- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BIOS frissítés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gonger
senior tag
válasz
#03241216 #5090 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ, igencsak aktív itt a közösség szerencsére :-)
(#5090) zzz74 a mostani Lumix TZ8-asomnál szerintem előrébb leszek. Opció lenne még, hogy 100ezerért veszek egy Lumix LX7-est, szuperjó obival és jó videós képességekkel, de sokkal kisebb szenzorral. (A Fuji kiesett a videója miatt)
A nagyobb szenzortól azt várom, hogy kevesebb fénynél is tudjak fotózni, a fenti gépemmel ilyen esetekben zajos minden...
Felhasználást átgondolva, talán túlságosan hangsúlyoztam a belteret, legalább annyit használnám kint is, szeretünk utazni..(#5093) rumos14
Az A5000-ről nagyon kevés infó van, gondolom a Sony árképzése miatt sem fogyott belőle olyan sok, mint az olcsóbbakból, de az eddigi infók szerint nem egy slágergép, inkább az A5100-lenne reális hosszútávra...
nagyobb szenzor(bár az 5000-esé is elég lenne) jobb AF, érintős LCD, nagyobb felbontásban, +1 videó kodek.
190e vs 100e...és még most vennem kell egy gopro-t is más felhasználásra, tehát fogy a pénz...de rossz döntést nem szeretnék hozni
(#5092) konyi79
Ha más régi obit akarok használni, akkor egy ilyen átalakítóra lesz szükségem?(#5094) rumos14
a 16-50-esre fel lehet tenni szűrőt? (UV, polár) Úgy láttam 40,5-es menete van, ami nem túl gyakori méret. -
rumos14
nagyúr
válasz
konyi79 #5088 üzenetére
mit is dicsérek? a 16-50-t?
a véleményem: ennyiért, ilyen kis méretben ekv. 24mm-ről induló zoom obit nem kapsz. hát ennyi. ezek után még kritizáljam is?
én mondjuk nem nagyon használom, mert ha zoom, akkor már inkább nagyobb átfogás/jobb fényerő, de ami képeket lőttem vele, hát egyik sem az obi miatt lett vagy nem lett elég jók -
konyi79
addikt
válasz
A 30-as makrót felejtsd el!
A 35 és 50 mindkettő remek obi, ezt neked kell tudni melyik gyutávot használnád szívesebben. Közgyűrűhöz talán az 50-es jobban passzol, a 35-ös kisebb nagyítást adna vele, vagy nagyon bele kellene tolni a témába a frontlencsét, akkor meg a fény még nagyobb baj lesz.
Kezdőnek szerintem ha bírod a 35-50 közötti árkülönbözetet, a 35 jobb, univerzálisabb. Veszel mellé egy Helios 44-M-et, M42 közgyűrű+M42adapter-t, és megvan a makró is, a makrózáshoz úgysem autofocus kell. Közben próbálgathatod 5-7k HUF-ért akarsz-e gyűjteni még az 50f18-ra, kell-e natív obiban az a gyutáv. -
törölt tag
válasz
(Fuji XA-1-től is láttam azért nagyon jó minőségű képeket)
Az A5000-es JPG kérdéshez még annyit, hogy RAW + JPG-ben fotózok, mert bár elég szép a JPG, de RAW-ból hihetetlen módon lehet varázsolni, megéri a pluszmunkát... pl. színárnyalatokat, vagy fehér ("kiégett") égboltból előhozza a felhőket, mindenképp javasolt a RAW a JPG mellé... megéri...
A Video nekem megfelelő, bár van egy kis apró karika a gép oldalán nyakba akasztáshoz, pántnak... Na az eléggé belezörög a felvételekbe, azzal valamit kezdeni kell.)
Rendezvényekhez, beltérbe meg, szerintem az emlékkép-jellegű képek monitor méretben rendben lesznek, magasabb ISO-val, azt hiszem vállalható, vagy a kisvakut használva, de ha igény is van, vagy több beltéri rendezvény kell az egyéb képek mellett, akkor a fényerős obi az kelleni fog...
(a menüből való beállítások ami talán lehetne egyszerűbb... az idő...)
-
törölt tag
Üdv!
Kompakt után vettem az A5000-es gépet, a Fuji még esélyes volt, a belépő tükrösök műanyag féltéglának tűntek, a Samsung-ok sajnos játék-műanyagnak.
Az A5000 nagyon jól összerakott kis műszer...
A 16-50-est ha lehet, 18-20-on használom a képszélek miatt, ott már rendben van, 16-on csak ha tényleg kell.
A sarkait 16-on durvábban mossa, a képszélek is homályosabbak, de azt mondanám, ez inkább teljes méreten és kukkolva feltűnő. Monitor méreten nem feltűnő, még olyan 2048-as felbontásban is egész jó, bár igényesség kérdése... Ha van elég fény, általában gyönyörű éles képeket készít, én is főleg a flickr-en szoktam nézegetni, és azóta is nézem más gépek képeit, és nem bántam meg. Hozzászokott a szemem ehhez a minőséghez, és ami korábban tetszett még, arra már azt mondom, hogy ilyen élességet, tisztaságot én is meglövök bármikor...
A vásárlás fő indoka a kompakt képek mosottsága volt, ha jók a fények, a Sony gyönyörű, tiszta képeket produkál... ISO-200, félhomály, ezeket már azért észreveszem, de monitor méretben 3200 is elég jó (ha éjszaka idegen városban mindenképp kell az emlékkép... pl.).
Éjszakai képeknél, pl. az utcai lámpák valóban fényfoltokat hoznak létre, nem mindig, de legtöbbször, elég nehéz kiküszöbölni, néha a kamera mozgatásával lehet rajt segíteni, de ha pont az adott szögből akarod meglőni, akkor ez benne van...Aztán a képszélek miatt az ember nézegeti, milyen objektívek vannak még, és vagy kompromisszum, vagy nagyon sok pénz... Így belecsöppenve ez ami kérdés, hogy a továbblépéshez milyen objektív, és az mennyi pénzért... De az érzékelő miatt nem cserélnék másik rendszerre, az nálam nagyon rendben van, és azért a 16-50-el is lehet elég szép, tiszta, éles képeket lőni, általános felhasználásra bőven megfelelő. A képszélek is inkább teljes méretben zavaróak, ha mindenáron tökéleteset akar az ember...
A beállítások menüből mennek, na ezzel azért lehet játszani, de az elkészült képek tudnak kárpótolni...
Én összegyűjtenék azért egy 5100-ra, ha nagyon anyagi kérdés, akkor merem ajánlani az A5000-et, azért összességében nagyon jó kis gép... 16-50- el együtt...(Én jelenleg a 35/1.8, 50/1.8, 30-as macro, esetleg sigma obik, amiket nézegetek. De mindig a 35/1.8-hoz jutok, bár kicsit sok nekem már a 35, talán 30 jobb volna, de azt hiszem némi kompromisszummal a legtöbb témámhoz ezt azért tudnám használni, mindent megvenni azért meg sokba kerülne... Így is gyűjtögetni kell rá... Macro témában is inkább közelfényképezek, pók a virágon, ilyesmi, nem a szemét fotózom... Esetleg azt meg tudná mondani valaki, hogy a 35/1.8 közgyűrűvel mennyit javulna macro téren, érdemes ebben gondolkodni? Az 50-est tudom, hogy használják közgyűrűvel, de 35-ösnél még nem láttam róla infot. köszi!)
-
konyi79
addikt
Kiestem a szerkesztési időből...
Annyit még hozzátennék, amit írtam itt az csak az én véleményem (jól lehúztam szegényt), vannak itt a fórumon is akik más oldalról közelítik, és jókat mondanak róla. Olvass visszább, volt pont ez korábban téma, Tailor és Rumos14 pl rendszerint dicsérik. -
konyi79
addikt
Nem ismerem az 5000 jpeg képességeit, a 20-as szenzorról is csak tesztképeket láttam. Én már az 5N -el is elvoltam, az a6000-re eléggé átdolgozta a Sony a jpeg motort. A szinek pontosabbak, szélesebb dinamikával operál, néha kicsit laposak is a képek miatta. Az 5000 valahol a 2 között lehet.
A 16-50-el az a bajom, kb annyira rühelli az ellenfényt, mint valami régi orosz obi és még napellenzőt se lehet rá tenni. A fényerőt is gyorsabban veszíti, mint a 18-55, aminek a szineit is jobban szeretem igazából, bár tény centeren élesebb a palacsinta. Az a -2mm persze érték, de arra van 1018, ami péppé veri pont az említett ellenérveimben is.
Arról nem is beszélve, a cipa szerint ugye 2 képenként ki-be kell kapcsolni a gépet, meg zoomolgatni, így jön ki a háromszázpár kép amit bír 1 akkuval. Persze nem cipa szerint fotózunk, de csináltam már 1 akkuval úgy 600 képet, a 1018 meg a 35f18 volt a gépen. Ennyit ér a motoros zoom nekem. -
gonger
senior tag
válasz
konyi79 #5084 üzenetére
Megpróbálok még futni egy kört a5100-es ügyben, hátha olcsóbban hozzájutok, mint az itthoni árak, az lenne a legtutibb választás hosszabb távra.
Egyébként a 16-50-es kitobival használat közben mi a gond? (nagylátónál életlen szélek???)
Illetve jpg szinten milyen képekre lehet számítani az a5000-estől? -
konyi79
addikt
Valójában az a5000 nem rossz gép annyiért, ha helyén kezeljük a a nex3 utódaként. A szenzor hozza a Sony szintjét, a fókusz is csak az újabb 24Mp-es vázak mellett tünik lassúnak. Nekem a 16-50 kit nem a kedvencem, de a mérete tényleg mellette szól, és 24mm az indulója.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Ipadipad #5081 üzenetére
Az imaging-resource oldalon meg tudod nézni mindkét gépet.
-
gonger
senior tag
válasz
Ipadipad #5081 üzenetére
a5000-ről itt láttam iso tesztet
NX300 túl nagy is az alap obival, nem tudom elképzelni, hogy azt magammal hurcoljam. -
Ipadipad
tag
nx300 és a5000 között variálok én is
de amikor láttam az nx300 nak az iso tesztjét hááááát,,, nagyon nem tetszett ,,hasonlo-t iso tesztet kerestem a5000 nél de jelenleg nem találtam
viszont ami nekem az a5000 be tetszik az a gyors fokusz -
gonger
senior tag
Sziasztok,
régi kompaktról váltanék egy nagyobb szenzoros gépre és valahogy a MILC kategória felé keveredtem.
Fontos, hogy ne legyen túl nagy méretű, legyen az átlagosnál nagyobb induló nagylátószög (most 24 mm-em van), a jó videós képesség és tetszik a mai gépek wifis kezelhetőségeis.
Családi felhasználásra, rendezvények amatőr dokumentálására, utazásra emlékképek készítésére lenne befogva. Samsung Nx300 és Fuji X-A1 volt még versenyben, de ma megfogtam a Sony Alpha 5000-est, viszont nagyon kevés infót találok róla.(azok is inkább rosszak..szenzor,16-50-es kitobi, AF sebesség)
Az tény, hogy nem túl nagy felbontású az LCD-je és nem érintős, de elsőre nekem tetszett a gép.
Most 99 ezerért kapható. Szerintetek érdemes ezt venni? (5100-as nagyon tetszik, de nem költenék rá olyan sokat) -
konyi79
addikt
válasz
Bogyó bá' #5078 üzenetére
Ja, végülis 14 napig kötelező visszavenniük!
Megrendelem, ha nem karcolja össze az A6000 érzékelőjét visszaviszem, mondván nem ezt vártam. Lenne pofáraesés, ha alázná az otus-t.
Arra kíváncsi lennék, exif-be mit rak le.
Azért nem találsz E kompatibiliset, mert hivatalosan nem az. Ott lunarnak hívják az elfajzott NEX7-et. -
konyi79
addikt
-
.mf
veterán
válasz
Ipadipad #5068 üzenetére
Az A5000 a NEX-3 vonal folytatása, tehát kifejezetten casual kattintgatóknak, szinte kompaktos kezelhetőséggel. Ergonómiailag hatalmas visszalépés lesz, szvsz. A helyedben inkább a NEX6, A6000-t nézném, azoknak keresője és vezérlőtárcsái is vannak. Vagy maradni az A58-nál.
-
konyi79
addikt
válasz
Ipadipad #5068 üzenetére
Nem éppen alternatívája a két gép egymásnak.
Egy MILC meg obijaik általánosan elmondható drágábbak egy SLR/SLT gépnél. Az a5000 egyetlen előnye az A58-cal szemben a hordozhatóság. Ha később nem kívánsz fejleszteni, és kielégít a gagyi LCD (hasonló van az A58-on), ha nem zavar a lassabb fókusz, akkor lehet alternatíva az A5000.
Ha kicsit is hiányolnád a keresőt, ne vegyél nélküle gépet. Később ha rájössz kell, nem tudod visszacsinálni (bukó nélkül). -
Ipadipad
tag
sziasztok
olyan kérdésem volna hogy elözöleg egy Sony Alpha 58 SLT gépem volt
és aránylag olcson most tudnék egy Sony Alpha 5000érdemes volna a58 után 5000-re váltani ?
egyedül amit hiányolnék az a nézöke plusz ahoz néztem nem valami olcsok a Sony E obik -
.mf
veterán
válasz
marcyman #5066 üzenetére
Autofókuszos obikkal igen, a dSLR-ek olcsóbbak, mert ott a sok előző és azelőtti generációs obi, és már komplett obiparkjuk is van, míg itt nincs natív egyetlen fényerős natív tele fix sem, ultraszéles, halszem, stb. sem. Illetve: van Canon obikhoz olyan adapter, amivel a rekesz, fókusz, és még az optikai stabi is működik A7-esen is.
Adapterezett régi manuálokkal viszont az A7 a nyerő, mert távmérősöktől középformátumig bármilyen obi adapterezhető rá. -
.mf
veterán
válasz
marcyman #5064 üzenetére
Vannak a Zeiss Loxia 50 és 35 f2, direkt A7-re áttervezett manuál-obik, de elborult-drágán. Japán árakat nézve, a kettő közül az 50-es ára kevésbé elszállt, de még az is drágább az 55 f1.8-nál, pedig egy kiváló obi, éles, 1/3 FÉ-vel gyorsabb is, és ezen a gyútávon a régi filmes, távmérős és Leica obik is jók az A7-en; na de a 35-ös az igazán elszállt, mivel a Sony f2.8-asa egy blendényivel lassabb és optikailag gyengébb, és a széles Leicák pereme sötétedik és lilul A7-en, így a 35-ösnél nagyon pofátlanba elmentek az árral, majdnem annyiba kerül, mint a 16-35 f4 (125k vs 130k JPY)...
Hamarosan jön a Zhongyi is néhány A7-re tervezett obival, Sigma is tervez, remélem Samyang is készít natívat majd, mert néhány nagyon jó üvegük van képminőségéhez képest olcsón. -
.mf
veterán
válasz
Bogyó bá' #5060 üzenetére
A legújabb nem sokkal megjelenés után mindig drágább, plusz a magyar árakban gyakoriak a furcsaságok. Nézd meg pl. az angol árakat. Ott már csak 350 GBP az 5100 kitobival; a kifutó elődje 5000 meg 233 kitben, míg a NEX5T még 329. Amint jön utódja, az 5100 is elkezd majd zuhanni.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Véleményem szerint a NEX-3N-nek sem a "belével" van gond, hanem az anti-ergonómiájával. Ráadásul az utód 3x annyiba kerül (csupasz váz 150k körül). Ez egy rossz viccnek tűnik a konkurens modellekhez képest...
-
.mf
veterán
válasz
marcyman #5052 üzenetére
A nem natív alatt azt értem, hogy dSLR-re tervezték, nem FE-re. Tehát akkora méretű, mintha egy tükrös obit adaptereznél, csak gyárilag FE a bajonettje. (Vicces, hogy mondják, hogy tükör nélkül és kisebb bázistávval kisebb obikat lehet tervezni széleslátó oldalon. Valahogy nem igazán látom, hogy ez történne...)
Tömegben azért nem mindegy, hogy fix vagy zoom.
A Zeiss nyitva is éles saroktól sarokig, úgy rémlik a becsillanással szemben is ellenálló, míg a Samyang nagyon becsillanós, és az éles sarkokhoz talán azt is f4-re kell rekeszelni.
Nem, nem arra, az nem is teszt, csak egy felsorolás. Mondom, a szerzője ugyanonnan (háza ablakából, havas tájra kinézve) készített képeket 5-6-7 UWA obival, különböző rekeszeken, és hasonlította össze, képkivágásokkal.Bogyó: igen, az 5xxx a NEX3 utóda ergonómiailag; ellenben az 5100 már a NEX6-ot váltó 6000 belsejét kapta, tehát belső szempontjából viszont feljebb van, mint ahová a NEX3 szériát régen pozicionálták.
-
Murderer69
őstag
válasz
rumos14 #5007 üzenetére
köszönöm hát csak kapargatom a fejem hogy mi legyen 12-55ig nagyjából le vagyok fedve úgyhogy maradnak a fixek viszont már marhára kifogyott a tarsoly a 70-200hoz de tele is kellene és ha nem kerülte el valami a figyelmemet apsc-re (a6000) csak 4 alternatíva van jelenleg?(az előbb említett mondjuk az csak kis tele és a 18-200 70-200 55-210)
-
Nippon
őstag
válasz
Bogyó bá' #5056 üzenetére
Nincs, de a NEX5N-en sincs, viszont annál mindenben jobb és egy EVF nélküli gépen a tapifókusz ki is tud váltani egy tárcsát. Persze elférne rajta még egy funkciógomb, de használható. EVF mellé meg annyira nem hiányzik a tapifókusz, persze adott esetben jól jöhet de közel sem annyira fájó a hiánya, mint amikor lcd-n kell komponálni. Talán majd az A6100-ban....
-
Nippon
őstag
válasz
Drótszamár #5041 üzenetére
Az A5100 tapifókuszos, arra lassan megéri váltani az 5N-ről.
-
marcyman
aktív tag
A nem natív alatt azt érted, hogy az említett Samyang obik egy adapterrel felszerelve érkeznek, nem úgy, mint mondjuk egy direkt Sony-ra készült Zeiss 16-35 F4-es?
Egyébként tömegben nem sok különbség van a mondjuk a fent említett Zeiss és a 14mm-es Samy között. (Mondjuk, fixként már ott a hátrány, de mindegy.)
A 16-35-ösön még gondolkoznék is, ha nem F4 lenne, hanem mondjuk 2.8
Annyira nem lennék híve az adatperes megoldásnak, biztos dobnak még ki új obikat jövőre is.
Nem erre a tesztre gondoltál? [link]
-
.mf
veterán
válasz
marcyman #5048 üzenetére
M4/3-ra nekem is van Samy halszemem, kiváló éles nyitva is.
Viszont: a 14 nem natív, hanem gyárilag adapterezett; továbbá nagy és nehéz. Meg 14 nekem már egy kicsit túl széles.
Valahol láttam egy nagyon jó tesztet, ahol egy A7 vagy A7R-rel egy fél tucat UWA obit hasonlított össze a szerző, köztük a Samyang is, de most sehogy se találom...Ez is jó, de egy másik volt, ahol ugyanonnan voltak a képek, így a látószög hatását is látni lehetett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Politika
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Autós topik
- BIOS frissítés
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest