- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Nyárbúcsúztató hardvermix
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
Aktív témák
-
Hát, nézegettem én is most és nálam is hibaüzenetként kiírja, hogy naplózó fájlrendszer kell neki. Sajnos elképzelhető akkor, hogy ezzel tényleg nem fog menni. Még amit mondanak, hogy jó, az a testdisk, abban is van undelete funkció. Én most ezt is teszteltem, de nem jártam sok sikerrel, nálam nem jelzi a kitörölt fájlokat. Találtam még valamit ami jó lehet, ezt is fordítani kellene, nem tudom, hogy hatásos-e, elvileg ext2-höz van.
-
upszilon
őstag
nekem ez az alkalmazás kielégítő információt ad.
-
-
Atapi
senior tag
1. ha le vannak mentve a konfig fájlok, azokból kiderül, hogy mi volt telepítve, mert ami konfigurálva van, az telepítve is (jó eséllyel).
2. a leírásodból nem derül ki, hogy mi nem megy. azt írod, a hálózat lan-wan között renden. akkor mi nem megy? a címfeloldás? ha külső dns szervert adsz meg bent, akkor rendben van a hálózat?
dns szervernek szerintem egy bind9 megy fel, de ez csak tipp.
-
ntomka
nagyúr
Én valami hasonlóra kerestem megoldást korábban, és Kendek tanácsára jutottam erre az oldalra. Ha tudod milyen paranccsal lehet életre kelteni a billentyűzetet, akkor egy udev eseményszabály létrehozásával automatikusan lefuttathatod azt. Habár még azóta sem próbáltam ki, de szerintem működnie kell.
-
Speeedfire
félisten
Valami biztos van rá, valószínűleg valami energia gazdálkodás lehet a bűnös. Esetleg acpi, nem nagyon nézegettem ezeket.
kovaax: Engem csak ez a 100Hz dolog idegesít a linuxban, bár a win is felülbírálja a max felbontást, mert szerinte csak 1280*1024-et bír, holott 1600*1200.
Kifolyik a szemem 2 óra után. Mondjuk ha sikerült félreraknom egy kis zsetont akkor lehet befektetek egy 22"-es benq-re, mert ez így nem állapot. Már mindent próbáltam amit a neten megtaláltam és semmi. Vagy nem indul el a grafikus felület vagy csak 85Hz. Lehet le kellene szednem az összes vga drivert és úgy megnézni, mert az xorg logjában egy általam beállított érték sem szerepel csak az, hogy 1024*768, de a 100hz sehol sem. -
Speeedfire
félisten
-
-
Egy Ubuntu MinimalCD-ből kiindulva azért ellehet érni amit szeretnél, de tényleg nem érdemes ilyenekre telepíteni, mert igen hamar feldobhatja a karesz a talpát. Persze lehet azért finomítani rajta, hogy kíméletesebben bánjon a rendszer vele, és ha csak olvasás van főleg, akkor annyira nem gáz.
(#30302) xubuntu: Jobb egérgomb a hálózatkezelő ikonjára -> Kapcsolatok szerkesztése -> Vezeték nélküli -> Szerkesztés -> Elérhető minden felhasználónak, ezt pipáld be.
Most nem tudom megnézni, de gondolom Xubuntun is ugyanígy megy ez. Más nem töröld a kapcsolatot és csatlakozz újra. -
Ubuntu Server (CLI) Installation
* 300 MHz x86 processor
* 128 MiB of system memory (RAM)
* 1 GB of disk space
* Graphics card and monitor capable of 640x480
* CD-ROM drive512 MB nem elég és nincs mini install image. Egyébként sem javasolt flashre ilyet telepíteni, mert hamar kinyiírja a sok írási művelet.
-
Ezzel elvileg lehet mindent, sőt leginkább nem is a lokális, hanem az ilyen távoli cuccok másolására való. Persze ha egy, közben futó rendszert akarsz másolni, akkor néhány könyvtár tartalmát ki kell hagyni, amelyek másolása amúgy is felesleges lenne.
(#27218) Killing: konfiguráld be újra.
Jobb egérgomb az ikonra -> Kapcsolatok szerkesztése -> a megfelelő fülre állsz, és azon belül kitörlöd a jelenlegi, nem működő kapcsolati beállításokat. Majd újra próbálkozol csatlakozni a hálózathoz. -
Tudsz, de van akár másik megoldás is, amely eléggé kézenfekvő. Indítasz egy Ubit, majd feldugod a pendrive-ot, csatolod. Kiadod terminálban a
sudo update-grub
parancsot, akkor megtalálja a pendrive-on levő rendszert is (már ha ez nincs letiltva).
Utána újraindítasz, és a boot választó menüből kiválasztod a pendrive-on levő rendszert.
Ha az elindult, akkor újratelepíted a GRUB-ot.
Persze csak akkor, ha amúgy ez lehetséges abban a rendszerben, mert még nem próbáltam. De ha más nem, akkor helyreállítási mód biztosan van, hogy parancsokat tudj osztogatni. -
quby
őstag
rsync: recv_generator: failed to stat "/mnt/new/home/quby/.xbmc/userdata/Thumbnails/Video/4/auto-4ea6a816.tbn": Input/output error (5)
rsync error: error in file IO (code 11) at receiver.c(302) [receiver=3.0.6]
rsync: connection unexpectedly closed (163127 bytes received so far) [sender]
rsync error: error in rsync protocol data stream (code 12) at io.c(600) [sender=3.0.6]Nem hardverhiba
-
Nos, UUID-vel kétféleképpen "bánhatsz el". Vagy az új partícióét írod át a régiére a következő példa paranccsal:
sudo tune2fs -U 454cb9b9-9d56-4f15-8fca-6c6deec51d0c /dev/sdb1
ahol az a sok karakter az UUID, az sdb1 pedig az új partíció, vagy pedig az fstabban és a grub.cfg-ben is át kell írnod a dolgot. Az előbbi, egyszerűbb megoldást ajánlom akkor, ha az új rendszerre a régi partícióját nem szeretnéd felcsatolni, mert az azonos UUID miatt gondok lesznek ekkor. Persze átlehet a régiét is írni, na meg gondolom minimum formázás lesz belőle, akkor meg úgyis mindegy.
GRUB-ot tudsz telepíteni az alternate CD-vel is nagyon egyszerűen, az a legkisebb dolog. Ha bonyolultabban szeretnéd megoldani akkor pedig Live CD és parancsok gépelése, de inkább azt hagyjuk, felesleges bonyodalom.
I/O error mitől van egyébként?
-
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> gnome-power-manager -> critical_battery - írd be, hogy nothing
Legalábbis gondolom ezzel van a probléma, hogy ő azt hiszi, de aztán mégsem. Ezzel már másnak is volt problémája múltkorában. Ha ezt beállítod, akkor nem fog semmit sem tenni, ha kritikus a töltöttségi szint.
-
Szervert sosem próbáltam őszintén szólva, jó nekem a sima desktop telepítő is. Mikor az Indítólemez-készítővel csinálod a pendrive-ot, meglehet adni, hogy mennyi helyet hagyjon tárolásra, ahova menti a módosításokat. Akkor telepíthetsz csomagokat, átállíthatsz dolgokat és a legközelebbi indításnál is megmaradnak ezek.
-
Vladi
nagyúr
-
Mi lenne, ha Te is úgy csinálnád mint én, hogy pendriveról üzemelteted a rendszert?
Nálam egy egyszerű Live rendszer fut úgy, hogy a beállításaimat megjegyezze, ehhez csak egy 1 GB-os pendrive-ra volt szükségem. A merevlemez meg nem forog, nem használódik, nem termel hőt, nem fogyaszt benne... -
Vladi
nagyúr
hdparm programmal tudod ezeket a funkciókat állítani. Mármint a hdd kikapcsolást.
De a rendszer alatt miért akarod kikapcsolni?Egyébként ext2-ext3 között volt teljes átjárás, most ext4-et szerintem nem tudod megcsinálni.
Olyant tudok elképzelni, hogy átmásolod live-al a rendszert, átformázod és vissza.
-
kovaax
őstag
Van olyan, hogy a nagy iptables topic, bár nekem ott nem tudtak válaszolni...
-
Hogyne, sőt ott érdemesebb csinálni.
rsync -a /media/amiről_másolod/ /media/amire_másolod
Aztán ha végzett, akkor átírhatod a régi UUID-jére az újét (ext partíciót feltételezve):
sudo tune2fs -U 454cb9b9-9d56-4f15-8fca-6c6deec51d0c /dev/sda1
Ahol az a sok karakter az UUID, az sda1 meg az új partíció. Ezeket a legegyszerűbben a GParted-del tudod kiolvasni (Rendszer -> Adminisztráció -> GParted).
Végül fogsz egy alternate CD-t, és a következőket teszed (természetesen már a régi lemezt húzd le előtte):
Sérült rendszer helyreállítása -> Nyelv felismeréshez nyomogasd amit kell -> Tovább -> Mégsem -> Igen -> A root partíciót kiválasztod, ez lesz a /, alap esetben a /dev/sda1 ugye -> A GRUB boot betöltő újratelepítése -> /dev/sda -> Rendszer újraindításaEnnyi, utána elvileg indul is rendben az áthelyezett rendszered.
-
Rsyncel áthelyezed az adatokat az új helyre, majd telepítesz egy GRUB-ot. Teheted ez utóbbit LiveCD-vel is, vagy alternate CD-vel is még könnyebben, de akkor az fstabban át kell írni az UUID-ket, meg ugyanezt kell tenni a grub.cfg-ben is, aztán ha felállt a rendszer nyomatsz egy update-grub-ot. Vagy egyszerűen a partíciónak írod át az UUID-jét.
-
a hdparm-al így:
sudo hdparm -S10 /dev/sdX
az -SXX kapcsolóval tudod szabályozni az időt
jah, és ide kell beírni:
/etc/hdparm.confharry: Nekem meg csak felül van panel. Azért az kell pár dolognak (értesítési terület, desktop váltás, ...), alul dock, arra minimalizál mindent. Ha keresek egy (megnyitott) progit, katt rá, és odatekeri a kockát (és még maximalizálja is)
-
azért nem törli mert nincs jogod hozzá
adj a megosztásnak egy
sudo chmod 777 /megosztás/
utána tudsz törölni
amit lentebb hozzátettél a samba confighoz annyit csinál, h a fileok/könyvtárak 777 joggal jönnek létre, magyarán bárki törölhet/írhat bárhová. És nem a meglévő file-okat módosítja. Mondjuk nem ártana egy júzert is létrehozni és azzal bejelentkezni a win-be... -
Stirlitz
senior tag
Talán ez segít. Én ez alapján csináltam, és müködik a dolog. De mindjárt nézek még egy leírást, a kettő alapján sikerülni fog.
szerk: itt is van. A két leírás alapján már megtudod nézni, mi a baj. De az első leírás az aranybánya a hozám hasonló kezdőknek. Ha lépésröl-lépésre végigcsinálod, biztos rájössz mi volt a baj elsőre.
-
FixY67
senior tag
Alapban mind DNS, mind DHCP kiszolgálóként akar működni és a DHCP portját már fogja a dhcp3.
Fix címeket osztogatni ő is tud a /etc/ethers alapján (elméletileg a /etc/dnsmasq.conf elég jól el van látva kommentekkel, pár perc alatt ki lehet bogarászni belőle mindent)
A MAC szűrést meg... biztos, hogy azt a dhcp3 tudja? Oda valami más kellene (tán netfilter/iptables beállítások? Wifit még nem konfiguráltam parancssorból)szerk: a DNS-e ráadásul úgy működik, hogy részben az /etc/hosts alapján fordítja a neveket/címeket, részben a szolgáltatód DNS-ét használ(hat)ja a külső nevek feloldására.
-
FixY67
senior tag
traceroute (ill. ha windows-on nem megy, akkor tracert) mit mond? Megtalálja a külvilágot név alapján? (szerk: most látom, hogy ping-gel nézted és nem megy a névfeloldás - akkor lásd dnsmasq!)
Az ip_forward biztosan be van állítva? Reboot után törlődik! (/etc/sysctl.conf-ba kell egy "net.ipv4.ip_forward=1" sor)Egyébként ha nincsenek extrém igényeid, akkor a dhcp3 helyett inkább tegyél fel egy dnsmasq-t, azt lényegesen egyszerűbb kezelni és egyszerre tud dhcp-t + DNS-t.
-
Laca 012
őstag
Hú, na az jó lenne!! Időm az van rá, mert most pár napig úgyis csak tanulok..Ugyanis vizsgaidőszak van vagy mi..
Az a kártya legalább már közel van szériában ahhoz amit venni szeretnék..
Köszi előre is!(#19667) róland :
Ez nem tudom mennyire jó, vagy nem, mert mint írtam, az Asus WL500W-ben pedig a BCM4321-es (4328) chip van, ami most az én lapomon is. És ott a routerben is master módban megy, ehhez képest itt még a kliens módért is meg kellett küzdeni.
Másrészt az Atheros 2313 rádiója b/g -s, ami nekem nem jó, mert ugye nekem n-es wifi kell... Bár ha madwifiwel megy, az lehet jó jel, mert azzal általában mindegyik ATHEROS karit meg lehet hajtani.. -
rtom
senior tag
A kernel az esetek nagy többségében magától felismeri a kártyákat és illeszti a szükséges drivert. Szal ha az lspci parancsra kilistázza, illetve az ifconfig parancsnál feltűnik egy eddig nem látott eth, akkor összejött, már csak az új interface-t kell beállítani, pl. így. Ha nem, akkor szükségünk lesz az lspci kimenetére.
Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bomba ár! HP Elite X2 1012 G2 i5-7300U I 8GB I 256SSD I 12" 2K+ Touch I CAM I W11 I Gari
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Szinte új! 3 Hónapos! Playstation 5 Slim Disc (Lemezes) Kiadás! Garancia: 2027.05.15
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest