Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Klupi01
csendes tag
Z690 Rog Strix APEX - i5 14600KF
0x125 mikrokóddal XMP tweaked beállításokkal eddig 1,25 V feszültséggel ketyegett, 0x129-el már csak 1,150 V.
R23 alatt ~400 ponttal több jött ki, mert eddig 24.400 környéke volt.
-5 fok magonként
Így folytatjuk lassan elég lesz az 1,1 V a működéshez
-
tlac
nagyúr
buildzoid letesztelte az új mikrokódot oszcilloszkóppal
[link]
az elején szépen látszik, hogy jóval magasabb VID-et kér a proci, még az előző verziónál mint kellene, aztán a végén hogy valóban van egy limit a feszültségre, szóval működik
(sajnos a videóban van egy teljesen felesleges 15 perces rész, ahol azzal szenved, hogy miért kap kevesebb pontot, mint kellene, ez átugorható)[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
Max 10% telj. csökkenés a phoronix szerint;
Intel Raptor Lake 0x129 CPU Microcode Performance Impact On Linux
https://www.phoronix.com/review/intel-raptor-lake-0x129/4"
WireGuard showed the biggest hit to performance at around 10% but then consistently across each and every one of the Python scripting benchmarks was a 6~9% hit to the performance compared to using the prior ASUS BIOS release. The Perl benchmarks also showed a similar hit to Python. Similar in scope to WireGuard, the cryptsetup cryptography benchmarks also showed hits across the board to performance. In the 100+ other benchmarks there was no measurable performance difference or just falling within the 1~3% range that may be system noise and other factors.
That's where things stand right now for my Intel Raptor Lake testing with the new 0x129 microcode. I continue exploring with more hardware and an even larger number of workloads / benchmarks."[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Kristof93
senior tag
Az, hogy az Intel mit mond lényegtelen, eddig is hazudoztak. Ha az 1.55v igaz akkor az ilyen semmilyen megoldás. A teljesítmény csökkenni fog, de nem olyan sokat és inkább a rosszabb példányoknál. (az sem semmi, hogy szerinted alacsonyabb feszültség mellett nem csökken az órajel is) A degradáció is marad, csak lassul, hogy nyerjenek időt vele. Komolytalan cég.
-
westlake
félisten
válasz Kristof93 #24 üzenetére
Az Intel leírta, hogy mi változott a 129-ben. Benne volt a postban, amit korábban linkeltem.
"The latest microcode update (0x129) will limit voltage requests above 1.55V as a preventative mitigation for processors not experiencing instability symptoms. This latest microcode update will primarily improve operating conditions for K/KF/KS processors."
Az a vélemény elég konkrét helyzetet vázolt fel, hiába kezdted úgy, hogy "lehet". Én is leírhatom, hogy "lehet, hogy az új mikrokód hatására felrobban minden processzor", utána meg már hiába védekezek a "lehet" szóval, amikor mindenki lehülyéz, nem? Az egész arról szól, hogy amit leírsz, mint eshetőség, annak mennyi a valószínűsége.[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
Kristof93
senior tag
Én felvázoltam a lehetőségeket és azon is elmélkedtem, hogy egy cpu tesztelése alapján (Jay tesztje) nem igazán tudjuk meg, hogy mit csinált az Intel. Szerintem az 1. opció a legelfogadhatóbb. Ez nem egy igen/nem kérdés, hiába kapálózol. Az előző hozzászólásban is egy feltételes kijelentést tettem.
-
westlake
félisten
válasz Kristof93 #22 üzenetére
Akkor légy szíves válaszolj arra a kérdésre igennel, vagy nemmel, amit már korábban is feltettem: szerinted az Intel kiadott egy olyan mikrokódot, aminek a hatására bizonyos darabok nem lesznek képesek a specifikációban meghatározott működési frekvenciát elérni, vagy azt tartani? Itt lényegében ezt írtad le tényként. Ha a válaszod igen, akkor várok bármilyen tapasztalaton alapuló beszámolót, ami ezt bizonyítja (nem kell, hogy a sajátod legyen). Ha pedig a válaszod nem, akkor nem értem, hogy egyáltalán miért írtad le, amit leírtál.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
Kristof93
senior tag
Nem tudom miért értetlenkedsz ennyit, annyira nem bonyolult...
Minden processzorhoz egyedi vid táblázat tartozik, a chip minőségétől függ. Ez nem tuning, ilyen gyárilag. Igor tesztelése pedig azt mutatta ki, hogy sok processzor csak káros feszültség mellett képes elérni a hirdetett frekvenciát.Ezek után olyan sok lehetősége nincs az Intelnek.
1. Csökkentik a feszültséget és a teljesítményt. A hírnevük rosszabb már úgy sem tud lenni, kapnak egy csoportos pert, pár év múlva meg fizetnek darabonként 10-20 dollárt, de csak ha feliratkoztál és jó országban élsz, az ügyvédek elviszik a nagy részét.
2. Nem oldják meg a problémát. Kicsit mókolnak llc-vel, lassabban reagál a processzor, de a degradáció marad. Lehet kibírják a garancia végéig.
3. Csökkentik a feszültséget, de a teljesítmény nagyjából marad. Ez instabilitáshoz fog vezetni, főleg a rosszabb minőségű példányoknál, de hátha a Windowst vagy a szoftvert szidja a felhasználó, a maradékot pedig kicserélik garanciában.
-
westlake
félisten
Többször megemlítette már több hozzáértő is, hogy a mikrokód frissítés nem megoldás a már meglévő instabilitási problémákra ("still happening..."). És ha az ember végiggondolja , hogy miről is szól a degradáció (és érti is valamennyire a témát), akkor rájön, hogy ez teljesen logikus is. Hardverhibát (még mindig) nem lehet szoftveresen javítani. A mikrokód frissítés azt előzheti meg (hangsúlyozottan feltételes mód), hogy a degradáció olyan szintet érjen el, ahol már instabillá válik a processzor. Szóval senkinek sem kellene meglepődnie azon, hogy a hibás darab a javított mikrokód hatására nem javult meg. Senki nem állította, hogy ennek kellene történnie, vagy hogy egyáltalán ez lenne a javítás célja.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
arabus
addikt
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
westlake
félisten
válasz Kristof93 #18 üzenetére
Leírtál valamit, ami ennél jóval bonyolultabb. Egyébként 6000 MHz a legmagasabb érték, amit az Intel említ, nem pedig 6200 Mhz. Leírsz valamit, amit szerintem végig sem gondoltál. Tekintsünk most el attól, hogy esetleg az új mikrokód hatására visszaesik a CPU-t teljesítménye néhány százalékot. Szerinted az Intel kiadott egy olyan mikrokódot, aminek a hatására bizonyos darabok nem lesznek képesek a specifikációban meghatározott működési frekvenciát elérni, vagy azt tartani. Mint tényt írtam, nem kérdésnek szántam. Lényegében ezt írtad. Szerinted egy ilyen eshetőség valószínű? Emiatt nem lenne ugyanúgy világszintű felháborodás, ahogy van az instabilitás miatt?
Play nice!
-
westlake
félisten
ASUS-nak már Z690-hez is vannak új BIOS-ai.
Play nice!
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz Kristof93 #13 üzenetére
Butaság, amit írsz. Amire te gondolsz, az már tuning. Annak semmi köze semmilyen garantált dologhoz. Itt a mikrokódról, de főleg a előre szabályozott működésről (turbo, feszültségek) van szó. Amit írsz, olyan, mintha azt mondanád, hogy az Intel úgy adta ki a mikrokódot, hogy a turbo sebességeket sem tudják tartani bizonyos példányok. Az Intelt nem kell, hogy érdekelje az, ami a maximális turbo sebességen felül történik. Az már tuning.
#14: Az oxidációs és az instabilitási probléma nem egyértelműen függenek össze. Párhuzamot lehet vonni, de ha így lenne, akkor nem lennének olyan példányok is, amiket az említett időszakon kívül gyártottak, mégis instabilak. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az oxidációs probléma és az instabilitási probléma két különböző dolog. BIOS-t mindenkinek érdemes frissítenie. Mindig. Nem viccből adják ki őket. Főleg nem current-gen rendszerekhez. Abszolút hibás berögződés az, hogy csak annak kell(ene) BIOS-t frissítenie, akinek valamit problémája van a gépével.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
Kristof93
senior tag
Lehet szilícium lottó függő lesz a teljesítmény vesztés. Ha eddig 1.6v kellett a 6ghz-ez, akkor az nem lesz meg ezután, de ha jobb példányt fogtál ki akkor kevésbé esik.
Jay tesztjében még most is ugrált 1.5v környékére, úgy hogy hosszú távon nem hiszem, hogy megoldódik a degradáció.
-
-
Dragon3000
veterán
-
westlake
félisten
Nem tudom, hogy hol láttad, de baromság.
"-30% CB-ben a 14900K. Nice."
#6: Én viszont beleírtam a sajátomba. Tudod, ami egyszer felkerül az internetre...
Akkor meg kellene néznetek még néhányszor. Abszolút nem így tesztelnék, de ez is egy összehasonlító teszt.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
rumkola
nagyúr
.
[ Szerkesztve ]
-
westlake
félisten
Már vannak ASRock BIOS-ok is.
Play nice!