- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Astroboy
őstag
válasz papasoft80 #50 üzenetére
Az utolsó mondatoddal különösen egyetértek!
Múltkor egy vidám este után hajnalban részegen hazaérve megetettem a macskát, és megpermeteztem vízzel a konyhai páfrányt, majd mint aki jól végezte dolgát lefeküdtem...
Nemsokára, párom felkelvén látva mit műveltem felébresztett. Alig hittem a szememnek:
A páfrány kaspójából ette a cica a száraz tápot, ráadásul tiszta víz lett a bundája amikor hajnalban lefújam a permetezővel.
-
FireFox1996
őstag
Aki tartja a virágot, de nem ápolja, hanem másra bízza, akkor ne is legyen virága!
<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>
-
papasoft80
tag
Sőt, még szakkönyvek is kellenek. Továbbá az is kell, hogy megfigyeld, hogy az adott példány mennyire tér el a leírtaktól, melyik helyet szereti, stb...
Ezeket egyik okos eszköz sem csinálja meg helyettünk. Nem is lenne sok értelme, hiszen pont ez a lényeg az élőlények gondozásában.
A szakszerű ápolásban ez a cserép semmit nem segít, csak hamis biztonságérzetet okoz. Egy növény élete, egészsége megannyi tényezőtől függ(ahogy már mások is megírták).Egyébként igazad van, az öntözés az egyik legfontosabb tevékenység és nagyon összetett, nem arról szól, hogy Mari nénit megkérem, hogy locsolja a növényeket.
Ezzel persze senkit nem akarok bántani, hiszen mindenki úgy gondoskodik a kedvenceiről ahogy ő jónak látja.
És vannak olyan növények, állatok, melyek nem igénytelenek, csak a "gazdájuk" gondatlanságát még azzal is tudják kompenzálni, hogy életben maradnak -
nagyúr
válasz papasoft80 #32 üzenetére
mert egy növényt öntözni is kell. tegyük fel, van 4-5, különböző fajtájú szobai dísznövényed. ezek közül 2-3 legyen egész évben ugyolyan vízigényű, a többi pedig évszakonként változó, telelő-nyaraló. legyen mondjuk az öntözési ciklusuk 3, 4, 5, 6 és 8 nap virágzáskor, 3, 4, 8, 10 és 12 nap pedig télen. azt már itt látod, hogy ehhez már naptár kell, mert az egyiket télen-nyáron heti kétszer öntöződ, a másikat meg télen csak havonta kétszer. és ezt már könnyen elfelejted.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Astroboy
őstag
Jaj gyerekek ez itthon úgysem működne..
Veszel egy tucatot a lépcsőházba rámegy egy kilód és okosítva lettek a fikuszok.Aranka néni meg éjjel megdurrantja
-
atike
nagyúr
A kollégáim 2-3 hete voltak kint Dél-Koreában egy őrült nagy elektronikai kiállításon - tömve volt hasonló "csodákkal"... Hoztak haza kb 10 kg prospektust - egy fél napig csak élménybeszámoló volt... A gagyitól a durváig mindent csinálnak, mindent "okosítanak"....
-
Eugene Roe
őstag
Nem úgy néz ki ez z okoscserép, mintha 3-4 liter víz beleférne egy hosszabb kirándulásra. Szomszédnak mindegy, hogy a virágot, vagy az okoscserepet tölti-e.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
-
SunMount3r
nagyúr
Nem is tudom, nekem valahogy kevésnek tűnik ennyi ficsőr benne, de ha kombinálnák ezzel, tuti best buy lenne, akár még a duplájáért is...
-
kromatika
veterán
Huuhh.Ez komoly.DDD
-
vilmose33
őstag
válasz Csabroncka #36 üzenetére
Teljesen igaz, van egy 3 éves kislányom is, de addig jó lenne.
A jövő most van
-
tecsu
addikt
Részben igazad van, de - most magamat hozom példának - mondjuk az öntözést cserepekben, főleg kaspókban nehezen tudom jól adagolni. Mit nem adnék azért, hogy az összes cserepemben pontosan szabályozhassam a folyadék mennyiségét. Nem, nem kell robot meg applikáció, de az optimális nedvességszintet jó, ha segíti valami beállítani.
A hőmérsékletet is termosztáttal állítod stb.Konkrétan ez a termék sz@r, vannak sokkal praktikusabbak ennél.
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
Kasya
nagyúr
válasz Csabroncka #36 üzenetére
Addig is okosan jelzi nagy hangerovel, ha gondja-baja van
-
tecsu
addikt
Már legalább egy (de talán kettő is) évtizede vannak ilyen üvegházak, akár kis méretben otthonra is. Csak az ára annyi, mint egy átlagos ház.
A Parrot cserepénél pedig vannak jobb megoldások otthonra, pl. a már említett Lechuza.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
MZperX75
addikt
Ilyenkor hiányolom az oldalon a Like gombot....
Adok egyet -
papasoft80
tag
Én még mindig nem értem.
Imádom automatizálni a folyamatokat, tényleg, de az élőlények gondozása szerintem pont nem ezek közé tartozna.
Ha állatot vagy növényt tartok, akkor a "beszerzéskor" vállaltam azt a felelősséget, lemondást, mely a gondozásával jár. Szívesen gondozom, táplálom, kitalálom mire van szüksége, stb... Kapcsolatot tartok fenn vele, de személyeset és nem IP kapcsolatot.
Persze vannak speciális helyzetek, amikor kell az automatizálás, pl.: elutazás, de ez a cserép arra sem jó. Átültetem az összes növényem, mikor kiderül, hogy menni kell?!
ui.: ja és arról nem is beszélve, hogy átültetéskor általában nagyobb kell majd belőle[ Szerkesztve ]
-
Venyera7
senior tag
Nekem tetszik, de sajna az ára már nem... Egy átlagos otthonban simán lehet 10-15db virág.
-
-
macskea
őstag
Van vagy 20 különböző növényem, nagyon kevés kivételtől eltekintve mind kibírja locsolás nélkül akár két hétig is. A locsolást segítő appokat jó ötletnek tartom (emlékeztet, ütemez, satöbbi), de ez a cserép tényleg túlzás.
''You can't measure safe driving in miles per hour'' Paul Smith
-
A mariskához meg főleg drága lenne. ugye, mint említettem, van "néhány" növény, ami eléggé érzékeny a páratartalom/fény arányaira, csak hogy két feltételt említsek a sok közül. Egy baromi nagy tő mariska talán visszahozná az árát, de cseszheted, ha a páratartalom és a fény a hővel együtt kinyírja. A tápanyag/víz nem minden.
A Bálint gazdára visszatérve. Nekem az egyik szakmám éppen a növénytermesztés és az ahhoz tartozó technológiák. De van még másik négy is. Ettől függetlenül nem gondolom azt, hogy a cinizmus helytálló lenne.Ugyanúgy érdekel az, hogy egy Varratom szász százalékosan jó legyen, mint például ez, vagy egy Linuxos szerver, vagy egy 1960-as Danuvia szétszedése, összerakása. Vagy bármi, ami érdekel. Elég sok olyan emberről tudok, aki a hobbija révén lett valamiben professzionális, zseni, vagy alkotott olyat, ami az adott területen mérföldkő volt annak ellenére, hogy mondjuk baromira nem volt diplomája az adott területen. Ha csak azt vesszük alapul, Einstein sem matekból és kémiából lett az, aki fizikusként ekkora nyomott hagyott maga után. Pedig nem is fizikusnak készült. .
-
cc42
csendes tag
Ha lehet vele mariskát termeszteni, még kelendő is lehet egyes körökben.
-
Kasya
nagyúr
Termeszetesen megoldhato, amennyiben kontrollalt korulmenyek kozt amugy is termesztheto gazdasagosan a noveny. Bar kerdes, hogy a hobbi noveny mikent tartozik ebbe. Maskulonben ez sem lehetne piackepes ennyiert
Inkabb arra probaltam ramutatni, hogy otthoni kornyezetben nem lenne "kellemes" megoldas. Elvegre a noveny egy disz is. Ha a komplex rendszert kicsiben uzemelned be, akkor a noveny szepsege veszne oda, vagy a led spektruma zavarna. Ha nagyba, akkor meg az ember koltozhet otthonrol...hacsak nem Sativat termesztes, mert akkor a hatas a lenyeg
[ Szerkesztve ]
-
MeszesKPT
őstag
Érdekes látni, hogy mennyi Bálint gazda olvassa a PH-t.
-
A komplex rendszert nem ilyen alatt értettem. Nem növénytermesztés esetére, hanem kifejezetten szoba, vagy más, ritka növények létfenntartó folyamataira. Az üvegház önmagában egy manuálisan, vagy digitálisan állítható öntözőrendszerrel nem igazán meríti ki azt, amire én gondoltam. . Fénymérés, páratartalom mérés (és mindkettő állítása automatikusan, akár szoftveresen). Külön lehessen definiálni profilokat minden növényhez, ha éppen úgy akarom. Tehát a fent említett Zamioculcas és mondjuk egy banánpálma közt egyedileg, növényre szabható profil szerint tudjak értékeket megadni. Mindkét növény eltérő "beállításokat" igényel. Szabvány profil kinyírná valamelyiket. Ami az egyikre jó, a másikra pont nem. . Kaktuszok és nagy vízigényű növények nem kezelhetőek azonos profilokkal. Minden növénynek megvan a megfelelő helye, ahol jól érzi magát. Egy mexikói látnokzsályának más viszonyok kellenek, mint mondjuk egy San Andreas kaktusznak. (Semmi összefüggést ne keressetek ).
-
"Ma ott tartunk, hogy már okos virágcserepek is megvásárolhatóak a Parrot jóvoltából. Ez első hallásra elég nagy marhaságnak tűnik, pedig ha közelebbről megvizsgáljuk, lehet értelme a dolognak."
-Egyáltalán nem marhaság. Sőt. Mondjuk automata, de nem ioT eszközök régóta vannak. Lehet kombinálni is, mondjuk én netre nem engedném ki a belső, ioT hálót. ez egy nagyon jó dolog, de az ára egy vicc. Más lenne a helyzet, ha lenne egy komplett szett, amihez korlátlan számban lehetne hozzáilleszteni új "egységeket", de egy "cserépért" a 150 dodó egy vicc. Akkor inkább adok a 'Juliska néninek' egy tizest hogy menjen körbe havonta a lakásban és oldja meg. . Visszatérve a témára, önmagában ez az eszköz is működhet rosszul, akármit is tud, mert ugye a tápanyag és a víz önmagában csak a dolog egy része. Összhangban kellene lenni a fűtéssel, páratartalommal és egy rakás szenzorral, amivel nincs ugye, hanem csak önmaga korlátai közt tud működni. Pedig télen eleve alacsonyabb hőmérséklet kell, kevesebb tápanyaggal, vízzel, mint egyébként, hogy a fényről már ne is beszéljünk. És arról sem, hogy esetleg vannak olyan növényeink, amiknek ez irányú igényei teljesen különbözőek. .
Ez az egész majd tényleg akkor lesz jól működő valami, hogy ha egy komplex, kész rendszert alkotnak. Ha ez az eszköz része lesz egy olyan rendszernek, amihez tud asszisztálni. Önmagában vannak korlátai, de az alapfunkciókat ellátja, viszont azt irreálisan drágán. De beletette a bogarat a fülembe, hogy ha össze akarnék rakni egy komplex rendszert saját kezűleg, az nem lenne egy unalmas projekt. .
-
Csabroncka
addikt
Nem tudom milyen virágaid vannak, beszéljünk most csupán kizárólag a szoba növényekről! De ilyet mondani, hogy "pont ugyanúgy nem fogom tápanyagokkal bombázni őket" akkora baromság, hogy szerintem még zamioculcas-od sincs.
Alap dolog, hogy minőségi virágföldre és tápra egyszerűen szükségük van a szép virágokhoz és a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Én a Lechuza kaspóiban nagyon kellemesen csalódtam pontosan az öntözés miatt! A legigénytelenebb vitorlavirágom képes volt 1 liter vizet elpárologtatni 2 nap alatt a kánikulában és az "okos" cserepek nagyon sokat segítenek abban, hogy 2-3 napra magukra lehet őket hagyni, még ilyen időben is.
Persze ez a digitalizált szenzoros marhaság vicc, de ne essünk át a ló túlsó oldalára.
Jellemzően a legnagyobb probléma mindig a víz adagolás ami vagy túl sok vagy túl kevés, ebben a továbbfejlesztett kaspók nagy segítségre vannak, mert sokkal több vizet tudnak tárolni mint a cserép alatti tálcák és természetes módon, sokkal egyenletesebben tudják adagolni a növény számára.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
törölt tag
-
atus72
őstag
-
Kasya
nagyúr
válasz tatararpad #14 üzenetére
Persze, csak kicsit nagyobb megoldasok. de aranyaiban tekintve ez meg igy is draga.
YT-on is van egy rakas "csinald magad" megoldas. Ez csupan kesz es szofisztikaltabb.
-
őstag
Tényleg egy ilyen hülyeséget próbálsz védeni?
De pár hirtelen eszembe jutó ötlet (meg még ki tudja mennyi egyéb verzió létezik):
Ha van szomszédod (rokonod, barátod, ...), akkor szólsz neki, és megoldja.
Viszed magaddal (mint az egyéb háziállataidat - vagy akár a gyerekedet).
Olyan növényt tartasz, ami bírja a rövidebb távolléteket.Végső esetben pedig nem tartasz növényeket (meg állatokat sem); hiszen felelőtlenség egy folyton utazgató illetőnek ilyeneket tartani, ha meg sem tudja oldani az ellátásukat sem.
-
tatararpad
őstag
Nem lenne rossz dolog, csak az ára van elszállva. Mezőgazdaságban már gondolom most is vannak hasonló tápanyag figyelős öntözős rendszerek.
-
hemaka
nagyúr
Aki a gazt nem tudja meglocsolni, mert nincs annyi ideje, az ne tartson otthon.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Lacok
őstag
Mint egy falat kenyér...
[ Szerkesztve ]
"Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum"
-
dementor
aktív tag
Na ez nálunk kiváló szolgálatot tenne, mivel a páromnak kivétel nélkül pár hét alatt minden cserepese tönkre megy.
"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."
-
zoltanz
nagyúr
Új szintre emelkedett az ember növény kommunikáció. Már nemcsak beszélünk hozzájuk. Üzit küldenek ha inni szeretnének.
-
Kasya
nagyúr
150 usd? 10db cserep min, kellene egy haztartasba. 1500 dollarbol mar jobb rendszert is lehet epitettni.
-
nagyúr
alátéttálcából nem szív fel neked semmi semmit. nem marad az ott annyi ideig, elpárolog. ha meg ottmaradna annyi ideig, akkor meg kirohadnának a növények tőle. a vizinövényeken kívül a többi nem igazán szereti, ha sokáig vízben áll a gyökere.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Felhőtakaró
tag
Ez tetszik, viszont az okos kávéföző már kevésbé
huhh
-
Gróf...
aktív tag
Dejó!
Végre kidobhatom a filléres cserepeimet és az alátéttálcákat, amikből pont ugyanúgy felszívják a vizet a növények. És pont ugyanúgy nem fogom tápanyagokkal bombázni őket mint eddig, de legalább már tudom, hogy nem is kell.
Mert egy negyvenötezer forintba kerülő cserép (+ostoba telefon + alkalmazás) mindezt megoldja!Fogadatlan prókátorokra nem vagyok kíváncsi!
-
gabor7th
addikt
Akik szeretik az ilyen IoT, meg okoseszközöket jó ha figyelnek a biztonságra. Az a gond, hogy arra tojnak a gyártok sokszor. Itt a legújabb példa. A finneknél a fűtésrendszert tették használhatatlannál és azért az elég kellemetlen.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest