Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Polllen

nagyúr

válasz #95590400 #152 üzenetére

Vevői oldalon tényleg nem tartunk itt, mert már régen továbbléptünk... :U A vásárlókat egyébként mindig is terelgették, erre van a marketing...

A könyvkiadók vannak elmaradva és pontosan úgy fognak járni, mint a játékkiadók... Aztán majd megy a csipogás, hogy a cudar magyarja nem akar könyvet venni... Ha ilyen ütemben haladnak a kiadók, mire lesz értelmes boltjuk, már mindenkinek "természetes" lesz sajnos az, hogy ingyen letölti...

Nem rég volt egy felmérés, itt is megjelent, hogy az illegális letöltéseket a megkérdezettek nagyobbik fele már erkölcstelennek sem tartja... Gáz, messze nem értek vele egyet, de miért is alakult így? :U

Egyébként sztem pusztán az e-könyv terjedésével még nem fog megnőni az olvasótábor mérete szignifikánsan, csak átrendeződik. Ugyanannyit fogunk olvasni, de lehet több e-könyvet, kevesebb papírt... És ha én e-könyvet szeretnék olvasni, mert jobban tetszik, mint a sima (pl. játékos példa: elektronikusan szeretném megvásárolni a játékot, nem dvd-el), akkor ezt fogom tenni. Ha ehhez tudnak tartalmat biztosítani, náluk vásárolok, ha nem, másnál... (pl. játékoknál steam és d2d-nél költöm a pénzem, nem itthon - sajnos - mert nincs hol)

Csak a MEK tárából többszörösen megtérül akár egy kindle ára is, hiszen drága pénzen adják azokat a könyveket is, amelyek már amúgy ingyenesen hozzáférhetőek lennének... :U

1984 - 3k
    Kedvencek temetője - 3k (ugye óriási különbség van a két könyv között költség oldalon)

"magyarország kis ország, kis foci"

Ennél nagyobb blődli butaság kevés van... :U Kis ország, mi... :U Mintha a hozzánemértést lehetne ezzel magyarázni. :(((

Csak kíváncsiságból kérdezem... Hogy lehet, hogy gyakorlatilag nagyon kevés olyan könyv van, amit ne lehetne a netről leszedni teljesen elfogadható minőségben, miközben a nagy részük még soha sem jelent meg hivatalosan e-formátumban... Valaki megcsinálta ingyen, hobbiból... :U

Vagyis simán lehetne költséghatékony és működő e-boltot is felállítani, csak a normál kiadások sínylenék meg, amiről egyelőre nem akarnak lemondani. Majd ha már késő lesz.

• Merras

csendes tag

@avman
    Lehet, hogy nem vagyunk tőkeerősek, és mondjuk egy Európához vagy Kossuthhoz vagy pláne egy Alexandrához képest súlytalanok vagyunk a könyvkiadás terén... ugyanakkor nem "beszólogatásnak" szántam a cikkemet, hanem:

a., lejött az egyébként ennél sokkal minőségibb anyagokat tartalmazó HVG.hu-n egy összedobott hangulatú cikk
    b., amiben nettó tévedések is voltak az árazást illetően
    c., evidenciaként kezelték a jogvédelem kérdését.

Én az e-könyv kiadás kapcsán hiszek valamiben, és pont azért gondolom, hogy hitelesen tudom képviselni ezt a szemléletet, mert nem olvasóként, rajongóként (vö. "partvonalról") "osztom az észt", hanem bele is vágtunk a megvalósításba.

• Tim82

félisten

magyarország kis ország, kis foci, kis ésatöbbi.

egyrészt fel kellene fogni szinte semmilyen szempontból nem tartunk itt. sem a vevői, sem a kiadói oldalon.

Valóban könnyű nekem azt mondanom (teljesen magamra véve most a kritikádat) és nyilván nem most és ebben a pillanatban kell ásni a sírgödröt a hagyományos kiadói modellnek.

De van egy létező és egyre növekvő igény, amelyikre a nagy kiadók pont ugyanezeket az érveket pufogtatják, mint te (értsd: tőled nem pufogtatás, tőlük viszont igen), ahelyett, hogy komolyan foglalkoznának vele. "Magyarország kis ország, kis piac, túl drága" stb. Már bocs, de ez tipikus magyar üzleti mentalitás, ahelyett, hogy meglátnánk a lehetőséget, amibe invesztálni lehetne, amit fel lehetne lendíteni, sír a szánk, hogy ehhez mi kevesek vagyunk, mert egyszerűbb, mint fejlesztésbe zsugát ölni. (Pedig azért legalább a két nagy kiadó- és terjesztőhálózat oldalán van mit.) Pedig a "partvonalon lévő kis kiadó" mutatja meg a "nagyoknak", hogy ezt némi merészséggel, de meg lehet oldani.

Szvsz a paradigmaváltás Magyarországon is meg fog történni ebben az évtizedben, mert az a réteg, amelyik megengedheti magának a rendszeres papírkönyv-vásárlást, az e-book-ok felé fog fordulni. Amelyik kiadó pedig erre nem képes valamit lépni, nos, idővel eltűnhetne a süllyesztőben.

(Mellesleg a Kindle-t, ahogy írtam is, nem vagy köteles csak és kizárólag az Amazontól megvett/letöltött e-book-okkal használni... Az a modell egyelőre valóban nem életképes Magyarországon, hogy egy kiadó maga biztosít megfizethető árú e-book readert a megfizethető árú és széles körű e-book választéka mellé. De a lehetőség már adott, hogy magad beszerzel viszonylag megfizethető áron egy olvasókütyüt és néhány könyvet már legálisan meg tudsz venni valamilyen digitális formátumban. Legalább ennek kellene továbbterjednie, de még ennek sincsen igazából jele...)

Ahogy nézem, leginkább csak a hangsúlyokban tér el a véleményünk, pl. én igyekszem úgy gondolkozni, hogy egy e-book reader befektetés a jövőre nézve, ezért megéri a mostani még viszonylag több pénz kiadása. Szvsz nem lehet örökké - kiadói és vevői oldalról egyaránt - a kivárásra játszani, hogy "majd jobb lesz a gazdaság - majd szélesebb lesz a vevőkör". Meg kell teremteni a piacot, ennyi. Másnak is működik a dolog.

Új hozzászólás Aktív témák