Új hozzászólás Aktív témák
-
con_di_B
tag
Mindket gyartonal nagyon erdekesre sikerult ez a generaciovaltas.
NVIDIA-nal gyakorlatilag a GTX 1080 lett a legertelmesebb kartya, amit persze nem ar/teljesitmeny, hanem fogyasztas/teljesitmeny ertelemben ertek.
Hozza kepest az 1070-en mar elegge eros limitacio a jo oreg GDDR5, az 1060 pedig akarhogy is nezzuk, de nem lett egy tulsagosan egeszseges felepitesu alternativa. Meretezes szempontjabol az lett volna legegyszerubb, ha elfelezik az 1080-at, de akkor keves lett volna a memoriasavszel, ebbol pedig egy eleg furcsa oszver szuletett. Nem tudom mit lehet tudni az 1050-rol, de nekem logikusnak tunne, ha az lenne a teljes felezes.
A GP102 engem elegge meglepett, mert elozetesen arra tippeltem volna, hogy ebbol lesz az 1080 Ti, de most ranezve a palettara, most mar arra tippelnek, hogy egyaltalan nem is akarnak ezek 1080 Ti-t, sokkal inkabb az lehet terv, hogy a mostanihoz hasonlo magassagban tartsak az 1080 arat nagyon sokaig.
Ha jol remlik, az 1080 9 TFLOPS-ig megy fel, a GP102 ehhez kepest kipresel magabol 11 TFLOPS-ot, ez nem tunik tul nagy dobasnak.
Az AMD-nel ehhez kepest az RX 480 szerintem egy jol skalazott, egeszseges design, viszont egy piciket sem sikerult optimalizalni az architektura energiahatekonysagan, sot, az 1080-hoz kepest meg romlott is a helyzet (az 1060 talan kozelebb van egy leheletnyivel, mint az elozo generacio volt, de lehet, hogy ugyanaz).
Ugyanez a kartya HBM 2-vel viszont mar jo esellyel befogna az 1060-at hatekonysagban, amibol arra lehet kovetkeztetni, hogy egy kartya ami pontosan az RX 480 ketszerese + HBM2 memoriaja van nagyjabol beerne az 1080-at teljesitmenyben, esetleg magasabb felbontason le is hagyna, de a fogyasztasa legalabb 250W volna cserebe, ha nem tobb, szoval a hatekonysag itt is ugrik, a gyartas pedig (feltetelezem), hogy dragabb.
Osszessegeben az egesz generaciovaltas (szamomra) arrol szol, hogy mind a ket ceg realizalta a fejlettebb gyartastechnologia elonyeit, viszont az NVIDIA mar eleve tudta, hogy nincs mitol tartania, ezert kihozott egy speed racer Maxwell-t aprobb csiszolasokkal, ami feltehetoleg igen jo hatassal lesz a profitjukra. (A Maxwell ota egyre erosebb az a trend, hogy inkabb a gyarthatosagon es a chipmereten akarnak nyerni, mintsem kipreselni a leheto legerosebb megoldast magukbol.)
Az AMD ehhez kepest az elozo generaciohoz kepest szinten "relative speed racer" architekturaval jott ki (alacsonyabb csikszelessegen tobb feldolgozoegyseget berakni az egyszerubb feladat, az orejel novelese nem feltetlenul jon olyan konnyen), de nem olyan sikeresen, mint az NVIDIA.
Ami mind a ket oldalon latvanyosan es marhara hianyzik, az a tortenet a memoria oldalan, valoszinuleg majd csak akkor fogjuk latni a teljes generaciovaltast, ha a HBM2 le tud menni mainstream koltsegszintre.
Jo lenne latni valamit arrol, hogy melyik kartyan mekkora reszben felel a memoria a fogyasztasert, es mekkora reszben felel maga a GPU. Enelkul sajnos ez csak elmelet, nem igazan tudom validalni.
Mielott barki megkerdezne, nem, nem hiszem hogy a teljesitmeny/fogyasztas a legfontosabb mutato egy diszkret kartya vegfelhasznalojanak, viszont ez az a meroszam ami talan a legjobban leirja a technologia "minoseget", ugyanis vegso soron ez hatarozza meg mindket iranyba, hogy elvi szinten milyen eros lehet a legerosebb epkezlab kartya adott technologian, vagy milyen eros lehet a legerosebb notebookokba szant megoldas.
Verdikt: az AMD-nek mar megint nincsen semmilye, maximum azzal tudnak guritani, ha ok viszont tenyleg kijonnek a consumer HBM2-es kartyakkal meg az idei ev vege elott, de azt eleg nehez latni, hogy nekik miert lenne ezt egyszerubb bejatszani, mint az NVIDIA-nak. Az egesz tortenet maskepp nezne ki termeszetesen, ha az AMD irna egy olyan jo DX11-es drivert, mint amilyen az NVIDIA-nak van, de a "csodadriver" az az allat, amire mar az ATI-s idok ota mindig varunk, aztan soha nem jon el...
TitanX@4K: jah, nem, dehogyis.
Fanboysag: a Geforce 6600 (nem tegnap volt) ota eloszor vettem NVIDIA-t, pedig a munkam soran egyebkent AMD GCN rajongo vagyok, es a Radeon 8500 ota majdnem minden kartyam ATI/AMD volt. Csak az a baj, hogy otthon nem olyan programokkal jatszom, amiket en irtam, szoval erdemesebb a valos igenyeimhez valasztani kartyat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest