Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Akciókamerák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
OK. Szoval engedjem el azt, hogy a 2-es tipusu az unreal, csak hasznaljam a na-ne-na'-ne' esetek mindegyikeben (ha nem multbeli). Ez ugyanaz mint a tablazatodbeli, csak a real/unreal kategoriat ignore-olom es teljesen ki kell irtani a fejembol. Vagyis pont azt amivel eddig magyaraztak volna, hogy mikor melyiket.
Vendegem vagy valamire ha ossze tudunk futni, foleg ha ezek utan javulok is. De most mar legalabb ertem, miert lett a fejemben kaosz. -
b0bcat
addikt
válasz
üzenetére
Az az egyik probléma, hogy amikor nyelvtanról illetve annak a tanulásáról beszélünk, akkor az nem mindenki számára jelenti ugyanazt.
A legfontosabb az, hogy nyelvtan címszó alatt nem a szabályokról beszélünk alapvetően, hanem a nyelvhelyességről, amit el kell(ene) érnie a diáknak. Értsd: soha senki nem fog (nyelvvizsgán sem) szabályokat számon kérni a diákon, de azt igen, hogy helyesen fejezze ki magát, ami amúgy szabályokkal leírható. (És ami nagyon lényeges: a nyelvtani szabályok nem mesterségesek, hanem ezek a többség által beszélt nyelv szabályszerűségei összefoglalva. Ergo lehetetlen állítás az, hogy az anyanyelviek nem beszélnek nyelvtanilag helyesen.)
Vagyis a szabályok nem azért vannak megfogalmazva, majd a tanár által a diákok elé tárva a tanárok által, mert ez nekik kéjes örömet okoz (legkésőbb valami számonkérés idején), hanem azért, mert szeretnének a lehető legegyszerűbben megértetni a diákkal valami olyan konkrét dolgot, mint pl. a kettős tagadás "tilalma".
Az igaz ugyanakkor, hogy a bizonyos szabályszerűségeket el lehet tapasztalati úton, kimondatlanul is sajátítani, de ez többnyire többszörös mennyiségű gyakorlás illetve anyagfeldolgozás után következik csak be, és akkor sem feltétlenül. Lásd pl. a kettős tagadás tilalma: attól, hogy sehol nem látsz kettős tagadást leírva, még nem fogod tudni, hogy ez amúgy kerülendő. Cserébe a tanár kb. két mondattal és pár jól irányzott példával át tudja adni neked ezt az információt.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a félreértéseken felül sokan azért fáznak a nyelvtantól, mert nem jók belőle, ami viszont nem ritkán azért van, mert nem kaptak rendes nyelvtani képzést. És ilyenkor a legkönnyebb azt mondani, hogy a) nincs nyelvérzékem, vagy b) a haverom szerint az anyanyelviek sem beszélnek helyesen, vagy valami hasonló bullshit...
-
törölt tag
válasz
zharkanyi
üzenetére
Igen, nyelvtant ugy is lehet tanulni, h tipusmondatokat tanulsz es gyakorolsz orrba-szajba -akar anelkul, h maganak a nyelvtani jelensegnek a nevet ismerned.
A kijavitva levesnek (de szep magyarul...) nemcsak az az elonye, h csokken a hibak szama. Van egy pszichologiai oldala is: ha tudod, h nagy hulyesegnel radszolnak, akkor kialakul egy biztonsagerzeted, es egy ismereted arrol, h mennyire beszelsz jol.
-
b0bcat
addikt
Kezdem nem érteni a problémádat.
A kérdéses mondat 2. típusú lenne angol fordításban, hiszen hemzseg a jelen idejű feltételes módra utaló toldalékoktól, lásd: "megcsinálnám", "teljesülne" és "tudnánk".
Mint írtam, a 2-es típusú feltételes mód utalhat jövőre is. De alapvetően a lefordítandó magyar mondat szerkezetét kellene nézni (a toldalékokat, lásd fent), nem a jelentését, és akkor nincs mit félreértelmezni. Ez szintaktikai kérdés, nem szemantikai.
-
törölt tag
Elso megkozelitesben meg az is megteszi, ha azt megtanulod, h a na-ne a would+ige, a volna meg a would have; kiveve if utan, ahol sima mult ido (ezert if I had...). Es ha ez mar jol megy, akkor majd lehet finomitgatni. Bocsanatos bunnek tartom, h a tanitvany olyat tanuljon, ami nem tokeletes, de celravezeto hasznos lepcsofok, es nem alapjaiban hibas.
B0bcat: Nem mkit erdekel a nyelveszet, mint minket. En belehalnek, ha nem tanulhatnam meg egy uj nyelvnel a nyelvtani hatteret, es annak is orulok, ha vkinek ezt is megtanithatom, de a celom az, h tudjon, nem az, h tanuljon -plane olyat, ami nem erdekli. Matekbol se tanultam meg soha a definiciokat, csak hasznaltam. Aztan mikor a hulye dolgozatban def.eket kellett irni, megfogalmaztam a hasznalat alapjan. A tanar meg a hajat tepte, mert nem volt szo szt, de el kellett fogadnia, mert minden benne volt. Az egyik legidiotabb tanarom volt...
-
zharkanyi
tag
Szerintem aki ezt a "nem kell (sok) nyelvtan" irányt képviseli azok a "tanuljunk úgy, mint a gyerekek" módszert vallhatják.
Tehát ugyan magával a nyelvtannal nem foglalkoznak, de azzal azért igen, hogy hogyan kell az adott mondatot helyesen mondani. Ahogy a gyereket is kijavítja az anyja/apja, de nem teszi mögé a nyelvtani szabályokat.Amúgy jelenleg én is azt kezdem érezni, hogy az elmúlt 1,5 évben nagyon sok enegiát fektettem abba, hogy merjek kommunikálni (bárhogy is, mert az mégiscsak jobb, mint a sehogy) , illetve, hogy a szókincsem bővüljön. Mégse szerencsés, ha szótáraznom kell a bejövő levelek megértéséhez.
No és mi az ami teljesen kimaradt? A nyelvtan. Valószínleg ez lett a gyenge pontom.
Akármennyire is úgy reméltem, hogy majd a sok tartalomfogyasztás (netflix, podcastok, olvasás) a nyelvtanban is segít, úgy tűnik ez kevés. Kénytelen leszek elővenni a könyvet, vagy típusfeladatokat... Ehhez ugye kellett az is, hogy a tanáron kívül senki nem javít ki, ha valamit rosszul mondok (vagy írok) még olyan formában sem, ahogy egy szülő teszi a 2 éves gyerekével. -
törölt tag
-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
Hat lehet hogy en is keverem, de magyar nyelvtanbol kimondottan jo alapjaim vannak - ha ebben nem is latszik. Szoval tessek csak nekem a magyar nyelvtanbol kiindulva magyarazni, az nem mukodik hogy 20 peldabol majd a 21. (vagy hat 200 peldabol a 201.) kiesik magatol a fejembol. En programozo vagyok, logikai osszefuggesekkel dolgozok, patterneket meg tudok tanulni esz nelkul nyilvan, de ha dontest kell hozni ahhoz kell nekem valami ravezetes. Es erre lathatolag a real/unreal nalam nem jott be.
-
törölt tag
Ugye az a lényeg, hogy különböző mondatok, kifejezések megtanulására helyezzük a hangsúlyt. Így is sok nyelvtant felszívunk, észrevehetetlenül. Tehát szerintem arra gondolt a blog szerzője, hogy ebből a sok megtanult mondatból automatikusan kifejlődik az emberben egy készség, amikor nyelvtanilag helyes, kész mondatokat tud gyártani.
-
axioma
veterán
-
b0bcat
addikt
válasz
üzenetére
"kezdetekben a nyelvtani részel csak 20%-ot foglalkozzunk, majd később se foglalkozzunk vele túl sokat"
Ezt a véleményt inkább nem is minősíteném.
Aki 20%-ot foglalkozik a nyelvtannal, az nem is fog sokkal többet tudni belőle, és következésképpen meg fog rekedni egy alacsony tudásszinten, illetve fülsértő nyelvhelyességgel fog beszélni. Persze van, akinek ez elég, de én erre nem kapacitálnék senkit.
"A legjobb lenne megkerülni."
Hogyan raksz össze egy mondatot, ha nem tudod, hogyan kell?

-
törölt tag
Az Öt év öt nyelv blog szerzője azt javasolja, hogy kezdetekben a nyelvtani részel csak 20%-ot foglalkozzunk, majd később se foglalkozzunk vele túl sokat.
Nekem ez szimpatikus természetesen, de nem tudom hogy mennyire célravezető. Ha valami feltud bosszantani az a nyelvtan. A legjobb lenne megkerülni. -
dudi6
senior tag
Itt volt róla szó a napokban, hogy hiányzik innen a prohardverről egy jó kis összefoglaló.
Erre írtam, hogy jó lenne nagyon, én legalábbis nagyon örülnék neki.
pl. milyen nyelvkönyvek ajánlottak, mik nem, milyen appok hasznosak, mi nem, stb...
Egy kis segítség lenne annak, aki idetéved. -
törölt tag
Abban igaza van, h a magyarban a -na/-ne nem teljesen irrealis feltetelt jelez mindig. "Ha tobbet tanulnal, jobb jegyet kapnal." Mert most ugyan meg nem tanulsz tobbet annal, amit tanulsz, de ez nem megvaltoztathatatlan; sot pont azert mondom, h valtoztass... E/1 persze kicsit mas, mert ott inkabb tudom, h meg fogom-e tenni, de az osszes tobbi kozel sem ilyen egyertelmu. Raadasul arra sincs garancia, h "Jobb jegyet kapsz, ha tobbet tanulsz.". De elofordulhat, sot vszinu, h igy lesz.
-
törölt tag
Skype-on mar nem, viber. Max meg whatsapp. Hogyhogy hogy mukodik? Uaz, csak neten keresztul, nem szemelyesen. Mind2nek van elonye, hatranya. Olyan is volt mar, aki vegyesen jart. Alkati dolog is, kinek jo a neten.
+1: Mirol osszefoglalot?
Mivel nem vagyunk egyformak, meg a hogyanban sem ertunk teljesen egyet, es ez igy van jol, mert egy tanarnak a sajat egyenisegere kell szabnia a modszereit. -
dudi6
senior tag
b0bcat, prozodus, BonFire
Írnátok egy összefoglalót? Nagyon, nagyon hasznos dolog lenne.
Ki foglalkozik itt távoktatással? Esetleg privátban kérhetnék árajánlatot, leírást, hogy ez pontosan, hogy is működik? Skype-n keresztül vagy slack vagy hogy? Köszönöm -
b0bcat
addikt
Attól unreal, hogy nem valós.
Gyakorolnék. De nem gyakorlok. Tehát ez valótlan. Ezt jelzi a -na/ne/ná/né.

Szerintem itt inkább az a gondod, hogy azt nézed, hogy ez a jövőre utal, mégis technikailag jelen idejű (2-es típus). Ugyanis a 2-es típus jövőre is utalhat.

Ergo elsősorban azt kell nézni, hogy real vagy unreal a mondat. Hogy magyarul feltételes mód-e egyáltalán. (Ami magyarul feltételes módú, az az unreal típus az angolban.)
-
axioma
veterán
Megprobalom ezt a kategorizalast, ezerszer iranymutatobbnak tunik minthogy talaljam ki a jelentest elobb... szerintem ugyan magyarul nem kulonbozik ennyit, mert en siman hasznalok na-ne stb.-t akkor amikor nem unreal... pl. ha egy orat gyakorolnek me'g a holnapi vizsga elott konnyebben menne -- ez miert unreal?
[Megjegyzem, ezt kene legtobbet hasznalnom! Hogy van egy lehetoseg, amit kiprobalhatnank, es megmondani hogy mi a benefit meg mi a cost, de teljesen nyitott, hogy abba az iranyba megyunk-e vagy nem. Na ezzel vagyok bajban, itt akkor most mit mondjak?]
Eletszeru pelda:
Ha megcsinalnam a kod refactort, akkor teljesulne a sonar feltetele a code josagara, de nem tudnank ertelmes unit tesztet irni. Akkor most ez unreal vagy nem, ha eppen eles helyzet, hogy dontest hozzanak a valtoztatasrol? -
Dinter
addikt
Sziasztok!
Ha szókincset akarok angol nyelvű filmekből tanulni, angol vagy magyar felirattal nézzem? Mert ha angol, akkor nem tudom mit jelent magyarul, de a képi világból és környezetből kitalálhatom, ha pedig magyar, akkor lehet nem értem meg a szót és nem tudom minek a fordítása.
-
-
b0bcat
addikt
válasz
üzenetére
A számok nem lényegesek, de ezek a hivatalos elnevezések.
type 0: zero conditional
type 1: first conditional (future)
type 2: second conditional (present)
type 3: third conditional (past)És van még a mixed conditional.
Amúgy én így tanultam gimiben, számokkal.
Emlékszem, vagy egy órán keresztül tanulgattam a táblázatot aznap este (és azóta is megy).
-
-
b0bcat
addikt
válasz
BonFire
üzenetére
"We should have been there by now."
Én biztosan nem mondanék ilyet soha.
Nem is hallottam még idáig sehol. A kedvedért utánanéztem, és a Gugli adott is fórum találatot rá, de nekem akkor sem tetszik. 
Ilyet, hogy "Már rég ott kellene lennünk.", egyszerűen nem mondasz angolul. Mondhatsz több hasonló dolgot, pl. "We should already be there by now." vagy "We should have got(ten) there by now.", de pontosan nem igazán tudod lefordítani. Ahogy az "it makes a difference" kifejezést is igazán csak körbeírni lehet magyarul.

Amúgy meg szerintem ne keverjük ide a "should have" szerkezetet, mert éppen elég "baj" van a sima feltételes móddal is, nem kell még tovább bonyolítani ezt a kérdést.
(Itt ugyebár az okozhat szükségtelen zavart, hogy a feltételes módban a "should"-nak speciális jelentése van, ami NEM a "kellene".)@axioma:
Nagyon könnyű felismerni az angol conditional típust a magyar mondat alapján:
- Van benne "-na/ne/ná/né"? Ha nincs, akkor 0-ás vagy 1-es típus. (Ezek az úgynevezett real típusú conditional szerkezetek.)
--- Ha nincs benne "-na/ne/ná/né", és jelenre utal, akkor 0-ás.
--- Ha nincs benne "-na/ne/ná/né", és jövőre utal (van benne "lesz" vagy "fog" segédigeként), akkor 1-es.- Van benne "-na/ne/ná/né"? Ha van, akkor 2-es vagy 3-as típus. (Ezek az úgynevezett unreal típusú conditional szerkezetek.)
--- Ha van benne "-na/ne/ná/né", és jelenre utal, akkor 2-es.
--- Ha van a múlt idejű ige mellett "volna", akkor 3-as.Nincs baj, ha tudom a szabályt. > 0-ás típus
Nem lesz baj, ha tudom (vagy: fogom tudni) a szabályt. > 1-es típusNem lenne baj, ha tudnám a szabályt. > 2-es típus
Nem lett volna baj, ha tudtam volna a szabályt. > 3-as típusNem lenne baj, ha megtanultam volna a szabályt. > 2/3 kevert típus
-
axioma
veterán
válasz
BonFire
üzenetére
A ragozas ugymond megy, bar teny, ritkan hasznalom ebben a formaban (de itt me'g megvan az a nagy elony, hogy a nemettel azonos teljesen a logika, szoval nem problema). A felmondatok kis nyikorgassal (ertsd: nem teljesen olajozottan de azert normalis tempoban) OK. Az nem OK amikor "ha - akkor" kapcsolat van, es mar ott vagyok hogy mondanom kene. Lefagyok, vagy jon a 2-es (vagy plane ha belezavarodok kozben mert a hatterszal szol, hogy nem ez a jo, akkor nem osszeillo kombi lesz belole).
-
BonFire
veterán
Ne azzal törődj, hogy hányas számú feltételes mód! Típusmondatokat tanulj, és alkalmazz az első pillanattól. Ismerd fel a mintázatot: lesz-lesz, lenne-lenne, lett volna-lett volna.
A lett volna esetet is lehet fél mondatokkal gyakorolni. Ezt nem kellett volna. (You shouldn't have done that.) Meg is halhattál volna! (You colud've been killed.) Már rég ott kellene lennünk. (We should have been there by now.)
Ezeket keresd tudatosan, és szituációkban gyakorold, használd is. Majd a végén hozzákapcsolódik a másik fele is. Nem baj, ha külön gyakorlod őket, mert hosszú, összetett mondatokról van szó, amelyeket szerencsére sokszor félbevágva is használunk. -
BonFire
veterán
válasz
Di Natale
üzenetére
Na de miért váltasz át magyarra, amikor azért fizetsz egy zsák dohányt, hogy angolul beszélgess?
Egy rendes tanár úgyis rád szól ilyenkor, hogy in English, please... Tehát ha bukfencet vetsz, akkor is kénytelen leszel angolul elmagyarázni, mit akarsz mondani. Ez izzasztó, sokszor stresszes, és valóban, teljesen hülyének érzi magát az ember sokszor. Megnyugtathatlak: még akkor is, ha már nagyon gyakorlott. Előbb-utóbb úgyis jön a szitu, amikor kézzel-lábbal tudod csak kimagyarázni magad. -
axioma
veterán
En csak rajottem hogy mindig egy darabot hasznalok a valtozatok kozul, a multidosbe meg bele se kezdek. Amig ez nem tunt fel mert nem tudtam annyira a nyelvet, addig nem zavart

Az osszerakas barmikor megvan, az pipa. A ket problema: 1. ez most melyik? [es akkor jonnek nekem azzal, hogy a nyelvtani feladatsorban(!) se egyertelmu, attol fugg mit akarsz vele kifejezni, 3 kulonbozo de ervenyes modon is kitoltheted...] 2. mikor hasznalnom kell akkor nem tudok mast mint azt az egy 2-es tipusu format csipobol. Pedig jo eselye van hogy az epp nem az. [Na jo, a 0-st talan me'g neha rajovok es kozben elteritem magam.]
Amugy en egyetemen kezdtem angolt tanulni es az elmult 25 evben valtozatos mennyisegben tanulgattam, azt a bizonyos ceg altal fizetettet 20(?) orat kiveve csoportban. De beszelnem azota kell csak, miota itt dolgozom. Van amit eszreveszek, amikor mas magyar beszel hgoy (valoszinuleg/tudomasom szerint) hibas, de beszelni attol me'g mindig nehezebben tudok naluk. Jo, tudom, oreg is vagyok mar ehhez (iden 47 leszek).
Multkor linkelt valami szintfelmeros feladatlapot valaki, szerintem be is irtam hogy engem tul jora mert a sajat tudasom ismereteben [volt nyelvtanos meg szokincses is, mindkettonel igy gondoltam]. -
b0bcat
addikt
válasz
üzenetére
Én biztosan nem állítanék ilyet, hogy nincs értelme szavukat magukban tanulni. Nagyon alap szavak esetében nincs ezzel semmi gond, csak a bonyolultabb, elvontabb, összetettebb szavak illetve kifejezések esetében könnyíti meg nagy mértékben a tanulást, ha van mellette szövegkörnyezet is.
-
törölt tag
Köszönöm a múltkori válaszokat, csak most volt időm elolvasni!
Tehát azt mondjátok, hogy nincs értelme szavakat tanulni önmagukban.
Tehát akkor szavakat egyáltalán ne magoljak, csak kifejezéseket?Viszont valahonnan mégis fel kéne szedni szavakat.
Így a következőre gondoltam:
-Egy adott Youtube-videót nézek 3-4 napig, maximum 5 perceseket. Kezdetnek megteszi Ellen DeGeneres Youtube-csatornája, aztán utána már mindenféle témakörben. Az ismeretlen szavakat kiírom egy jegyzetbe, és előbb-utóbb tanulás nélkül rögzülnek ahogy újra-újra felmerülnek a videóban
-Könnyített olvasmányok segítségével építem fel a 3000-es szókincset ugyanezzel a módszerrel: egy olvasmányt pár napig olvasok, az ismeretlen szavakat kiírom, és előbb-útobb berögzül úgyis.
-Ahhoz hogy teljesen berögzüljön bizonyos időközönként megismétlem még ezeket -
törölt tag
"nem vagyok orákulum" Akkor irany a latoasszony-topik
Irta is, h nem gyakoroltattak vele. Ha tudja az elmeletet, az meg edeskeves a folyamatos beszedhez. Nekem az a gyanum, h ilyen tanar mellett lehet ott meg mas hianyossag is, csak esetleg nem jon ki ilyen elesen, zavaroan.
-
b0bcat
addikt
Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan diákok, akik számára mumus ez a témakör (teljesen függetlenül attól, hogy más témák mennyire mennek nekik könnyebben). Ami annyiban érdekes, hogy az egésznek az alapja egy kisebb táblázatban összefoglalható, ám annyi helyen lehet hibázni benne, hogy végül csak sikerül elrontani, és ha sok a kudarcélmény, akkor az el is lesz könyvelve mumusnak.
Nézzünk egy példát!
"Ha gyakorlottabb lennék, nem hibáznék annyit."
- Első körben fel kell ismerni, hogy ez egy úgynevezett 2. típusú, azaz jelen időre vonatkozó, de unreal típusú feltételes mód.
- Ebből következik, hogy a mondat IF-es oldalán múlt idejű igének, míg a másik oldalon "would" + első alakú állítmányi szerkezetnek kell állnia.
- Meg kell állapítani, hogy melyik a mondat IF-es oldala: az első. Amiből rögtön következik, hogy vessző kell a két mellékmondat közé. (Ha a másik irányban áll a mondat, akkor nem teszünk vesszőt.)
- Ezek után már "csak" magát a mondatot kell összerakni, amihez kell a megfelelő szavakat tudni (a megfelelő alakokban).
- Plusz még bejön az a szabály is, hogy az "If I was..." szerkezet elég iskolázatlan hatást kelt, tehát az alapértelmezett ragozásnak ellentmondva "were" igealakot kell majd használnunk.Szedjük akkor össze a szavakat hozzá!
ha = if
én = I
lennék (ebben a konkrét mondatban): were
gyakorlott = skilled (fokozva: more skilled)
feltételes módhoz szükséges módbeli segédige: would
hibázik = make a mistake (jelen esetben inkább: make mistakes)
annyi(t) ~ olyan sok(at) = so manyÉs akkor már csak össze kell rakni:
If I were more skilled, I wouldn't make so many mistakes.
(Megjegyzés: a "practised" is gyakorlottat jelent, de nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna vele hosszú pályafutásom során, szemben a "skilled" szóval, ezért választottam inkább azt.)
Ha az ember kellő rutinnal (gyakorlattal) rendelkezik, akkor a fentieket nem kell már végiggondolnia, amikor ezt szeretné mondani, hanem össze tudja rakni a mondatot on the fly.
With all due respect, azt gondolom, hogy nem gyakoroltad eleget ezt a szerkezetet, azért nem vagy benne magabiztos. De persze tévedhetek is, "nem vagyok orákulum".
-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
OK, szoval bullshit indok van. Hat igy nem tudtam megtanulni, hogy elmondtak a reszleteket aztan meg a tobbi az en dolgom. [Passive-ot pl. tanulas nelkul atemeltem a nemetbol. De a cond. ott se ilyen bena.] Es az a baj hogy ha hallgatnak feltetelezik hogy jol hasznalom es a masoidk jelentest is belegondoljak a mondandomba (valoszinuseg), ami meg altalaban nem stimm.
-
b0bcat
addikt
válasz
Di Natale
üzenetére
Ne válts át magyarra! Vagy a tanár mondja azt, hogy "Sorry, I don't understand what you're saying.".
Ami biztos: kevesebb valódi előnye van szerintem egy anyanyelvi tanárnak (már amennyiben tényleg az a végzettségét tekintve), mint hátránya, de ha ez jelenti számodra a megoldást, akkor csináld így!
-
törölt tag
Hat en azt honnan tudjam latatlanba'? Es ha be lettel oltva vmi speci szerrel, h immunis legyel a cond-re?
Viccet felretve: ugy tunik, eleg jol beszelsz magyarul, ergo bmilyen nyelvet meg tudsz tanulni.
Meg nem talalkoztam olyannal, akinek kulonosebb problemaja lett volna a cond-lel. Nem arrol beszelek, h ne hibaztak volna, de sohasem volt mumus. -
axioma
veterán
válasz
Di Natale
üzenetére
Nem anyanyelvivel skype-on volt, a ceg fizette (fontos, arszint miatt), es a kulso szemlelo szerint fejlodtem. En nem ereztem annyira, de hat nem az a fontos. Tegyuk hozza hogy ez mar azutan votl hogy felvettek angol hivatalos nyelvu melohelyre, nem az alapokrol volt szo.
Anyanyelvi tanar akkor lehet szerintem jo, ha mar a magyarazatokat megerted (es az se art ha a magyar megfelelojet tudod az adott angol nyelven megnevezett nyelvtani item-nek -- pl. elozo melohelyen szivtak munkatarsaim mert egy olyan hogy "befejezett melleknevi igenev" nekik nem votl eleg hint, en meg csak bolintottam egyet es mentem tovabb).
-
axioma
veterán
válasz
BonFire
üzenetére
Ide nekem a conditional megtanulasi trukkjet! Ha meggebedek se tudom folyamatos beszedben epp ott amikor kell es olyan formajat hasznalni, pedig ha nyelvi tesztet kell kitoltenem, akkor jellemzoen eltalalom - es kisebb reszben a szabalybol (ott annyi van meg hogy mindig visszanezem hogy if-hez nincs would), sokkal inkabb erzesbol. De ha mondani kell, akkor kesz, bukta (fonokkel - londoni, bar eredetileg skot, a lenyeg hogy csak angol a kozos nyelv - bemondom en, hogy bocs nemtom a conditionalt es korbeirom hibas idovel vagy moddal vagy mittomen, vagy neki szimplan csak mondok valamit es "tudja jol erteni" mert a csapatban alig van nativ angol), de azert ha kell(ene, szerencsere nem jellemzo) tobb ember elott beszelni akkor ez mar eleg kinos. Es ez nem olyan hogy a mondatot mondjam sokszor mert ott nem jon ossze nekem hogy mikor melyiket (mondjuk az igeidoknel se vagyok szoban eleg jo de ott eleg 3-4-re szukiteni es kb. a magyarhoz vagy max. nemethez megszokott modon hasznalni, de a condit. valoszinusegre vonatkozo resze az egyszeruen mintha nem triggerelne az agyamat - amugy ja, munkanyelvemme kellett valjon, de ezen a szinten is siman keverem a himnemet meg a nonemet ragozott nevmaskent hacsak nem kulon figyelek).
Lehet hogy ez inkabb illene a nyelv logikajanak megertesehez, bar erteni ertem csak a zsigereimet nem tudom atallitani...Kieg. nem ingyen is erdekel ha valaki nyelvtanarkent fel tudja bennem eleszteni ezeket a triggereket.
-
Di Natale
senior tag
Valakinek van tapasztalata anyanyelvi tanárral Skype-on keresztül? Tudom, hogy erre lenne szükségem, de parázok...
-
Narxis
nagyúr
válasz
BonFire
üzenetére
Szerintem a szavak magoltatása nem olyan rossz dolog de az csak úgy működik ha megerősíted valamivel, olvasás, hallgatás, beszéd. Hosszú távú memóriába egy tanulmány szerint úgy rögzül a tanult szó ha legalább 6-szor találkozol vele különböző módokon és időpontban de utána ha soha többet nem használod attól még elfelejtheted. A nyelvtan meg szerintem gyakorlás kérdése, ha eleget gyakorlod a nyelvet akkor nem a nyelvtani magyarázat ugrik be hanem a gyakorolt példák. De ez csak az én egyéni véleményem, felelősséget nem vállalok érte.
-
b0bcat
addikt
válasz
BonFire
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy társadalmi helyzet illetve iskolai végzettség kérdése, hogy egy angol anyanyelvű mennyire helyesen beszél. Én még nem találkoztam személyesen olyan angol anyanyelvűvel, aki nem kérdő szórenddel fogalmazott meg egy kérdést, hacsak nem volt indokolt a nem kérdő szerkezetű kérdés, hiszen ugyebár rácsodálkozást fejez ki, ha kijelentő szórenddel kérdezünk.

Abban igazad van, hogy rengeteg hasznos dolgot nem tanítanak meg az iskolában, de mikor is tanítanák meg, amikor a többség az alapokat sem képes az állami oktatás 12 éve alatt elsajátítani...
A szlenget meg végképp nem tanítják sehol, de arra nincs is feltétlenül szüksége az embernek, hacsak nem él nyelvterületen vagy nem dolgozik anyanyelviekkel.A nyelvtan fontosságából pedig sem tanárként, sem egykori nyelvtanulóként nem tudok engedni.
Legfeljebb annyit, hogy nagy szókinccsel valamelyest kompenzálhatók a nyelvtani hiányosságok, bár ritka az ilyen együttállás. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a nyelvtan esetében nem a szabályokat kell tudni, hanem alkalmazni kell tudni őket, ergo mindegy, hogy milyen úton jut el valaki a magas szintű nyelvhelyességig, a lényeg az, hogy amit mond vagy ír, abban ne legyenek (legalább durvább) hibák. 
Én így látom ezeket. Tudom, hogy te haragszol a klasszikusnak tekintett tanulási módszerekre, de én azt gondolom, hogy nem a módszerek, hanem azok nem megfelelő használata okozta számodra a kudarcélményeket.
U.i.: A kontextusban való tanulás pedig kétségtelenül jobb és eredményesebb, mint az "izolált".
-
BonFire
veterán
A szavak magoltatását én most így visszatekintve sok-sok év tanulására nagyon rossz módszernek tartom. Ez az egyik akadálya annak, hogy normálisan tudjam használni a phrasal verb-eket. Amikor kezdő szinten megtanultuk, hogy have breakfast, to get up, get on the bus, akkor a többi igét is miért nem lehetett így, néhány vonzatos párjával együtt tanítani? Legalább a leggyakoribbakat. Hogy nem azt mondják, hogy "think", hanem "come up with". És még lehetne sorolni jó sokáig. Az, hogy az ember nem használ vonzatos igéket, rögtön kiszúrhatóvá teszi, hogy nem natív. Persze a szimpla igékkel is el tudunk mondani mindent, de nem szépen, nem gördülékenyen. És azóta se találok jó módszert arra, hogy megtanuljam a phrasal verb-eket.
A past perfectet nemigen hallani sehol. Két szimpla múlt idővel megoldják.
Who/whom? Utóbbit soha nem hallani, csak akadémiai előadásokban.
There is/there are? A többes számot se hallani soha. Igazság szerint a többes számú alakot nehéz is úgy kiejteni, hogy érthető legyen. Még a natívoknak is.
Kérdés szórend? Simán megoldják did nélkül az igét múlt időbe téve. Mint magyarul.
Egy rakás nyelvtani szabály ismerete csak arra jó, hogy rádöbbenjünk, mennyi mindent hágnak át az anyanyelvi beszélők. Aztán pislog az ember fia, mint a boci, amikor éppen nem a tanárnénivel beszélget, hanem egy anyanyelvűvel.
Sokkal jobb lenne tényleg mindig kontextusban tanítani mindent. Én a táblázatos módszer áldozata vagyok. -
cigam
titán
válasz
üzenetére
Oké, ezt(így alakult, nekik ez a természetes) kezdem elfogadni, de továbbra is igény volna, hogy ha lehet tudni miért lett ilyen, akkor egy kis anekdotával összekötve jobban meg tudnám jegyezni. Pl. a számítógépre azt mondjuk hogy booting, pedig semmi köze a csizmahúzáshoz, de régen amikor az emberek elindultak, akkor csizmát húztak(booting) az emberek. Állítólag innen származik a számítástechnikában használatos kifejezés.
Az 5. x határán már nekem sem kötelező, de nagyon sokmindent csak angolul találok meg (amivel dolgozom spéci eszközök/programok leírása, használati utasítása is csak külföldül érhető el) -
b0bcat
addikt
válasz
üzenetére
Semmi gond nincs azzal, hogy "szavak + nyelvtan", csak nem szabad ezen a szinten megrekedni.

Eleinte sikerélmény forrása a diák részéről, hogy egy adott szerkezet + némi szókincs kombóval önállóan tud mondatokat alkotni úgy, hogy "összelegózza" azt. (Ha ez sem megy, akkor ott nagyok a hiányosságok.) De később ez már lassú, nehézkes, ami például a beszédnél erős gátló tényező. Az elinduláshoz viszont jó.

Én úgy látom, hogy inkább az a gond, ha mindenkit ugyanúgy akarunk tanítani, pedig sok szempontot figyelembe kellene venni, hogy milyen is a diák. A különböző életkorú, eltérő tudásszintű diákok más és más módszertani megközelítést igényelnek. És talán abban is egyet értünk, hogy ezek mindegyikében a nyelvtan és a szókincs is fontos szerepet jászik, a megfelelő formában és mértékben integrálva.

-
törölt tag
Én már túl vagyok azon, h azért tanuljak nyelvet, mert kell. Úri passzióból tanulok, ergó akkor veszem elő az ír anyagot, amikor akarom, amikor úri kedvem úgy tartja. Rendszt úgy szokott lenni, h 2-3 napig ezen pörgök, aztán egy kis szünet. Legalább egy hete bele se néztem. Emésztem

Az a baj, h a sok hülyéje (bocs) még mindig úgy akar nyelvet tanulni, de még tanítani is, h szavak+nyelvtan. NEM! Nyelvet úgy kell tanulni, h egy magyar azt mondja ebbe a helyzetben, egy angol/német/hottentotta pedig ezt mondja uebben a helyzetben. Nincs "miért". Így alakult ki. Minden nyelvnek más a logikája. Persze vannak nyelvtörténeti ismeretek, meg a nyelv belső logikája, és sokmindent meg lehet magyarázni, de nem mindent. És még azt is bocsánatos bűnnek tartom, ha szamárlogikával jegyzi meg a diák a tudnivalót (értsd: nem valós magyarázat, de jól működik a modell, helyesen használja tőle az adott nyelvi jelenséget). 《Így történhetett meg aztán, h úgy tanítottam az "inkább" szót, h inka > inkább, aztán majd lefordultam a székről a röhögéstől, mikor a tanítvány azt találta mondani a következő órán, h "aztékabb"...》
BonFire: Így van, amit gyakorol, azt fogja tudni. Ha a nyelvtani teszteket, akkor azt; ha beszélgetni, chatelni, aktívan a nyelvet használni, akkor azt.
BonFire: Couldn't lenne szimpatikus, de ez szövegkörnyezettől függ.
-
BonFire
veterán
Most én futottam bele egy magyar nyelvi szerkezetbe, amelyben bizonytalan vagyok, angolul milyen formula segítségével fejezzük ki. Példa:
(Ez) nem ad nekem semmit, amit (amaz)-tól meg ne kapnék.
A Körte nem ad nekem semmit, amit a Baracktól meg ne kapnék.
Feltételezem, hogy a szó szerinti fordítás angolul nem lenne érthető, vagy félreérthető lenne:
Pear doesn't give me anything that I wouldn't get from Peach.
Vagy mégis helyes így? -
BonFire
veterán
Én is úgy voltam vele, hogy az elején siettem, és adtam magamnak 1 évet, hogy középhaladó szintről megtanuljak "folyékony" szinten kommunikálni. Aztán mikor eltelt 1 év, akkor jöttem rá, hogy ez így nem biztos, hogy megy. Később pedig, mivel nem volt létfontosságú dátum, hogy mikorra kell teljesítenem a nyelvi szintet (sőt, a nyelvi szint vagy nyelvvizsga sosem érdekelt) ezért úgy döntöttem, hogy a lehetőségekhez mérten igyekszem annyit felszedni, amennyi megy, és nem kötöm időhöz.
Most elvileg, ha mondjuk elmennék egy nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamra, 1-2 hónap alatt felkészítenének, hogy letehessem a C1-et, és lenne róla bizonyítványom. De ha nem használom nap mint nap, a tudás gyorsan hanyatlik. Ezért inkább azt az utat választom, hogy ha már itt a world wide web előttem, akkor minden lehetőséget megragadok a nyelv használatára. Sokszor csak írásban, ritkábban élőszóban, de használom, amennyit csak lehet.
És nem felejtem el, hogy még ilyen szinten is vannak hiányosságaim. Például a függő beszéd sose megy, az 1 fokú feltételest sokszor elvétem. Régebben a 3. fokú feltételes volt a mumusom, ezért azt annyira kigyakoroltam, hogy most már az az egyik erősségem (lett volna), és természetesen a vonzatos igékkel is hadilábon állok. Nagyon nehezen ragadnak rám. Persze nélkülük is lehet beszélgetést folytatni, csak egyből vágják, hogy nem vagyok natív, mert a natívok sokkal többet használják ezeket a szerkezeteket. De igyekszem őket annyit gyakorolni, amennyit csak lehet.
Az idő nekem dolgozik. -
b0bcat
addikt
Az a "titok", hogy az angol nyelvi logikát kell magadévá tenni.
Így értendő, amit az említett anyagban olvastál, illetve amit más tanárok is mondanak, hogy el kell fogadni, hogy úgy fogalmaznak, ahogy.
Hiába bosszankodsz ugyanis azon, hogy pl. miért kell létige angolul abba a mondatba, hogy "Az ég kék.", a lényeg az, hogy kell, és ez eszedbe kell, hogy jusson magadtól.
Amúgy a bosszankodás annyiban segíthet, hogy talán bizonyos szabályok könnyebben megragadnak ennek köszönhetően.

Ami pedig a módbeli segédigék gyakorlását illeti, szerintem írj egy privát üzenetet az említett honlapot jegyző fórumtársnak, és nagyon szivesen fog adni neked elérést jó kis online gyakorlatokhoz a témában.
-
Narxis
nagyúr
válasz
BonFire
üzenetére
Ez mindenhol így van. Kinek van kedve munka után még tanulni? Valószínűleg annak akinek muszáj vagy nagyon szeretne.
Máshogy nem megy. Mindenki ismer mindenféle példát, ha könnyű lenne nyelvet tanulni akkor semmi értéke nem lenne. Én olyat is ismerek aki 10 év után jött haza és egy SSC-be felvették pedig semmi olyan végzettsége nem volt de a cégnek fontosabb volt a jó nyelvtudást, a többire meg megtanították. Ismerek olyat is aki kiment a barátnőjével aztán majdnem éhen haltak, alig találtak munkát stb. Mondjuk az már 6-7 évvel ezelőtt volt. Szóval mindenre van példa meg az ellenkezőjére is, semmi nem könnyű, országot váltani főleg nem de kellő elhatározással csak sikerül. -
Mercutio_
félisten
válasz
BonFire
üzenetére
Ismerek olyan embert, aki műegyetemet végzett itthon, Londonban meg pizzafutár, vagy gázóra-leolvasó lehet. Pedig anyanyelvi szinten beszéli az angolt, és nem csak 1-2 évre ment ki, hanem végleg, családostul.
Ott szerintem vagy önértékelési, vagy önmenedzselési probléma lehetett a háttérben.
Egyébként is jellemző a hazai (első) diplomás rétegre, hogy egyetem alatt nem élnek a rengeteg nyelvi lehetőséggel (Erasmus, nyári külföldi diákmunka egyetemek közti kapcsolaton keresztül, egyetem külföldi diákjai azonos/rokon szakon, stb.) aztán diploma után "jut eszükbe", hogy fel kellene húzni a nyelvi szintet és kimennek valami kuli melóra, (vagy egy paki családhoz au pairnek ) és nagy hangon előadják, hogy kint annyit/többet kapnak mint itthon a szakmájában pályakezdőként.
Csak azt felejtik el, hogy a kinti melóban 5 év múlva se fognak többet keresni, + a végzettségük szerinti kinti fizut kellene megnézni... -
cigam
titán
Mit csináltok, ha elfogy a lendület? Karácsony óta nem nyitottam ki egy angol könyvet/füzetet
Esetleg van olyan WEB oldal ahol az alapokat gyakorolni lehet kérdés válasz formában(meg kell fogalmazni egy kérdést a válaszhoz, és vagy fordítva)? Pl. ahol a segédige használatot lehet gyakorolni, nehezítésképpen a múltidőt (past simple)
Online munkafüzet jellegű dologra gondolok.Beleolvastam az angolozz.hu pff elejébe, és mindjárt meg is akadtam:
nem szabad azon morfondírozni, hogy miért ilyen „furcsán” fogalmaznak!
Pedig én is folyton a logikát keresem, de a tanár is csak annyit mond fogadja el. Ugyanakkor mindég attól félek, hogy ha olyan részhez érünk amiben van valami számunkra ismerős logika, akkor nem szólnak, és azt a részt is nehezebb értelmezni megtanulni alkalmazni.
És itt a másik problémám, a megtanulni, és az alkalmazni. Nehezen tanulom a szavakat, de gyakran futok bele, hogy ezt már láttam tanultam, ,mégis szótárazni kell hogy mit is jelent. Nem ugrik be... És ha nem ugrik be, akkor alkalmazni sem tudom. Pl. jó esetben körbe tudom írni, hogy pl. flower shop, de nem ugrik be hogy elég annyi hogy floral. -
b0bcat
addikt
válasz
BonFire
üzenetére
A raktáros dolgot leszámítva teljesen egyetértek. :K
A raktáros dologgal pedig csak azért nem, mert egy kedves barátom kint él Angliában évek óta, és dolgozott korábban raktárban, mégpedig mindenféle előképzettség nélkül, és bár ő B2 szint körül van, a munkaköréhez sokkal kevesebb is elég lett volna.
-
BonFire
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ahogy Mercutio_ is mondta: munka után a halálnak van kedve bratyizni meg tanulni. Főleg ha 12 órázik valami büdös konyhában. Örül, ha jut ideje bevásárolni, rendbe rakni a háztartást, enni valamit, és ledögleni. Aztán benyomja a Facebookot, és pörgeti abban a szabad 1 órájában, ami lefekvésig még maradt.
Ismerek olyan embert, aki műegyetemet végzett itthon, Londonban meg pizzafutár, vagy gázóra-leolvasó lehet. Pedig anyanyelvi szinten beszéli az angolt, és nem csak 1-2 évre ment ki, hanem végleg, családostul.
Programozó-informatikus barátom is volt kinn, ő csirkét sütött valami gyorsétteremben 12 órában. Ő nem tanult meg angolul 4 év kint-tartózkodás alatt se.
A londoni haverok beszámolóiban kizárólag a sok pénzt emlegetik mindig, amit megkerestek, mert azzal itthon fel lehet vágni, bár az a minimálbér csak itthoni körülmények között számít soknak. Sose beszélnek arról, milyen emberekkel ismerkedtek meg, milyen körülmények között laktak, a társadalomban elfoglalt helyüket mennyire becsülték ott meg. Itthon is a legjobbnak kell lenned a szakmádban (ha van szakmád), hogy megbecsüljenek. Ott magyar nyelvűként nem valószínű, hogy gyorsan a képzettségednek megfelelő munkát kapsz.
Ja, persze, raktáros is lehet valaki, de ehhez itthon is kell végzettség, gépkezelői jogsi, X év szakmai gyakorlat, odakint pedig nem árt legalább B2-C1 nyelvtudás, hogy olajozottan menjen a munka. -
Mercutio_
félisten
Ki mondta, hogy nem lehet?
Csak leírtuk a tipikus kinti magyart![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kocsmázni is azokkal járnak (ha járnak) akikkel nap közben cimbiznek, így nem kell kilépni a komfort zónából, nem ciki a hibás szűkös szokincsű beszéd, hisz a másik is ugyanúgy (nem) beszéli a nyelvet, kurzus és társai "úri huncutság", "nincs rá idő", stb.Ahogy itthon úgy kint se fog munka után tanulni a többség
azt az időt amit erre fordíthatna azzal tölti, hogy megmagyarázza miért nem
-
Narxis
nagyúr
Úristen gyerekek ne legyetek már ennyire életképtelenek. Ha nincs karnyújtásnyira egy angol akkor kész, nem lehet mit tenni?
-
BonFire
veterán
válasz
üzenetére
Ja.
"Kinn voltam Angliában mosogatni; két lengyel meg egy ukrán munkatársam volt, aztán de jól megtanultam angolul…"
Az egyetlen dolog, amit külföldön megszereznek, az általában az önbizalom, tehát megtanulnak nem félni megszólalni idegen nyelven. Ez is jó dolog, mert legtöbben a megszólalást kerülgetik, mint macsek a forró kását. Amint az ebből a topikból is látszik. Podcastot hallgatnak, sorozatot néznek, falják a könyveket, egymás után oldják meg a nyelvtani teszteket, izémizé nyelvtanuló appokon függenek, de…
Soha egy se mondja, hogy ő külföldi fórumokban szokott volna kommentelni…
Soha egy se mondja, hogy ő külföldi language exchange oldalakon szokott volna írni és beszélgetni…
Egy se mondja, hogy Quorán szokott volna kérdéseket megválaszolni…
Mégis úgy keresik az ultimate módszert, mint a szent grált. 100-ból 99 nyelvtanuló ott bukik el, hogy egész egyszerűen nem kezd el beszélni. Azt kéne megérteniük elsősorban, hogy más nem beszélhet helyettük. Úgy nem lehet úszni, hogy az ember ne legyen vizes. A nyelvtanulást, és a vele szükségszerűen járó kudarcokat nem lehet megúszni. Amit a magántanárnál elsősorban megfizetnek, az egyetlen leckéből áll: merj megszólalni!
Kérdés, ez kinek mennyi pénzt ér meg. De túl olcsó nem lehet, mert akkor nem fogja megbecsülni, amit kapott. -
törölt tag
Így van, egy jó tanár egyénre szabottan tanít, így sokkal célravezetőbb és gyorsabb.
Továbbá egy jó tanár tud alkalmazkodni ahhoz, h a tanítvány zsebéből heti hány órára fussa.
Továbbá az okos tanítvány képes kiszámolni, h a drágább jó tanárral kevesebb idő alatt uannyit, mint egy olcsó nyelviskolával hosszú idő alatt.
Vban vannak tanítványok, akik képesek önálló tanulásra, és jóformán épp csak vezetni, beszéltetni kell őket, meg hát vannak nem ilyenek, meg vannak, akik azt hiszik magukról, h ilyenek, de vjában nem ilyenek. (Kedvenceim a külföldről hazajött, ott vmit felszedett emberkék, akik hűde jól beszélnek, aztán győzzem kijavítani őket...) -
b0bcat
addikt
Az tény, hogy a nyelvtanulás egy hosszú folyamat.
Ezt el kell fogadni. (Igaz ugyanakkor az is, hogy egy nagyon alap szintre egy nagyon jó tanárral illetve módszerrel egész gyorsan el lehet jutni angolban, hála például a minimális ragozásnak és a kötött szórendnek.)Ugyanakkor a tanulás nem minden fázisához kell feltétlenül tanár. Például a hallott vagy olvasott szövegértés fejlesztéséhez gyakorlatilag nem kell.
A nyelvtant pedig tesztekből és könyvekből is jól el lehet sajátítani. Beszélgetni pedig rengeteg helyen lehet ingyen és bérmentve. 
Ugyanakkor a tanár időt és így pénzt is spórolhat a diáknak azzal, hogy célzottan, személyre szabottan készít fel, nem "univerzálisan", mint egy nyelviskolai csoport.
-
Narxis
nagyúr
Én nem sajnálom a tanártól de azt érdemes figyelembe venni, hogy valaki tanárral se fog rövid idő alatt megtanulni egy nyelvet, beszélgetni, kiejtést gyakorolni kell és jó. Ha valaki nulláról indul akkor számoljon vele, hogy akár 2 évig is fizetheti a magántanárt már csak azért is mert valószínűleg munka mellett tanul, én 3 ezret fizettem 60 percért ami szerintem ahogy az árakat néztem szerintem olcsó bár nem főváros hanem vidék. 1 óra viszont rohadt gyorsan elmegy főleg beszélgetve tehát muszáj volt másfél órára bővíteni viszont ha tényleg haladni akar az ember akkor heti 2-szer kellene másfél óra és akkor ki lehet számolni, hogy 1 évre vetítve az mennyi. Még egyszer: nem sajnálom de tudni kell mielőtt nekirugaszkodik az ember. Abban is egyetértek, hogy sajnos nincs átfogó tankönyvcsalád amiből tanulhatna és gyakorolhatna az ember, vannak nyelvkönyvek, jók és kevésbé jók de nincs mondjuk olyan ami nulláról B2-ig kísérné az embert, hanganyaggal, nyelvtannal, szövegértéssel, mindennel szóval ezért is kell tanár. Amúgy szerintem ami megközelíti ezt az a Busuu nevű androidos app, A1-B2 szintekre, leckékre lebontva, nyelvtani magyarázattal és olyan szavakat tanít a leckék során amik tényleg előkerülhetnek mondjuk egy állásinterjú vagy orvosi vizsgálat vagy bármi egyéb során.
-
b0bcat
addikt
Minden pénzbe kerül az életben. Miért pont a tanulás/oktatás ne kerülne pénzbe? Ráadásul ez egy befektetés, ha az ember nem hobbiból csinálja: nyelvtudással jobb munkád lehet, amivel többet kereshetsz, tehát behozza az árát.

Sajnos általános "netes" mentalitás az, hogy ami a neten (vagy a gépen) van, az legyen ingyenes. (És nem feltétlenül csak kis hazánkban, de itt erősen.) De miért is? Senki nem szeret ingyen dolgozni, akkor miért várja el másoktól, hogy ingyen adjanak neki valamit?
Más kérdés, hogy a neten valóban minden is fent van az angol nyelv kapcsán, ha tehát valakinek van hozzá türelme és némi affinitása, akkor elméletileg meg is tanulhat angolul a netről, de azért ez sokak számára nem reális opció.
Ha pedig segítség kell hozzá, azt miért várnád ingyen?
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Elsonek sztem a leghasznosabb parbeszedeket megtanulni hallas utan. De azonnal be is lep a problema, h egy csomo mindent felre fogsz hallani, es hibasan fogod megtanulni. Ha vban jol meg akarsz tanulni, kell egy tanar. A szotanulas kezdokent nagyon rossz otlet, nem lesz belole hasznalhato nyelvtudas. Az egesz koncepciodat at kene alakitani, ez nem tortenelem v geptan, h mennyisegre meg lehetne tanulni. Nyelvet nem tanulni kell, hanem tudni es hasznalni, mar az elso perctol, es egyre tobbet.
-
törölt tag
válasz
zharkanyi
üzenetére
Jo az otlet, majd az oldalt is megnezem, de oszinten szolva, nem tudom, mennyi idot tudnek ra aldozni folyamatosan. Meg angolul inkabb anyanyelvuekkel szeretek beszelgetni, akikhez ez a nyelv a kulcs. A torokoktol is agybajt kaptam anno, mikor ott eltem, es meg nem ment a torok, oszt muszaj volt angolul. Beszelgetni szeretek, nem gyakorolni, ha erted a kulonbseget. Azt mar inkabb el tudom kepzelni, h kijavitok vkit, ha nagyon nagy hibat csinal 😆
Azt hiszem, azoknak lenne inkabb hasznos, akik aktivan tanulnak, es igy egymast segithetnek.
Ide meg egy jo osszefoglalo kene. -
BonFire
veterán
válasz
üzenetére
"-Ugye egy idegen nyelv tudásához 4 készség szükséges:"
• szókincs
• nyelvtan
• hallott szövegértés
• írás
• olvasás
• kiejtés
• beszédEz 7 skill, amelyet EGYIDEJŰLEG érdemes fejleszteni. Mindig arra kell rágyúrni, amelyik még hiányos. Mivel a nyelv elsősorban az emberek közötti élő szókapcsolatot jelenti, én mindig előnyben részesítem a beszédgyakorlatot. Másnak mi fontos, rendszerezze saját szája íze szerint, de IMO a nyelv a beszédben nyilvánul meg elsősorban, tehát ezt kell fejleszteni.
Kifejezéseket KONTEXTUSBAN érdemes.
Nincs recept a napi "hány" szóra. 3000-4000 szavas szókincs reális, csak kérdés, hogy mérjük objektíven. -
BonFire
veterán
válasz
zharkanyi
üzenetére
Van köztünk nyelvtanár is, akinek az aláírásában benne van a weboldala. Szerintem előbb ott kéne szétnézni, és ennyi. Ha ezt a szolgáltatást próbálod kibővíteni, természetesen csak a fantáziád szabhat határt.
Idő=pénz.
Itt most felnézünk, ha akarunk, és ha kedvünk tartja válaszolunk is ezredjére ugyanarra a sokszor feltett kérdésre. Ha nincs kedvünk, akkor nem. Ha ez valakinek nem elég, akkor szét kell nézni a webes kínálatok között, és azt választani, ami számára a leginkább megfelelő.
Nem értem, hol a probléma ebben. Direkt offba tettem a hsz-t. -
törölt tag
Sziasztok!
Elhatároztam, hogy megtanulok angolul. Összeszedtem rengeteg könyvet, de nem tudom hogy hogyan, hol kéne nekiállni. Természetesen az elején kéne, az alapoktól, ezzel tisztában vagyok. Az sem világos, hogy naponta mennyi időt érdemes rászánni a tanulásra. Még nem tanultam angolt sosem.
De inkább konkrét kérdéseket írok:
-Rájöttem, hogy nekem legjobban az interaktív tanulás jön be. Például a Rosetta Stone, de mivel sokat szidták, így nem fogom csinálni. Esetleg valami hasonló? (Ingyenes, nem fizetős)
-Ugye egy idegen nyelv tudásához 4 készség szükséges: hallási utáni megértés, beszéd, írás, olvasás
Melyik készségeket érdemes fejleszteni a kezdetekben leginkább? Például érdemes az írási készséget fejleszteni az elején, ha szinte semmit sem tudok?-Napi hány szót célszerű megtanulni? Vagy kifejezéseket kéne tanulni? vagy kifejezéseket+szavakat? melyiknek van a legtöbb értelme? Esetleg könnyített olvasmányok?
-Hány hónapnyi tanulás után célszerű beszélgetni angolul? Például itt: [link]
Mivel a jövőben sok külföldi utat tervezek, ezért szeretnék megtanulni jól angolul. A célom a B2-es szint, nagyjából 3000-4000 szókincs, szerintem azzal már elég jól ellehet boldogulni turistaként, és eddig a szintig talán önálló tanulással is ellehet jutni. De javítsatok ki ha tévedek (amiket aláhúztam).
Köszönöm!
-
zharkanyi
tag
válasz
BonFire
üzenetére
Nem értelek. Miért kellene weboldalt építeni és egyebek? Meg rögtön az üzleti oldalról nézni?
Igen, az is működik, de én most másról beszéltem.Van egy eszköz, ami ingyen biztosít lehetőségeket. Ezeket tudnánk kihasználni. Persze ott nem lenne nyelvtanári felügyelet, csak mondjuk olyan szinten, mint itt a fórumon.
Szóval kb. azt képzeld el, mint ami itt megy ezen a fórumon, csak épp többfelé tudjuk választani a beszélgetést és A. channelen csak angolul beszélünk, a B.-n csak a tankönyvekről... mellette van lehetőségünk csinálni egy összegfoglalót az ajánlott podcastok-ról, videóanyagokról... és ha netán valaki arra vetemedne, akkor helyben fel tudja hívni a másikat és gyakorolni kicsit az angolt élőszóban is.
Szerintem ez egy remek lehetőség. Ha még pár angol tanár is tiszteletét teszi néha (akár merő üzleti haszonszerzés céljából) az csak külön jó, hisz nyilván szívesebben fordul ahhoz magánóráért egy tanuló, akivel előtte már van némi tapasztalata. No akkor meg 2 kattintás és már megy is a videochat.
Minden egy helyben van.
ui: ezek az említett nyelvtanuló közösségek amúgy érdekelnének. Tudsz ajánlani párat, hogy lássam mire gondoltál?
-
BonFire
veterán
válasz
zharkanyi
üzenetére
Ehhez kell egy weboldalt építeni az összes szükséges protokollal, aztán pedig hirdetni kell a célközönségnek, hogy menjen oda. És az se baj, ha végül aki ezt összehozta és pénzt és időt fektetett bele, végül minimum visszakeresse, amit beletett.
Ez üzleti vállalkozás, bárki csinálhat ilyet, akinek kedve van hozzá. Mondjuk 1000+ angol nyelvtanuló közösségi zárt Facebook-oldal van, ahol ezeket a dolgokat meg lehet többé-kevésbé valósítani az oldal beépített eszközeivel, és akinek affinitása van, bármikor csatlkozhat hozzájuk.
Itt maximum egy összefoglaló hiányzik, amibe bele lehetne szerkeszteni az ezerszer megválaszolt kérdéseket, de lehet, hogy a topiknak jelenleg nincs gazdája. -
zharkanyi
tag
Nem gondolkodtatok még azon, hogy az itteni közösségből és közös érdeklődésből többet is kihozhatnánk? Példának okáért beszélhetnénk egymással angolul? Akár írásban, akár élőszóban. Összegyűjthetnénk az újra és újra előkerülő javaslatokat (könyvek, hanganyagok, appok...) valahova...
Én egy ideje már gondolkodom ezen és a dolog mindenképp túlmutat ezen a fórumon. Ugyan még nem használtam soha élesben, de már sokat hallottam a Slack-ről, ami szerintem egy remek eszköz lehet erre a célra is.
Ennek megfelelően létrehoztam a [tanuljunk-angolul.slack.com] oldalt.
Röviden összefoglalva:
- tudunk témakörökre bontottan beszélgetni, tehát lehet csak angol nyelvű "channel", lehet egy a nyelvkönyvekről, egy a hanganyagokról... Ezekhez bárki kedve szerint csatlakozhat, vagy elhagyhatja/értesítést állíthat be... Lehet majd pl. nyelvi szintenként külön csatorna, ha sokan vagyunk...
- tudunk fájlokat megosztani
- tudunk privát chatet, hang és videóhívást indítaniPC-n tudtok legegyszerűbben csatlakozni, de van android és IOS app is.
Ingyenes, de természetesen létezik belőle fizetős verzió is, ami többet tud. Pl. csoportos videochat... (ezt elvileg majd ingyen megkaphatja egy oktatási/nonprofit célú workspace)Teljesen még bennem sincs kiforrva az egész, de gyertek és közösen találjuk ki, hogy pl. milyen csatornák lennének célravezetőek.
-
b0bcat
addikt
A "Lopva angolul" (English by Stealth) eredetileg egy (jó vastag) könyv volt (az enyémnek a borítójára szerényen csak annyi van nyomtatva, hogy "Angol 1."), amit később szétszedtek 3 + 1 kötetre, amiből a 3 kötet az olvasmányokat és szószedeteket tartalmazza, míg a +1 kötet a teljes nyelvtani összefoglaló.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Spórolós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Motoros topic
- Battlefield 6
- Vicces képek
- Autós topik
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / magyar / 27%-os ÁFÁS
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Odyssey G5 C32G55TQWR 32 Ívelt 1000R WQHD Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nekem elég ennyi.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)