- Milyen processzort vegyek?
- Mini-ITX
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen széket vegyek?
- 4K-s okosmonitort dobott piacra az ASUS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
firemanus82
senior tag
Köszi!
Közben ott is kaptam már választ!
[ Szerkesztve ]
LG Optimus Black => LG Optimus 4X HD => LG G2 32Gb => LG G5 Titan => Samsung S8 => Huawei P20 Pro => Huawei P30 Pro => Huawei P40 Pro => Honor Magic 4 Pro=> A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél. John C. Maxwell
-
mumk1
addikt
válasz firemanus82 #45 üzenetére
Én nagyon szeretem, szerintem jó kis üveg. Itt találsz temérdek fotót, de ár/érték arányba azt kell mondjam, mindenképp megéri.
Ha több vélemény kell, dobd fel itt is.http://www.flickr.com/photos/airsmile/ --------- http://www.fotovesely.com/sk/kontakt/
-
firemanus82
senior tag
Sziasztok!
Most tervezek egy ilyen obit venni. Milyen tapasztalataitok vannak? Ajánljátok-e?
LG Optimus Black => LG Optimus 4X HD => LG G2 32Gb => LG G5 Titan => Samsung S8 => Huawei P20 Pro => Huawei P30 Pro => Huawei P40 Pro => Honor Magic 4 Pro=> A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél. John C. Maxwell
-
Degeczi
nagyúr
miért lenne "makró mód"-ban - és egyáltalán mi az?
olyan nincs neki, nem arra való...
(az egyetlen hibája pont az, h viszonylag nagy a minimumtávolsága)szép eredményhez az obi nem elég: állványra, és azon speciális panorámafejre is szükség van!
azon álló helyzetben van, és úgy akár 3 képből is megvan a teljes körde kézből szerintem nem sok esély van rá, mert a legkisebb pontatlanságnak is durva a hatása
(+ha tényleg nem értesz hozzá, nem halszemmel célszerű a panorámát megpróbálni: szinte biztosan rákerül vmelyik képre a Nap, így az expó meghatározása, esetleg az utófeldolgozás kulcsfontosságú - az pedig gyakorlatlanul nem lesz egyszerű)
-
fartfun
tag
Sziasztok,
van nálam egy ilyen objektív kölcsönben, de tökre nem értek a fotózáshoz, panorámát hogy kell ezzel csinálni? Álló vagy fekvőben legyen a kamera, ill makró módban fényképezzek-e ?
Köszi !
-
Mercutio_
félisten
Most vacsiztam, de ez a süti még az én vadászösztönömet is beindítja, hátmég az ilyen veszedelmes ragadozókét
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Degeczi
nagyúr
ilyesminél sem praktikus az önkioldó vagy távvezérlő, mert amíg beállítja az ember pl. a vakuteljesítményt (TTL-t nem igazán érdemes, inkább manuálisan), jópárszor ki kellene szedni a kamerát
az esetleges nézőpont állítgatásról már nem is beszélve, ami folyton elmozdított kameránál végképp nem megy (bár ez pont halszemnél nem annyira szempont)önkioldóban aztán pláne rossz, h még az expógomb lenyomástól is elmozdulhat a kamera (hiszen állvány nem jöhet szóba), be kell nyúlni a képbe és gyorsan kimenni, és a tényleges expó pillanata sem saját döntés, hanem a fix időzítés - szóval akkor már inkább vmilyen távkioldó (D300-on sajnos nincsen mód a kisebb modelleken jól bevált, filléres infrára, de a rádiós sem túl drága, és ott legalább rálátás sem kell)
az USB-s távvezérlés mindenesetre roppant praktikus, az mindent visz ha van rá mód
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Nikonra több ilyen megoldás is van, leginkább a Nikon Camera Control, de ingyenes is akad, mint pl. a DCamCapture, ami még videót is tud fölvenni az élőképből (de tömörítés híján arra nem jó a gyakorlatban)
de ezek Nikon specifikusakegyébként olyan sok mindent nem kell tudjanak, így elrontani sem nagyon lehet egy ilyen alkalmazást (manuális obit használva pedig végképp, hiszen semmi más dolga, mint exponálás, és azonnali eredményletöltés)
ha nagyon zavaró az USB kábel (pl. a mosógépnél nem akartam madzagot retusálni), akkor persze nem marad más, mint vagy az önkioldó, vagy a távvezérlő (inkább ezt szeretem, mert jobban kiszámítható a pillanat)
esetleg meg lehetne próbálni vezeték nélküli USB adaptereket szerezni, valahol régebben olvastam egy cikket arról, h vki így váltotta ki az Eye-Fi kártyákat (amik wi-fi-n át tudják küldeni az eredményt)
-
Degeczi
nagyúr
egyébként kipróbáltam: lehet csökkenteni a minimális távolságot a fókuszgyűrű szándékos elállításával, de elég hamar elállítódnak a skála távolabbi elemei (nem túl meglepő, mert a skálán távolabbra van 40 cm a 30-tól, mint a végtelen az 1 m-től), így csak hangyányit mertem módosítani rajta
másrészt ilyen helyzetben nagyon jól jön a laptoppal vezérelhető kamera, mert ha minden felvétel után ki kellene venni a gépet a helyéről, ellenőrizni egy-egy beállítás hatását, akkor a következő alkalommal nem biztos, h ugyanúgy sikerülne visszarakni
a LV viszont nem számít, mert ilyenkor úgyis túl sötét képet ad
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
csak egy gyors, halszemmel kötelező mosási próba:
sajnos a 30-40 centi körüli minimum távolság picit nagy, jobb lenne 10-15 centivel közelebbi. Megpróbálom majd elállítani a fókuszgyűrűt: ha még megmaradna a végtelen, és nem másznának nagyon el a most kb. jó távolságértékek, akkor megérné ennyit állítani rajta (mert egyébként a fókuszgyűrű van határolva, alatta a tényleges fókuszmechanika még tudna menni mindkét végén tovább)
hogy ne érje szó a ház elejét, ugyanott az 50/1.8-at is fölraktam, de az vmiért nem mutat annyit, még az ajtónyílás sem látszik, nem értem:
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
hehe, még Ken is odavan érte...
(aztán hogy ez jó jel-e vagy rossz... )úgy látom, egészen friss, tegnap került föl a cikk
de egyet tudok vele érteni, kb. korrekt minden amit ír (minimális ghost-ot is említi, és neki is rosszul kalibrált a távolságskála - ez Nikon nyavaja lehet, talán bajonettől, így bázistávolságtól függetlenül ugyanúgy szerelik őket össze, nem hangolják be)
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
köszi!
(nem mind saját, a farmeres lány unokahúg, de a többi négy igen - ezért is kell 6 személyes kocsi...)szoknom kell mennyire közel lehet menni (és érdemes is: egy ultranagylátó vagy halszem akkor igazán látványos, ha van vmi az előtérben, az ad térérzetet), mennyire ügyelni kell mi kerül képre (pl. portré állásban roppant könnyen belóg a saját láb), vagy például az is meglepett, h rendszeresen érdemes ránézni a frontlencsére, nem szállt-e rá vmi szösz, mert bizony könnyen látható nyoma lehet a képen a hatalmas mélységélesség miatt
szerencsére a Napra nem annyira érzékeny mint gondoltam (nem rosszabb, mint egy normál obi - sőt! Csak a látószög miatt persze nagyobb eséllyel kerülhet képre az is, de egyébként nincsen durva hatása), jó bevonatot kaphatott
de nagyon élvezetes dolog, biztosan sokat játszok még vele
-
Degeczi
nagyúr
köszi!
fura módon fullscreenben nem (ezért nem is vettem észre, mert mindig abban próbáltam), csak a kis nézetben beállított nagyítást őrzi ott megígy továbbra is keresek majd vmi olyan webes megoldást, ami mondjuk az egérgörgővel közelítene/távolodna (mint ahogy a saját gépen még olyan a .mov lejátszása, az jól kezelhető)
-
Degeczi
nagyúr
panorámára?
azzal csak a teljes kör vagy 24 kép lehet, és hol van még az, h több sorra lenne szükség elfogadható magassághoz, pláne teljes gömbhöz (netán HDR miatt pozíciónként több képről nem is beszélve)megértem, ha nem vagy oda a halszemekért - de ha egyszer a topik címéből látod, h arról van szó, akkor miért nézel be oda pusztán ezt bejelenteni?
mivel nem érdekel, én sem látogatom mondjuk a makrós fórumokat - de eszembe nem jutna ott azt firtatni, miért vesz vki olyan célra obit, amikor van sokkal olcsóbb is más célra...
-
Degeczi
nagyúr
Nikon áron én sem vállalnám be, játékra túl sok - de ez nagyon jó áron van
és nem csak játékra: még DX vázon is 144 fok körül van a rövidebbik oldal látószöge, így 4 kép is elég a körpanorámához, + még lefelé és fölfelé is egy-egy lövés, és már kész is a teljes gömb!
(pl. egy 18 mm-s obival 12 kép kell a körhöz, és akkor még hol vagyunk a gömbtől...) -
Degeczi
nagyúr
én is tartottam tőle kicsit, de végül úgy gondoltam, rengeteget úgysem bukhatok egy újra-eladáson ha mégsem válna be
nem túl nagy kockázata, hiszen szinte semmi nincs, ami rossz lehetne - illetve mégis, de az pofonegyszerűen és gyorsan megoldható!
a lengyel fórumokon tűnt föl, mennyire ellentmondásos a helyzet: gyönyörű képek elsősorban Canonon, de néha borzalmas rondák Nikonon... aztán ott is elhangzott az, ami az alább linkelt PDF-ben: gyárilag nem pontos a távolságskála beállítása!
így aztán ha vki "végtelen"-re állítja, valójában már "végtelenen túl" fókuszál vele, életlen, mosott képet kap, mert gyakran annyira el van állítva, h mondjuk 0,7 m-es beállítás környékén lenne az optimum ilyen távolsághozez persze azzal is jár, h közelre nem is lehet beállítani, mert 0,3 m-nél már ütközik a gyűrű
így aztán azt lehetne hinni, h ronda képet ad az obi - pedig csak rosszul van fókuszálva!
(ami a helyszínen persze nem látszik, hiszen még a legnagyobb kereső is túl kicsi egy halszem hatalmas mélységélessége mellett ennek eldöntésére - így csak a skálára lehet hagyatkozni)nálam is ilyesmi volt, 30-40 centi környékére állítva volt elfogadható a kb. másfél méterre lévő célpont, fölötte már életlenedett
viszont a PDF-ben ott van az egyszerű megoldás: a fókuszállító gyűrű gumibevonatát vissza lehet hajtani, és alatta 3 pici csavarral (1 mm körüli óráscsavarhúzóval) kilazítani a skálát, átforgatni a megfelelő helyzetbe, és újra rögzíteni
néhány próbával teljesen pontosra beállítható (persze leginkább számítógép képernyőn, mert a kamerák kijelzőjén nem könnyű megítélni a helyzetet), és attól kezdve kellően megbízható lesz a skála - a képek pedig élesek...
-
Stitch
őstag
-
Degeczi
nagyúr
meglepő módon nem is annyira!
amint azt ebben a részletes elemzésben szépen bemutatják, nem teljesen a hagyományos halszemeknek felel meg, hanem valahol azok, és a rektilineáris (síkra leképező, mint pl. a Sigma 10-20) obik között van, nagyon szép, pontos leképezéssel, aminek éppen az a lényege, h nem torzítja el a köröket ellipszisekké, mint amazok
-
Degeczi
nagyúr
próbaképpen bevállaltam egyet - és nagyon bevált!
meglepően jól használható, éles képet ad, a fölépítése is nagyszerű
halszemmel játékhoz, panoráma próbákhoz nem akartam Nikon 10.5-re még használtan is több, mint 2x ennyit kiadni - de ez nagyon megért 50-et (másodkézből, de szinte teljesen újan), teljesen elégedett vagyok vele!
itt egy minta, vagy egy másik
és egy elrontott (hülye módon az ajtóhoz támasztottam az állvány egyik lábát, aztán persze, h elmozdult amikor azt az ajtót nyitottam) próbapanoráma, meg kell majd ismételni, de a rossz illesztéssel együtt az obi ilyen célra használhatóságát szépen mutatja
(csak vmi jó lejátszó is kellene, ez a weboldalra beágyazás elég gagyi, nagyítani sem lehet benne, és sok helyen interferál is. Jobb gombbal full screent viszont lehet kérni)[ Szerkesztve ]
-
sbazsi
veterán
itthon lehet valahol kapni? vagy ez is olyan lesz, hogy mire polcra kerül, itthon 100 felett lesz?!
-
Pfund
csendes tag
Sziasztok,
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az obit. Nekem ma jött meg és alig bírom letenni.
Jó játék ez a halszem. Teljesen manuális,de hamar megszokja az ember.Nagyon komoly képeket lehet vele csinálni.
innen rendeltem:
http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_8_mm_f_3_5_aspherical_if_mc_fish_eye_for_canon-p-1357.html
238 euro volt biztosítással. -
v.tom
őstag
Hát, a tesztképek engem sem győztek meg igazán, de hát, a puding próbája az evés...
-
Stitch
őstag
Nagyon nyomulnak a koreaiak, először a portré, most meg ez a halszem. Tudják hol érdemes próbálkozni. Szerintem használható képet ad.
[ Szerkesztve ]
-
brumesz
aktív tag
ennyi pénzért ha jól emlékszem, megkapok egy peleng 8mm-t ebay-en. most a kérdés, hogy melyik éri meg jobban
cserebere, beszamitas, mennyitengedszafelebol nalam nincs, bocsi mindenki!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest