Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • regvoltrossz

    tag

    válasz kovaccss #72129 üzenetére

    Mivel hasonló házban lakom és az én lakásom is ilyen vizesedős falú, saját tapasztalatom által a következőket ajánlom: legkésőbb tavasszal, a belső vakolatot le kell verni teljesen és másikat kell feltenni. Nálam ott, ahol az ablak tetejéig fel volt vizesedve, szakember cserélte a vakolatot, aki rakott a falba mindenféle vaslemezeket is keresztbe és hosszába, a többit én magam javítgatom anyagi lehetőségeim függvényében, és már egész szép javulást értem el. A szaki ilyennel csinálta:
    http://viprex.hu/vip-rex-uni
    Mivel nincs betonkeverőm, így én más megoldást kerestem és az is jó! Most télen általában akciósak szoktak lenni a falszárító vakolatok, de anélkül is olyan 2500ft körül szokott lenni egy 25 kg-os zsák. Nálam ez pl bevált:
    https://www.obi.hu/vakolatok/aquabau-szarito-vakolat-25-kg/p/2836989
    Ha mostantól kezdve minden hónapban csak egy zsákkal veszel az OBiból az kibirható és tavaszra meglesz legalább abban a szobában ahol alszol a megfelelő mennyiség. Emellé csak és kizárólag(!!!) mészfestéket szabad használni és abból bizony főleg először nem nem keveset, hogy takarjon is.
    https://www.obi.hu/specialis-festekek/kittfort-meszfestek-12-kg/p/2989614
    Ez a fajta egész jól takar, nálam ez vált be a legjobban. Amikor le van verve a vakolat, akkor a fugák közül is ki kell kaparni a habarcsot (mivel valszinűleg el van ázva könnyen kijön )amennyire csak lehetséges és legelső lépésként vastagon befolyatni, és az egész falat átkenni mésszel. A mész a legjobb fertőtlenítőszer, ami minden szart elpusztít. A főfalakba sajnos nem valószinű, de a közfalakba olyan egy sornyi magasságban lehet kátránypapírt rakni, mivel a régi ha volt is benne, már régesrég átázott.(Legutóbb 200ft-ért láttam akciósan méterét) Erre jöhet először a fugákba a falszárító habarcs, majd a falra is, de több rétegben kell feltenni, (legalább 2: először egy vékonyabb, majd a vastagabb réteg) mint a leírásban és minden réteg között meg kell várni, hogy megszáradjon. Ha kész a vakolat akkor olyan két hétig nem szabad festeni, mivel akkor szárít. Érdekes nézni, ahogy gyöngyözik majd a vakolat, és ha raksz ekkor a falra egy Madonna képet akkor még az is lehet hogy a közeli templom hívei csodatévő helyként könyvelik el a lakásod és ilyenek, de legalább az adományokból összejön annyi, hogy tudod folytatni a felújítást ;]
    Végül amikor kiszáradt, az egészet több sornyi (nekem a főfalhoz kellett 6 réteg is(!) mészfestékkel le kell festeni. Sajnos glettelni tilos! Csak meszes glettet szabad maximum használni, amit én is próbálok most felhajtani valahol, mert a kereskedelemben nem nagyon kapható. Így aztán nem lesz tükörsima a felület, ami nálam sem az, de hogy nincs dohszag (mészszag az van, de az meg tök jó illat)és hogy egy egészséges szobában alszol szerintem megér ennyit.
    Amit még hozzáfűznék, hogy nem ártana ha azzal a szomszéddal akinek a fala közös a tieddel is megegyeznél, hogy ő is cserélje le a vakolatot legalább a közös falon, mivel akkor könnyebben kiszárad, és ugye az egésznek az a lényege, hogy lélegezzen a fal méghozzá szó szerint, amihez nem árt ha mindkét oldal valóban lélegzik. Sőt amennyire lehetséges a kinti vakolatot sem ártana majd cserélni sőt! Bár ez sajna nem mindig lehetséges de nem tudom hol laksz és mik a lehetőségek ezzel kapcsolatban. Nálam nádszövet van feltéve szigetelésnek a külső oldalra, és arra a vakolat és azóta a fűtésszámlám minimális a legnagyobb hidegben is túl azon hogy valóban lélegzik a fal.
    A későbbiekre vonatkozóan az ablakaid nem tudom milyenek, de ha cseréled kizárólag fára szabad, a műanyagot ajánlgatókat meg küld el az anyjukba! :) Hogy az aljzatbeton mennyire vizesedett át azt nem tudom, de lehet azt sem árt majd később megcsinálni. Az egyik linkemben volt ilyen aljzatbeton adalék.
    Összefoglalva a régi házakban lévő lakások 99%-ának szerintem az a baja, hogy szakszerűtlenül történtek a különböző vakolat és egyéb felújítások, lefestették diszperzites festékkel, valamint gipsszel glettelték a falakat és így tovább, aztán persze hogy felvizesedik és leveri a vakolatot. Mivel pedig a fal nem lélegzik, az egész gyk. berohad és penészedik. Megoldás az hogy vissza kell térni arra a módszerre amikor az egészet építették. És amikor építették akkor bizony meszet és ilyesmiket használtak, nem műanyagot és mindenféle mű adalékokat!
    Neked meg annyi a feladatod, hogy ahogy írtam is veszel minden hónapban egy ilyen vakolatot, és tavasszal majd ígérem fizikailag is segítek!

    Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]

Új hozzászólás Aktív témák