- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- iPad topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Canon MILC: EOS R és M topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaze71
őstag
válasz
Ekybes #11779 üzenetére
Szerintem majd Yolan tud Neked ebben kimerítően segíteni. De azzal elkezdheted, hogy szépen emeled az FSB-t, a memória frekit meg mindig hozzáigazítod az adott frekihez, hogy 800 MHz környékén menjen. Ha elkezd fegyogatni, vagy nem indul, akkor adj egy kis feszt a procinak, meg a memóriának. Persze csak 0,05-0,10 V-os lépésekben. A proci max feszt nem tudom, de a memóriának 2,2-2,3 V mehet max tartósan.
-
Blaze71
őstag
válasz
papg79 #11773 üzenetére
Azzal a procival és azzal a lappal örülj, ha megy rendesen agéped. Nem kellene belenyúlni, mert nem egy tuning lap és nem egy tuningos proci. Ebben az összeállításban én örülnék, ha nem akadna össze benne a memóriavezérlő, mint a legtöbben. Van néhány falraakasztható példányom a kamrában.
Psg5! Nem lesz igazán jó a hővezetés, ha maradt a két réteg között egy kis levegő. Lehet, hogy most nem lesz vele gond, mert elvileg mindkettő friss. Viszont idővel ezek a paszták kiszáradnak a melegtől és akkor sokat ront a helyzeten a két réteg. De nem kell azonnal lekapni a hűtőt a prociról, majd ha a szokásosnál jobban melegszik pár hónap múlva, akkor leveszed a hűtőt, kiveszed a procit letakarítod mindkettőt, teszel egy bórsónyi pasztát a proci közepére, kitakarítod a port a hűtőből, majd visszateszed.
-
Blaze71
őstag
válasz
Kartács #11704 üzenetére
Azt hogyan csinálod, hogy BIOS-ban is megnézed a hőmérsékletet, meg Everest alatt is?
Nem telik el a kettő közt legalább fél perc? Azalatt sokat változik a dolog....
Procinak általában +0,2 V-ot lehet adni gyári hűtővel, ha nem akarod elfüstöltetni. Bár levegő hűtés esetén más hűtővel sem kellene sokkal többet.
-
Blaze71
őstag
Ha jól számolom, akkor eredetileg 2300 MHz-en megy a procid, tehát a szorzód 11,5. Ha 2800 MHz-re szeretnéd húzni, akkor 244 MHz EC-re van szűkséged. Elvileg semmi akadálya, belépsz a BIOS-ba és átállítod 200-ról 244-re. De nem biztos, hogy a többi cucc is bírja ezt az emelést, ezért az HT frekit vedd vissza egy lépéssel. A memóri elvileg bírja, de adj neki feszt. A Kingmax elmehet 2,3 V-is is, de elsőre csak 2,0 V-ra állítsd, mert 20% tuningot megy az ennyivel is. Agyonfeszelni meg minek.... Ha mégsem bírja, akkor 0,05 V-os lépésekben próbálkozz 2,3 V-ig, ha úgysem jó akkor osszd vissza 667 MHz-re. Elsőre ennyi. Ha indul rögtön, akkor teszteld. Prime95, Everest stabilitásteszt. Mindkettőt minimum egy órát, de közben figyeld a hőmérsékletetket. Ha túlmelegszik, akkor vissza kell venni valamit, vagy hűtőt kell cserélni. Elsőre ne adj több feszt a procinak, alapfeszen is mehet.
-
Blaze71
őstag
válasz
geza12345 #11657 üzenetére
Itt a hivatalos minimum:
Processor: Intel Pentium 4 3.2 GHz or AMD Athlon 64 3200+ processor or better supported
Memory: 1 GB RAM
Graphics: 256 MB NVIDIA GeForce 6600GT or better or ATI Radeon 1600XT or betterEz ugye azt jelenti, hogy ennyivel már elindul, de nem fog jól menni. Ajánlom figyelmedbe EZT a tesztet. Itt láthatod, hogy különböző játékokban mit tud a kártya. Ahogy néztem, némelyik játékban az öreg X1950pro kártyám jobban megy. Innentől kezdve kevés a procidon kívül a kártya is már ezekhez a játékokhoz, ha feltolod a minőséget is.
A linkelt oldalon tudsz összahasonlítani különböző VGA-kat, így ki tudod választani, hogy mire érdemes idővel cserélni. Figyelmedbe ajánlom ezt az összehasonlítást.
-
Blaze71
őstag
válasz
geza12345 #11657 üzenetére
Azért a 4670 nem egy világbajnok kártya. Meg ugye a DDR1-es memória. Ha peched van, akkor még az időzítései sem ugyan azok a 256 MB-os moduloknak, mint az 1 GB-os modulnak. Így összességében azt mondanám, hogy kételkedem benne, hogy a COD6-nak eleve elég a 1,5 GB memória. Persze a proci is kevés lehet már hozzá, de hiába húznád, nem oldana meg semmit.
sg22! VIA Chip-es alaplapba húzni egy Celeront? Merész ötlet.
Viszont vedd ki a 333-as modult és esélyes, hogy megy a többi 400-on, így érezhetően gyorsabb lesz.
-
Blaze71
őstag
válasz
geza12345 #11642 üzenetére
Azért nem ártana kitölteni az adatlapodat, mert akkor csak rálesünk és tudjuk, hogy mi van a gépedben. Milyen VGA-d van és melyik játék akad?
Szerk: CPU limitnél inkább laggol, mint akad. Ha akad, akkor vagy VGA, vagy memória, vagy lehet egy hibás lap is. Bár ez utóbbi más, felhasználói progiknál is jelentkezik, mint pl az Office is szaggat.
-
Blaze71
őstag
válasz
Kartács #11547 üzenetére
Sejtettem. Ezért is írtam, hogy csak 1333 MHz-ig támogatja, de tuninggal elérhető az 1600 MHz is. Kimásoltam az Everest reporfile-ból:
Támogatott memóriatípusok:
DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM, DDR2-667 SDRAM, DDR2-800 SDRAM,
DDR2-1066 SDRAM, DDR3-800 SDRAM, DDR3-1066 SDRAM, DDR3-1333 SDRAM -
Blaze71
őstag
válasz
CSiMi_ #11540 üzenetére
A rendszervisszaállítás miatt. Ha bevan kapcsolva, akkor a rendszert érintő szoftveres változások után létrehoz egy rendszervisszaállítási pontot, ami az adott állípotot menti el. Ha valamit elszúrsz, akkor bármelyik régebbi időpont állapotára vissza tudod állítani, mintha semmi sem történt volna azóta.
-
Blaze71
őstag
válasz
Kartács #11526 üzenetére
K10 is csak 1333 MHz-ig kezeli a memóriát. Viszont az már más, hogy ha alapórajelen 1333 MHz-re állítod és elkezded húzni, akkor meddig tud elmenni. PL K8-nál, ami meg 800 MHz-ig kezeli a memóriát, húzással akár 1000 MHz fölött is képes volt működni a 800 MHz-es modul. Ilyenkor illik neki adni egy pici feszt. DDR3-nál nem tudom, hogy mennyi a tartósan maximum adható, de plusz 0,1 V még biztosan belefér.
-
Blaze71
őstag
válasz
Kartács #11520 üzenetére
Na, akkor vegyük végig.
Elsőre induljunk ki abból, hogy nézd meg a BIOS-ban, hogy a C'n'Q be van-e kapcsolva. Ennél a pontnál auto-ra kell tenni. Gyanús nekem, hogy ennyire melege legyen. Nálunk a 3,5-3,7 GHz-en szaladgáló 620-as gyári hűtővel az esténként 26-28°-os szobában Idle 33-37°, játékok alatt meg max 47°. Nálad valami nagyon nem jó. Szerintem tedd fel rá a gyári hűtőt és úgy is nézd meg.
Egyébként a procidból nagyjából ezt lehetnekihozni. Mondjuk mindet túlfeszelték és a legjobb léghűtéses eredmény 4,2 GHz körül van.
A táppal nincs gond. Mint számomra is kiderült, a Chieftech nem a legmodernebb és igazából csak címkézi a cuccokat, de minőségi. A konfigodnak bőven elég. Csak a pontos márkaneveket kellene megjegyezned, mert a Chifter és az FSB táp valami kínai utánzatnak tűnik a Józsefvárosi Piacról.
Chieftech és FSP rendesen.
A VGA-t azért kérdeztem, mert ha gyenge a tápod és a VGA sokat eszik, akkor kifulladhat, így nem kap elég anyagot tuningnál, vagy akár alapon sem a proci. Nálad elég sokat eszik a VGA, de a tápod bírja, így nem erről van szó. Szerintem a memóriának adj egy kis feszt, mondjuk 0,1 V-ot pluszban, vagy osszd vissza őket és úgy nézd meg. Persze csak akkor, ha a melegedési probléma megoldódik.
-
Blaze71
őstag
válasz
Kartács #11507 üzenetére
Azt azért megjegyezném, hogy a procid nem 90 nm-es, így nem biztos, hogy léghűtés mellett kellene neki 1,55 V-ot adni. Főleg amikor amúgy is melegedési problémáid vannak. Egyébként a gyári hűtővel nézted már? Igaz, hogy nekem Athlon-II 620-as van gyári hűtővel, de Prime alatt sem megy fel 57° fölé. Játékok alatt olyan 40-43°, csak a Dirt és a FlatOut UC izzasztja meg jobban, egészen 47°-ig.
A másik dolog, hogy amennyiben nem stabil, vagy még mindíg melegszik, akkor inkább járasd alapórajelen. Szerintem nincs olyan nagy különbség a 3,4 és a 3,8 GHz közt. Igaz, jobb ha nem szólok, hisz 3,7 GHz-en járatom a sajátomat.
Egy kérdés: Milyen táp van a gépben? Mert azért ehhez már kell valami minőségi darab. Csak a fagyások miatt kérdeztem, mert lehet, hogy azért nem bírja 3,8 GHz-en, mert kifogy a szuflából. Milyen videókártya van mellette?
-
Blaze71
őstag
Igaz, hogy AMD proci, ráadásul K10, de memória kérdés. Próbálgatni nincs kedvem, ha nincs sok értelme, de azért megkérdezem. Most a 800 MHz-es modulok 667 MHz-re vannak állítva, mert a 35%-os túlhajtást nem bírják annyira, mint a proci. Nos, 800 MHz-nél az időzítések 5-5-5-18, míg 667 MHz-nél 4-4-4-12. Én úgy állítottam, hogy 667 MHz-nél is 5-5-5-18 beállítással mennek és a tuning hatására 900 MHz-en 2,0 V mellett. Ha hagynám, hogy automatikusan áttegye 4-4-4-12-re és úgy fixálnám, majd ezt húznám ugyancsak 900 MHz-re, akkor jobb értékeket kapnák?
Most ilyen:
-
Blaze71
őstag
Igen, ebben igazad van. Azért az már 0,05 V. Amit én láttam, az 1,325 V helyett 1,33 V, tehát csak 0,005 V, ami elhanyagolható. A szoftveres mérés nem mérés pedig tényleg igaz, mert a lap által közölt értékekből számolja ki az adott szoftver. Viszont ha BIOS-ban a PC Healt menü alatt is többet mutat és nem ezred, hanem már pár század az eltérés, akkor ott tényleg többet ad a procinak. Viszont ez nem feltétlenül a lap hibája, mert lehet rosszul megírt BIOS miatt is. De a lényegen ez nem változtat.
-
Blaze71
őstag
Ezek szerint másképpen értelmezzük a túlfeszelést. Az már akár hogyan is nézzük, tuningnak számít, ha az alapórajelet akarjuk tartani alulfeszelt procival. Amikor kiadnak egy processzort, legyen akár AMD, akár Intel, megállapítanak egy feszültségértéket és egy órajelet, amin üzemelnie kell. Ez az alapfesz és az alapórajel. Az, hogy alacsonyabb feszültségen is képes működni, vagy magasabb órajelen is stabil, nem azt jelenti, hogy túlfeszeli a lap a procit. Akkor feszelné túl, ha pl egy Athlon-II az adatlap szerinti 1,325 V helyett auto beállításnál 1,5 V-ot kapna. Ha 1,325 V-ot ad neki auto beállítás mellett a lap, akkor az normál feszültség, hiszen nem hülyeségből találták ki ezt az értéket a gyártók. Az, hogy az alapórajelet tudja hozni mondjuk 1,2 V mellett is, vagy az eredeti 2,6 GHz helyett megy alapfeszen 3,6 GHz-en az említette Athlon-II 620-as, csak azt jelenti, hogy ennyi tartalékkal rendelkezik. Ez csak egy plusz, amit kapunk a pénzünkért és aki képben van, az ki tudja használni. Ennyiről van szó, nem többről.
-
Blaze71
őstag
Visszanéztem az évekkel ezelőtti Everest Riport file-okat. Mivel én alapfeszen szoktam tuningolni, a riportban található érték mérvadó számomra. Ezek szerint s775-ös procival akár mennyi gép adatait néztem, mindenütt 1,37 V-ot ír CPU Vid-re. Az s478 esetében csak egy riportot találtam és ott a 3,0 GHz-es Prescott Pentium 1,62 V. Mivel már nem emlékszem rá, hogy mennyi a gyári adatok szerinti érték, várnám a reagálást. Viszont lehet,hogy az újabb lapoknál valamiért előfordulhat a dolog, de én még nem találkoztam vele.
Zodo! Megtennéd nekem, hogy futtatsz egy 3DMark2005-öt is alapbeállításokkal. Tehát 1024x768, meg ilyenek. Ha van rá lehetőséged, akkor az összes kiválasztható teszttel, ami olyan 10-11 perc. Ennek a pontszáma érdekelne a 3,5 GHz-es órajelen. Így össze tudnám hasonlítani, hogy mennyit jelent egyrészt a 4 mag, másrészt meg a K10. Kellene a CPU score is külön. Majd megírom, hogy nálam hogy néz ki pontosan, de elöljáróban csak annyit, hogy K8 2,7 GHz és K10 3,5 GHz között 6000 pont lett a különbség változatlan VGA beállítás mellett.
-
Blaze71
őstag
Utolsó Intel gépem: AsRock P4I65G alaplap és egy Prescott Pentium 3,0 GHz. Azóta AMD, mert nekem jobban bejönnek. Az biztos, hogy az AMD prociknál nincs ilyen gond, azért is tettem be a képet. Mint láthattad, az Everest által mért, vagy inkább számolt CPU Vid 1,31-1,34 V lett az eredeti 1,3 V helyett. Ez bőven mérési hibahatáron belül van. A stabil fesz meg jó táp és jó alaplap kérdése. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a Tiéd nem az. Az biztos, hogy volt már az elmúlt években rengeteg AMD processzoros gép sA-tól AM3-ig, amit vagy karbantartottam, vagy én raktam össze és ilyen túlfeszeléssel nem találkoztam. Pedíg az Everest riport file-okat mindíg lementem, hogy ha valaki évek múltán kérdez valamit, meg tudjam neki nézni.
Harry! Akkor tedd manual-ra, de ne állítsd el. Persze nem csak a memória értéket, hanem az időzítést is tedd manual-ra. Aztán lesd meg a slotokat. Szerintem a lap lesz a hunyó. Az Athlon-II 240-es 200 MHz x 14 és 1.325V az alapfesz.
-
Blaze71
őstag
Amit az előbb írtál, az elég érdekes. Ha a proci frekvencia és a memória beállítás ugyan az, akkor nem szabadna változni sem a frekvenciának, sem az időzítésnek attól, hogy másik slotba teszed. Ott valami bibi lesz. Lehet, hogy a lap, mert a memória magától nem tudja változtatni a beállításait. BIOS-t frissítettél? Nekem 800 MHz-es Kingmax memóriáim vannak. Ha tuningolok, akkor néha vissza kell osztani őket, mert a végtelenségig nem lehet húzni. Ilyenkor azt csinálom, hogy beállítom 800 MHz-es modulnak, majd az időzítéseket átteszem manual-ra, de nem nyulok hozzájuk. Ha ezek után visszaveszem 667 MHz-re, akkor az időzítéseim nem változnak, marad a 800 MHz-nél megszokott 5-5-5-18, de a proci alapbeállítása mellett ilyenkor 667 MHz-nek megfelelő frekvencián jár. A memória sebességnél nyerek vele néhány száz MB/sec-et. Ha pl a memória tuningnál auto-n marad, akkor ahogy emelkedik a proci órajele, úgy egyre jobban osztja vissza a memóriát. Ha veszünk egy 4200+ Athlon64 X2 procit, ami alapjáraton 2,2 GHz, akkor CPU/6 lesz az osztó egészen 2,4 GHz-ig. Viszont ha átléped a 2,4 GHz-et, akkor már változik auto beállítás mellett az osztód és CPU/7 lesz 2,8 GHz-ig. Ilyenkor nem húzod számottevően a memóriát, mert nem engedi 800 MHz fölé a frekvenciát.
-
Blaze71
őstag
válasz
Blaze71 #11356 üzenetére
Pl az előbbi képen is látszik, hogy a CPU Vid 0,03 V-ot változik. Na ettől nem fog meghalni a proci, meg lehet mérési pontatlanság is. Az 5 V-os ág változott viszonylag sokat, 0,08 V-ot. Na, ettől sem fog meghalni a rendszer. A 12 V-os ág, valamint a memória fesz meg sem moccant.
Bocs az új hozzászólásért, de az előbb lejárt a szerkesztési idő...
-
Blaze71
őstag
Nos, nálam is szarakodott a múlt hét végén egy Kingston DDR3 1333 MHz-es modul, de ettől még nem fogja túlfeszelni a lap az alaktrészeket. Az, hogy az Everest mit ír rá, már más kérdés. Mivel a progit folyamatosan fejlesztik, sokszor nem ismeri az adott alkatrészt, de egy újabb verzió már igen. PL a 770-DS3 deszka sem egy mai gyerek, de még a nyár elején frissnek számító verzió szerint csak 3 memória modul volt benne és így jött ki a 4 GB.
A másik, hogy megint csak régebbi Everest szerint a 12 V-os ágon 7,96 V feszültség volt, amivel valószínüleg el sem indult volna a gép. Szóval nem szabad készpénznek venni egyetlen diagnosztikai program által mért eredményt sem, de támpontnak jó. Feszültséget multiméterrel kell mérni, illetve BIOS-ban a PC Healt menü alatt ellenőrizni. A többi csak közelítő érték. Inkább arra való, hogy lásd, terhelés alatt mennyire változik. Így lehet kiszűrni egy gyenge tápot, vagy alaplapot.
Yolan! Nem találkoztam még olyannal, hogy túlfezselné a lap a procit. Ha a progi mást mutat, akkor valószínüleg rosszul számol és ezért fals az érték. Mint az előbb írtam, feszültséget csak multiméterrel mérünk, ha tutira akarunk menni. A terhelés alatti túlfeszelés megint csak viszonylagos. Ajánlanám, hogy indíts el egy Everest stabilitástesztet és monitorozd, hogy mennyit változik a feszültség. Ha minden alaktrészed jó, akkor néhány század V lesz a különbség a minimum és a maximum közt, ami bőven elhanyagolható, mondhatni benne van a hibahatárba. Gyorsan csináltam egy tesztet, itt az eredmény:
-
Blaze71
őstag
válasz
lipi67 #11311 üzenetére
Igaz, hogy pár nap késéssel jelzem csak, hogy itt vagyok, de mivel is szivatom?
Harry és Pepe_G!
Ha a BIOS-ban mindent auto beállításon hagysz, akkor az eredetileg alapnak számító értékeket állítja be, mind feszültségek, mind egyéb dolgok tekintetében. Ha ettől el szeretnél térni, akkor kell csak belenyúlni a lelkivilágába. Amit én szoktam, hogy a memóriának adok plusz feszt, ha húzni akarom a gépet. Általánosságban +0,2 V már egyrészt elég löketet ad neki, másrészt még biztosan nem tesz benne kárt. Az időzítésekkel szoktam játszani úgy, hogy a magasabb freki beállításait használom akkor is, ha visszaosztom a memóriát. Nem sokat jelent mondjuk, de azért néhány 100 MB/sec ilyenkor benne van. Én többnyire alapfeszes tuninggal szoktam foglalkozni, ilyenkor a proci fesz maradhat auto beállításban. HT és AM3-nál NB frekit szoktam még alacsonyabbra állítani, mert ha EC-vel húzom a procit, akkor ezek is elmásznak. Arra figyelek, hogy a húzott EC és a HT, illetve NB szorzó ne lépje sokkal túl az eredetit. Ilyenkor azoknak sem kell feltétlenül feszt adni, de azért 0.1 V még belefér. Röviden ennyi, de ha van még kérdés, akkor ki vele.
-
Blaze71
őstag
válasz
breiner #11272 üzenetére
A Geil moduloknak legalább 2,1 V kell, 1,8 V-on még az sem ritka, ha terhelés alatt tuning nélkül is elhasal.
Ha jól emlékszem, a 2,3 V-ot szeretik igazán, de nem biztos, hogy tud neki annyit adni a lapod.
Azért nézd meg, hátha.
Kingmaxnak is mehet nyugodtan 2,1 V, de akár 2,2 V is.
Csak akkor figyelni kell rájuk. Láthatod az előbbi képen Te is.
-
Blaze71
őstag
Nézzétek. Itt nem arról van szó, hogy mennyire viszi most a gépet, hanem arról, hogy esetleg elviszi-e a gépet magával, ha meghal. Az említett tesztben, amit ha lesz időm megkeresek, egy 5xx W-os HKC szenderült magába, nem igazán minőségi tápra jellemző hatásfok mellett. Ráadásul a névleges teljesítménye alatt, tehát elvileg nem volt túlterhelve. FSP, Enermax, stb... jobb minőségű tápok még kisebb túlterhelés esetén sem szálnak el, főleg nem gyulladnak ki. Max lekapcsolnak, hogy elgondolkodjon a User, hogy másikat kellene venni. A Codegen táp is jó volt addíg, amíg nem tudta az ember, hogy miért is nem jó. Mert igenis jó a Codegen táp is, ha egy integrált VGA-s VIA Chippes géped van d Celeronnal és max 1 HDD, 1 ODD és 1 RAM modul. Ezt még vígan elviszi, mert az egész rendszer nem fogyaszt többet 80-120 W-nál. Viszont ha normálisan összeraksz egy valamire való gépet, kicsit tuningolod is, akkor már jó táp kell bele. Mivel egy 4 magos proci 95-140 W, egy nagyobb VGA 110-150 W, a többi cucc meg összesen nem eszik többet 30 W-nál, így nyugodtan mondhatom, hogy a minőségi darabokból egy 350-450 W-os bőven elég, akár több generáción keresztül is. Főleg ha azt nézzük, hogy az új termékek egyre kevesebbet fogyasztanak. Viszont az a táp tényleg minőségi darab legyen és az már csak hab a tortán, hogy esetleg még csendes is, moduláris is, meg talán 82+-os is. Ez már mind-mind pénztárca kérdése, mert lehet jó tápot kapni 10 ezer alatt is, meg 50 ezer fölött is.
-
Blaze71
őstag
válasz
JoolsNOS #11194 üzenetére
Tudom, hogy drága a HKC, főleg ha nem a legolcsóbb helyen veszed. De attól még nem jó. Láttam a minap a Saturn-ban 400 W-ost 14 ezerért. A hideg kirázott. A tesztre visszatérve pedig nem csak arról van szó, hogy egy 5xx W-os táp 450 W terhelésen kigyulladt, hanem arról is, hogy 1 kW fölött vett fel hálózatról. Hatásfokról megbízhatóságról, teljesítményről nem beszélhetünk. Az pedig, hogy valahol több éve vásárolsz, nem jelenti azt, hogy a Te szemszögödből néznék a dolgokat. Nem veszekedni akarok, csak megjegyeztem, hogy nem azért aggódsz, amiért kellene.
-
Blaze71
őstag
válasz
Dr.Pixma #11187 üzenetére
4 GHz-es s478-as proci?
Olyanról még nem hallottam. De ha kapnál valami jobb s478-at, az annyiba kerülne majdnem, mint egy olcsóbb s775 proci és lap együtt és a DDR1 memória szűk keresztmetszete miatt az s478 sokkal lassabb lenne. Értelmetlen. Húzd azt, ami van. Mi is van pontosan?
Szerk: Tudom, hogy egy lap+proci csere hozza magával a memória és a VGA cserét is. De ha kevés a mostani géped, akkor kevés lesz ezután is. Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor váltani kell.
-
Blaze71
őstag
válasz
krypton #11181 üzenetére
Az egy jó táp, ugyan az, mint az FSP. Ha jól rémlik, akkor CWT belső van benne. Ha húztad a procit, akkor a memóriának kell feszt adni, mert legtöbbször azért fagy ki a gép, nem a proci miatt. Kérdés, hogy mennyire húztad?
Szerk: Közben néztem az adatlapodat. Memóriának adj 2,0-2,1 V-ot.
-
Blaze71
őstag
Ha a BIOS-ban annyira állítottad, akkor igen. Úgy emlékszem, hogy 60-90° között állítható. Amúgy, ha jól rémlik, akkor Intelnél lehet állítani egyrészt az FSB-t és a szorzót a procinál, valamint külön a memória frekvenciát. Mennyi a procinak az FSB-je, valamint a szorzója alapbeállításon? Lehet, hogy sikerül valamit kitalálni.
Kispista! Load default setting menüpont a BIOS-ban.
-
Blaze71
őstag
52° Orthos alatt? Mert akkor jó. Elméletileg mehet 70°-ig a proci tehelten. Pl Orthos alatt, ha nem megy 70° fölé, akkor jó. Nekem MSI lapban a 2,66 GHz-es proci alapfeszen ment 3,6 GHz-et. Nálad is kellene mennie, max visszaosztod a memóriát 667 MHz-re, ha esetleg az okozza a fagyást.
-
Blaze71
őstag
válasz
kispista92 #11068 üzenetére
A legfrissebb Everest elég jól mér, de a régebbi lapokhoz jó az előző verziók bármelyike 4.xx-től biztosan. Ott meg tudod nézni az összes lényeges értéket a Számítógép menü Érzékelő almenüjében.
Zolás! Mekkora feszültséget kapnak a Geil modulok? Mert azoknak alap 800 MHz-hez is kellene legalább 2,2 V. Ha engedi a lapod, próbáld meg 2,3 V-on.
Abban az ASUS lapban milyen Chip van? P31, P35, stb?
-
Blaze71
őstag
válasz
kispista92 #11065 üzenetére
Ha DDR2, akkor adj neki 2,0 V-ot, majd az FSB-t szépen emeld 4-6 MHz-es lépésben. Elvileg 10-15% tuninghoz nem kell feltétlenül feszt emelni a procinak. Nekem egy MSI lapban a 2,66 GHz-es Intel ment stabilan 3,6 GHz-en alapfeszen.
-
Blaze71
őstag
válasz
kispista92 #11063 üzenetére
Hülye kérdés és elég láma dolog lenne, de: Biztos, hogy "Save and Exit" menüvel lépsz ki a BIOS-ból? Húzásnál nem árt a memóriának is adni egy pici feszt, mert sokszor azok nem bírják alapfeszen a magasabb frekvenciát és ezért fagy a gép. A 915-ös Chip belekerült DDR1 és DDR2 memóriás lapokba is. A Tied melyik?
-
Blaze71
őstag
Az HT freki csak a régebbi lapoknál számít, az AM2+ lapoknál nincs jelentősége. NB sem okoz gondot alapfestes tuningnál. Ráadásul nekem úgy rémlik, hogy ha egy proci alapórajelen 13,5 szorzóval megy és más szorzót akarsz állítani, akkor csak egész számok vannak. Persze tévedhetek, de ha tényleg csak egész számok vannak, akkor 200 MHz-es lépésekben megy felfelé. Pl ha megy 3,2 GHz-et és 3,4 GHz-nél kifagy, akkor azt gondolja, hogy nem bír többet 3,2 GHz-nél. Közben meg lehet, hogy röhögve menne 3,35 GHz-et. Sosem derül ki. Az, meg más kérdés, hogy a C'n'Q mennyire szűkséges, mert ha valaki csak játékra használja a gépet, akkor tényleg nem számít annyit, mintha netre, filmezésre és office-ra is. Bár van olyan kisebb hardver igényű játék, ahol visszaveszi az órajelet, de ezt most ne részletezzük.
A másik tévedésed pedig az, hogy teljesen mindegy a memóriára nézve az AMD prociknál, hogy EC-t, vagy szórzót emelsz, mert mindenképpen az órajelből és a memória osztóból számítja ki a memória frekvenciáját. Tehát ha 3,2 GHz-en jár, akkor teljesen ugyan az a memória frekvencia akkor is, ha EC-t emelsz, meg akkor is, ha a szorzón állítasz. Alapesetben, ha a 800 MHz-es modulokat nem auto beállításon hagyod, hanem kéziben állítod 800 MHz-re, akkor gyári órajel mellett a CPU/RAM arány 1:7 lesz, tehát a memória frekvencia 770 MHz körüli. Ha ezt felhúzod 3,2 GHz-re, akkor meg 914 MHz. Elvileg ezen mennie kell, de csak 2,00-2,10 V körül. Egyet értünk?
Agrox! Igazából nem tudom megerősíteni és cáfolni sem, mert nem volt még BE procim. Csak próbálom logikus irányból megközelíteni a dolgot. Ha valamit BIOS-ban fixre állítok, azt szoftveresen nem hinném, hogy meg tudom változtatni. A feszültség és a frekvencia már más dolog, azon lehet állítani szoftveresen, de a szorzón nem hiszem. Bár én is olvastam olyant, hogy az újabb lapok és a K10-es procik mégis tudják, de kövezzetek meg, nem tudom, hogy pontosan mi a helyzet. Viszont nekem csak az rémlik, hogy a fix szorzóval nem tud mit kezdeni, csak a fixált feszt veszi vissza.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
Ezt most kinek írod? Ha nem válaszban írsz, nehéz kihámozni.
Ha nekem szólt, akkor én úgy érzem, hogy leírtam mindent érthetően és én is értettem, hogy miért akarod húzni a procit. Ráadásul teljesen egyetértek azzal, hogy ha van tartalék egy prociban, akkor azt a józan ész határain belül használjuk ki. Jelen esetben erre való az alapfeszes tuning.
-
Blaze71
őstag
Most úgy őszintén, mi a francnak kell eröltetni a szorzóállítást? Ha azzal tuningol, akkor 100-200 MHz-es lépésekben emeli az órajelet, ha meg EC emeléssel, akkor 13-14 MHz-es lépésekben. Ráadásul a szorzóemeléssel ugrik a C'n'Q is, mert fix szorzónál nem veszi vissza a szorzót energiatakarékos üzemmódban. Mi a francnak menjen 3,2 GHz-en netezés közben? Hm? Ráadásul mennyivel kell több mindernre figyelni EC emelésnél? Légyszíves sorold már fel.
-
Blaze71
őstag
Adj egy kis feszt a memóriának, aztán szépen kezd emelni az EC-t 200 MHz-ről egészen 230 MHz-ig 10 MHz-es lépésekben. Ha elindul szépen a Windows, akkor futtas egy rövid tesztet és ha stabil, akkor jöhet a következő lépcső egészen 230 MHz-ig. Innentől már kisebb lépésekben, attól függően, hogy mekkora lépést enged a lapod BIOS-ban. Ha engedi a páratlant is, akkor lehet 5 MHz-es, majd 240 MHz fölött már csak 2 MHz-es lépésekben. Rövid tesztnek jó az Everest stabilitástesztet futtatni 5-10 percig, közben figyeld a hőmérsékletet. Ha hamar kifagy, akkor oszd vissza a memóriát 800 MHz-ről 667 MHz-re mert lehet, hogy azért fagy, mert a memória nem bírja. A 3,2 GHz-hez elég a 238 MHz-es EC, amit elvileg tudnia kellene a procinak. A fő kérdés, hogy alapfeszes tuning lesz és szeretnéd, hogy működjön a C'n'Q, vagy full, amit bír? Ha az utóbbi, akkor adhatsz a procinak is +0,10 V-ot. Memóriának mindenképpen adj 2,05-2,15 V-ot, ha alpfeszes tuning lesz, akkor is. Eredményre kiváncsiak vagyunk.
-
Blaze71
őstag
Az teljesen más, hogy egy memória milyen frekvencián megy és az, hogy milyenre tudod állítani. Pl AMD K8 is csak 800 MHz-ig kezeli a memóriát, mégis megy a 800 MHz-es modul is akár 1050 MHz-en is stabilan. Persze nem 1,8 V-on, de megy. Itt is az volt a kérdés, hogy miért nem tudja 1066 MHz-re állítani, az pedig meg lett válaszolva.
-
Blaze71
őstag
Nos, nem csak kikapcsolni illik alkatrészcserénél a gépet, hanem áramtalanítani is. Tehát ha van főkapcsoló a tápon, akkor azt is lekapcsoljuk, ha nincs, akkor kihúzzuk a dugót.
Ha meg nem ismeri fel a lap a processzort, akkor vagy BIOS-t kell frissíteni, vagy nem véletlen a dolog, mert nem tudja kezelni. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.
-
Blaze71
őstag
Én meg azt írtam, hogy nem azt kérdezte, hogy mennyit megy a memória, hanem azt, hogy hova állítsa. Tehát szintén 667 MHz-et írtam. Az a része nem stimmel, hogy minek megpróbálni, hogy megy-e 800 MHz-en, ha eleve 667 MHz-es a modul. Eleve nem is tudja oda állítani, de ha valamilyen okból mégis engedné a lap, akkor meg nem fog elindulni, mert az egyik modul nem 800 MHz-es. A laphoz, meg a táphoz a tuningnak van köze, mert a 667 MHz-es modul csak tuninggal megy többet. Így már egyértelmű?
-
Blaze71
őstag
válasz
Vityapapa #10834 üzenetére
Természetesen 667 MHz-re, mert visszafelé kompatibilis mindegyik, de felfelé értelemszerűen nem az. Az már más kérdés, hogy tuningnál mit bír, de ha rákényszeríted egy 667 MHz-es modulra a 800 MHz-et, akkor nem fog elindulni a gép.
Csodák nicsenek a számítástechnikában sem.
Jorus! Nem az volt a kérdés, hogy mennyit megy, hanem az, hogy mennyire állítsa. Az előbbit nem lehet látatlanban megmondani, meg ugye ez nem is lottó.
A tuningnak meg több feltétele is van. Alaplap, proci, táp, stb....
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10816 üzenetére
Nem igazán ismerem a lapodat, így nem tudok nyilatkozni a flexibility option-ról, mert más lapoknál még nem találkoztam vele. A Ganged/Unganged mód meg valahogy úgy van, hogy 2x64 bit/128 bit, vagy fordítva a memóriakezelés, de pontosabbat csak visszaolvasással tudok neked írni, fejből nem megy. A 2,05 V nem sok, nálam 2,1 V-on megy már egy ideje. Annyit még bírni kell neki. A procinak még szerintem adhatsz egy kicsit, mert 3,2-3,3 GHz-et vígan mennie kell, ha a memóriád is bírja. Ha meg nem, akkor visszaosztod 533 MHz-r és megpróbálod, hogy úgy mennyit bír. Úgyis kiderül hamar, hogy van-e értelme, vagy csak 10-20 MHz-et nyersz vele.
Janagawa! Ha a 4 GHz-et nem is éri el, de a 3,8-ra jó esélyed van. A lapd bírja biztos, de a memóriákra figyelj. Adj nekik feszt, legalább 2,0 V-ot, valamint ha szükséges, akkor oszd vissza őket, nehogy azok miatt fagyjon ki.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10807 üzenetére
A helyedben mennék tovább. Simán feltenném 240 MHz-re az EC-t, mert bírnia kellene. Nyugodj meg, nem lesz baja teszt közben. Ha hibázik, akkor leáll, ha meg meleg, akkor kikapcsol. 60° és 90° között tudod állítani, hogy mikor löjje le magát. Én 80°-ra szoktam tenni, ott még baja nem lesz. Persze ez nem azt jelenti, hogy tartósan ezen a hőmérsékleten kell járatni.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10805 üzenetére
Egy-egy MHz-et téved minden lap. Ne kérdezd, hogy miért, fogalmam sincs. Tedd 216-ra, hogy biztosan meglegyen a 3 GHz.
Kíváncsian várom az eredményt, természetesen ajánlom, hogy keresd meg a végét. Szerintem az előbbiben írt 240-et tutira vinni fogja, de lehet, hogy többet is.
Cadal! Köszönöm, hogy szóltál, eddíg még nem voltam abban a totyikban. Majd benézek, de csak holnap. Ekkora cécót csinálni az aláírásom miatt.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10802 üzenetére
A proci feszültségét természetesen hagyd auto-n, mert fa hixálod, akkor nem biztos, hogy visszaveszi, ha pihen a gép. Többet nem fog neki adni, így csak akkor van értelme fixálni, ha emelni akarod. Az új Athlon procik terén egyébként még tapasztalat hiányában nem tudok nyilatkozni, hogy a C'n'Q mikor működik és mikor nem, de az biztos, hogy a K8-as prociknál csak akkor működött, ha a fesz auto-ra volt állítva. Viszont ez már K10-es és rémlik, hogy ez visszaveszi akkor is, ha fixálod. De ha jól emlékszem, akkor alapfeszes tuningról volt szó, tehát hagyd auto-n. Jól megkevertem asszem.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10800 üzenetére
Mint Te is láthatod, az egy db 2 GB-os modullal 800 MHz-en majdnem annyi volt a memória sebességed, mint a két db modullal DualChannel módban. Szerintem vedd ki nyugodtan az 1 GB-os modult és majd keress mellé egy 2 GB-ost. A többit már leírtam, így ha túl korán, tehát olyan 3,2 GHz alatt eldobná magát a gép, akkor visszaosztod 667-re a memóriát és megnézed, hogy úgy mennyit bír. Ha nem sokkal megy tovább, akkor ott a vége, visszateheted 800 MHz-re. Ha nem emeled a proci feszültségét, akkor működni fog a C'n'Q is, így ha nincs terhelve a gép, akkor visszaáll a szorzó 5x-re. Tehát ha mondjuk a tuningolt stabil végeredmény 240x14 lesz, akkor 3360 MHz lesz a procid órajele, a memóriád menni fog 960 MHz-en, de ha a C'n'Q visszaveszi, akkor csak 1200 MHz-en megy a gép és szépen csendben marad. Stabilitást Orthos, vagy Prime futtatásával teszteld, de közben figyeld a hőmérsékleteket. Ha nagyon melegedne, akkor vegyél vissza egy kicsit. Jó szórakozást.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10795 üzenetére
Feltölteni ide is lehet. Hozzászólás közben katt a kép gombra.
Ha két slot van a lapodon, akkor természetesen 2 db modult kezel. Bocs, én már hozzászoktam a 4 modulhoz.
Természetesen jó a meglátásod, ha szerzel mégegy ugyan olyan 2 GB-os modult, akkor menni fog DualChannel 800 MHz-en, illetve a tuning hatására egyéb frekvencián. Ez, mint már írtam a proci órajelének és a memóriaosztónak a függvénye.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10792 üzenetére
Ha az eredeti procifrekid 2800 MHz, akkor a memóriád 533 MHz-en kb CPU/10, vagy CPU/11. Ha fixálod erre az értékre, akkor 3000 MHz-en megy majd 545 MHz-et, 3200 MHz-en pedíg 580 MHz-et. Egyébként jól vezetted le, csak esetedben a két különböző modul miatt nem megy együtt 800 MHz-en. A helyedben kissedném az 1 GB-os modult, mert annyit nem számít a DualChannel, mint amennyit veszítesz az 533 MHz miatt. A mennyiségnek meg 2 GB fölött csak nagy memória igényű játékoknál van jelentősége.
Jól jönne egy Everest Memória és gyorsítótár teszt kép. Többet tudnák segíteni és látnám a memória osztót is. Csinálj egyet úgy, hogy auto-n hagyod a memóriafrekit és benne van a két modul, meg egy olyant, amikor csak a 2 GB-os van benne.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10784 üzenetére
Akkor menjünk sorba:
Annyi biztos, hogy pl a Geil mamóriákat hiába dicsérik, elg nyűgössek. Sokszor annyit sem bírnak tuning esetén, mint a Kingmax. Samsunggal régebben sok gond volt, de állítólag már jók. Nem próbáltam, ismerőseim közül sem használja senki, így nem nyilatkozom.
Az OCZ-t ajánlja pl a Gigabyte tuningra. Némely lapban viszont nem lehet annyira magasra tenni a feszültséget, mint amennyit a tuning memóriák kérnek. Van olyan modul, aminek 2,3-2,5 V-ot kellene adni.
Visszatérve a Te esetdere, a memória feszültséget auto-ról tedd átt 2,0 V-ra, de adhatsz neki akár 2,1 V-ot is.
A PCI frekinek nemm kellene elmásznia, de ha mégis, akkor azt mindenképpen fixáld 100 MHz-re.
Elvileg lehetséges, hogy két eltérő méretű modul menjen DualChannel módban, bár ilyennel még nem találkoztam. Igaz, hogy nem is próbálkoztam, mert eleve párban szoktam rakni mindíg. Viszont amit Te is írtál, azzal lehet probléma, hogy nem egyeznek az időzítések. Ilyenkor ha auto beállításon van a memória frekvencia, akkor megkeresi azt a legmagasabb frekvenciát, ahol egyezik az időzítés. Én a helyedben a tuning miatt áttenném egy másik slotba, ahol single módban megy, mert így erősen befolyásolhatja az eredményt. Az annyira nem baj, hogy 533 MHz, mert az eredményesebb tuning érdekében úgyis vissza szokták osztani a memóriát 667, vagy 533 MHz-re, attól függően, hogy ezzel mennyi további MHz-t lehet nyerni a proceszorsebességben. Ez azért érdekes, mert az AMD prociknál a processzorban van a memória vezérlő, nem a Chip-ben. Ennek értelmében, ha fixálod a memória frekvenciát, akkor a proci órajelével együtt megy a memória órajele is. Ugyanis nem a 800 MHz-et fixálod ilyenkor valójában, hanem a CPU/RAM osztót, ami CPU/6, vagy CPU/7 stb....
Nos, ahogy már írtam, a Te esetedben az 1 és 2 GB-os modulnak valószínüleg csak 533 MHz-en egyezik az időzítése és ezért nem indul el a gép, ha fixálod 800 MHz-en.
-
Blaze71
őstag
válasz
persil #10782 üzenetére
Nos, néhányan szidják a Kingmax memóriákat, de nálam már mentek 1050 MHz-et is a 800 MHz-es modulok. Meg bírják a tartós 2,2 V-ot is. Viszont ha nem feszeled meg őket egyáltalán, akkor hajlamos 1-2 MH-es EC emelésre is kifagyni a gép. Nálam húzás nélkül is 2,0 V-on megy, így ha húznám, már nem felejthetem el megemelni a feszt....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest