első napokban a Nautilus-t (v3.4.2)
(#14875) Aethelstone
az Ubuntu már rég nem Debian vonal
Ilyen butaságot azért ne mondj!
-
Syl
nagyúr
válasz Aethelstone #14865 üzenetére
Remélhetőleg az Isis-en nem fognak annyit tökölni, mint a Luna-n
-
Syl
nagyúr
válasz Aethelstone #14862 üzenetére
Nekem felment, de egy csomó alapvető dolog nem űködött benne, így kb fél óra után clonezilla vissza az elementary.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #14833 üzenetére
Köszi, bár nem 100%-os megoldás. De sebaj. Nincs minden nap húsvét
-
Syl
nagyúr
válasz Giovanny #14827 üzenetére
elementary OS Luna
Az ablakdekorációs téma pedig Gnome-Cupertino-unityszerk.
ubuntu 12.04 alapú[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Beszereltem a gépbe egy plusz vinyót. Sikerült rendesen megcsinálni a csatolást is.
A gondom az, hogy az új vinyó állandó jelleggel ott virít a nautilus bal oldalán, ahol a csatlakoztatott pendrive-ok és usb vinyók szoktak megjelenni.Hogy tudnám innen eltüntetni ezt:
-
Syl
nagyúr
A helyzet a következő:
A gépemben van egy darab 128 gigás ssd, két részre osztva: sda1 / és sda2 /home.
Úgy néz ki, hogy egy vindóz7-et kell felrakjak, pár adobe programmal és 100-150 gigányi melós fájllal.
Ezt úgy találtam ki, hogy az sda1-en marad a /, a többire megy a vindóz meg a szoftverek (sda2). Beszerelnék a gépbe egy 500 gigás vinyót adatnak, kétfelé partícionálva. Az első egy ntfs a wines adatoknak (sdb1) és egy ext4 a /home-nak (sdb2).
A gond az, hogy én ezt az "átalakulást" szeretném úgy meglépni, hogy a jelenlegi, bejáratott elementary-t ne kelljen újrahúzni.
Az elképzelésemre kellene hogy egy szaki rábólintson (vagy kijavítson ):
- Live CD bebootol,
- sdb2 létrehoz,
- az sda2-ről minden fájl átmásol sdb2-re,
- "blkid"-del megnézem az sdb2 UUID-t,
- az sda1/etc/fstab-ban átjavítom a /home UUID-jét,
- törlöm az sda2-őt és
- kész.A vindóz telepítését követő grub helyreállítást egyelőre nem feszegetném
-
Syl
nagyúr
válasz Fritz Teufel #14654 üzenetére
-
-
Syl
nagyúr
Dropbox: én nem találtam a win7 klienst.
Hmm. Akkor nálam az irodában biztos a kismanók kódolták le a win7 klienst
https://www.dropbox.com/downloading?os=winNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz Fritz Teufel #14575 üzenetére
Ezek nem jók?
-
Syl
nagyúr
válasz Neil Watts #14550 üzenetére
Utolsó cserkész?
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Nos, elementary os luna helyére felugrasztottam a 14.04 daily-t. Egy kis teszting
-
Syl
nagyúr
válasz leslieke #14292 üzenetére
Nem tudom. Az N7-et eladtam április-május környékén (túl kicsi volt, plusz wifi only), így azt nem figyelem.
Abban bíztam, hogy lesz egy Galaxy SIII verzió is az Ubuntuból, de valahogy az a projekt se akar haladni.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #14231 üzenetére
A compiz milyen sűrűn fekszik ki? Mert az ugye még a 12.04-en is szeretett hibákat generálni.
-
Syl
nagyúr
válasz Fritz Teufel #14108 üzenetére
A FAT32-nek nem 4 giga a max fájlmérete?
szerk.
Megelőztek.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz #59070464 #13830 üzenetére
Az i3 több mint elég hozzá. Egy évig használtam 12.04-et, semmi akadás nem volt benne. Ellenben 13.10-esen, amikor próbáltam, valamiért nagyon lassú az animáció. És hiába piszkáltam a Compiz-t, nem segített rajta. Szerintem valamit elqrtak benne.
Persze az is benne van, hogy gyík az intel driver. Youtube videónál, függetlenül hogy flash vagy html5 alapú, nagyon terheli a cpu-t.
-
Syl
nagyúr
válasz Aethelstone #13623 üzenetére
Ah, elementary
-
-
Syl
nagyúr
válasz FіkuszKukіsz #12987 üzenetére
Szerintem dinamikus. Legalábbis én egyszer csináltam ilyet Win7-es laptopról. Kaptam egy kb 60 gigás fájlt (kb ennyi cucc volt a partíción) de virtuális gépen belül 120 gigának (amekkora volt a partíció) írta.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz LógaGéza #12298 üzenetére
Teamviewer van Linuxra. Mi baj vele?
-
Syl
nagyúr
mono-t feltettem
Melyik verziót?
Mellesleg: compatibilityNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz Thomaskaaa #12257 üzenetére
igen, sikerült egy particióra feltenni mind a két op rendszert
He?
Ha vindóz alatt toltad be az ubi lemezt, akkor a wubi ment fel. Ha elcseszte a boot menüt, akkor egy sima win7 dvd-vel helyre lehet hozni.
Viszont ha ubuntu lemezről bootoltad a telepítőt, akkor szerintem annyi a win partíciónak.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz atti1848 #12244 üzenetére
Miért nem indítod a dash-ról? Win gomb és elkezded beírni a nevét.
Vagy ha winsows stílusú start menüre vágysz, nézd meg ezt: classic menuNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #12241 üzenetére
Én is így vagyok vele Akármit kipróbálok, mindig visszatérek hozzá. Bár most lassan két hete hanyagolom szegényt
Az egyetlen bajom vele, hogy bizonyos kernelfrissítések után nem ébred sleepből.
-
Syl
nagyúr
Igen, be volt kapcsolva, ahogy a compizban is (amikor azzal ment). De ott sem segített. Sőt, xfwm4-vsync-et is telepítettem.
Feltételezem ez valami kernel szintű gond lehet, merthogy nekem nincs VGA kártyám, csak ami az i3-ban van (intel HD2500).
Megjegyzem Chakra alatt, ami ugye KDE, ugyanez a video tearing gondom volt. (Tettem azzal is egy pár órás körutat)
És egy érdekesség: egyik ubuntu származékkal sincs és nem is volt ilyen problémám. Elementaryban is vaj sima a film (vagyis szmúsz, hogy modern legyek ), pedig itt nem is találtam vsync-kel kapcsolatos beállítást.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
Tetszik. Jó. Egy óriási baja van: semmi vsync nincs benne. Pedig beleadtam mindent amit a neten találtam, de nem. Olyan iszonyatos a video tearing, hogy nézhetetlen vele nemcsak a flash, de a sima divx videó is.
Telefonnal rögzített divx részlet.
Majd ha ezt kijavítják, akkor teszek vele újabb próbát. Most elementary-t nyomom.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #12227 üzenetére
A compizban vannak olyan tételek, amiket egyszerűen nem szabad piszkálni ha nem LTS-t használsz.
Érdekesség: egy hetet töltöttem el Manjatoval, amire rátettem a compizt. És azon egyszer sem hasalt el a piszok.
-
Syl
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #12224 üzenetére
A compiz szeret maga alá kakkantani az újabb ubuntukban.
(#12225) jercsi
fstab-ba bele kell írni a discard,noatime kapcsolókat a partíciók csatolási paramétereihez.
Nálam ilyen:Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz God Vazzeg #12169 üzenetére
Tud egyáltalán ilyet?
Lehet rossz helyen keresgélek.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
De, sajnos indok. Ubuntunál (bármilyen ciki, be kell ismerni) a nem LTS verziókat nyugodtan lehet Bétának tekinteni. Az elmúlt egy évben végigpróbáltam a 12.10, 13.04 és 13.10-et. És mindig visszatértem a 12.04-hez.
-
Syl
nagyúr
válasz róland #12046 üzenetére
[link]
Hasonló volt nálam is, csak itt a 12.04->12.10 frissítést követően jött elő. Egyszer megakadt karakteres loginnal. Bejelentkeztem, startx és azt mondta nincs xserver, meg xorg.config (ha jól emlékszem). És ilyenem valóban nincs.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz #68216320 #12038 üzenetére
Én virtuálisba tettem fel. Egyrészt megtehetem, mert dobozos ultimate hetesem van Másrészt meg, van pár cucc ami nem megy, vagy csak régi verziók mennek. Például iTunes (iPad-em van), a Galaxy SIII root-olója, Indesign, Illustrator, Photoshop stb.
-
Syl
nagyúr
válasz #68216320 #12034 üzenetére
2. Ajánlom az írásomat A közepe tájékán, "első lépések" alcím alatt találod a teendőket.
3. Én tartok egy komplett win7-et a gépen virtualbox-ban, azzal tuti nincs photoshop/indesign/illustrator szívás.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz #40553216 #12026 üzenetére
A leér, azt jelenti, hogy a nas letölti.
És igen, elindítottam a frissítést. Első körben 12.10-re frissített. És itt össze is sz*rta magát. Bebootol, majd pár másodpercig villog a kurozor a bal felső sarokban (soha ilyet még nem csinált), majd lekapcsol a monitor. Ennyi. Mehet vissza a clonezilla...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
Amíg leér, addig nyomok a clonezillával egy komplett backupot.
-
Syl
nagyúr
válasz sh4d0w #11968 üzenetére
Vagy. Csak virtualboxban nem tudja leellenőrizni a hardveres (in)kompatibilitást a gépével.
(#11969) Mattey
Nem lesz veszekedés. A win nem tudja olvasni az ubuntu partícióját, fordítva viszont megy az írás/olvasás. Mondjuk a közös partíciót (nyilván ntfs) valószínűleg kézzel kell állandóra felcsatolni. fstab-ra érdemes rákeresni itt a topicban.
-
Syl
nagyúr
válasz Mattey #11966 üzenetére
Nem lehetetlen, de nem is igazán jó. Ha windows alatt berakod/moutolod a 12.04-et, akkor automatikusan elindul a wubi. Az e kiválasztott partícióra feltol egy méretes image fájlt és a win boot menüjébe beilleszti az ubuntut.
-
Syl
nagyúr
válasz Arpee78 #11906 üzenetére
Mint-nél nem tudom, hogy kell engedélyezni a hibernálást. Talán próbáld meg az Ubuntu módszert.
-
Syl
nagyúr
Na igen. I3 CPU HD2500-zal és a játékok nem érdekelnek
De ahogy chab7 is írta. A software rendering mellett sem veszek észre semmi lassulást, nem akadozik, nem fől meg a gép. Sőt azon gondolkodom, hogy a gyári bordát+ventit lecserélem egy méretes bordára, légkavaró nélkül. És akkor meglesz az ideális mini-itx gépem. Vinyó nincs benne, csak ssd, plusz a hangtalan paneltáp.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
sh4d0w + Sonja
Vindóz nincs a gépemen (kell a francnak ), de a statisztika szerint software rendering megy.
A jogos kérdés ezután, mit hogyan hová, hogy hardveres legyen?
(alap ubuntu x64 13.04, 3.8.0-31 kernel, driver varázslat nem volt)Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz God Vazzeg #11864 üzenetére
Nekem szerencsére nem ez a munkám, csak nagy ritkán elvállalok ilyesmit az ismerősöknek. Persze a melós gépet is én pakoltam össze, telepítettem stb.
(#11865) RBJ
Én nyomtatóval pont fordítva vagyok. Van egy HP multifunkciós photosmart gépem. Ehhez win7-re egy 350 megás installkészlet kell, amit 15 percig telepít és havonta-kéthavonta elfelejti, újra kell rakni.
Ehhez képest ubuntuban nyomtam egy nyomtató hozzáadást, rákérdezett, hogy a hálózaton lógó HP az amit keresek, igent nyomtam és kész. Ment minden mint a karikacsapás. A szoftverközpontból felraktam a hplip eszköztárat és lett faxom, szkennerem. Esküszöm az egész procedúra nem volt két percnél több.(#11869) Sonja
Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre
Én azért virtualbox-ban kipróbáltam, plusz van a családban egy samsung laptop gyári win8-cal. Hááát, ki lehet vele kergetni a világból
A 12.04-re nem a 3.8 a legfrissebb kernel?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638