Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz GeryFlash #38 üzenetére

"De amugy kivancsi lennek azt hogy eagalod le, hogy a TSMC Nemetorszagban gondolkodik egy gyar felhuzasan. Gondolom ha felhuzzak az se lenne eleg bizonyitek szamodra, hogy de, a chipgyartas mindenhol kozel ugyanolyan draga."

Az evolúció szempontjából a "survival of the fittest" elvnél gyakran erősebb,. de legalább annyira fontos működési elv a "spread of the seemingly fittest"

Ez azt jelenti, hogy az állatok genetikájában bizonyos esetekben szaporodás útján sokkal gyorsabban el tud terjedni valamilyen a másik nem által evolúciós kiválóságnak gondolt tulajdonság, mint ahogy arról ki tudna derülni, hogy életbenmaradás szempontjából valójában előnytelen.
    A nagyon szélsőséges esetekhez persze igen speciális körülmények szükségesek.
    A legjobb példa erre a jelenségre a páva. Nyilván van köze a páva tollazatának szépségének az egészségéhez, erejéhez, stb, de az is nyilvánvaló, hogy olyan mértékben tolódott túl a páva tollazatának szépsége, ami bizonyosan az életbenmaradás rovására menne - amennyiben élőhelyén lenne természetes ellensége.

Na hát valahogy így van egy a gazdaságban is. A globális háborúktól és fennakadásoktól mentes fél évzázadban annyira túltoltuk a JIT és hozzá hasonló költségcsökkentési és hatékonyságnövelési módszereket, hogy a globális világgazdaság közben emiatt nagyon sérülékennyé vált.

Szerintem két dolog sokkal hangsúlyosabb lehet abban, hogy a TSMC (ésa Samsung) németországban és USÁ-ban gyárak telepítését fontolgatja.
    - egyrészt a covid megmutatta, hogy az ázsiai központú nagyon hatékony, de redundancia nélküli termelési rendszer sérülékeny. Ha Ázsiában bedugul valami, akkor globális problémák állnak elő.
    - másrészt szerintem szintén az ázsia-központúságból próbálnak menekülni a növekvő kínai befolyás elől. Nem csak egy járvány, hanem akár a kínai tengerészet is dönthet úgy, hogy blokád alá vonja Taiwant. (később Dél Koreát.)

Tehát szerintem nem azért települ a TSMC Németországba, mert ott is, vagy akár jobban megéri. Én biztos vagyok benne, hogy sokkal drágább kialakítani európában és/vagy usában gyárakat, ellátási láncokat, mint egy új gyár felépítése az ázsiai központban és csak a késztermékek szállítása a piacokra.

Szerintem a fő szempont ebben az, hogy a redundancia és a diverzifikáció drágább ugyan, és kevésbé hatékony, viszont ellenállóbbá tesz.

• aginor

veterán

válasz GeryFlash #38 üzenetére

Az IT ipar mindenhol elmebeteg módon működik, abból fakadóan, hogy jelenleg topszakma.
    Mérnökök tekintetében lehet együtt kezelni őket (bár szerintem akkor is meg lehet arányaiban ugyanez a különbség, bár ez erősen függ a helyi viszonyoktól is), de az alacsonyabb pozícióban szerintem jobban kijönnek a regionális különbségek (mondom ezt úgy, hogy nincs egzakt adata kezemben).
    Ha európai gyártásban gondolkodnék, akkor nekem is Németország lenne az első gondolatom, a jól képzett munkaerő, fejlett infrastruktúra és ipari hagyományok miatt. A második tippem Kelet-európára esne, az olcsó munkaerő (rezsi), a sok behúzható adókedvezmény, és magas korrupció miatt.
    Ugyanakkor ahhoz, hogy a kérdésben biztosat tudjunk mondani, vagy iparáginak kellene lennünk, vagy ismernünk kellene pontosabban, hogy a chipgyártás esetén a munkaerő költség (rezsi) mennyire jelentős egyáltalán.

Új hozzászólás Aktív témák