- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mellényzsebbe csúsztatható retrokonzol közeledik az Anbernic színeiben
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
HeadHunter98 #9 üzenetére
Igen, jelentős. NVMe-k között már nem hinném, hogy érezni valós különbséget, de amikor én váltottam, szembeötlő volt a különbség.
-
törölt tag
Előtte alacsony késleltetésű, 99,9999%-os rendelkezésre állású sata SSD-ket használtam, amik megütöttek egy elég komoly színvonalat. A probléma inkább az lehetett hogy a pch-ban lévő Lane multiplexer-t feltartotta a sata vezérlőn keresztüli nagyságrendekkel lassabb kommunikáció, rendszerint késve ért oda hogy az NVMe eszközt kiszolgálja teljes sávszélességgel, az meg eközben oda-vissza váltogatott a 2/4 sávos mód között.
-
törölt tag
válasz
Nálam érzetre semmi nem történt, sőt elsőre rosszabbnak tűnt, mert nagyobbat akadtak a játékok.
Egészen addig volt így, amíg fel nem számoltam az összes sata eszközt a gépből, és le nem tiltottam a sata vezérlőt az x370-es csipseten. Így már azt mondhatom, korrekt az a sok-sok pénz amit elkérnek érte. -
Dr. Akula
félisten
"a legnagyobb modell szekvenciális írás és olvasás sebessége 3400, illetve 3000 MB/s-ra tehető – bőven hat számjegyű IOPS értékekkel, amit az intelligens SLC cache-elés és a DRAM cache buffer gyorsítanak"
Ennyire gyorsítják, vagy erről a szintről még felfelé? Gondolom csak addig ennyi amíg tart a cache, aztán lefeleződik.
-
dugo_
veterán
Egy m.2 (cikkben említett) ssd pedig mondjuk 6x gyorsabb is lehet. Azaz ha játékot, vagy bármit ami nagy - kell betölteni akkor baromira nem mindegy, hogy az milyen gyorsan megy.
Hát vagy nem:
https://techreport.com/review/33545/samsung-970-evo-1-tb-ssd-reviewed/5Az M.2 fizikai foglalatot és az NVMe protokollt összemosni pedig továbbra is nagyon amatőr.
-
Geller72
veterán
válasz
Nem igazán ez a lényeg. Van olyan ssd, ami sata foglalattal drágább, mint m.2-vel annak ellenére, hogy amúgy ugyanannak a gyártónak gyakorlatilag ugyanaz a terméke csak más csatlakozóval. Alapjaiban a sebesség a lényeg. Legalább annyi fáradtságot vehetnél, hogy ha érdekel a téma elolvasol egy itteni tesztet. Vagy többet. Vagy csak ezt a cikket.
Egy-két mondatban összesűrítve:
A satás ssd-d sebessége max ~550 mb/s. Egy m.2 (cikkben említett) ssd pedig mondjuk 6x gyorsabb is lehet. Azaz ha játékot, vagy bármit ami nagy - kell betölteni akkor baromira nem mindegy, hogy az milyen gyorsan megy. Hogy mondjuk 3 percet ülsz a géped előtt, mire betölti, vagy csak felet. Vagy még annyit sem.
Csak akkor látod az előnyét, ha az m.2 ssd lényegesen gyorsabb a satásodnál. És itt most azt nem is boncolgatom, hogy manapság egy rakás alaplapba (asztali/noti is) van m.2 foglalat, azaz bepattintod a deszkába, oszt' hali. Nem kell sehova vezetgetned a kábeleidet, egyiket sem a kettő közül, azon mantrázni, hogy hova tegyed, hova érnek el a kábelek, van e annyi sata csatit, mert egyszerűen semmi nem kell neki. Van hátránya is, a "hegyesebb" m.2-k eléggé melegszenek, kell nekik a hűtőborda, ami jobb lapoknál is szintén tartozék. vagy meghűtöd légárammal. -
Televan74
nagyúr
válasz
Én most vettem kipróbálásra egy 128GB -os modellt,másik gyártótól. Amin csak az op. rendszer és a felhasználói programok lesznek rajta.Amit olvastam az M2/NVMe vs Sata3 vonatkozásában,hogy otthoni használatkor nem sok különbség mutatkozik a kettő között.De van akinek fontos a méret,én kézbe fogva meglepődtem milyen pici,és fontos szempont lehet a kábel mentesség is.A HDD vs SSD már más kérdés.
-
jbush
tag
válasz
Próbáld ki, és megtudod
-
HeadHunter98
tag
Kövezzetek meg, de mi számottevő előnye van ezeknek az NVMe vagy PCI-E M.2 SSD-knek és az általuk biztosított sebességnek, amivel otthoni felhasználás mellett megérik a felárat egy sima SATA SSD-vel szemben?
-
dugo_
veterán
-
Akula
őstag
OFF:
Már a felvezető mondatban is van egy egybeírási hiba, de ez kiverte nálam a biztosítékot:
"...az viszont nem ismert, hogy felhasznál a 3D NAND esetlegesen TLC-s vagy QLC-s." -
Nekem is szimpi az 1TB-os verza! Egyébként ezzel az 1.3-as csatolóval mit hagyok a vasba ha csak (a profilomba található) Z170 m.2-be dugom?
-
Televan74
nagyúr
Nekem az 1TB -s nagyon szimpatikus,ha ára sem lesz elszállva és egy két jó tesztet is olvasok róla akkor közelebbről is megismerkednék vele. Vacsora, egy pohár bor a kandalló előtt és utána bedugnám a gépbe,dolgozz te ri.anc.
-
Kéne róla egy alapos teszt, mert a paraméterek elég jók, viszont Kingmax terméket pofára nem vennék! Az biztos, hogy olcsó lesz, de a valós teljesítményét és strapabírását ki kéne deríteni.
-
F e Z o
veterán
Ezek már nincsenek messze az elméleti sávszélességtől. 32Gbit/s, azaz 4000MB/s
-
arn
félisten
ez a "yours forever" erdekesen hangzik
van egy kis "kend a hajadra" mellekize.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A tajvani gyártó csöppsége háromféle tárhelymérettel, illetve meglehetősen gyors tempóval indul a piaci versenyben.
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Kingston A2000 M.2 SSD (1000GB)
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest