- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
"Inkább mondjuk azt, hogy vannak olyan LP-k, amiknél van külön mastering"
LP-nél a külön mastering nem lehetőség, hanem kötelező, ugyanis a "végtelen felbontású" formátum egyszerűen fizikailag nem tudja átvinni ugyanazt az anyagot, mint a CD, ezért le kell butítani a vinyl szintjére. A loudnesst nem csak azért nem nyomják vinylen olyan szinten, mint a CD-t, mert az az "igényes közönség" számára készül, hanem azért is, mert egész egyszerűen fizikailag nem tudja átvinni a lemez.
-
Kékes525
félisten
Ne forgasd ki a szavaimat.
1. "Az mitől olcsóbb?" Árról sehol nem írtam.
2. "És ez mégis hogy történik? Mármint a nem direkt audiofil másztering?" Azt írtam, hogy más(!), jobb a legtöbb hanglemez masteringje. Nem audiofil masteringről írtam, habár az is van, hanem a közönsége audiofil, azaz zenerajongó, akik szeretik a vinyl hangját.
(#47) Cifu: Nekem jobban tetszik, melegebb a hangja. Lehet, hogy sokszor semmiféle speciális mastering nincs, de nem azokra értettem. Amúgy ezek célközönségnek, nem átlag zenerajongónak készültek, ezért inkább speciálisan masteringezik. Például az MSFL lemezeket.
-
Inkább mondjuk azt, hogy vannak olyan LP-k, amiknél van külön mastering, de a jobb az izlés kérdése. Vannak esetek, amikor direkt benne hagynak egy-egy olyan hangot vagy háttérzörejt, amit amúgy a "normál" masteringben kiszednének, mert nem oda való. Persze az audiofillek az ilyenektől vannak oda, mert ekkor mondogatják egymásnak, hogy ugye, itt még azt is hallod, hogy a pengetőt hogyan morzsolja a kezével a gitáros, amit a CD-n nem hallasz meg. Igen, mert itt benne hagyták, a CD és digitális masteringnél meg nem.
De sokszor semmiféle speciális mastering nincs, fogják ugyanazt a digitálisan rögzített, általában .wav fájlt, amit amúgy minden 'hagyományos' megoldásnál használnak, és abból készül a vynil master is. Ilyen esetekben is volt, hogy megmagyarázták, hogy ez sokkal jobban jól, mint a CD. Ha így érzi, hát legyen boldog vele.
De hogy "sokkal jobb", az szerintem költői túlzás, általános felhasználáskor az audio CD vagy akár egy magasabb bitrátájú .mp3 is untig elég. Még audiofill sztereo rendszernél, külön erre kiépített helységben sem vagyok biztos, hogy valóban drasztikus változásokat jelentene.
Ahogy alant is írták, az LP-k hallgatásának van egy hangulata, ahogy előveszed a lemezt, ahogy ráhelyezed a tűt, ahogy felcsendülnek a dallamok, az más, mint kiválasztani egy fájlt a médialejásztón... Ez egy hangulati elem. Aki ezt keresi, az megkapja, megkaphatja amit akar. De hogy itt nekiállnak egyesek vallási szinten belemagyarázni, hogy márpedig jobban szól akkor is, az szerintem már túlzás kategória...
-
Kékes525
félisten
A vinylnek nagyon szép hangja van. Igazából sokkal jobb, mint egy átlag CD, mert ezeket elsősorban audiofileknek készítik és a masteringje ezért sokkal jobb.
-
Bundyta
tag
Vinylen is kijön a The Last Ninja II áthangszerelt verziója pár aprósággal együtt.
Ja, nekem lesz belőle egy példányom!
Thx 4 Matt Gray!
-
Csabroncka
addikt
"A sok zaj, recsegés, pattogás, ami már egy teljesen új vinylből is jön kifelé...máshol életképtelen" Az életben nem bontottál te ki új lemezt - pláne nem halgattál normális minőségűt.
A CD-nél jóval nagyobb minőségben nyomják a lemezeket, ettől függetlenül felvételtől és kiadótól is függ a minőség mind a CD-nél mind LP-nél.Haladjunk a korral: kíváncsi lennék te hogy haladsz a korral? Hány BD-d van és ebből mennyi koncertfelvétel?
Mielőtt mindenki felhördülne, megfelelő tapasztalat nélkül mindenki azzal vagdalkozik amivel akar.
-
Vesa
veterán
"Audiofilek csak erre esküsznek, nem a stream-re, mp3-ra, de még CD-re sem."
Ők azok, akik 5cm átmérőjű kábelen viszik a jelet, hogy aztán belevezessék egy kondiba, mondván, így "sorba rendeződnek az elektronok" és akkor jobban szól a cucc?? Érdektelen, hogy ezek mire esküsznek...
Másrészt, a "nem megyek a tömeggel és nem haladok a korral" életérzést leszámítva, nem tudom mitől szólna jól egy recsegő, zajos, elavult hanghordozó...Azt most ne keverjük ide, hogy néhány DJ még szereti pörgetni, mert ott direkt jó, ha recseg, ropog...Esetleg még nagyon kása metálban sem számít a sok zaj, recsegés, pattogás, ami már egy teljesen új vinylből is jön kifelé...máshol életképtelen.
-
fishi
tag
válasz
twollah1976 #25 üzenetére
Halkan jegyzem meg, hogy visszajátszáskor (tehát nem a stúdió munkáról beszélek, hanem a végtermékről!) a nagy felbontású formátumok semmivel sem tudnak többet, mint az eredeti CD formátum, igazából ez is parasztvakítás. (Esetleg a loudness war problémakör miatt lehet értelme a nagyfelbontású formátummal bármilyen szinten foglalkozni.)
https://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
-
nyunyu
félisten
Mai erositokon egyaltalan van meg RIAA korrektoros lemezjatszo bemenet?
15 evvel ezelotti erositomon meg volt, 5 eves mostanin mar nincs!
(Mondjuk az analog 5.1-et is lesporoltak az ujrol.) -
válasz
Ez így általánosságban nem igaz, ez az állításod csak az AAA módszerrel készült lemezekre igaz.
Semmilyen hanglemez sem tud szebben szólni, mint az a mesteranyag, amiről készítették, ha viszont egy DDA hanglemezt egy nagyfelbontású dgitális masterről vágnak, akkor a lemez nem tud szebben szólni, mint a masterről készített nagyfelbontású másolat.
Egyebekben pedig a hanglemeznek sem a jel/zaj viszonya, sem az áthallási csillapítása nem túl jó, arról nem is beszélve, hogy érzékeny a statikus feltöltődésre, a por hajlamos beleragadni a barázdákba, nyávoghat, érzékeny a mechanikus behatásokra, stb. stb. szóval csak a baj van vele
-
A szomszedom zeneszerzo...joreszt bakit hasznal. Komoly regi cuccai vannak. vannakKristalytiszta a hangja. En ismeglepodtem pedig elegge bot fulem van.
-
Csapoati
nagyúr
20 év múlva: A Tesco áruházakba visszatértek a CD lemezek, megtörve ezzel a vinylek egyeduralmát!
-
ROBOTER
addikt
válasz
Nekem van itthon 0,5mm-es alu lemezem. Hülye hüppögős hangja van.
-
gyulank
addikt
válasz
Dilikutya #20 üzenetére
Vagyis mikor CD-re digitalizálták, akkor nem 24bit 96kHz-en vették fel valószínűleg, de már így is fel tudták.
Én azt mondtam, hogy bakelitra is mehet az eredetiről is, meg mehet a digitalizáltról is.
Úgy mint ahogy lehet AudioCD-t írni mp3-ból, és van HD240p a utúbon.
Csak szerintem ennél nem lehetne észrevenni, ha a jel nélküli hang egyforma volna.
Ilyen formátumban meg pláne. Szerintem árfüggő. Bár ha mondjuk régen is volt bakeliton, akkor nem igen csináltak új nyomót hozzá, ha nem volt, akkor meg gondolom egyszerűbb, olcsóbb a digitalizáltról összeállítani a számokat. -
bteebi
veterán
Hanem a végtelen felbontás/mintavételi frekvencia (mert hát analóg! nem pedig diszkrét digitális szar). Amúgy ez (is) poén akart lenni
. Amúgy meg a lényeg az életérzés, az ár (baromi drága) és a hit (elvakultság). Nyilván nem rossz a vinyl, de feleannyira se jó, mint amekkora a hype-ja.
Még a #17-hez: "Az 1920-as években elterjedt, magas, például 78/perc fordulatszámmal lejátszandó gramofonlemezeket először cinklemezből, keménygumiból és sellakból - ami egy trópusi vidéken élő levéltetű, a Laccifer lacca vöröses színű, sűrűn folyó elgyantásodott váladéka - készítették. A későbbi, elektromos erősítésű lemezjátszók normál, majd mikrobarázdás hanglemezei pedig a hőre lágyuló poli-vinil-klorid és a poli-vinil-acetát kopolimerjéből, acetilcellulóz-polivinilkloridból készültek, aminek a márkaneve Vinyl. Magyarországon a CD hanghordozók megjelenése után kezdték „bakelit”-nek nevezni a régi hanglemezeket a magyar műszaki és zenei szlengben. A téves szóhasználat, a metafora okozója, hogy a vinyl hanglemezek anyaga is fekete és viszonylag kemény, hasonlóan a telefonkészülékek, fogantyúk anyagaként régen jól ismert bakelithez."
-
bteebi
veterán
-
Gyerekkoromban a hanglemez és a bakelit lemez kifejezéseket ismertem, a vinyl jó ideig ismeretlen fogalom volt számomra. Gondolom így trendibb és hipszterebb...
-
USB csatolós külső LP lejátszó eddig is volt, a számítógépházba építhető LP lejátszóra azért még várni kell egy kicsit
-
Van tábora, ez nem vitás, itthon is a fizikai eladások ~6-8%-át ezek teszik ki (viszonyítás képpen, a Blu-Ray tört százalékban van jelent a zenei kiadványoknál).
Hogy elavult azon nem kellene vitázni, igen, elavult. A kandalló is elavult fűtésre, mégis sok házban van kandalló. Ha valaki erre esküszik, akkor erre esküszik, és ha ki tudja fizetni, akkor ki is fogja fizetni. Ha pedig kereslet van rá, akkor a kínálat is meg fog jelenni...
-
Dilikutya
félisten
Az ugye megvan, hogy a vinyl nem egy eltemetett formátum? Komoly tábora van, egészen nagy előadók is megjelentetik a lemezeiket ebben a formátumban is mind a mai napig. Csak nálunk hiszik azt, hogy elavult, nyugaton sosem tűnt el, legfeljebb csak háttérbe szorult a tömegek körében. Audiofilek csak erre esküsznek, nem a stream-re, mp3-ra, de még CD-re sem.
-
Pyzoo
aktív tag
Jó hír. Hajrá baksi!!
-
bteebi
veterán
Lesz Tesco Value (gazdaságos) LP?
Gondolom akkor a Tesco Finest már másik masterről lenne
.
-
törölt tag
Jöhet a Betamax, meg a Sony Walkman is...
Új hozzászólás Aktív témák
ph A sokak által temetett formátumban lát potenciált az angol gigacég.
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest