- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen egeret válasszak?
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Projektor topic
- Powerbank topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen széket vegyek?
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
Kimerem, tenyleg, csak hirtelen egy hetet szuleimnel kell toltenunk, mert ''elraboltak'' a lanyunkat, de kiskorusaga okan mi is kenytelenek voltunk elkiserni, itt meg nincs semmin se SPDIF bemenet
A vaktesztes dologgal egyetertek, csak azt nem mindig egyszeru megcsinalni. -
PPeter
addikt
Igazad van, hülyén ls hiányosan fogalmaztam. Tudom, hogy manapság már nem divat analóg átvitellel CD-t hallgatni. Mindazonáltal már tapasztaltam olyat, hogy egy rendszerben egyértelműen lehetett hallani a más eszközök által keltett zajt, zavart, és ez nemcsak az analóg, hanem a digitális kimeneten kiadott hangban is benne volt.
-
luciferc
őstag
és kimérted a dolgot? mert fenyegettél vele
mondjuk én úgy vagyok ezzekkel a dolgokkal, hogy igazából csak a dupla vakteszteknek hiszek. mert az emberi agy már csak olyan, hogy ha ráköltök sok-sok pénzt valamire (ami egyébként tényleg jó), akkor sokkal jobbnak fogom hallani az olcsóbb megoldásnál. Ugyanígy, ha látok valamit, ami nem tökéletes (pl a digit jel négyzet alakja), akkor azt már nem is hallom olyan jónak.
Elfogadom, hogy egy bizonyos árszintig javulnak a dolgok, de fölötte..., legfeljebb néhány kiválasztottnak. szvsz. szigorúan szvsz. -
luciferc
őstag
Egy másik topikban (Bővebben: link #160-#180 környékén, pl #174) azt mondják, hogy bizony van különbség digit out és digit out között. mi erről a véleményed?
-
dabadab
titán
''Hát ha a kártyád felszedi a gép belsejéből a zajt, akkor az ugyanúgy benne lesz a digitális kimenetre küldött hangban, mint az analógban. Kivéve ha a lejátszott stream-et csak direktben átfolyatod az SPDIF kimenetre a kártyán, amikor lejátszol valami digitális cuccot (DVD-Video filmet).''
Es tudnal mondani olyan realis lehetoseget, amikor nem direktben megy ra a hang az SPDIF kimenetre, hanem tesz egy kort az analog reszeken is? Mert en nem. (Mostansag mar a CD lejatszas sem az analog osszekottetesen szokott mukodni, hanem gyakorlatilag begrabbeli a lejatszoprogram.) -
PPeter
addikt
Hát ha a kártyád felszedi a gép belsejéből a zajt, akkor az ugyanúgy benne lesz a digitális kimenetre küldött hangban, mint az analógban. Kivéve ha a lejátszott stream-et csak direktben átfolyatod az SPDIF kimenetre a kártyán, amikor lejátszol valami digitális cuccot (DVD-Video filmet). Utóbbi esetben ugyebár nincs különbség az alalapi és egy önálló hangkártya digitális kimenetének ''minősége'' között, de ha azt a hangot nézzük, amit a kártyád maga ''állít elő'', akkor bizony ott már drámaian lemaradhat az olcsó integrált kütyü.
-
Dark R
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Van egy nem túl hardveres kérdésem. Egy ac3 fájlt szeretnék lejátszani stream-ként spdif kimeneten. Milyen szoftverrel lehetséges ez? Ha ebben tudna valaki segíteni, nagyon megköszönném.
SPDIFről némi englis info: http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html -
tomcsi23
veterán
Kíremszípen!
Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen digitális kimeneten mennyire hallhatóak a rendszer által ''keltett'' zajok (billentyűzet, egér...). A mostani hangkártya analóg kimenetét felhangosítva az kellően belehallatszik (pedig, nem olyan sz@r hangkártya).
A másik kérdésem pedig az lönne, hogy van-e minőségbeli (vagy más) különbség egy alaplap digitális kimenete, illetve egy PCI-os hangkártya digitális kimenete között? -
DrGonzo22
őstag
Mi pontosan ez a spdif? van egy gépem, van benne ilyen, de még sosem használtam, sb 5.1 hangkártya van benne, akkor ez egy felesleges valami, amit csak beleraktak, vagy lehet rá szükségem? köszi
[Szerkesztve] -
Raymond
titán
''... de a passtrough beállításoknál az AC3-at nem ixelem be ,így ezt írja ki:SPDIF(AC3 Encode) ??''
Ennel a resznel bevallom elvesztettem a fonalat
A tobbihez: ha az ac3filter-ben azt allitod be kimenetnek hogy SPDIF, akkor a kartya dekodol, ha meg egy bizonyos hangszoro kombinaciot es kozben deaktivalod a kartya dekoderet az AudioHQ-ban akkor elmeletileg az ac3filter dekodol. -
zoz2000
csendes tag
Mind2-ben SPDIF-re van állítva ,de gy kérdés:Mi a különbség az AC3 filterében aközött ,hogy kikapcsolom az SPDIF-et és ugy dekódolja a filter az Ac3-as hangot vagy bekapcsolom az SPDIF-et de a passtrough beállításoknál az AC3-at nem ixelem be ,így ezt írja ki:SPDIF(AC3 Encode) ??Mert én ugy látom ,hogy elvileg ilyenkor is a filter dekódol de jobb a hang és nem akad.
A szoftverekkel pedig nem lehet gond ,mert a legujabbak vannak fent és már próbáltam ujrarakni és akkor sem lett jó.
[Szerkesztve] -
Raymond
titán
''...hogy maga a kártya AC3 dekódere dolgozzon...''
Akkor a DVD lejatszo progiban es az ac3filter-ben is allitsd a kimenetet SPDIF-re.
''de picit néha elkezd akadni a kép(alig észrevehetően)..''
Driver update: Bővebben: link
Szemely szerint a Szoftware Autoupdate-et ajanlanam, az a legkenyelmesebb.
''Azért is furcsa hogy spdifre véve más lesz a hang a filmeknél(5.1-nél),mert amugy analógra van kötve az 5.1-em...''
Mert ilyenkor az tortenik, hogy a DVD lejatszo progi tovabbkuldi a dekodolatlan jelet, igy ha az eler az ac3filter-ig es ott is SPDIF van beallitva, akkor az is tovabbkuldi, amikoris eljut az Audigy2ZS-is, az fogja es dekodolja, utana a harom analog sztereo jelet kikuldi a megfelelo hangszorokra. Roviden ennyi. -
zoz2000
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem(illetve tudatlanságom):Van egy Audigy2 Zs hangkarim és egy 5.1-es rendszer hozzá.Azt szeretném elérni vele ,hogy maga a kártya AC3 dekódere dolgozzon és ne a szoftveres.Mert ugyebár ebben van beépített AC3 dekóder..ugye?Valahogy sántít a dolog hiába próbálkozom ,valamit rosszul csinálok.AC3 filterben állítgattam..áttettem spdifre(passtrough) és olyankor ha Media player classicban Outputban System default van beállítva Direct show audionak akkor a beszédek borzasztó halkak de a háttérzajok rendes hangerőn mennek..ha pedig a Direct show audionak az Sb Audigy 2 zs-t adom meg jó lesz a hang(jobb mint mikor az ac3filter kódol sztem),de picit néha elkezd akadni a kép(alig észrevehetően)..szóval ez nekem nem világos,hogy ,hogy is van ez..Lécci segítsetek!
Azért is furcsa hogy spdifre véve más lesz a hang a filmeknél(5.1-nél),mert amugy analógra van kötve az 5.1-em...
Ez hogy lehet?
Válaszokat előre is köszi! -
Raymond
titán
Idozites kerdese megvalaszolva az fentiben gondolom
Ha tenyleg csak a digit kimenet kell akkor tenyleg csak annyit erdemes kiadni erte amenyit muszaj, csak az arkulonbseg annyira kicsi mondjuk egy Live! Bulk vagy hasznalt verzioja es egy uj digit kimenetes CMI kartya kozt hogy nincs sok ertelme annyit sporolni. De ez persze csak az en velemenyem. -
dabadab
titán
''mert gondolom a digit biteknek megfelelő ütemben kell érkezni... Hm?''
Emiatt nem kell felni, idoben erkeznek azokA jitter meg az oskorban lehetett problema, amikor az spdif bemenet kozvetlenul a DAC-ra volt drotozva - a mostani erositokban (pl az osszes hazimozi erositoben (vagyis ami kezeli a Dolby Digitalt v. a DTS-t)) viszont ugyis van sajat elektronika, ami ujraclockolja az adatokat.
(Egyebkent meg gondolj bele, hogy mennyibe kerul egy 100 mbites ethernet kartya, ahol joval pontosabb idozitessel rohangalnak az adatok (az S/PDIF par megabites lehet), es amiatt senki sem aggodik).
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
na az a helyzet, hogy jelenleg nincs digit kimenetem. Alaplapon sincs hangkari. cvan ugyan a gépben CMI8738, de sajna nem digit kimenetes
Viszont mivel nekem csak a digit kimenet kell, nem adok 6000HUF-ot egy SB Live-ért, csak 2300-at egy CMI-ért. Hm?
amúgy időzítési dolgok nem játszanak be? valahol mintha olvastam volna.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
-
dabadab
titán
''aha, akkor jól értem, hogy AC3-as hangú divx esetében sem fog az SB Live digit kimenetén 5.1 adat megjelenni?''
De. Ugyanis az mar eleve AC3 formatumban van, igy azt egyszeruen csak ki kell nyomni az adatokat. Amit a SS pluszban tud, az az, hogy a jatekok terhatasu hangjait is atnyomja AC3-ba (azok az SB digitalis kimeneten csak sztereoban szolnak). -
Raymond
titán
Bujd vegig az itteni topic-pkat, nagyon sokszr leirtam mar reszletesen hogy mukodik. Most csak roviden:
AC3 hangu filmeknel minden SPDIF kimenetu kartya ki tudja kuldeni a dekodolatlan jelet a kulso dekoderre, igy mindig 5.1-es hang lesz ezeknel. az ac3filter azert kell, mert az AVI-knal maskepp nem lehetne az AC3 hangsavot sem dekodolni magaval a programmal, sem kikuldeni (ha az ac3filterben SPDIF van a hangszoro konfignak beallitva). Jatekok meg minden mas nem ac3 vagy DTS kodolt jel, igy azoknal csak ket sav tud atmenni (elso jobb + elso bal), igy ezeknel csak a Soundstorm alaplapokon lesz 5.1, mivel ezek a hat csatornal kodoljak AC3-ba. -
luciferc
őstag
Hú de le vagyok maradva digit audió terén, utána kell olvasnom amint lesz időm. De addig is:
Jól értem, hogy az 5.1-es hangkártyák (legyen az akár 2000 FT-os Cmedia 8738) AC3 jelfolyamot is kaphat és ezt ők dekódolják maguknak?
Megnéztem az AC3-filterem (Vigovsky Alexander féle, van egyáltalán másik...?), van benne a Speaker beállításnál egy olyan opció, hogy SPDIF. Akkor elvileg ha ezt választom, akkor a zajkeltő SPDIF jelet fog kapni, amit ész nélkül szépen kizavar a digit kimenetre. Igaz?
Van továbbá Dolby ProLogic II opció. Ez arra lenne jó, hogy a stereo hangból kikeverjen nekem egy kvázi 5.1-et? -
And
veterán
SB Live esetén nem tudok biztosat mondani, nekem Soundstorm-os alaplapom van. Fel van telepítve egy AC3-filter, ami a vezérlő DD-enkódolásának bekapcsolásától függetlenül képes arra, hogy az spdif-kimenetre AC3-streamet küldjön, ha éppen olyan hangsáv van a lejátszott DivX-filmben. Amiről írtam, az csak a kártya által történő enkódolás, amire a fenti esetben nincs szükség hiszen a vezérlő úgymond készen kapja az AC3-jelfolyamot. Tehát ha ki is van kapcsolva az 5.1-es kódolás, .avi lejátszásakor az erősítő közli, hogy most épp DD-jelet kap. A lejátszást megállítva visszatér a normál pcm-módba, a kijelzőről eltűnik a dolby digital-ra utaló felirat. Szóval az spdif-re történő DD-stream továbbítása egyáltalán nem audióvezérlő specifikus, működhet akármilyen hangkártyával, aminek van digit kimenete.
-
luciferc
őstag
aha, akkor jól értem, hogy AC3-as hangú divx esetében sem fog az SB Live digit kimenetén 5.1 adat megjelenni? Ebből a mondatodból:''A hangvezérlő által előállított 5.1-et pedig jelen állás szerint csak a SoundStorm tud (DD) digit kimenetre enkódolni.'' legalábbis erre következtetek.
ugyanis a lényeg az lenne, hogy ilyen divx-eket nézzek TV-n és házimozin. Akkor erre csak az 5.1 analóg kimenet van? -
And
veterán
Ha az audió 5.1-es, az csak tömörített (DD vagy DTS) formátumban tud közlekedni spdif-vonalon, a tömörítetlen pcm már meghaladná a szabvány szerinti kapacitást. Ha DVD-ről származik a stream, akkor egy az egyben kikerülhet az spdif-outra, egy külső erősítő v. dekóder részére. A hangvezérlő által előállított 5.1-et pedig jelen állás szerint csak a SoundStorm tud (DD) digit kimenetre enkódolni.
Szinte biztos, hogy egy SB Live spdif-kimenete (pcm) meg tud hajtani egy digit. bemenetes erősítőt. Az utolsó kérdésedhez kapcsolódhat ez a topik:Bővebben: link. -
luciferc
őstag
Az SPDIF kimeneten milyen formában továbbítódik az 5.1 audió adat? Értem ez alatt, hogy tömörítve, vagy abban a formában, ahogy az a hangkártyának el lett küldve.
Illetve egy SB Live SPDIF kimenetéről a jel bármilyen digitális koax bemenetű erősítőt meg tud hajtani?
További kérdés, hogy egy 70 ezer HUF árkategóriás hangfalszettes házimozierősítő (Philips, vagy mondjuk Pana 100-ért) esetében várható számottevő különbség az analóg és a digitális meghajtás között? -
And
veterán
Ezek szerint az erősítődön szokás szerint két rca-alj van a jobb/bal csatornákhoz. A gépen meg sztereó 3,5mm-es jack-aljzat. Audiókábelt mindenféle csatlakozókkal kaphatsz, akár olyat is kaphatsz készen, amilyen kell, de ha nincs más a közelben, akkor rca<-->rca kábelt biztosan, a gép felőli oldalára meg rakhatsz átalakítót (3 pólusú jack-dugó --> 2 rca-alj).
[Szerkesztve] -
And
veterán
Ha egyszer nincs az erősítődön spdif-input, akkor azt nem tudod hova vezetni, kénytelen leszel analóg kábelezést használni. Olyan ez, mintha volna egy TFT-monitorod, de csak sima vga-inputtal, és megkérdeznéd, hogy a monitoron hová kellene csatlakoztatnod egy kábellel a vga-kártyád dvi-kimenetét.. Ez van, sajna
.
-
-
Notes
senior tag
Sziasztok!
Nem akartam új topikot nyitni ezért ide maszatolom ezt a dolgot.
Szóval szeretném a hifimet rákötni a számítógépre, de audioban maxiláma vagyok.... A gépen van egy SPDIF kimenet. Ebbe dugtam ''egy kábelt'' (azt hiszem ezt hívják RCA-nak) És a másik végét meg a hifi CDR/AUX IN bemenetébe dugtam. Már itt zavarban voltam mert két db bemenet van (L,R) De ugye csak egy kábelvégem van. Szóval az a lényeg, hogy akárhogy is variáltam egy hang sem jött ki szegény kütyüből.
A kérdésem: jól próbáltam összekötni, vagy ezt totál nem így kéne? -
M@trixfan
addikt
Működik minden rendesen!
Azért megnéztem szkóppal a jelet: terheletlenül 0,9 volt. Ekkor láttam, hogy minden rendben. Összehasonlítottam a gitárgépem dedikált coax spdif-jével és ott is pont ugyanennyi. Dolby Digital 5.1 is kimegy rajta, úgyhogy mediacenter gép építéséhez is full jó az olcsó live value, ha van rendes házimozi erősítő. Valahol azt találtam, hogy a CT-48XX chipes live szériákon alacsony szinű kimenet van. (Linket sjnos nem találom...)
Köszönöm szépen a segítséget, a subwooferes topicomba nézzen be aki csak tud, mert lassan közeleg a döntés ideje:Bővebben: link -
And
veterán
Szia! Régebben oszcilloszkóppal megmértük egy SB32 spdif-kimenetét, az is TTL-szintű volt. A H+ dvd-dekóderkártya kimenete, és emlékeim szerint az Abit NF7-S alaplap egyik tüskesoráról kihozott digit-out szintén 0 / +5V-os. Ettől függetlenül a jelhez nem kellett nyúlni (csillapítani vagy invertálni), az erősítő gond nékül fogadta. Ha félted az erősítődet, tegyél be ellenállásosztót, de szinte biztos, hogy anélkül sem lesz baja, hisz az optikai bemenet is akkora jelet ad vissza. Optikai jeladót tényleg könnyű rá kötni, mert a gyakori Toshiba optikai spdif-adómodulok (pl. TOTX173) is TTL szintű meghajtást igényelnek.
-
M@trixfan
addikt
Nem akartam új topicot nyitni, ezért ide írom az spdif-be:
Sound Blaster Live Value hangkártyámat kötném össze az av erősítőmmel koax digitalon keresztül. Utánanéztem, hogy a Live hátulján a sárga minijack ''Digital Out'' egy spdif csatlakozó. Viszont azt is olvastam, hogy a kimenet TTL (Transistor Transistor Logic) kimenetű. Nem szívesen tenném tönkre az erősítőm bemenetét.->kérdés:
1.Ez most TTL meghajtást jelent? Mert az 0-ba húz le, az kell nekem egy TTl-COAX konverter. Jelszint: 0V-5V. Fordítva van a modulálás, kell egy ilyet építenem:
2. Csak TTL szintű jel, de COAX Spdif-nek megfelelő. Feszültség 0V-5V a 0V-500mV helyett. Ebben az esetben egyszerű feszültség osztás két ellenállással.
3. Könnyen ültethető rá optikai kimenet egy ''led + ellenállás'' sorbakötve combo-val. CSak ugye tudni kéne, hogy milyen is valójában a kimenet.
Remélem van itt pár Sb Live guru. -
skyline
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám.
Realtek ac97-es audioval hogy lehet megszólaltatni egy Logitech Z-640-es 5.1-es készletet SPDIF-en keresztül úgy, hogy a hátsó két hangszóró is működjön???
Most csak a center+első h.szórók+sub megy??
Segítsetek, kérlek!!
Köszike.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Sony/Philips Digital Interconnect Format
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Android szakmai topik
- Jövedelem
- Assetto Corsa EVO
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Túra és kirándulás topic
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 . generáció i7-8650U / 16GB RAM / 500GB SSD
- ÁFÁS SZÁMLÁVAL! Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 i7-1165G7 / 16GB / 500GB SSD / Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest