- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jackson01
csendes tag
Sziasztok
APC Smart 1000VA SU-sorozat
Azt szeretném kérdezni hogy ha nincs bedugva a hálózati áramba, akkor hogyan lehet bekapcsolni hogy az aksikról menjen. Mert úgy nekem nem sikerült. Ha bedugom a konektorba be lehet kapcsolni és át is kapcsol az aksikra ha nincs áram, de ha kikapcsolt állapotban van nem tudom bekapcsolni ha nincs hálózati áram. Tud valaki nekem ebben segíteni? A másik szünetmentesemet simán be lehet kapcsolni akkor is ha nincs hálózati áram.Üdv Mindenkinek!
-
nyunyu
félisten
Kerdesem lenne a szakikhoz:
Adott egy szogletes IBM pofazmannyal ellatott APC SUA1000I.Januarban tettem bele 2x12Ah-t (ekkora van benne gyarilag), de azota most volt a masodik, fel keruletet erinto aramszunet, amit az Elmu atlagosan 40 perc alatt haritott el, szunetmentesem meg "csak" 22 percig birja a gepet+erositot+32"-es TVt.
Teljesitmenyevel nincs bajom, de jo lenne valami combosabb akkus uzemido.
Mekkora akkut bir kezelni az elektronikaja, hany Ah kotheto ra?
-
mr_ricsi
veterán
Aludtam rá egyet.
Amennyire kiderült, hogy mire is van szükséged, én 2 USB-s UPS-sel oldanám meg a problémát.
Egy UPS-t a PC-nek, ez pár perc áramszünet után leállítja a gépet.A két NASnak egy közös UPS-t, kommunikáció nélkül. A switch-et nem tenném az UPS-re, ezért áramszünetkor minden LAN adatátvitel megszakad, munka nélkül viszont a NASok pár perc múlva leállítanák a HDD-iket. Így az áramfelvételük lecsökken darabonként 10W körülire, amit egy komolyabb akkuval felszerelt UPS még órákig képes táplálni. Ha ezalatt sem jön vissza az áram, akkor végül az UPS és a NASok leállnak, de alvó vinyók mellett nincs kommunikáció, ezért nem sérülhetnek az adatok sem.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Mauddip #4393 üzenetére
"mi alapján kell számolni, hogy kb mekkora kell nekem?!"
Ha nálad ilyen rossz a hálózat, akkor kettős-konverziós UPS kell, és nem csak a gépedet, hanem az perifériákat is érdemes lenne rákötni. Egy ilyen UPS eleve nem olcsó, a perifériák miatt még nagy teljesítményűre is van szükség, ami még drágább.
Ezeknél az UPS-eknél a hálózati feszt állandóan egyenárammá alakítják, majd azt vissza 230V-ra. A dupla átalakítás miatt rossz a hatásfoka, tehát jelentősen megnő a konfigod áramfogyasztása. És arra is számítanod kell, hogy ilyen UPS-ekben gyakrabban kell az akkukat cserélni.
Az UPS teljesítményét pedig a teljes konfigod fogyasztásához kell választani.Elméletileg jó lenne neked egy Line-interactive UPS is, ami elméletileg kijavítja a hálózati feszültség hibáit. De gyártója válogatja, hogy ez mennyire működik a gyakorlatban, ha csak egy zavarszűrőt raktak bele, az nem segít a túl alacsony feszültség esetén.
Ha a géped és a perifériák tápjai olyanok, hogy 110-240V-ról átkapcsolás nélkül képesek működni, akkor választhatsz ilyen UPS-t is."Otthon elég rosszak már a vezetékek, főleg, ha 3fázisú szivattyú , vagy a hegesztő is megy, aztán valószínűleg ezért ment tönkre az előző tápegységem és vitte magával az alaplapot + videókártyát."
Én ezt nem hiszem. Milyen márkájú volt a tápod, és a földelés rendesen megvan-e a konnektorban, ill. az elosztóban? -
Mauddip
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy szünetmentes tápot a gépemhez otthonra, de új vagyok a témában és nem értem, hogy mi alapján kell számolni, hogy kb mekkora kell nekem?! Otthon elég rosszak már a vezetékek, főleg, ha 3fázisú szivattyú , vagy a hegesztő is megy, aztán valószínűleg ezért ment tönkre az előző tápegységem és vitte magával az alaplapot + videókártyát. Nem szeretnék újra ebbe a hibába esni, és szeretném, ha ajánlanátok nekem egy jó, megbízható, és remélem hosszú életű szünetmentes tápot. Olyan 15-20 körüli összegben gondolkodom. Nem tudom létezik-e olyan, hogy mondjuk akkor már nem csak magát a gépet kössem rá, hanem a monitort is...?
Az adatlapomon látszik a configom, ha tudnátok segíteni a választásban, nagyon megköszönném!Üdv
-
mr_ricsi
veterán
"Mindkét Synology összekapcsolható UPS-el.
A kérdés hogy hogyan oldható meg 1db-al?"
Olyan UPS-re van szükség hozzá, ami LAN-ra köthető, van benne egy UPS szerver, és támogatják a Synology-k.
Az USB 1db eszközt tud összekötni egy másik eszközzel, tehát USB-s UPS-ből kell 3 db, mindegyik eszközhöz 1-1. -
Dean
tag
válasz
mr_ricsi #4388 üzenetére
Konkrétan ez lenne a felállás:
Switch
PC
Synology 1511+
Synology 410Mindkét Synology összekapcsolható UPS-el.
A kérdés hogy hogyan oldható meg 1db-al?"Az UPS-sel összedrótozott PC átkommunikál a másikra, leállítja, aztán pedig saját magát is."
Ez jól hangzik!"De eleve 2 PC-s rendszerben már nem ilyen személyi UPS-ekben kellene gondolkodni."
De akkor miben? (valami űber drága cuccban? Generátor?
)
-
mr_ricsi
veterán
"Máshogy: ha pl. van 2 PC egy UPS-en, hogyan oldható meg, hogy mind a kettő kikapcsoljon?"
Az UPS-sel összedrótozott PC átkommunikál a másikra, leállítja, aztán pedig saját magát is.
De eleve 2 PC-s rendszerben már nem ilyen személyi UPS-ekben kellene gondolkodni."A NAS szervernek van saját tápja nem az USB-ről veszi az áramot csak kommunikál."
Ezt valahogy sejtettem...
Nem ír olyat a kezelésije, hogy külső adattárolókkal és esetleg nyomtatókkal tud USB-n kommunikálni? Szünetmentest említenek? -
mr_ricsi
veterán
"Van rajta USB csatlakozás amivel összekötöm a "fontosabbik" NAS-el (áram ki - szerver lekapcs. - áram be - szerver bekapcs.)."
Így nem fog működni.
Az UPS USB-je nem hub, nem lehet rajta +5V fesz. Az UPS USB-jét a PC fogadja, és egymás között megbeszélik az automatikus kikapcsolást."De mi van a másik két eszközzel? Ha rövid az áramkimaradás kibírják, ha nem egyszer csak elfogy az áram és annyi?"
Így van."Megoldható-e hogy minden kikapcsoljon "szabályosan" (visszakapcsolás manuálisan is megfelelő)?"
Ha Linux guru vagy, és megmoddolod a NASok firmware-ét... -
mr_ricsi
veterán
"Az egész házban csak ott tette tönkre a készülékek egy részét, ahol APC ES 550 VA részben szünetmentes részben csak túlfeszültségvédős elosztóra voltak kötve."
Le kellene ellenőrizni a konnektor földelésének a meglétét, mert túlfeszvédők arra fele küldenék el a felesleges energiát."Lehetséges kártérítést kérni a cégtől, elküldeni nekik az eszközt hogy ugyan vizsgálják már meg,miért is történhetett mindez?"
Igen. -
drpele
senior tag
Sziasztok!
Olyan elosztóra volna szükségem, aminek a betápja trapéz dugós, tehát szünetmentes tápegységre köthető. A barkácsolás nem alternatíva.
Kérlek Benneteket ajánljatok webshopot, ahol ilyet be lehet szerezni. -
mutyi
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Hétvégén vihar volt és becsapott a villám. Az egész házban csak ott tette tönkre a készülékek egy részét, ahol APC ES 550 VA részben szünetmentes részben csak túlfeszültségvédős elosztóra voltak kötve.
Így tönkrement a tápegység, alaplap, az adsl modem és a 5.1-es hangfal (már másodjára csapott bele)Szóval az iránt érdeklődnék, hogyan lehetséges ez, hisz az lenne a feladata,hogy levezesse a túlfeszkót és megvédje a rádugott készülékeket.
Természetesen azóta kipróbáltam minden egyes csatlakozóját az UPS-nek és működik, szóval gyakorlatilag átengedte saját magán a feszültséget.
Lehetséges kártérítést kérni a cégtől, elküldeni nekik az eszközt hogy ugyan vizsgálják már meg,miért is történhetett mindez?
Minden hasznos hozzászólást előre is köszönök! -
Dean
tag
Sziasztok!
Keresgélek a témában de rengeteg a hozzászólás és nem lelem a választ a kérdésemre.
Szeretnék egy UPS-t mert gyakori az áramkimaradás sokszor 2-3 perc.
3 eszközt csatlakoztatnék PC, + 2db Synology NAS.Ezt néztem ki:
Back-UPS Pro 550Van rajta USB csatlakozás amivel összekötöm a "fontosabbik" NAS-el (áram ki - szerver lekapcs. - áram be - szerver bekapcs.).
De mi van a másik két eszközzel? Ha rövid az áramkimaradás kibírják, ha nem egyszer csak elfogy az áram és annyi?
Megoldható-e hogy minden kikapcsoljon "szabályosan" (visszakapcsolás manuálisan is megfelelő)?
Válaszokat előre is köszönöm: dean
-
OceanStorm
tag
Sziasztok. Pont ma volt felénk egy áramszünet, és hát rosszul érintett a dolog mikor elsötétült a monitor, végülis egy áramszünet sose jókor jön.
Tehát egy olyan tápra volna szükségem, ami még 5 percig kb. képes ellátni a gépem áramkimaradás esetén, továbbá ne legyen egy utolsó kínai hulladék ami előbb okoz bajt mint egy áramszünet, ennyi lenne a kikötésem.
A konfigom: Chieftec CFT 650 táp, Asus P7P55D-E PRO alaplap, Intel i5 760 processzor, 4gb ram, Asus EAH6870 vga, és egy Samsung B2230W monitor. Néztem az APC tápokat, de 50-60 rongy az nagyon sok egy normális tápért, továbbá mint írtam, annyi ideig kéne még biztosítson áramot míg mindenből kilépek és lekapcsolom a gépet.
-
petrusz82
aktív tag
Sziasztok!
Van egy infosec típusú (offline) szünetmentesem. Ha áramszünet van, akkor a gép lekapcsolása után pontosan 5 perccel a szünetmentes kikapcsol. Szoftveresen nincs rákötve a gépre. A lényeg, hogy a szünetmentes terhelés nélkül lekapcsolja magát 5 perc után. Beállítási lehetőség ennek megakadályozására sincsen, még szoftveresen sem. Egy ugyanilyen márkájú, de szinuszos szünetmentes szintén ezt produkálja, csak ott a kikapcsolása pontosan 10 perc. Erről üzemel egy csomó induktív fogyasztó (router, hifi, nyomatók, NAS, scanner), ezek nem jelentenek elég terhelést, és kikapcsol. Megoldottam úgy, hogy bekötöttem egy relét, ami + 30watt terhelést kapcsol a szünetmentesre áramszünet esetén. Ugyanis nem jó, hogy elveszi ezen fogyasztókról az áramot, mert mindent újra be kell állítani. A relés műterheléses dolgon kívül lehet -e valamit tenni, hogy a szünetmentes ne kapcsolja le magát, hanem bírja, amíg csak tudja. Egy ilyen kikapcsoláskor probléma, hogy amikor újra visszakapcsolom az áramot, és a számítógép áram alá kerül, gyakran levágja a lakás kismegszakítóját.
Tehát mit lehetne tenni a relés megoldáson kívül? Köszönöm.
-
szeva000
addikt
válasz
JackFeryll #4375 üzenetére
nah erre toljál minyimum egy használt 700-as apc-t,amiben még kissé komolyabb akkuk is vannak.azzal is kijössz kb 15-ből.
-
mno
tag
válasz
JackFeryll #4375 üzenetére
szia!
PCM 600as max 360wattal terhelhető, azt símán átléped egy erős játékgéppel terhelés alatt. Bár nem írtad milyen konfigod van, annyit valóságban talán nem vesz fel proci és vga amit írsz, de ott vannak egyéb cuccok, meg monitor, 360W kevés lesz. üdv
-
JackFeryll
őstag
Üdv!
Szeretnék az új gépem mellé venni valami olcsó szünetmentes tápot, azért, hogy kisebb feszültségingadozások, rövid áramkimaradások esetén ne szálljon el a gép.
A gép fogyasztásáról csak azt tudom, hogy a proci maximális terhelés mellett 180W-ot, a videókártya kb 250-260W-ot. (maximális terhelés mellett)
Ezen kívül van benne egy 1 HDD, 1 SSD, proci hűtő, 3 venti, 1 ODDA keret 15 ezer forint.
Én ezt néztem ki magamnak : POWERCOM Black Knight 600VA USB
(UPS-em nem volt még, így nem is értek hozzá)
Ha tudtok ennél jobbat az kereten belül kb akkor örülnék ha megírnátok.
Illetve azt is, hogy hány percig húznám ki vele. -
Zsolti23
tag
Üdv mindenkinek
Nem tudja valami véletlen hogy a laptop adaptert rá lehet kötni szünetmentesre???
-
canniball
nagyúr
-
szeva000
addikt
Nah,először is...ezek a legutolsó védelmek.Először a szolgáltató általi védelem él,azután jön a B-C típusú védelem,ami villámnál nagyon hasznos.Ezek meg a végpontokon.Talán úgy lesz egy komolyabb villám ellen esélyed.
Én a DEHN típust használom az óránál,azután egy 3000J-os APC elosztó és utána a UPS.
Node egy ilyen túlfesz levezetőre számolj beépítéssel kb 50rugót...
-
Jimy83
aktív tag
Üdv
Olyan kérdésem lenne hogy egy ilyen : [link]
nyújtana védelmet túlfeszültség ellen , illetve villámcsapás esetén ?
Mennyire megbízható , vagy érdemesebb valami komolyabbra beruházni ? -
Köszi a választ mindkettőtöknek.
Pár dolgot pontosítok:
- a gép összfogyazstása a 300W, áramkimaradáskor úgyis lelövöm a rendert, vagy a konvertálást. Így 150W körül fogyasztana a gép.
- 8-10 perc mentési idővel kell számolni, annyi még a render után lassan magáhoztérő rendszernél is elég
- 20k alatt gondolkodom. Ha ez alatt nem tudok jó vételt, akkor még olcsóbb kategóriát váalsztok, ha létezik ilyen, és akkor csak 1-2 perc áthidalása lesz a cél, a hosszabb kimaradások esetén bevállalom a nem szabályos poweroff-ot.Ezek mennyiben változtatnak a felálláson?
Köszi!
-
mno
tag
300W fogyasztás, ha tényleg mérve pontosan 300W, azt SUA vagy SU 1000essel lehet 25 percig áthidalni ami 2x12AH. Ha megelégszel 12perccel, annyit tud SU-SUA 700-750 ami 2x7AH-val van szerelve. Más gyártókkal, tipusokkal vigyázz, mert lehet hogy 1000VA van ráírva, és bírja is mondjuk 600-650Wattot, de lehet hogy csak egy db gagyi 9AH akku van benne, amivel annyit megy el hogy elmentesz és kikapcsolsz gyorsan
Azt hogy leállítsák gépet szabályosan, manapság majdnem mindegyik tudja.
APC Smartoknál 700-750-1000 környékén 20-25W önfogyasztást mérek, többi tipusnál sem hiszem hogy kiugróan kisebb vagy nagyobb lenne.
4-5évente kell akkut cserélni ha jó minőségű (pl: Yusas,CSB, Panasonic) kerül bele, és kalibrálást, formázást megcsinálják akkucserénél. -
nyunyu
félisten
300W osszfogyasztast 20 percig nem uszod meg 2x12Ah akkuval mukodo UPS alatt.
APC-bol SU(A)1000I, BR1500I johet szoba, kisebbek nem birnak ennyit.
Mas markak "1000VA"-s szunetmenteseit inkabb hagyjuk, azokban joval kevesebb olom van.
Jut eszembe, januari 2x12Ah akkucsere fajt 18k-ba, ugy kalkulald az olcso szunetmentest...
-
Sziasztok!
Szünetmentes tápot szeretnék venni, mert mifelénk folyton elmegy az áram a legkisebb széltől is - pár másodpercre, de néha hosszabb időre is.
A cél az, hogy amint áramkimaradás van, akkor legyen még 20-25 percem mindent elrendezni, és kikapcsolni a gépet.
Nem kell órákig bírnia táp nélkül, csak a rövidebb kimaradásokat kell tudnia áthidalnia.
Egy kb. 300W nettó fogyasztású géphez lenne.Nem feltétel, de előnyös lenne, hogy ha lenne hozzá valami progi, ami pl. USB-n keresztül észlelné, hogy ha X percnél tovább tart egy kimaradás, akkor kikapcsolja a gépet - ha nem vagyok ott.
Milyen árketegóriában / típusban gondolkodjak, mire kell figyelni, mik a buktatók?
Minél olcsóbban akarom megúszni, és a lehető legkisebb plusz fogyasztással működjön.Köszi!
-
mno
tag
szia!
Milyen monitorod van? Még azt is bele kellene számolnod. Ha lcd 22-24 körüli akkor kb 1000VA-es körülit kell keresned, ami tipustól függően kb 600-700W közötti max terhelést bír, ha áthidalási időt akarod nézni akkor meg azt figyeld milyen akku van benne, pl 1000Va-es is van olyan amiben 1db 7AH vagy 9AH van, van amiben meg 2db 12AH, nem mindegy, kisebb is elbírja gépet, de csak éppen annyi ideig hogy gyorsan mentesz és szabályosan kikapcsold, utóbbiról meg elmegy akár terhelten 20 percet.
üdv
-
Jester01
veterán
válasz
Socrates #4353 üzenetére
Mivel ez egy APC egység ezért értelemszerűen az APC oldaláról lehet letölteni hozzá leírást és programot. Linuxon amúgy a "network ups tools" is viszi.
Arról meg nem hallottam, hogy egy (jól működő) UPS túltöltené az akksijait, de legalábbis te semmit nem tehetsz ellene.
-
Socrates
csendes tag
Valaki a (#4353)-ra?
-
djpety
tag
Üdv!
Az alábbi konfighoz milyen szünetmenteset ajánlanátok, ami kb 10-20 perc áthidalást nyújt (az intervallumon belül többet is mondjatok, ha tudtok)
AMD Phenom II 965 X4 Black
Gigabyte 550W SuperB
RADEON HD 5770
2 DB HDDA keret rá 20, de max 30k
A válaszokat előre is köszönöm!
-
mno
tag
válasz
DonThomasino #4354 üzenetére
szia!
Két dolog miatt is nem megfelelő számodra.
1.Olyan tápegységed van ami csak valódi szinuszos szünetmentessel működik együtt, kvázi szinuszos esetén akkura átváltás után
2.A max 210W kimeneti teljesítmény valószínű kevés, bár a konfigod nem írtad leüdv
-
DonThomasino
veterán
Nem nagyon értek a témához...
Egy ilyen szünetmentes jó a 450w os tápomhoz?
[link]
CT GPS 450 AA 101AElképzelhető, hogy ingadozik a feszültség a lakásban,
egy ilyennel megoldható a probléma?
Van ezeknek hangja?
Hogy célszerű megválasztani egy ilyen szünetmentest?Köszönöm DT
-
Socrates
csendes tag
Üdv.,
Kaptam egy régi tipusú (600LS-American Power Conversion) szünetmentes
tápegységet ami 2 darab sorbakapcsolt 12 voltos akkut igényel.
Hátul van egy COM port és egy 4-es kis kapcsoló amelyeket 0 és 1-es
állásba lehet billenteni.
Valaki mondta, hogy vigyázni kell mert hamar túltöltődnek az aksik!
Kérdésem, hogy van-e hozzá valami program amivel be lehet állitani
a paramétereket? -
erikke17
őstag
válasz
Jester01 #4350 üzenetére
Értem én tanulunk mi elektrotechnikát suliban
Akkor az a FSP EP 2000VA terhelhetősége nagy de kicsi az áthidalási ideje, a terhelhetőségéhez viszonyítva szerintem kicsi az áthidalási ideje. Nekem viszonylag nem egy nagy terhelhetőségű UPS-em van 850VA viszont nagy akku van benne 9Ah.
Áthidalásnál nem tenne kárt ups-ben egy nagyobb akku? Csak gondlom a töltés már nem egészséges neki gondolok itt egy 12Ah kapacitású akkumulátorra. Bár igy se lehet rá panaszom 8-9 perces áthidalási idő de jelenpillanatban csak 2másodpercSajna meghat az akkumulátor :-/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Apple asztali gépek
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest