- TCL LCD és LED TV-k
- BIOS frissítés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Logitech Z906
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Micro Four Thirds
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
---Lasali---
Közösségépítő
Nekem ati félés van, de nemtom hogy ez számít-e valamit...
-
lapa
veterán
nézd eszemben nincs ámítani téged. ahogy leírtam tényleg nem működhet, lebuktunk mindannyian. megpróbálom mégegyszer: a vga/dvi csatiról szedett rbg jel sokkal jobb felbontásra, színmélységre képes, mint az svideo. életközeli példával élve a monitorodon képes 1024x768 és magasabb felbontásra, x millió színnel. erre az svideo nem képes (homályos lesz a szöveg, stb.). nemtom máshogy elmondani esetleg lerajzolom hátha vizuális típus vagy. esetleg nézd meg #93-ban a mintákat, talán leesik. egyébként szvsz az svhs is svideo...
-
Ivan15
senior tag
válasz
wassermann #191 üzenetére
A másik jel/zaj viszony csak annyit jelent, hogy jobb jel/zaj arány mellett messzebb viheted a tv-t a pc-től (hosszabb kábelt használhatsz). Én ezzel azért nem foglalkoztam sosem, mert nálam ez abszolút nem játszott, mivel a tv közvetlenül a tv mögött van -gyakorlatilag egy cm-es kábel elég. Mégsem ment egyik átalakítóval sem rendesen bizonyos -az előbb említett vga-kkal -ill. az egyikkel igen, de hol van az már...eladtam rég.
Ha neked jól megy -tényleg szép a kép, esetleg megírhatnád milyen gyártó melyik kártyáját használod. Mert szerintem ez az igazán releváns. -
Ivan15
senior tag
válasz
---Lasali--- #192 üzenetére
Tényleg írd meg, ha sikerül -de én nem sok reményt látok...az előbb elmondottak miatt. Szóval tényleg írd meg a sikerül, mert én is hasonló cipőben jártam, csak feladtam
-
---Lasali---
Közösségépítő
Fú bszki de komplikáltok...
Én egy pár napig leállok a guberálással, míg megjön hozzá újra a kedvem... meg most kissé kezdek beteg lenni meg egyéb szal most úgy ahogy full nincs kedvem szenvedni semmivel.
Majd jelentkezem. -
wassermann
addikt
''ugyanazt a chipet használja mindkettő...és ne akarja vki azt mondani, hogy ugyanaz a chip a gyengébb vhs szabványnál''
Az, hogy ugyanabból a kis, fekete kockából jön ki ebben az eseteben egyáltalán nem jelent semmit, mert más-más a különféle villamos jelek (VGA, SVHS... ) fajtája. Ez azt is jelenti, hogy pl. másképp viselkednek a villamos zajokkal szemben, nagyobb a dinamika-tartományuk, eltérő a jel-zaj viszonyuk...
Egy példával szemléltetve: egy épületnek két ajtaja is lehet, az egyiken szép sportkocsik gördülnek ki a másikon pedig új 3-kerekű biciklik... -
Ivan15
senior tag
... a videokártya dvi kiementére kötött dvi-vga átalakítóra kötve egy ilyen rgb kábelt ugyanúgy működik a dolog, mert a dvi-n ugyanúgy kibújik az analóg jel (rgb + v + h).
Ha van dvi (fx5500 on van -a többin ugyan nincs) akkor is ugyanazt a chipet használja...tehát sz@r lesz a kép bizonyos kártyáknál dvi-ide-scart-oda stb esetén is
Ja és vhs-out helyett mindig svhs out-ra gondolj a vhs mindössze video home systemet jelent ebben igazad van. A lényeg itt is hogy vhs minőségű lesz a jel. De sokszor ugyanolyan chip mellé raknak dvi-kimenetet is (mint fx5500 van rajta svhs+dvi out mint a mai vga-k legtöbbjén általánosan elterjedt), akkor is ugyanazt a chipet használja mindkettő...és ne akarja vki azt mondani, hogy ugyanaz a chip a gyengébb vhs szabványnál ha mindössze futó/szaladó -olyan mint lejjebb az egyik hozzászólásnál a képen- képre képes, akkor ha átrakom a dvi-re hirtelen megjavul a kép...ne ámítsuk egymást -ez nem így van, nem fog megjavulni.
Veled változatlanul semmi bajom -
lapa
veterán
szóval pár dolog, hátha utána jobban értjük egymást:
csatik:
vga (15 pin d-sub) = az, amivel analóg módon kapcsolod össze a videokártyát és a monitort. 15 tűs, általában kék színű a videokártyán.
scart (euroscart) = 21 tűs téglalap, amivel jellemzően videót, beltérit lehet összekapcsolni a tévével. alkalmas s-video jel, rgb jel, sztereó hang és pár vezérlőjel átküldésére. asszem kompozitot is fogad de ebben nem vagyok biztos.
rca = kompozit videojel továbbítására alkalmas. ez biztosítja a legrosszabb minőséget. középen egy pöcse van.
s-video = s-video jelek továbbítására van, alapesetben trapézalakban 4 tűs + árnyékolás. nemtom a tv-out-nál általában használt 7 tűs is s-video-nak számít-e de lényegtelen, azon csak s-video és kompozit jel jön-(megy).
dugdosás (''figyelj most jön a lényeg''):
amit te csináltál arról szól, hogy a videokártya tv-out kimenetéről jövő s-video vagy kompozit jelet átalakítod úgy, hogy a scart dugóban a megfelelő helyeken legyen. ez ugyanaz, mintha mindkét végén s-video vagy kompozit dugós kábellel kötnéd össze a tévét és a videokártyát. ez kábé a ''tv-out''.
a vga csatiból (nem a tv-out-ból) külön ereken jön ki a Rot, a Grün meg a Blau színjel. emellett két szinkronjel is kibújik belőle, Vüggőleges és Hízszintes. ha ezt a jelet pl. szoftverrel kicsit átalakítod, akkor 60-70hz (progresszív) jel helyett kaphatsz belőle pl. 25 hz sorváltott jelet, amelyet már a tévé képes megenni. például a scart csatlakozójának megfelelő bemenetein. ha elolvasod ezt a totyikot az első hozzászólástól, akár magadnak is csinálhatsz ilyen kábelt. ezzel jobb minőségű képet kap a tévé, mint s-video vagy kompozit jel esetén. és ha jól sejtem a videokártyából a vga kimeneten kijövő jel nem utazgat a tv-out chipen keresztül.
és csak megjegyzésként: a videokártya dvi kiementére kötött dvi-vga átalakítóra kötve egy ilyen rgb kábelt ugyanúgy működik a dolog, mert a dvi-n ugyanúgy kibújik az analóg jel (rgb + v + h).
és a vhs még mindig videórögzítési szabvány, aminek kevés köze van a csatlakozókhoz és a kábelekhez.
[Szerkesztve] -
Ivan15
senior tag
nem vagyok benne biztos..
Vagy mégis
''itt a pc és a tévé összeköttetését egy vga --> scart kábellel oldjuk meg''
vga --> scart átalakítóval is végigjátszottam a lent leírt dolgot. (Egy vhs-scart átalakító 800Ft, hát vettem egyet, mert egy másik fórumon mondta vki, hogy ''...amiről te beszélsz, az szerintem s-video vagy kompozit összeköttetés, pont ennek a gyenge minőségét váltja ki a fentebb írt megoldás....'' (pont vmi ilyesmit- nem vmi okos szöveg))
A következő átalakítóim vannak: vhs --> scart, vhs --> vhs, rca --> vhs, rca --> scart.
Figyelj most jön a lényeg -->
-->ha sz@ra tv-out chip a vga-n(/kon), akkor egyébként is mindegy, hogy milyen kimenetekkel / kábelekkel operálok...mert a különféle kimenetekre/kábelekre a chip küldi a jelet(Ja, és még annyi, hogy egy gyártó olyan out-ot rak rá amilyet akar -háromfélét simán ismerek- DE nem fog csak azért egy másik chipet integrálni -th. bármilyen out-tal ugyanolyan sz@r marad..... még mielőtt egyesek felesleges költekezésbe fognának pl. átalakítókat, új 100Hz-es Tv-t (!!) vesznek (abban bízva, hogy biztos az a gond, hogy a vga nem kezeli az 50Hz-et, ami a régebbi tv-(PAL) szabvány, vagy vesznek egy új, drága 70.000+ árfekvésű vga-t --> aminek a tv-out-ja ugyanúgy ZSÁKBAMACSKA.
Félreértés ne legyen veled semmi bajom, csak a gyártók végeznek tv-out téren hát...enyhén szólva kifogásolható munkát.
Szvsz. egy feketelistát kellene csinálni a nem megbízható tv-out-os kártyákról vhol itt a prohardveren -még gondolkozom rajta -de ez már tényleg off -
lapa
veterán
és biztos vagy benne, hogy jó topikban jársz? itt a pc és a tévé összeköttetését egy vga --> scart kábellel oldjuk meg, amin a monitorhoz hasonlóan hajtjuk a tévét a powerstrip segítségével alapesetben 50hz interlécelt jellel (mint pl. a dvd játékos scart --> scart esetén).
amiről te beszélsz, az szerintem s-video vagy kompozit összeköttetés, pont ennek a gyenge minőségét váltja ki a fentebb írt megoldás.
vhs out nincs. ezt csak a rend kedvéért.
[Szerkesztve] -
Ivan15
senior tag
''van a powerstripben vmi olyan beállítás, amit duplakattra lehet előhívni csak most nem vágom hol. valami tiling vagymi..''
Ismerem a powerstrip-et, de nem vágom, hogy miről beszélsz
Változatlanul az a véleményem, hogy sok kártyán a tv -out nem működik rendesen biztosan tudom, hogy pl a régi asus geforce mx440 (erről már sokan írtak már más fórumokban), is ilyen volt, és ilyen a palit geforce FX5500-is.... én csak ezt a kettőt ismerem -tudniillik, hogy gyárilag biztosan nem jók tv-out-ra, és tuti, h több olyen kártya van, amelyeknél a tv out csak marketing, és lesz ugyan kép a tv-n csak sz@r...
100Hz-en nem én próbálkoztam, hanem mások, én 50-60Hz -en csináltam végig a 480*..-tól 1024*...-ig (horizontal) az összes lehetségest... és nem voltak jók =futott a kép
Ja és az igazsághoz hozzátartozik, hogy amelyik kártyán jó és tényleg jó, azzal nem kell állítgatni sem, ilyen volt anno -évekkel ezelőtt- még a pci-os rivaTNT 16Mb kártyám, amivel 800*600-on 640*480-on 1024*768-on 60Hz-en ráküldtem a tv-re és JÓ VOLT A KÉP -nem kellett vele sz@r@kodni... -
lapa
veterán
van a powerstripben vmi olyan beállítás, amit duplakattra lehet előhívni csak most nem vágom hol. valami tiling vagymi, azzal kéne megpróbálni.
a tévé frankón kiírja, hogy rgb? mert akkor tényleg csak vmi ilyesmi probléma lehet. most nemtom megnézni, de a beállítások tuti jók? itt a totyik elején van pár beáll., én azokat szoktam kikopizni mindig ha kell. talán próbáld meg. milyen kártya?
btw. a tv-out egyrészt nem marketing duma, másrészt meg ugyebár ennek elég kevéske köze van a tv-outhoz.
egészen addig fogtok mérgelődni, míg egyszer jó lesz. utána majd szt mondjátok akár ötször ennyi küzdelmet is megért volna.
ja, és persze a 100 hz-es tévé se 100 hz-s. legalábbis ott még nem ahol te küzdesz.
[Szerkesztve] -
Ivan15
senior tag
válasz
---Lasali--- #175 üzenetére
Ugyanez a gondom!! CSak nekem Grundig 72centis tv-m van...én sem értem, hogy egy új tv-n miért nincs rendes kép... én először a herz-ekre fogtam azt, hogy fut a kép (függőlegesen), kipróbáltam 50-60 hz között minden frissítést és felbontást, és nem oldódott meg a dolog. DE AZT, HOGY EGY 100HZ-es TV-n szintén 100HZ-es frissítéssel az összes felbontással fusson a kép...
Szvsz sok vga-n csak marketing a tv-out és nem is működik rendesen -
---Lasali---
Közösségépítő
Szal valaki röviden... nézze meg azt a képet mitől lehet ilyen, és két szóba magyarázza el... mert mingyá kivágom az egészet...
-
---Lasali---
Közösségépítő
Na mostmá télleg elegem van az egészből...
Má annyit dugdosgattam... meg szenvedtem... másik gépről vnc vel ide oda... másik szoba, megnéz... kábel kijön, legfagy, nem ismeri föl, nincs rgb jel, kikapcsol, bekapcsol, ide dug oda dug... szal elegem van.... -
válasz
---Lasali--- #175 üzenetére
Hali!
Írtam neked mailt az üggyel kapcsolatban. -
---Lasali---
Közösségépítő
Amúgy a TV az egy Panasonic 72centis, flat, 100hz-es, tavaly-az előtti évben pana ezeket árulta ilyen 100-150K-s magasságban, még talán mostis lehet ugyan ilyen kivitelekből új modelleket kapni.
Azt meg hogy fölismeri az RGB jelet, azt meg ki is írja, mondjuk azt meg már végképp nem értem hogy a 9800 pro-ra csatlakoztatva miért csak addig, amíg a windows föl nem áll...
[Szerkesztve] -
---Lasali---
Közösségépítő
Na hály all! Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémában.
TV tuneres topic ból tanácsoltak át engem ide. Ott monda egyik tag hogy a távir ról rendeljek egy ilyen RGB-scart kábelt, mert majd azzal szebb képet tudok kicsikarni a tv ből mint amit az svideo-s összekötés produkál.
Aztán amire jutottam... Megjött a kábel... összedugdos... kaptam egy cd-t azon mindenféle cumókkal, elolvas, úgy tesz, aztán nem ért... szenved vagy 2-3 órát... aztán most ott vagyok hogy dvi-rgb átalakítóval bedugtam a kártyába a ezt a kábelt, aztán, a scart megy a tv be az egyes bemenetébe, a régebbi kártyán 9000 pro, ott felismeri a tv hogy RGB jel, az újabbikon, 9800pro-n csak amíg bootol a gép addig, utána csak sikok meg fekete kép meg minden egyéb.
Aztán próbáltam állogatni ezeket a megadott paramétereket amiket itt olvastam a topicba.:
640x480=640,61,64,99,480,6,7,35,13582,312
720x480=720,42,72,134,480,4,7,34,15246,41
720x576=720,40,72,96,576,13,3,37,14701,312
800x600=800,1,72,55,600,1,3,30,14718,312
Na ezek közül egyikse működik, csináltam is egy fotót a tv ről hogy miket csinál.
Szal ilyen szép a kép, és mindeközbe ez villodzik, vibrál ugrál meg mindenfélét csinál, ha a fenti felbontásokat stb-t variálom akkoris kb ezt mutatja, csak akkor esetleg máshol van a kép, vagy több van belőle, vagy jobban fut-vibrál stb stb...
Úgyhogy HELP! Mit csináljak?
[Szerkesztve] -
bizi990
senior tag
Én sajna nem tudok, vettem egy matrox kártyát, remélem azzal működni fog.
Elméletileg a power strip 2-es verziója segíthet...
bizi -
bizi990
senior tag
Power stripben nem volt aktív a gomb, szvsz a progival volt vmi.
bizi -
bizi990
senior tag
ALaplapi S3, ugye? Nekem nem ment univerzálissal, mert power stripben nem volt aktív a gomb, amin be lehet állítani a frekiket.
Vki azt írta -lehet itt-, hogy alaplapi vga-val nem mennek az rgb-k vagy csak rossz minőségben.
Az a kábel a megadott matrox kártyákhoz van, svideot és kompozitot tud. VGA kimenetre kell tenni és a kártya állítja elő ezeket a jeleket. Nekem most ez van illetve van egy univerzális kábelem is, csak közben a gépemet, amibe pakolva lesznek ezek a cucuk kölcsön lett adva.
bizi -
Univerzálissal biztos, hogy megy, de lehet, hogy tudja a Composite Sync-et is, meg kell nézni.
Ez a TV-out kábel, amit belinkeltél jó lehet összeközésre, de ennyiért sztem Composite-os kábel és annak a minősége... hát... közel sincs az RGB-s TV-re kötéshez.
Alapvető dolog: amiről itt beszélünk az a VGA kimenet összekötése (szoftveres átalakítással) a TV SCART bemenetével; ami pedig a linken van, az a kábel a TV-out és a TV bemenetének összekötésére szolgál. -
lapa
veterán
ez az egész ati driver-software dolog egy hatalmas rakás szar akármilyen kütyüket heggesztenek össze. meg fogadjunk legközelebb egyből azzal próbálod megint nem fog menni mert nem lesz rajtad sapka.
persze bujjék ofkorze. pláne hogy van miért.
két ünnep között több filmet is megnéztünk, mindig mikor mentem el a tévé előtt tejbetök-mosoly támadt az arcomon svideo meg rca meg 19. század kapcsán...
[Szerkesztve] -
ohhhhóóóóóóóóóóóóóóó
!!!!!
MŰKÖDIK!!!
Meghajlok nagyságod előtt!!!
Bevált a drivercleaner --> Ati eltávolítás --> Omega driver telepítés dolog!
Gondolom azért segített, mert a mostani driver telepítés közben végig rá volt dugva a TV (2. VGA kimeneten) és oda is volt kapcsolva (EXT1-re).
Még a tilinget sem kellett a Powerstripben kikapcsolni!!!
Mégegyszer köszönöm!
Tényleg tök a jó kép vele (a TV egyébként egy 72cm-es, 50Hz-es Philips TV).
[Szerkesztve] -
Hmmm.... Akkor úgy látszik, ez a BBA Radeon 9000Pro 64Mb nem igazán szereti az RGB-s Interlace kimenetet
.
Lehet, hogy kártyát kell majd cserélnem... Előtte egy GeForce2 MX400 volt abban a gépben, de az nem tudta ugye a Composite Sync jelet kiküldeni + nem volt 2db VGA kimenete se. A saját gépemben GF4 Ti4200 csücsül, ugye az se tudja ezt a szinkronizációs jelet... marad az, hogy kölcsönkérem a barátom 9600pro-ját. Ha azzal megy, akkor szerintem majd váltok VGA-t, csak nincs rá sok lóvém... szóval max 9200-re (csak ugye az rosszabb teljesítményű, mint a 9000pro)
Ami a tegnapi up-om mellől kimaradt:
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!!!
[Szerkesztve] -
up
-
OK, megpróbálhatom még azt is
.
Ha nm lennének jók az elemek, akkor egyáltalán nem jönne be kép, mert nem váltana a TV RGB módra.
szerk.: csak most megyek, mert tegnap, amikor a kábelvezetőcsatornáknak fúrkáltam a lyukakat a falba, akkor belefúrtam egy lámpa 220-as vezetékébe (a plafonon)... szóval azt meg kéne csinálni.
(hát igen... 2x éves szoci ház... nem vezettek mindent szabályosan...)
[Szerkesztve] -
Tuti a TV-jét néztem (azaz a gép szerint a 2.monitor ugye, hiszen nem a TV-outra van kötve). De sztem ez nem gyorsítási probléma. Mert be tudom állítani 16-32bitre, csak akkor rossz a kép. Erről a jelenségről írt az idiots oldala is:
''Garbled Screen: Tile-based Rendering enabled
If you are confronted with a screen where everything is garbled but the mouse cursor looks fine then try disabling tiling. This is done in a hidden option In PowerStrip. Go toDisplay Profiles -> Advanced Timing Options -> Custom Resolutions and double click the ''New Resolution'' title bar, it should then pop up a window that will allow you to disable tiling.
I have recently read some posts that claim that this has been fixed in ATi Catalyst Driver 3.7 although I have still to verify it.''
Mint írtam, ezt már próbáltam, de nem használ.
Egyébként lefuttattam a dxdiagban a 2.képernyő tesztelését:
a Directdraw hiba nélkül lefut (ha a képernyő 256színre van állítva), de a Direct 3D-nél egy váltás után csak fekete a képernyő. Gondolom azért, mert itt színmélységet váltana és úgy megy teljes képernyőbe (ha 16-32bitre állítom a TV-t és úgy húzok át rá egy filmet és rakom ki teljes képernyőbe, akkor is csak fekete a képernyő, ha meg nem teljes képernyőbe rakom, akkor össze-vissza duplázódik a kép) -
Szevasztok!
Hát tegnap megcsináltam a kábelt FTP-ből (összekötés az idiots oldal alapján és 2 ceruza elemről megy a 3V a 16-18-as SCART lábra).
A problémám a következő lenne:
az elsődleges képernyőnek a monitor van bekötve és a másodlagos csatlakozón (DVI->VGA) pedig a TV-hez megy a kép. Ha a TV képét 256színre állítom, akkor megy a kép (mindegy, hogy a tiling on vagy off és mindegy, hogy melyik felbntás: 640*480, 720*567, 800*600), de 16-32bittel szétesik (még tiling offal is). Videókártyám: BBA Radeon 9000Pro 64Mb. Catalystból használtam 5.8-at is és már frissítettem 5.12-re is, de semmi változás. Powerstripből a legújabb van fennt (3.6).
Ami érdekes, hogy ha 256színre állítom és áthúzok oda egy filmet, akkor az szépen látható. Szóval a fő célra megfelel végülis, de én azért is csináltam ezt, mert szerettem volna Windowsos dolgokra is használni.
Olvastam már, hogy előttem pro2hp-nek is ugyanez volt a problémája, ugyanezzel a típusú videókártyával.
Kíváncsi lennék, hogy van-e rá ötletetek.
[Szerkesztve] -
Óha, ez nagyon jó hír
.
Nekem gyakorlatilag az S-Video jel átvitele is tökéletes lenne. Nekem megfelel annak a minősége is, a lényeg az, hogy fixen be tudjam kötni, tehát el tudjam ~15m-re vinni jelet. Holnap megyek FTP kábelt venni (Ha már úgy is kell vennem, akkor legyen árnyékolt azért). Remélem nálam is menni fog a dolog
szerk.: te milyen TV-n nézted a képét utána, milyen felbontással?
[Szerkesztve] -
kovasz
senior tag
az utp kabel eleg, ket csavart er kozott az impedancia 100ohm a tv-nek meg 75 ohm kell, de ez nem nagyon zavarja. nekem 30m-es utp svideo kabel nagyon szuper kepet csinalt. az arnyekolas meg tok felesleges, ebben a ~10..20Mhz tartomanyban, ilyen tavon, 1V-os jelszint mellet nem sok zavart szed ossze.
-
lapa
veterán
szerintem egyik se fog túl fényesen szerepelni. legalábbis a tapasztalataim alapján én nem küzdenék xtp kábellel 15m-en. a sima párhuzamos szeku kábelt még bepróbálom talán én is monitorhoz. nekem sincs ennél jobb ötletem. esetleg európában vannak ilyen rendelős bótok, ahol vannak spéci kábelek direkt ilyesmire. talán a lomex-et meg lehet próbálni még, én nem ismerem őket.
vagy óccsóért szerelt vga, talán drágán már láttam 15m hosszút, de remélem van kevesebbért valahol. jézuskától is azt kértem vala.
UPD: vizuáltechnikás céget lehet megkérdezni nemtom milyek kábellel nyomják a nagyobb termekben a projektálást ilyesmit.
[Szerkesztve] -
-
lapa
veterán
-
up
-
up
-
Nem tudja valamelyikőtök hol tudnék S-STP kábelt venni
? Sehol sem találtam (Budapesten).
-
kovasz
senior tag
en eleg regen hasznalok vga2scart kabelt a htpc-tv kozott 768x576 felbontas mellett. a hossza 18m a cornad-nal kaphato scart osszekotobol es egy monitorrol levagott csatlakozobol hekkeltem. r9200, r9800pro katyakkal probaltam mukodnek, tovabba egy matrox g550-al azzal is megy, de annal a csync masik labon van igy at kell forrasztani.
sajnos az ati hw scaler-je eleg szar, igy a filmek nem tokeletesek, sw scalerrel jobbak, de ugy meg neha frissitesi gondok vannak. ezert gt6600-ra akarom cserelni a kartyat.
viszont ugy tudom a gt6600 nem tamogat interlaced modot... tud errol valaki bovebbet? -
lapa
veterán
köszi, akkor majd sok hulladék időmben lehet kipróbálom. bár kicsit értelmét vesztette a dolog, mert az előző monitorhoz készült kábel része lett volna (2 x 0,75 12v + usb + sstp video), csak közben megöltem a monitort. a mostani meg belső tápos (lol), szóval mtk kábel már úgyis van, a mellé meg (esztétika szempontjából) olyan mindegy ''rendes'' vga vagy sstp kábel fut...
-
And
veterán
Ez a ''riasztókábel'' annyival jobb az UTP-nél, hogy nem sodrottak az erek benne, és árnyékolt, persze nem erenként. Hátránya, hogy a vezetők keresztmetszete eléggé kicsi, és a hullámimpedanciája nem specifikált (ez a kábel felépítése és eredeti alkalmazási területe miatt valszeg. lehetetlen ill. felesleges is lenne). A képi információt szállító 3 ér a kábelen belül kapacitív csatolásba kerülhet egymással, ez a hatás (áthallás) a kábelhossz növekedésével egyre inkább érezhető lehet. A hullámimpedancia nem korrekt értéke pedig - többek között - azt a jelenséget idézheti elő, amit olyan jól leírtál.
Rövid távra egy próbát megér (bár a 8 ér még sok is, nem?), mert egy ilyen kábel viszonylag olcsó, meg Neked egyébként is van már.
Sajnos nálunk nem túl egyszerű beszerezni a komponens átvitelhez legjobban illeszkedő kábelfajtákat (három, egyenként árnyékolt 75 Ohm-os hullámimpedanciájú koax ér közös burkolatban vagy egymás mellett vezetve), ill. azok nagyon drágák. Koaxiális kábeleket leggyakrabban csak önmagukban árulnak, a külön árnyékolt erekkel rendelkező egyszerű kábelek meg nem igazán videojel továbbítására alkalmasak, inkább audio célokra jók. -
Nah, elolvastam a linket és bíztató dolgokat olvastam
Ráadásul sima shielded Cat5E kábelt ír és nem beszél semmiféle páronkénti árnyékolásról (ami az S-STP), szóval vagy FTP-vel vagy S-FTP-vel csinálta. -
Köszönöm a válaszaitokat.
VGA csatlakozóra már találtam egy helyet (HQ-Nedis).
UTP-t gondoltam, hogy ki kell lőni, de az S-STP talán még játszhat szerepet.
Ugyan Lapa írta, hogy nem volt jó a 7m-es S-STP kábel a monitorhoz. De az ugye 1024*768-as felbontás + (gondolom) 75-85Hz. A TV-nek viszont csak 720*578 -as felbontás kell és csak 50Hz. Tehát nem szükséges akkora sávszélesség neki.
A linket köszönöm, még nem olvastam, de mindjárt sort kerítek rá -
bizi990
senior tag
Másik topicban is feltettem a kérdést, de hátha itt hamarabb jön válasz, ha már így beindult a topic:
Most teszteltem volna egy vga2scart kábelt, de a powerstripnél a Custom resolutions.. gomb nem aktív, így nem tudom beállítani a szükséges paramétereket. Mi lehet a gond?
Gép csak a tv-re volt kötve, vnc-n keresztül matattam. Videokari egy alaplapi S3 Savage4DDR power strip szerint.
bizi -
lapa
veterán
annyit tennék hozzá az előttem szólóhoz, hogy 3-4 méteres tömör stp (fóliás) kábellel a gagyi 1024*768 monitor (számomra) elviselhető / korrigálható képet adott. utána vettem 10 méteres szerelt sstp-t, amiből kábé 7 méteres darabot használtam. ez érpáranként volt fóliázva + fólia + háló. ez nem volt tömör. a 7 méteres, csatlakozóknál is alaposan árnyékolt kábel már gyakorlatilag elviselhetetlen vízszintes szellemképet okozott (a fekete-fehér átmeneteknél jobbra 2 miliméterenként ismételte a feketét).
nemtom ezt olvastad-e [link]
And: van olyanom, hogy ''28 AWG szeku system cable 0,22mm2 8 cores + t + s''. ez 8 műa. ér párhuzamosan + csupasz + fólia.
ezzel érdemes próbálkoznom monitor felé? jobb lehet, mint a fentiek?[Szerkesztve]
-
And
veterán
Vga-csatlakozót (három sorban 15-pólusú D-sub ''papa'') elektrós alkatrészboltokban biztosan kapsz (pl. Lomex, Elektrokontha, meg a többiek).
Az UTP-kábel szvsz nagyon nem ajánlott, nem csak az árnyékolás hiánya miatt. A másik ok: csavart érpárokat tartalmaz így szimmetrikus (''földfüggetlen'') jelek továbbítására van kitalálva, a VGA- és más videojelek pedig tipikusan aszimmetrikusak: GND (0V) + jelvezeték kell hozzájuk. Úgyhogy inkább koaxiális kábel kellene (a jobb VGA-kábelek mindhárom alapszínre külön árnyékolt, koaxiális vezetőt tartalmaznak, az árnyékolás nélküli ereken - pl. szinkronjelek - felül). Végül az UTP/STP kábelben az érpárok 100 Ohm-os hullámimpedanciát képviselnek, a VGA-jelek meg 75 Ohm-ra vannak illesztve (bár rövid távon ez valszeg nem okoz nagy gondot, hosszú kábel esetén illesztetlenség, visszaverődés, csillapítás léphet fel miatta). -
ace666
tag
Udv!
veletlenul leltem egy kapcsolast, ha mar valaki irta ezt, bocs....
[link] -
Helló!
Utána olvasgattam én is ennek a PC-TV összekötésnek RGB-n keresztül és nagyon megtetszett, szóval most nekiállok otthon csinálni.
Viszont lenne még pár kérdésem:
- Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet kapni szerelhető VGA csatlakozót?
- Azt olvastam, hogy az UTP kábel nem annyira ajánlott hozzá, az árnyékolás hiánya miatt. Ráadásul nekem elég sok kábel kéne a PC és a TV közé: 15m. Milyen kábelt ajánlotok a legjobban hozzá? FTP? STP (vagy ilyen nincs is, csak S/FTP és S/STP van) ? STP kábelt nem sok helyen láttam
.
-
wassermann
addikt
Valakinek van esetleg Dual-head-es Matrox-karival ilyen tapasztalata?
-
lapa
veterán
megoldotta(m) közben, de meg ne kérdezd mitől jött rá, hogy mostantól működni akar. de most boldogság van. és köszi a segítséget azért, akkor nem erőltetem a tvout témát, pedig érdekesen hangzott. dehát minek mosmá
upd: hátha valakinek segít - nekem úgy jött össze, hogy a dvi átalakítón a monitor volt. persze elvileg nincs jelentősége de mint írtam nemtom miért kezdett el műxeni. persze a 3 voltot megmutattam neki 2 sorba kötött ceruzaelem képében, anélkül csak szürke képet kaptam.
[Szerkesztve] -
repasi
tag
http://ryoandr.free.fr/english.html oldalon lévő leírással nekem ment másodlagos kimenettel. Elöször dugd rá a DVI-ra a monitorod, a másikra ne dugj semmit, utána bootolj be -> dugd rá az rgb-scartos kábeled a szimpla VGA kimenetre, ismertesd fel vele -> na is itt két megoldás van attól függően hogy használsz-e Catalyst Control Centert vagy sem -> a lényeg Swappeled a monitorod másodlagosnak a másikat meg elsődlegesre aktiválod. Így menni kell.
Viszont a Tv-out 7 pinjéről nem nagyon lehet értelmes RGB jelet kinyerni (legalábbis így olvastam), én is egy darabig rá voltam kattanva a témára. A HWSW fórumon foglalkoztak vele, de nem haladtak ők sem semmire végül. Szerintem nem érdemes foglalkozni vele, ha a műxik a vga-scart kábeled.
szerk: upsz most látom, hogy másodlagos kimenetnek a TV-t akarod, bocsi. Akkor nem sokat tudtam segíteni, sorry
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
egy ilyen linket találtam csak sajna: Bővebben: link
itt röviden arról van szó, hogy egy s-video és kompozit kimenet megléte esetén (pl. vivo) már csak egy ér kéne és menne az rgb a másodlagos vga birizgálása nélkül.
azért hátha valakinek támad vmi ötlete, hogy a szinkronjelet (?) hogyan lehetne levarázsolni a radeon kártyáról. -
lapa
veterán
na upszolom a témát. a helyzet, hogy próbálkoztam megetetni az rgb kábelt a másodlagos kimenettel, de nagyon nem akarja az igazságot. ha simán az rgb-t dugom rá még bekapcsolni se lehet, ha meg megpróbálom kitrükközni és bekapcs után cserélem rgb-re simán deaktiválja magát.
viszonthoppá. most olvasom, hogy radedittel kinyerhető lenne ugyanilyen rgb jel a tv-out kimenetről. sajna az igazság oroszul vala (radeon2ru --> vivo), sokra nem jutottam. szal most várom unatkozó orosztanárok meg mindenki segítségét mind ''másodlagos kijelzőn rgb tartós aktiválása'' és ''step-by-step leírás tv-out --> scart rgb'' témában. -
lapa
veterán
ehh, lemaradtam. itt látható (valamennyire) a kábel felépítése, közvetlenül a Nagyteljesítményű Piros Ipari Páka mellett... Bővebben: link
persze eredeti állapotában mindkét csatin van burkolat. -
lapa
veterán
a 3 volt dolog nem kártya vagy kábelfüggő. az én univerzális kábelemen nem volt, feltételezem, hogy az ati-s kábelen sincs.
valszeg a tévé nem áll át rgb módra, feltéve, hogy képes rgb jelet fogadni.
súgták, hogy 2 db 1,5 voltos ceruzaelem 1-2 évig elég lenne ilyen célra, akkor legalább nincsenek zavarok.
a vga-ról nehézkes leszedni (a normál vga kábelen nem nagyon van bekötve a 9-es (?) láb, amin 5 volt van.
molexről lehetne még leszedni, de nemtom nem zavarja-e a képet.
kapcsoló mindenképpen célszerű rá, mert a vga / molex / ceruzaelem folyamatosan adja a feszt (ha minden igaz a vga is nyomja már elindulástól, függetlenül az adott kimenet aktiválásától - ezt mondjuk még nem mértem ki), és bajos lesz emiatt a tévét átkapcsolni más bemenetre. konkrét tapasztalatom mondjuk nincs ezügyben, de nálam marad a ceruzaelem kis kapcsolóval.
az univerzális kábelnél ugyanúgy vga és scart csatik vannak, a szinkronjel-közösítés a csatikon belül van megoldva. van benne egy ellenállás meg kicsit mások a kötések. szerintem egyébként működne azzal is ha megvan a 3 volt, de nem nagyon volt időm / kedvem küzdeni vele.
[Szerkesztve] -
Ace
tag
A tavir.hu -n az univerzális kábelhez oda van írva hogy ''szinkronjel-közösítővel'' ez mit takar pontosan? Egy külön kis egységet vagy a kábelen belül egy speciális összeforrasztást?
-
Ace
tag
Nah nagy nyüglődés után végre kézhez kaptam a kábelt kb másfél napja szopok vele de még nem sikerült képet kicsikarni belőle pedig végigolvastam nemegyszer a hwsw fórumot és a ph-t is mégsem lelem a megoldást.
Elvileg univerzális kábelt kaptam. (Ki tudja megmondani, hogy ez miben különbözik az ATI specifikus változattól?) pl külsőre van valami jellegzetes vonása?
Jah NVIDIA 6600 gt-m van szóval a vga2pal tesztet lefuttattam igen hát ez a szürke negatív hatás van megsépkelve egy kb 10 centis a kép tetején húzódó fehér sávval...a TV szerintem lehet bajos most vettem Samsung Plano 72 centis síkképcsöves hátul 2 scart az elsődlegesre rá van írva hogy RGB ...
segítsetek mert megőrülök... -
lapa
veterán
na kipróbáltam: fél méteres usb hosszabbító kábelt középen kettévágtam, és az ereket összeforrasztottam egy kb. 7 méteres utp kábel érpárjaival. ahogy várható volt nem az igazi. felismeri, hoy rádugtam valamit (biztonságos eltávolítás ikon) és meg is próbálja mappolni (kérdőjeles meghajtó intézőben), de aztán elengedi és meg se nyekken. a meghajtót meg eltünteti. gondolom stp-vel ugyanez lenne az eredmény, de majd hulladék időmben lehet megpróbálom azzal is.
-
lapa
veterán
válasz
Versus82 #100 üzenetére
szerintem az lehet a baj, hogy a vga kimenet nálad eleve másodlagos, akkor meg valamit barkácsolni kell a powerstripben hozzá, hogy annak a jelét moddolja. ehhez viszont egyelőre nem sokat tudok hozzászólni, mert csak az elsődlegesen próbálkoztam idáig. majd este nézegetem a powerstripet, mert igazából nekem is a másodlagosra lenne jobb, dvi-vga átalakítóval. elméletileg lehetséges. nézelődj a powerstrip doksijában, hogyan kell belőni a többmonitoros üzemet. vagy nview kezelőpanelben is nyomogathatsz...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- Különlegesség! ASUS ProArt StudioBook Pro W500G5T i7 9gen NVIDIA Quadro RTX 5000 MAX Q 16G
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Samsung Galaxy A35 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Minolta objektívek
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! Dell Latitude E5410 - i5-560M I 4GB I 250GB I 14,1" WXGA I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest