- Milyen széket vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nagyon nem szokványos módon ment tönkre egy ASML gép Kínában…
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számítógépház-választás 2025: airflow, kompatibilitás és hibák
- Philips LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbi215
csendes tag
Igen közben próbáltam jobban beleásni magam és mivel az előző konfigom is még siman vitte a jelenlegi játékokat, a cpu 100 on forog...első ízben VGA fejlesztés volt tervben, de ilyen elavult rendszerbe kár az uj vga kari...
Aztán az am4 jött szóba, most az am5..
Egyéb hardverek köszönik elvanak..pl a tápom 750wattos..
Kb próbálok egy olyan Közép utat belőni, ami most talán túlzás 1080 phez, de 5 év múlva még fejleszthető...
Nyilván bármiből vehetnék több 100 ezerért tartalék gyanánt alkatrészeket, de míg nincs nagy igeny alap elgondolás marad...
Toronyhűtő biztosan 2*120-as lesz feher argb...nem tudom ez a cpu maxon mennyi wattot fogyaszthat, de 20 ezerig simán 200 wattig van hűtő.Ram eredetileg 5200 cl 40 ami volt, de én is már a 6000 felé hajlok cl 30...
Az alalap maga az asrock maradna egyenlőre.
Év elején még am4 volt tervben most már am5...nem bánom hogy vártam...
Egyébként első indulásra ezek megfelelőek, aztán később ha jobban érzem szükségét fejlesztek...most sajnos ennyi a keret...
Cpu+ram+alap+ hűtő 170 e
Vga kb 150 e
Ebből kell kihoznom... -
aleister
veterán
Én pont fordítva vagyok ezzel. Esélyesen az életben nem lesz több léghűtésem.

Pont, hogy régebben volt igaz, amit írsz, pár plusz pont miatt nem volt értelme nagyon a tuningnak a víz mellett, de a Ryzeneknél meg a cpu működési mechanikája, hogy addig növeli a teljesítményt, amíg el nem éri a thermal limitet (PBO ugyebár).Az viszont valóban igaz, hogy egyszerűbb és olcsóbb, de ezt írtam is.
-
Pöttön
őstag
válasz
aleister
üzenetére
Nekem is volt több épített vizem, még anno intel 3-4-6-ig gennél.
És megfogadtam, hogy többet már nem pacsálok, felrakok egy Noctua-t azt csá.
Egyszerűbb is, olcsóbb is, igénytelenebb is, és számomra bőven elegendő ez is.
Persze ha hírtelen nagy hévben egy 16 magos csodát kellene lehűteni, és benchmark csúcsokat döntögetni vele akkor valószínűleg épített vizet raknék ra. Egy Thermal Grizzly direct die blokkal, de ez a "veszély" hála Istennek nem fenyeget.
Nekem bőven elég a 8 mag, arra meg tökéletes egy Nh-d15 g2 lbc is. -
aleister
veterán
Ryzeneknél a hűtés már csak azért is hangsúlyos, mert a cpu teljesítménye a hőmérséklet függvényében növekszik. Értsd, nagyobb hűtési teljesítmény mellett, nagyobb számítási kapacitást tudsz ugyanabból a cpu-ból kihozni.
Ezért én építettem magamnak egy vízhűtést AM5-re. AM4 esetében is ezt tenném.Drágább ugyan, mint egy csúcs léghűtő, de egyrészt a jobb hűtés mellettl több előnye is van, másrészt az építés számomra remek hobbi...nem utolsó sorban elég esztétikus is.

-
eszakas
őstag
válasz
norbi215
üzenetére
Én a helyedben egy régebbi csúcs alaplapot vennék.
Asus elég jókat szokott csinálni. Nem ismerem a keretedet de Ha most veszel egy jó alaplapot amibe sok usb és sok SSD hely van az mindig jól jön. Ha kinősz egy SSD-t nem túladni rajta hanem lesz bőven hely neki. Hűtésben meg minél nagyobb annál jobb. A pénztárca szab csak határt. Ha nagyot teszel a kis fogyasztású procira csendes lesz. Ha jó tápot veszel cserébe nem fog sípolni zizegni. -
Pöttön
őstag
válasz
norbi215
üzenetére
Én is azt tudom mondani, hogy ha 5-10 évre tervezel akkor am5.
Bár az am4 is nagyon jó ár-érték arányú platform, de ha ennyire előre tervezel vele és e téren a legjobbat szeretnéd akkor am5!
Ha ennyire tanácstalan vagy az extrákat illetően keresd fel ezeket a forumokat.
Milyen alaplapot vegyek?
Milyen cpu hűtőt vegyek?
A gép stabilitása tekintetében nagyon fontos, de sokan elhanyagolják:
Melyik tápegységet vegyem?
A Milyen processzort vegyek? topic-ban pedig megválaszolják neked azt hogy a 8700f-hez melyik vga passzol legjobban teljesítményben. -
norbi215
csendes tag
Üdvözlet!!!
Nagy dilemma előtt állok igaz már pár hónapja... eredetileg új vga kártyát akartam venni, de rá kellett jönnöm, hogy a 9 éves konfigom alkalmatlan 4.0 szempontból, továbbá haladni kéne a korral is.. hát legyen AM4 mivel ugyis csak játszom...
"Mi lenne ha világítana ez az benne?!"Asus B550MK argb
R7 5800x cpu
Kingston fury 2*8gb 3600 Mhz cl16 rgb
Hozzá egy fehér rgb toronyhűtő minden más adott...
Jött a gondolat és "mi lenne, ha ez már AM5 lenne?"Asrock b650 pg lighting?
R7 8700f cpu?
Kingston fury 2*8gb 5200Mhz cl40?Vga talán karira rx7600xt(16gb)vagy rx 9060xt(16gb) vagy intel arc B580(12gb) steel legend... 150 körül
Nincs nagy igenyem, egy szimpla 1080p ben játszom 24c monitoron ami a jövőben max egy ivelt nagyobb frissítésel rendelkező lesz a jövőben...
Maga a gondolat menet lehet túlzás erre az alap kategóriára, de ha veszek valamit csak újat és évekre tetvezek...Szóval alap felhasználásra (1080p) am4 vagy am5 több mint 5 évre...5-10 évre?
Am4 így is sok, am5 felesleges vagy inkább már az am5 még akkor is ha felesleges?
Ja igen nem fogok és nem is akarok semmit huzni, tuningolni...
Bocs ha sok lett, bármi ötletet szivesen fogadok... -
Pöttön
őstag
Köszönöm a sok infót!

Egy 20liter alatti Silverstone sugo 15-ben lesz egy noctua nh-d15 g2 lbc hűtéssel.
Szóval nem az a brutál kicsi itx gép, de lényegesen kisebb mint egy micro atx.
Van am5-höz delid készletem, és direct die beszerelő keretem is, illetve a noctua által biztosított direct die beépítő talapzatom is.
Ha minden kötél szakad akkor dierect die lesz belőle, de ha nem muszáj nem folyamodnék hozzá, mivel ezzel nyilván buknám a proci gariját.
De mivel hosszú távra terveztem az am5-el így bevásároltam ezekből a plusz kellékekből amíg még lehet kapni.
-
eszakas
őstag
Beletenni beleteheted.
Ha már annyit értesz hozzá, hogy alulfeszeled akkor thermal limitet is tudsz beállítani a procinak is. Mini-ITX alaplap ezért gondolom kicsi házban gondolkodsz. Akkor is olvad a linkelt fórum bevezetőt.
"Részletek és mire figyelj
Támogatottság / BIOS: az alaplap kompatibilis processzorok listáján szerepel a 9800X3D — ennek ellenére BIOS-frissítés gyakran szükséges az új AM5 CPU-khoz. Mindig telepítsd a gyártó legfrissebb BIOS-át (AGESA javításokkal). Pangoly+1
CPU fogyasztás / erőforrások: a Ryzen 7 9800X3D hivatalos TDP-je 120 W, de a Precision Boost/PPT paraméterek miatt pillanatnyi vagy hosszabb csúcsoknál a CPU PPT/EDC értékei jóval magasabbak lehetnek (PPT ~162 W, PCC/EDC magasabb értékek). Ez azt jelenti, hogy a VRM-nek rövid ideig magas áramot kell tudnia adni. Tom's Hardware+1
Alaplap VRM és valós tesztek: a B650I Edge WiFi 8+2+1 VRM-mel és gyári hűtéssel jó értékelést kapott a tesztekben (Tom’s Hardware, TechSpot), és normál terhelésnél kezelésre alkalmasnak találták. Ugyanakkor mini-ITX formátumból adódóan korlátozottabb a bordázat és a passzív hűtés, mint egy nagy ATX-lapnál. Tom's Hardware+1
Biztonsági megfontolások: voltak beszámolók és gyártói/AMD figyelmeztetések bizonyos 9800X3D-hez köthető problémákról (személyenként változó), ezért BIOS-frissítés és gyári javítások ellenőrzése fontos. Ha problémák adódnának, AMD/gyártói támogatást keresd. TechRadar"
Idézet vége. -
-
Pöttön
őstag
Köszi az infót!
Hát majd kiderül egyenlőre úgy fest hogy 8700f lesz a lapban, mert nagyon jó áron van ez a proci.
És alapvetően a jelenlegi 5800x-el is elvagyok, ennél meg a 8700f-is ad valamennyi előre lépést.A lényeg nekem elsősorban az avx512 lenne, mivel szinte csak emulátorokhoz használom ezt a gépet. Az rpcs3-nál lényeges teljesítménybeli előre lépés van az avx512-es prociknál.
Illetve az új x3d procik nagyon nagyot mennek az emulátor alatt is.
Ezért gondoltam a 9800x3d-t is. Tehát lehet bőven elég lenne nekem alulfeszelve is, kicsit visszább fogott órajelekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Battlefield 6
- Kuponkunyeráló
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Formula-1
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen széket vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RGB 7800MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB(2x32GB) Kingston Fury Beast 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte GA-H110M-S2H (rev: 1.0 LGA 1151 alaplap, + i5-6600 CPU, + Garancia!
- ASUS ROG STRIX X570-E Gaming WiFi Alaplap
- ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFI
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- Apple Watch series 4 GPS / 1 Hó Garancia / 85% akku
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- Lenovo L14 Thinkpad Gen2 FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro WiFi6 Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest