- Milyen processzort vegyek?
- Hobby elektronika
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
elektropocok #32 üzenetére
Az rendben van hogy a nagy HDD előnyös a végfelhasználónak, de az alap probléma az, hogy a filmstúdiók hogy tudják úgy eljuttatni a nézőkhöz a filmjeiket 4k felbontásban, hogy ők megkapják a pénzt érte?
-
Reggie0
félisten
Valami OTP ROM sokkal jobb volna, mint ezek az optikai vackok.
-
Goose-T
veterán
válasz
Steve1207 #44 üzenetére
Kivéve, ha van szalagos meghajtója.
-
mekker
őstag
Szerintem nagyon jó dolog, csak hát kicsit luxus arra, amire használnám ("adatmentés", cuccrendezés egy helyre).
-
Joshi
titán
Az optikai adathordozót én is elavult technológiának tartom, de jelenleg még mindig a legolcsóbb kézzel fogható elektronikát nélkülöző adathordozó az ár/kapacitás tekintetében. Ez ugye az eredeti kiadásoknál fontos mert kell egy adathordozó amin megvásárolhatjuk a filmünket vagy programunkat. Az ár megint egy más dolog ugyanis egy filmnél a legtöbbet a jogdíjak teszik ki.
Viszont a cikk egyáltalán nem tért ki a megváltozott felhasználói szokásokra legyen az legális vagy illegális, valamint az egyre gyorsuló internet sebesség is a BD ellen van. Szerintem nem nagyon kell magyarázni hogy a Blu-Ray miért nem ért el átütő sikereket. -
Hűha, kezdek ősemberré válni?
Általában 720x300 körüli felbontásban nézek h264 filmet, néha 720p, amikor fontos a látvány.
Az a helyzet, hogy a 32colos fullHD TV-n 3 méterről egyáltalán nem látom a 720p és a 1080p közötti különbséget.
Pedig a szemészeten a vonal alatt is el tudom olvasni a betűket - talán a legalsót nem.
Mekkora TV kellene, hogy 3 méterről jobbnak lássam a 4K tartalmat a 1080p-nél?A probléma ott kezdődik, hogy tapasztalataim szerint a fullHD filmek sem használják ki az 1920*1080-as felbontást teljesen. Legalábbis amiket én rippeltem lemezről, azoknál fullHD-ben lehet látni a lágy éleket.
720p-re leméretezve Lanzos3-mal, majd a monitor vagy TV által felskálázva alig romlik a minőség a fullHD-hez képest - megfelelő bitráta esetén. -
julius666
addikt
hiszen egy film vagy sorozat alsó hangon 100 GB
Na persze...
Jelenleg fullHD-ban egy x264-gyel tömörített adás 10-20 Mbit között már simán Blu-Ray minőséget képes nyújtani, a szép lassan terjedő H265 szabvány (ami elég nyilvánvalóan a befutó lesz) pedig durván a fele adatrátán tudja majd azt, mint a H264. Ha a felbontás függvényében lineáris skálázódást is veszünk (ami baromira nem fedi a valóságot, mivel valójából logaritmikus az összefüggés), sem nagyon jönnek ki ezek a - tényleg durva - számok.
Mondjuk ahhoz lehet nem az ócókínai dekóderekre (ráadásul sok szempontból bénán) lebutított szabvány-subsetet kéne használni, meg bélsár enkódereket, mint a Blu-Raynél történt...
-
Ispy
veterán
Én szívesen fizetnék elektronikus formátumban lévő kedvenc filmjeimért, ha az emberi áron menne (2-4k). Felraknám a vinyomra és már menne is otthon a videjótéka. De az, hogy megvegyem 6-12k-ért a BD filmet, majd vegyek vinyót is, és még másolgassak is, aztán meg lehet, hogy a lemez behal x év múlva, azt már nem kösz. Akkor inkább "kölcsönzök".
-
ciao
senior tag
Amíg ugyan az a mozi film, DVD-n 4000 Ft, miért kerül BD-n 8000 Ft-ba???
Úgy gondolom, hogy amikor megveszek 1 fizikai hordozón filmet, akkor a film elkészítéséért hajlandó vagyok fizetni 4000 Ft-ok, de rohadjon!! meg a sony, hogy a korongért anniyt el mer kérni mint magáért a film elkészítéséért, és boltba juttatásáért, a HD élmény filmenként max. +1000 Ft-ot ér meg akkor, ha film 4000.
A DVD lejátszók is akkor kezdtek el rohamosan terjedni, amikor 20.000 Ft alá ment az áruk, ennyiért már majd 2éve lehet kapni alap BD lejátszót, de mégsem terjed, a film árak aránytalansága miatt.
A kölcsönzésről meg ne is beszéljünk a korongok sérülékenysége miatt. Sokan járnak még tékába, de ha a tékás nem fanatikus nem erölteti a BD-t. -
ripla
addikt
lépéshátrányban vannak, én a helyükben már az 1 terás lemezen dolgoznék, hiszen mire ezt megtervezik, legyártják, bevezetik és elterjed, addigra már szerintem a 8k vagy a 16k lesz az etalon.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
elektropocok #32 üzenetére
Újraírható lemezről hallottál-e?
Amúgy nem a warezolt filmekre kellene itt gondolnod, hanem azokra, amit a boltban árulnak.
-
elektropocok
tag
Veszek kb 3-4db 4TB-os vinyót. Meg egy HDD dokkolót és már is megoldottam Bluray problémát. Vinyó olcsóbbra jön ki mint Bluray. Vinyót lehet törölni Bluray-t nem!
Alapból felesleges volt ez Bluray cucc szerintem főleg,hogy 1db 25GB-os lemez kb 800-1200ft körül mozog. 4TB-os vinyó meg kb 30k. Seagate ST4000DM000 5900rpm de adatra elég lesz.
-
Meteorhead
aktív tag
válasz
#52815360 #28 üzenetére
Nem tudom melyikkel több a károsanyag kibocsátás, de ha az optikai meghajtók helyét átvenné a Flash, akkor le is nyomná az árát egy kicsit, amitől még az SSD-k is jobban fogynának. Win-win
Egyébként meg tudja nekem valaki mondani, hogy miért jó a Blu-Ray archiválásra? Jobban teljesít mint egy DVD? Amikor 6-7 éves írott DVD-ket elővettem, és azt mondta rá a Windows, hogy ez palacsinta, akkor rengett meg igazán a hitem az írott optikai meghajtókban. Ahogy elektronika tanárom mondta: egy vinyó a picébe, egy a padlásba, és csak akkor bedugni és használni, amikor írsz rá, vagy kíváncsi vagy a tartalmára. Háztűz és árvíz esetén is megmaradnak a családi fotók. És nagyjából igaza van. Magyar pénztárcához mérve nagyjából ez az elfogadható befektetés. (Vagy felhő)
-
nkmedve
őstag
"Léteznek már ugyanis olyan BDXL lemezek, amelyek tárolókapacitása eléri a 128 GB-ot, és természetesen a kompatibilis lejátszók is jó ideje elérhetőek már."
Ez 4K-hoz még mindig nem elég, a mostani BD-n vehető filmekhez 90%-ban kétrétegű 50GB lemezeket használnak. Ha ugyan ezt az vidomennyiséget akarják 4K-ban rárakni a lemezre akkor a legnagyobb BDXL lemez is szűkös.
"Ehelyett ott tartunk, hogy a jelek szerint csak 2014 végére dolgozzák ki a végleges 4K Blu-ray szabványt, tehát azt, hogy milyen kodeket és egyáltalán milyen típusú adathordozót használjanak ehhez, hiszen a Panasonic és a Sony is dolgozik egy saját, 300 GB tárolókapacitású adathordozón."
Lásd fennebb, technikailag bukta a dolog addig amig nem fejlesztenek megfelelő lemezeket hozzá (min. 200 GB).
Én inkább azzal a résszel értek egyet, hogy a 4K miatt lehet esélye a Bluray-nek (+ a konzolok miatt), de persze ehhez idő kell. Az online streaming-szolgáltatások évtizedekig nem fogják tudni felvenni egy 4K Bluray minőségével a versenyt, mert egyszerűen nincs olyan sávszéll sehol a világon ami azt kiszolgálná (és már aműgy is megy a sirás a netszolgáltatók részéről ha esetleg a userek kihasználják a teljes sávszéllt). Letötlés is emiatt bukta, most ki fog napokat várni hogy letöltődjön egy (megfelelő minőségű, nem agyontömöritett) 4K film?
-
Mozgó alkatrész = döglött technológia. Kár túlmisztifikálni.
-
Tigerclaw
nagyúr
Szerintem a Blu-ray előtt továbbra is nagy jövő áll. A sávszélesség holnapután se lesz nagyobb, és még a Full HD is gondot okoz a digitális tartalomáruházaknak, akiknek muszáj butítani a tartalmat alacsonyabb bitrátára, pedig a HD, a 4K, 8k, pont hogy minőség miatt lenne előnyös. A magyar helyzetet meg szerintem figyelmen kívül hagyhatjuk, mert abból nem lehet levonni semmilyen következtetést hogy Europa egyik legszegényebb országában, ahol jó eséllyel a legdrágábbak a BD filmek világviszonylatban, nem megy a bolt. Magyarisztán egy külön állatfajta a világon, a rendszerváltás óta, de különösen az elmúlt 4 évben.
A 4k-s vonat meg nem ment el, sőt még csak a próbaüzemnél tartanak. Nincs alternatívája a Blu-raynek ebben a tekintetben, de a TV gyártók pénzéhségébe belecsömörlöttek az emberek. Pár éve belül már negyedszer akarják lecseréltetni az ember TV-jét, DVD-Blu-ray lejátszóját. 720p, 1080p, 3D, 4k, gondolom jön majd a 3D-s 4k, amihez megint más BD lejátszó kell. Az egész 4k úgy került piacra, hogy se a HDMI nem volt hozzá kész, se a Blu-ray, a TV csatornák meg már régen feladták, hogy dollármilliókat öljenek olyan HD csatornákba, amit nem tudnak ésszerű áron eladni a TV nézők felé. A technológia messze túllépett a mindenkin és mindenki pénztárcáján.
-
krystman
őstag
Azért addig tényleg jó és igaz is, hogy winyon sokkal jobb tárolni. Mert, én is azon tárolom. De a boltba hogy vegye meg az ember? Kell valami hordozo amin lehessen árulni! Nem fognak egy filmhez winyot adni! Ezek az online streamek biztos jók, de szerintem azért nem olyan az mint egy normális BD mivel gondolom csak alkalmaznak tomoritest.
-
Dany007
veterán
Persze, én is eltudnék viselni egy 4K-s monitort! Simán. De én közelről is nézem. Mondjuk egy 30colos-t 60-70 centiről. Lazán jó lenne 4K-ban.
De TV-t sajnos nem tudom olyan közelről nézni, mert nincs külön moziszobám a nappalit meg nem lehet úgy rendezni...Ezért lenne jó nagyobb kijelzőt venni. Kiszámoltam, 2 méterről ahonnan most nézem, 65 colos 1080p-s tévé lenne az ideális. Na de az is olyan brutális összeg, hogy az életbe nem fogom tudni megfizetni.
Egyedül passzív 3D esetén lenne így értelme, hogy akkor így is megmaradjon legalább a 1080p felbontás...
Szerk.: most nézem, de szép ez a desktop!
@FishAir:
Na miért? A BD miatt vagy a kis nézőtávolságaim miatt?
@Daywalker: Húh hát ez nagy fail. Le vagyok maradva. Pedig tetszenek az ilyen "véleményes" cikkek.
-
-FreaK-
veterán
válasz
kleinguru #12 üzenetére
Egyet értek, jól összefoglaltad a dolgot
Ez az egész optikai adattárolás elavult dolog már évek óta, nem is értem, hogy miért szánnak még egyáltalán időt/pénzt a fejlesztésére a gyártók.
A kiadók és tartalomszolgáltatók mellett meg egyszerűen elszaladt a technológia fejlődése.Ez az artisjus meg egyáltalán még hogyan működhet legálisan, azt végképp nem értem
-
kelzsoca
félisten
így a Blu-ray kora valószínűleg úgy múlik majd el, hogy el sem jött igazán.
A Playstation 3 és a Playstation 4 több milliós felhasználói bázissal rendelkeznek, ráadásul a PS4 egy nextgen konzol, így bőven van benne még 5+ év tartalék, már pedig amíg a játékok ezekre a konzolokra blu-ray lemezen jönnek ki, kár lenne temetni. (a digitális kiadások pedig csak töredékét képezik az eladásoknak)
-
imibogyo
veterán
válasz
#52815360 #14 üzenetére
Hát én most már lassan két éve tolom így (most már talán 20-30 centiről messzebbről, mert asztalt cseréltem, meg költöztünk is). De nagyon elégedett vagyok ezzel a felállással.
-
tothjozsi96
addikt
Ez a blu ray cucc akkor jó ha van hozzá íród tv-d lejátszó eszközöd.
Ez a három dolog az amiről nem hinném hogy minden embernek lenne szüksége. -
Miért?
3TB merevlemez ára ~28 ezer forint...
BD lemezből 120db kellene... (jó minőségű pana lemezek ~350,- HUF/db) --> 42 ezer forintA vinyóra van 2 év garancia. És akkor még az artisjus nem is beszéltünk (szlovák árakkal számoltam)...
A teljesség igénye nélkül továbbá:
- Helyigény
- Hozzáférési időHalott dolog ez a Blu-ray adat tárolásra.
-
Necc
addikt
Es azokat a bizonyos lemezeket 4-5+ ev mulva is vissza lehet majd olvasni? Mert ezeknel a DVD lemezeknel borzasztoan nepszeru volt, hogy 4-5 ev utan olvashatatlanna valtak, a tartosabb arany hordozoreteguek pedig csillagaszati osszegert mentek anno, mar ha kapott az ember.
-
imibogyo
veterán
"Na most kérdezem én, hány átlagember van, aki a 100-110 centis 1080p-s tévéjét 130 centiről nézi?"
Jelentkezem."A valóságban viszont a placebo hatáson kívül semmit nem fog látni..."
Én nagyon szeretem a TV-met használni, de azért el tudnék képzelni egy 4k-s megjelenítőt helyette, mert azért ekkora távolságból már előjön "a kicsi a felbontás" és a "pixelesedés". Persze abszolút élhető, de nagyobb DPI-nek tudnék örülni. -
Dany007
veterán
Heh, na mi ez a vélemény? Új rovat? Ez asszem már a második.
Mindegy, tetszetős!
Továbbra is egy véleményen vagyunk. Bár én kissé erősebben és flémkeltőbben szoktam kijelenteni hogy a BD halott.Amúgy a 4K szerintem semmivel sem "jobb", mint a 3D. Persze lehet, hogy több embert fog vonzani, nem tudom. De ugyanúgy csak egy szűkebb réteg lesz aki kitudja majd használni.
Ugye, mondnom se kell, hogy a jelenlegi fullHD tévéket is a túlnyomó többség 2-3x akkora távolságról nézi, mint ahonnan kijönne a full HD előnye. Nyersen fogalmazva akkora távolságból azt se vennék észre ha csak 720p-s tévét néznének.
Ilyenkor szoktam elővenni a THX ajánlást ezen a téren. Mégpedig a "legkomolyabb" mozis élményt nyújtót, mely szerint az ideális és egyben tökéletes nézőtávolság az képátló x 1,2. Vagy egy 42 colos 1080p-s tévénél a következő a képlet: 42x2,54x1,2= cirka 130cm. Ez az a távolság, ahonnan még pont nem lesz pixeles a kép és az ember látótérkitöltése a legnagyobb még pixelesedés nélkül. Na most kérdezem én, hány átlagember van, aki a 100-110 centis 1080p-s tévéjét 130 centiről nézi?
Mi a megoldás? Vegyünk nagyobb tévét. 65 col esetében: 65x2,54x1,2= 200cm. Tehát a 165cm-es képátlójú tévét 2 méterről kéne nézni, hogy maximálisan kihasználjuk a 1080p-s felbontást. De szerintem ezt se teszik meg sokan az az igazság! Már aki megengedheti magának az ekkora méretű tévét. Mert ugye 47-50col fölött már durván megugranak az árak.
És akkor most mi van? Várjuk a 4K eljövetelét. Ami nagyon állat lesz szerintem (is). Csakhogy az átlagember átlagfelhasználásában az életbe nem fogja tudni kihasználni ennek az előnyeit! Mert ugye a fent említett ideális nézőtávolságok 4K felbontás esetén a felére-negyedére esnek vissza!
Tehát megvesz az ember majd egy 4K-s 120-150cm-es tévét és leül 3-4 méterre tőle nézni a 4K-s tartalmat. A valóságban viszont a placebo hatáson kívül semmit nem fog látni... -
satz18
őstag
Néhány évente eszembe jut, hogy kéne venni egy BD-írót..... Aztán mindig lebeszéltem magam róla. Talán majd legközelebb.
-
bteebi
veterán
Ebből is látszik, hogy kár, hogy "győzött" a HD-DVD ellen (én személy szerint annak szurkoltam). Nem nagyon megy a Sonynak a formátumháború, úgy tűnik, már az se jó nekik, hogy "győztek". Könnyen lehet, hogy győztesként legalább ugyanannyira megszívják, mint annak idején a Betamaxszal
.
-
vittorio7
őstag
Drága a BD!
-
freeapro
senior tag
Jó a BD, csak nem arra amire kitalálták. Már a fotóimat 25GB-os BD lemezeken tárolom, egy DVD alig 1-2 fotózás alatt betellik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az UHD megjelenítők és filmek váratlan esélyt adtak a Blu-ray technológiának, de lehet, hogy hiába?
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- Asus ROG Strix XG27ACDNG - Újszerű
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest