- TCL LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Computex 2025: megújult a Cherry kapcsolókínálata
- Computex 2025: két GPU-t is rejt a Maxsun Arc Pro B60-ja
- Autós kamerák
- Fujifilm X
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
"Személy szerint én sokkal több értelmét látom a csillogás, tükrözés mentes képernyőnek, mint a betikentési szögnek."
Mondhatjuk, hogy persze "mindegyik fontos".
Ám a betekintési szög kapcsán általában a jellemző indok, hogy a nagyon szűk szögből, oldalról nézett VA paneles készüléknél annyira erős a színtorzulás, hogy "igénytelenség" nézni. "Ronda, élvezhetetlen" a kép.
Amit egyébként még meg is értenék, csak aztán aki ezt mondja, simán leül 4 méterről, oldalról, majdnem a panel síkjából nézni egy OLED tévét, a képet rettenetes trapéztorzulással bámulva.
Szóval a nagy kérdés, hogy aki szerint ez a színtorzulás "nézhetetlen/torz/ronda/igénytelen/stb." képet eredményez:
az miért nem mondja ugyanezt erről:
...!?
(És nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én pl. elképzelhetetlennek tartom még azt is, hogy "minőségi filmnézésnek" hívjam, amikor a hangokat nem középről, nem "sztereo"-ban hallom, hanem több méterrel "arrébbról"; mert a hangfalak és a kijelző ott vannak, én pedig itt... méterekkel arrébb, oldalt.
)
-
válasz
#72042496 #42 üzenetére
A HDMI kábel csak egy passzív kábel. Kettő limitációja létezik.
A kábelben elérhető sávszélesség. E biztosítja felbontás és képfrissítés maximumát.
Az extra csatlakozók biztosítják a további extra funkciókat.
Az audiovizuális adatfolyam feldolgozásáért a képi információk esetében a megjelenítő felel. Annak kell támogatnia a HDR(+) vagy DV támogatást.
Az erősítőnek kell tudnia a DTS és a Dolby (Atmos) hangzást.A rendszer akkor kezd el bonyolódni, amikor több eszköz kerül be rendszerbe. SACD lejátszó, 4K BD játékos, Amazon Prime Video Stick, ... Úgy kell kialakítani a rendszert, hogy maximum két távszabályzóval lehessen mindent használni. Az eszközök ki és be tudják kapcsolni a hozzájuk kapcsolódó eszközöket.
-
törölt tag
Én azt tanultam meg a saját káromon, hogy az erősítők a HDMI-n érkező hangot nem küldik ki az analóg kimenetekre (kivéve nyilván a fejhallgató-kimenetet).
Az volt a terv, hogy az első zóna a hangfalaké, a második zóna a vezeték nélküli fejesé, de ezt nem lehet/ett megcsinálni.
-
wallace 234
őstag
Azért elég sokat fejlődött a local dimming! És a mini leddekel precízebb lett, saját szememmel látom! A fekete már elég fekete! Ahol kell a ledeket kis tudja kapcsolni. De ettől függetlenül lehetne több zóna, mivel oled 8 millió zónájával szembe az 576 zóna vagy 1200 zóna még mindig a jóval alatta van! De így is szép látványos dologra képesek. Inkább ami bosszantó az a natív kontraszt, csökkenése, bár ahogy írtam a pontosabb local dimminggel elég jól kompenzálták. Szóval zónák határai elég jól tompított.
-
repvez
addikt
válasz
#72042496 #42 üzenetére
pontosan.
ÉS a példám az 2009bol való akkor még sehol nem volt az ARC , se a oled .
AHDMI-s AV erüsitökből ez volt az első sorozat, de a tesztekből nem derült ki, hogy csak disznek van, mert nem dolgozza fel a hangokat.ÉS igen, pont eről beszéltem, hogy ezt bárki megtalálja a leirásban, hogy hány 2.1es HDMI van rajta, de hogy azok mit támogatnak, mit lehet rákötni , hogyan müködik együtt más készülékekkel arrol semmi.
wallace 234: igen tudom, hogy a kontraszt az annál jobb minél nagyobb az eltérés a fekete és a fehér között. és az is adna hozzá a látványhoz, ha a fényes részek nagyon világosak lennének és a fekete fekete lenne.
DE egy LCD- TV-nél füleg a régebbieknél ahol edge led vagy vizszintesen vagy függölegesen van pár sor led háttérvilágitásra, ott hogy oldod meg, hogy csak egy helyen legyen nagyon fényes és máshol meg ne legyen szürke?
Tehát ezeknél felesleges a nagy fényerő ha a kép többi részét meg szétcseszi.
Egy OLEDnél ahol minden pixel külön világit, ott azért számit, hogy mit tud, de az LCD-nél nem. -
wallace 234
őstag
Utána néztem, ebbe a típusba 2 féle Auo által gyártott panel van! Hazai piacon, egyik 2157 euró a másik 2373 euró. Ennyit a saját fejlesztésű panelról, ahogy a cikk indul.
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #40 üzenetére
A HDMI videó és hang átvitelére lett kitalálva. Olyannyira videó is, hogy a HDMI 1.0 megalkotásakor cél volt a DVI-jal való kompatibilitás.
A hozzászólásból nem azt várja, hogy bármi is a HD Ready tévékhez alkalmazkodjon, hanem azt, hogy legyenek alaposabbak a tesztek.
Ebben az interfész sor rögtön hibás, mert négy HDMI 2.1 van a QN900-on. Vagy írod az eARC-ot, de a tesztből nem derül ki, hogy a DTS sávokat nem támogatja a tévé. Sőt, magára az eARC-ra se látok találatot benne. Zónaszám, hogy működik a vezérlés, támogatott képmódok, HDMI 2.1 funkciók, ezeket nem innét fogja megtudni az ember.
-
"Hogy miért baj, mert a példámban évekkel ezelött vettem egy samu TV-t még csak HDready volt, nem volt akkor még sehol a HDMI ARC."
A HDMI eredetileg a hang átvitelére lett kitalálva. A HDReady tévékhez nem kell a ma gyártott készülékeknek alkalmazkodnia. Hiszen nem volt HD kompatibilis. Ne várd el, hogy hozzád igazodjon a Föld.
-
Márton
nagyúr
válasz
Interceptor #37 üzenetére
?
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Interceptor #37 üzenetére
… a nyóckár-be
-
Twitch.tv alkalmazás van már rá?
-
Vhiktor
nagyúr
Így van.
Egyébként meg szerintem aki vesz ennyi pénzért tv-t az jó esetben nem nappali set top box/műholdas tv/kábeles tv adásokra veszi, hanem rendes minőségű filmeket néz rajta.
Ha meg valaki filmezik az nem fogja oldaról 90 fokban nézni a tv-t, minden filmezni vágyó ember szemből, középról nézi a tv-t. Ha meg nem akkor úgysem érdekli milyen képe van a tv-nek.Még ha egy kanapén ülnek 4-en akkor sem kerülnek annyira oldalra, hogy torzuljanak a színek.
Személy szerint én sokkal több értelmét látom a csillogás, tükrözés mentes képernyőnek, mint a betikentési szögnek.
-
wallace 234
őstag
Oled topikba, erről ment a kommunikáció, hogy miért kell a sok fényerő! Hdr hez fényerő és kontraszt kell! Így lesz dinamikus a kép! dinamika szempontjából a kép minősítése (azaz a nézői elégedettség) komoly mértékben növekszik a csúcsfényerő növelésével. Ez úgy értendő, hogy bizonyos, nagyon világos képrészletek, tükröző vagy becsillanó felületek egy nagy csúcsfénysűrűséget használó HDR rendszernél a magasabb minőség érzete felé viszik a nézési élményt.
Dolby Vision specifikációja (akkor) a csúcsfényerőt min. 4000 nitben határozta meg (még ma sincs 4000 nitnél nagyobb csúcsfényerejű stúdiómonitor), a fekete fénysűrűségét pedig max. 0,004 nitben (ez 1 000 000:1 dinamikát jelent), kiegészítve azzal, hogy ez a HDR rendszer meghagyta a masterelés lehetőségét 10 000 nitig, illetve 0,0001 nitig, amikor ez majd lehetséges lesz. Ezért kell a fényerő, nem a marketing miatt! -
repvez
addikt
Folyamatosan ugy nézem oldalrol és szemből is ablak veszi körbe a tv-t a nappaliban.
DE erre találták fel a függönyt és a rolót, ha filmet nézek besötititek, ha meg csak sima TV-akkor annyira nem fontos.
Meg ezekszerint nem jött át, hogy mit akarok kihozni belöle.
Ha műszerrel bekalibrálják a szinhelyes értékre és ezeket adja ki, és te beállitod, majd a fényes nappaliban feltolod 100ra a fényerőt.
Akkor ha ennyire számit, hogy melyik TV mekkora fényerőt tud, akkor mi számit jobban, hogy szinhelyesen bekalibrált képet nézzel, vagy szécseszed a kalibráciot, hogy maxon égesd ki a képet?Meg nincs is annál jobb amikor a fényes nappaliban az ablakkert fény árny játéka végigkuszik a képernyon. olyankor nem mindegy, hogy mekkora a fényerő és a kontraszt? ha meg lehuzod a redőnyt vagy a fuggönyt akkor megint ott van, hogy minek a fényerő?
Arra meg nem veszem a fáradságot, hoyg minden egyes napszakra és filmre állitgassam a képet.
Egyszer beállitom a mért értékre és ugy hagyom . -
repvez
addikt
Egyébként mi értelme is van a nagy fényerősségnek és a kontrasztnak ?
Csak nekem furcsa vagy értek félre abbol, amikor a szinhelyesség beállitásnál, az van, hogy a fényerősséget 17re a kontrasztot meg 50re kell beállitani ? Ezek általában 0-100 közötti értékre lehet állitani.
Na mármost mi értelme van a max fényerő értékének, ha a legjobb beállitáshoz a 17%ára kell visszavenni és a kontrasztot is a felére ?
A mostani 55" LG LCD TV-men is vissza van véve a fényerő az ajánlott értékekre, mert az elején 100ason nem tudtam, hogy mitol fáj a fejem és folyik ki a szemem este filmnézés közbe, aztán rájöttem, hogy olyan volt mintha vallatnának refrektorral a képembe.
Szóval hova emeljék az értékeket ha amugy is vissza kell állitani és a toredékét nem használja ki annak amit tud?
Ez is csak egy felesleges PR maszlag amivel a vevőket meg lehet vezetni, hgoy a minél nagyobb szám a jobb TV. -
repvez
addikt
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
Hogy miért baj, mert a példámban évekkel ezelött vettem egy samu TV-t még csak HDready volt, nem volt akkor még sehol a HDMI ARC.
Késöbb vettem AV erősitőt amin volt sok HDMI bemenet és egy kimenet. a tesztek egy szót nem szoltak arrol, hogy a hang nem marad meg az erősitöben ezeken keresztül .
Ugy terveztem én is, hogy igy mindent egy kábelen rádugok és müxik.
Ehelyett az lett, hogy a HDMI-n keresztül felment a kép és a hang is a TV-be amiből márcsak stereo RCA-n lehetett kivezetni a hangot vissza az AV erősitöbe, igy egy nativ 5.1es hangu DVD-t csak dolby PL2 felkodolással tudtam térhangzással nézni, mert a stereo hangot csak igy tudta kikeverni az 5.1es hangrendszerre.
ÉS ugy rengeteg plusz kábelezést igényelt, mert a PC-nél is plusz kábelen kellett a nagot kivezetni nem lehetett a HDMI-kábelről levenni.Csak ilyen aproságon mulik, hogy valaki jol tud e választani a tesztek alapján .
Meg a legtöbb esetben, nem egyzserre történik a TV erősitö és egyéb hardverek megvásárlása, igy nem mindegy a vissza vagy az elörefele kompatibilitás,
Amire általában nem is tudsz elöre készülni, mert nem tudod, hogy mik lesznek az ujdonságok és mikor lesz szukség valamit cserélni vagy ujat venni. -
Piftuka
veterán
"Ez VA, csak van rajta egy olyan réteg, ami IPS szintű betekintési szöget kölcsönöz neki és emiatt a natív kontraszt a legjobb IPS-ekénél csak picivel jobb."
Valami nem stimmel, mert eddig legalább "kiizzadtak" ~3.000:1 körüli natív kontrasztot az ilyen tévék (persze az is kevés, de legalább mégis messze van a legjobb IPS-től).
Ráadásul az eddig elérhető tesztek kivétel nélkül "remek kontrasztról, kifogástalan feketeszintről" beszélnek...
Elefánt viszont nagyon alacsony értéket mért.
"1,5 millióért megengedhetetlen, hogy nem középen ülsz és torzulnak a színek."
Én még 10 millióért is "kukáznám" az extra bevonatot.
Éljen a kontraszt!
(A színtorzulás pedig messze nem olyan nagy probléma, mint amennyire riogatnak vele manapság minden televízió tulajdonost...)
-
wallace 234
őstag
Igazad van, pont ezek hiányoznak. A másik ami érthetetlen, hogy a tv képjavitó funkciókat, félválról veszik, be kapcsolatuk az intelligens képet de aztán ki is kapcsoltuk.miközbe a kép feldolgozó elektronika is lényeg, hogy mit tud. Mert mindenki, más különböző forrásokat használ. Így ha el mondják mit tapasztaltak, segítene eldönteni melyik funkció miatt jó az a tv. Az a baj, hogyha elkezdik melyik funkció tudja és mit tudtak régen, akkor kiderülne, hogy csomó mindent el vettek. Ill új nevet adva újra el adják
-
" ...magyarán amit rádugsz azt ki is küldi a TV-re képet is és a hangot is, és a hangot vezetheted viszsa a TV-ből , ha azt akarod, hogy hangja is legyen. "
Ez miért baj?
Az (e)ARC megoldja ezt gond nélkül egy kábellel. A kép és hang szinkronban tartásával a tévé tud a legjobban megbirkózni. -
repvez
addikt
válasz
wallace 234 #22 üzenetére
nem kell negativot irni, csak irják le ha valaminek van korlátozása vagy máshogy müködik mint egyébként a PR-ban lejön a felhasználonak.
Mert az rendbe van, hogy minden TV közel azonos, de pont amik megkülönböztetik egymástol és eldönti a vásárlást az pont azok az apro részletek amikről nincs szó.Mert lehet , hogy szép a design, meg nagy a kontraszt, ha mellette meg plusz költségbe kerül az, hogy ameglévő rendszeredbe be tudd illeszteni, vagy épp az a funkcio amit egy régebbi tudott ez már nem vagy nem ugy tud, ezért lehet, hogy inkább választasz egy másik tipust másik gyártót ami tudja mégha az kevesebb dolgot is tud
-
törölt tag
válasz
freemanone #23 üzenetére
Sose próbáltam, de ezeken tudtommal van fallback HDR10-re, ha nem DV-képes a tévé.
-
wallace 234
őstag
Gondolj bele, ha negatívot írnának, hogy pocsék a kontraszt, ill irreálisan drága! Biztos, hogy többet a Samsung nem adna kölcsön tvt, hogy írjatok már valamit erről a tvről. Kinti tesztek azért bátrabbak, mert nincsenek így megkötve. Így marad a copy paste cikk! Gyakorlatilag semmilyen információ a panelról, pedig csak a szerviz menübe kéne be lépniük és mindent, tudnának, hogy mennyi a local dimming zóna, kinek a panelja van a tvbe. De lehet, hogy ezek a információk kevés embert érdekli, így nem foglalkoznak vele.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
freemanone #14 üzenetére
Akkor az LG ment el a Dolby Vision irányba! Ez fontos infó, köszi.
(furcsa is volt, hogy szinte az összes LG támogatja a DV-t, ez a nagyon drága Samu meg nem)szerk.: akkor ez megint ilyen "beállok valamelyik szabvány mögé és kész" dolog?
-
repvez
addikt
Azért itt a PH-n ha már tesztelnek valamit és ha ráadásul kéznél is van és nem csak informáciot kapnak akkor miért sablon szoveget nyomatnak a termékről?
Az összes TV és eszköz tesztje egy kaptafára készül szinte csak a neveiket cserélik ki és az adataikat, de a körités minden alkalommal ugyan az. általában ugyan azokat leirva mint amit az uzletben kitesznek eléd brossurát vagy amit egy kicsit felkészültebb elado elmond.,De semmit nem irnak az apróbetus részben megtalálható dolgokrol a gyakorlati tapasztalatokrol, mik a korlátozások mi az ami nem ugy van ahogy a PR szoveg hirdeti.
Például, a legtöbbször le van irva , hogy hány HDMI ki és bemenet van, de még az erősitőknél sem hangsulyözzák ki, hogy némelyik csak Passtrouhg rendszerü, magyarán amit rádugsz azt ki is küldi a TV-re képet is és a hangot is, és a hangot vezetheted viszsa a TV-ből , ha azt akarod, hogy hangja is legyen.
ugyan igy a TV-nél is néha leirják, hogy tudja a PIP funkciot, de azt már nem, hogy ugy már nem tudja, hogy az egyik képen a PC vagy a konzol képe a másikon meg a TV képe legyen .
Belemennek, olyan részletekbe és adatokban amit az átlagfelhasználo nem fog tudni se ellenörizni se változtatni vagy megitélni, hogy tényleg ugy van e, viszont amit egy átlagfelhasználót a napi használat során érdekelné azt meg elintézik egy egyszerü mondattal, hogy ezt is tudja és kész.
És minden oldalon minden tesztnél ez a szokás és azt hiszi a vásárló, hogy felkészülten utánnaolvasva veszi a készüléket és dönt a vásárlásárol és mikor hazaviszi akkor szembesül vele, hogy ez mégsem ugy müködik ahogy azt szerette volna vagy ahogy irták.
-
PuMbA
titán
Ez VA, csak van rajta egy olyan réteg, ami IPS szintű betekintési szöget kölcsönöz neki és emiatt a natív kontraszt a legjobb IPS-ekénél csak picivel jobb. Local dimminggel természetesen nagyobb a kontraszt. 1,5 millióért megengedhetetlen, hogy nem középen ülsz és torzulnak a színek.
-
törölt tag
Az évekkel ezelőtti 4K SUHD panelek is 7000:1 körül produkáltak még. Nem tudom, a sűrűbb pixelrács miatt lehet-e, de a 8K VA paneleknél többször feltűnt, hogy ennek a töredéke adott csak, ami tényleg durva visszalépés.
Ugyanakkor az 1000+ zóna mellett nincs ennek akkora jelentősége szerintem.
#16 freemanone
Az világos, csak a gyakorlatban eddig semmit nem érzékeltem a DV extráiból. -
Hobbbyt
őstag
válasz
#72042496 #11 üzenetére
Én is olvastam a táplázatot, de a mért valós kontraszt alapján ami ~1608:1 egyszerűen nem hiszem el, hogy ez egy VA panel. Ennyi szokott lenni egy jobb IPS, nem egy VA. Az én 6 éves VA paneles monitorom kalibráltan, natívan tudja a 4500:1-et. Azóta csak visszafejlődött a technika?
-
freemanone
addikt
válasz
#72042496 #15 üzenetére
Nem is "sima" HDR10 a lényeg, azt megeszi minden. A HDR10+ és a DV az egy extra ami a HDR10 meta adatokból csinál a kijelzőhöz illő dinamikatartományt. Legalábbis papíron ez a feladata. Ami viszont láttszik, hogy a nagy tartalomgyártók DV-DA irányba mozdultak el, így a HDR10+ és DTS temetése is szépen lassan úton van. Legalábbis én ezt látom a piacon.
-
törölt tag
válasz
freemanone #14 üzenetére
A DV-t pár éve fontosnak tartottam, de azóta ahogy néztem a sok HDR10 és DV tartalmat, egyszer sem tűnt fel, hogy az utóbbi láthatóan jobb lenne. Már nem gondolom azt, hogy a DV hiánya egy számottevő veszteség.
-
LGG555
aktív tag
1,5 milliós LCD, noooormális?
-
Továbbra is mondom egyenlőre a (k létjogosultsága megkérdőjelezhető. Nagyságrendekkel drágább és előnye pedig 0.
-
törölt tag
AVS Forum thread, szerintem érdemes követni, ha valakit ez a tévé érdekel:
2021 Samsung QN900A Neo Qled 8K Series Owners Thread (No Price Talk) -
Szasza
tag
Közel 1,6 M Ft-ért 2021 közepén 3 db usb 2? 65 " képernyő? Na ne már...
-
Tigerclaw
nagyúr
Az olyan erdos panoramat, ami az elso kepen van, melyik bolond takarna el egy tevevel?
A Dolby Vision hianya eleg wtf egy csucstevenel.
Szemely szerint biztos hogy 4k-nal maradnek hagyobb kepatlo mellett.
-
Vhiktor
nagyúr
Hogy lehet bakapcsolt kontrasztjavító és bekapcsolt local dimming mellett natív/valós kontrasztról beszélni?
Az ok, hogy le van írva, hogy bekapcsolt dolgok mellett lett ez mérve, de a valós kontrasztarány megnevezés rossz.
-
törölt tag
Szerintem 17% az már kívül van azon, amit halandó nem vesz észre. Csapjanak hozzá piros Szuzuki Swiftet, 500 liter benzint mol kártyán és rendben van az ára egy csúcsTV-ért.
-
kakuk.tamas
addikt
Azzal az álvánnyal olyan mint egy Mac.
Megnézném élőben egy OLED mellett. -
sirály69
őstag
Ennyiért inkább vennék OLED tv-t..
-
PuMbA
titán
"10 bites és a Killa-sample"
Ezeket az anyagokat javaslom, hogy kerüljenek törlésre a tesztpakkból, mert ma már semennyire se relevánsak és úgyis minden TV megbukik rajtuk a következő indokok miatt:
1. x264 10 bit sose volt szabvány, pár évig hülyéskedtek vele, ma pedig már rég elérhető az x265 10bit, ami szabványos és minden készülék visz.
2. killa sample pedig egy szintén direkt rosszul kódolt cucc, ami manapság már nem megtűrt semmilyen oldalon és gyorsan rájöttek, hogy ilyeneket a nagyvilágba elereszteni hiba.
-
Hobbbyt
őstag
Nahh és akkor egy szó mint száz, akkor ez egy felpimpelt 65 colos 8K IPS TV minden előnyével és hátrányával 1,6m forintért.
Hát nem tudom.. Ennyi pénzért szerintem van jobb. Igaz nem 8K csak 4K, de 65 colban amúgy sem feltétlenül akkora a 8K előnye.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Hardcore café
- Éjszakai műszak
- TCL LCD és LED TV-k
- Battlefield 2042
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest