- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lumpy92
aktív tag
Szia!
Hasonló a helyzet nálam, csak nem villamos vonalon.
Van egy olyan könyv, hogy Cambridge Technical English, ez általanos műszaki, tankönyv és munkafüzet.
Külön szótár, szószedet legritkább estben léteziknilyen specifikus témában, ha mégis van, akkor az OMIKK online katalógusában érdemes keresgélni.
Az én szakterületemen a külföldi szaklapok, illetve a magyar es angol súgóval rendelkező szélszoftverek súhgóinak használatával összeszedett saját szószedet a járható út.
BME Nyelvvizsgaközpontnak van műszaki, egynyelvű nyelvvizsgája, ha kitúzöl egy célt, talán több a motiváció. -
Ruszki
senior tag
Üdv!
Ha,mondjuk szakmai angolt szeretnék tanulgatni - pl.: ami a villamos energetikával kapcsolatos - ahhoz létezik valami szótár, vagy kimondottan ehhez a témakörhöz szánt akár angol nyelvű könyv (lásd Oxford Dictionary)?
Én nem nagyon találtam!
Köszönöm!
Ruszki -
Arpee78
senior tag
Hogy helyes angolul?
Hol találok egy jó éttermet?
Where I can find a good restaurant?
Where can I find a good restaurant? -
arcsin
senior tag
-
BonFire
veterán
válasz
GreenGoblin #4279 üzenetére
>>De a szomorú, hogy mindenhez papír kell. Lehet Józsit előbb felveszik a melóra mert papír azt mondja tud angolul, Petit meg elutasítják mert papír szerint nem tud, viszont ő minden szituációban megérti és tud válaszolni a fenti kérdésre. Igazságos élet...<<
Nem tudom, ki hitette el veled, hogy az élet igazságos...
Hogy teherautót vezethess, ahhoz is kell C+D+PÁV+PÁV2+GKI meg egyéb vizsgák. Egy "papír" önmagában természetesen nem elég, de ha nincs meg az a papír, akkor esélyed sincs arra, hogy valaha is gyakorlatot szerezz egy adott foglalkozásban. Úgy is veheted a nyelvvizsgát, mint belépőt egy munkakörbe, aztán majd a próbaidőn eldől, valóban alkalmas vagy-e a feladatra, vagy sem. Lehet, hogy Józsi alkalmatlanabb Petinél, de Peti meg se pályázhatja azt az állást, amihez nincs meg a szakképesítése.
Saját bevallásod szerint azért tettél csak nyelvvizsgát, hogy legyen egy diplomád, amit különben sem hasznosítasz. Ez épp olyan, mint az én szakmunkásvizsgám egy olyan szakmából, amiben a való életben egyetlen napot sem töltöttem. Én mondhatom azt, hogy muszáj voltam tanulni valamit, mert tanköteles kiskorú voltam, aztán ez jutott, de egy haszontalan diploma létjogosultságát valamivel nezehebb megindokolni.
Másfelől (hogy b0bcat-nek is válaszoljak védelmedben), maga a sikeres vizsga ténye hatalmas mérföldkő lehet egy tanuló szemében, ez egyfajta pozitív megerősítés, hogy amit csinált éveken át, az nem volt hiábavaló erőlködés, nem volt ablakon kidobott pénz. És további motiváló erő lehet. Ad egyfajta önbizalmat, ami hasznos.
Viszont neked is meg kéne értened az ő álláspontját, hiszen te kvázi bejöttél ide hencengni, amit egy másik ember, aki szakmai szemmel hitelesebben meg tudja ítélni, egyből levág, hogy amit állítasz, az nem igaz. Eléggé kérkedő felütéssel indítottál. Egy-egy szakmai topikban elkerülhetetlen, hogy össze ne akadj olyasvalakivel, aki simán átlát a szitán, és szóvá is fogja tenni, minimum azért, hogy nehogy akaratlanul is félrevezethess másokat, akik viszont készpénznek veszik, amit kinyilatkoztatsz. Ehhez joga van, és szakmai-etikai kötelessége is megtenni, hogy kételkedik benne, amit állítasz.
Mindenkinél van erősebb ember, és mindenkinél van egy nagyobb szaktudású ember. Lehet, hogy több dialektust ismer, mint te, és lehet, hogy többet élt külföldön, angol nyelvterületen, mint te, és az is lehet, hogy többet megért a "rural" beszédből, mint te. Ezt te nem tudhatod a fórum anonimitásában. Te blöffölsz, amikor azt állítod, hogy jobb vagy nála. Nem tudhatod. Lehet, hogy ha leülnétek egy órácska small talkra, jobban fel tudná mérni a tudásszintedet, mint egy vizsga. Mert lehet, hogy ő is vizsgáztat angol nyelvvizsgákon. És azt is jól tudja, hogy pedagógiai megfontolásokból sokszor érdemes megadni az elégséges eredményt akkor is, ha a tudásszint ezt nem indokolja.
Ahogy nekem is megadták a kegyelem kettest abból a szakmából, aminek a szakmunkásvizsgán az összes pont szerint el kellett volna hasalnom. De nekem nem is állt sose szándékomban belekontárkodni abba a szakmába. Pláne nem leszólni azokat a szakikat, akiknek úgymond a kisujjukban volt az egész, és húsz éve voltak a szakmában.
-
Di Natale
senior tag
Már 3 alkalommal voltam a csajnál. Mint utólag kiderült nem angol tanár csak a multi ahol dolgozik sok külföldi partnerrel tárgyal. Az órák idáig úgy néztek ki, hogy megnyitott egy Word dokumentumot amin kidolgozott nyelvvizsga tételek voltak és végigmentünk rajta, hogy vannak-e számomra idegen kifejezések. Mivel szűk családom van, ezért mindig is szelektáltam azokat a Family kifejezéseket amik engem abszolút nem érintenek. Nem is beszélgettünk az órák alatt. Úgy érzem nekem inkább igazi tanárra van szükségem akivel célzottam készülhetek a vizsgára (Beszéd, levélírás).
Egyébként ezt orosz nyelvből is tapasztaltam, hogy azok akik jól beszélik a célnyelvet már feljogosítva érzik magukat arra, hogy tanárként adják ki magukat.
Azt hiszem lemondom ezeket az órákat. A dolog szépség hibája, hogy a csaj az egyik volt tanárom lánya. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Az angol tudásod nem tudom megítélni, de a magyarral vannak gondok szerintem. Legalábbis az érvelési hibáidból ítélve.
.... ha valaki azt írja, hogy ferdítek ergo hazudok ...
Keresd meg azt a szövegrészt, ahol (ebben a topikban) ilyet állított valaki. Enélkül ez bizony szalmabáb.
a TELC gyenge
Ezt sem állította senki ebben a formában, arról volt szó, hogy jó pár évvel ezelőtt a vizsgakövetelményeik nem voltak elég szigorúak...
Összehasonlítási alapom nyilván nincs mert csak azt az egyet csináltam meg de abban biztos vagyok annyira nem volt gyenge mint ahogy te azt itt felfested/lehúzod.
Először leírod, hogy nincs elég információd egy ítélethez, majd megítéled az adott témát.....
Ezzel lehúzva az én angol tudásom is mindenki előtt.Ez ismét csak csúsztatás, hiszen a jelenlegi angol tudásod nem ítélhető meg egy sok évvel ezelőtti vizsga alapján, nem is tette ezt senki...
itartok amellett, hogy kizárólag angolul nézni filmeket, sorozatokat, angol zenét hallgatni, angol emberekkel körülvenni magad (akár neten) és kommunikálni velük rendszeresen, angol nyelvterületen eltölteni egy nyarat-évet több tudást tapasztalatot ad mint bármilyen csilli-villi oktatás.
Itt meg egyszerűen tárgyi tévedésben vagy, hiszen Magyarországon élő, itt született honfitársaink jó része igen gyenge magyar nyelvtudással bír, szép számmal vannak funkcionális analfabéták közöttük sajnos.
Amennyiben valaki az általad leírt módszerrel tanul magyarul, soha nem sajátítja el rendesen a nyelvet.
Ezen kívül egy elég szomorú előfeltevés látszik a kommunikációd alapján. Az sejlik ki az eddig általad leírtakból, hogy egy esetleges munkánál az általad preferált verziójú nyelvtudás nagyobb előny, mint egy komoly nyelvvizsga.
Ez sok esetben nyilván igaz lehet, azonban azt szűröm le ebből, hogy eleve csapos, takarító, stb. segédmunkákra gondolsz, ami diplomával nonszensz. Akkor nem a nyelvvizsga felesleges, amire egy nyarad ment rá, hanem a diplomád, amire sok-sok éved, a középiskolát is beleértve.
Teszem azt valaki kutató biológus végzettséggel akar elhelyezkedni, akár Angliában, USA-ban, Ausztráliában, Írországban, vagy Skóciában (a főbb akcentusokat figyelembe véve) Eleinte nyilván kevesebbet ért, viszont nem fog "suk-sükölni" . A megítélésében sokkal többet fog számítani a helyes angol beszéd, mint az, ha tízféle akcentussal is megérti három mérföldről, komoly zajban is, hogy "aggyá má egy sört!"
Akkor még nem beszéltünk az irásbeli kommunikációról.
Physicians are observing persisting symptoms and unexpected, substantial organ dysfunction after SARS-CoV-2 infection in an increasing number of patients who have recovered, as previously observed in the SARS outbreak.2
However, COVID-19 is a new disease and uncertainty remains regarding the possible long-term health sequelae.
Ezt a szöveget értelmezd szóbeli kommunikáció alapú tudással!
Ha nem vagy "okosabb mint egy ötödikes" spellingben, hamar elvérzel, ha valamit le kell írnod, ha a kifejezéseket rosszul használod, rossz lesz a mondatszerkezeted, mert hibásan rögzült a nyelvi környezetben, ahol éltél.
Ha elmész Magyarországon aszfaltozni, "kici" magyartudással kínai diplomásként, körberöhögnek bármilyen komoly helyen, ahová a diplomáddal egyébként szívesen felvennének.
Arról még akkor nem is beszéltem, hogy tudtommal pl. Londonban rengeteg nem anyanyelvi emberről fog rád ragadni olyan "nyelvtudás" ami akár kiejtésben, akár szóhasználatban egy hivatali kommunikáció során nevetség tárgyává tehet.... -
b0bcat
addikt
válasz
Még egyszer összefoglalva:
1) Nem állt szándékomban lejáratni téged.
2) Nem vonom kétségbe a szavaidat.
3) Elfogadom, hogy a te szemszögedből minden az általad leírtak szerint történt.
4) Arra a felvetésedre reagáltam, miszerint a nyelvvizsga csak porfogó, azaz teljesen haszontalan. Ezzel a véleményeddel ugyanis nem csak nem tudok azonosulni, de nagyon károsnak is tartom az ilyen megnyilatkozásokat.
5) Teljesen egyetértünk abban, hogy nem mindenki tud jól angolul, akinek van nyelvvizsgája. Ugyanígy sokan vannak, akiknek nincs papírjuk, mégis jól beszélnek egy idegen nyelvet. Ugyanakkor az kijelenthető, hogy aki nyelvvizsgát szerzett, az azért keményen megdolgozott. (Persze mindez nem sokat ér, ha utána évekig nem is használja...)
6) A te általad felhozott érvelést, miszerint a sikeres nyelvvizsgádat követően gondoz okozott anyanyelviekkel beszélned, nem tudom elfogadni annak bizonyítékaként, hogy a nyelvvizsga intézménye haszontalan. Te magad vezetted le, hogy számos oka lehet annak, hogy valaki nem ért meg egy anyanyelvit. Velem is előfordulhat ilyen, pedig én aránylag jól beszélek angolul. És a honi nyelvtanároknak valóban valóban nem feladatuk mindenféle dialektusokat megtanítani. Én magam sem vállalnék ilyesmit.
7) Sajnálatos tény, hogy sok (kb.15) évvel ezelőtt bizony a TELC vizsgák szintje problematikus volt, ahogyan említettem. De nyilván megdolgoztál a sikeres vizsgádért.
8) A hozzászólásaidból nekem úgy tűnik, sosem volt igazán jó tanárod, azért vagy ennyire az önálló tanulás híve. Amivel amúgy semmi gondom, ugyanis én is javarészt így tanultam meg angolul. Persze nem egy nyár alatt.
9) Nagyon hasznos a "való életből" is tanulni a nyelvet, de az iskolai - vagy legalább tanári - oktatást nem kellene leírni. Egy jó tanár segítségével tempósan lehet haladni az anyagban, és kontroll is van, hogy a diák fejébe ne vésődjenek be hibás rutinok. (Ennek hiányában sok embernél előfordulnak rossz berögződések.)+1) Ha valaki igazán jól tud angolul, akkor az le is tud nyelvvizsgázni. És akkor ő lesz előnyben az interjún, mert nem csak papírja, de tudása is lesz.
-
b0bcat
addikt
válasz
Véletlenül sem gondolom azt, hogy hazudsz, azt azonban kötelességemnek érzem, hogy az általánosító jellegű - kimondott vagy csak sugallt -, szakmailag kifogásolható állításaidra reagáljak.
"Szóval TELC. Ez nagyon nem ma volt..."
Egyről beszélünk. Ez már régi történet, hogy túl könnyen adtak B2 papírt."Ezzel lehúzva az én angol tudásom is mindenki előtt."
Te tituláltad a saját tudásodat "makogásnak", nem én."van amit megtanít a tanár, az oktatás de van amire nem tud felkészíteni."
100%-osan egyetértek ezzel.Sőt, ki is egészítem: van, amire nem is kell megtanítania a tanárnak. Ilyen a tájnyelv (avagy a dialektusok), amire te hivatkoztál.
"Egy zajos PUB, forgalmas út, rossz térerő már egy egyszerű What can I help you with? mondatot is érthetetlenné tud varázsolni bárkinek. És akkor az kismillió akcentust még meg sem említettem. Lehet valakinek papírja arról, hogy tud angolul ha ilyen szituációban megakad."
Igazad van. De ez hol támasztja alá a véleményedet, miszerint a nyelvvizsga "porfogó"?Akár van papírod, akár nincs, akár jól tudsz, akár nem, előfordulhat, hogy nem értesz meg valamit. Tehát ez nincs összefüggésben a nyelvvizsga meglétével, ergo az érvelésed ezen a ponton biztosan sántít.
"Továbbra is kitartok amellett, hogy attól, hogy valakinek papírja van még nem tud angolul..."
Ezzel részben egyet is tudok érteni. Azzal a kitétellel, hogy a papír nem megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka a nyelvtudásnak, de mégis egy kiindulási alap, már amennyiben valaki normális nyelvvizsgát csinált.(De ezt már korábban írtam is.)
"Lehet Józsit előbb felveszik a melóra mert papír azt mondja tud angolul, Petit meg elutasítják mert papír szerint nem tud, viszont ő minden szituációban megérti és tud válaszolni a fenti kérdésre."
Ezért van az interjú. Egyre több helyen a papír mellett a valós tudást is felmérik, és ez szerintem így jó."Azt hogy tanárként ezeket amiket írtam elfogadod-e vagy sem nagyon nem érdekel."
Én sem azért írogatok neked, mert érdekel, hogy téged érdekel-e a véleményem, hanem mert szeretném a többi olvasó figyelmét felhívni mindazokra a dolgokra, amelyekben véleményem szerint tévedsz. -
GreenGoblin
őstag
Úgy voltam nem írok de ha valaki azt írja, hogy ferdítek ergo hazudok ill. hogy a TELC gyenge arra muszáj reagálnom.
Szóval TELC. Ez nagyon nem ma volt és akkor nem volt sok választása az embereknek főleg ha olcsón akarták megúszni. Összehasonlítási alapom nyilván nincs mert csak azt az egyet csináltam meg de abban biztos vagyok annyira nem volt gyenge mint ahogy te azt itt felfested/lehúzod. Ezzel lehúzva az én angol tudásom is mindenki előtt.
Az hogy miért éreztem kevésnek a tudásom in real life az bárkivel előfordul. Még azzal is aki a legerősebb angol vizsgát teszi le. Mert van amit megtanít a tanár, az oktatás de van amire nem tud felkészíteni.
Egy zajos PUB, forgalmas út, rossz térerő már egy egyszerű What can I help you with? mondatot is érthetetlenné tud varázsolni bárkinek. És akkor az kismillió akcentust még meg sem említettem. Lehet valakinek papírja arról, hogy tud angolul ha ilyen szituációban megakad. De a szomorú, hogy mindenhez papír kell. Lehet Józsit előbb felveszik a melóra mert papír azt mondja tud angolul, Petit meg elutasítják mert papír szerint nem tud, viszont ő minden szituációban megérti és tud válaszolni a fenti kérdésre. Igazságos élet...
A ferdítésemről annyit, hogy az értelmezéseddel van probléma. Én leírtam, hogy miket csináltam évekig előtte és hogy nekem az többet segített, mint bármi más.
Azt is leírtam szerintem porfogó a papír de kell sajna lásd korábbi Józsi-Peti téma vagy diploma alapfeltétele is a papír.
Továbbra is kitartok amellett, hogy attól, hogy valakinek papírja van még nem tud angolul és kitartok amellett, hogy kizárólag angolul nézni filmeket, sorozatokat, angol zenét hallgatni, angol emberekkel körülvenni magad (akár neten) és kommunikálni velük rendszeresen, angol nyelvterületen eltölteni egy nyarat-évet több tudást tapasztalatot ad mint bármilyen csilli-villi oktatás.
Azt hogy tanárként ezeket amiket írtam elfogadod-e vagy sem nagyon nem érdekel. A lényeg az, hogy van egy nyelv vizsga papírom (illetve hála neki diplomám amikkel mellesleg kitörölhetem), de ami annál is lényegesebb, hogy annál nagyobb angol tudásom amihez oktatásnak köze sem volt. -
philoxenia
MODERÁTOR
A magyar nyelv jó ismerőjeként, (szubjektív
) azt gondolom, hogy elbeszéltek egymás mellett. A Tanár Úr nulláról érti a felkészülést, míg a Diák Úr csak magára a vizsgára készült föl egy nyáron, egy relatíve jó szintű (a vizsgához mérten) nyelvtudás birtokában. Mindkettőtöknek igaza lehet ilyesformán.
Más területről hoznék példát. Anno, mikor a fiam érettségizett, (már annak is tíz éve) próbaképp megcsináltam a neten közzétett földrajz érettségit. Simán ment, noha földrajzot én csak általános iskolában tanultam, mivel műszaki szakközépben végeztem. Akkor a konkrét és teljesen más környezetben tanult, ('79-ben végeztem az általánosban) tantárgyi tudásom már nyilván sehol nem volt, viszont azóta is sokat olvasok, sok minden rám ragadt észrevétlenül is. Így lehetett a kolléga angoljával is. Angolt viszont iskolában soha nem tanultam. Nehezen is megy, talán mostanában kezd már "ragadni" is valami, mert eljutottam (talán) arra a szintre, hogy van mihez kötni a szavakat, szabályokat. Nekem egy vizsgából már semmi előnyöm nem származna, a nyelv minél jobb ismerete viszont nyilván előny a mai világban.
Az oroszt viszont nyolc évig tanultam, szerintem még mindig könnyebben menne a felkészülés belőle egy vizsgára, mivel megvannak az alapok, ha mélyen eltemetve is. A szókincsem szinte nulla persze, de a nyelv logikáját, szabályait az iskolában belém verték.
Angolul is el tudnának nyilván adni, de oroszul még alkudnék is tudatlanságomban valószínűleg.
Tehát véleményem szerint, a vizsga jó dolog, de csak akkor érdemes hajtani rá, ha még kellhet valahová, tanulmányok mellé. Igazából a vizsga sem ad többet, mint amit tudsz, de a felkészülésben rendszerezhető a nyelv meglévő szintje. -
b0bcat
addikt
válasz
GreenGoblin #4274 üzenetére
Akkor mindent értek. A TELC volt anno az a nyelvvizsgaközpont, amelyet a szakmai testületnek fel kellett szólítania, hogy szigorítsanak a vizsgagyakorlatukon, mert B1 szintű vizsgasorra adtak B2 nyelvvizsgát. Ennek megfelelően nagyon népszerűek voltak, és arról voltak híresek, hogy akik náluk szereztek nyelvvizsgát, azok feltűnően nem rendelkeztek középfokú tudással.
Tehát nem a nyelvvizsga intézményével van baj, hanem csak annyi történt, hogy te történetesen - minden valószínűség szerint - egy gyenge középfokú tudásra kaptál B2 papírt. Így már értem, miért érezted kevésnek a tudásodat, amikor anyanyelviekkel találkoztál.
Bizonyos dolgokon valóban kár vitázni, de vannak tények is, amelyek nem képezhetik vita tárgyát. Ilyen az a tény, hogy a középfokú vizsgafelkészülés összesen 1500-2000 órát vesz igénybe. Nem tudom elképzelni, hogy te egy nyár alatt ennyi időt fordítottál nyelvtanulásra.
(Konkrétan az egész nyár kb. 2100 óra összesen.) Itt nyilván csúsztatsz, és nagyvonalúan nem számolod bele a vizsgafelkészülésedbe az említett nyarat megelőző sok-sok évnyi angol tanulásodat.
Hogy értsd, miért reagálok a kommentedre, ha ennyire nem értek egyet veled, de meggyőzni sem akarlak: azért, mert most már két olyan állítást is megfogalmaztál, amelyek nagyon megtévesztőek lehetnek azok számára, akik ezt a topikot olvassák, én pedig minden erőmmel küzdök azért (nyelvtanárként), hogy ezek az alaptalan hiedelmek végre kikopjanak a köztudatból.
Az egyik ilyen az, ahonnan indultunk, hogy szerinted a nyelvvizsga porfogó, míg a másik az, hogy a te állításod szerint egy nyár alatt fel lehet készülni a sikeres középfokú vizsgára. Egyik állításod sem fogadható el számomra, és mások figyelmét is fel szeretném hívni arra, hogy te erősen torzított szemszögből nézed ezeket a kérdéseket. Ennyi.
-
GreenGoblin
őstag
Nagyon rég csináltam már. Valahol megvan az irat. Azt hiszem TELC-es vizsga volt. Ha megtalálom megírom.
Nem akarok vitázni de többnyire azok tartják porfogónak akik anélkül is simán tudják használni a nyelvet. Az iskolarendszert inkább ne keverd ide mert gondolom nem lepődsz meg ha azt mondom arról is megvan a nem túl pozitív véleményem.
Felkészülni meg úgy lehet egy nyár alatt ahogy leírtam. Angolul játszol, olvasol, nézel filmeket évekig előtte esetleg angol barátaid vannak akikkel rendszeresen kommunikálsz. Nálam ez működött.
De felesleges ezen vitázni mert erőteljesen ütközik a véleményünk ebben a témában. -
b0bcat
addikt
válasz
GreenGoblin #4270 üzenetére
A nyelvtudásnak egy nagyon különleges részét képezi a tájnyelv, amire most hivatkozol, úgyhogy továbbra is fenntartom a véleményemet.
A nyelvvizsga egy hasznos és jó intézmény, amit többnyire azok tekintenek porfogónak, akiknek nincs, mert ugyan megpróbálkoztak vele, de nem sikerült nekik, és önigazolást keresnek.
Amikor azt mondja valaki, hogy a nyelvvizsgának semmi értelme, akkor lényegében az egész iskolarendszer értelmét vonja kétségbe. Ennyi erővel a jegyeknek és a vizsgáknak sincs általában értelmük. De akkor meg iskolába is minek járunk?
Meg ne is haragudj, de egy nyár alatt senki nem tud felkészülni egy nyelvvizsgára (mármint nulláról).
Áruld már el, kérlek, hol kaptál középfokú nyelvvizsgát!
U.i.: Nem akarlak meggyőzni semmiről.
Elfogadom, hogy neked az a véleményed, hogy a nyelvvizsga haszontalan.
-
válasz
GreenGoblin #4268 üzenetére
Ne nyelvvizsga szintre gondolj B1-C1 ig vannak feladatok akinek felsőfokja van az 90% környékere csinálta .
Én németet tanultam ált- közep suliban és akkor még nem minden angolul ömlött internet se volt otthon sokáig tanyán nőttem fel így vedd az angolom. Németül meg se tudok mukkani kis túlzással. -
arcsin
senior tag
Nekem tavaly januárban lett meg az abszolutóriumom (Bsc). Befizettem az online iTolc-os nyelvvizsga díját márciusra, mit sem sejtve a közelgő pandémiáról. Amikor bejelentették hogy nyelvvizsga nélkül is megkapom a diplomát, sem különösen zavartattam magam. Visszakérhettem volna a vizsgadíjat, lett volna diplomám is, win-win.
Igaz, 2 hónapot csúszott a vizsga időpontja, ha jól emlékszem, de elmentem, megcsináltam. Magam miatt. Így is vissza kaptam a pénzemet, csak az államkincstártól, plusz lett egy b2 komplexem, ez egy jobb win-win szituáció volt.Magabiztosságot adott pld levélírásban, de úgy általánosságban is hozzám tett. Pár nyelvtani dolgot is bátrabban használok azóta szóban.
-
GreenGoblin
őstag
Csak az én példám tudom felhozni. Ha egy skóttal, írrel, walesi emberrel kell beszélned akkor a hajadra kenheted a papírt. Legtöbbször maguk az angolok nem értik ezeket a népeket nem hogy mi. Nekem volt kollégám mind közül amit fent felsoroltam. Tudom miről beszélek hidd el.
Amúgy nekem egy nyár volt az a felkészülés a nyelvizsgára szóval annyira nem kellett dolgoznom érte. Viszont csak angolul néztem/zek filmeket, sorozatokat angol felirattal ami azért sokat számított. -
b0bcat
addikt
válasz
GreenGoblin #4268 üzenetére
Ezzel nem értek egyet.
Rengeteget kell dolgozni ahhoz, hogy valaki nyelvvizsgát szerezzen. Persze a nyelvvizsga arra nem biztosíték, hogy a tulajdonosa tökéletesen magabiztosan tudja használni a nyelvet, ahogyan az is igaz, hogy nyelvvizsga nélkül is beszélhet nagyon jól valaki egy idegen nyelvet, de nagyon károsnak tartom azt a közvélekedést, hogy a nyelvvizsga csak porfogó.
-
Heti 2*1 óra angol tanár
Napi 2 óra plusz angol tanulás
Holnap szaknyelvi vizsga
Szaknyelv kifejezések fogalmak még kicsit gyengék de már egyszer megcsináltam ezt a vizsgát remélem menni fog. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4256 üzenetére
De, ül a poén. A diszpécser csak nyugtáz, de szó szerint a mondata azt jelenti, hogy csinálja a rendőr is azt, amit lát.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4252 üzenetére
A "Copy that." nem jelenti azt, hogy "ismételd meg". Azt jelenti, hogy "vettem az adást, megértettem". (Gyakorlatilag: "I copy that.", csak az "I"-t nem mondom.)
Ha megerősítést kér az üzenő fél, akkor azt mondja: "Do you copy?".
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
lumpy92 #4253 üzenetére
Erre gondoltam én is, hogy aki a humort kitalálta, nemigen angol, vagy éppen, hogy az?
Mondjuk magyarra konvertálva:
A rendőr elküldi a feleségét, hogy vegyen neki cigarettát mondjuk, csak telefonáljon vissza, hogy milyen márka van.
- Lucky Strike van - mondja a feleség a telefonba.
- Vettem -mondja a rendőr.
- Jó, akkor én nem veszek - mondja a feleség... -
lumpy92
aktív tag
válasz
philoxenia #4252 üzenetére
SZerintem gyakrabban jelenti azt, hogy "vettem". F1-ben is ha rádióznak a pilótának, az vissza szokott szólni, hogy "COPY", tehát vette az üzenetet. Ha úgy szól vissza, hogy copy that, akkor is ezt jelenti.
Ismétlést nem lenne jobb a "repeat"-el kérni? -
philoxenia
MODERÁTOR
Ez csak nekem nem vicces?
A Copy that a webfordító szerint "vettem". Nem azt jelenti, hogy "ismételje meg" -
philoxenia
MODERÁTOR
Húsz/harminc éve még sokkal nehezebb volt angolul tanulni, nem is beszélve a rendszerváltás előttről. Most rengeteg a lehetőség, csak rá kell szánnod magad. Azonban, mint szó volt már róla, nem "megtanulni" kell angolul, hanem tanulni. Minden nap egy kicsit, ha minden nap csak egy új szót tanulsz meg, az tíz év alatt használható szókincs. Persze az alapok nemigen ragadnak rá az emberre, néha kell tanulva tanulni is. Ugyanúgy mint a magyart. Belegondolva, amit idegen nyelvi környezetben "rád ragasztva" tanulsz meg, olyan nyelvi szintet eredményezhet kb. mint azok a Facebook-os screenshotok, amiket a Vicces képek topikban látni időnként...
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Gyúrósok ide!
- Jellyfin, Emby, Stream.io, Plesk Streaming platform
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest