Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VinoRosso

veterán

válasz kroky3 #36 üzenetére

de tedd már meg hogy leírod mit tud a clock overcharging voltage-ról lééciii :R

• VinoRosso

veterán

válasz hcl #34 üzenetére

A jel túllendülését okozhatja a zaj is, kapacitásokból adódó túllendülés is... meg még kismillió dolog

én inkább úgy fogalamznék, hogy a zaj oka túllengés. A jel az aminek info tartalma van, ami pedig kívül esik az értékkészletén( vagyis túllendül ), annak nincs info tartalma, tehát zaj.

• VinoRosso

veterán

válasz VinoRosso #30 üzenetére

kicsit bugos a kód amit írtam, de már nem volt időm moddal jávítani, mert elment a netem, az a második if az egy else if.

• VinoRosso

veterán

válasz tuareg85 #27 üzenetére

jó hát én mondom nem olvastam, hogy mit javított, ki én egyet láttam, és az szerintem jól van. Mondjuk én beiktattam volna valami formalizumst is, esetleg pszeudókódot, mert a természetes nyelv nem elég egyétrelmű(szubjektiv az értelmezése), és sok benne a redundancia. Pl így

def TRUE 1
    def FALSE 0

boolean bit;
    float* vtt, glt_ref, lim, n_magrin, sng, tolerance;

void readbios(float* ,..);
    void putmem( boolean );
    void blue_death();

readbios(&vtt,&gtl_ref,&lim,&n_margin);
    *tolerance=*lim+*n_margin;

while( readbios(&sng) )
    {

if((*sng < *vtt * *gtl_ref) AND ( (*sng+*tolerance)< *vtt * *gtl_ref ) OR *sng>(0-*n_margin) ))
    {
    bit=FALSE;
    putmem(bit);
    }
    if((*sng > *vtt * *gtl_ref) AND ( (*sng-*tolerance)<*vtt * *glt_ref) OR *sng<(*vtt + *n_margin) ))
    {
    bit=TRUE;
    putmem(bit);
    }
    else
    {
    blue_death();
    }

}

Bár ez meg kevesebbek számára érthető, de nem érthető félre.

• VinoRosso

veterán

válasz tuareg85 #23 üzenetére

én még mindig nem értelek, lehet hogy az eredetiben máshogy volt, nem tom, de ő is azt irja, hogy u.a. irod, mint ő, csak félreérted:

De tulajdonképpen erről szól az írásban szereplő ábra valamint a leírás amit ezek szerint nem értettél meg.

No mind1, lehet hogy valami nem jó a kisugárzásotokban, biztos ellentétes az aurátok vagy mittomén. :DDD

• VinoRosso

veterán

válasz tuareg85 #21 üzenetére

igenis hülyeség, hogy a logikai szintek a feszültségsáv közepén vannak, egymás mellet

ebben igazad van, de szerintem valamit félreolvashattál, mert ugyanazt írod amit ő:

"A bemeneten a GTL REF feszültséget használják a logikai jel azonosítására mégpedig oly módon, hogy ha a jel nagysága meghaladja a GTL REF-et illetve U1 vagy annál nagyobb feszültségű akkor megfelel a magas logikai szintnek >1, ha a jel nagysága a GTL REF alatti illetve U2 vagy annál kisebb feszültségű akkor az alacsony logikai értéket azaz 0-át jelent. U1 és U2 értéke megközelítőleg 0,1V.

Uu és U1 között valamint Uo és U2 között szükség van egy un. biztonsági zajmargó kialakítására mert ( főleg feszültség és frekvencia változtatások hatására) Uu és Uo feszültségek nagysága megnőhet és amennyiben beleérne az U1 U2-vel jelzett értékekbe az hibás jelértelmezést okozna azaz fagyás rendszerösszeomlás > sikertelen tuning beállítás."

• VinoRosso

veterán

válasz kroky3 #16 üzenetére

mindig meg kell keresni (sajnos), hogy melyik fesz. miatt bukik meg a tuning

Többnyire azt vettem észre főleg ezeknél a GTL-es lapoknál, hogy itt ez azért nehéz, mert nem egy feszről van szó, hanem beállítások kombinációiról. Tehát hiába emeled őket külön külön, úgy nincs hatása az egészre. PL a p5k-e-n meg az IP35pron is volt olyan hogy NB GTL ref. p5k-e-n többször tapasztaltam, hogy mig kisseb szorzóval adott fsb-n elég volt kevés fesz is az NB-nek, nagyobb szorzóval ugyanazon az fsb-n nem. Emelni kellett az NBV-t. Így már tovább ment a prime, nem dobott kékhalált az elején rögtön, de hibázott, emeltem az VTT-t, csökkentettem a GTL-t megint az elején kifullad, és igy szorakoztam vele, amig nem meguntam, és visszatettem a legutolsó stabil beállításra, hogy megnézzem milyen hatása van az NBV emelésének. Ugyanzon ahol addig stabil volt 1,4-gyel, most 1,55-tel nem. Csökkenteni kellett az NB GTL-t is, úgy már jó volt. Aztán emeltem az órajelet vissza a köv lépcsőre, hogy megnézzem úgy jó e, és még mindig nem volt jó. Meg kellett emelni a VTT-t is, a GTL csökkentésvel együtt. Erre szintén úgy jöttem rá, hogy a stabil beállításoknál emeltem a VTT-n és állítgattam a GTL-t úgy, hogy megint stabil legyen. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy benne van a pakliban az is, hogy a procinak is kell feszt adni esetlegesen egy lépcsőnél, akkor már egy emelésnél kapásból lehet három fesz a szűk keresztmetszet, amivel éveket el lehet játszani, mire rájön az ember, hogy mi a nem jó.

Ha a spektrumszórás az áthallások csökkentésére van, akkor miért van negatív hatással az órajel emelésére? Az jó ha kevesebb az interferencia, igaz a nagyobb frekivel szélesedik a spektrum is, több magasabb komponenst kell átvinni, nehezebb szétteríteni a jelet.Erről nincs valakinek tapasztalata, hogy kb milyen frekinél érdemes kikapcsolni? Nálam pl a PCI-e spread spectum mindig auton van, semmi előnyös hatását nem tapasztaltam a kikapcsolásnak, a CPU spread spectrumnál volt annyi, hogy magasab fsb-t értem el a quaddal, de igazán ez max órajelnél nem nagyon számít, mert ezek a procik átlagban 460-470 körül mennek max,9x-el meg 400-430, szal max órajel keresésénál nincs nagyon értelme.

A sejtésed is leírhatnád, az is több mint a semmi.

Nekem valami régi könyv is megteszi, ez a spektrumszórás, meg a pll se mai dolog, igaz ezeket inkább rádiótechnikai könyvekbe lehet megtalálni, jó lenne ha valaki írna egy olyat, amiben ezek, amik a modern a PC-knél használtosak, elterjedtek megvannak összegyűjtve.

• VinoRosso

veterán

Először én sem tudtam hogy mik ezek. Tavly októberben vettem az eslő p35ös lapom( p5k-e ), amiben egy csomó dolog új volt, nem is ment benne a tuning a 6850-el. Ezért vettem egy másikat( ip35 pro ). Ebben 100mhz-cel többet értem el, mint p5k-e ben.Rengeteget érdeklődtem a BIOS-os beállítások miatt, mert ebben is egy csomó dolog új volt. Irtam a ph-ra, xrterme-re, abit-usa fórumra, asus-fórumra, de mindehol csak a lámaság ment, meg ha egyetalán válaszolt is valaki, akkor aszont: "dóntmeszaránd vidtet!". Úgyhogy elkezdtem keresgetni neten(wiki, google, yahoo), találtam egy két írást, és ezek többsége tömény elektonikával volt teletűzdelve, és úgy nagyjából( kb ahogy itt le vagyon írva ) megértettem, hogy miről is van szó. Konkrétan a GTLref,VTT cuccosról találtam dolgokat, és közbe meg vettem egy quadot 6850 meg el lett adva. Na ezzel már sokat szenvedtem, mire épkézláb eredméyneket tudtam vele produkálni. Ez a proci p5k-e-ebn ment jobban, sőt sokkal jobban ment, mint amennyire a 6850 ment az abitban az asushoz képest.Rengeteget kísérleteztem mindkét lapban, hogy milyen hatása van a GTLrefeknek meg a vtt-nek eggyütesen a stabilitásra, de abitban pl semmit nem tapasztaltam, pedig szinte az összes kombinációt kipróbáltam. Talán a kezdeti BIOSok még nem kezelték jól a GTL funkciót de lótúrót se ért. Ha valami nem akart menni, az nem ment. Ráadásul az ip35pro-ban 1,4V- valósnál többet nem mertem adni fft alatt a quadnak, mert 1,4V felett így terhelve meglehetősen instabil volt a fesszabályozás. Több fesz is kellett neki ráadásul, mint p5k-e ben, és max 3,4en tudtam stabilizálni. Pedig direkt azért vettem ezt a lapot, mert láttam, hogy egy csomó jó tuningeredmény született benne. p5k-eben meg sokkal jobban ment, abban 3,7-ig feltoltam fft stablilan és a 3,8at is ostromoltam vele, de valamiért ott nem volt stabil. Pedig 4,1Ghzen még a Pi32M is hiba nélkül futott. Aztán úgy döntöttem, hogy nem kell 2 lap, eladtam az ip35 pro-t,és megtartottam a p5k-e -t. Időközben jötttek ki új BIOSok a p5k-ehez, meg lettek új quadjaim. No ezekkel már volt értelme állítgatni a GTL-refeket. Az érekesség ebben, az, hogy semmilyen racionalitást nem találtam az egészben. Talán mintha leszűrődött volna egy olyan szabályszerűség, hogy ahogy emeled a VTT-t a nagyobb stabiltás érdekében, és mászik vele a gtlref, eleinte csökkenteni kell a GTLref értékét, hogy megmaradjon azon a szinten, amin eredetileg volt, tehát hogy ne másszon el. Aztán ahogy tovább toltam az órajelet, meg mintha vissza kellett volna állítani, tehát növelni keleltt volna, mert úgy volt stabil. Pl elértam a 400x9-et, mondjuk 1,3as VTTvel csökkenteni kellett a GTLrefet 67->63, aztán mondjuk feljebb toltam 5 -10 Mhzet az fsb-t, akkor meg megint mintha a 67 lett volna a jó. aztán utána újabb fsb emelésnél már sehogy se volt jó 57-67ig mindent végéigzongoráztam. Aztán emeltem 1,4V-ra, akkor megint csökkenteni kellett de most 61ig. Utána órajel emelésekor megint növelni kellett 67ig, aztán meg amikor már ez sem használt 1,5V ig fel a vtt és 59% a gtl. és igy tovább. De ez nem minden esetben volt igy, pl volt olyan, hogy egy órajelen úgy volt stabil, hogy 1,5V+ 59% mindenhogy máshogy hibázott a prime, aztán emeltem az órajelet, hogy megy e feljebb, és megint hibázott, és megpróbálkoztam a vtt csökkentésével, tehát 1,4V és 59%( az urtolsó lépcsőben amikor 1,4V-t VVT kellett a procnak mellé 61% kellett 59%-al nem volt stabil), és lám stabil lett. És minél inkább közelebb kerültem a legnagyobb elér órajelhez, annál inkább kezdett elmosódni ez a szabály, annál jobban érvényesül az, hogy valamilyen random értékre stabil, a többire meg nem. Pl volt olyan, hogy 1,5V+ 59% kellett a 3,7hez. A 3,8hoz 1,3V+61% a 3,850hez meg 1,4V+61%. Ez szeritem a lap miatt van, valahol ennyire képes a p5k-e ezekkel a provcikkal, hogy a proci tuning vége fele már nagyon sokat kell szórakozni ezekkel a beállíátsaokkkal, hogy finomhangljuk a procit. 3,6ig ált nincs gond G0ás quadokkal, de afelett már igencsak gépészkedni kell ebben a lapban, a jobbakkal meg 3,7felett. Na szal nekem ilyen tapasztalatim vannak, nem tudom ki hogyan járt el hasonló ügyben, de kiváncsi lennék mások tapasztalataira is.

Ami még érdekel, és nem tudom hogy konkrétan mire szolgál, az a spektrum szórás ezeknél a lapoknál(p5k-e), a cpu és a pci-e, lehet engedélyezni meg letiltani, elvileg ha letiltod, akkor az nagyobb órajeleknél nagyobb stabilitást biztosít. Tanultam róla, tudom, hogy mi az, de csak híradástechnikai alkalmazásait ismerem, az hogy ezeknél a lapokná mire lehet jó arról halvány lila gőzöm sincs. Meg van egy ilyen lehetőség is, hogy clock over charging voltage, ezt se tudom hogy mire jó, de néha meg kell emelni ezt is.

Amugy tök jók ezek az írások Kroky :C Nem tudnál ajánlani valami könyvet esetleg, ami hasonló témájú, ami a számítástechnikai alkatrészek elektronikai implementációjával foglalkozik, esetleg alapelveket mutat be? Vagy Te csak netről szeded ezeket? Mert azért a netes forrásokhoz nem árt némi előképzettség, az honnét van? :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés