- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ASUS ROG Ally
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #39151 üzenetére
Semmi. A fejlesztő változtatott ppa címet.
[link] -
lev258
veterán
Szinte biztos, hogy most is a proci dolgozik vele, nincs hardveres rásegítés. A legtöbb, amit tehetsz, hogy a rendszer alapterhelését csökkented, hogy jusson másra több. Más grafikus felület, effektek kikapcsolása, felesleges háttérfolyamatok csökkentése, ...
Youtube nézéshez a Minitube használata. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Az egyik újabb hplip verzióval volt gond, az usb-s nyomtatók jó része használhatatlan lett. Azóta már javították, bár az nem biztos, hogy ezt a disztrók is megkapják. Nem tudom, ez okozza-e a gondot Mint-en, de lehetséges. Én nem használom.
Tudomásom szerint támogatást még nem szedtek ki belőle. -
-
lev258
veterán
A Wine oldalán találsz információt arról, milyen programok milyen sikerrel futnak. Viszont elég körülményesnek tűnik, amit írsz. Emlékeim szerint vannak itt olyan kollégák (vagy a haladó topikban), akik használnak Docker-t, viszont sosem hallottam, hogy Wine-ra lenne szükségük hozzá.
-
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38948 üzenetére
Nvidia esetén bele fogsz futni ilyen indítási problémába. Úgy lehet kikerülni, ha nomodeset opciót használsz, utána pedig telepíted az Nvidia drivert.
-
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38946 üzenetére
Az alap driver sajnos gyenge Nvidia esetén (ezért a múltkori anomáliák), a gyártói meg nem engedi azt a manuális felülbírálást, amit csinálnánk. Elvileg megoldható az Nvidia konfigurációs fájl megfelelő szerkesztésével, de nem kis munka és kezdőnek nem éppen egy jó élmény.
-
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38943 üzenetére
Nézem.
-
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38941 üzenetére
Akkor marad az egyedi felbontás definiálása.
Itt visszautalnék korábbira. [link]
Nyugodtan kérdezz. A lényeg, hogy a megfelelő monitorhoz készítsük el. Ha sikerül, akkor utána a felbontásoknál (a sima beállításokban) meg kell jelennie kiválaszthatóként. -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38939 üzenetére
Itt listáz két monitort és mindegyikhez különböző felbontásokat. Ha szükséges, lehet egyedi felbontást definiálni.
A drivered rendben van, ne is keress másikat. Van viszont egy Nvidia vezérlőközpont valahol. Abba belenézhetnél. -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #38937 üzenetére
Az xrandr parancs listázza? Előfordulhat, hogy csak simán nem tudja kiolvasni a monitorból a lehetséges felbontásokat.
Az Nvidia drivert feltelepítetted hozzá? Annak a beállításait nézted? -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #38920 üzenetére
Azt azért ne ajánlgasd csak úgy. Bár már régen néztem, de úgy rémlik, leállt a fejlesztése. Amikor még működött, akkor is okozott néha teljes fagyást egyes eszközökkel. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán működik-e még aktuális rendszereken vagy csak rosszabb lesz tőle a helyzet.
Ők egerekről beszélnek, te meg wifihez javasolsz valamit. -
lev258
veterán
válasz
tvamos #38905 üzenetére
"
Failed to fetch http://no.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/focal/InRelease Temporary failure resolving 'no.archive.ubuntu.com'
"
A "no" kezdet elég fura nekem. Bár elvileg létezik.
A másik meg tipikusan olyan, mint amikor nyitva van egy Synaptic/ Frissítéskezelő/Szoftverközpont (bolt) és emiatt nem fér hozzá bizonyos fájlokhoz.
Miért nem próbálsz egy másik szervert? Mindig találni jobbat a főszervernél. -
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #38893 üzenetére
Az inkább olyan gond lehet, hogy nem tudja kiolvasni a monitor által rendelkezésre állókat. Ez előfordul. xrandr-ral lehet készíteni állandó beállítást, tetszőleges paraméterekkel.
Persze okosabbak lennénk, ha tudnánk a videókártya és a rendszer pontos típusát. Persze, Debian alatt is így van, csak ott általában a komponensek régebbiek, mint az Ubuntu vonalon. -
lev258
veterán
válasz
mtomi95 #38889 üzenetére
Az, amit zárt drivernek nevezel, valójában a kernelt patch-eli meg, frissebb összetevőkkel. Ugyanazt kapod frissebb kernel (és esetleg Mesa) használatával, nehézségek (és esetleges későbbi bosszúságok) nélkül. Amit említesz (ZeroRPM) tavaly ősszel javítva lett a kernelben.
-
lev258
veterán
válasz
cappa72 #38883 üzenetére
A dmesg rendben van, így vagy a rendszerben vagy a fájlkezelőben ragadt be valami. A helyedben valószínűleg azzal szórakoznék, hogy átnevezném a konfigurációs mappákat (így reset-elve a beállításokat). Azt egyébként nem írtad, milyen 20.04-et használsz. Nekem a fájlkezelőd sem ismerős, de lehet csak azért, mert nálam MATE (és Caja) van.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #38867 üzenetére
Keveset értek belőle, de az, hogy egyáltalán felmerülnek ezek a kifejezések, az számomra csak azt mutatja, hogy az unetbootin szórakozik.
Mindegy, használd, amit szeretnél, csak kezeld a helyükön a dolgokat, ha már véleménynek/tapasztalatnak szántad az eredeti kommentet. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38839 üzenetére
Mint írtam, az a tény, hogy ezt az ablakot dobta fel, már önmagában is furcsa. És kétségeim vannak afelől, hogy az Ubuntu képes ilyet okozni.
A Manjaro meg Windows bejegyzés az magyarázható, az UEFI csinál olyat, hogy nem törli ezeket a saját adattáblájából. Nem jelent gondot egyébként. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38837 üzenetére
Ha egyébként jónak tűnnek a dolgok, akkor nem kell újratelepíteni, hanem csak a Grub-ot (rendszerbetöltő) újrarakni. Az viszont nem biztató, hogy ezt a képernyőt dobja neked. Amikor a Grub-nak baja van, akkor is megjelenik, csak tovább nem tudsz menni. Ez meg inkább olyan, mintha a BIOS boot választó menüje jönne elő, ami viszont billentyűlenyomást szokott igényelni.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38832 üzenetére
Ez a Manjaro boot menüje lenne? Vagy a BIOS-é? Mert biztosan nem az Ubuntué (Grub).
Ha egyikre se reagál, akkor Live nélkül esélytelen. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38828 üzenetére
Nem tudok róla.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38818 üzenetére
Átfutottam a múltkori beszélgetésünket, de még mindig nem tudom, milyen hardvered van jelenleg. És igazából azt se részletezted, hogy a korábbi kipróbált disztrókkal mi volt a gond.
Ne érts félre, vannak olyan gépek, amikkel egyszerűen nem jön össze. De az esetek többségében békésen használják a rendszert totál kezdők is évekig, időnként egy-két kérdést feltéve. A snap-es dolgok egyébként lassítják a rendszert bizonyos mértékben. -
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38811 üzenetére
Erre jelenleg nincs megoldás. Nálad hardvert kellene szimulálni, nem szoftvert. Egy komplett virtualizációs környezetet pedig nem bírna az a kis gép.
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38798 üzenetére
"Emlékeim szerint a Win95 is legtöbbször DOS-ban indítja őket."
A Windows 98 esetén is sokszor van ilyen. Vagyis ezek az esetek kiválthatóak DOSBox-szal. A többire meg a Wine. És ezek hatékonyabb (és gyorsabb) módszerek, mint a virtuális rendszer (mert lényegében azt akarsz). -
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38795 üzenetére
A DOSBox-nak elég jó leírásai vannak a neten, abból megtanulod és megérted, hogy lehet pl. CD meghajtót kreálni benne és oda ISO-t csatolni.
Egyébként maga a DOSBox nem jó a játéknak? Vagy a Wine? Emlékeim szerint a Win95 is legtöbbször DOS-ban indítja őket. -
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38764 üzenetére
Azt azért tudni kell, hogy nem minden hiba, amit a rendszer kiír.
Én azért adnék még egy esélyt, elölről nekifutva újra, minden problémát összefoglalva, illetve hardverinfókkal. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38759 üzenetére
Terminálból indítva ki lehet deríteni, mi lehet a baja.
De én személy szerint idejét sem tudom, mikor használtam a beépített alkalmazásboltot.
Az, hogy mit raknak rá egy gépre, nem indikatív.
Rémlik, hogy voltak gondjaid, de nem emlékszem, próbáltál-e másik rendszert az Ubuntu helyett. -
lev258
veterán
válasz
Teagol #38750 üzenetére
Szóval azt mondod, hogy a képernyő kikapcsolásán kívül (ha egyáltalán megtörténik) semminek sem kell történnie és az egér megzavarodik?
Az alkalmazásboltot nem ismerem, nem használom. Frissítés, újraindítás nem oldja meg? Onnan egyébként csak snap csomagok telepíthetőek az Ubuntu 20.04-en. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38737 üzenetére
Ha felrakod a GDebi-t, onnantól két kattintással tudsz majd .deb fájlt telepíteni.
-
lev258
veterán
válasz
Formaster #38728 üzenetére
Mint írtam, az fura.
Terminálba ezt bemásolva látnod kell minden érzékelt usb eszközt:for sysdevpath in $(find /sys/bus/usb/devices/usb*/ -name dev); do ( syspath="${sysdevpath%/dev}" devname="$(udevadm info -q name -p $syspath)" [[ "$devname" == "bus/"* ]] && exit eval "$(udevadm info -q property --export -p $syspath)" [[ -z "$ID_SERIAL" ]] && exit echo "/dev/$devname - $ID_SERIAL" ) done
-
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38726 üzenetére
Ha van vezetékes internet és lefut egy frissítés keresés, akkor nézd meg a További illesztőprogramok menüt. Elvileg van hozzá zárt driver. Az aktív secureboot bezavarhat.
-
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38720 üzenetére
lspci vagy lsusb
Az majd megmondja, mit lát belőle. -
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38712 üzenetére
Már jelezték. Használd az angolt.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38706 üzenetére
Még nem tudom.
Annyit viszont próbálj meg, hogy leállítás ikon helyett Terminálban kiadod a "sudo shutdown -h now" parancsot. Hátha. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38693 üzenetére
Van egy olyan ismert probléma, hogy leállításnál egy időre megakad, 90 másodpercet vár, aztán kilövi a zavaró folyamatot. De ez teljesen szabályos leállítást eredményez végül, csak várni kell.
Ha nálad nem erről van szó, sőt, hibaüzenet is van, akkor megéri utánanézni.
Nem tudom, a laptopról magáról írtál-e már korábban. A rendszer egyébként 20.04? -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38691 üzenetére
Nem ez, illetve nem ennek a hiánya okozza.
Inkább a hibáról írj. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38688 üzenetére
Persze, lehet. Csak nem feltétlenül szükséges.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38669 üzenetére
A használt parancstól függ. Vannak külön snap-es telepítő parancsok.
Chromiumból viszont már csak snap létezik. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38666 üzenetére
Egyébként a Google több olyan funkciót is ki fog iktatni a Chromium-ból (és így az azon alapuló böngészőkből), ami eddig része volt. Kizárólag a Chrome-ban lesznek elérhetőek.
Persze a te problémádnak a snap-Chromium+kiegészítők a forrása. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38662 üzenetére
A 20.04-től kezdve a Szoftverközpontban CSAK snap csomagok vannak. Annak kell utánaolvasni, hogy snap esetén a böngésző kiegészítők működése hogyan történik.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38660 üzenetére
20.04?
Mert snap csomagnál lehetnek meglepetések. Látom Firefox-nál is azzal volt gondod. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38567 üzenetére
A lényeget kihagytad.
sudo apt purge snapd
Ne a snap-nek mond, hogy törölje a snap-et. A gnome-os csomagnál meg elírtad a számot. -
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38530 üzenetére
Azon az oldalon szerintem találsz hozzá kernelt is, de nem Ubuntu alá. Nem is igazán értem, mire gondolsz. Jelentősebben eltérő rendszerek, disztrók kernelei nem kompatibilisek egymással (pl. másképp fordítódnak, települnek).
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38528 üzenetére
Önmagában sehogy. Az csak egy header csomag, nem a teljes kernel.
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #38385 üzenetére
Nem a Windows kavart be valamit? Ott próbáltad elérni?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38349 üzenetére
KDE alatt a Qt előnyösebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest