- 3DMark Vantage eredmények
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hobby elektronika
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Alig találok szavakat, sok az infó... Nem semmi, tényleg igazi offenzívába kezdtek. Van itt minden, mint a búcsúban. Szép és jó dolog a terás SSD-k piacra dobása, de ezek egyelőre sajnos százezrekbe fognak kerülni, ami már külföldön se kis pénz. A 16 terásnál meg le se merem írni, hogy vajon hány millióba fáj majd. Mindenesetre most már talán elkezdődik, elkezdődhet valami pozitív változás az árazás terén. Jó lenne, mert még mindig nagyon drága egy kellően kényelmes kapacitású (240 GB+) SSD...
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
törölt tag
Én ezt kétlem, de a "túlmaximalizált profit" kifejezés miatt érdemes volt megnyitni a linket. Mindig tanul az ember valami újat.
Ez a 16 TB-os is úgy jött össze, hogy a jó ég tudja hány darabot raktak bele a legújabb csúcs NAND-ból. Valahogy 480-ra emlékeztem, de az nem reális. Majd este kiszámolom.
[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
"Három év múlva már 128 terabájtos SSD-k lehetnek"
impresszív
[link] -
t72killer
titán
Az iparnak ugyan nem lenne olcsóbb előállítani a 128-as ssd-ket, ha már tömegtermelni fogják a 2tbit-es nand-chipeket, viszont feltételezem, hogy piacszegmentálási célból mégis megtartják ezeket a vackokat. Horribile dictu, ma is árulnak 16GB háttértárral windowsos eszközöket, amire már pendriveot kell dugni, ha komolyabb frissítést akarsz feltenni (ld win8.1->10).
HDD árak amúgy:
160GB: 10eFt
320GB: 11-12eFt
500GB: 13eFt
1TB: 15eFtAzaz 50%/"masszív" 15EUR/USD különbségért hatszoros kapacitást kapsz.
SSD-téren is hasonló arányokra számítok legkésőbb 5éven belül. Ja, és valszleg a SATA/ACHI is eljut a megérdemelt helyére (=kuka).
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Apollyon
Korrektor
válasz t72killer #41 üzenetére
Abból indulnék ki, hogy még ma is simán kapni 320, meg 500GB-os HDD-ket, és ha csak alap gépbe (notebookba) kell tárhely oda simán jó lesz még a 64-es meg 128-as ssd is. Oda nem látnám értelmét a terás ssd-knek, mert akkor annyi az olcsó gépeknek.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
t72killer
titán
Mivel nem én vagyok a samsung CEO, semmi . Valszleg követik majd a HDD-k (nem-árvizes) árazási szokásait (kisebb modellek kikopnak, középmodellek /nemesvalutában/ olcsóbbak lesznek - lévén ez lesz az új alsókategória. De ez megy minden egyéb hardvernél, adott abszolút VGA-teljesítményt (pl 3DMark pont) akarsz venni, akkor az tavalyelőtt egy csúcskari volt 500$-ért, idén egy középkari 300-ért.
#34: Ahogy a HDD-knél a minimumot az 1db lemez kapacitása adja, itt 1db NAND-chip mérete. Ha a nagyoknak úgy látják, hogy nem gazdaságos 2terabites (500mb) chipnél kisebbeket gyártani, akkor ebből 1db adja ki a legkisebb SSD-t. OK, lehet, hogy ez nem lesz meg 3éven belül.
#36: a 160gb-os HDD valami beragadt / céges supportcélból fenntartott raktárkészlet lehet, manapság a cipőm talpára több adatot írnak, nemhogy egy hdd-lemezre. Nagyobb epic fail, ha vmelyik gyártó külön fenntart egy gyártósort ilyen történelmi daraboknak.
#35: azért a HDD még mindíg kb egy nagyságrenddel olcsóbb (legutóbb néztem, HDD sacc/kb 3c€/GB, SSD: 30cent), ergo ha nagyon biztonságban akarsz egy adatot, akkor veszel 3db HDD-t harmada összegből, az egyik backupot a fiókban, a másikat bent a melóhelyen/anyósnál/bankban tartod. Ráadásul HDD-nél azért könnyebb az adatmentés, ha az SSD-nél véletlen a NAND-dal lenne gond (szerencsére inkább a vezérlővel szokott), akkor konyec.
[ Szerkesztve ]
-
Crytek
nagyúr
Akkor most már végre adhatnák az 500GB-os SSD-ket 35k-ért!
Next PC Upgrade: 2022
-
Kékes525
félisten
A HDD-ből nagyobbak is vannak, így tárolásra alkalmasabbak. A biztonság tekintetében azt hiszem nincs lényegi különbség most már közöttük. Habár talán a HDD jobb, de ebben nem vagyok biztos.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
snecy20
nagyúr
válasz t72killer #30 üzenetére
Talán, de azért ez sem biztos. Érdemes megnézni újonnan mennyibe mennek a 160-as és 320-as HDD-k, amiket már senki nem vesz. 10k környéke, ami egészen röhejes hogy hogy maradhatott ennyire fenn az áruk amikor 13k-tól meg már kezdődnek az 1TB-osok...
[ Szerkesztve ]
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Chrys_
addikt
Ha tárolásra kellene (kikapcsolt állapotban), akkor SSD vagy HDD a jobb? Én az SSD-re tippelnék, mert nem lehet annyira érzékeny a környezetre, mint a HDD.
-
ngabor2
nagyúr
Akik arra számítanak, hogy az új, nagyobb SSD-k megjelenésével a kisebbek olcsóbbak lesznek, azok számára tapasztalat szerint van egy rossz hírem: nem lesznek olcsóbbak. Egyszerűen nem lehet majd kapni kisebb SSD-ket, viszont a nagyok kb. ugyan annyiba fognak kerülni, mint most a kicsik. Legalábbis újonnan.
-
snecy20
nagyúr
válasz djculture #24 üzenetére
Ez tény hogy a HDD tartósabb, bár biztos fejlődik majd az SSD is ilyen téren....jelenleg még pont az ellenkezőjét látjuk. Mondjuk pótolhatatlan adatokat jelenleg eszembe nem jutna SSD-n tárolni, vagy max. úgy ha még háromfelé tükrözöm az adatot.
-
djculture
félisten
Miért ne lenne... Én is itthon vagy 50 darab hdd-t tárolok múltkor egyikről kellett valami megkerestem és ennyi. 2005 körül tettem el azt az 500gigás wd blue vinyót amin volt a cucc..
Egyébként a hdd-nek se ártana a konkurencia mert ha mindenki ssd-t venne végre nem kellene a 6terás hitachi hdd-ért se 70 ezret fizetni. De szerintem ilyen 10 éven belül nem várható. Az árak megakadtak és a minőség rontásával akarnak olcsósítani. Meg is lehet nézni a Samsung ssd sorozataival mennyi probléma volt mostanában..[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Kell hozzá vagy 10 év, ráadásul sima adattárolási célra jobb a hdd. Hdd-re ráteszel valamit előveszed 5 év múlva rajta lesz ssd /pendrive-on meg jó esélyel nem. Nem hiába írják már rá a legtöbb dobozára az adat frissítése nélkül 3 évet garantál a gyár adatmegőrzésre.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Szuper, akkor el is tolom a NAS HDD vásárlást, mondjuk jövőre!
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
törölt tag
válasz VaniliásRönk #21 üzenetére
Valóban nem kevés, bár a V-NAND-ot ugye ~40nm-en gyártják, így szerintem hozhatja egy jobb fajta MLC szintjét, annyira nem lehetetlen a 10k ciklus. Továbbá nem hinném, hogy vállalati környezetbe szánt SSD-re csak úgy random mondanának egy számot, mert ahová ezek kerülni fognak, ott valószínűleg ki is akarják használni a képességeit és simán megkínálják napi pár TB írással...
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz #25583896 #15 üzenetére
Ez a szám egyszerűen túl szép hogy igaz legyen. A jelenlegi SSD-k már néhány száz újraírás után elkezdenek durván degradálódni, a ~10000 újraírás ehhez képest egy csillagászati áttörés lenne.
#20 dabadab: Oki23 is linkelte azt a cikket. De nem igazán hiszem el, hogy azok az adatok hitelesek, legfeljebb valami túlzottan optimista becslésről lehet szó.
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
dabadab
titán
válasz VaniliásRönk #13 üzenetére
Ezeket a meghajtókat TCO-ra (total cost of ownership) optimalizálták a Samsung szerint, vagyis valamilyen szempontból relatív olcsók lesznek. Egyébként a bővebb változatban vannak megbízhatósági adatok is, a garancia szerint öt évig napi ötször lehet teleírni az SSD-ket
DRM is theft
-
CoDWaW07
őstag
Az kemény
Jöjjön csak, hátha csökkennek az árak[ Szerkesztve ]
●ASUS M5A97 EVO R2.0 ● AMD FX8320 ● 8 GB Corsair Vengeance 1600 Mhz ● MSI R9 280X 3GB ● Samsung 850 EVO 120 GB ● 1.5 TB ● Cooler Master Silent PRO 600W ● iPhone 6 Space Gray ● iPhone Xs 64GB Silver Galaxy Z Fold 4
-
icp1970
senior tag
Samsung Tarol az SSD piacon.
-
törölt tag
válasz VaniliásRönk #13 üzenetére
A 6.4TB-os PM1725-re itt azt írják, hogy 5 éven keresztül napi 32TB írást elbír, ami 58400TB TBW. Ez csak elég, nem?
Ebből azt is ki lehet számolni, hogy ez összesen 9125 újraírást jelent, pedig 3-bit MLC-ről van szó (vagy TLC, kinek hogy tetszik). -
VaniliásRönk
nagyúr
Az senkinek sem tűnt fel, hogy egy szót sem ejtenek a megbízhatóságról? Vállalati környezetben ez talán a legfontosabb jellemző.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Vole
aktív tag
Jol gondoltam hogy ez lesz, es akkor az Intel uj fejlesztese meg be se lepett a piacra.
Most veszek meg gyorsan 3db 3TB -os WD Red -et, aztan el lehet felejteni a HDD -ket orokre. Ugy erzem a 4K filmek mar SSD -n lesznek
-
.mf
veterán
"Ez a prototípus összesen 16 TB-nyi nem formázott kapacitást kínál 2,5 colos méretben, aminél csak az volt a kíméletlenebb demonstráció a Samsung részéről, hogy a Flash Memory Summiton kiállítottak egy olyan komplett rendszert, amely 48 darab ilyen SSD-t használt, így kínálva összesen 768 TB-os tárkapacitást."
Forintra átszámolva, kiférne-e a sok nulla egy sorba?
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar ekkorát ugornak tárkapacitásban. Már csak az árnak kéne töredékére csökkennie, de arra gondolom még sokáig várhatunk
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Egy PM953 jól jönne 2260-as méretben. Sajna mindenki (Samu incl.) csak a 2280-at nyomja, az asszony gépében pedig csak 2260-as hely van.
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
Na jólvan, pár év és végre tényleg elfelejthetjük a nagy dög HDD-ket.
-
törölt tag
Ez a 16 gigás egy bruteforce, jó drága konstrukció lehet, demonstrációnak viszont tökéletes.
Ősszel gondolom a fogyasztói piacra is jön majd az új NAND.
(#1) F34R: Mindezt az új chipeknek köszönhetően érték el. Ez a technológia még sehol nem volt négy évvel ezelőtt.
[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
Jo is szep is, de regen meg kelett volna lepni hasonlot mar akkortajt mikor nyomtak fel a HDD-k arait a 2011-es arviz utan. Szten nem a 16TB-re kellene gyurniuk hanem az elerheto aru 1-2TB-s SSD-ken.