- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Milyen egeret válasszak?
- Micro Four Thirds
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
Marmint az megvan, hogy nem arrol szolt az allitas, hogy a 24 fps folyamatos vagy nem, hanem hogy nem a motion blur miatt van a tv-nel nagyobb fps hanem a flicker miatt?
Szerintem minden itt felmerülő kérdésedet megválaszoltam korábban, komolyan nem értelek.
Nem tudom, mire gondolsz, nem nagyon volt kerdesem szerintem.
-
lenox
veterán
válasz
#54625216 #323 üzenetére
Ez oke, amirol irtam fent, hogy szerintem csak a keszitok szive csucske az az, amikor valami regi film stock grain strukturajat szimulaljak digitalisan, hogy olyan erzetet keltsen, mintha abban a korban lennel, de a nezok kozott tipikusan senki nem ismeri azokat a filmeket, tehat valos ertelme nincs.
-
lenox
veterán
válasz
#54625216 #319 üzenetére
Marmint irtal ket bekezdest, a nagyobbat olyan encode-olasrol, ami filmnel nincs.
A digitalis kameraknak van sajat zajuk, tehat nem kell ahhoz filmgraint rarakni, hogy meglegyen az altalad emlitett ido effekt. Ezzel egyutt nyilvan volt mar ilyen kreativ hasznalata a grain szimulacionak, de legtobbszor nem ez a celja. En is csinaltam mar grain szimulaciot, hasznaltak tobb filmnel, de egyszer sem ilyen cellal.
-
lenox
veterán
válasz
#54625216 #308 üzenetére
Másodszor ezek éppen, hogy tömegigények, mert 24 fps, filmgrain, lensflare, kis mélységélesség, stb. nélkül a mozifilmeket egyszerűen nem kajálja a nép.
Ebben azert nem vagyok annyira biztos. Pl. a grain eseteben szinte biztos vagyok benne, hogy az a keszitok szive csucske, nem a nezoke. Bar ugye en a 24 fps-re is azt mondtam, hogy ez leginkabb a keszitok dontese (bar ezt szalmabab nem ertette meg).
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #285 üzenetére
Nincs itt arrogancia
Akkor errol sem tudod, hogy mit jelent?
nem akarod elismerni, hogy egyenes válasz helyett félrebeszéltetek
Max nem ertetted. Ugye mindig az a kovetkezo hozzaszolasod, hogy ja igen, de nem ez, hanem az. Draga a hfr alapbol is. Ja igen, de az nem erdekes. Kihoz egy csomo hibat, ja igen, de nem baj, nem kell igenytelennek lenni, hanem mindent tokeletesre csinalni (meg tobb penzert). Szokatlan a nezoknek, es nem szerettek. Ja igen, de az nem erdekes, mert majd a fiatalok, akik nem szoktak hozza.
A többi szempont (ár, macera) nyilvánvaló, csak gondolom ti is jobban szerettek a valódi kérdés helyett inkább egy olyan szalmabábbal vitatkozni, ami könnyebben támadható.
Nice try, de a nyilvanvalorol nyilvan fogalmad se volt elotte, es egy szalmababbal probalsz szalmabab ervelest eloadni. Amugy 'ti is jobban szerettek' -> arrogancia. De mar a kiindulas is teves, nem akarok errol veled vitatkozni. De latom, csak az volt a cel, hogy megprobaltad tobb-kevesebb sikerrel a szalmababot elsutni, hat sajnos, inkabb kevesebb.
Persze az se bűn, ha valakinek ez rosszul esik, de sértődötten személyeskedni értelmetlen öngól.
vs
Innentől ignoreEz tanulmanyba illo
.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #244 üzenetére
- Miért nem kell az embereknek? (azon kívül, hogy mert igénytelenek)
Eddig is ezekre voltam kíváncsi, ehelyett történetmesélést meg kéretlen művészeti továbbképzést kaptam.Arrogancia rulez. Szerintem kaptal valaszokat csak nem erdekelt, mert csak azt akarod valaszkent elfogadni, hogy mindenki igenytelen aki nem hfr mozit nez. Persze ez nyilvan nem igy van.
-
lenox
veterán
válasz
zorrokalap #222 üzenetére
Ez a zarido nem igy van. Filmeknel tudatosan allitjak, nezz utana: shutter angle. Az alap 180 fok koruli, de persze lehet kevesebbet, tobbet, ahogy akarja valaki. 1/10000-et jellemzoen nem lehet. Eros fenyre szurot hasznalnak jellemzoen.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #199 üzenetére
Egy szóval nem állítottam, hogy a filmekben nincs művészet. Van, ezt kár is ragozni, mert ebben egyetértünk.
Akkor ok.
A 24Hz az, ami nem művészet, hanem egyszerűen adott.
A 24Hz alkalmas arra, hogy a kivant muveszi hatasokat elerje az alkoto. Legalabbis 99%-ban es egyelore. Tehat a maradek 1%-nal felmerulhet hfr.
Amit leirtal a harmadik bekezdesben az volt a Billy Lynn-ben. En is csinaltam hozza eszkozoket. Nagyon erdekes, de az 1%-ba tartozik.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #192 üzenetére
A 8K megéri a többlet erőforrásigényt?
Nem csinalnak egyelore 8k filmet,max 1-2-t, tehat nem.
A mozinak része a látvány is.
Igy van. Ami esetleg fekete-feher.
A látványnak meg mozgókép esetén elég lényeges eleme a mozgásmegjelenítés. Ennek elbagatelizálása csak ócska spórolás.
Ezek szerint meg mindig nem erted. Nem elbagatelizalas. Dontes. Van/volt/lesz aki ugy dont, hogy hasznal hfrt, van aki ugy, hogy nem.
Lehetne mondani, hogy nem tetszik sokmindenkinek, hogy nem a megszokott, hanem fura. Hogy dramai jelenetnel nem ad hozza semmit, egy gyorsabb akciojelenetnel meg amelett, hogy jobbak a mozgasok a hibakat is sokkal jobban kihozza, de igazabol ez a resze mindegy, mert errol a usert ugysem kerdezik meg, hanem eldontik, hogy milyen filmet akarnak.Vannak olyan műfajok, amik lényege a valóság minél élethűbb visszaadása. Miért ne kívánhatnánk a valósághoz közelibb élményt időben is?
Biztos, de eleg kevesen. Mondjuk eleg keves hfr film is keszul, tehat akkor ez illeszkedik egymasra. Azt meg kene erteni, hogy a valosaghubb az nem automatikusan jobb.
Művészet? Ugyan már. Ezt dobta a gép.
A logikad szerint a tueles valosaghu fenykep az muveszet, a Mona Lisa meg nem. De mint tudjuk ez pont forditva van. Annyit tudok hozzatenni, hogy mikor eloszor lattam a Szarnyas Fejvadaszt (a regit) csak a tortenet erdekelt. Tanultam egy kis vilagositast, es jopar evvel kesobb megneztem ujra. Az allam leesett. Nincs a filmekben muveszet? A 99. Marvel csihipuhiban (ahova esetleg nem lenne rossz a hfr) lehet, hogy nincs, de amugy egy csomo filmben sok dimenzioban van. Ki kell nyitni a szemed.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #182 üzenetére
Valahogy rendes érvet még nem hallottam a HFR ellen, csak ezoterikus mellébeszélést.
Vagy hallottad, csak nem hallottad meg? Probalkozom egy gyenget. Szoval csinalnak meg hfr filmet. Dragabb es problemasabb, mint a bejaratott 24 fps. Tehat leegyszerusodik a tortenet arra, hogy ha megfelelo mertekben szolgalja a tortenetmeselest akkor hasznalja valaki, ha nem, vagy nem elegge, hogy igazolja a tobblet eroforrasigenyt akkor nem. Legtobb filmnel arra szavaznak a keszitok, hogy nem szolgalja, vagy nem elegge. Ez szerintem ilyen egyszeru, az eszkozok repertoarja, amit felhasznalhatnak filmkesziteshez annal azert tagabb, hogy a hfr fo cel legyen koztuk.
-
lenox
veterán
Mondjuk kivancsi lennek, hogy mekkora kar er valakit, aki 8k-s tv-t vesz a megtevesztes miatt, es csak 7680x4320-ast kap. De amugy ki kell probalni, venni kell egyet es perelni.
Szerintem amugy sokkal megtevesztobb, hogy 8k-s a tv (vagy 7.5k-s), de meg tudja jeleniteni a 8k-s kepet, amit HDMI-n kuldesz neki? Hat nem...
-
lenox
veterán
Egyébként van már 8K kamera, ami 8192-t hoz: Red Dragon 8K Full Format (8192 × 4320), szóval biztosan ez lesz a mozis szabvány.
Igaz/igaz, nincs osszefugges, nagy felbontasu kamerak mar korabban is voltak. Na jo, egy kicsi van, ok is ezt talalgattak, mint te. De ez azota se kovetkezett be, nem olyan egyszeru kerdes ez.
-
lenox
veterán
Ez mar par eve lejart lemez 2k-hd es 4k-uhd viszonylatban is. Viszont 8k-ra nem volt alternativ felbontas, tehat pl. nincs 8192-es digital cinema felbontas, ugyhogy nem felreertheto. Nem hinnem, hogy a rovid es a szohasznalatban elfogadott 2k/4k-ra rimelo 8k helyett lesz 7.5k vagy Super High Vision, vagy Full UHD, ezt teljesen felesleges megjegyezni, ez mar kb. kobe van vesve.
#55 igen, a felbontasat jeloli, 8k azt jelenti, hogy 7680x4320.
-
lenox
veterán
Nekem ezzel azert eleg sok bajom van.
Egyreszt a master az az, amibol a DCP-t csinaljak (DCDM - digital cinema distribution master), ez mindig 4k, ha a DCP maga 4k, tehat a felskalazas meg a master elott tortenik meg.
Masreszt a filmeknel jellemzo, hogy eleg sok ARRI van (bar szerintem a 3.4k-bol 4k DI-t csinalnak sok esetben, de nincs adatom, hogy milyen aranyban - a special effect ami sokszor 2k), a sorozatoknal, tv-re keszult anyagoknal mar sokkal vegyesebb a kep, tehat azok tele vannak 4k kamerakkal, tv-n meg sokkal tobb perc nem film anyag erheto el, mint film.
Harmadreszt lathatoan sokkal jobban nez ki ha 2k-t 4k-ra felskalazva adnak ki tv-re, mintha 2k-ban, egyszeruen azert mert a konzumer video 420 kodolasu, tehat meg az eredeti 2k-bol is sokkal kevesebb adat jut at ha 2k-ban adjak ki, mintha 4k-ban. Persze, nem lesz olyan jo, mintha minden 4k-ban lett volna, de sokkal jobb lesz, mintha 2k-ban tomoritenek. (2k-HD, 4k-UHD, mindenki helyettesitse a neki tetszot).
Utoirat: Alexa LF az arrinal is megoldotta a kerdest.
-
lenox
veterán
Ha eleg nagy a felbontas, tehat mar semikepp sem lathatoak a pixelek kulon (nyilvan a nezesi tavolsagbol) az lehetove teszi, hogy az anyagok felbontasa teljesen fuggetlen legyen a kijelzo felbontasatol, mivel a skalazasi artifaktok nem lesznek lathatoak. Tehat nem feltetlenul ugy kell tekinteni a 8k tv-re, hogy csak 8k-t lehet rajta nezni, hanem 2k,3k,3.5k, 5k, 6k anyagokra is jo. Pl. egy 3k-s kep egy 4k-s kijelzon rosszabbul nezne ki, mint 8k-n. Tehat nem csak az 'ertelmetlen' 8k anyagok nezeset teszi a tv lehetove, hanem a sokkal konnyebben eloallithato 'szabad' felbontasu anyagoket is. Persze azok sincsenek (meg), de mar van mivel nezni. De pl. 4096x1716 es 3992x2160-as anyagok vannak, amit 4k tv-n a szelet levagva legjobb nezni, 8k tv-n szepen oda lehet skalazni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lexus, Toyota topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Dark Souls sorozat
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest