- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Oliverda #191 üzenetére
Én is láttam ma ezt.
Igazából ez nem szokatlan, mármint a vízzel tisztítás, elég sok retró hardverest és hardvereket javító embert is láttam már vízzel letisztogatni a régi retkes cuccokat. Mondjuk nem nagynyomású tömlővel szokták hanem a csap alatt...Annyi a lényeg, hogy rendesen meg legyen szárítva, nem fog berozsdásodni, nem lesz semmi ilyesmi baja. De tökéletesen meg kell száradnia mielőtt újra használják.
Mondjuk nemtom (kétlem), hogy ezeknek a mezítlábas majmoknakvan ennyi esze.
-
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Oliverda #187 üzenetére
Nem nagyon tud meghatni az amcsi gyerkőcök sírása a havi $1000-os zsebpénzükkel.
Ezek is mind csak azért várják az AMD olcsóbb kártyáit, mert akkor az Nvidiának is csökkentenie kell az árakat és akkor olcsón vehetnek NV kártyát, nem ám AMD-t hanem árcsökkentett NV-t.
Ezért tartanak itt az árak mert egy monopolhelyzetben lévő céget támogatnak a kis zsebpénzükkel.
Én kb. ugyanolyan árazásra számítok mint az RDNA2-nél, picit olcsóbbak lesznek a Radeonok a GeForceoknál, de nem sokkal, Lisa Suék már a magas árrésre mennek, nem a piaci részesedésre. -
KROK640
nagyúr
Nyilván való, hogy a gamerek, a bányászatból felszabaduló RTX 3050/3060/3070-es kártyákra fognak menni, amik most árasztják el a piacot.
Én pl a 3050/3060-asok (és ezek AMD megfelelőire) utazok, de 2-3-4 hetet még tuti várok, mert súlyos 10 ezrekkel fog még ezeknek az ára lejjebb menni.
Elég ha arra gondolok (ügyfélnek) 189 ezerért vettem márciusan RTX3050-et, 2 hete meg bányabontásból használt RTX3050-esekkel 95 ezer ft-os áron kerestek meg... csak vegyem át. Legalább 1-2 darabot. De már itt az aprón is látni 100 vagy akár az alatti árakat is. RX6600 volt már 85-ért is. Ez már az az ár, amit én is kiadok egy jó, hosszútávon használható VGA-ért. -
KROK640
nagyúr
válasz
Alogonomus #179 üzenetére
Ne is mondd... Csak a végén nehogy az adófizetők pénzéből kelljen kisegíteni őket.
Mindenesetre nem lennék a helyükben, annyi biztos. -
KROK640
nagyúr
Azért csórikám ilyenkor maximum a criptoival vígasztalhatja magát.
Mert 23db kártya bukta, és ha a köv héten nem adja 140-150 alatt akkor a kutya nem veszi meg...
A criptos topicban pedig sokan azért vannak tagadásan, mert beletették a sok pénzt, és most úgy vannak vele, hogy működnie kell, mert nem bukhatnak el. Hiszen akkor ők voltak az átvert és megvezett emberek. Ezt nehéz beismerni, pláne, ha komoly több milliós befektetés áll mögötte. Már csakazért sem sajnálom ezeet az embereket, mert ha csak 200 ezer / kártya számolok (pedig volt magasabb is az ár) akkor is, 4.5M ftja volt befeketettni egy volatibilis - amúgy előreláthatóan bukta - üzletbe befektetni, tehát neki nem kenyérre vagy lakhatásra kellett.
Én a helyében leengedném a legolcsóbb árra amennyiért mennek ez a kártyák (ha 110-120-130 akkor annyiért) úgy legalább eggyessével van esélye egy nagyobb adagot elpasszolni, mielőtt még lejjebb megy az ára.
Plusz, ezek az emberek azok, akik sok esetben teljes meggyőződéssel mondták, ha ennyit nem tudsz befeketetni egy tti üzletbe, akkor hülye/csóró stb. vagy, aki nem látja a jövőt. Na meg hogy ő ért hozzá, nem fog vele befürödni, mert ezen csak nyerni lehet, és a végén mikor milliókat keresett egy jó kiszállással és a HWk eladásával házat/Ferrarit/tengerparti nyaralót stb. vesz, te meg csak irigykedhetsz, buta vagy és nem érted, meg különben is savanyú a szőlő. -
KROK640
nagyúr
válasz
#25237004 #174 üzenetére
Új RTX3XXX-es kártyák? Minek? vagy az lesz a négyesszéria "alja"? Tehát át (sem) nevezett 3000-esek lesznek az új generáció alja, a 4-sek meg csak felülre jönnek?
Mindenesetre remélhetőleg ez a dolog is lefelé fogja tolni még gyorsabban az árukat.#173 Dzs3ko : szerintem lesz olyan kártya aminek megfeleződik az ára majd (főleg a felsőbb rétegekben, ahonnan lesz hová zuhanni), maximum az a kérdés, hogy mennyi idő múlva?
De most az a hálás feladat van már, hogy azért várok a VGAval, mert 1 hónap múlva jóval olcsóbban kapom meg, nem pedig az mint eddig, hogy azért várok vele, mert nem tudom megfizetni. -
Alogonomus
őstag
Az is érdekes lesz, amikor év végén lejár a hitelmoratórium. Sokan valószínűleg nehéz helyzetben lesznek, mert már későn szálltak be a bányászásba, de a felvett sokmilliós személyi hitelt nekik is törleszteniük kell.
-
fLeSs
nagyúr
Persze.
Egyébként el lehet képzelni mekkorát bukhat most ez a csóka a 23 db kártyáján ha pár hónaposak a kártyák... ha az elmúlt fél évben vette akkor még nem (annyira) vészes, de ha pl. február előtt, akkor az durva. És ezt nehezen nyeli be az ember. A kriptós topikban is egyesek még mindig tagadásban vannak. -
fLeSs
nagyúr
Ez a hirdetés még mindig drága. Persze nem a (mostani) bolti árakhoz képest, hanem amire számítani lehet a következő hónapokban. Egyébként látok én olcsóbb 3060 Ti-ket is, ott egy Dell 3060 Ti-t 135-ért
Gainward 140, Asus 155 és 160-ért. Szal sztem a 23 db kártyájából ezen az áron nem fog sokat eladni.
-
Dzs3ko
tag
válasz
#25237004 #174 üzenetére
Meglepetésre, nagyon sok bánya kártya kerül ki ami max fél évet vagy annyit sem ment bányában és még 1-2 - 2,5 év gari van rá, és tonna számra eladó már itthon is, ebay sem kell hozzá. [link]
Hogy fogja tudni ezek után beárazni az nvdia az új 30xx kártyák árát ?
Rendben hogy lesz új 3060TI GD6X memóriával, de újonnan sem fogja megvenni senki ennyi eladó bánya kártya mellett ha nem adják olcsón.
És a java még most jön a bánya kártyáknak, tegnap volt egy hirdetés ahol eladó volt egy egész farm
A másik probléma hogy nincs is igazán sok húzó név a 40xx szériához ami miatt szükséges lenne, csak VRAM legyen elég... -
törölt tag
Szépen öregszik az az 1 hónappal ezelőtti komment, ugye?
Nem tudom, jós azért nem vagyok, időtávtól is függ, hogy mikorra gondolod, a forint is romolhat sajnos, a bányászok sem ijedtek még meg eléggé (bár a hardveraprós hirdetések gyorsulva szaporodnak az utóbbi napokban)
A mai Nvidia bejelentést lehet, hogy látniuk kell még a reményvesztés újabb fokához, de lesz olyan is, aki 2-3 év múlva döbben rá majd a temérdek 3xxx-es kártyájával, hogy lehet jobban járt volna, ha mostanában eladott volna. Ráadásul elvileg jönnek új 3xxx-es kártyák is az Nvidiától (3060, 3060 Ti kis módosítással) a következő 1-2 hónapban, szóval sok esemény befolyásolja még, és mind lefelé. Ahogy megy lefelé a használtpiacon, jönnek az új kártyák, úgy esnek majd szép fokozatosan az árak tovább a kiskereknél is.
Innen feleződni azért szerintem nem fognak, legalábbis mind biztosan nem. Időközben majd jobban lehet látni, amikor már az alján járunk. -
KROK640
nagyúr
válasz
Alogonomus #166 üzenetére
Ha AMD kártyát kezdene gyártani az felfogható bosszúnak, azzal együtt is, hogy bármikor azt tudja mondani, hogy "gazdasági érdek" volt.
-
Alogonomus
őstag
- A következő mondjuk fél évre már biztosan elkelt minden AMD-s GPU, szóval talán jövő nyártól tudnának a boltokban is megjelenni EVGA-s AMD kártyák. Addig még bármi történhet, akár az Nvidia álláspontja is változhat.
- A Powercolor és Sapphire is valószínűleg rosszul fogadná, ha ilyen komoly konkurenciájuk jelentkezne. Talán még garanciájuk is van az AMD felől, hogy X. dátumig nem lesz újabb exkluzív AMD gyártó.
- A piaci világban nem célszerű a bosszú, mert neked anyagi hasznod nem származik belőle, viszont szerzel vele egy haragost, aki mindenképpen törleszteni szeretne. Maximum úgy működhet a bosszú, ha egyúttal el is taposod a bosszú célpontját, hogy ne tudjon visszatámadni, de ez a jelenlegi esetben nyilván nem is lenne kivitelezhető. -
KROK640
nagyúr
válasz
Alogonomus #158 üzenetére
Ezt én sem értem, miért nem kezdenek el AMD kártyákat gyártani? Az igazi bosszú lenne az NVidián, és jelentős üzlet haszonnal is járhatna.
-
KROK640
nagyúr
Ebben van logika, hiszen a bányászgép leállítása, a kártyák takarítgatása hatalmas kiesést jelent, pláne olyan helyen, ahol sok-sok bányászgép megy.
Ugyanakkor eddig csak egy biztosan bányász kártyával találkoztam, az szépen megvolt takarítva, de az is csak 4 kártyás rendszerben volt, otthon egy lakószobában.
Szerintem rengeteg kártya lesz "bányát sose látott"-nak hazudva, ami amúgy csapágyasra lett bányászva. -
Alogonomus
őstag
A leírás szerint ez már több generáció óta húzódó ügy. Az Nvidia a trón tetejéről azt hitte, hogy mindent is megengedhet magának, mert csak a chipjeivel maradhat versenyben az EVGA. Ez a Turing korszakig igaz is volt, de az Ampere esetén már más lett a helyzet, és a generációváltáskori újraszerződéskor az EVGA beintett a bőrjakósnak. Nagyon meglepne, ha idővel nem kezdene el piros kártyákat gyártani az EVGA. A szakembergárdájuk bőven megvan, amit kár lenne hagyni szétvándorolni.
-
EVGA Terminates NVIDIA Partnership.
Megelőztek, sorry.
-
törölt tag
EVGA Terminates Relationship with Nvidia
Ouch paszmek... Lehet, hogy lesznek itt még brutálisabb fejlemények is, mint amire akár a hozzám hasonló legnagyobb doomsayerek (valójában csak realisták) számíthattak.
(a háttérben valószínűleg más szempontok is meghúzódnak, mint amit itt prezentálnak, és semmi kétség, hogy a jövőbeli nyereségességgel erőteljes a kapcsolat) -
fLeSs
nagyúr
Megöregedtünk...
Btw WARNING: kb. az eladó kártyák 99.9%-át úgy fogják meghirdetni, hogy rendszeresen tisztítva, megkímélve, blablabla. Viszont olvasva/látva bejegyzéseket redditen, fórumokon és youtube-on ez elég nagy kamu. Retkes, poros az összes bányászkártya. Aki bányászik alapból lusta, szal nem fogja azzal tölteni az idejét, hogy takarítgasson minden héten vagy akár havonta egyszer, nem szólva arról, hogy a bányászok nem állítgatták le a gépeket csak azért, hogy letakarítsák a kártyákat. Hagyták őket szépen menni 24/7-ben hónapokon vagy éveken keresztül hogy csinálja a profitot nem ritkán vmi koszos pincében, vagy garázsban, istállóban meg ilyen helyeken.
Ennek tudatában vásároljon majd mindenki használt bányászkártyát. -
Oliverda
félisten
-
fLeSs
nagyúr
M@cika bányász és napelemmel ingyen van neki az áram 2022-08-12-es hozzászólása alapján.
Btw ingyen árammal profitábilis minden, egy 3080 napi 30-50 centet csinál jelenleg a különböző coinokon. Ha van 10 db 3080-asod, akkor már napi $3-$5. VGA keresletet ez nem fog generálnide tuti nem is fogják abbahagyni pláne télen, amikor a kártyák jók fűtésre is.
-
KROK640
nagyúr
Amikor a határtalan kapzsiság találkozik a közös érdekek leszarásával, azon még egy ETH POS-ra állás sem segít ...
Ilyenkor gondolom azt, hogy tényleg az összes (legalább a bányászós) cripto totális beszántása lenne a megoldás.
Szerencsére sokaknak nem éri meg már, van aki már belátja, van aki majd az első-második villanyszámlánál látja majd. -
M@cika
őstag
Megvolt a váltás, a kártyák meg dolgoznak tovább egy másik algoritmussal.
-
törölt tag
Lesz hát. Kérdés, hogy mikor.
Majd jön a Matolcsy-coin, aztán leshet a világ:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/06/fenntarthatosag-penzugyi-szektor-kriptovalutak-digitalis-penzpiac-technologiai-innovacio-peking/ -
fLeSs
nagyúr
Az ETH végső visszaszámlálása elkezdődött, jövő szerdára várják a teljes átállást (esetleg +- pár nap).
Ahogy olvasom redditen, más fórumokon, látom yt videókban sok bányásznak még mindig fingja nincs erről az egészről, vannak akik még csak most raknak össze bányászgépeket.
Már január elején szóltam itt a fórumon, hogy itt az idő eladni a gépeket, mint kiderült az volt a csúcs.Aki azóta ruházott be az mínuszosan bányászott idén egész évben ha a kártyák amortizációját/eladási értékét is belevesszük az egyenletbe.
Sokan még totális tagadásban vannak azzal kapcsolatban ami jön, azt hiszik hogy ETH helyett akkó' majd lesz más.pedig a matek nem hazudik.
-
Alogonomus
őstag
Hát a frissen bevezetett embargó sem fog segíteni a profit visszatornázásában.
-
fLeSs
nagyúr
Hát, VGA-ból lesz sok, másból nemtom mennyi. Van jópár olyan alaplap amire rá lehet aggatni egy rakás GPU-t és ezeknek a gépeknek nem kell csúcsproci meg 80 GB memória sem. Komoly táp viszont az kell nekik.
Szal használt tápból lesz egy rakás, valszeg 800-1000+ wattosak. Sztem sok a szeméttelepen végzi majd, mert használt tápokat nem nagyon vesznek az emberek (bár ha nagyon olcsó
).
-
LK
addikt
Végigolvastam a topicot, külön figyelve a hozzászólásaidra. Remélem igazad lesz, mindenesetre várom a pH cikket ha megtörténik az átállás vagy a további halasztás
Most kezdtem nézegetni a kártyákat, még szerencse hogy ránéztem a topicra, még 1 hónap igazán nem sok.
Amiket írtál az vonatkozik a többi gép komponensre is nem? Mert nem csak használt VGA-val fog telítődni a piac, lesz ott mindenféle is. Remélem mindenről lesz hír itt a pH-n hogy végigmozizhassuk. -
fLeSs
nagyúr
Megvolt az NV negyedéves jelentése.
Én csak az EPS-t szoktam nézni (tőzsdézőként), az 1 évvel ezelőttihez és az előző negyedévhez képest.
-72% és -59%..."“We are navigating our supply chain transitions in a challenging macro environment and we will get through this,” said Jensen Huang, founder and CEO of NVIDIA."
Lesz ez még így se Jen...
Elég sokat esett a részvényük év eleje óta de sztem a használtpiaci dolgokat nem árazták be pont azért, mert Jensen Huang a kriptóval kapcsolatban hallgat mint a sír. Majd meglátjuk. -
KROK640
nagyúr
Persze, most az alapkamatemeléssel csak konzerváljuk a szart... és azt is csak ameddig bírjuk lépést tartani a többiekkel.
Igen, hirtelen rengeteg VGA lesz majd, plusz az új generáció miatt némi elavulás is képbe jön majd, szóval nem csak a használtnak, de szerintem az újnak is szépen lejjebb megy majd az ára.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
#25237004 #121 üzenetére
Épp azért nem ér semmit nálunk az alapkamat emelés, mert máshol is (EU, USA) emelik.
ergo nem változik semmi. Mármint nálunk is és náluk is drágább a hitel, magasabb a kamat, stb. Ha az USA előbb kezd el kilábalni a szarból mint az EU és elkezd kamatot csökkenteni úgy, hogy mi meg nem csökkentünk, akkor kezdhet el a $ gyengülni / HUF erősödni.
Alapvetően ez egy nullszaldós játék lenne de mivel Orbánék seperc alatt rittyentenek össze és fogadnak el törvényeket, változtatnak meg, megszüntetnek vagy vetnek ki adókat sz@rva mindenre így a HUF hosszútávon gyengülésre van ítélve.A VGA árak így is eléggé be fognak dőlni ugyanis a kereslet - kínálat viszony teljesen felborul a bányászkártyák használtpiacra kerülésével, egyszerűen nem lesz elég vevő. Rengeteg a bányászkártya, legalább plusz egy generációnyit vásároltak fel, tehát olyan lesz mintha legalább kétszer annyi kártyát gyártana az AMD és az NV. Tippre simán várhatunk majd MSRP/2 árakat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
solti_imre #126 üzenetére
nem az a kérdés, hogy lesz-e 500ft egy euro, hanem, hogy mikor? Ezt már februárban megmondtam, ez nem egy vitás kérdés.
-
k-adi
nagyúr
válasz
solti_imre #126 üzenetére
- Csak nem lehet olyan szar az euro..
- Morgan Freeman: De az lett...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Alogonomus #122 üzenetére
Rengeteg árletörő tényező van, nekem pl nagyon fontos, hogy meglegyen a doboza meg az összes tartozéka.
Ha pl csak maga a kártya van (jobb esteben egy antistatikus zacsiban és ennyi), akkor az újonnan 140 rugós kártya már legfelejebb is 99-et éri, pláne ha előtte pár hónapot használva is volt. De ha mondjuk garancia sincs rá, akkor már 70 alatti az ajánlatom, még egy hibátlan kártya esetén is (ilyenkor már alapos kipróbál is feltétel, ahhoz, hogy a 140 ezres kártya 5000ft-nál többet érjen).Egyébként én is fentartásokkal kezelem a bányász kártyákat, bár eleddig amivel találkoztam az kellemes csalódás volt. Átlag (alatt picivel esetleg) használt árban, simán átvenném (ez értelemszerűen azt jelenti, hogy kevesebbért mint az újat, pláne ha a doboz és a tartozékok nincsennek meg)
-
KROK640
nagyúr
válasz
solti_imre #120 üzenetére
Még az euro sem tart ott, hogy 450-460 tájékán legyen, nemhogy az USD.
Bár igaz, hogy már februárban láttam a 400ft-os eurot, és azt hittem mostanra akár 430-440ft/euro-ig is juthatunk, ez azért nem így lett (szerencsére), a 450-460 azért még messzebb van, szerintem abból tartósan idén nem is lesz semmi. -
KROK640
nagyúr
válasz
#25237004 #119 üzenetére
Nagyon jó! pontosan ezeket akartam írni, hogy az Intel ugyan egyelőre nem sok vizet zavar a piacon, de a cripto kapituláció, az emiatt elárasztódó használt piac, recesszió, mindkét gyártónál az új generáció piacra dobása ... sok árlenyomó tényező lesz.
Illetve, hogy ezeket az árakat mikorra jósolja? féléven belül? vagy 5 év múlva mikor a ft olyan keveset fog érni h ezek megint ennyit érnek majd?
Mindenesetre meglepődnék ha novemberig bármilyen mértékű áremelkedés vagy akár csak stagnálás lenne (még ezutóbbit is nagyon rossz forgatókönyvnek fognám fel). -
törölt tag
válasz
solti_imre #120 üzenetére
Igen, sajnos ez belerondíthat. Az is kérdés, hogy milyen tempójú ez a romlás, miközben végignézzük, hogy a jegybankok egymással versenyezve emelik az alapkamatot. (nem néz ki túl jól, hogy nálunk látszólag szinte semmit nem ér, pedig már 2008-as szint környékén jár...)
Lesz az 500 is, csak az a kérdés, hogy pontosan mikor.
Én is újra gondolok egyébként, szerintem meglepő lesz a következő 3-4 hónap, a pontos ár a fenti tényezők függvénye. -
solti_imre
tag
-
törölt tag
válasz
solti_imre #115 üzenetére
Lejjebb, óvatos becsléssel is bátran vennék le 10-15%-ot még ebből, és azon sem lepődnék meg, ha annál is nagyobbat zuhanna. Nehéz pontosan tippelni, mert egyrészt nehéz megállapítani, hogy a forint milyen mértékben romlik közben a dollárhoz képest, ugyanis fog még. Másrészt azt is nehéz megtippelni, hogy pontosan mennyire brutális lesz a következő 4 hónapra egyre nagyobb eséllyel bejelentkező valódi kriptó kapituláció és a káosz, amit okoz a használtpiacon. És akkor még nem beszéltünk a többi tényezőről, mint az új széria, a recesszió, az egyre erősödő verseny (ilyenkor jobban rá vannak kényszerítve a cégek, mint akkor, amikor dől a lé mindenhonnan), stb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
solti_imre #115 üzenetére
Ezt mire alapozod?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Alogonomus #114 üzenetére
Nem tudom, bár az RTX3050 kezd jó ár/érték arányú lenni, nemrégiben - igaz bányásztól - de 99-ért is kínáltak nekem.
Azért látom, boltban még mindig 137-160 ezer körül vanés az RX6600-as is ezen a szinten.
De 99-ért már RTX3050 inkább mint 149-ért RX6600... Persze ha azonos áron nézem őket, akkor nem kérdés -
solti_imre
tag
Csak tippelni tudok, de szerintem sokat nem tévedek az új kártyák vonatkozásában, ha úgy vélem, ezek alá nem fognak lemenni az árak:
- RTX3070: ~250e
- RTX3080 (10G): ~360e
- RTX3080 (12G): ~410e
- RTX3090: 500e(Használt kártyára (bármiféle garancia nélkül) pedig semmiképpen nem adnék ki több százezer forintot...)
-
Alogonomus
őstag
Az arányokat meg tudod nézni, de a statisztika megbízhatósága eléggé megkérdőjelezhető, mert például a sokáig megvásárolhatatlan és azóta is pocsék ár/érték arányú RTX 3050 szerinte 1,38%-os elterjedtségű, míg a célzottan tömegtermelésre kialakított RX 6600 és 6600 XT együtt alig haladja meg szerinte a 0,6%-ot.
-
KROK640
nagyúr
Sosem ültél le, és gondoltad végig, hogy az, hogy te nem adsz semmi értéket, sőt energiát pazarolsz, az mégis hogyan lehetne VALÓJÁBAN profitabilis?
Elég szar életed lehet és lesz, ha a bányászatra meg a criptora akarod felépíteni. Nem rosszból, de szerintem örülj annak amit eddig kerestél vele (már ha egyáltalán származott belőle fiat pénzed) aztán szabadulj a bányától amíg lehet. -
KROK640
nagyúr
1660OC-val még nem is vagy olyan rossz helyzetben, pláne, ha 6GB-os... de gondold el, én egy GTX950 2GB-val vagyok, ami ma már nagyon kevés. Ehhez képest 2020 ősze óta vagyok vele úgy, hogy ennyit nem vagyok hajlandó érte adni. Pedig nálam azt jelentené, hogy bizonyos most el sem induló címek végre elindulnának, illetve rengeteg olyan játék amivel most játszhatnék, de nem teszem, mert élvezhetetlenül fut, az is lenne mindjárt élvezhető.
Jelenleg olyan 2018-2019 körül van a határvonal, annál újabb címekkel nem is érdemes próbálkoznommert vagy el sem indul, vagy élvezhetetlen. Ez különösen 2021 január-április tengelyen volt szar, amikor hónapokig itthon ültem, volt egy csomó érdekes cím, egy csomó időm játszani, csak épp VGA-m nem volt hozzá, így kénytelen voltam beérni, a régi, rongyosra játszott játékaimmal.
-
KROK640
nagyúr
Nekem már a mostani árcsökkenés is tetszik (múlt héten ugyanolyan RTX3050-est kínáltak nekem már 99 ezer alatt is picivel, mint amilyet márciusban 189 ezerért vettem. A "megéri rá a váltani a mostaniról" (GTX950), kártyák pedig nekem beértek 40 ezer, sőt már 35 ezer környékére is (pl GTX970, GTX1060 stb). bár ezek még nem lennének nagy előrelépések. Egyébként mindez nem számít, mert jelenleg úgysincs pénzem, az eredeti tervem is aug második fele/szeptemberre vonatkozott VGA vételre, ez meg is csúszott egy kicsit, úgyhogy reálisan szeptember vége/októbert mondanék most, és még ez sincs kőbe vésve. Viszont addigra a helyzet annyiból jobb lehet, hogy az Intel VGAi talán világszinten elstartolnak, kijön az NVidia 4XXX-e szériája, szóval elméletileg méginkább javulhat a helyzet.
Az ETH átállásban két dolog miatt nem bíznék : Egyrészt évek óta hónapokra vagyunk tőle, és még mindig nem váltott, másrészt előfordulhat, hogy a kedves bányatulajdonosok úgy döntenek, hogy akkor valami mást kéne bányászni... bár az emelkedő energiaárak miatt azt os egyre kevésbé fogja megérni.
De mindent egybevetve én is erősen optimista vagyok, lehet h jobb is, hogy perpill nincs pénzem, mert így később olcsóbban, jobb VGA-t vehetek majd.
(Recesszió pedig már van, de az előszele már nagyon is itt van) -
törölt tag
"szvsz az igazi árcsökkenés majd szeptember közepétől indul meg."
Így van.
Merge, újabb crypto crash (kamatlábemelések az infláció megfékezésére, recesszió, rosszabb esetben de..., inkább le sem írom), használt piac, eladatlan raktárkészletek, mocskos nagy túlkínálat, új széria, stb....
A legújabb hír is vicces:
Ismét készül az RTX 3080 12G
Érdekes figyelni a folyamatot, amit kb. 1-1,5 éve leírtam előre, mivel rengeteget foglalkoztam a cryptóval/tanulással/kereskedéssel, így lehetett következtetni (főleg a 2017-2019-es előző hasonló periódusból is adódóan), hogy fog alakulni a videokártyák ára a korreláció miatt. Mindig kíváncsi vagyok arra, hogy éppen hogyan gondolkozik a többség a különböző kérdésekben, így elég rendszeresen leírtam egyes topicokban a véleményem erről, és szinte folyamatosan hitetlenkedve fogadták vagy egyenesen hülyének néztek (mint itt a topic-ban is).
Szórakoztató utólag linkelni a régebbi kommentjeimet/vitákat, év végén, jövő év elején meg még inkább az lesz. -
fLeSs
nagyúr
According to the news from the supply chain, at the end of August, NVIDIA and AMD will take more aggressive actions to reduce the price of graphics cards, of which NVIDIA will cut prices more than AMD.
— Li Fugang, ZOL
szvsz az igazi árcsökkenés majd szeptember közepétől indul meg. -
törölt tag
Ha eddig kibírta valaki, már legalább az új kártyák megjelenéséig várnék, addig jó eséllyel lesz egy mocsok nagy crypto crash is (nem lehetetlen, hogy már el is indult), úgyhogy simán lehetséges, hogy olyan árakat is látsz majd a 3000-es szériánál, amire most még nem is számítanál.
Attól pedig előreláthatóan nem kell tartani a mostani bear market rally-tól függetlenül sem, hogy itt bármiféle óriási tartós fellendülés, bull market reset lenne ezen a 4 hónapos időtávon. -
Razor18
tag
Urak,
kinek mint mond a varázsgömbje: használt (de akár az új) nVidia 30xx kártyák ára megy még ennél lejjebb lejjebb is, érdemes még várni vele, vagy az eredeti MSRP alá már nemigen fog menni? Most úgy nézem kb. ott járnak a használt kártyák árai...
Köszi !
-
fLeSs
nagyúr
Válaszolva magamnak
egy cikk szerint 15 milliárd dollárnyi GPU-t vásároltak a bányászok az elmúlt két évben. És ez csak a VGA-kra értendő. Ehhez még hozzá lehet adni a tápokat, alaplapokat, procikat, ramokat is.
Ez 30 000 000 VGA-nak felel meg $500-os átlagárat feltételezve. -
fLeSs
nagyúr
Látom egyesek már le akarnak válni az ETH pos-ról merge előtt/közben/után és létrehozni egy ETHPow forkot.
csak azért, hogy bányászhassanak tovább. Meg mert ugye az biztonságosabb. Végülis a kényelem nagy úr, semmittevéssel pénzt keresni, nyilván sokan sírnak a merge miatt.
Képzeljük csak el milyen mennyiségű számítási teljesítmény lett (VGAk, ASIC-ok) felvásárolva.ha ennyire komoly az ellenállás, több milliárd dollárnyi pénzről van szó.
Nemtom hogy ezt átgondolták-e. Eleve az ETH az ETC forkja.
Másrészt a bányászás az egy szolgáltatás és nem egy termék. Az ETH a termék.
Ahhoz hogy a bányászok számára bármelyik coin profitábilis legyen az kell, hogy az emberek bízzanak a coinban és elkezdjenek vele minél nagyobb mennyiségben kereskedni.
Attól, hogy leválnak az ETH-ról még nem lesz profitábilis az új coin.
Szóval ez sztem egy igen látványos szopacs lesz a részükről, persze lehet hogy tévedek, bármi megtörténhet ebben a kriptobizniszben.ha lesz elég balek aki erre is ráhajt, akkor még jól is járhatnak.
-
törölt tag
Kellett ez a rally hozzá, hogy még lejjebb mehessen. Magasról lehet nagyot esni.
3-4 hónap múlva szerintem sokan fogják majd a fejüket, hogy egyáltalán miért gondolták úgy, hogy újabb bull market indult.
Egész véletlenül jön egy tipikusan "sell the news eventnek tűnő valami" jövő hónapban (ami pont szeptember...), ha minden igaz. -
bteebi
veterán
-
törölt tag
"Nyilvan vannak akik nem mernek spekulalni, azok gyorsan eladjak."
Az eladás is felfogható spekulációként. Arra játszol, hogy a kártya értéke lefelé megy, ezért eladod a többiek előtt, mert úgy érzed, hogy amit bányászattal kereshetnél a következő néhány hónapban, az rosszabb várható értékkel kecsegtet, mint az, hogy eladod a kártyát, és később veszel sokkal jobbat a következő bull market előtt. Ahogy írtam, hasonlóan működik, mint a HODL a coinokkal. Kíváncsi lennék, hogy aki még bányászik, az jobban járt volna-e ha novemberben/decemberben eladta volna a kártyáját horror áron, így hogy mostanra már a felét sem nagyon kaphatja érte, miközben várhatóan megy ez még lejjebb is (az átmeneti lehetséges emelkedést leszámítva, amit a jelenlegi bear market rally okozhat).
Az is tény, hogy aki bányászik, az nem véletlenül bányászik inkább kereskedés helyett, így valószínűleg nem kalkulál a fentiekkel, ezért választotta a kisebb elérhető nyereséggel/kisebb kockázattal járó, "kézzel foghatóbb" bányászatot. (itt most természetesen a kisebb, otthon bányászó szereplőkről beszélek)Egyébként a fenti jelenség természetesen nem csak Magyarország és HA, ugyanezt látod külföldön, nyugati országokban is, a használt kártyák piacán nő a kínálat, esik az ár.
-
Reggie0
félisten
válasz
#25237004 #91 üzenetére
Ha kell 2-3 evig porosodnia. A legutobbi nagy zuhanasnal is 1.5 ev volt, aztan azok jartak jol akik nem adtak el. Nyilvan vannak akik nem mernek spekulalni, azok gyorsan eladjak.
A magyar HA-s piac pedig semmit sem jelent. Eleve fillerbszo orszag csoro lakoi vagyunk, itt nyilvan nagyobb kockazatot jelent a havi megelheteshez is viszonyitva a GPU-t megtartani, igy kevesebben kockaztatnak, ergo termeszetes, hogy sok aprohirdetest latsz ezekrol.
-
törölt tag
A hardverapró már most sem erről árulkodik, év végén meg pláne nem erről fog. Mármint oké, aki 1-2 kártyával bohóckodik, az valószínűleg nem adja el, de akinek tízes nagyságrendben van, az minek hagyná porosodni 2-3 évig (további értékvesztés mellett), ahelyett, hogy idén eladná és még a bull market indulása előtt venne újat, jobbat?
Bár igazad van, a cryptóval kapcsolatban, legyen szó bányászatról vagy kereskedésről, az emberek 90%-a valóban az irracionális, kevésbé nyereséges vagy kifejezetten veszteséges döntéseket hozza meg rendszeresen (ettől ilyen szuper
), miért lenne ebben a kérdésben másképp. Végül is a coinoknak is vannak "hodlerjei", ez meg valójában majdnem ugyanaz.
-
fLeSs
nagyúr
Nyilván át fognak "néhányan" térni más coinokra.
Ti (akik tovább akarják csinálni) pár húzós évnek néztek elébe, ezt szerintem kár tagadni. Ezek az altcoinok mígnem profitábilissá válnak addig mínuszosan kell bányásznotok és reménykedni, hogy a gyűjtögetésük közben elkezdik őket felkapni (felnyomni az árfolyamukat).
Szerintem okosabb az, ha leáll az ember a mergénél, és kivárja amíg leül a por.
Ha belegondolsz jelenleg kb. a bányászok nagyja pont úgy gondolkodik mint te, makacskodik...Ez mit is jelent? Hogy rengeteg számítás fog átmenni a többi coinra -> profitábilitás -> 0. Majd hamarosan beüt a realitás és jön a pánikeladás (egyébként már most mondom, hogy nem lesz felvevőpiac, mert rengeteg VGA van bányászoknál, sztem sokkal durvább lesz most mint 2018-ban - és ez az NV-nek most komolyan fog fájni), és ezután kell majd újra beszállni. Szvsz.
-
fLeSs
nagyúr
Lehet majd próbálkozni.
Ha bányász vagy akkor gondolom utánanéztél már, hogy a többi coin mekkora az ETH-hez képest, ugyanis a probléma, hogy az ETH-hoz képest az összes többi bányászható kripto eltörpül.
Az ETH napi szinten a jelenlegi szinteken ~$24 milliót fizet ki. Az összes többi bányászható coin összesen fizet ki ~$1 milliót. Ebből az ETC ~$700000 amit a merge után lerohannak majd az asic-okkal.
Ahhoz, hogy a mostani bear profitokat elérje az Ergónak el kell érnie $2800-t vagy a Fluxnak $900-t. Nem lehetetlen, de valszeg kell hozzá pár év. Meg ugye mostantól már nincs olcsó áram sem idehaza.
Kitartást addig is. -
k-adi
nagyúr
1.
bye bye kripto = bye bye extraprofit
- ETH merge = bye bye profit
- használtpiac fellendül = bye bye profit
2.
bye bye covid = kevesebb gamer, az emberek kimennek a lakásból, stb. = bye bye profit
3.
recesszió = bye bye profit luxus termékeknélEddig jól megszedték magukat, a gamerek meg szívtak.. de most nekik jön a szívás. Egyszer fent... egyszer lent.
-
törölt tag
Egyrészt a Steam Survey százalékos megoszlást mutat, ergo eladott darabszámra (ami az éhenhalás tényének megállapításához kellene) önmagában ebből nem lehetséges következtetni, emellett továbbra is csak azt kell szem előtt tartani, hogy nem a játékosoknál landolt a 3000-es széria nagy része, ezért ilyenek az arányok az 1000-es széria javára. Az Nvidia meg a legjobb évét zárta.
Azt hiszem már minden infót körüljártam, amit ezzel kapcsolatban lehet, szerintem totál egyértelmű a jelenlegi helyzet és a közeljövő. -
fLeSs
nagyúr
ETH Merge hivatalos dátum szeptember 15 vagy 20...
Figyeljétek majd a hardveraprót. -
törölt tag
válasz
#82860288 #74 üzenetére
De ez egy szűk réteg. Megint csak a Steam Survey-t említeném, RTX 3090-e a megkérdezettek 0,53%-ának van (2 éves kártya). A 3090 Ti valamiért nincs is feltüntetve, lehetséges, hogy annyira elhanyagolható a számuk. A 3080+3080Ti együtt további 2,5%. Ráadásul szvsz még ez is túlmutat a valódi számokon a felmérés jellegéből adódóan.
-
1dude
senior tag
Aki megvette az 1080(ti), Titan, 2080(ti), 3080(ti), 3090(ti) -t, az meg fogja venni a 4080 -at is. És pont azért vette meg, mert 150, meg 240 fps -t akar, esetleg 4k felbontást. Jövő tavasszal (ha megjelenik) és nem lesz valami csalódást keltő teljesitménye, még sorba is fognak állni érte. Főleg azok, akik az elmúlt 3 évben nem tudtak (akartak) kártyát venni.
-
törölt tag
"Altalaban azok szenvedik meg a tulkinalatot, aminek van alternativaja. Egy csucshwnek nincs, lejjebb meg van egy megterulesi ertek, nem kotelezo nekik azt gyartani, ha nem arulhato gazdasagosan, keresnek mast helyette."
Azt nem veszed számításba, hogy a túlkínálaton (és egyben a cryptopiac összeomlása miatti rohamos keresletcsökkenésen) már nem tudnak változtatni. A videokártya nem úgy működik, mint a kenyér. A 3000-es széria a raktáraikban és a használtpiacon már legyártott termék, ami eladásra vár/lesz kínálva.
Már csak ezért sem működik ez a "nem kötelező nekik azt gyártani", sőt, ezen felül írtam a TSMC-s szerződést is pont ezzel kapcsolatban, nincsenek olyan egyszerű helyzetben. Ez mind költség, ha nem gyártanak tovább, akkor is.Egy csúcs hardware-nek lehet alternatívája egy másik gyártó csúcshardware-e, vagy dönthet a fogyasztó, hogy az abszolút csúcs helyett vegyen 1-2 kategóriával lentebbről (esetleg úgy látja jobbnak, hogy egyáltalán nem vesz semmit drágán, jó az 1-2 éves kártyája, vár az árcsökkenésre vagy a következő generációra).
Már többször írtam: Van egy nagyon szűk réteg, akinek az abszolút csúcs kell, velük meg is fogják fizettetni a 4090-et, talán még a 4080-ra is érvényes ez, ahogy minden egyes szériánál teszik ezt az éppen aktuális piaci helyzetnek megfelelő lehetőségeikhez mérten a legdrágább, alaphelyzetben is túlárazott, legrosszabb ár-érték arányú kártyáikkal. Ezeknek valóban nem nagyon lesz egyenértékű alternatívája (a 4080-nak talán lehet AMD oldalon). De ez hány százaléka a vásárlóknak és az NV eladásainak? Az aktuális helyzetben nem lesz ez a réteg is szűkebb ráadásul? 4070-től lefelé már vannak közeli alternatívák az előző szériából a kevésbé a csúcsra áhítozó vásárlók számára és ott a versenytárs is.
Vagy azt gondolod, hogy a 4080-4090 eladásaiból jól meglesznek, a többi nem számít?
-
arn
félisten
válasz
#25237004 #70 üzenetére
Altalaban azok szenvedik meg a tulkinalatot, aminek van alternativaja. Egy csucshwnek nincs, lejjebb meg van egy megterulesi ertek, nem kotelezo nekik azt gyartani, ha nem arulhato gazdasagosan, keresnek mast helyette.
Draga termekeknel megeri az arat felfele nyomni, es keveset gyartani belole, tipikus strategia krizis eseten luxusgyartoknal. Marpedig egyre inkabb ugy nez ki, hogy a videokartya az lesz. Nem hinnem, hogy a konzum fogyasztokon lassan kepesek lesznek a megnovekedett fejlesztesi es gyartasi koltseget kigazdalkodni - szerverekbe jo lesz.
A kartyak komplexitasat elnezve siman megerne pl az amdnek 200 wattos aput gyartani, es lefedni az alsobb szekciot.
-
törölt tag
Mármint arra reagáltam, hogy "luxustermék árazás" lenne a stratégia, abba rondítana a használt piac. Hiába szeretné emelni az árakat az NV, ha sokkal jobb ár-érték arányú kártyákat vehetsz a használt piacon, vagy az előző szériából akár újonnan. Ez max. addig működik, amíg a legnagyobb rajongók, egy szűk réteg, akiknek semmi nem számít, és mindig az új kell, megveszik az új kártyákat az első 1-2 hónapban.
Tehát van a 3000-esből eladatlan raktárkészlet, jön a 4000-es széria és ott a használtpiac (ami durvulni fog). Nemrég volt hír róla, hogy a korábban a TSMC-vel megkötött szerződéseiktől is szeretnének visszalépni, mert kisebb keresletre és túlkínálatra számítanak, a TSMC-t viszont ez nem érdekli, ez van. (nem tartom elképzelhetetlennek, hogy emiatt valami újfajta terméken törje a fejét az NV egyébként... ) Szerintem minden egy irányba mutat így, és az további árcsökkenés. Speciális szituáció ez (bár kérdés, mennyire lehet mára annak nevezni, amikor a cryptopiaccal együtt mozogva kb. 4 éves ciklusokban ismétlődik meg a jelenség, csak egyre hevesebben), megértem egyébként, hogy miért téveszt meg sokakat.
Túlkínálatnál nem működik az, hogy drágábban adjuk a terméket, az eredménye annyi lesz, hogy még kevesebb fogy belőle, mert valamilyen olcsóbb alternatívát választanak a vevők (előző széria, használtpiac, versenytársak). A raktárkészleteket tartani sem olcsó buli egyébként.
Hogy miért fordulhat ez egyáltalán elő, hogy ezek az óriáscégek "nem látják" előre (nem arról van szó valójában, hogy "nem látják, hogy ez jön"), hogy ez fog történni, már bonyolultabb kérdés és így is túl hosszúak a kommentjeim."No meg a covidnak is vege"
Ebbe nem mennék bele, de a fő attrakció szerintem még hátravan. Az emberek viszont tényleg nem fognak úgy vásárolni, mint 2021-ben.Robitrix: Pontosan.
-
Robitrix
senior tag
válasz
#25237004 #64 üzenetére
Ráadásul akik steamre lépnek fel azok egyértelműen játékot keresnek. Tehát az ottani hardver adatok leginkább a játékos állomány gépeit reprezentálja. Miközben azt is tudjuk, hogy a világban használt PC-knek úgy a 10-15%-án játszanak is legfeljebb. Ezek egy része is játék alatt azt érti, hogy havonta játszik két passziánszt... És még a kifejezetten játék miatt megjelenő érdeklődök esetében a GTX 1060/1050 Ti/1650 képviseli a relatív többséget arányaiban. És valóban az összes eladott RTX 3000-es kártya a felét teszi ki a sok éves matuzsálemeknek... Egy 3090 TI leginkább a statsiztikai mérés hibahatáron mozog az 1500 dolláros lista árával...
-
Robitrix
senior tag
Ebben azért kételkedem, hogy a 800-1000 dolláros videókártyákat is úgy viszik majd mint a cukrot. azért a játékosok egy részében van némi realitás érzék és nem igazán adna 1000 dollárt egy kártyáért. Ha van esze tudja, hogy hogy a 350 dolláros kártyával nagyjából pont olyan jól elfog játszani, mint az 1000 dollárossal. Alapvetően nem azon múlik egy játék élménye, hogy 150 FPS van játék közben vagy csak 115 FPS. Én biztos nem adnék oda plusz pár százezer forintot azért, hogy néhány tucat FPS-sel több legyen egy játékban.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Hopkins95 #11 üzenetére
Nem vagy egyedül. én is ki akartam cserélni már tavaly a videokártámat, de ennyiért nem vagyok hajlandó venni. Vagy mocsok drága vagy nem sokkal drágább, mint szánnék rá, de az meg nem ad előre lépést a teljesítményben amiért megérné rá költeni. Így velem van a GTX 1660 OC kártya egy darabig még úgy sejtem. Addig meg eljátszogatok FHD-ben. Végül is pont úgy hátba lőnek mondjuk a Warzone-ban 85 FPS-en is mint ahogy hátba lönének 150FPS-en is... akkor meg minek költsek rá aránytalanul...
-
törölt tag
"A gamer társadalom jelentős része bebizonyította, hogy bizony igenis van az a pénz."
A gamer társadalom jelentős része bizonyította?Nézz már vissza az elmúlt 1-1,5 évre, a gamer társadalom sírt, hogy nincs kártya/drága a kártya, ment a "köcsög bányászok", "rohadt crypto". Mit bizonyítottak? Nem ők vették a kártyákat tonnaszámra.
Nézz már meg egy Steam Survey-t, az 1060, 1650 és 1050 Ti a három leggyakoribb kártya még mindig, a 3000-es széria összesen nem tesz ki 15%-ot (1000-es széria kb. 30%), ráadásul gyaníthatóan annak egy részével bányásztak is ám. Vajon hogyan lehetséges ez, ha ilyen brutális kereslet volt, hogy hiánycikk volt a videokártya hónapokig, miközben az árak brutálisan emelkedtek? Ugyan hol lehetnek ezek a kártyák?"És itt hiába jössz te meg néhány személy azzal, hogy akkor bizony majd nem vesztek kártyát,meg majd rájuk rohad (hát persze) szerinted Magyarország mekkora piac?"
Hol írtam én ilyet?Vagy bármit, ami legalább nyomokban erről szólna? Sehol. Nem amiatt rohad rájuk, mert xy egy fórumon nem vesz kártyát, hanem mert brutális túlkínálat lesz belőle, miközben recesszió jön/van, de oké, elfogadom, hogy ezt a legtöbben képtelenek megérteni.
"A jóval gazdagabb Usa, Kanada, Nyugat-Európa, Ausztrália, Japán stb. majd szépen felszippantják a kártyákat."
A cikket elolvastad egyáltalán? Akkor most miért vannak eladatlan készleteik? Miért nem szippantják fel azokat a kártyákat a jelenlegi árakon? Miért prognosztizál gyengébb bevételeket az Nvidia (is)? Mi lesz, amikor jön a valódi crypto crash és még több használt kártya özönlik a piacra? Miért esnek folyamatosan az árak már hónapok óta?"Fogadunk arra, ha jön az nv4000 széria launch, első napon lerabolják majd megint a készletet az utolsó darabig majd?"
Erről is írtam, szó szerint ezt:
"az új generációval bepróbálkozhatnak megjelenéskor magasabb MSRP-vel, hogy a legtürelmetlenebb, "azonnal kell, pénz nem számít" réteget annyira húzzák le, amennyire csak lehetséges, de ha így is lesz, akkor azt az árat elég gyorsan fogják majd csökkenteni"
Mire akarsz akkor fogadni?Valóban nem kellene írnom fórumra, mert az emberek vagy szöveget nem tudnak értelmezni vagy egyszerűen nem olvassák el, amit írok és csak az unalomig ismételt, megszokott beszédtémákat vetítik ki a másikra, még akkor is, ha teljesen mást írt.
arn: Ez működhetne akkor, ha nem rondítana bele mocskosul a használt piac. De belerondít és még inkább bele fog néhány hónap múlva.
-
fLeSs
nagyúr
Meglátjuk az árakat az új piacon. Egyelőre úgy tűnik, hogy az NV és az AMD is próbálja kitolni az új széria megjelenési idejét hogy ki tudják szórni a mostani generációt. De a használtpiaccal nem fognak tudni kezdeni semmit. A bányászok legalább +1 generációnyi kártyát vásároltak fel.
Engem egyébként nem érdekelnek ezek az elszállt árak. Akkor cserélek vmi RX 6600 szintű kártyára ha majd ~40000-ért megtom venni ezt a teljesítményt.Rx470-et vettem 21-ért lassan 2 éve, az RX6600 ~2x gyorsabb, szal mire föl adjak ki érte 100+ ezret. lóf@szt...
-
-KP-
addikt
válasz
#25237004 #51 üzenetére
"De szuper, hogy ezt leírtad, ezen keresztül lehetőséged van megfigyelni, hogy az AMD, NV vagy a partnercégek a tech csatornákon keresztül hogyan manipulálnak téged és hogyan próbálnak ezzel a FOMO-val rávenni arra, hogy segíts nekik csökkenteni a készletüket, mielőtt árcsökkentésre kényszerülnének."
Szállj már le a magas lóról ember. Már konkrétan sejteni lehet milyen árakon fog jönni a köv generáció, és az MSRP árak nagyon nem a 30 széria indoláskori árait tükrözik, hanem attól magasabbak. Persze, nem annyi lesz egy kártya mint a crypto láz tetején, de a 30 széria indulási árait nem fogod visszakapni. Nem mellesleg néhány fontos tényezőt elfelejtesz. A gamer társadalom jelentős része bebizonyította, hogy bizony igenis van az a pénz. És itt hiába jössz te meg néhány személy azzal, hogy akkor bizony majd nem vesztek kártyát,meg majd rájuk rohad (hát persze) szerinted Magyarország mekkora piac? Szerinted a kelet európai vagy afrikai netán közel keleti fizetésekhez igazítják az árakat? Kerekítési hibán belül is kb. kerekítési hiba vagyunk. A jóval gazdagabb Usa, Kanada, Nyugat-Európa, Ausztrália, Japán stb. majd szépen felszippantják a kártyákat. Fogadunk arra, ha jön az nv4000 széria launch, első napon lerabolják majd megint a készletet az utolsó darabig majd?
-
arn
félisten
válasz
Alogonomus #38 üzenetére
Maximalizalni kellene a tdpt meg visszaterni a szinte evtizedes ertekekhez. Engem nem az zavar, hogy sokat fogyasztanak, hanem hogy 5% pluszert esznek ketszer annyit. Ennek nem szabadna megtortennie, aki erre vagyik, tuningolja a hwet, de minden hwnek torekedni kellene ra, hogy alapbol hatekonyan uzemeljen.
En mar be sem kapcsolom a pct, igazabol meg csak azert nem adtam el, mert mar szart se er egy rtx2070 + 2700x. Egy tiz wattos macbookal elvagyok siman az xbox mellett. Majd akkor veszek masik csucs kozeli pct, ha mashogy gondoljak. Arban es fogyasztasban ez mar nem az en vilagom.
-
Razor18
tag
Elkéstem a linkkel...
-
L3zl13
nagyúr
Ez is igaz, de szerintem azok akik az ETH-t managelik sem akarják sürgetni a bevezetést, mert tudják, hogy az ETH népszerűsége jelentős részben a bányászhatóságából ered.
#53: A másik dolog ami motiválhatja az embereket, hogy eladják a bányász kártyáikat, az ha az ETH ASIC minerek jobban elterjednek és sokkal gazdaságosabbak lesznek mint a GPU mining.
-
fLeSs
nagyúr
Ami azt illeti épp ma (tegnap) indították el az utolsó tesztnetet (Goerli), és problémamentesnek bizonyult (pár órás hír) ami azt jelenti, hogy a következő lesz a végállomás, a végleges merge, állítólag szeptemberben. Nem lesz több halasztás.
[link]
Ha lenne egy bányászfarmom akkor erre a hírre tuti meghirdetném minden cuccomat. -
fLeSs
nagyúr
Az NV a kripto bányászat kifejezést mindig is kerülte, sosem mondta ki (2018-ban sem), hogy a bányászat óriási hatással van a nyereségükre mert az nem tetszene a befektetőknek, mivel hirtelen jön, hirtelen megy. Egyszer már be is lettek perelve emiatt.
Egyébként az ETH hashrate-je még mindig a tavaly decemberi szinten van és stagnál július eleje óta ( [link] ), szóval a bányákban szolgáló GPU-knak még csak kis részét (~20-25%) kezdték el kiszórni a bányászok. A nagyja még mindig hátravan, ezek majd akkor fognak beözönleni a használtpiacra amikor az ETH merge megtörténik.
Szóval kitartás, lesz ez még jóval olcsóbb, a jelenlegi árcsökkenés még mindig csak kutyafüle ahhoz képest ami jönni fog (pláne ha tényleg recesszió lesz).
-
vargazk
csendes tag
Micsoda meglepetés, még mindig 400 euró(-ról indul) egy új, belépő szintűnek számító kártya, mi a faszt gondoltak, a végtelenségig lehet hülyére venni a népet?
-
törölt tag
Én meg már tavaly hónapra lebontva leírtam hogy fog zajlani a dolog, eddig tökéletesen úgy is megy. Most kezdjem el megint linkelni az 1 éves kommentjeimet?
De szuper, hogy ezt leírtad, ezen keresztül lehetőséged van megfigyelni, hogy az AMD, NV vagy a partnercégek a tech csatornákon keresztül hogyan manipulálnak téged és hogyan próbálnak ezzel a FOMO-val rávenni arra, hogy segíts nekik csökkenteni a készletüket, mielőtt árcsökkentésre kényszerülnének.
Ez mindenhol így működik. Azt is megfigyelheted majd, hogy ki hiteles.
Továbbá nem mindegy, hogy milyen "áremelkedést" jósolnak. Hogy magasabb lesz az új kártyák MSRP-je? Mert ezt nem zárom ki, sőt, le is írtam az előző kommentben, hogy kezdhetnek így, fél-1 éves időtávon ettől még a csökkenés irányába mozdulunk majd továbbra is.Hopkins95: Tehát ha te is emiatt gondolkoztál el a bővítésen, akkor igaza van? Ezzel nehéz vitatkozni. Sőt, ha még 3-4 ember beírja ugyanezt, akkor gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen a dolog. És igen, mind mikrotranzakció, a másik 147 nagyobb kiadó, indie-k játékaiból a 10 különböző PC-s platformon nem is vásárol senki semmilyen játékot. Bár ha túlnyomórészt mikrotranzakció, az sem változtatna semmit, mert azt mutatná, hogy a Sony single exkluzívoknak gyakorlatilag nincs súlya ezekhez viszonyítva a PC-s bevételek tekintetében. Az a 0,3% az 0,3% így is, úgy is.
Noukum: "Szerintem az msrp-re gondolnak, hiszen logikus ha csökken az igény a kártyákra akkor árat növelsz - ezzel pótolva a profitkiesést."
Szerintem rakj smiley-t, mert még a végén valaki elhiszi, hogy ezt komolyan írod. -
Semplar
őstag
Rohadjon is rájuk az összes haszontalan RTX parasztvakító förmedvényük.
-
KROK640
nagyúr
Ezt mégis mi alapján gondolod? A cripto földbeállt, remélhetőleg nagyon hosszú időre. A piacot elkezdték elárasztani a leszerelt bányákból kiszabaduló VGA-k (plusz elvileg majd az Intel is kiad valamit... erre nagyon már nem alapozok), és jön ősszel az új generáció is.
Hogy mennyire van áresés??? márciusban 189 ezerért vettem ügyfélnek RTX3050-est... múlt pénteken engem hívtak fel, hogy kell-e RTX3050 99 ezerért??? (Hetente 1-2 bányabontás ügyén keresnek, érdekel-e olcsón VGA?) De durván beszakadt az 1660-as ára is, az RX580 8GB 160 ezerről (január), 60 ezer alá esett be. 2-3 hete 50-ért majdnem elcsábultam egy GTX970-re, most már picivel 40 ezer alatt is van ...
Nekem ez úgy tűnik, mint ami egy darabig még csökkenni fog aztán beáll. (nyilván karácsony előtt emelkedni fog, február-március tengelyen meg visszacsökken). Ráadásul mivel élelmiszerválság és recesszió van, az emberek kevésbé költenek majd ilyesmire, ami még lejjebb nyomja az árakat. -
lordEVO
tag
Ekkora kamut, hogy meg a haboru meg a ellatasi gondok…
Most olvastam a hirt valahol ketto napja, hogy a M$ es a Sony is a jatek eladasok bezuhanasat hireszteli, hogy a Covid nagyjabol lecsengett es az emberek ahelyett, hogy otthon ulnenek jatszani, vegre kiszabadulnak es elvezik az eletet. Gondolom ugyan ez a helyzet a Pc-s tabornal is. A masik fele a dolognak pedig, hogy nem veszik a kartyakat a kriptobanyaszok mert nincs ertelme. -
válasz
#25237004 #32 üzenetére
Pedig igaza van, mert a Sonys játékok azok, amik végett én is elgondolkodtam a bővítésen, de egyelőre úgy döntöttem, hogy megveszem Playstation 5-re és azon játszom inkább.
Az meg, hogy a mikrotranzakciókat árusító játékok a mikrotranzakcióikon keresztül mekkora forgalmat generálnak, az engem abszolút hidegen hagy, nem azért fogok gépet fejleszteni.
Ráadásul most a kedvenc szériám új része, Battlefield 2042 sem sikerült, szóval már az végett sem fogok fejleszteni(a mostani asztali gépem konkrét a a Battlefield 1 végett született meg, hogy ne a jelentősen gyengébb laptopomon kelljen játszanom).
-
fanti
addikt
Mondjuk mihez is kéne valami új erőgép GPU? Tán jön valami új játék?
Ugyan már...Mert még ha hemzsegne a sok jó cím...
Ameddig nem tudnak lenyűgözni pár új valódi játékkal, addig sem játékot, se játékkártyát nem veszek.
Retekfostengerbughalmazkódokat még én teszteljek méregdrága új hardveren? Na persze... -
Tuhajohn
tag
"Óriási teljesítményugrás várható az új generációval."
Minden generáció váltásnál ezt mondják. Egyelőre én is várok, de legalább egy RTX 3070 szintű kártya jól jönne nekem is. Aztán, ha valamilyen csoda folytán nem száll el az újak ára és lesz is raktáron és még le is nyomja a régiek árát akkor egy RTX 3090/RX 6900 XT szintű is szóba kerülhetne vagy az új változata (ha kevesebbet fogyaszt). De ennyire azért ne menjünk előre. -
ughhh
senior tag
válasz
fatpingvin #7 üzenetére
Én nagyon megsértődtem, h 170k helyett 250k ért vettem (jóárban máshol 300k+ volt) rtx3060 at. Eszem ágában sincs ezek után eladni és újabbat venni. 5 évig marad, fhd 144hz monitorom van pont jó lesz.
-
Alogonomus
őstag
A kártyák még most is MSRP közelében vannak, és a feléledő konkurencia miatt az új kártyákat sem adhatják a jelenlegi szintnél sokkal drágábban. Akkor már inkább egy teljesítményszinttől függően 50-100%-kal erősebb Lovelace kártya 10-20% felárért, amit a driverben egy gombnyomással le lehet tekerni 10-20 %-kal a sokkal kisebb fogyasztásért, és máris jobb lesz a perf/watt és perf/price hányadosa is egy Ampere kártyához képest.
-
törölt tag
válasz
Low Noise #25 üzenetére
"Most a Playstation játékok PC kiadásai megmentették a PC-s játék és hardware ipart, de ha ezek nem lennének akkor szinte értelmetlen lenne PC-t tartani játékra."
Jó dolog, hogy jönnek ezek, de azért úgy érzem "egy leheletnyit" nagyobb jelentőséget tulajdonítasz nekik, mint kellene.115 millió dollár volt a Sony bevétele a PC-s kiadásaiból, ezzel szemben a PC-s piac 36,7 milliárd (!!) dolláros bevételt produkált. Szóval a 0,3%-a kb., vagyis nagyjából egy kerekítési hiba jelentőségével értek fel a Sony "immáronnemisannyiraexkluzív" játékai ilyen szempontból.
PC-t egyébként továbbra is kevesen tartanak kifejezetten csak játékra, mindösszesen kényelmes, hogy a másik 1572 dolog mellett erre is használható.
Amúgy évről évre egyre több és több játék jelenik meg, szóval attól nem tartanék, hogy "elfogynak". A recesszió azért kicsit oda fog verni (porba hulló vagy további felvásárolt nagy cégeken sem lepődnék meg), de ezen sem az Nvidia, sem más nem fog segíteni.-KP-: A messengerrel semmi gondom, csak rá akartam mutatni, hogy szerintem téves üzenetet hozott a fenti információk fényében.
Scorp2011: Normál időszakban oké a "karácsonyi szezon" dolog, de jelen esetben ennél sokkal súlyosabb tényezők befolyásolják a keresletet/kínálatot/árakat. Az átlagember, főleg a jelenlegi/előttünk álló gazdasági helyzetben közel sem annyira "lelkes vásárló", mint azok a bányászok, akik tavaly májusban raklapszámra vették a videokártyát bármilyen áron, mert úgy is profitjuk volt vele.
-
törölt tag
-
1dude
senior tag
Miért ne vennék? Ha dupláznak teljesitményben, az fps -ben kb +25% -ot jelent. Na ennyivel feltornázzák az új széria árát, pl msrp nem 699, hanem 799 (xx80). Ez az AIB partnereknél még több lesz, és lazán kijön a +25% emelés. Sőt, csökkenthetik is a régi széria árát 50-100 dolcsival. A bőrdzsekis nagyon dörzsölt, nem kell őt félteni. 900-1000 dolcsis custom 4080 -akat úgy fogják vinni, mint a cukorkát.
-
Duck663
őstag
Azzal nem fogják megvenni! Nyakukon vannak a beragadt készletek, és még ha legyártatnak egy halom új GPU-t amit meg túlárazottan akarnak eladni, ott rohad majd rájuk az egész.
#20 arn: Meg is látszik az Intel eladásain. Az AMD meg nem tud eleget gyártatni, mert a chiplet miatt mindenhova ugyanaz megy. Úgy tűnik ennek ez lesz a nagy hátulütője.
-
zebra_hun
veterán
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Én sem ;) annak is nevezik. Hofi kabaré újra aktuális pl a mi cégünknél...
-
Low Noise
senior tag
Szerintem tudna lendíteni a videokártya eladásokon, ha az Nvidia beszállna a játékiparba és fejlesztetne játékokat amiket kiadna. Vannak játék sorozatok amik nem akarnak folytatódni, modern Battlefield single player akár minden évben jöhetne, Prince of Persia, NFS Underground, na ezeket olyan Callisto Protokollosan lefejleszthetnék (ha értitek). Most a Playstation játékok PC kiadásai megmentették a PC-s játék és hardware ipart, de ha ezek nem lennének akkor szinte értelmetlen lenne PC-t tartani játékra. Nem várhat arra az Nvidia, hogy ó csinálunk mi videokártyát, aztán vagy lesznek játékok, vagy nem...
-
törölt tag
válasz
#25237004 #23 üzenetére
Az valóban röhejes, hogy aki mondjuk egy 6 éves kártyát akar eladni, az a gusztustalan nyerészkedését ráfogja a covidra meg a háborúra meg az ellátás akadozására. Egy 6 éves kártyát vagy bármilyen más elektronikai eszköznek mi köze mindezekhez? Vagy a polcon évek óta várakozó eszközöknek? Nevetséges.
-
törölt tag
Tehát... az árak már eleve brutálisan túl voltak tolva az utóbbi 1,5 évben és még mindig magasabban vannak, mint kellene (egy-két kivétellel)... A kereslet gyakorlatilag eltűnt (bányászok totálisan off - főleg ahhoz képest, ahogy tavaly május, illetve november környékén zabálták a kártyákat - , plusz az emberek nagy átlagban szerintem lassan abba a fázisba lépnek, hogy jobban meggondolják, mire költsenek), vannak eladatlan készletek az előző generációból és jön az új generáció év végén, valamint a használt piacon is óriási mennyiség jelent, és jelenik majd meg a következő hónapokban, ergo brutális túlkínálat van... És mindezeknek az lenne a következménye, hogy árat emelnek?
Még a gyenge forint mellett is lesz olyan áresés, ami mosolyt csal majd mindenki arcára, néhány hónap.(az új generációval bepróbálkozhatnak megjelenéskor magasabb MSRP-vel, hogy a legtürelmetlenebb, "azonnal kell, pénz nem számít" réteget annyira húzzák le, amennyire csak lehetséges, de ha így is lesz, akkor azt az árat elég gyorsan fogják majd csökkenteni)
A cikkhez:
"Mindez a mindenki által ismert piaci körülményeknek – ellátási láncokkal kapcsolatos nehézségek, gyártási nehézségek, háború hatása, stb. – tudható be."
Ezen jót nevettem. Főleg a gyártási nehézségek, eladatlan raktárkészlet kombináció megnyerő.
A valóság: Crypto bear market. -
törölt tag
HAHAHAHA jaj de sajnálom őket, hogy másik forrásból még mindig milliárdos bevételeik vannak és még mindig nyereségesek.
Nem értem ezt a hülye felfogást a cégek részéről, Netflix ugyanez: melyik hülye gondolta azt, hogy a bevételt csak növelni lehet folyamatosan? Nem tanultak ezek pénzügyet? Józan paraszti ész nem játszik?
HAHAHAHAHA -
Duck663
őstag
A fogyasztást illetően egymásnak ellentmondó információk vannak, majd akkor aggódjunk amiatt, ha itt lesz az új gen. Egyébként is, visszább lehet venni az órajelet és akkor alaposan csökkenthető a fogyasztás.
#15 zebra_hun: Eddig ez ment, de ahogy a CPU-k frontján, úgy a GPU-k frontján is előre akar törni az AMD, nagyobb piaci részesedést akarnak. És ez a törekvés hajtja előre az egészet. Már most is látszott, nem véletlen jöttek a Ti megoldások, és lógott a levegőben kismillió variáns, muszáj volt válaszolni (előremenekülni). Az nv nem fogja hagyni, hogy az AMD föléjük lőjön. Az AMD pedig piacszerzésre hajt. Nem lehet itt adagolgatni.
-
arn
félisten
Majd aramkupont adnak a videokartyak melle.
-
Duck663
őstag
Óriási teljesítményugrás várható az új generációval. Szóval aki nincs rákényszerülve az hülye, ha ebből a generációból vásárol még. Szinte mindegy, hogy mit akcióznak, egyszerűen nem éri meg. Ha meg nagy mennyiség van a nyakukon, mert hát bányászok fontosabbak, mint a játékosok, hát... maradjon csak a nyakukon.
-
Tévedés, én 2 éve akarok Nvidia kártyát venni, de ennyiért még mindig nem vagyok hajlandó. Közben tavaly vettem már egy Playstation 5-öt olcsóbbért, mint amennyiért akkor egy RTX 3060 Ti-t vehettem volna...
Én már egyelőre le is mondtam új videókártyáról, már úgy az egész videókártya piac amblok nem nagyon érdekel. A Steam Deckem jelenleg jobban várom, elvileg szeptemberben elérhető lesz már számomra.
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
Krugszvele #8 üzenetére
Dehogy... hova gondolsz ?
..
-
Krugszvele
senior tag
"Mindez a mindenki által ismert piaci körülményeknek – ellátási láncokkal kapcsolatos nehézségek, gyártási nehézségek, háború hatása, stb. – tudható be" Aha, nem ám annak, hogy a bányászok nem vesznek új kártyákat!
-
Lacccca87
addikt
Hogy lehet ellatasi lancra hivatkozni amikor eladatlan keszleten ulnek? Meg a tobbi bullshit. Ki kellene mondani kerek perec hogy a regi torzsvasarlokat konkretan pofan koptuk 2-3 even keresztul a penzhajhaszas miatt es most visszanyalt a fagyi. (ugyanez igaz az amd re is)
-
zebra_hun
veterán
A célérték, profit, mutatók... stb. ...
Micsoda probléma, ha visszaáll a régi kerékvágásba. Extra profit után már nem jó a normál profit. Mint a cégek túlnyomó többsége... Végtelenségig nem lehet elmenni. Kampósorrú nyomorékok... -
-KP-
addikt
A csökkenő eladásokat majd áremeléssel kompenzálják. Nincs itt semmi látnivaló.
-
törölt tag
Az amd is csökkentette vga eladásainak előrejelzését, arról is lesz cikk?
-
M@cika
őstag
Akinek kell VGA úgyis meg fogja venni annyiért amennyiért adják. Tehát nem fog rajta bukni az NVIDIA.
Ha az egész világon SENKI nem venne videokártyát mondjuk fél évig, de ugye ez lehetetlen...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A cég rontott pénzügyi előrejelzésein, ám könnyen lehet, hogy ebből a VGA-vásárlóknak még valami jó is kisülhet.
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC majdnem új 2028.04.22-ig magyar garis
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
- ASUS RTX 3060
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest