Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Laca 012

őstag

válasz birrbert #196 üzenetére

Nekem 2db Raid1 es kötetcsoportom van az egyik 512MB ami a /boot (bőven sok)
    A másik a maradék, ami LVM-mel van felosztva úgy, hogy 2GB swap, 2GB /var 10GB system (először 5GB volt ami betelt), és 400GB /home..
    Ha valami kicsi lenne, bármikor menet közben növelhető az LVM miatt a maradék 50-60GB-ból
    Ezt a raid1-et akkor is belőttem amikor még csak 1 HDD volt a rendszerben, aztán amikor meglett a második lemez, csak beraktam, aztán "rátükrözött" mindent..
    Ez azért is jó volt, mert amikor később megvettem a 7200-as fordulatú Scorpio Black HDD-ket, akkor csak egyet leválasztottam, kicseréltem, tükröztem, kicseréltem a másikat, azt is tükröztem és úgy kicseréltem a 2HDD-t, hogy le sem állítottam a gépet.. :C
    Ez jól is jött, mert van egy pár olyan dolog amit nem tudatosan sikerült feltelepíteni működőképesre, hanem csak "véletlenül sikerült" (valószínűleg sok más felesleges művelettel-csomagtelepítéssel együtt), és így azok is működőképesek maradtak. (pl. a 7"-os érintő képernyő elindítása és beállítása elsődleges kijelzőnek..meg egy csomó dolog, amit így kapásból tuti nem tudnék beállítani, de lehet nem is órák, hanem napok kérdése lenne..)

Az eredeti telepítésnél pl. azt tudom, hogy csak az OpenSSH csomagot telepítettem, a többit már csak a működő rendszeren, mert a pppoe netet nem tudta beállítani, és szeretem volna egyből a friss csomagokat feltenni a tárolóból. Minden alapbeállítással települt.
    Miután a rendszer felment, akkor kapásból a pppoe beállítás (pppoeconf), aztán apt-get update / apt-get upgrade..
    Ezután a többit azt már mindent oda tesz, ahova akarja, sok választás nincs.

Az egyébként ebben a qva Linuxban (is) a gázos, hogy amikor hetekig kínlódtam valami szolgáltatás, vagy csomag beállításával, akkor a végére tök jól vágtam (majdnem) mindent, de nemrég próbáltam egy másik gépen feltenni pár hasonló dolgot és órák kérdése volt mire bevillantak azok a bökkenők-bakik, amikkel anno is szívtam. :O
    Mert ugye miért is ne lenne pl. az rTorrentnél az, hogy felrakod apt-get tel az rtorrent csomagot, bemásolod a /www -be a rutorrent állományait és megy?
    Ehelyett egy bizonyos xmlrpc verziót kellett beleforgatni a kernelbe, hogy a webes ruTorrent felülettel is menjen...stb. :W :W :W

És a legtöbb szolgáltatással sajnos volt ilyen (rutinosbbaknak nyilván bagatel) szívásom... :O
    Szóval az ember vagy napi szinten buzerálja a dolgokat és van rutinja, vagy nagy eséllyel szívás ez a dolog. Nálam legalább is így néz ki a dolog. Még az a jó, hogy néha akad rá időm, meg legtöbbször sikerélmény a vége, de ez minden, csak nem hatékonyság..

Mondanám egyébként, hogy meg lehetne próbálni feltenni egy XP Home servert pl. , de nem hiszem, hogy a Wifi router funkciót tudná, vagy egyszerűbb lenne belőni.

Viszont lehet érdemes lenne kipróbálni pl.a Zential nevű kisvállalati szervert, ami elviekben webes felületen mindent szerver funkciót tud, csak a Wifi router funkciót nem. Ez is Ubuntu LTS serverre alapul, így max a torrentet és a wifit kellene belőni, minden mást (ftp, samba, tűzfal...stb.) webes felületen lehetne kezelni..
    Egyébként nem akarom elhinni, hogy nem volt még olyan "elvetemült kolléga", aki írt valami php-s gui-t ami a wifi beállítását megoldaná.. :U

Érdekesség képpen:

A céghez most (2hete) különben pont ezek miatt inkább vettem egy TP-Link WR1043ND routert, meg egy D-Link DNS-320 NAS -t!
    A kettő került együtt 34.000Ft-ba, és összedugtam-működik.. :C

Bár ez sem igaz teljesen, mert a TPlink a nyomtatómegosztást, csak az után tudta, miután lecseréltem a firmware-ét OpenWRT-re, de ezen kívül, hogy egyszer beállítottam, nem kellett hozzányúlnom. Az egész az utánaolvasással együtt max 1órát vett igénybe. ( a firmware frissítés és a beállítás kb 10percet)

A D-link NAS-nál is szívtam először (már szinte megszokásból), hogy a fájlmegosztást beállítsam, de ott is hamar rájöttem, hogy csak a nagybetűket és esetleg ékezeteket is tartalmazó felhasználó- és csoportneveket nem díjazza, ezután ott is webes felületen kapásból ment minden. Csak beledugtam 2 1TB-os WD Green HDD-t, belőttem a raid1-et, aztán már másolhattam is rá a megosztani kívánt anyagokat. :C Van beépített torrentkliense is, ami rendesen vissza is tölt, de 10 perc alatt simán pár fájl felmásolásával "kinyitható" a dolog és SSH-n egy Debian rendszerben találjuk magunkat, amivel már lehet "játszani" (pl. egy webszervert felrakni ha kell, bár valamilyen abból is van fent hisz webes felületen konfigurálható)
    A router fogyaszt 8W-ot, a NAS 2db noti HDD-vel állítólag 7W-ot. Én a DNS-320 NAS-nál 2db 1TB-os 3,5"-os HDD-vel 18-20W-ot mértem másoláskor.
    Ha anno ilyen árban lettek volna ezek az eszközök(a DNS-320 elődje a DNS-323 még 40.000 körül mozgott,ez meg most 22e ) , most tuti nem a GSEJT-em lenne!
    Bár így utólag nem bánom, hogy így belemélyedtem a linuxba, mert jó kis hobby ez, de éles rendszernek laikusok számára sokkal jobb (és srtressz mentesebb ;] ) ez a router+NAS kombó!! :K

Új hozzászólás Aktív témák