Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Louro

őstag

válasz Narxis #4942 üzenetére

Csak hallottam Lomb Katóról, de szerintem nem földmíves családból származik és iskolában tanult legalább egy nyelvet megfelelő tanárral, így gyorsan megértette a nyelvtant és jó alapja lett. Utána már talán könnyebb lehetett az új nyelvekhez, főleg azokhoz, amik hasolnóak voltak, mint amit tanult.

Most megnéztem a Wikipédiát. https://hu.wikipedia.org/wiki/Lomb_Kat%C3%B3
    Nem lebecsülni akarom azt, amit elért, de: "Beszámolója szerint a fenti nyelveket az alábbi sorrendben sajátította el: francia (polgári iskola különóráján, azaz kb. 10–14 éves korában); latin (egyetemi évei előtt és/vagy részben alatt); angol (1933-tól kezdve, önállóan: ekkor alakította ki későbbi nyelvtanulási módszerét); orosz (1941-től, önállóan)"

Azért a francia elég erős. Orosz érthető volt akkoriban. Az angol meg már akkor is kezdett betörni.
    Gyanítom, hogy amikor Japánul tanult, akkor nem az volt, hogy vett két könyvet és a végére már ismerte a kanjikat és katanákat. Biztos, hogy kellett alapoznia.

De azt még hozzá kell tennem ,hogy hiába az internet, ha az ember nem beszélget az adott nyelven, nem használja aktívan. Akkor csak erőlködés van. Nekem munkában kellene használnom, de 5000%-ban kényszernek élem meg a meetingeket és egy 1-2 órás meeting után alsó hangon kell egy 15 perces szünet. Magyar nyelvű meetingek között simán váltok, de az angolnál a szókincs hiánya nagyon fáj. Ráadásul a külföldi kollégák sem angol anyanyelvűek, szóval ők is hibáznak, amit néha kiszúrok. Aki aszociális, annak halmozottan nehéz a nyelvtanulás.

Új hozzászólás Aktív témák