Hirdetés

2015. január 30., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-08-29 17:23:01

PROHARDVER!

TP-Link WR1043ND V1 és V2 router topik
Első hozzászólás előtt olvasd el a téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56301) Satrafuckar válasza Satrafuckar (#55499) üzenetére


Satrafuckar
(tag)

nemkevés szívás után siddis fórumtárs ötlete alapján sikerült nagynehezen összehozni a szkennelést SANE-el, hálózaton keresztül is.

mivel nem találtam a neten egy értelmes/részletes/működő leírást sem, itt leírtam hogy nekem végül hogyan sikerült összehozni, gondoltam ez hasznos lehet másoknak is.

mivel azonban linux tudományom viszonylag korlátozott, valószínű hogy nem mindenhol a megfelelő szót használom, stb. Így szívesen fogadnám (privátban, vagy emailben: satraf.ckar@gmail.com) az építő jellegű kritikát a leírással kapcsolatban, hogy tudjam korrigálni, mielőtt kirakom egyéb (külföldi) fórumokra is. (emiatt angolul van egyébként).
Köszi mindenkinek aki átnézi! :R

tehát a --> LEÍRÁS <-- itt található

kulcsszavak későbbi keresésekhez:
scanner szkenner megosztás sharing network scanning sane server hálózati hálózatos hálózat szkennelés scannelés xsane sanewin sanetwain

(#56302) szferix válasza Intruder2k5 (#56294) üzenetére


szferix
(újonc)

Köszönöm a választ! Sajnos nagy biztonsággal lehet állítani, hogy nem a táp a tettes.

(#56303) Isty1974 válasza siddis (#56287) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

...és próbálta már valaki a sysupgrade-t tőlük?
milyen újdonságok, javítások vannak benne?
thx

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56304) mumtaz válasza suste (#56297) üzenetére


mumtaz
(fanatikus tag)

ITT írtam a mostani kívánalmakat és KORÁBBAN vetettem fel az alapkoncepciót.

Tehát alapban csak azt kellene megvalósítanom, hogy a routeremmel kapcsolódjak a netet osztó routerre.

Windows alatt egyszerű a képlet. 2 elérhető AP van, amiről kaphatom a netet. Azonos jelszó és IP, de más csatorna. Az egyik mindig elérhető, de nagyon terhelt és lassú, a másik nem mindig elérhető, de amikor igen, akkor gyors. Windows alatt ok, mert sorrend szerint be vannak állítva és a rosszabbikra csak akkor csatlakozik, ha a másik nem elérhető. Ha a másik - preferáltabb - elérhető, akkor arra csatlakozik. Ez így ok.

Azért akarom, hogy a router csatlakozzon fel, mert akkor nem kell napi 24 órában bekapcsolva lennie a gépemnek, hogy a laptopom, mobilom, gyerek gépe elérje a netet.

Próbálkoztam azzal, hogy a WA901ND routerem csak egy mezei kliens multiwan-al és ez csatlakozott kábelen a WR1043-ra.

Tehát a gondok: egyrészt az itthoni hálózatomat külön tartományban akarom tudni, mert ugye nem akarom az itthoni gépeimet megosztani mindenkivel, aki a szolgáltató AP-jára csatlakozik.

Tehát a megvalósítás, amit össze kell hoznom és amire már sokszor hittem, hogy sikerült:

AP -> Router -> helyi háló

A router kliensként kapcsolódik az elsődleges AP-ra, ha elérhető. Ha nem elérhető, akkor átkapcsolódik a másik AP-ra. A router ugyanakkor kezeli az itthoni saját hálózatomat is kábelen és wifin egyaránt, tehát megosztja az internetet és összeköttetést biztosít az itthoni eszközök között.

Míg a saját gépem osztotta a netet, addig egyszerű volt. Wifi kártya a PC-ben csatlakozott a szolgáltatói AP-ra, ha szakadt, akkor átcsatlakozott a másik AP-ra. A windows osztotta a netet és a router csak AP-ként üzemelt, az IP-ket a többi eszköz a PC-mtől kapta. De ugye ennek a hátránya volt, hogy a PC-mnek mindig mennie kellett, ezért akartam váltani másra, hogy a PC-m helyét a router vegye át.

OpenWRT-ben próbálkoztam multiwan-al, amivel gondok vannak, ugyanis teljesen másképp működik, mint mondjuk a windows. Beállítok két AP-t. Ez két interfészt is jelent, de ez most mindegy. A multiwan csak akkor vált át másik AP-ra, ha az elérhető. Csakhogy ez úgy működik, hogy fel van csatlakozva az első - rosszabb - AP-ra, ami a 3-as csatornát használja. Ha elérhető a másik AP, akkor "felcsatlakozik" arra is, de az meg a 6-os csatornát használja, de addig nem az utóbbiról veszi a netet, amíg le nem tesztelte, amihez internetes IP-(ke)t pingel. Viszont, mivel a router nem képes több csatornát használni egyszerre, ezért a ping nem sikerülhet, mivel a router a 3-as csatornán van.

Próbálkoztam azzal, hogy mindent a WR1043 oldjon meg (a helyi hálózatomnál mindegy, melyik csatornán van). Ez nem ment. Próbáltam azt, hogy az egyik WAN a másik router. Az meg feltehetőleg azért nem működött, mert túl sok szintű volt már a hálózat.

Ezért gondoltam arra, hogy akkor legyen a WR1043-ba bedugva mégegy wifi adapter. Így egy szinttel kevesebb lenne. Ugyanakkor ugye az adapterrel a router már két külön csatornát tud kezelni és akkor az lenne belőve, hogy az adapter csatlakozna az egyik AP-ra (WWAN), a router belső wifije pedig a másikra (WWAN2) és ez szolgálná ki a helyi hálózatomat is. Így akkor már menne a multiwan is.

=- ASUS M4A785TD-V EVO - PhenomII X4 925 - PowerColor ATI HD6870 1GB - ROCCAT IskuFX HU - REVOLTEC FightMouse ELITE -=- Opel Vectra B X20XEV -=- SAMSUNG Galaxy S Advance -=-

(#56305) Intruder2k5 válasza szferix (#56302) üzenetére


Intruder2k5
(Szakértő)

Akkor tegyél rá egy Gargoyle firmware-t! Ha belevágsz, mindenképpen az 1.6.2-es stabil verziót válaszd, ne az 1.7 experimental-t, mert azzal többen jeleztek problémákat!

ASUS RT-N66U & Tomato Firmware - http://asusrouterforum.besaba.com

(#56306) suste válasza mumtaz (#56304) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Próbálkoztam azzal, hogy mindent a WR1043 oldjon meg (a helyi hálózatomnál mindegy, melyik csatornán van). Ez nem ment. Próbáltam azt, hogy az egyik WAN a másik router. Az meg feltehetőleg azért nem működött, mert túl sok szintű volt már a hálózat.

Pedig ennek mennie kéne, ha jól be van állítva (net-1.router-2.router). A routernek tökmindegy hányadik eszközön keresztül kapja a netet, csak ne legyen ip ütközés, és azonos alháló.

(#56307) siddis válasza Isty1974 (#56303) üzenetére


siddis
(senior tag)

..olyan sokban nem különbözik a sima openWRT-től, inkább parancssoros módban ad többet. Nincs benne LuCI alapból viszont.

(#56308) suste válasza Intruder2k5 (#56289) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

TPlink topicban vagyunk!!!:)
Asus: sokkal több flash, és Tomato (amiben az extrák eleve bent vannak, hiszen van bőven hely).

Reális az összehasonlítás szerinted?

(#56309) mumtaz válasza suste (#56306) üzenetére


mumtaz
(fanatikus tag)

Persze, ment is, de egy idő után valami mindig előjött. Pl. sokszor jött úgy elő multiwan nélkül is, hogy egyszerűen az eszközökön már nem volt net. A routereken openwrt hálózat diagnosztikánál mindkét routerről pingelhető volt bármilyen internetes cím, de az eszközök - amik a routerre voltak kötve akár wifin, akár kábellel - nem volt internet.

=- ASUS M4A785TD-V EVO - PhenomII X4 925 - PowerColor ATI HD6870 1GB - ROCCAT IskuFX HU - REVOLTEC FightMouse ELITE -=- Opel Vectra B X20XEV -=- SAMSUNG Galaxy S Advance -=-

(#56310) szabozsolt87 válasza krealon (#56143) üzenetére


szabozsolt87
(tag)

Ami azt illeti semmi SONY eszközünk nincs a házba. Házon kívül pedig nem lehet fogni, egyébként is jelszó van rajta. Egyébként 30 Mbit\s netem van, ha befolyásolna bármit is.

Ezt a képet ebben a pillanatban szedtem ki:

[ Szerkesztve ]

A software a számítógép azon része, amit szidni lehet, a hardware-t pedig rugdosni.

(#56311) Isty1974 válasza siddis (#56307) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

:R thx

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56312) martonx válasza suste (#56300) üzenetére


martonx
(PH! addikt)

Köszi!

Ha megint a router közelében leszek, felteszem! Végig olvasva a changelogot van benne munka bőven :R

HOPPÁ!

(#56313) adamsX


adamsX
(senior tag)

Sziasztok.
Nekem a topikban említett router van V1-es firmware-s. Jelenleg van egy Samsung ML-2010PR típusú nyomtatóm és sehogy nem tudom rábírni, hogy működjön a nyomtatás.
Amit eddig csináltam:
1. Feltelepítettem a nyomtató driverét.
2. Beállítottam, hogy TCP/IP porton legyen ami a routernek az elérési címe.
3. Feltelepítettem az USB Printer Controller-t.
Ezek után feldobja a nyomtatót de nem engedi hogy beállítsam auto-connect-re. Szürke marad az X jel.
Miből adódik ez a hiba? A másik érdekes dolog hogy előtte viszont ment, csak most újratelepítettem a gépet és most pedig már nem akar működni. Mindent úgy csináltam ahogy eddig is. De most semmi. Valakinek valamilyen ötlete?

(#56314) siddis válasza adamsX (#56313) üzenetére


siddis
(senior tag)

Az életben nem használtam, de ha csinálsz a Printer Controller-beállításokról illetve a nyomtató portról vagy a beállításairól egy-egy screenshot-ot akkor hátha eszembe jut valami..

[ Szerkesztve ]

(#56315) miku84


miku84
(újonc)

Sikerült vkinek kicseréltetni gariban a V1- es routerét V2- re?

Még van a gariból és már elegem van ebből, h újra kell indítanom, ha elmegy a net.
Sajna a DD-WRT- t nem tudom megpróbálni, mert az USB szkenner beüzemelése már nem menne :(

Ezért marad a garis csere, v., ha az nem megy, akkor a gyakori újraindítás...

(#56316) suste válasza miku84 (#56315) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

openwrt-n be tudod üzemelni, ha támogatja a SANE
(de gondolom DDWRT is megoldható hasonlóan)

[ Szerkesztve ]

(#56317) footy


footy
(őstag)

Sziasztok!

Egy ideje olyan problemam van a routerrel, hogy a kapcsolodo klienseken megall a wifi. Az ipaden mutatja a kapcsolatat, a jelerosseg is rendben, de semmilyen oldalt nem tolt be. A szamitogepen pedig lathato ugyan az SSID, de kapcsolatot nem tud felepiteni vele. A problema mindket eszkozon megoldodik a wifi letiltasaval es ujboli engedelyezesevel.

A channel auton van a power pedig 79db-n

Valakinek otlet?

koszi

-= Minosege autohifi kiarusitasa: http://goo.gl/icIZOj =-

(#56318) pollai


pollai
(őstag)

1. verzióm van, egy USB-re kötött HDD-vel és legújabb Suste FW-rel.
Megoldható valahogy az, hogy a PLEX lássa a routerre kötött vinyót a gép bekapcsolása nélkül? Azért a Plex-szel próbálkozom, mert eddig ezt az egyetlen módszert találtam arra, hogy feliratos filmeket küldjek androidos eszközről a chromecasttel felokosított tévémre.
Ha be van kapcsolva a PC, akkor működik tökéletesen a routerre kötött vinyóról is, de az lenne a tökéletes, ha gép nélkül is menne mindez.

http://www.flickr.com/photos/apollai

(#56319) Doky1988 válasza miku84 (#56315) üzenetére


Doky1988
(fanatikus tag)

Dobd fel a Gargoyle FW-t és nem lesz ilyen problémád.

★Router★: TP-Link TL-WR1043ND v2.1 (Gargoyle 1.7 BB) ★Notebook★: Dell Inspiron 15R (Windows 8.1) ★NAS★: Zyxel NSA-310 (Western Digital Red 1TB) ★

(#56320) Frenky89


Frenky89
(őstag)

Szeretnék csinálni egy sebesség korlátozást a PPPoE/WAN kapcsolatra: [link]

Ezt QoS, vagy a tűzfal segítségével tudom megoldani valahogy?

(#56321) suste válasza pollai (#56318) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az nem megoldható, hogy az okosított tv-d lássa a DLNA-t?
És akkor nem kell PLEX, pc, meg androidos eszköz sem, hanem a router a saját HDD-jéről megossza miniDLNA-val a filmeket és kész. A felirat is átmegy így!
Az nem világos a leírásodból, hogy miért kevered bele az androidos eszközt (telefon, tablet?) az egészbe, ha a routeren ott a HDD?

(#56319) Doky1988
szerintem a gargoyle önmagában nem oldja meg a szkenneres problémát

(#56320) Frenky89
a QOS kell neked
az alapbeállításokon csak annyit kell változtatnod, hogy engedélyezed a WAN interfészt, és beállítod a sebességeket

(#56322) chros
vargalex fw-je van, nem kell telepítenie semmit:)

[ Szerkesztve ]

(#56322) chros válasza Frenky89 (#56320) üzenetére


chros
(senior tag)

Az ADSL milyen sebessegu?

A qos is igazabol iptbales szabalyokkal dolgozik (gondolom a kernel tamogatja az felhasznalt dolgokat).
Egesz egyszeruen tudsz teljes net sebesseget vagy interface-re sebesseget korlatozni vele. Tedd fel a csomagot, s letre is hoz egy konfigot szerintem. Csak a kivant le es feltoltesi sebesseget kell ebnne atallitani (es esetleg az interface nevet).

(#56323) miku84 válasza Doky1988 (#56319) üzenetére


miku84
(újonc)

Köszi, utánanéztem, elvileg egyszerű a frissítés a gyáriról.
Ez is tudja a nyomtató szervert és a szkennelést is?

(#56324) krealon válasza Frenky89 (#56320) üzenetére


krealon
(Szakértő)
LOGOUT blog

Szeretnék csinálni egy sebesség korlátozást a PPPoE/WAN kapcsolatra:

[Van egy 321B-m dchard fw-fel, egy 1043NDv1-em vargalex fw-vel és Invitel ADSL-em....]

Ezt QoS, vagy a tűzfal segítségével tudom megoldani valahogy?

System --> Startup --> QoS scripts --> Enable
System --> Startup --> QoS scripts --> Start

Network --> QoS
Enable --> pipa
Calculate overhead --> pipa
Download speed --> letoltesi sebesseg kbps-ben
Upload speed --> feltoltesi sebesseg kbps-ben

[Save & Apply]

(#56325) Doky1988 válasza miku84 (#56323) üzenetére


Doky1988
(fanatikus tag)

szkennelést nem de a nyomtatószervert igen, szal bocsánat az okoskodásért :)

★Router★: TP-Link TL-WR1043ND v2.1 (Gargoyle 1.7 BB) ★Notebook★: Dell Inspiron 15R (Windows 8.1) ★NAS★: Zyxel NSA-310 (Western Digital Red 1TB) ★

(#56326) Szabie93


Szabie93
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy tegnap óta rosszalkodott a router. Vargalex v1.02 volt rajta, gondoltam újrahúzom, de csak a rebuild-t találtam az eredetit nem.

Azóta ha kérek egy újraindítást akkor teljesen megadja magát, csak hard resettel lehet visszahozni, hogy működjön. A beállításokat is nehezen hozza össze, miniDLNA-t pl hiába kapcsoltam be mégse működik, ezt maga az eszköz is kiírja.

Mi lehet a megoldás? :F Én igazából örülnék a v1.02-nek is, ha megtalálnám, de tegnap este 10 óta túrom a netet érte és nincs fent sehol. Köszi előre is! :R

(#56327) siddis válasza Szabie93 (#56326) üzenetére


siddis
(senior tag)

A v.1.02-ből tippelném hogy nem mai darab.. Tápjával minden rendben.?.?

(#56328) suste válasza Szabie93 (#56326) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

nem ezt keresed?:[link]

de egyébként nem a kód szokott megromlani, hanem a hardver romlik el:)
szóval érdemes lenne megnézni a tápot....

(#56329) Szabie93 válasza suste (#56328) üzenetére


Szabie93
(kvázi-tag)

Tápot nemrég cseréltem, nem hiszem hogy az lenne a baja. De ezt kerestem köszönöm! :R

(#56330) Szabie93


Szabie93
(kvázi-tag)

De most elszállt a Tm... :( Megpróbáltam újrahúzni, de ezt írja ki a telepítésnél

(#56331) suste válasza Szabie93 (#56330) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

ujratelepíteni sok értelme nincsen
esetleg próbálj meg egy factory resetet, és alapról beállítani mindent
elötte csinálj mentést

(#56332) Satrafuckar válasza miku84 (#56323) üzenetére


Satrafuckar
(tag)

szia,
friss ropogós saját készítésű leírás a szkenneléshez
ezzel a gépről viszonylag okos tudsz programokkal szkennelni.

vagy suste webes felületű megoldása, amiben inkább alap feature-ök vannak, cserébe pofonegyszerű "beállítani".
üdv

[ Szerkesztve ]

(#56333) Frenky89 válasza suste (#56321) üzenetére


Frenky89
(őstag)

Oké, úgy csináltam, ahogy krealon írta (#56324).

(#56322) chros: A modem szerint 12601/636 kbit/s a vonal. Speedtest-en ez 10800/540-et jelent körülbelül.

Erre is állítottam be a QoS-t, így most 10/0.5 Mbit/s jön. A szakadozást még majd meglátjuk, hogy csinálja-e.

Addig is köszi a válaszokat mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

(#56334) Isty1974


Isty1974
(lelkes újonc)

Mesterek!

Egész jó már minden (a legfontosabbak: DLNA, TORRENT, WIFI, SAMBA, STB.) , csak az UPNP funkciót nem látom.

Igazából az okosított XBOX360-hoz kellene.
Jelenleg van FIXIP-je és 2 port forwarding hozzá. Meglepő, hogy a TCP és UDP együtt vannak odaadva neki forwardra, mégis az UDP-t visszadobja a "teszt" során...
Továbbá hiányzik neki az UPNP... bár nem teljesen értem miért...

A kérdésem, hogy hogyan lehet upnp képessé tenni az irányába?

Kösziiiii

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56335) Headless válasza Isty1974 (#56334) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Hali.
Telepítsd a luci-app-upnp csomagot ez telepíti a függőséget is vagyis a miniupnpd-t. Ezután luci-ban lesz már upnp a szolgáltatásoknál.
Telepítés:
Luciban: system-> software-> update list -> kikeresed a csomagot és telepíted

(#56336) Szabie93 válasza suste (#56331) üzenetére


Szabie93
(kvázi-tag)

Most a tm működik most a minidlna nem megy... Gépen ha megnyitom a mappáját akkor látom a fájlokat, de a smart tv vagy gépen az xbmc már nem látja, pedig minden úgy van rajta ahogy kell szerintem, mi lehet a hiba?

(#56337) suste válasza Szabie93 (#56336) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

haladó beállítások fülön az adatbázis helye mi?
állítsd le a minidlna-t a rendszerindítás fülön, majd töröld az adatbázist, és utána indítsd a minidlna-t
hátha csak egy re-scan kell neki

(#56338) Szabie93 válasza suste (#56337) üzenetére


Szabie93
(kvázi-tag)

Hol tudom törölni az adatbázist?

(#56339) suste válasza Szabie93 (#56338) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

mivel nem állítottad át az alapbeállítást, így a RAM-ban van
vagyis most elég ha újraindítod a routert
de jobb lenne átirányítani a HDD-re,hogy ne legyen minden újraindítás után teljes scan (pl: "/var/run/minidlna" -> "/mnt/minidlna")

[ Szerkesztve ]

(#56340) Szabie93 válasza suste (#56339) üzenetére


Szabie93
(kvázi-tag)

Tökéletes köszönöm szépen! :R

(#56341) Drone86


Drone86
(lelkes újonc)

Sziasztok.
Egy hete vettem egy 1043nd v2 routert, egy bridge módba kapcsolt upc-s Ubee EVW3226 HGW mögött teljesit szolgálatot. Volt már egy v1 routerem, azzal sosem volt gondom.
Viszont most port nyitással akadtak nehézségeim. Az első 3 port, amit nyitottam működik, de azota nem sikerül, pedig mindent ugyanúgy állitok be.

Windowsos tűzfalam van csak, de azt kikapcsolva sem javul a heyzet.
Tudja vki hol rontom el?

[ Szerkesztve ]

(#56342) suste válasza Drone86 (#56341) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A szolgáltatás fut ami a portot használja?
Mert ha nem, akkor nem fogja nyitottnak mutatni.

(#56343) zolikutya


zolikutya
(újonc)

Nem tudom ,lehetséges-e vargalex builden rtorrentet rutorrenttel irányítani.
Korábban eztubunton apache alaatt végeztem.
Gondolom nincs nagy akadálya, hiszen xml-rpc-n keresztül mozgatja a rutorrent. Ehhez nyílván kell php5 és apache.
Ezeket fel is tettem.
Artorrentet konfigoltam szépen, el is kapkodja a torrentfájlokat a watch dirből, azonban az apachenál már gond lenne:
indítanám:
root@OpenWrt:~# apachectl start
httpd: apr_sockaddr_info_get() failed for OpenWrt
httpd: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, us
ing 127.0.0.1 for ServerName
(125)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:80
(125)Address already in use: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
root@OpenWrt
/etc/apache/httpd.conf fájlt átnéztem, itt a 81-es port szerepel, hiszen ugye a 80-as a lucinak kell, ezt nem bolygattam.
Hogyan induljak neki a megoldásnak?

Szakmai iskolába járunk! Bizony gyerekek!

(#56344) Headless


Headless
(kvázi-tag)

Sziasztok most nekem is lenne egy kérdésem, eddig aztmondtam nem érdekel jó ez így de mégis kéne.
A felállás:
digikábel-> digis HGW ZXHN H218N -> 1043ND V2 suste v0.4 (DHCP szerver)-> (Tenda A6 openwrt) ez utóbbi lényegtelen most.
A gondom az, hogy ha LAN felől a DDNS címmel próbálom elérni a hálozatot hiába van átirányítva a port a digis HGW-n akkor is a digis HGW-n keresi a szervert. Példaként a 80-as (HTTP) portot átirányítottam, de akkor is a hgw-nek a webes felülete jön be. WAN felől próbálva gond nélkül működik minden szerver, a SMB, ftp, stb.
Sajnos a digis HGW egy lebutított szar (DMZ nincs). Csak protforward van, de csak WAN->LAN tehát LAN->LAN nincsen, mint openwrt-n.

Tehát a probléma az, hogy LAN felől csak a 192.168.1.x-es címen érem el. WAN felől meg elérem a x.ddns.net címről, de szeretném elérni LAN-on is a ddns címemről.
Gondoltam, hogy esetleg DNS szerverek nem egyeznek meg az lehet-e probléma a HGW-n és a 1043-on.

[ Szerkesztve ]

(#56345) siddis válasza Headless (#56344) üzenetére


siddis
(senior tag)

Az /etc/dnsmasq -fájlba írd be :

address=/dydns.címed/192.168.X.X

aztán egy restart

[ Szerkesztve ]

(#56346) Headless válasza siddis (#56345) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Isten vagy köszi :) mükszik. :D
Tudtad fejből, vagy ha nem hogy kerestél rá?

[ Szerkesztve ]

(#56347) chros válasza zolikutya (#56343) üzenetére


chros
(senior tag)

A problemaja az, hogy a 80-as porton mar fut 1 masik uhttpd sevrer (ami a lucit szolgalja ki). At ekll allitani masik portra.
Egyebkent csomo leiras a lighthttpd-t hasznalja, valszeg kevesebb eroforrast igenyel. Keress rajuk.

De: miert van szukseged a webes feluletre? ssh-n sok mindent meg tudsz csinalni vele.
Melyik router-ed van? Nekem Archer C5 (128MB ram), de igy is kb 5-10 naponta ujra indul a router magatol. Ugyhogy sokat ne varj tole (nem lesz ugyanaz, mint ami pc-n volt). :)

En egyebkent rtorrent-ps -t hasznalok (en forditottam, ha kesz leszek vele, akkor a napokban feltoltom valahova, es belinkelem ide), mindenfele web-es felulet nelkul.

(#56348) suste válasza chros (#56347) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

újraindul a C5 magától?
mit csinálsz vele? :Y
nálam: Működési idő 48d 4h 48m 8s
30+ dhcp kliens van rajta (nagyrésze wifin), 3 IP tartományt kezel, ftp, samba, torrent, dlna, stb
persze nem vált ki egy NAS-t, de a vasnak megfelelően beállított TM-mel nem lehet gáz....

(#56349) Isty1974 válasza Headless (#56335) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

nincs elég hely... mivel tudok felszabadítani?

amit nem használok?
ipv6 delete?
nyomtató share delete?

mely szolgáltatásokat "szabad" likvidálni?

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56350) zolikutya válasza chros (#56347) üzenetére


zolikutya
(újonc)

WR 1043 ND v1-es van. Swapolni így is kell, különben azonnal ledöglik egy egy komolyabb kihívásnál, extroot megoldva. A webes felületet a rtorrent miatt kérded?
Nem jól látó vagyok és egy konzolos felületen nehezebben igazodok ki, mint egy webes felületen. Rutorrent pedig egész jól pluginolható.

Szakmai iskolába járunk! Bizony gyerekek!

(#56351) suste válasza Isty1974 (#56349) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

egyiket sem tudod törölni a flashből!!!
az FW része csak olvasható!
ha hely kell, akkor csak az extroot jöhet szóba

(#56350) zolikutya
1043v1 -en még szép hogy kell swap, hiszen 32 MB a RAM
v2-n is csak 64MB
3500/3600/4300/C5/C7 -nél már 128MB a RAM
ha többmindenre használod, és nagyobbak az igények, akkor a 1043v1 nem igazán az alkalmas eszköz....

[ Szerkesztve ]

(#56352) chros válasza zolikutya (#56350) üzenetére


chros
(senior tag)

Aha, igen, nalam nincs swap!
Igen, amiatt kerdeztem a webes feluletet. Ha sikerult majd egyszer beallitani, akkor akar csinalhatsz is ra egy leirast! :) Es majd hosszabb tavon, kb 1 honap alatt kiderul (miutan mar tele lesz torrent-ekkel), hogy mennyire lesz hasznalhato azon a routeren. :)

(#56348) suste: "újraindul a C5 magától?"
Igen, dolgozik, mint allat! :) Es valszeg ez az egyik kulonbseg az rtorrent es transmission kozott. :)
De nincs swap! Lehet, ez kell majd neki.

(#56353) suste válasza chros (#56352) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

a transmission-t is lehet hajtani, de a router nem erre való
arra már nas kell....
főleg ha már swap kell c5-re, akkor tuti többet vársz el tőle, mint amire való.....szerintem

(#56354) siddis válasza Headless (#56346) üzenetére


siddis
(senior tag)

..igazából weboldalak / reklám oldalak tiltására használom így.. de tulajdonképpen névfeloldás kicselezésére is jó..

[ Szerkesztve ]

(#56355) PociAti


PociAti
(újonc)

Sziasztok!
Pár hónapja hirtelen kellett vennem egy új routert, és a TL-940N-re esett a választás. Utólag már bánom, hogy nem a topikban szereplő WR1043ND-t (vagy valamely testvérét) vettem meg, mivel ezen nincs USB csatlakozó.
Szeretném, ha PC bekapcsolása nélkül is futnának a torrentek (Router FW upgrade + Transmission). Mai mércével nézve szerény adatforgalomról lenne szó, kb. havi 10-20GB, a netem 10Mbps/1Mbps, és 32GB-os pendrive-ot "áldoznám" be erre a célra. (Van 500GB USB HDD is, de ha lehet, inkább pendrive-ot használnék erre a feladatra).
Mit tanácsoltok? Adjam el a routert és vegyek egy USB-set, vagy vegyek egy TL-WR710-t (kb. 7000 Ft), vagy valami egyéb okos megoldás?
Napokban sok itteni írást olvastam, a NAS az én igényeimhez már túlzásnak tűnik, de ha hosszú távon az lenne a jó, akkor veszek azt. Nincsenek extra kütyük a családban, nagy adatforgalom növekedés sem várható.

(#56356) siddis válasza PociAti (#56355) üzenetére


siddis
(senior tag)

..NAS-t vegyél inkább, ha teljesítményt is akarsz..
Nem kapsz érte 5ezertől többet ha el akarod adni, plusz kell venned külső tápos USB-vinyót mert a pendrive nem erre való. És akkor még mindig ott vagy hogy kellene egy combos router, ami 20-30 ezer de azért az sem terhelheted annyira mint egy NAS-t vagy miniPC-t..

[ Szerkesztve ]

(#56357) PociAti válasza siddis (#56356) üzenetére


PociAti
(újonc)

Nem akarok teljesítményt, nincs nagy adatforgalom vagy sebesség igényem.
Heti szinten jön le 1-2GB cucc, PDF-ek, 1-2 kisebb film (700MB), és a torrentek megosztási kötelezettsége miatt még kb. 1 hétig visszatölteném azokat, aztán törlöm őket. (Évek óta ez van, nem valószínű, hogy mennyiségi igényeim megváltoznának).
Elvi szinten menne pendrive-ról is a dolog, vagy labilitás miatt teljesen felejtős?

(#56358) suste válasza PociAti (#56357) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ilyen szerény forgalom még a 842-esen is elmegy! Sőt még a 710esen is, de azért aut nem ajánlom.)
Tapasztalat, nem csak gondolom!
De ha kicsit előre is gondolkodsz, akkor 1043v2, vagy 3600.
Akár még a pen is működhet, de a sok párhuzamos kapcsolat miatt rendesen belassítja a rendszert, így inkább a hdd az ajánlott.
És a gyári külső hdd-ket általában elviszik táp nélkül (3600 tuti)

(#56359) Norby86


Norby86
(tag)

Sziasztok!

A pár héttel ezelőtti sikertelen működés után, most ismét feltettem a Gargoyle féle openwrt-t s láss csodát szépen maximális sebességgel megy át rajta a net ahogy az kell. Szóval fent hagynám, de kérdésem lenne, hogy erre magyar nyelvet hogy tudok rá varázsolni? Mert telepítés elején megkérdezte tőlem hogy akarok e rá telepítnei más nyelvet, ki lehet tallózni és rátölteni. Magyar nyelvet viszont nem találok hozzá. Tud valaki segíteni ezügyben?

-Norbi-

(#56360) Intruder2k5 válasza Norby86 (#56359) üzenetére


Intruder2k5
(Szakértő)

Szia!

Nem találsz, mert szerintem senki sem csinált még! Anno wwenigma elkezdte ha jól emlékszem, de, hogy ez valaha is nyilvánosságra került volna, arról nem tudok!

ASUS RT-N66U & Tomato Firmware - http://asusrouterforum.besaba.com

(#56361) Norby86 válasza Intruder2k5 (#56360) üzenetére


Norby86
(tag)

:( Értem, szomorúan hallom, mert én sem értek sajnos minden szót angolul, de majd kisilabizálom amit nem értek. Viszont az nagy plusz pont hogy a külső 3,5" winchesterem lazán felismeri ami ext4-re van formázva. Ezt a gyári firmware nem ismerte fel, de egyátalán a külső áramforrás igényes 3,5" winyómra is tojt rá magasról, ez meg felismerte. :) Szóval kiváltottam a média szerverem. Viszont lenne akkor már evvel kapcsolatban is kérdésem. (persze ha van egy átfogóbb magyar leírás a gargoyle használatáról az még jobb lenne) Szóval szeretném beállítani a routeren lévő külső winchesterem mint szerver, itthoni médiaszerverként, fájl szerverként és ftp szerverként is. Mi mindent kell beállítani hogy ez működjön? Pl. mappákat külön hogy tudok megosztani ftp-n? Na meg az sem világos hogy ugye most ext4-re van formázva a winyó, de ha átformázom ntfs-re akkor az írási/olvasási sebesség kisebb lesz? Mert úgy olvastam a neten hogy ext3 vagy ext4 partición jóval gyorsabb az írási/olvasási sebesség mint ntfs-en. De nincs viszonyítási alapom. Azért kérdezem mert holnap vinném haveromhoz leformázni a winyót, ugyanis 600 giga van rajta és ha az ntfs sebessége nem tér el ettől az ext4 sebességétől, akkor inkább ntfs-re formáztatom vele, mert az úgy több számítógéppel lesz kompatibilis, így meg nem. De ha sebességben ez jóval gyorsabb mint ha ntfs-re formáznám, akkor marad így. Persze ugye itt az usb 2.0 határozza meg gondolom leginkább a sebességet.

-Norbi-

(#56362) Intruder2k5 válasza Norby86 (#56361) üzenetére


Intruder2k5
(Szakértő)

Nem tudok semmilyen leírást sem magyarul, de nem kell ehhez atomfizikusnak lenni, és agysebésznek se, ahogy a gyári firmware is beállítható, úgy a Gargoyle sem egy ördöglakat!

NTFS lényegesen lassabb lesz, mivel ez is Linux alapú fw, így azt semmiképpen sem ajánlom! Az ext3/4 megteszi...

Ha v1 a router, akkor nem lesz probléma az USB 2.0 korlátja sem, mert a SoC úgysem tud akkora sebességet!

[ Szerkesztve ]

ASUS RT-N66U & Tomato Firmware - http://asusrouterforum.besaba.com

(#56363) Drone86 válasza suste (#56342) üzenetére


Drone86
(lelkes újonc)

Igazad volt. Köszönöm. Wake on lan-nak akartam nyitni, azért nem futott rajta semmi.

(#56364) siddis


siddis
(senior tag)

Egy kis leírás vagy akár segítség azoknak akik 3G-s modemmel próbálkoznak. Nem magyar, de a parancsok egyértelműek és van Google-fordító...

(#56365) Isty1974 válasza suste (#56351) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

szia,

ha jól sejtem, az extroot-hoz formázni kell a külső hdd-t??? :Y
ugye közel 3TB-ot nem tudsz csak úgy lementeni sehova... van rajta még 300GB free, abból tudnék kiadni szerintem elegendő memóriát az UPNP-hez....

hogyan álljak neki, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon? :F

thx
:R

[ Szerkesztve ]

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56366) Headless válasza Isty1974 (#56365) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Szia legjobb ha külön pendrive-ot használsz hozzá egy aktív hubbal, de azt is csinálhatod, hogy gépen le formázol egy külön particiót az extroot-nak ext4-re és csatolod fstabb-al. Windowson és linuxon is vannak programok amik átméretezik a jelenlegi particiód, és létre tudsz hozni az üres helyre újat mindenféle adatvesztés nélkül.
/etc/config/fstab

config mount
option device '/dev/sdyX' // yX értelemszerűen. Vagy ha uuid alapján csatolod akkor felesleges.
option target '/overlay' // ha ez nem működik akkor overlay helyett szimplán '/'
option fstype 'ext4'
option enabled '1'
option uuid '9db1482d-c3d5-498f-b1e1-b5afa7eb6900' //opcionális, bár érdemes uuid, vagy label alapján csatolni.

UUID, Label megszerzése, ha nem tudjuk. SSH-n keresztül a következő parancs kiadásával lehetséges.

blkid

Reboot szükséges az fstab módosítása után.

[ Szerkesztve ]

(#56367) Isty1974 válasza Headless (#56366) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

1GB PENDRIVE ext4-re formázva megvan.... passzív USB hubbal próbálom, a HDD-mnek van saját tápja...

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56368) suste válasza Isty1974 (#56367) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

8081Es fotmazo is megcsinalja....

(#56369) Headless válasza Isty1974 (#56367) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Nekem is volt passzív hubom és külső tápos 3 TB-os HDD-vel ugyanúgy szakadt, a kapcsolat ekkor még router reboot is kell mert az extroot is lecsatolódik, és ami már csak ott kapott helyet nem fog működni.

Suste: az fstab részt arra mondtam, ha nem külön pendrive-al csinálja hanem a HDD-n csinál egy külön particiót (persze webes felületen is belehet állítani a csatolási pontoknál). 8081-es porton csak formázással együtt van.

(#56370) Isty1974 válasza Headless (#56369) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

eddig a sda volt a 3TB, most sdb-nek ismerte fel és értelem szerüen a sda lett az 1gb pen, ext4-el

most hogyan tovább?

ha nem megy, veszek aktív hubot... de, egy próbát megér

thx

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56371) Isty1974 válasza Isty1974 (#56370) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

8081-en bement az sdb... :))

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56372) Isty1974 válasza Headless (#56366) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

config 'global'
option anon_swap '0'
option anon_mount '0'
option auto_swap '1'
option auto_mount '1'
option delay_root '5'
option check_fs '0'

jelenleg ez van az fstab ban

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56373) suste válasza Headless (#56369) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

8081Es formázóval lehet felcsatolni utólag is külön extroot particiót (de akár teljes pendrive-ot is) a hdd-ről (3.1)

(#56374) Isty1974 válasza suste (#56373) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

Formatting partition /dev/sda1

Waiting for device to become ready
Filesystem label=extroot OS type: Linux Block size=4096 (log=2) Fragment size=4096 (log=2) Stride=0 blocks, Stripe width=0 blocks 61184 inodes, 244480 blocks 12224 blocks (5.00%) reserved for the super user First data block=0 Maximum filesystem blocks=251658240 8 block groups 32768 blocks per group, 32768 fragments per group 7648 inodes per group Superblock backups stored on blocks: 32768, 98304, 163840, 229376 Allocating group tables: 0/8���1/8���2/8���3/8���4/8���5/8���6/8���7/8��� ���done Writing inode tables: 0/8���1/8���2/8���3/8���4/8���5/8���6/8���7/8��� ���done Creating journal (4096 blocks): done Writing superblocks and filesystem accounting information: 0/8���1/8���2/8���3/8���4/8���5/8���6/8���7/8��� ���done
Mounting partition, creating fstab config.

Copying /overlay to external drive

Rebooting...

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56375) Isty1974 válasza suste (#56373) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

az sdb1-et automatikusan nem csatolja fel...
az sda1-ről hogyan tudok megbizonyosodni?

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56376) Isty1974 válasza Isty1974 (#56375) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

/etc/rc.local

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

ntfs-3g /dev/sda1 /mnt -o rw,sync
killall minidlna
sleep 5
/etc/init.d/minidlna start
/etc/init.d/transmission restart
/etc/init.d/vnstat restart
exit 0

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56377) suste válasza Isty1974 (#56376) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

most mit is csinálsz pontosan?
van egy HDD, ami milyen fájlrendszerű?
ha ntfs, akkor az nem fstab-ban van mountolva (ez látszik az rc.local-ban)

ilyenkor macerásabb az extroot
mivel 2 eszköz lesz, ezért legalább a pent UUID-vel kéne csatolni, hogybiztosan oda menjen ahova kell
másik dolog, hogy a jobb lenne ha a pen lenne az SDA, és a HDD az SDB
tehát először a pent kéne beüzemelni, és csak utána a HDD-t

egyszerűbb lenne adolog, ha a HDD-ből választanál le egy kis partíciót az extrootnak, mert akkor csak SDA lenne, és az SDA1 az adat, és SDA2 az extroot, amit simán megformázna és felcsatolna neked a 8081-es formázó a 3.1-es pontjában

[ Szerkesztve ]

(#56378) Isty1974 válasza suste (#56377) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

lényegében a pendrive sda(1) ext4 1GB
hdd sdb(1) ntfs 3TB

hova kell beírnim hogy a beállításokat megjegyezze? a UUID az megvan mindkettőhöz...

[ Szerkesztve ]

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56379) Isty1974 válasza Isty1974 (#56378) üzenetére


Isty1974
(lelkes újonc)

root@TpLinkWR1043:/mnt# blkid
/dev/mtdblock2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="extroot" UUID="cad0222d-d867-435f-bb7b-4faf3dd7f41a" TYPE="ext4" PARTUUID="40de6910-01"
/dev/sdb1: LABEL="Seagate Expansion Drive" UUID="8A9AD4139AD3F9A1" TYPE="ntfs"

milyen info kell még?

https://drive.google.com/file/d/0B20mFrhiQxEOVG44eVQ1NDNoaVk/view?usp=sharing

(#56380) suste válasza Isty1974 (#56378) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

ha a HDD SDB1, akkor ezt írd be az rc.local-ba az SDA1 helyett, és akkor fel fogja csatolni
mivel az rc.local végrehajtás késöbb történik, így lehet hogy nem is kell vacakolni az UUID-vel
egyébként a rendszer/csatolási pontoknál tudod megadni a pen (SDA1) UUID-jét (szerkesztés/speciális)

(#56381) Headless válasza suste (#56373) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Lehet egy előre leformázott particiót csatolni extroot-ként anélkül, hogy formázná azt? Akkor rég használtam már azt a felületet, egyszerűbbnek tűnik nekem már fstabb-al vagy luciból, meg biztosabb hogy nem formázom, nem néztem át a formázó felületet, hogy mi mit csinál pontosan. De még az első verziós bb-be csak formázás és csatolás volt nem?

(#56382) suste válasza Headless (#56381) üzenetére


suste
(PH! addikt)
LOGOUT blog

ha extroot lesz belőle, akkor nem mindegy hogy formázza-e vagy nem?:)
megformázza, átmásolja az overlay tartalmát, és csatolja
a kiválasztás elég egyértelmű, hiszen a lap tetején kiválasztod az eszközt (sda, sdb, sdc...), és a 3.1-nél meg kiválasztod a partíciót (sda1, sda2....)
a lap tetején meg ott az információ a kiválasztott meghajtóról, hogy milyen partíciók vannak rajta
aki ennyi infó után is elbénázza a kiválasztást, az vessen magára:)

(#56383) Headless válasza suste (#56382) üzenetére


Headless
(kvázi-tag)

Hát csak ahhoz előbb számítógépen ígyis-úgyis létre kell hozni egy új particiót vagy egy particionálatlan területet. Minek még ott is kockáztatni az emberi hibán azt, hogy rosszat választ ki szegény, aztán az évekig gyűjtögetett album egy gomb nyomásra a földel lesz egyenlő. Mikor luciban megadod a csatolási pontot, egy UUID-t megadsz reboot és kész. Persze nem mondom, hogy nem jó a formázó felület csak még egy hibázási lehetőség. Ha luciban elírsz valamit nem veszik el semmi adat.
Már ha olyan HDD-t használ valaki extrootnak amin a média is van.

Copyright © 2000-2015 PROHARDVER Informatikai Kft.