- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Szipoly #38655 üzenetére
Próbáld Afterburnerrel, vagy az ASUS tweak akármivel (nem ugrik be a neve). Ha tudsz feszültséget állítani (engedélyezni kell mindkét programnál, de akkor se biztos a siker), menni fog feljebb. Ramot leszarhatod, a gpu freki fontosabb. gpu túlhúzástól leáll és újraindul (mint Nálad) ramtól ált. csíkozva kifagy.
sanyek2@ A procidnak nagyon baráti feszültsége van, én próbálnám feljebb tornászni (ha a hőfokok engedik) Q6600-as 1,45V-ig huzamosabban terhelhető. Meg a kép alapján a gpu sincs húzva. Gyerünk
Ja, a RAM lényegtelen nagyjából, de próbáld meg a gyári sebessége tájára belőni. Ha engedi, persze mehet fölé is, de nincs sok jelentősége. Nem a DMarkkal játszol szerintem...BetyarKing@ annnak a konfignak kacagva kéne futnia fsb400-at minden további piszkálás nélkül...
Mit állítottál a biosban?
Energiakímélést lődd le, PCIe frekit fixáld 100 Mhz-re, lehetőleg minden feszültséget manualra és alapra.
Mivel hűtöd? -
válasz
surgyi #38645 üzenetére
Tuningra nincs garancia.
Az újabb i5 alá ezt. Jól működő topicjuk is van. Kivéve ha tőkepénzes vagy, mert akkor pl ez.
Ízlés dolga, olvass utána.
Ráadásul nem jó topic, kérdezősködj a proci otthonábanDinter: előbb gondolkozz, aztán kérdezz... Ha növeled a hostclockot, akkor nő a végsebesség...
200X16,5=3300
260X16,5=4290 -
válasz
Dinter #38642 üzenetére
Aha. Akkor bizony a Host Clockot kell emelni és résen lenni a ram osztóval.
Hőfokot feltétlenül figyeld Coretemp, vagy realtemp progival (bár mintha a magfeloldás megzavarná a hőérzékelőket) Ha fel tudod húzni 4Ghz környékére, az már jó lesz. Olvass utána miket értek el ezzel a procival és akkor van mihez viszonyítani. Előbb utóbb erre néz olyan is, aki ért AMD-hez.
-
válasz
Dinter #38640 üzenetére
Mondom ne foglalkozz vele, értsél már meg. Egy a fontos: ne fusson a gyári felett. Ezt pedig az emlegetett CPU-Z progi remekül ellenőrzi Neked, illetve a bios is kiírja.
Beállítod az összes érdekes Bios értéket manualra (feszültségekre gondolok), hagyod az összes RAM értéket a francba (az osztón kívül, mely jó 6,66-on) és nekiállsz piszkálni a cpu szorzót. Ahonnan nem indul be, emelsz picit a cpu vcore-on, majd esetleg a VTT ill. NB értékeken. Teszteled (lehetőleg valami normális programmal, nem aidával) és hümmmögsz, vagy örülsz. Ennyi.illetve álljunk meg egy pillananatra: tudod emelni a cpu szorzót, vagy sem? Ha nem, akkor mindjárt érdekesebb a ram osztó.
-
-
válasz
Dinter #38636 üzenetére
Memory Clock
This option is configurable only when Set Memory Clock is set to Manual.
x4.00 Sets Memory Clock to x4.00.
x5.33 Sets Memory Clock to x5.33.
x6.66 Sets Memory Clock to x6.66.
x8.00 Sets Memory Clock to x8.00.Egyszerűen az external clockot (esetedben 200 Mhz) szorozza be a fenti értékekkel. Nálad a 6,66X200=1332.
Ez szolgál arra, hogy ha fsb-vel tuningolsz, ne lődd túl a ramot. AMD-nél asszem ez nem releváns, mert emelheted a szorzót ahová akarod (a megfelelő modellnél legalább is). Régi inteleknél, ahol a szorzó maximalizált (kivéve a méregdrága X szériák) annál érdekesebb, mert csak az fsb emeléssel tudsz tuningolni.De az eredeti kérdésre válaszolva:
proci 3,3 Ghz: 200X16,5
ram 1333Mhz: 200X6,66(a beállított szorzó) -
válasz
RetepNyaraB #38633 üzenetére
Megnéztem a user manualt
Bios M.I.T.
Set Memory clock-manual
DRAM configuration
ezt kell buzerálni, ha a memory controlos érték nagyobb lenne, mint a gyári.
HT link biztos fontos, de nem értek hozzáedit: az úgy nagyon jó. Mint olvastad a RAM végső sebessége is szorzókkal derül ki, csakúgy, mint a processzoré. Csak a RAM belső szorzót Te nem tudod állítani, ennek finomhangolására való az emlegetett osztó. 667=1333/2
-
válasz
Dinter #38632 üzenetére
Alapvetés: sose volt AMD-m ezért konkréan nem értek hozzá. Viszont a tuning alapelvek azért egységesek.
Egyrészt felejtsd el a tört AIDÁT (ha megvetted valami csoda folytán, akkor én kérek elnézést
)
a CPU-Z pl. kiírja Neked a jelenlegi RAM sebességet, az a tuti.Másodrészben igen, ha emeled az fsb-t és ezáltal a RAM túllépi a gyári sebességét, akkor csökkentsd az fsb:ram osztó variálásával, mert egyszerre elég egy hibalehetőség, amelyre figyelni kell. Ortodox tuningerek aszongyák legyen az osztó 1:1, tehát a RAM valós sebessége egyezzék meg a proci external clockkal (fsb). Szerintem elég, ha nem lépi túl a névleges értéket.
-
válasz
Dinter #38629 üzenetére
Azt ugyan nem értem mit számoltál, de a valós RAM sebesség=FSBX4/2
Ha a proci pl. 333Mhz-en megy (a szorzót most nem számoljuk) akkor a RAM 667 Mhz lesz (333X4/2), ha 1:2-es osztót használsz a RAM beállítás során.Illetve szorozhatod kettővel is az fsb-t, csak a kiírt és tényleges sebesség különbsége miatt írtam bonyolultabb formában.
A tuningot Neked kell kipróbálni. Ha most úgy érzed proci limited van, akkor hajrá és látod a végén megérte-e. Egy olyan 30-35%-os sebességnövelés már jól látható fps-ben.
-
-
válasz
zolee0307 #38619 üzenetére
Tuningnál van, hogy bírja az energiakímélést a dolog, meg van, hogy nem. Nálad ezexerint nem szereti. Kapcsold ki ezeket és ne foglalkozz a hőmérséklettel, amíg tartósan 70 fok alatt marad. Mivel alapfeszen járatod, a világ vége meg egy nap az élettartama. Ha nincs C1, EIST és társai, akkor persze nincs stand by sem, de ezzel együtt kell élni ...
-
-
-
válasz
hadogabi1 #38612 üzenetére
Ha nem tervez két kártyás rendszert, vagy valami atomerőművet igénylő AMD-t akkor - főleg a mai fogyasztási trendek mellett - szerintem bármire elég egy 500-as táp.
A 7850 pedig épp, hogy nem termeli az áramot, annyira keveset kajál...A problémához: kipukkanhatott egy kondi a tápban, de a lapban is. Ha van hozzáértő a környéken, ki tudjátok mérni ki pöcsöléssel. De persze a kölcsön táp is hamar megvan
-
-
válasz
boxos23 #38404 üzenetére
A ramokat leszarhatod, élőben nem látszik a különbség. Proci fontosabb.
C1E (meg a többi C), EIST, Virtualization : disabled
full screen logo show : disabledvalahol a tuningos részben kellene lennie a spread spectrumnak, ha megtalálod az is disabled.
Ha van felező szorzó a procidon, akkor nyomd rá azt is (9,5)
Az X.M.P.-t vedd le autoról és nézd meg valamelyik oprcióval (kettő van, nem?)
A ramokat NE hajtsd túl, mert egyszerre elég egy hibalehetőség tesztnél!cpu vcore lehet 1,3V
cpu reference is pár osztást feljebb,
MCH core legyen 1,2V
és próbáld meg feljebb húzni.Van loadline calibration a lapban? Nézd meg mennyit droppol terhelve! Ha nagyon sokat (több, mint 0,05V) akkor kapcsold be!
Én IBT-vel tesztelném; hamar megvan és durván szivatja a gépet (hőfokokra ügyelni!) -
-
-
-
válasz
gari24 #38389 üzenetére
Azért 4,3 az eléggé csúcsérték
De egy 450-es fsb menni fog mindenképp
Persze biosból; az easytune kb nem jó semmire...boxos23
MCH latch legyen 1333 Mhz,
SPD B szorzón valami alacsonyabb (mennyi a RAM gyári sebessége?)Ezen a feszen nem megy feljebb? Tesztelted? Ha nem, akkor nyomj rá valamennyit és lássuk. fsb 450-ig az MCH core jó lesz 1,2 körül
Energiaspórolást kapcsold ki, ha még nem tetted meg...
-
válasz
Gery15 #38325 üzenetére
Már nem tudom követni a beállításaidat
Az x48 rettenetesen droppol, megpróbálhatod bekapcsolni a loadline calibrationt.
Ezenkívül nem egy tuningbajnok, gyaníthatóan 500 körül vége van core2duoval is, mint a botnak. A procid egyébként futott ennyit régebben?Eljátszhatsz a cpu/mch késleltetésekkel is, most sehogy se ugrik be a nevük...Biosban főképernyő F1 és előjönnek a rejtett beállítások. Nekem a quadhoz 150-100pps körül van a jó érték magas fsb-hez.
Ja, tesztre a Dirt a legjobb, mert (mint látod) rögvest elszáll, ha nem stabil a rendszer. Amúgy IBT sztem jobb tesztre a Prime-nál, mert jobban szivatja a rendszert.
-
-
-
válasz
fulton #38064 üzenetére
Tedd vissza igen óvatosan az egész cuccot, majd járasd fél órát, vagy futtass egy stressz-tesztet. Ettől felmelegszik a paszta és simán szétjön. NE feszegesd!
RudiSteel@ Mondtam nem egy tuning lap
De próbálhatsz játszani az MCH latch értékkel, van, hogy háklis a lap és egy sávban el se indul, másikban meg simán fut. Én a 333-400-as sávban próbálkoznék, különféle szorzókkal.
Valamint ha 400+ fsb értéken vagy, vedd feljebb a cpu termination és reference értéket is. Energiakímélés ki van kapcsolva?? (EIST, Vanderpool, spread spectrum, C1 stb) -
-
válasz
RudiSteel #38058 üzenetére
Én az mch frequency latchet 333mhzre tenném, mch core kapna 1,2V-t és a ram visszaosztást 3.33B-re tenném (asszem az a 333mhz-es szorzó...)
Ha így se megy, akkor emeljük a process feszen kicsit. Tuningra nincs garancia, lehet a Te chiped többet kér. Meg a lap se egy Asus formula megapromaxima... -
válasz
vitya2 #38037 üzenetére
Itt írta qdak hárommal ezelőtt, hogy pl. Fsp 400w. Vagy bármi más neves gyártó modellje; szerintem azért inkább 500w körül, mert az a tuti és bővítésnél sem lesz kevés. Ránézhetsz a "milyen tápot" topicra is. Hűtőből természetesen Xigmatek Gaiát
amúgy meg viccen kívül ez a széria használtan nevetségesen olcsó és igen hatékony.
-
-
-
válasz
energy4ever #37988 üzenetére
Nem, nem. A frekvencia nem adódik össze. A magok száma a döntő. Több mag-több munkafolyamat egyidejűleg. Persze minél magasabb orajelen
A dupla órajel meg szerintem nitrogén hutessel se érhető el, vagy legfeljebb azzal... -
válasz
energy4ever #37986 üzenetére
Ameddig bírod. Nem valószínű, hogy érezhető élettartam csökkenést tapasztalnál, amennyiben nem húzod a gyári maximum fölé a feszültséget, ill. nem sütöd meg a chipet (tartós 70 fok fölötti futás). Persze azért hamarabb kipurcan, 15 év helyett megy 12-t
Amit linkeltél teljesen jó eredmény boldog tulajjal és nem hiszem, hogy kára lett volna belőle. Persze a Prime95 nem is fűti a cpu-t különösebben... -
válasz
Kirlog #37970 üzenetére
Bios Cell Menu:
DOT Control disabled
EIST disbled
fsb freq 333 (kezdetnek)
Advanced Ram config:
Configure DRAM Timing by SPD enabled (hagyni kell a RAM-ot a fenébe)
Power user mode- ezt egyszerűen nem értem és nem olvasok utána
hagyd auto-n (enabled gondolom)FSB/ Memory Ratio ezt úgy, hogy a ram ne menjen gyári sebesség fölé!
Adjust PCI-E Frequency fix 100!
Auto Disable DIMM/ PCI Frequency enabled
CPU Voltage a VID-et álltsd be, vagy fölé pár osztással. Neked kell kísérletezni fsb333-at el kéne húznia alapon
DRAM Voltage gyári érték
NB Voltage ha kiírja a normál értéket, akkor plusz két-három osztás.Ha nem akkor pl 1,20V
VTT ugyanez vonatkozik rá, itt kéne tudni a lehetséges értékeket és lépésközöket, mert érzékeny fesz.
SB értékek alapon, ha van ilyen (kb 1,1V)
Spread Spectrum disabledEnnél többet nem nagyon tehetünk. NB-t elviheted 1,3V-ig próbából, VTT-t 1,3-1,5 köré, de ha nem megy, nem megy. Ez nem tuning deszka...
-
válasz
RetepNyaraB #37967 üzenetére
nem szerkeszthető
Bocsi, de Lupi sok feszt írt a cpu-nak. Ez már a 45nm csíkszélességű sorozat, 1,35V körül van a max feszültség!!
De ez lényegtelen, mert a lapodból csodálkoznék, ha bármi jelentőset ki lehetne hozni. Nagyon kicsi hűtés, nagyon kevés fázis, alap bios...
-
-
-
válasz
Petya721 #37930 üzenetére
a DRAM feszültséget lehet megküldeni, ha nem félsz a füsttől és feljebb akarod húzni. ddr2-es ramnak nem sok a 2V...
PciE freki fix 100Mhz?Amit lnkeltél, az nem a valós RAM frek, hanem a gyári érték, amit az Everest lát ebben a szegmensben. A valós érték valahol lejjebb van (a listában), de hát a tuti azért az, amit a Bios ír. Ott kell manualra tenni a Ram frequency értéket.
-
A reference értékeket én 5 századdal az aktuális érték alá tenném, vagy még közelebb.
PLL elmehet 1,7 voltig, próbaképp (bár nem életbiztosítás).
A RAM meg feleslegesen kap ilyen sokat, mert gyári értéken megy fsb 400-nál, ha jól csalódom. Tedd vissza 1,65-re!Milyen proci hűtőd van, hogy iyen forró?
Egyébként pedig megnéztem: a lapod négyfázisú (ha félre nem néztem), az nem sok tuninghoz. Tehát kevés. Lehet, hogy ennyit tud...
-
válasz
bedgabor #37853 üzenetére
Baromság.
Jelentős fesz emelés rövidíti az élettartamot, meg a többi is, persze. Így 10 helyett 9 évig fog garantáltan futni egészséges tuninggal. S mint Qdak megjegyezte nincs mód rádbizonyitani a tuningot, hacsak nem égeted szénné a csipet, vagy nem vallod be hülye fejjel már az ajtóban... -
-
válasz
mclaren777 #37811 üzenetére
IBT, mint mindig. Illetve játékok, főleg a Dirt3, mert az igen kényes a stabilitásra.
U996@ a hűtő sajna alig valamivel komolyabb, mint a gyari; ezért melegszik.
-
-
válasz
MacXsimilian #37797 üzenetére
"Az egyetlen kikötésem a tuninghoz hogy ne kelljen feszültséget emelni!!!"
Ne haragudj ez nevetséges. Vettél egy monstrum high end Noctua hűtőt a low-budget procidhoz, melyhez még egy nem túl acélos videokártya tárul. Ez így nem baj, de egy alapfeszes tuningon sok nem fog állni, vagy bukni. Ahol eddig kevés volt, eztán is az marad.
-
-
-
válasz
RetepNyaraB #37775 üzenetére
A RAM is érzékenykedhet, a Giga lapok híresen háklisak ilyen szempontból. Megpróbálhatod a RAM-ot a gyári sebesség környékén futtatni, nem visszaosztva alacsonyra, de ne menj a gyári fölé, mert biztos nem fog elindulni.
ill. a
High Speed DRAM DLL Settings című marhaságnál kipróbálni az option 2-t. Igazából nem tudom mit állít, nem láttam még ilyet. Talán az időzítésekkel bűvészkedik.
Mennyi a procid VID-je? Abból tudnék konkrétabbat az fsb overvoltage-ra mondani. -
válasz
Krygos #37774 üzenetére
Ömm, nem tudom. Az éles hang jöhetett a felpörgő hűtőventiből, főleg, ha esetleg berezonál és hozzáér valami lamellához. 57 fok lószar, 72 felett kezd érdekes lenni
Még egyszer határozottan leírom, hogya lapod nem tuningra való, nem a processzor a gond
Illetve persze lehet az is, nekem volt egy E6400-asom, amelyet a gyári 2,13Ghz-ről 2,8-nál semilyen lapban nem lehetett feljebb húzni, pedig ezek nagy része 4 giga, vagy akár felette is megy...Ha azonban Qdak ötletével ment, csak kifagyott, akkor az jó lehet, csak meg kell próbálni stabilizálni. Milyen feszültségekkel próbáltad?
-
válasz
Krygos #37767 üzenetére
Hali, milyen hütö van a procin?
A lap nem tuningra valo, de probalkozni lehet. Sokra ne szamits.bios Advanced:
CPU Enhanced Halt (C1E) disabled
CPU Thermal Monitor 2(TM2) [Enabled]
CPU EIST Function (Note) disabled
Virtualization Technology disabled
Full Screen LOGO Show disabledBios M.I.T.
Robust Graphics Booster turbo
CPU Clock Ratio 10
CPU Host Clock Control enabled
x CPU Host Frequency (Mhz) 200
PCI Express Frequency (Mhz) 100!!!
C.I.A. 2 [Disabled]
Performance Enhance standard
System Memory Multiplier (SPD) a legkisebb elerhetö, a host frequencytöl függöen. Tehat az fsb-RAM arany legyen minel közelebb az 1:1-hez
Memory Frequency (Mhz) 800 800 - itt latod mennyin fut epp a RAM
High Speed DRAM DLL Settings [Option 1]
******** System Voltage Optimized ********
System Voltage Control [Manual]
DDR2 OverVoltage Control [Normal]
PCI-E OverVoltage Control [Normal]
FSB OverVoltage Control 1 osztas plusz kezdetnek
(G)MCH OverVoltage Control egy osztas plusz kezdetnek
CPU Voltage Control ide beirod a proci lejjebb lathato normal feszültseget
Normal CPU Vcore xxxxxxF10 elment, ujraindul, remenykedik.
Ahogy emeled a proci fsb-t (Host frequency), ugy emeli a RAM-ot is. fFgyelj, hogy lejjebb legyen a gyari sebessegnel, lehetöleg egeszen alapon. Kesöbb lehet modositani.Fsb-t kis lepesekben emelünk 5-10 mhz es megnezzük elindul-e a gep- Ha igen, windowsban teszt.
Ehhez
Core Temp-höfok monitor, magok 76 fok alatt legyenek
Cpu-Z: latod az aktualis cpu-ram-fesz ertekeket
IBT (intel burn test) : processzor stressz teszt. 10 kör a lehetö legmagasabb ram terhelessel (ez nalad max. "standard" lesz). Höfokokat szemmel tartani, mert menni fog felfele!Ha kifagy akkor vissza a biosba es emelni kicsit az fsb overvoltage es mch erteken (mivel masod nncs
) Egyiknek se adj 0.2V-nal többet, mert semmi hütes nincs a lapodon. A cpu fesz szerintem jo alapon, elöbb fogy el a lap, mint a proci. De ha gondolod adhatsz arra is par erteket (HA van hütesed)
Lehet, hogy menni fog, lehet, hogy nem. Tuningra nincs garancia, ebben a lapban pedig föleg nincs.
En pedig nem vagyok felelös, ha elfüstöl -
-
válasz
RetepNyaraB #37720 üzenetére
Fuck mar nem szerkeszthetö
Milyen proci hütö es milyen tap van a gepben? Gyari hütövel el tudsz menni talan 400-as fsb-ig (3,6 Ghz), csak hangos lesz.
Rendes, jo minösegü tap nelkül ne nagyon kezdj hozza az egeszhez, mert ha beszarik, viheti magaval a komplett gepet. Tehat HKC, M-Tech, Mercury, Comador, Q-Tec es irgalmatlan tarsai menjenek kaputamasznak. -
válasz
Toncsiii93 #37717 üzenetére
]Kaboska@: inkabb IBT.
Toncsiii@
Na akkor:
Bios, Advanced,CPU:
O.C. Mode: manual
Cpu freq: ezt kell majd buzeralni
PCIE: 100, nagyon helyesen
Boot blabla:enabled
Spread Spectrum: disabled
Ratio status: ez mutatja, hogy a lap engedi-e piszkalni a cpu szorzo beallitast. Ha unlocked, akkor igen
Ratio: 9, kiveve, ha a memoriat nem sikerül normalisan belöni. Erröl kesöbb...Többi szart disabledre, kiveve a Thermal Throttlingot, az marad enableden (ezek az energiakimelö opciok, melyeket tuninghoz kikapcsolunk, hogy ne kavarjanak be. aki huz, az nem sporolni akar; valamint sokszor el se indul a rendszer ezek bekapcsolt allapotaban.
Advanced, Chipset:
minden marad auton, kiveve az Intelligent Energy Saver, amely disabled (ha ugy van, akkor oke)
Tweaker:
Cpu Ez Oc blabla: disabled
Dram freq: a legkisebb, amit enged
Command rate: auto, ezt nem kell piszkalni, mert ugyse tud olyan tuningot a lapod, amelynel erdekes volna (ezek ddr3 1600-as ramok az idözitesekböl nezve, nem?).
Ratio:9
SpeedStep:disabled
OC mode:manual
cpu, pcie: lasd feljebb
Vcore: a proci normal feszültseg erteke (VID): ha az 1,176V amit latok az, akkor jo. Ezt (VID) a Core Temp nevü kis progi kiirja, arra ugyis szükseg van hömerseklet ellenörzesre.
cpu voltage:manual
DRAM voltage:auto
NB: manual, egyelöre az alaperteket allitsd be
SB:manual, alapon (ehhez nem fog kelleni nyulni)
VTT:manual, egyelöre alap. Jo magasra van teveItt nem latom a tovabbi Biosodat, de kell meg lennie ilyennek:
GTLREF: manual, ez altalanosan Core2Duoknal 0.67XVTT (a VTT fesz ennyied resze)Ennyi, ha nem felejtettem ki valamit.
Bios, Boot:
Full screen logo: disabled (ekkor latod az aktualis ertekek betoltodeset, nem a tököm Asrock logotez pedig nem rossz tuninghoz)Tehat OC tweakerben elindulsz cpu 333-rol mondjuk 340-350-360-365-370 es igy tovabb, lepesenkent felfele.
DRAM frekit az elerhetö legalacsonyabbra beallitva.
F10 ment ujraindit.
Ha bejut a Windowsba; öröm es boldogsag.
Lehet tesztelni.
Ehhez
CPU-Z : monitor program, lasd proci es ramok mennyin futnak epp
Core Temp: proci hömerseklet monitor (terhelve ne menjen 76 fok föle egy mag sem)
IBT (Intel Burn Test) ez a stresszelés. 10 kör, minimum standard, vagy high beallitassal (attol függ, mennyi RAM-od van. 4 Gb-nal mar belefer a high). Füteni fog, mint nagymami cserepkalyhalya.
Benyomhatod az eszközkezelöt (Task Manager) is, hogy lasd maxra tolja-e a procit.Ha lemegy a 10 kör szetfagyas nelkül, akkor indiantanc, ujraindit, irany Bios es tovabb emel.
Ha gond van (pl. POST megy, de Windows mar nem; vagy kifagy az IBT; vagy kékhalál jön), akkor allitani kell valoszinüleg a lap ertekein. En ugy gondolom a procid alapfeszen vinni fogja a 400-as fsb-t. De biztonsag kedveert ra lehet tenni 1-2-3 osztast pluszban. Meg egyszer mondom szerintem nem ott lesz a gáz.
A lapod nem huzasra valo.
Toljal az NB es VTT ertekeken 2-2-öt, többi marad a fentebb leirt ertekeken.
Elment, ujraindit, remenykedik. Ezt addig lehet folytatni, mig el nem indul. Azt szem elött tartva, hogy A fenykepeid alapjan az NB es VTT ertek eleve nem alacsony. NB 1,35 föle nem menjen, VTT 1,4 max.A gep oldala legyen nyitva es tapogasd neha az eszaki hid hütöjet. Ha forro (egeti a kezed), akkor tul sok a fesz az NB-n es vissza kell venni. A proci körüli fazisokon sincs hütes, ovatos legyel.
Tuning csak sajat felelössegre: ha füstöl a lap, en nem vagyok felelössegre vonhato.
-
válasz
Toncsiii93 #37703 üzenetére
Eh olvasás sokat segít az emberen...
Linkelj be egy user manualt a biosrol es megírom mit hova. De már írtam sokat nem remélj: ez egy irodai lap, nem tuningra termett. -
-
-
-
válasz
pook20 #37653 üzenetére
Szia, dobd ki a tápod sürgősen és tuningolni semmiképp se állj neki vele.
Nem bántás, hanem jó tanács.Barni22@ a VID a proci alapfeszültsége, amelyen üzemel gyárilag. A tiednek ugye 266Mhz a FSB-je, auton valószínűleg agyonfeszeli a lap 400-on!
Állítsd kézire az összes értéket, méghozzá a normál (alap) feszültséggel és úgy kezd el emelni a frekvenciát. PCIe ugye fixálva van 100Mhz-en?!!
Ha kifagy, lehet emelni kicsit vcore, MCH core értéken. Más szerintem nem kell a 400-hoz. Esetleg PLL kicsit, de most nincs előttem az ASUS Biosa...Amúgy én a gyári szorzót (11) használnám, akkor nem kell ekkora FSB sem és a lap nagy valószínűséggel megy alapfeszen piszkálás nélkül (de manual és nem auto értékekkel).
-
válasz
Kispipacs #37643 üzenetére
Az Advanced BIOS Features (vagy valami ilyesmi) Bios aloldalon.
Gondolok itt:
C1E (Cpu Enchanced)
Cpu EIST
Virtualization technology
Speed Stepmenüpontokra. Ezeket disabledre tenni. Illetve ha van meg valami amit nem soroltam fel, de takarekosnak tünik
Kiskokó@
System Memory Multiplier (SPD) menüpont.
Szerintem valaszthato az
A 266 Mhz
B 333 Mhz
ill D 400 Mhz FSB opcio es ezeknek valtozo szorzobeallitasai. Ezekböl gondolom a B betüt -
válasz
Kiskokó #37639 üzenetére
Tuninghoz MINDEN lehetseges hibaforrast ki kell küszöbölni. Ilyen az C1 state, Virtualization, Speed Step, meg az összes többi szar az Advanced Bios alatt, kiveve a proci höfelügyeletet (nem ugrik be angolul). Ezenkivül a RAM is jobb, ha kisebb sebessegen fut. Mindezt akkor is lehet piszkalni, ha a tuning mar stabil.
SPD "B" betüjelen legyen, az a 333-as FSB ha jol emlekszem.Kispipacs@: az a lap irodai munkara valo, nem huzasra. Nagyjabol ez a lenyeg. A tapod pedig SEMMILYEN munkara nem valo, elöször is azt csereld le, ha meg szeretned hasznalni a geped a tovabbiakban.
De ha piszkalod tovabbra is, akkor Neked is mint feljebb: energiasporolast kikapcs, PCIE frekvencia 100Mhz-en fixal (ez nagyon fontos), RAM sebesseg visszaoszt (ha van ilyen opcio). Ezutan lehet kicsit rugdosni.
-
válasz
RetepNyaraB #37636 üzenetére
bocs lejart a szerk. idö..
tehat az SPD menüpontban kiprobaltad a különfele alap FSB osztokat? Rögvest a 333Mhz ertekkel probalkoznek, ami a proci sajatja. Ha nem fut maximumon a RAM, az nem szamit gyakorlatilag semmit elöben, csak a Bench-huszarkodasnal.
Ezenkivül, mint feljebb irtak tolj kicsit a PLL es MCH core ertekeken.
-
-
-
-
-
-
válasz
joker1220 #37210 üzenetére
Azért 1,35-ön egy Q9550 az 4giga felett fut megfelelő lapban. Én nem nyomnék ilyen magas feszt rá, mert nem tudod kiszűrni hol a szűk keresztmetszet. Ha nem bootol be 1,7V körül 420Fsb-nél, az nagyjából normális, mert terhelve az nem több 1,1-1,2V-nál a drop miatt. Piszkálni kell kicsit az egyéb értékeket is feltehetően. Nekem 1,22-1,25 körül stabil 400-on, ha jól emlékszem és 1,30 körül 450-en.
-
válasz
Speedvoltage #37189 üzenetére
Ebben azért nem annyira bíznék...
Ha a Biosod nem tudja a kívánt beállításokat, akkor azon nem biztos, hogy egy windowsos, pláne internet alapú programocska segít, még ha azt is írja. Sőt rossz esetben baj lehet, mert azt hiszed megcsinálja amit kérsz, pedig nem. De ha működik, akkor hurrá!maestro87: mivel ezek a procik nem húzhatók asszem, ha sikerül is az IGP piszkálás, nem fog semmit magával vinni.Gyárilag 1Ghz a turbó benne, tehát addig biztos felmegy. Az nem rossz. De több izom nem lesz benne sokkal. Viszont ehhez nyilván ki kell kapcsolni az energiaszabályzó funkciókat. Olvasd el a Biosod használatiját.
-
-
válasz
Speedvoltage #37170 üzenetére
CPU EIST, ill. Virtualization Techn. opciókat állítsd offra.
Én tuninghoz a belső NV kártyát használnám, még ha nem is kavar be az AMD; de ne is tudjon.szerk: na megnéztem a lap biosát. Rossz hírem van: mivel gyakorlatilag csak a CPU feszültség állítható, kb. itt kimerülnek a lehetőségeid. A 333 fsb feletti értékeknél hozzá kellene piszkálni a lap értékeihez (egy ennyire alap típusnál legalább is), de azt meg nem lehet.
Nb: a feszültség nem veszélyes, mivel ennek a procinak 1,5V a vége.
-
válasz
Speedvoltage #37159 üzenetére
sok borsó van, de szerintem mindegyik nagy
részemről kis pötty középre, meg még négy jóval kisebb a négy saroktájra. Aztán jön a bankkártya éle, mint egy kőműveslapát. Hajszálvékony hártyára símítgat pár húzással. Ha csak rányomod a cuccot a trutymóra, nem biztos a megfelelő terülés, főleg, ha elég kemény a paszta.
-
-
válasz
Speedvoltage #37100 üzenetére
Teljesen jó értékek. Nekem az abszolút antituning E6400-am 2,8Ghz-ig ment fel, de sokkal magasabb fesszel. A tiedben sokkal több van láthatóan. Gond inkább csak az, hogy ahol nem elég a két mag, ott mindegy meddig húzod.
AkosAkos: Ameddig elindul nincs probléma. De a VGA-d limitál: Mindegy hova téped a procit, mert itt nem az a szűk keresztmetszet. Milyen felbontáson játszol?
-
-
-
válasz
Villa7 #37015 üzenetére
Ez teljesen rendben van, nyilván be van kapcsolva az energiagazdálkodás Biosban.
Joker is írta, csinálj képeket a biosról és nyomd ide.
De el is olvashatod a használatiját és annak alapján kikapcsolhatod az energiatakarékos funkciókat. Akkor nem fog ugrálni sem a volt, sem a freki. De ennek csak tuning alatt van értelme. -
-
-
válasz
joker1220 #37006 üzenetére
De nem túl drágán, mert ez a lap nem lesz sose tuningbajnok!
Valamint-bár nem a tárgyhoz tartozik-én nem erőltetném az AMD-t nVidia chipset mellé, de ezt már írtam.ja, azt a tápot én tényleg kidobnám. Vagy most költesz egy tisztességes darabra, vagy esetleg picit később a komplett gépedre
-
válasz
Speedvoltage #36998 üzenetére
Jorus világosan leírta szerintem
Mindazonáltal, ahogy írtad 2666-on megy a proc, tehát felhúztad a stock 266-ról 333-ra.
Ennél sokkal többet nem várhatsz sem a hűtőtől (lásd terhelt hőfokok), sem a lapodtól (nulla laphűtés, nVidia chipset).
Nem írtad milyen tápot használsz, az például életbevágó bármilyen tuning esetén, ha még használni szeretnéd egy darabig a géped.
Videókártya? Reméljük nem AMD az nVidia chipset mellé; bár ez közvetlenül nem hat a tuningra, csak a stabilitásra.
A különböző gyártmányú és méretű Ram-ok is kicsit neccesek, de ez nem kizáró ok.-Cucc tied kezdettől, vagy használtan vetted?
-Hűtő pasztázása milyen; egyáltalán nézd meg, rendesen fekszik-e.
-Milyen házad van? Ettől a kis tuningtól nem kellene ennyire magas maghőnek uralkodnia, még a ratyi hűtővel sem. -
-
válasz
wd.taz #36888 üzenetére
Nem a hűtő szokott gond lenni, azt köszörülik CNC-vel
Nézd meg a proci tetejét egy vonalzó élével, fény felé tartva. Általában Gellért-hegy formájú
A gyárilag szállított mennyiséggel én kb három pasztázást hajtanék végre, ha nem dobnám ki rögvest kicsomagolás után az Actic MX4 javára. -
-
válasz
rostiron #36868 üzenetére
Aha, jó lehet az, ha rendesen felfexik...
Nekem 450 Fsb-nél szokott olyan 60 fok, vagy felette kicsivel lenni a NB. Ez persze randán meleg, csak nekem össze van hőcsövezve az egész szakramentum és túl sok mindent kellene kicserélnem. Melegedjen, aztán ha beszart végre (persze remélem minél később
) akkor kidobom és veszek valami modernet
edit: egyébként sok cégnek van NB hűtője, pl a Xigmatekről is jó tesztek vannak és gondolom olcsóbb a Thermaltake-nél. De nem néztem utána
-
-
válasz
pengegyerek #36742 üzenetére
Nem elfogadható
amennyiben nem elírtad és tényleg 1,32V szerepel a Biosban
A 400 FSB-t nagyon sok quad alapfeszen viszi, esetleg a NB-t kell picit megpiszkálni.Tuning alapismeretek megvannak (nem kötözködés, csak minden alkalommal legépelni 31 sort fárasztó
)?
-Minden értéket kézire állítani és belőni a Biosban látható "auto" értékre. Proci a VID-re.
-PCI-e frekvenica 100 Mhz-en fixál; ez elég fontos, ha nem akarod kicsinálni a VGA-t!
-Energiaspóroló opciók kikapcs tuning idejére (olvasd el a Biosod használatijának ide vonatkozó részét)
-RAM freki legjobb minimumra, vagy legalább is ne lépje túl a gyárit.Ha ez megvan, próbáld elindítani 400-on. Ha megy, hurrá. Ha beszarik, emelj CPU-n 1,24-1,245V körülre max. Ha még mindig nem megy, akkor esetleg még kicsit, 1,26 már biztos elég neki.
ÉS/VAGY hagyod a cpu-t és emelsz PICIT FSB termination-ön, ill NB VCore-on (egy-egy érték) és nézd meg újra.400-as fsb-n nagy gondja nem lehet egy quadnak sem, a lapod pedig bőven megfelel a célra
-
válasz
joker1220 #36720 üzenetére
nem okoskodni akartam
Azt irtad megvan szepen az 5 Giga akkor most megsem?
A magok pedig ilyen feszültseg es herz mellett meg bekapcsolas utan harom perccel is necces, hogy 28 fokosak lennenek, azt egesz egyszerüen nem hiszem el es nem Teged vonlak ketsegbe, hanem valami ott randan össze lehet akadva
Az enyem jo lenne, ha menne, de nekem 4 Ghz-en mar nem stabil, barmit barmerre tekerek. A lap (meg a tudasom) kb itt er veget -
válasz
joker1220 #36717 üzenetére
Miután így nem sikerült húzni, nekiálltam szorzóval tuningolni, el is jutottam
5Ghz ig 200x25 @ 1,55v.Az remek ertek, mit akarsz meg??
A feszültseg pedig mar igy is több, mint egeszseges...Hűtéssel nincs gond, 5Ghz-n is 40 fokot írt a proci kupakra, a magokra pedig 37 et.
Tekintve, hogy a magok legalabb 15-20 fokkal a kupak felett szoktak jarni, azt javaslom dobd ki a tört Aidát nagy sebesseggel es tölts le egy ingyenes es hasznalhato CoreTempet, vagy HW monitort, stresszelni meg egy IBT-t. Aida mezei viragszedesre valo, nem tesztre
Ha pedig tovabb akarod kinozni a gepet, tekints at az extrem tuning topicba,. mert ez mar böven oda tartozik
-
válasz
pokbubi #36676 üzenetére
A lap sajna nem tuningra való, a tápot viszont MOST dobd ki a francba, kivéve, ha mazochista módon élvezed a leégett alkatrészek szagát és az új konfig vásárlást
tuningról:
ha már kidobtad a tápot (de komolyan; tuningra meg különösen életveszélyes), akkor irány ez a topic, és/vagy szerezz egy 5-600W-os jó minőségű cuccot. A Q6600 és a HD4850 mindkettő jó sokat eszik, főleg, ha húzzák.Ha ez megvan visszatérhetünk a cibálásra
-
válasz
gohanangry #36672 üzenetére
Az még rosszabb, mint az én lapom, pedig aszittem nagyobb drop nincs
Van-e olyan opció, amellyel kikapcsolod? Próbából meg lehet nézni, de akkor észnél kell lenni a túlfesz miatt; tehát a terhelt cpu-z értékét kell próbálgatni onnantól Biosban belőni. Néhány lapnál bugosan viselkedik (mint pl nálam) és akkor nem kll erőltetni.
-
válasz
gohanangry #36670 üzenetére
De éppen ezt mondtam.
A déli hidat ne piszkáld, általában nem zavar be. A Memória fesz jó a gyárin, úgysem a RAMot tuningolod.
Az északi híd mint írtam feljebb, a cpu fsb inkább 1,2 és nem 1,25V, de cserében piszkálni kell a
gtlvref lane értékeket! Mivel ez itt sajna nem százalékban van megadva (amit ismerek), hanem mV-ban állítható, ezért amennyiben tudsz angolul ajánlom ezt a kis olvasmányt és töprengj rajta.szerk: terhelés alatt írta a cpu-z az 1,136Voltot? Miközben Biosban 1,2 volt állítva? a hat század volt elég szép drop, ezt is bele kell kalkulálni a számításba...
-
válasz
gohanangry #36668 üzenetére
Hmm. Az nem magas, inkább alacsony-szerű. Nem hiszem, hogy 1,35 kellene neki 3,4-hez.
Alap feszen beszarik 3 Ghz-nél, vagy már emelted a voltot?
Alapvetően hagynám a Prime-ot, mert sokáig tart. Nézd IBT-vel és figyeld erősen a hőfokot, mert az pörgetni fogja!
Kéne látni mit megy alapfeszen (nem auto-n, hanem kézi beállítva az alapfeszültséget minden fontos helyen)
Ha megvan, akkor lehet kis képésekben feljebb feszezni procit-lapot.A Cpu fsb biztos kevés 1,1V-on, 1,2-1,25 lehet nyugodtan
az nForceSPP-t is tedd feljebb 1,35-1,4 körülreA Ramokat visszaosztanám minél kisebbre, sehogyan se kavarhassanak be. Később lehet őket is megpiszkálni, ha más már stabil.
-
válasz
gohanangry #36665 üzenetére
Nézd meg van-e a lapodnak topicja és ott is kérdezd meg. Én nekem lövésem sincs róla, ezért inkább nem írogatok.
Ami biztos, hogy tuningra nincs garancia. Az én lapom se megy stabil 4 Ghz-et (vagy lusta vagyok szarakodni vele), pedig tesztek szerint igen, meg van akinél szintén. Mindenesetre 3,4-en a Te procidhoz már erősen gyanítom mást is állítani kellene a Vcore-on kívül, azért olyan magas
Mennyi a VID-je (CoreTemp)? -
-
-
3,8-on 1,3V Biosban (meg pár ezred, amire nem emlékszem pontosan). Ez terhelve 1,25-26 körül van (mocsok dropja van a lapnak).
Ha eddig ment a dolog, most meg nem, akkor lehet, hogy triviálisan öregszik a lap; száradnak a kondik, ilyesmi. Az se mai darab
De nem értek hozzá, sajna elég hulla ez a topic. Megkérdheted a Yorkfieldben is, hátha arra többen járnak... -
válasz
RetepNyaraB #36607 üzenetére
már nem szerkeszthető:
itt firkáltam bővebben a beállításokról. ha érthető, ha nem
-
Akkor halkan megjegyezném, hogy az enyém a fos x48-as lapban megy 4 gigát, csak sajna nem stabil (kivág a tesztből) és lusta vagyok napokat ezzel pöcsölni. De a 3,8 az beton és IBT-vel sem megy 72 fok fölé, életszagúban pedig 60 körül megáll. Nem vízzel
szerk:
Ehm már megint összekevertem a lapokat; ez nem az a titán, amelyre gondoltam
De azért rugdalni lehet, csak a hűtése elégtelen valszeg a 4 Ghz-hez... -
válasz
..:Ateee:.. #36583 üzenetére
Ez így olyan fárasztó. Alapfogalmaid vannak, vagy minden egyes pöccintés kell?
Először lássuk mennyit megy alapon, bármi piszkálás nékül:
Tégy fel CoreTempet, nézd meg benne a proci VID-jét. Ezt kell majd Biosban kézzel beállítani.
Kontrollhoz hasznos a CPU-Z, HW monitor.
Teszt IBT Intel Burn Test).Biosban energiaspóroló opciók off
Proci manual, fsb pl. 333-400 között valahol (folyamatosan egyre feljebb)
PCIe 100-on fixál!RAM visszaoszt a legkisebbre, vagy legalább is nem a gyári sebesség fölé. Ha Xml RAMod van, akkor aktiválni lehet a profilt, amelyen futni fog. Nem muszáj...
Feszültséget békén hagy.
MCH, ICH nyugszik békében.
Proci fesz a VID értékre manualon
Loadline Calibration disabled maradhatkész asszem.
Elment, újraindít.
Be winfosba, CPU-Z megnéz, IBT 10 kör legalább normal terheléssel, vagy magasabb (high, very high).
CoreTemp hőfok ellenőrzés, cirka 76 fok fölött ne erőltesd!Utána lehet kis ugrásonként feljebb próbálkozni, amíg engedi. Ahol beszarik, ott az alapfesz határ. Ezt nem ártana tudni.
Többit később, mert fejből nem emlékszem, Elolvasom a lapod használatiját. Nem egész biztos, hogy fel fog menni 4Gigáig, a 3,8 viszont tuti megvan. Vagy akár 4 felett, lap-és procifüggő -
-
-
válasz
FDanneJ #36529 üzenetére
Azért mielőtt ajtóstól rontasz a házba nem árt minimálisan olvasgatni a gépek rejtelmeiről
Itt segít aki tud, ha megakadtál, problémáid vannak. De had' ne kezdjük magyarázni egy modern rendszer alapvető működését!
minimum:
-tuningolni Biosból, programocskák szarra se jók és ott is csak annak, aki már tudja mit piszkál.
-mindenféle feszültséget fixál és kézire állít az ember.
-tört AIDA és társai parasztvakítás, ingyenes és pontos ellenőrző toolt használj (CoreTemp, Cpu-Z, HW Monitor pl.)
-tesztelésre legizzasztóbb az Intel Burn Test, min. 10 kör legnagyobb RAM terheléssel, procit kb 76 fok alatt tartva.a kérdéshez:
-A jel azért ugrál, mert energiakímélő opciók hegyei vannak aktiválva; ezeket kikapcsoljuk tuning idejére, aztán utána megpróbálhatod visszanyomni és meglátod megy-e
-az Ivy Bridge melegszik, és kint is meleg van: elmegy a hőfok.amúgy meg:
-a procid turbóval menne 3,9-et, tehát a konstans 3,5-nek semmi értelme nincs, csak a villanyszámlát húzza és melegszik.
-játékhoz ezt a csipet nem valószínű, hogy húzni kéne, hacsak nem pár spec játékhoz multiban több kijelzőn. De ez persze csak a személyes irígység és rosszindulat -
válasz
mr.furko87 #36512 üzenetére
Ahham. Én hőcsövekre emlékeztem, ezexerint rosszul. Mivel nem valami acélos a hűtése és az északi híd izzani is szokott rendesen, nem tudom mit lehet kihajtani belőle, de hátha valami okosabb alak előáll; a coreDuo-ból ki kéne jönni a 4 Ghz-nek.
Igen, a rejtett bios opcióra gondolok: 100-200 pikosec között piszkálva meg kell nézni mi a különbség. Nekem 100-150 jött be, mégpedig egyformára mindkettőt, de az ugye quad...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600G 4,4GHz 19MB 65W AM4 Integrált Radeon Graphics 1 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest