Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
BobChemistry #9798 üzenetére
Az elég sok, de az alap oprendszer, amit kapsz hizzá, rengeteg felesleges ciuccot is tartalmaz.
Ha értesz hozzá, érdemes egy pucér XP-t/Vista-t feltenni rá, és egyesével csak annyit feltenni, ami kell. Driverekből is csak úgy, hogy kicsomagolod és az Eszközkezelőben új drivert adsz meg az ismeretlen eszköznek.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
BobChemistry #9796 üzenetére
Igen, de fejből (és Linux alól) meg nem mondom, pontosan hol. Bár egyszerű meglelni.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
BobChemistry #9790 üzenetére
Li-ion akkunál nem létező fogalom a formázás és a csepptöltés.
Bedug, használ. A kímélés miatt érdemes beállítani, hogy ne töltse állandóa, pl csak 80%-os töltés alatt kezdjen tölteni, és 98-99%-nál hagyja abba.Sipi
-
Sipi
addikt
Szükséges-e legális operációs rendszer (frissítési alap) a Campus szerződésben található Windows frissítés jogtisztaságához?
Igen. Új hardver vásárlása esetén az OEM (Original Equipment Manufacturer) konstrukciót javasoljuk, amely kedvező áron biztosítja az operációs rendszert (és így a jogtiszta Windows frissítési alapot) az új számítógéphez.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
#91574272 #9095 üzenetére
A driverek és a Lenovo ThinkVantage programok ott vannak. De pont a külső gyártók valamilyen ketyeréjéhez írt külső gyártók programjai nem! Konkrétat nehéz mondani, mert típusonként is eltér, mihez mit adnak, de pl. az ujjlenyomat-olvasóhoz régebben az olvasót gyártó cég programját mellékelték - az pl. nem tölthető le, mert nem ingyenes.
Gyalu előtt a C: meghajtóról érdemes lementeni ezeket. A topikban régebben volt róla szó, mik ezek (pl. C:\DRIVERS, IBMTOOLS).
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Napfénysüti #9090 üzenetére
Háppersze, a dögnehezet cipelje a nő, a könnyűt te. Akkor inkább X200-as a hölgynek, nem?
Sipi
-
Sipi
addikt
Ne röhögj, jópáran komolyan aggódtunk, hogy átmegy az egész valami Acer-topikba, hogyaszongya, xasztok XD mizujs, nem pereg a venti XD csámibaj, heló it vok.
De úgy látszik, a végén mindnek sikerült beállítania a security chipet HDD-jelszóval. (Ez volt az eredeti oprendszer-törlés és a WinXP SP4 HU PistaEdition v3.4 RuLeZ feltétele után a második kötelező Thinkpad-beállítás.) S mivel hirtelen mind eltűntek, valszeg elfeledték a jelszót.
Sipi
-
Sipi
addikt
Régebben, amikor a ThinkPadeket elkezdték mázsaszámra venni a 12 éves petikék, sűrűn jöttek ide panaszkodni, majd káromkodni, hogy megvette oprendszer nélkül a laptopot, és méé nem tölthetik le hozzá a pénzbe kerülő xy alkalmazást, mikor az jár hozzá? Vagy megvétel után azonnal gyalulta a teljes vinyót, és kereste, hol van a zy program. A "licensz", szó nem sokat jelentett nekik.
Emiatt elég erősen megmaradt bennem ez az infó.
Sipi
-
Sipi
addikt
Jól tudod. Az ATA parancskészletéből kell két utasítás, hogy ténylegesen működjön. Enélkül is használható a védelem, hiszen a beépített érzékelő érzi a rázást, a szoftver kiadja a leállítási parancsot - csak megfelelő firmware hiányában a vinyó még egy rövid ideig magasról tesz rá, hogy parkoltatni kellene a fejet. Miután _mindent_ kiírt a cache-ből is, leparkol, de addigra már valószínűleg szétment az olvasófej.
Normálisabb gyártók implementálják a vinyóba ezt a két opcionális parancsot is, de mivel nem kötelező, és sok gépben nincs is ilyen védelmi áramkör, sokszor kimarad.
Sipi
-
Sipi
addikt
Szerintem ezzel simán kiröhögnek.
Ez egy totál jó akku. Cserélni a kigyulladt, vagy zárlatos akkut szokták (ami nem ad le semmit), illetve ha gyanúsan rövid idő alatt sokat veszít a kapacitásából.
Sajnos, a TP nem Macbook, aminek az akkuja az idő folyamán egyre nagyobb kapacitású lesz...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
macikos #8745 üzenetére
Az nem jelent semmit, hogy mit ír ki. A szoftverek valamilyen algoritmus alapján (plusz előzetes adatgyűjtésből) becslik a várható időt. Ez idővel eltolódik a valós adathoz képest, hiszen nem tud számolni az akku romlásával (ami túl sok tényezőtől függ). Ilyenkor egy teljes feltöltés-teljes lemerítés ciklust kell csinálni, vagy ha türelmes vagy, az új power managerben van erre külön opció, elindítod, lemeríti az akkut, majd feltölti. (Közben nem szabad csinálni semmit a géppel.) Ekkor pontosan be tudja lőni, mennyi idő van még hátra.
A két verzió között eltérhet a becslési algoritmus, fene tudja... Nem hiszem, hogy az új ennyivel rosszabb lenne, nekem is új van fent, nem lett rosszabb a réginél. Csinálj egy ilyen "battery recondition"-t. És nézd át a sémákat, mert attól, hogy itt is max performance-nak hívják, még lehet, hogy jóval energiazabálóbbra van kapcsolva.
És még egyszer: semmit sem jelent, mennyit ír ki. Az csak becslés, akkor pontos, ha kalibrálod. Utána pár havonta érdemes újra kalibrálni.
Ultrabay: igen, az szokott lenni.
Borítás: a ThinkPadek anyagukban színezett kompozit műanyagból vannak, ha te arról ledörgölöd a festést, vidd vissza szervízbe.
Num: az AltGr itt is kell (jobb alt), de kellenek a numerikus billentyűzet számai is. Ezt az Fn gomb és talán a priontscreren megnyomásával tudod bekapcsolni. (Nézd meg, valamelyik funkciógombra rá van írva, hogy num.) Ha bekapcsolod, a bill. jobb része alakul át numerikussá - ha megnézed, a billentyűkre halvány kékkel (az Fn billentyű színével) rá is vannak írva a numerikus jelek. Valahol a j-k-l környékén lesznek. Ekkor CSAK numerikusan tudod használni, nem ír pl. K betűt. Ha algt-kódoztál, megint vissza kell váltaniod normál billentyűre - szerintem egy-két karakter begépelésére nem éri meg a váltogatást.
Touch: ezt most nem tudom, de szerintem megadható az advanced-nél, hogy a pad hány százaléka legyen a scroll-rész. Ha van ilyen, rakd 100-ra, akkor az egész egy scroll-pad lesz.Sipi
-
-
Sipi
addikt
Erre gondoltál? A Rescue and Recovery használata és leírása. (Csak hogy kereshető legyen.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Napfénysüti #8304 üzenetére
Bezony.
A feladat: találd meg a kép közötti három különbséget.Sipi
-
Sipi
addikt
Azért a "jótanács", hogy ha valaki rákeres a topikban a nevükre, a kérdés mellett közvetlenül ott legyen a negatív válasz is.
Ha egy cég ilyen blőd szarháziságra képes csak, inkább telespammelem én is az ellenreklámmal a topikot. Annyi bőr nincs az arcukon, hogy spammel, vissza se néz - az meg sem fordukl a fejükben, hogy esetleg sűrűbben itt lehetnének, és _szakmai_ tanácsokkal segíthetnének a fórumozóknak. Lefogadom, több embert nyernének meg vele, mint ezzel. (Mint ahogyan pár cég, sőt, egy időben maga a helyi Lenovo-képviselet is volt itt, szakmai tagként.)Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
abcukistván #7143 üzenetére
A BIOS-ban állítható, hogy a CD-DVD milyen módban menjen: lassú (halk) vagy gyors (hangos). Sajna, az ilyen slim meghajtóknál ez általános probléma, hogy ha gyors, akkor zúg is rendesen. Ha zavar, állítsd halkabbra a BIOS-ban, bár a minimum zajszintnél én úgy tapasztaltam, tényleg sokkal lassabb is lett az olvasás.
Sipi
-
Sipi
addikt
Csitt.
Az azért nem mindegy, milyen az a hajlékony műanyag. Szimpla fröccsöntött szirszar, vagy kompozit ötvözet. Egyébként tényleg úgy hangzik, mint amikor a 99k-s Acer mellett érvelnek, mennyire jó anyaga van. Az azonban tény, hogy ez a műanyag erős és hajlékony. Próbáltam régi modellekét eltörni, kínszenvedés, már az is, hogy az anyag fáradni kezdjen - és utána is alig törik, inkább nyúlik.
Most méé pont te szóttál be, még leüvölteni sem lehet a fejed.
Sipi
-
Sipi
addikt
Nekem is furcsa, hogy kicsit lötyög, de.
De szedtem már szét pár IBM/Lenovo laptopot, és mindenütt pontos illesztéseket, precíz mérnöki munkát találtam. Nem hiszem, hogy kizárólag az akkunál végeztek volna hanyag munkát.
Valaki nemrég linkelt egy jó cikket, miért is nem egyenes az új sorozatok kijelző-fedele. Ránézésre az is olyan, mint ha gagyi lenne az összerakás - de elmagyarázták, hogy ez direkt van így, nagyobb a teherbírása. Szerintem az enyhén lötyögő akku is ilyesmi lehet, pl. az akku jobban hőtágul, mint a többi alkatrész, és kell neki egy kis hely. A T42-esemben is picit lötyög, de nem tudom elhinni, hogy ha az egész gép kompletten fájintos, akkor az akkut valahol egy dzsunkán faragták volna bele.
Üdv,
Sipi -
Sipi
addikt
Veszettül veszed a lapot.
Nem érdekel a véleményük. De nem akarom, hogy a laptopom miatt automatikusan engem is a baltával faragottak közé soroljanak. Nem akarom, hogy minden új hír hülyegyerekek flémjébe torkolljon.
Ha büszke vagy a gépedre, viselkedj is úgy. Ez nem tecsós műanyag krumplihámozó, amit tizenéves kiskrumpliknak kell venni, hogy fel tudjanak vágni vele a faluszéli sztrítrécsingen.Sipi
-
Sipi
addikt
Mint ThinkPad-tulajdonos kérlek, hagyd abba ezt a flémkeltő, felsőbbrendűségtől duzzadó stílust. Az ilyen beszólások miatt mondják (joggal) a Mac-tulajok, hogy minden TP-fan elvakult tahó.
Attól, hogy business, még lehetnek rajta bizonyos dolgok. Ennyi erővel hangkimenet sem kell, mert ez business, nem az a dolga, hogy a melós zenét hallgasson rajta.
Antonio: erre így nehéz válaszolni, a modellt kell megnézni. Az Intel HDMA nem egy bizonyos chipset, inkább szabvány, többféle megvalósítási móddal (nekem pl. nVidia GeForce chipsetre épülő Intel HDMA-m van). Az a minimum, hogy ismer 5.1-et. De ha a gépre nem vezetnek ki, csak egy jack-kimenetet, max. sztereó lesz.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
szmissz #5347 üzenetére
Volt már.
De a lenti megjegyzésed nem igaz. Te általánosan írtad le, így kb. az összes ThinkPadre igaznak mondtad, hogy a beépített menedzselés rossz.
Leginkább csak a T43-as típus bizonyos modelljeire jellemző két dolog: az egyik a ventillátor idegesítően szakasos működése (pár másodpercre bekapcs, majd ki, majd be...), illetve a túlzott melegedés.
A gyári menedzselés miért lenne gyenge? Ezt ki állította? A T42-es laptopomon pl. pont a TPFancontrol beállítása a legszarabb, mert kazánná fűti a gépet, és csak utána kapcsol be kis időre. Teljesen gép- és modellfüggő a dolog, de a BIOS-ban lévő módszert mérnökök készítették, mérések alapján, nem hiszem, hogy általában véve minden egyes gépnél szar lenne. Nekem pl. pont a kézi vezérlés ad rosszabb eredményeket.Maradjunk abban, hogy bizonyos esetekben jobban teljesít, mint a gyári beállítás. (Leginkább T43 esetén.) Amire jó: Windows-on nincs normális hardware-figyelő, így pl. a teljesen szabványos venti-fordulatszám, hőmérséklet nem jelezhető ki normálisan. (Az NHC-t ismerem, ami tudja ezt, csak az egy elcseszett program, pár percig indul, zabálja a memóriát, erőforrásokat. Arra felesleges használni, hogy csak értékeket jelezzen ki.)
A TPfancontrollal viszont szépen ki lehet íratni ezeket az értékeket is. És nem lassítja szarrá a gépet. Ráadásul állítható, hogy BIOS kezelje a ventiket, vagy a tpfancontrol, vagy egyik sem, kézzel beállítom a venti fordulatszámát.
Sipi
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Figyelj, akkor most harmadjára kérlek, hogy olvasd el azt a rohadt readme-t. Miért nem vagy hajlandó megtenni?!? Az 5. pont pont ezt írja le - eddig kétszer kértem, ezek szerint egyszer sem tetted meg, bele sem néztél. Ha megtetted volna, tudnád ezt is.
Mit vársz, mit mondjunk neked? Másoljam ki a readme-ből az ide vonatkozó részt? Bocs, lusta vagyok rá, hiszen te is el tudod olvasni, és semmivel nem tudok többet mondani annál, mint a program írója.
Az utolsó kérdésnek pedig így szerintem semmi értelme. Vagy pedig hülye vagyok, de akkor sem értem, mi az, hogy BIOS-ban változtatható a venti sebessége. Ha a BIOS-ban vagy, miért változtatni? Ha nem ott vagy, akkor hogyan tudnád BIOS-ban változtatni, mikor nem ott vagy?
Mod: most esett le, eddig egyetlen egyszer sem mondtad, mit tettél fel. Magamtól nem tudom kitalálni, úgyhogy javaslat: a troubadix-féle verziót tedd fel, az tud szolgáltatásként is futni. Sajna, úgy vettem észre, a bejelentkezett felhasználónak rendszergazdai jogok kellenek, különben néha nem jelenik meg a system tray-ben az ikon.
Sipi
-
Sipi
addikt
Olvasd el a leírását, mert úgy emlékszem, alaphelyzetben úgy van beállítva a config file, hogy ne tudj piszkálni semmit, csak nézni az értékeket.
A program start menüjében van egy readme, meg a tpfancontrol.ini. Ez utóbbit kell szerkeszteni olyanra, amilyenre akarod, ez is tele van leírással, meg a readme is.Sipi
-
Sipi
addikt
Nem kell félned tőle, T42-n használom gond nélkül. A program tőled elrejtve ír egy veszélyesebb területre - ha első indítás után nincs gond, nem is lesz.
A kezelése is egyszerű, jól le van írva. Összesen három opciót választhatsz rajta, BIOS kezeli a ventit, a program kezeli, vagy manuálisan beállítod valamilyen fordulatszámra.Ja, a tpfancontrolról írtam.
Sipi
-
Sipi
addikt
A ThinkWiki szerint Intel Mobile Pentium III 650, 700 vagy 750 MHz CPU jár bele eredetileg (nem Coppermine, az 400-500MHz között volt). Ebből a sorozatból 1GHz-t ír legnagyobb példánynak.
Ez alapján belemegy (tudtommal itt nem volt tokozásbeli eltérés), de kíváncsi lennék, mit szól a hűtés egy kétszer akkora frekvenciájú processzorhoz...Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Major Major #4591 üzenetére
Ez alapján majdnem egyformák.
UltraBay Plus: same as UltraBay 2000, but can take the UltraBay Plus Device Carrier which in turn can hold the UltraBay Plus c500 Cradle or the UltraBay Plus Numeric KeypadA ThinkWiki szerint csak az UltraBay Plus Numeric Keypad és az UltraBay Plus c500 Cradle nem megy Ultrabay 2000-ben.
Sipi
-
Sipi
addikt
A kernelben lévő ibm-acpi (illetve újabb kernelekben már thinkpad-acpi) driver segítségével. Azt hiszem, magától nem tudja betölteni a gép, kézzel kell (a linuxodnak megfelelő módon, ha van külön rc-fájl a modulbetöltésre, ott megadni, vagy az rc.local-ban).
A tpb alkalmazás on screen kijelzést biztosít az extra gombokhoz (kiírja, ha megnyomod valamelyikwet, hogy mi történt).
Ha ezzel nem megy, itt nézz utána, kis hekkelés kellhet.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
adnoctum18 #3277 üzenetére
Ha a lapozófájl-törlés sem segít, próbáld ki, hogy a fent lévő SP-t még egyszer telepíted. (Ha máshogy nem engedi, uninstall után.)
Ettől kissé megborulhat a géped, első indítás után azonnal menj a Microsoft Update oldalára és tedd fel az összes frissítést.Előfordulhat ugyanis, hogy rossz sorrendben telepített (vagy eleve hibásan kiadott) frissítés felülír egy fájlt, amit nem kellene, régebbi verziójú lesz, de a rendszer szerint fent van az újabb verziójú frissítés, ezért nem engedi megint telepíteni. Ilyenkor frissítés leszed, újra feltesz - sajna, ez nálad maga az SP...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
karesz501 #3245 üzenetére
Ez nem ThinkPad-specifikus hiba. Van pár olyan hiba a Windows-ban, ami megnövekedett energia-fogyasztással jár, még hibernálva is. Volt ilyen USB-re, valamilyen video-kártyára, és egyes hálókártyákra is. Minden gép, amiben ilyen van, ugyanebben "szenved", de mivel minden felhasználó jogtiszta Windows-t használ, és automatikusan frissíti is a rendszerét, a megfelelő javítás települni fog.
Az IBM letöltési oldalain csak azok a Windows-hotfixek jelennek meg, amelyek kifejezetten ThinkPad-ekhez köthetők. Ezek egy része nem is "hivatalos" abban az értelemben, hogy sima Windows Update-frissítésnél meg sem jelennek.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Shadowfax #3160 üzenetére
Igen, legyen! Ha már ThinkPad-buzivá váltam, hadd lássak egy helyen egyszerre rengeteg gyönyörű gépet!
Persze, a topik több látgatója elől nem veszem el a hangsúlyt. Csak finoman jelzem, hogy mint a Gentoo topik indítója, "gazdája", már szerveztem ilyet, és szerintem nagyon buli dolog.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2981 üzenetére
"a" típusú?!? Atyaég, létezik még ilyen régi rendszer? A mai wifi-routerek a "g" szabványt használják, ősrégi darabok esetén előfordulhat "b" is.
Arra csatlakozik Access Connection-nel, amire te állítod... Legfeljebb akkor fordulhat ez elő, ha titkosítatlan az "a" hálózat, és úgy állítod be az AC-t, hogy ha más nincs, az első titkosítatlant használja. Próbáld ki "g" típusúval, ennek kisebb a hatótávja, de az energiafelhasználás is. És jóval gyorsabb is.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2979 üzenetére
Az Access Connection-nek semmi köze ehhez, az nem driver, hanem egy könnyen kezelhető felület a kapcsolódáshoz.
Egyetemen valószínűleg azért erőlködik annyira, mert messzebb vagy a routertől, nagyobb energiával kell kommunikálnia, hogy lássa a jelet. Otthon pár méterre vagy tőle.
A driverben (Eszközkezelő) vannak opciók, sőt, az Access Conn-ben is talán, hogy mennyire energiatakarékosan működjön. Leveheted minimális felhasználásra, csak akkor lehet, hogy nem lát minden routert, ha messze van.Sipi
-
Sipi
addikt
A vám a legkevesebb, ha elkapják a csomagot a határon, akkor a vám+posta+gép összesített árára még fizethetsz 20% áfát is. Ahogy nézem, a legolcsóbb paypalos fizetés csak UK, US és Kanadából mehet, ergo valamilyen banki átutalással kellene fizetni, ami drága. A legegyszerűbb, ha USA-ban élő haver, rokon veszi, oda küldik ki. Majd ő szépen átpasszolja ide - mint magánember küldeménye, nagyobb az esélye, hogy megúszod a vámoltatást.
Mod: Kovács, hogy intézted el, hogy ide is küldték? Paypallal nem lehet confirmed address-ed, ami fizetéskor azonnal kiderül a számukra. És azt írták, hogy csak confirmed address-re küldenek, ha paypalozol.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2916 üzenetére
A battery optimized sem rossz. Ezek a sémák sok egyéb opcira vannak hatással, nem tudom, az auto és a batt opt mikre hat. Úgy tudom, a batt opt ahhoz kell, hogy az akksi minél hosszabb ideig éljen, valószínűleg arra hajt, hogy kis terhelés érje ÉS minél ritkábban töltse. Az autonál (legalábbis régebbi modelleken) kisebb fogyasztást ad, de a legegyszerűbb a kevés szarakodás, és autora vágni mindent.
(Csak tudják az IBM mérnökei, mit miért csinálnak...)
Sipi
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
válasz
Rez_Grof #2885 üzenetére
Tökön is szúrnám magam, ha a felhasználói idiótaság garanciális lenne...
Az új adapter szerintem hamar meglesz. A tápokból ugyan milliónyi sorozatszámú van, de igazából csak pár fajta. Az egyik oldalon 3 csatlakozó, a gépbe meg dugó típusból van vagy 3 kölünböző teljesítményű, egy 35W-os gépre rámehet a 70-es is.Sajna, nekem egy van, kiosztásban okés, teljesítményben valószínűleg kicsi, és a most már kb. 20 perces akkum sem örülne a hiányának.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2867 üzenetére
Vagyis most már működik? Ha mégsem, frissítsd a driverét a leírt módon. Ha nem, töröld ezt is, aztán mikor Win felismeri, add meg a driver helyét, ahova kitömörítetted.
Oprendszer nélkül: ebben tárolódik a supervisor, a power-on és az egyik hdd jelszó. Mivel külön hardver, macerás kiszedni belőle.
Oprndszer szinten (ha az eszköz működik winben), pl. a client security solutions segítségével egyéb felhasználói jelszavakat is tárolhatsz benne.Inkább ne használd! Szinte minden kezdő ThinkPad-tulaj, aki nem ért hozzá, azzal kezdi, hogy beállít minden jelszót, levédi a merevlemezt, átkódol és örül, hogy biztonságban van.
Arra nem gondol, hogy ez egyben azt is jelenti: egyes jelszavakat nem lehet többé visszafejteni (csak baromi nagy melóval), ha elfelejted. Ha ilyennel védesz le valamit, annak is lőttek. A HDD admin jelszót pl. úgy emlékszem, talán egy komplett HDD-elektronika cserével lehet kiszedni.Mod: bocs, a kezdő TP-tulaj először nem ezzel kezdi. Előbb törli a recovery-részt, mielőtt kiírná és lementené a vinyón lévő szoftvereket. Csak ezután kódol le mindent.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2857 üzenetére
Basszus, múltkor is kerestem, nem leltem. Mos tmeg tíz perc alatt megvan...
ThinkPad BIOS simulator. Nincs benne T61, csak T60, de hátha. Klikk rá, majd a Security menüben van egy Predesktop Are. Nálad van ilyen?
Mod: bocs, ez a központi oldal.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #2854 üzenetére
Gondolom, te is rákerestél már a neten: _ennyire_ azért nem egyszerű. Úgy tudom, nem sima soros port kell hozzá, házilag barkácsolnod kell egy megfelelő ketyerét. Egyes modelleknél kiszedni sem egyszerű, van, ahol az alaplapra van forrasztva. Chipek lábát sem könnyű szerelgetni. És maga az olvasás sem úgy megy, hogy olvas egy portot és ott a jelszó.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
lamazonia #2843 üzenetére
1. Pl. anno eltörték a TFT-jét, és kicserélték valami másra, nem szervizben. (Mivel a baltával vagdosás nem garanciális probléma.) Ez főalkatrész, tehát onnantól nem lesz garanciális a gép. Az IBM oldalán értelemszerűen nem tudod ellenőrizni, mit tettek bele, max. ha tök más felbontásút.
2. Lopott. Ha feltűnően olcsón vetted, és kiderül, még azzal sem védekezhetsz, hogy jóhiszemű vásárló voltál.
3. Rajta marad az előző tulaj valamelyik jelszava. Ezt otthoni módszerrel feltörni nem tudod, pár hely folalkozik ilyennel, de csak ha hitelt érdemlően bizonyítod, hogy a tiéd a gép.
Sipi
-
Sipi
addikt
Különféle hálózati kapcsolódási sémát hozhatsz létre vele. Pl. munkahely, otthon, utazás közben, beállíthatod, mikor melyik fajta legyen az elsődleges (zsinóros vagy wifi, azon belül mi legyen a preferált hálózat).
Otthoni használat esetén nem sok értelme van, mert a Win beépített wifi-kezelője is untig elég. Ráadásul egyes wifi-kártyákkal nem működik jól (bár amin eddig próbáltam, azon ment).
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
thenameless #2797 üzenetére
Esetleg magyar-angol billentyűzet-kiosztásból eredő különbség?
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
lamazonia #2795 üzenetére
Az IBM-nél sokminden CRU-nak, azaz Customer Replacable Unitnak számít. A memória is - viszonylag egyszerűen cserélhető. Betehetsz újat, a garancia természetesen él a gépe - kivéve erre az új memóriára.
A Rambo drive úgy tudom, dvd-író is. De erre nem veszek mérget.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
lamazonia #2793 üzenetére
Garancia. A vásárlás napját nem tudod igazán megnézni, a garancia az első vételtől ketyeg, ami valószínűleg valamelyik nagyker vásárlási dátuma. Majdnem ugyanitt van az alkatrészek listája, hogy eredetileg minek kellene benne lenni.
Az IBM esetében a garanciát a gép sorozatszáma adja. Ha aszerint van rá garancia, akkor érvényesíteni tudod. Semmi más (eladó marhasága, számla, stb.) nem számít. Magyarul: igen, tudod érvényesíteni, totál független, hol és milyen alkatrészekkel vetted.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2750 üzenetére
Grrrr. Noné, kikapcsolt eszközhöz nem megy rendesen a driver?
Nyugodtan bekapcsolhatod a BIOS-ban, ez nem állít el semmit. Csak lehetővé teszi, hogy ha kell, ebben tárolj bizonyos jelszavakat.Mod: azért partíciót létrehozni, törölni, formáézni XP-ben is lehet...
Sajátgépen jobb gomb, Kezelés, és a lista alján van valahol a Lemezkezelés.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2745 üzenetére
SATA: a driver letöltésénél ott van egy README is...
Mivel ez már nem szűz install, a második részt kell nézni. A letöltött, elindított driver a c:\drivers\win\imsm mappában van. Az itt lévő prepare mappában indítsd el az install.cmd programot, ez telepíti. Gép leállít. Bekapcs, be a BIOS-ba, ahol a SATA vezérlőt át kell tenni az eddigi compatibility módról AHCI módra.
Ezután az xp új hardvert talál, a varázslóban: nem kell netről leszednie, és mikor kérdi, te adod meg a driver helyét. Ez a c:\drivers\win\imsm mappa, ezt adod meg, innen telepíti a drivert, ollé. Restart. Imádkozol.A partmagic egy kalap izé... Lehet, hogy a rejtett rész a gondja, de ha ezen problémázik, akkor fakezűek írták. A rejtett rész szabványos típusú, bár nem szokványos. Minden cuccnak tudnia kell, mi az, speciálisan olyan a típusa, amit rendszer-helyreállításra használnak. Ja, a 7-es PM nem jó XP-hez, a 8-as kell legalább. Vagy az Acronis cég programjai. Vagy egy systemrescuecd, amin a gparted tökéletes ilyen célra.
Nem értem, amit írsz. Jelenleg több partíció is van, 20GB XP, meg, meg... Meg mi? Ha van más, miért kell a PM? Esetleg az lehet probléma, hogy ha több is van, egyesekhez nincs meghajtó-jel társítva?
Mindegy, majd jön valaki, és megmondja, mi és hol van ez a BIOS-opció. Az enyémen sem opció, sem recovery nincs.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2743 üzenetére
Atmel TPM driver - ez a security chip.
Ultranav: passz. Tedd fel az egyéb ultranavos cuccokat, akkor kapsz kezelőfelületet is hozzá. A szokásos IBM, Thinkizé menükben keresd.
Wifi/BT: lehet, hogy ki van kapcsolva az egész. Az Fn gombos állítgatás azt is ki tudja kapcsolni. Eszközkezelőben látszik, hogy enabled vagy sem. Sőt, a hálózati kapcsolatoknál is engedélyezheted a wireless connectiont.
SATA driver. Telepíted, reboot után egyből BIOS, átállítani a SATA módot. Aztán indulásnál remélhetőleg felismeri az XP. (Több reboot után.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2739 üzenetére
Na várj, ezek szerint települt az XP? Mégis látta a vinyót? Hogyan?
A WLAN-hoz tutira nem kell Access Connection. Ez egy olyasmi program, mint a Win beépített wifi-kezelője, kicsit több tudással. Ha használod, kikapcsolja a win sajátját. De nem driver, enélkül is mennie kell a Win saját kezelőjének.
Tapipad: az ultranav driver felrakása után úgy emlékszem, az egér tulajdonságainál lehet állítani a pöcköt és a tapipadot is. Ott sincs semmi? Mert akkor tedd fel az Ultranav Utility-t is, abban minden firlefrancot állítgatni lehet.
Az XP Eszközkezelőjében vannak felkiáltójeles eszközök? Amelyeket nem ismert fel az XP. Ha van BT, egyik az lesz. De a driver után meg kellene jelennie...
SATA: ha már fent az XP, akkor a komplett, letölthető drivercsomagokat telepítsd, ne kézzel bütyköld a gépbe.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2730 üzenetére
Az sosem árt.
A linkelt listád alapján a gépeden BIOS , merevlemez és DVD-író frissítés érhető el. A BIOS-szal kezdd, ez egy Wines alkalmazás, felteszed, indítod, csörög, rebootol és DOS-módban frissít. Aztán jöhet a másik kettő, de ezek csak CD-re írható képmások, erről kell bootolni. Megnézi, van-e olyan meghajtó a gépben, ami frissíthető, és uzsgyi.
Legyen bent az akku a gépben, és amíg nem kéri, ne kapcsold ki.
Egyébként furcsa ez. Az én gépemen sincs ilyen, de azon nincs is recovery rész. Lehet, hogy nálad törölve lett? (Bár akkor nem tudtad volna kiírni...) Egy T61-tulaj megnézhetné a BIOS-át...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2727 üzenetére
Igen, ha már fent van az XP, érdemes felrakni, és visszatenni a BIOS-ban SATA módba. Az Inteles SATA-vezérlők több olyan dolgot ismernek, amit a PATA még nem. (Közelít a tudásuk a SCSI-vezérlőkhöz.)
predesktop: hát, akkor kutasd, mert ebben max. egy T61-tulaj tud segíteni.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2724 üzenetére
hátha segít
BIOS-ban a hard driveot nem sima SATA, hanem compatibility módba kell tenni.(Semmi bővebbet nem tudok a BIOS-ról mondani, lévén nincs előttem.
)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2717 üzenetére
ThinkVantage Active Protection System for Windows Vista 32-bit, XP, 2000 - ThinkPad
Display (NVIDIA Quadro NVS 140M / Quadro FX 570M) driver for Windows XP, 2000 - ThinkPad - ha nVidia kártyád van
Power Manager driver for Windows 2000, XP - ThinkPad
(Fingerprint Software 5.6)
Intel PRO/1000 LAN adapter software for Windows 2000, XP - ThinkPad R61, R61i, T60, T60p, T61, T61p, X61, X61s, X61 Tablet
(A Wireless USB nem tudom, mi, csak akkor tedd fel, ha van a gépedben ilyen izé. Ez nem a WiFi kártya, ami a gépedben van.)
UltraNav driver for Windows XP, 2000 - ThinkPad
(Wireless LAN adapter software (ThinkPad 802.11bg, 802.11abg) for Windows XP and 2000 - ThinkPad - szerintem ez nem kell neked)
Display driver (Intel 940GML, 945GM, GL960, GM965 - 950, X3100) for Windows XP, 2000 - ThinkPad - ha integrált Intel videód van
Hotkey driver for Windows Vista, XP, 2000 - Notebooks
Intel PRO 2200bg, 2915abg, 3945bg, 3945abg, 4965ag, and 4965agn Mini PCI adapter wireless software for Windows XP, 2000 - ThinkPad
SmartCard reader driver for Windows Vista, XP, 2000 - ThinkPad R61, R61i (8918), T61, T61p - ha van SmartCard olvasód
ThinkPad Power Management driver for Windows Vista, XP, 2000, Me, 98 SE - ThinkPad
Modem driver for Windows Vista (32-bit and 64-bit)
Card reader driver (Ricoh 4-in-1) for Windows Vista, XP - ha 4in1 kártyaolvasód van
Audio Features for Windows XP, 2000
Bluetooth with Enhanced Data Rate Software for Windows XP, 2000 - ha nagyon kell, marha nagy, BT driver és teljes kezelői felület
Intel Chipset Support for Windows Vista, XP, 2000 - először ezt érdemes feltenni mindig
UltraNav Utility for Windows Vista, XP - szerintem felesleges, nézd meg, aztán szedd le
Integrated Camera Software for Windows 2000/XP - ha van beépített webkamerád
Intel Matrix Storage Manager Driver for Windows 2000, XP, Vista (32bit) - azt hiszem, ebben van a SATA-vezérlő drivere is. Ha ezt leszeded, felteszed, floppy-ra ki tudod másolni a megfelelő drivert. Ekkor sima XP esetén a telepítéás elején, amikor kéri, megnyomod az F6-ot (remélem...), és a floppy-ról bekéri a plusz drivereket. Ezt beadva, felismeri a SATA vezérlőt, és menni fog a telepítés.
ThinkPad SD storage and standard host controller bus driver - ez is régebbi XP esetén kell, SP2 már ismeri, mint az előzőt
Atmel TPM (Trusted Platform Module) device driver for Windows Vista 32-bit, XP, 2000 - security chip driver
Microsoft Bluetooth Support file for Bluetooth with Enhanced Data Rate for Windows XP - Bluetooth driver, semmi sallang.Sipi
-
Sipi
addikt
Ha kézzel, ügyesen telepítesz, nem szükséges a SysUpdate. Nekem egy gondom van vele: hektikusan talál meg dolgokat (semmit, vagy csak pár óriási ThinkVantage-marhaságot). Emellett beépül a rendszerbe, a háttérben fut, sokat zabálva. A WHQL drivereket a sima Windows Update is fel szokta tenni. Ráadásul csak a drivert - pl. a bluetooth olyan, hogy a driver 100k, ha felteszed SysPupdate-tel, az meg a többszáz megás teljes cuccot felteszi.
Mod: tototos, akkor régi az XP. A T61-ben SATA vinyó van, amit az XP csak a Service Pack 2 után ismer fel.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2713 üzenetére
A BIOS-ban beálílthatod, hogy a rejtett rész mennyire látszódjon. A védelem állapota desabled, normal és secure szokott lenni. Alapban normal, vagyis az oprendszerek látják, de neézkes felülírni. Átállíthatod secure-ba, ilyenkor nem látszik, nem lehet felülírni. Viszont nem is tudod kiírni a recovery készletet, mert a Win nem fogja látni.
Telepítés előtt érdemes erre tenni, akár secure-on is hagyhatod. Ha kell róla valami, visszateszed normal-ba.
Nem tudom megnézni, hol van ez a program. Nincs T61-em, sem Vista-m. Nem hiszem, hogy nálad ne lenne fent - nézd át az összes program között. Többféle menü is szokott lenni, a lényeg, hogy IBM vagy Think vagy ilyesmi szavak vannak benne. A weboldal szerint is itt kell lennie...
Addig ne szedd le a Vista-t, míg nincs recovery készleted!Ezen az oldalon beírhatod a géped sorozatszámát, vagy alatta egyesével kiválaszthatod, hgoy notebook, t61, a hátoldalról leolvasva kiválasztod a típusát és modellszámát, majd a kívánt oprendszert. (Jelen esetben XP-t akarsz feltenni, tehát azt.) Pár bejegyzést kapsz, a drivers and softwares olyan oldalra visz, ami a megfelelő cuccokat tartalmazza. A drivereket fel kell tenned, valamint:
- ha használsz bluetooth-t, az iszonyatos méretű Bluetooth Enhanced Data Rate software is jöhet
- ha van tapipadod, akkor az utranavos cuccokat is. (Elég a driver, a utility akkor kell, ha spéci beállításokat akarsz. De a sima driver telepítése után is sok mindent lehet állítgatni. A utility pedig feltesz pár háttérben futó marhaságot is.)
- Power Manager és Battery *** cuccok
- vannak olyanok, amelyek a nevükben Access Help, Help Center, stb-t tartalmaznak. Nem szükségesek, valamelyikük kell ahhoz, hogy az Access IBM gomb menjen Win alatt. De megint csak sok marhaságot felpakol.
- a Hotkey Utility jöhet
- EasyEject felesleges (és szar is)
- Keyboard Customizer felesleges
- a ThinkVantage programokból szerintem semmit se tegyél fel... Az Access Connections nem mindenkinek működik, otthoni felhasználásnál meg úgysem használod ki a képességeit. Ráadásul ez is beül a memóriába.
- Egyedül a fingerprint cuccosok mehetnek fel, ha használni akarod. Nem árt még a TPM modul sem.Bővebbet nem tudok, mert én csak általában a T61-esek oldalát nézem. Te ismered a pontos típust is, ha azt beírod, nem ajánl fel olyan drivert, ami nicns a gépben. (Nekem most 4-5 féle wireless drivert is mutat.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2704 üzenetére
...
Az IBM-nek (illetve most már Lenovo) működő világgaranciája van. Teljesen mindegy, hol veszed, kitől veszed. Addig, amíg nem történik garvesztéses átalakítás, a világon bárhol érvényesítheted.
IBM szempontból NINCS ilyen, hogy CHS gar. Garancia van, amit a gép sorozatszáma alapján bárki meg tud nézni. Ez az, ami az első eladás napján indul. (Nem a gyártás napján, hanem onnantól, hogy először eladták. Erre írtam, hgoy ez többnyire egy nagyker szokott lenni, aki először megveszi.) Mi az, hogy CHS gar? Mint mondtam, nem a nagyker, kisker, magánszemély ad garanciát az IBM gépekre, hanem az IBM. Bárhol a világon. Függetlenül attól, éppen kitől veszed.
Ha CHS garancia van rajta (ami nem tudom, mit jelenthet), számomra egyet jelent: nincs garancia a gépre. Ha nincs rajta IBM garancia, akkor vagy lejárt, vagy olyat cseréltek a gépen, ami miatt többé nem garanciális. Pl. széttört a TFT panel, és valahonnan a bontóból tettek rá egy másikat. Innentől nem ér az IBM világgaancia, hiszen az csak az eredetileg összeszerelt gépre, annak alkatrészeire él, és csak akkor, ha a szakszerviz cseréli.
Ha ragaszkodsz ehhez a megnevezéshez, és tényleg erről van szó, akkor csak a CHS vállal valami garanciát a gépre, mert az igazi, eredeti már nem érvényes. Ez pedig szinte semmi, kíváncsi vagyok, kijelző-hiba esetén a CHS ingyen kicserélné-e a TFT-t, ami neki pár százezer forintba kerül. (Hiszen meg kell rendelnie az IBM szerviztől, ki kell fizetnie.)Tisztázd az eladóval, mit ért a CHS garancia alatt. IBM berkekben ennek szerintem nincs értelme. IBM gépek esetén _garancia_ létezik, semmi egyéb előtagot, utótagot, jelzőt, főnevet nem lehet mellébiggyeszteni.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
tototos #2699 üzenetére
A CHS a cég neve, ahonnan vette.
Kérdezz rá, szerintem csak elírta. Ha tényleg "CHS garancia" lenne rá, azt jelenti, hogy nincs rá semmi, csak a cég vállal rá x időt. (Az meg nem ér semmit.)A kijelzőn vannak-e halott pixelek. Repedés a házon, főleg a sarkok, a szélső takarólemezek, a TFT csuklópántjánál a zsanérok és az elején a rögzítőpöcök körül. Ha eredeti, az alján egy rakás cetlinek, számnak kell lennie - legalább egy Windows-matrica és a gép sorozatszáma. Működés közben a hálóati zsinórt kihúzva, megy-e akkuról. Fagy-e a Windows indulás után. Ha sok az időd, egy memtest-et is futtathatsz (ami kb. egy óra malmozás).
Az eladótól megkérdezheted a gép sorozatszámát, ami alapján a Lenovo oldalán ellenőrizheted, van-e rá garancia. (A bal oldali linkekkel azt is megnézheted, eredetileg milyen alkatrészeknek kell benne lennie.)
Sipi
Aktív témák
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- DELL G15 5515 Gamer Laptop /Ryzen 7- 5800H/16GB 512 SSD/ Nvidia RTX 3060 6GB/120Hz/
- Szuper áron dobozos új Asus Vivobook Pro /i5-11300H/16 GB/512SSD/3K OLED
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest