- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen monitort vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz krealon #7635 üzenetére
Köszi,de ez nem jó,már próbáltam,sehogy se ismeri fel,se simple cable se smart cable módban amúgy egy projecten dolgozomva kábelt illetően kiváncsi leszek jó lesz-e,amúgy ma is szétkaptam a jószágom,na kiderült miért nem jó a rajz amit találtam,a rajz rev.8 a panel ami nekem benne van az rev.5,de megtaláltam a rajzon szereplő IC18 jelölésű ic számát,UCN 5821A, ezért köszönet jár az ukránoknak,mert olyan oldalon találtam
-
tornas
őstag
válasz krealon #7575 üzenetére
A túlfeszvédelem legfontosabb eleme a varisztor, ami ugyebár a fázis és a nulla ("föld") között feszít. Vagyis ha beüt a túlfesz, akkor a varisztor a paramétereinek megfelelő mennyiségű energiát el fogja tudni nyelni. Amikor a varisztor működésbe lép túlfesznél, gyakorlatilag a földelési ellenállásnál is kisebb az ellenállása, és ez kell ahhoz, hogy minél többet eltudjon nyelni a túlfeszből. Nem elsődleges, hogy a túlfesz a föld irányába távozzon, hanem hogy minél több eldisszipálódjon a varisztoron. Ami pedig a varisztor túlfesz-elnyelő "képességét" befolyásolja az a varisztor mérete (a megszólalási feszen kívül), ami egyben megadja, hogy mennyi energiát tud elnyelni. Minél nagyobb a varisztor "disk" mérete, annál nagyobb energiájú túlfeszt tud elnyelni.
"A negyszog jelnel a gondot szerintem az okozhatja, hogy tap bemeneten levo induktiv es kapacitiv komponenseket nem lehet az osszes felharmonikusra illesztette tenni, igy az UPS-sel rezgokor johet letre, ami tulfeszultseget okozhat, amitol a tulfeszvedos eloszto rovidzarba mehet, amitol az UPS tulterhelodik es lekapcsol."
A túlfeszvédős elosztóban legtöbbször csak varisztor és esetleg EMI / RFI szűrők van(nak). Ezek a komponensek megtalálhatók a PC tápjában is. Ha az UPS után nem túlfeszvédős elosztót, hanem egy mezeit rakunk be, akkor a tápban lévő varisztor fog elpukkanni csak azért mert kvázi-szinuszos UPS-re van kötve a PC (tápja), leírásod szerint ?!?! Ez szerintem így ebben a formában nem állja meg a helyét, lévén, hogy elég sokan használják a kvázi-szinuszos UPS-eket APFC-s táppal szerelt PC-kkel (és sok egyéb mással is), minden gond nélkül.
"De azt is szamitasba veendo, hogy a vedofold nem 0 ellenallasu kabelen van bekotve, igy a vedofold potencialja megvaltozhat, ami masodlagos hataskent karosithatja az elekromos eszkozoket."
A földpotenciált gyakorlatilag az eszközökben lévő földkábelek forrasztásai illetve a kontaktusok határozzák meg. Mivel általában ezek rendben szoktak lenni, ezért nemigen látom valószínűségét annak, hogy a földpotenciál megváltozzon jelen esetben.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
didyman
őstag
válasz krealon #7573 üzenetére
De hogy fordulhat ott elő magasabb feszültség, ha az már védett oldal? Ha az UPS előtt alakul ki magasabb feszültség, két dolog történhet: Az UPS-ben lévő varisztor elmegy zárlatba, ésvagy az UPS átkapcsol telepes ellátásra. Nyilván-hülyeség utána rakni túlfeszvédős elosztót, mert a vonali esemény során az is megszólalHAT, és mert inkább az UPS-t is védjük úgy, hogy elé van kötve, de te a négyszögjelet vetted górcső alá indoklásodban, továbbra is azt kérdezem, hogy mi köze hozzá, hogy alakulhatna ki ott magasabb csúcsfeszültség?
szerk. Hagyjuk a négyszög jelet, ez a kérdésem alapja: "A vedett korbe (UPS kimeneti oldal betettel egy eszkozt (tulfeszvedo eloszto), ahol szinten tulfeszultseg lephet fel."-Éspedig, hogyan lehetséges ez, mi történik ilyenkor? A tápegység túlfeszvédelme megszólal, zárlatba vonul.[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
válasz krealon #7568 üzenetére
Miért léphetne ott fel túlfesz? Az előbb is beraktál egy ábrát a négyszögjelről: De ettől miért lenne ott túlfesz? Valójában a négyszöges kimenet alacsonyabb csúcsértéket (azonos effektív) fog jelenteni, mint a szinuszos. Hogy a viharba lenne ott olyan túlfesz, amit az elosztó megérezne? Ha így lenne, a jobb tápegységek bemenetén lévő varisztorok is rendszeresen megszólalnának UPS akkus üzemben..
-
veterán
válasz krealon #7568 üzenetére
Köszönöm mindkettőtök segítségét.
Akkor ha jól olvasom a következő dolgokat tegyem meg.
Konnektorból húzzam ki a hosszabbítót, majd a helyére dugjam be az APC túlfeszvédős elosztót. És ebbe dugjam bele a szünetmentest. Illetve akkor a koax átvezetés meg minden maradhat a túlfeszvédőbe, csak annyi hogy a ups az elosztóból kapja az áramot.
Közbe igen, így utólag belegondolva, nem túlzottan jó ahogy meg van csinálva az áramellátás. Mert ha a túlfeszvédős elosztó nem tudja megfogni a nagy feszt, akkor az a ups fele továbbmegy. És mivel a plussz feszt, nem a konnektorból kapja, hanem a rácsatlakoztatott kábelből, így meg lehet szívni.
Akkor egy sima T-vel elosztom a modem akksis csatiját, és akkor a NAS sem marad áram nélkül.
*Ropi*
Bőven belefér a NAS, mert olyan 15-20w körül eszik maximum.
iPhone 16 Pro Max
-
didyman
őstag
válasz krealon #6981 üzenetére
Az a wiki-cikk elég furát ír a vonali interaktívokról, illetve az AVR-ről. Ilyen trafóleágazást kapcsolgatós tünetmentest nem is tudom, mikor láttam utoljára, már 15 éve is inkább elektronikusan húzták-tolták a feszültséget, ha szükséges volt.
-
Teasüti
nagyúr
válasz krealon #6978 üzenetére
Mi a ráció abban, hogy közönséges soros port helyett mást épít be a gyártó?
Na de akkor mi az a smart slot és hol van?Amúgy ez a SUA sorozat ez egész pontosan milyen topológiával bír?
Olvastam, hogy a vonal interaktív eltérő jelentéssel bírhat a régi és új értelmében.
Vagyis a régi értelemben vett vonal interaktív mai megfogalmazásban "online".
De mivel ezek az APC-k nem mai darabok, ezért kérdezem, hogy akkor ezek a legjobb elvi felépítésű online topológiával működnek?Más: ha veszek még egy ilyen túlfeszvédőt is az UPS elé és ezen vezetem keresztül az ADSL vonalat, akkor gondolom semmi teendőm nincs azzal a TVSS gnd-vel, ugye?
Vagy még mindig nem látom a gyakorlati részét a funkciójának.
Talán egyes készülékek burkolatán szintén van egy ilyen földelési pont, amit össze kellene kötni az UPS ezen pontjával - ha UPS-re van kötve a készülék?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz krealon #6967 üzenetére
Értem a lényeget, de elsősorban arra akartam célozni, hogy a kimeneti oldalt tovább lehet osztani tetszőleges számú alzatra, nem?
Vagyis teljesen mindegy mennyi(re kevés) kimenet van rajta, ha úgy osztom, ahogy akarom.
Utánaolvasva amúgy sem hinném, hogy sok haszna lenne a D vagy IV. osztályú túlfeszvédelemnek; nem vagyok meggyőződve róla, hogy lenne itthon II. és III. osztályú védelem.
UPS-nek nem pont az az egyik feladata, hogy megvédjen az ingadozástól?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz krealon #6952 üzenetére
Olyat lehet, hogy ha a szobám berendezései egy aljzatról működnek, akkor erre az egy fali csatlakozóra dugom a szünetmentest, majd a szünetmentesre dugom a hálózati (túlfesz. védelmes) elosztót?
Tudom, gyártói ajánlás szerint elvileg ez nem okés, de az okát nem tudom. Fizikailag sztem teljesen mindegy, hogy egy fogyasztó van az output-on, vagy több, nem?Jah igen, és akkor az előző hsz-emhez még egy kikötés:
Normál hálózati aljzatok legyenek a kimenetek a szünetmentesen, ne ilyen PC-s tápcsatlakozók![ Szerkesztve ]
-
Xantor
tag
válasz krealon #6940 üzenetére
Tegyük fel, hogy épp játszok és ~320W-tot fogyaszt a gép úgy, hogy a monitor nincs rákötve a szünetmentesre. Ha ekkor kapok egy áramszünetet és egyből benyomom a bekapcs gombot röviden, hogy a lehető leggyorsabban leállítsam a gépet, akkor ezt a kb. 5-10 másodperces túlterheltséget elviselné a szünetmentes vagy lekapcsolna egyből a gép, mert túllépi a max. kimeneti teljesítményt? Esetleg milyen rosszabb dolog következhet még be?
A józan ész olyan ritka manapság, hogy lassan a "szuper erő" kategóriájába sorolható...
-
Proci85
senior tag
-
frpeter
Topikgazda
válasz krealon #6902 üzenetére
Back-UPS 350-es például, bár a NAS kezelés kérdéses, de USB van rajta.
APC Back-UPS 350EI / CSUPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
sgery
őstag
válasz krealon #6902 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, ez alapján nézek akkor valamit
Házon belül van a kapcsoló de a bejáratnál tökéletesen elérhetö helyen... Az erre kötött riasztó bonyolultabb, mint ha csak simán a kamera riaszt, hogy valaki vigyorog a projektorommal a kezében
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
didyman
őstag
válasz krealon #6585 üzenetére
A túlfeszvédők klasszikusan passzív, ritkábban aktív (triak viszi zárlatba a kört) eszközök, 3 lépcsős határolással, normál üzemben transzparens működéssel. Arra vagyok kíváncsi, hogy szerinted ebben miként okoz az UPS számára bármilyen terhelést, üzemzavart, hiszen bármilyen felharmonikus esetén sem keletkezik akkora tüske, ami bármit is megszólaltatna-ha így lenne, a jellemzően destruktív védelem hamar tudatná és nem az UPS üzemszerű túlterhelésével, hanem rövidzárral, megszakítással. Normál üzemben sem a jelalak, sem annak fázisa nem okozhat ezeknél bármilyen ráhatást a terhelés jellegére, nem szólhat bele az üzemelésbe, ez alapvető jellemzőjük. Más kérdés, hogy ahogy írod, nem sok értelme van UPS utánra rakni, de az indoklás így nem tűnik kereknek.
Egyébként válaszodban a tápegységről beszélsz, mint forrásról, ezt megint nem értem, nem erről beszéltünk. Az akítav PFC-s régebbi tápok túlfeszvédő elosztó nélkül is lerántják a kváziszinuszos UPS-ek egy részét.[ Szerkesztve ]
-
Rundll32
tag
válasz krealon #6585 üzenetére
Srácok véleményt szeretnék kérni !
Van egy Line interaktív, kvázi szinuszos szünetmentesem PowerWalker 850VA.
Megmértem a gépem fogyasztását alapjáraton 100 watt körül fogyaszt. Ma ráértem próbálgatni kicsit a szünetmentes, szimulált áramszünetnél kb 3 és fél percet bírt a gép, a fent említett 100 Wattos fogyasztás mellett, szerintetek ez a hidalási idő elfogadható ?
Egy XFX 550 Pro tápom van.köszi előre is !
Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!
-
canniball
nagyúr
-
canniball
nagyúr
válasz krealon #6083 üzenetére
A hangjelzés nincs kikapcsolva, áramszünet nem volt, a ups nincs a gépre kötve és az akksik is rendben vannak (egy kb. egy hónapja történt "áramszünet-teszt" alapján).
Ezek szerint a kétheti teszt lesz a válasz, erről nem tudtam. Köszi!https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
canniball
nagyúr
válasz krealon #6077 üzenetére
Egy dolog kimaradt: úgy tudom az újabb windózok (Vista óta) asztali gép esetén alvás néven alapértemezetten a hibrid alvást alkalmazzák.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Alpine66
csendes tag
válasz krealon #6077 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, nálam akkor csak a hibernálás jöhet szóba, mert itt a leállítás is adatvesztéssel jár mert futó programról van szó.
A gép 110W-ot fogyaszt, ezt a tápot néztem ki:
EATON E-Series NV 800H UPS ehhez adnak egy winpower nevű programot is, gondolom azzal lehet beállítani akkor hogy hibernáljon vagy leállítson.Akkor ez jó lesz szerintetek?
-
Alpine66
csendes tag
válasz krealon #6074 üzenetére
Értem, felébreszteni nem tudja, tiszta sor. De bealtatni/hibernálni (a kettő között van különbség ?) tudja nem? Mert ha a sleep gombot megnyomom és után kihúzom a gépet, majd vissza dugom, utána elindul minden ahogyan volt, nincs adatvesztés. Nekem az lenne a lényeg, hogy tudja hibernálni, nem akarom x percig bekapcsolva hagyni, mert nem vagyok a gép mellett és nem tudnám rendesen leállítani ha baj van.
-
Sátán44
addikt
válasz krealon #5731 üzenetére
Akkor ajánlj mást 30k értékben a fent felsoroltak lennének rákötve. Ha az előző nem, akkor egy ilyenben gondolkodnék APC Smart UPS BE700-GR, csak 500W körüli kellene.
[ Szerkesztve ]
Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)
-
C^^
őstag
válasz krealon #5688 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, mindenképp új, garanciális megoldás jöhetne szóba.
A kulcsrakész megoldás alatt címszavakban/dióhéjban mit értesz?
Az automata leállítást gondolom egy gép esetén meg lehet gyári szoftverrel oldani, a többi gépet pedig scriptelgetéssel, viszont az elindítás a macerásabb. Erre milyen megoldások adódnak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Opel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrotik routerek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- Steam topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik