Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• mr_ricsi

veterán

válasz Dzsekó #53 üzenetére

''te egyébként órát írtál véletlenül - Power-On-HOURS''
    Nem véletlenül. Nézd meg a #45-ben a progimat, a 009-es attrib.-nál.

''olyan vinyót nem láttam, amiben normál-túlmelegedett, vagy normál-magas-túlmelegedett-et írt volna ki.''
    A vinyó semmit sem ír ki! A vinyón csak az attribútum sorszáma, a 3 érték (wor, val, határ) és az ''adat'' értéke van eltárolva. Az attribútumnak a smart kiolvasó progi ad nevet, ill. szintén ez a progi számolja át pl. °C-ra az adatokat.

''amelyik kiírja a SATA-s vinyók smart-ját?''
    Nem tudok ilyen progiról, de egyenlőre nem is kerestem, mert nincs SATA-s vinyóm,

• mr_ricsi

veterán

válasz Dzsekó #51 üzenetére

Csóválom a fejem!

Te annyira bele vagy esve az ''ADAT''-ba...
    Tényleg hasznos, ha pontosan tudod, hogy mit jelent. Viszont szinte soha nem tudod, mert ez a gyártó belügye, és nem szabványos, és a gyártó sem árulja el.

A power-on-hours sem biztos, hogy órát számol, van gyártó, ahol az 50percenként esedékes SMART nagytesztek számát rögzíti, és ezt számolja át az atribútumhoz.
    A másik gyártó a hőmérséklettel is korrigál (ha magasabb hőmérsékleten használod, akkor kevesebb percből áll az óra...)
    Van olyan gyártó, amelynél nem hőmérő-szerű a hőmérés, hanem csak 2 vagy 3 állapotot különböztetnek meg: normál-túlmelegedett, vagy normál-magas-túlmelegedett. (Amíg benne vagy a gyári megengedett hőhatárban, addig mindig 100%-ot mutat az attribútum, ha túlléped, akkor a worst lennmarad nullán, és jelzi a gyárnak, hogy már nem garis a vinyó. :(( )

A példavinyónál érdekes az attribútum, mert szabvány szerint csökkennie kellene a magasabb hőmérsékletnél.
    Nálam az 5400-as Maxtoroknál is csökken: val=86, worst=74, thres=46.
    Viszont ezek már 100 feletti attribútumok, amelyek gyártóspecifikusak. (102 itt, ill 197 a Maxtornál) Még beléphet az is, hogy amennyiben a használt progi nem ismeri az adott típusú vinyót, akkor rossz szöveget ír az attribútumhoz, ami szintén kellemetlen tud lenni.

• mr_ricsi

veterán

válasz Dzsekó #47 üzenetére

Az ATA-3 (X3T132008D rev7b) szabvány -ahol a SMARTot definiálták- ezt írja:

6.6 Self-monitoring, analysis, and reporting technology

6.6.1 Attributes
    Attributes are the specific performance or calibration parameters that are used in analyzing the status of the device. Attributes are selected by the device manufacturer based on that attribute’s ability to contribute to the prediction of degrading or fault conditions for that particular device. The specific set of attributes being used and the identity of these attributes is vendor specific and proprietary.

6.6.2 Attribute values
    Attribute values are used to represent the relative reliability of individual performance or calibration attributes. The valid range of attribute values is from 1 to 253. Higher attribute values indicate that the analysis algorithms being used by the device are predicting a lower probability of a degrading or fault condition exisiting. Accordingly, lower attribute values indicate that the analysis algorithms being used by the device are predicting a higher probability of a degrading or fault condition existing.

6.6.3 Attribute thresholds
    Each attribute value has a corresponding attribute threshold limit which is used for direct comparison to the attribute value to indicate the existence of a degrading or fault condition. The numerical value of the attribute thresholds are determined by the device manufacturer through design and reliability testing and analysis.
    Each attribute threshold represents the lowest limit to which its corresponding attribute value can be equal while still retaining a positive reliability status. Attribute thresholds are set at the device manufacturer’s factory and cannot be changed in the field. The valid range for attribute thresholds is from 1 through 253.

A leírtakból világosan látszik, hogy a SMART attribútumnál a nagyobb érték jelzi azt, hogy kisebb a vinyó meghibásodásának esélye.

És a progim is jól működik, mert a szabváyn mellett pl. az ActivSmartnál is akkor van hiba, ha a Value a Treshold értéke alá csökken:

• mr_ricsi

veterán

válasz Dzsekó #44 üzenetére

Az ADAT mező csak az mutatja, hogy hány mérésből vagy hibából határozta meg a jellemző értékét.

''Szóval nem jól tudod.''
    Szerintem pedig a Te vinyód van a halálán. (Vagy nem jó helyen nézed az adatokat.)

Egyébként pedig nekem olyan SMART progim van, ami nem a köz számára készült, és az a gyengébbek kedvéért %-ban is kiírja a jellemző értékét. (És pl. az ADAT mezőt egyáltalán fel sem tünteti.)
    Ezzel a progival néztem már Seagate-et is, és visszaszámlálósak a jellemzők.

Ez pl egy hibás kábelen lógó Maxtor:

[Szerkesztve]

• mr_ricsi

veterán

válasz Dzsekó #2 üzenetére

Bocs, de Te milyen vinyó adatait nézed?
    '''Árulkodik erről a Reallocated sector count = 1. Azaz 1 darab bad sectorod volt, amit letiltott és a tartalék lemezterületről feloldott egyet.''
    Jelenlegi érték 100, eddigi legrosszabb 100, hibahatár 36.
    Ez egy visszaszámláló típusú jellemző, 100-ról elindul vissza, és 36-tól van gond.

''A másik nem egészséges dolog, az Ultra ATA CRC error rate.''
    Jelenlegi érték 200, eddigi legrosszabb 1, hibahatár 0.
    Ez annyit jelent, hogy valamikor korábban hiba volt az átvitelben, pl. egy rossz kábel miatt, de jelenleg a paraméter tökéletes.

''A harmadik, hogy a Raw Read Error Rate = Seek Error Rate-el ... Mivel nálad nem jók ezek az értékek, ezért készülj fel rá, hogy esetleg beadja a kulcsot.''
    Jelenlegi érték 55, volt már ennél rosszabb is: 53, és majd ha 6-ra csökken, akkor lehet kezdeni aggódni.

Szerintem minden érték normális, és megfelel egy olyan vinyónak, ami eddig 6-700 órát működött.

Ez az 1000. hozzászólásom.

[Szerkesztve]

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #14 üzenetére

most elindult.

talan azert mert melledugtam az eredeti wincsesztert is? (amirol klonoztam)
    na most kipronbalom megint hogy ha lehuzom, megy -e

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #12 üzenetére

mert mar elindult a windows, tehat a mbr -nek nem sok koze lenne a tovabbiakhoz.

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #9 üzenetére

szoval a mbr miatt nem akar a klonozott windows mukodni? ezt mondjuk furcsallom.

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #6 üzenetére

xp-rol van a ghost.
    viszont az mbr -t mivel mentem le? illetve hogyan...

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #4 üzenetére

a seagate-t sosem szalligattam. megvasarlas ota bent figyel a hazban.
    hangokat nem hallok, szal nem kattog meg ilyesmi

amugy most probaltam atkoltoztetni a windowos particiomat ghostal a ibm-re, onnan bootltam a windows erre ezt irja:

Egy probelma megakadalyozza, hogy a windows pontosan ellenorizni tudja a szamitogep licencenek allapotat. Hibakod 0x80090006

hehe :)

• powerwade

senior tag

válasz Dzsekó #2 üzenetére

huh... most beparaztattal.
    asszem kolcson kerek egy uj vinyot es rapakolok mindent es ujraparticionalom.
    viszont teljesen uj kabel van a vinyomon, az sem lehet gond (ma csereltem vadi ujra, pont erre gyanakodtam en is)
    ( amugy mit ertesz nem megfelelo radugas alatt? )

Aktív témák

Hirdetés