Hirdetés
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Dollármilliárdokért csábított el Zuckerberg egy kínai Manust
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- Hálózati sebességre gyúrt a Minisforum új mini-munkaállomása
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Milyen házat vegyek?
- Dell notebook topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Plazma TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Johnny_vT
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Nem vitatkozni akarok, hiszen az ügyben nincs tapasztalatom. Viszont logikailag nem látom miért lenne a hirdetett járművek adatainak begyűjtése jogsértő, hiszen azok teljesen nyilvánosan publikált adatok, amiket én is, te is bármikor elérhetünk a weboldalon. A különbség, hogy nem a mobile lassú kezelőfelületét kell nyomkodni hozzá, hanem egy Excel táblát / adatbázist pörgetni.
Analógia (szerintem): mintha egy koncerten egyesével kéne mindenkitől megkérdezned, hogy milyen színű pólót hord, de ehelyett te a lelátóról összeszámolod magadnak.
A személyes adatok (mint név, telefonszám) ehhez szükségtelenek is lennének. Bár az tény, hogy valószínűleg csak egy extra lekérdezésen múlna azok kigyűjtése is, azaz a lehetőség adott rá (de ezek is nyilvánosan az oldal minden user-ének).
-
Johnny_vT
senior tag
Sziasztok!
Épp ismerkedni kezdek az SQL-lel, de mielőtt végleg elhatároznám magam, gondoltam rákérdezek itt is, hogy tényleg lenne-e értelme.
Szóval, a célom az, hogy készítsek egy nagyon-nagyon basic adatbázis lekérdező rendszert, amely különböző online weboldalakról gyűjti ki a kért információkat. Legyen az mobile.de-s autóhirdetés, Vatera, vagy hasonló hirdetési felületek. Hogy konkrétabban megfogalmazzam: elsőként mindenképp mobile.de-vel kezdeném, mert más okból ez érdekel most leginkább.
A kérdésem inkább jogi, mint technikai jellegű: ha saját erőből vagy segítséggel sikerülne összeraknom egy ilyen adatbányász kódot, azzal az adott weboldal (esetünkben mobile.de) üzemeltetőjét én jogi értelemben megkárosítom? A német adatvédelmi törvények elég szigorúak, viszont technikailag itt nem adatlopásról van szó (hiszen az információ szabadon, ingyen hozzáférhető). Ami egyedül aggályos, hogy ezzel az oldal üzemeltetését lehetővé tévő hirdetéseket kerülném meg, ugyanis a nyers adattáblákban ez nyilván nem jelenik meg.
Totalcar.hu-n volt régebben egy cikk, ahol arról írtak, hogy egy magyar srác pont ezt tette és így optimalizálta az autókeresést. A kódot természetesen a fenti okokból nem tette közzé és én sem szándékozok szándékosan szivárogtatni

Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- PH! Darts
- Battlefield 6
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Tőzsde és gazdaság
- Hardcore café
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" Ryzen 5 4680U 6magos! 16GB 512GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4077
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Már van egy kb. 340 soros Excelem, de itt és most untam meg a kézzel való feltöltését