- Új 2 és 4 nm-es node-ot fejleszt a Samsung
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #27199 üzenetére
Arról azért volt szó, hogy ezek az alverziók nem csak ennyiben különböznek az „eredetitől”, hanem abban is, hogy új kernel is kerül bele, ha menet közben bevesznek ilyet a rendszerbe. Ebben még nincs.
@(#27201) Lathronos
Nyilván az a hibajavítás van benne, ami eddig frissítésként belekerült. Ha ez új kernelt igényel, akkor majd az új kernellel kerül bele. De ez később lesz. -
-
válasz
lev258 #27058 üzenetére
Semmi gond!
(#27059) colomb2
Holnap megnézem. Akkor csak ez a sor kell, ugye? Most belenéztem a tmp-be, és van ott jópár fájl a rendszer működése közben. Gondolom ez a sor nem befolyásol majd semmit, hisz a tmp úgyis ideiglenes fájloknak van.
(#27060) saelin
Mondjuk rc.localba be lehet vágni, bár nem épp a legízlésesebb.
Üdv. core2.
-
-
Mr.C
őstag
válasz
lev258 #27051 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy nem túl konstruktív?
Igen, tudom, béta, igen, volt frissítés, de akkor a google is találna elementary-s panaszkodó usereket de nincs. (legalábbis nem lelem)
askubuntu és ubuntufórumos leírásokat végignéztem, most a pulseaudio-t babrálom... már megjelent egy "dummy output" annak hatására, hogy kikommenteltem a ~/.config/pulse/default.pa utolsó sorait...
-
csongi
veterán
válasz
lev258 #26997 üzenetére
Azt nem tudom hol kell
Teljesen kezdő vagyok a Linuxal. Ez lenne az ?Transmissionál hogyan lehet beállítani, hogy ne a rendszer vinyóra tegye a fájlokat, hanem egy másik merevlemezre?
-
csongi
veterán
-
törölt tag
válasz
lev258 #26987 üzenetére
Próbáltam azokkal is (21-es és 24-es volt), de egyikkel sem volt jobb. Végül új telepítéssel felraktam az Ubuntu Mate-t, és eddig hibátlan. Be lehet jelentkezni, be lehet állítani a jelszó nélküli belépést (fontos
). A sima Ubuntunál pl. ezt sem tudtam. Annyit lehetett, hogy az egyik júzer jelszó nélkül automatikusan belépett, ki sem lehetett választani a greeting felületen.
-
zso73
veterán
válasz
lev258 #26981 üzenetére
Ok. Akkor legyszi javasolj nekem Linuxot , mindegy milyen. Nem problémázok rajta. A 14.04 és az falra déja ér felépítve van. De ott nincs beállítási lehetőség a ventillatorra. Nincs ívet driver fül,mint a windozban. Itt akadtam el. Ezért kerestem külső alkalmazást rá. OpenSuse,Debian,és ubuntu,kubuntu volt próbálva. Mi az a dmsg ?
-
zso73
veterán
válasz
lev258 #26973 üzenetére
Visszaolvastam.
Ok. Akkor a megoldás mi lenne ?
14.04, és gyári AMD van felrakva. De nem tudom semelyik OS alatt beüzemelni a ventillátor szabályozást. Már Lm-sensors, és társaival is próbálkoztam.
Béta verziós,forrás kódos programokkal is.
Az Amdoverdrivectrl-el is. Nem sikerül sehogy sem.. -
saelin
veterán
válasz
lev258 #26959 üzenetére
A hp saját multi-boot menüjét használom az ubuntu indítására, mert nem tudtam sehogy megoldani, hogy a grub2 a windows 10 rendszerbetöltője elé kerüljön uefi-ben.
Közben a web gombot megoldottam az ubuntu beállítások menüjében... Egyszerűen csak nem volt megadva, hogy mit is csináljon az a gomb, viszont a ambi szenzorra még mindig nem találtam megoldást. A bios pedig a legfrissebb - nagy meglepetésemre.
-
ampulla
aktív tag
-
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #26933 üzenetére
Akkor mi foglal annyi helyet? Múltkor felraktam egy servert ami csak 2 GB volt telepítés után.
(#26934) t72killer
Én az Ubuntu után raktam fel a Win-t. Ha a grubot szeretnéd használni akkor szerintem kezdj a Linuxszal, mert akkor az lesz a default bootloader, nem pedig a windowsnak a bootloadere, ami szerintem kevesebbet tud a grub 2-nél.
-
-
-
-
-
válasz
lev258 #26910 üzenetére
Köszi, Akkor még bele kell varázsolnom a 4.6-osat, a 4.4 nem támogatja rendesen a skylake procik energiagazdálkodását.
Vanilla kernellel (a kernel.org-ról) vagy Yakkety-s verzióval érdemes próbálkozni?
-
Eastman
addikt
válasz
lev258 #26906 üzenetére
Köszi!
...de javítom is magam.
Nem csak az indítóikonok, hanem a kihelyezett fájlok előképei is teljesen kaotikus elrendezésűek. És „kilógnak” jobbra, mintha arra nem lenne határa a Desktop-nak. Indítóikonok esetén maximálisan használható a tipp amit írtál, de a kitett fájlok előképeinél nem. 12.04-nél szabályosan sorokba és oszlopokba, balra rendezettek.
Szerk:
Itt egy példa, ez lenne a frankó:
Ehelyett szétszórt mint egy marék rizs.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #26894 üzenetére
Ha már secureboot: adott egy Surface Pro 2, ami alapesetben erőlteti a securebootot, de ki lehet kapcsolni. Ha kikapcsolom megy minden simán (így használom), de bootkor piros a képernyő a kikapcsolt sb miatt. Videókon láttam viszont, hogy mások bekapcsolt sb mellett futtatnak ubuntut, nekem ez nem sikerül, amint visszakapcsolom nem indul el az ubi, amint letiltom megy. Mi lehet az oka? Nem nagy ügy, csak elegánsabb lenne, ha bekapcsolt sb mellett is menne (és az ubi is támogatja elvileg).
Köszi!
-
zso73
veterán
-
AlBundy
aktív tag
válasz
lev258 #26828 üzenetére
Köszönöm a tippet,
Időközben találtam egy ilyet, valószínű ez a probléma ismét, mert hébe-hóba 1-1 torrent seedelődik.
http://mobilarena.hu/tema/tp-link_wdr3600_router/hsz_2412-2412.html -
törölt tag
válasz
lev258 #26803 üzenetére
A 32GB penriven létrehoztam az inditó lemezkészitövel boot pendrivet.
Ami Ubuntu 16.04...1. partíció 1,5GB iso9660 Partíciótípus: 0x00(Indítható) Tartalom ISO 9660(Joliet Extension verzió)-Csatolva ide-Nincs csatolva
és Ubuntu 16.04...2. partíció 2,4MB FAT Partíciótipus: EFI (FAT-12/16/32) Tartalom FAT(12bites)-Nincs csatolva
És szabad hely: 29GB -
törölt tag
válasz
lev258 #26803 üzenetére
Error deleting partition /dev/sdb1: Command-line `parted --script "/dev/sdb" "rm 1"' exited with non-zero exit status 1: Figyelem: A meghajtó leíró 2048 bájt fizikai blokk méretet mond, de a Linux szerint 512 bájt.
(udisks-error-quark, 0)
Ezt írta ki a partíció törlésekor.
Előző hiba üzenetnél formáztam volna az egész pendrivet. -
-
törölt tag
válasz
lev258 #26787 üzenetére
Letöltöttem és futtattam.
Rá kikeltem-> AptURL-> OK -
törölt tag
válasz
lev258 #26784 üzenetére
Beírtam:
gufw
EZT ÍRTA KI
Traceback (most recent call last):
File "/usr/share/gufw/gufw/gufw.py", line 21, in <module>
from view.gufw inport Gufw
File "/usr/share/gufw/gufw/view/gufw.py" , line19, in <module>
import gi
InportError: Nomodule named gi
Ha
nem tűzfal akkor törölném a telepítést.
Az hogy tudom? -
törölt tag
válasz
lev258 #26780 üzenetére
ubuntu-software ezt írja
ubuntu-software:2614): Gs-WARNING **: failed to open plugin /usr/lib/gs-plugins-9/libgs_plugin_xdg_app_reviews.so: /usr/lib/gs-plugins-9/libgs_plugin_xdg_app_reviews.so: nem nyitható meg a megosztott objektumfájl: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
A gnome-software nem csinál semmit! -
törölt tag
válasz
lev258 #26777 üzenetére
HÚ müködik a transmission. Köszönöm
Légy szíves segíts, hogy kell terminálból indítani
hogy ki derüljön mi a hiba!
Ubuntu Software-re kikelek és ott darál a karika 15másodpercig.
Alt+f2 nagyon jó Beírtam sensors és beugrót alul, már csak el kellene indítani,
amit nem tudok! -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26763 üzenetére
Szerintem nekem meg fog felelni a 14.04 nem gond.
És ne kérj már elnézést, nagyon jó érzés ma Magyarországon, hogy leülök a gép elé délután és egy problémám megoldásával idegen emberek késő estig foglalkoznak. Szóval, köszönöm szépen.
A 14-gyel jövök majd vissza a topikba.Köszi még egyszer, szép estét!
-
gratzner
tag
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26754 üzenetére
Ok megvolt. De 3 fájl jött (1 image és 2 headers) le és 2-t írtál csak. Bocs, de nekem nem volt egyértelmű. Mindegy, túl vagyok mindhárom install-ján, viszont a helyzet változatlan, illetve dobott a sok telepítés közben néhány hibaüzenetet, ami balga mód nem mentettem le.
Dehet újrahúzom a rendszert és nekiesek újbólHa nincs jobb ötlet.
De most akkor hogy is van ez a kernelfordítás? Azt nehezen hiszem, hogy ezt jelenti.
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26744 üzenetére
Oks, próba, aztán jelentkezem...
Amúgy érdemesebb lenne visszalépnem mondjuk a 14.04 MATE-re? Ott kevesebb lenne az ilyen problémám? Az a helyzet, hogy az elmúlt 2-3 évben szerintem ez a mostani a 30-adik disztróm, pár havonta próbálkozom valamelyikkel suse-tól a debian-ig, de mindig az Ubuntu verzióknál kötök ki a felhasználó adatbázis és a kérdéseimre kapott gyors válaszok miatt. Viszont melózok is a gépen és amikor gond van és valami nem tud megoldódni segítséggel sem, addig szokott tartani az aktuális linuxozásom és repül vissza a win. De ennek most már véget szeretnék vetni.Csak az a baj, mire "mindent" megtanulok beállítani, addigra kb konfigot cserélek és kezdhetem előlről
Na mindegy, csinálom...Még nem csináltam... várok
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26742 üzenetére
Aha akarok, már olvasgattam róla, de eléggé gyerekcipőben járok a linux témában, amint láthatod.
Viszont még egy infó: Ma váltottam Ubuntu 14.04 lts-ről, mert néhány nap használat után elkezdett rendetlenkedni a kijelzők vezérlése (bekapcsoláskor megváltozott a sorrendjük), illetve jobban tetszik a MATE felület. Lényeg, hogy Ubuntu 14.04 lts-en ment a Sweet Home 3D rendesen, igaz ott a 14.04-ben még benne volt a zárt x.org-os driver.
Pedig azt olvasta, hogy mostanában az amd eléggé jó irányban halad a fejlesztőkkel a nyílt driver tekintetében is. Hogy hogy van ez...? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26740 üzenetére
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo apt-get install openjdk-8-jdk
[sudo] gratzner jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
openjdk-8-jdk már a legújabb verzió (8u91-b14-0ubuntu4~16.04.1).
openjdk-8-jdk kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo update-alternatives --config java
2 választás létezik a(z) java alternatívához (/usr/bin/java biztosítja).Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/lib/jvm/java-9-openjdk-amd64/bin/java 1091 automatikus mód
1 /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java 1081 kézi mód
2 /usr/lib/jvm/java-9-openjdk-amd64/bin/java 1091 kézi módPress <enter> to keep the current choice[*], or type selection number:
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo update-alternatives --config javac
Csak egy alternatíva van a(z) javac linkcsoportban (/usr/bin/javac biztosításához): /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/bin/javac
Nincs mit beállítani.
gratzner@gratzner-desktop:~$Társítva továbbra sem történik semmi, és terminálból indítva megint dob egy tizedmásodperces üzit, mindjárt megnézem, van-e változás benne az előzőhöz képest.
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26738 üzenetére
Oké, bocsánat és köszi az áttevést...
OpenJDK Java 8 futási környezet és Policy Tool van telepítve, de a szoftverek közt nem találom (csak a szoftverközpontban), illetve ha a sweethome3d-re jobb klikkelek és futtatás mással... akkor ki tudom választani a java runtime-ot, de nem csinál semmit az ég világon. -
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #26718 üzenetére
A Wine-os dolgokhoz nem sok köze van annak, hogy melyik rendszert (verziót használod).
Én nem így tapasztaltam. Az ImgBurn az istennek sem akart menni. 4.04 alatt meg tökéletes.
A Xara-t megpróbálhatod .deb csomagból telepíteni, aztán kiderül, a függőségek okoznak-e gondot. Ahogy látom, már évek óta nem fejlesztik, ugyanaz a verzió van mindegyik rendszerben.
Megpróbáltam. Sajnos nem ment.
A Handbrake benne van a tárolókban, ahogy az mkvmerge is.
Benne. És? Sajnos felrakás után nem indul el. Ennyi.
A Krusader meg lerántja magával a fél KDE-t, ha nem tévedek.
Ez nem lenne baj, mert van bőven helyem a memóriában is, meg a 2 TB-os winyómon is., de nem működik.
Azért köszönöm, hogy segíteni próbálsz.
-
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #26711 üzenetére
Jó-jó, vállveregetés, de mire használod? Mert ismerek olyanokat, akik csak bekapcsolják, nézegetik és kijelentik, hogy nekik aztán tökéletesen működik. Nekem meg valóban használatra kell. Ha nem működik gyorsan és jól egy általam megkívánt program, már használhatatlannak nyilvánítom a rendszert. De ha mondjuk 5-7 darab nem megy (és bizony a Xenialnál ez a helyzet nálam), akkor azt gyalulom lefelé. A Xenialra már annyi időt elszartam, amit ha munkával töltök, már egy egész jó w10-es laptopot vehettem volna rajta. Aztán akkor azon minden megy. Szóval egy nagy-nagy mazochizmus a Xenial nálam. Egyenlőre feladtam a kísérletezést.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
lev258 #26703 üzenetére
LAN-al sem lép tovább. A LAN ahhoz kell, hogy mondjuk a wifi ip-jén tudjak hozzá csatlakozni (meg csatlakozik a lan ip-vel is). Szóval valami nagyon nagy keverés van ezzel.
Nem értem miért nincs login. Közben meg ssh-n minden működik.
A netinstall részben volt egy számomra új pont ami alapban be volt jelölve. Valami "default services". Ez mellé csak az ssh-t jelöltem ki, ahogy szoktam csinálni 14.04 alatt.
De ott meg ugye az nmcli nem akart menni ...Azt mondjuk már megfigyeltem, hogy más gépen is a lan-ról telepítést követően kell neki az induláshoz. Nem tudom hol lehet kivenni.
-
törölt tag
válasz
lev258 #26693 üzenetére
Na, most nekiugrottam 16.04 netinstall-al. Elsőre működött az nmtui.
Elméletileg kapcsolódik is a hálózathoz, router is jelzi, ip-t is kap, de ha kihúzom a lan-t és csak wifi-t használva akarok hozzá ssh-val kapcsolódni, nem sikerül. MAC és egyéb szűrés nincs a router-ben beállítva.Az a fura az egészben, hogy reboot után elméletileg automatikusan kapcsolódik a wifi hálózathoz, ip-t is kap, de nem kommunikál. Ha a lan be van dugva akkor tudok hozzá a wifi ip címén kapcsolódni ssh-val.
Nem értem miért kell a lan, ha nem is azzal az ip-vel csatlakozom hozzá. -
-
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #26695 üzenetére
Köszi a választ!
Mate? Jó lenne tudni, hogy a számomra fontos szoftverek abban például hibátlanul mennének-e? Én eddig csak a Xubuntu 32 és 64 bitesével kísérleteztem. Ahányszor nekifutottam, mindig mást tapasztaltam. Először azt hittem, hogy azért, mert közben javították a hibákat. De aztán volt, hogy ami először ment (például az Avidemux) többet egyik verzióban sem volt hajlandó elindulni. Szóval elrontottak valamit a nagy javítgatásban.
"Ami fura, hogy a frissítések két blokkra vannak szedve. Az egyik része a Frissítéskezelőn keresztül zajlik, míg a másik a Szoftverközponton keresztül."
Akkor lehet én nem is jól frissítettem? Mert én csak a Systemback frissítését nyomtam meg.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #26695 üzenetére
Ezt a kiadást használod?
-
törölt tag
válasz
lev258 #26691 üzenetére
Netinstall volt, mivel egy nagyon alap, gui nélküli rendszer kellene. Szóval elméletileg a legújabb csomagokkal ment fel az alap. Mondjuk magyar repo-ból. Esetleg próbáljak meg valami mást máshogy?
Egy GMA VGA-s C2D gépről van szó, amire Kodi-t akarok még varázsolni. Amolyan video lejátszó lenne majd.
-
törölt tag
válasz
lev258 #26681 üzenetére
Nem sikerül egyelőre. A sudo wpa_supplicant -B -Dwext -i wlan0 -c ./wireless-wpa.conf -dd az alábbi eredményt adja:
Failed to add interface wlan0
wlan0: Request to deauthenticate - bssid=00:00:00:00:00:00 pending_bssid=00:00:00:00:00:00 reason=3 state=DISCONNECTED
wlan0: State: DISCONNECTED -> DISCONNECTED
wpa_driver_wext_set_operstate: operstate 0->0 (DORMANT)
netlink: Operstate: ifindex=3 linkmode=-1 (no change), operstate=5 (IF_OPER_DORMANT)
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
wpa_driver_wext_set_countermeasures
wlan0: Cancelling scan request
wlan0: Cancelling authentication timeout
Remove interface wlan0 from radio phy0
Remove radio phy0
netlink: Operstate: ifindex=3 linkmode=0 (kernel-control), operstate=6 (IF_OPER_UP)Ha jól nézem a wlan0-val van igazából gondja, de nem tudom mi lehet. ESSID listát ad az eszköz.
-
válasz
lev258 #26649 üzenetére
Fedora, CentOs esetében csak annyi az egész, hogy a dnf/yum.conf fájlokban az installonly_limit=n paramétert kell beállítani és ha frissítés esetén települ egy új kernel is és már elérted a limitet, akkor a legrégebbi kernel automatikusan törlésre kerül, Ubuntu esetében gondolom az apt.conf-ban kellene lennie ha van egyáltalán ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest