Hirdetés

Rengeteg pénzből építene hatalmas gyárakat az Intel

A vállalat vezetője szerint 60-120 milliárd dollárt fordítanának a bérgyártó üzletágra.

Az Intel még márciusban részletezte az IDM 2.0-t, ami az eredeti Integrated Device Manufacturing modell kiterjesztésének számít. Mint ismeretes a Santa Clara-i óriáscég nemcsak a lapkák tervezéséről, de a legyártásáról is gondoskodik, ugyanakkor a 2.0-s modell ezt kiegészíti a terjeszkedéssel, ami azt jelenti, hogy az Intel IP blokkjai bérgyártónál is készülhetnek, míg a processzormagokat akár a TSMC is gyárthatja. Ugyanakkor ezeknél fontosabb, hogy maga az Intel is bérgyártóvá válik.

Ahhoz, hogy az Intel képes legyen a potenciális partnereket kiszolgálni a korábban tervezettnél sokkal több gyártókapacitást kell építeniük. Pat Gelsinger, a cég elnök-vezérigazgatója, a Washington Post számára adott interjúban ecsetelte, hogy ezt nagyjából hogyan is képzelik el. Egyrészt olyan helyre fognak építkezni, amely relatíve közel van az egyetemekhez. Ez megkönnyíti a munkaerő toborzását, illetve lehetőséget ad az egyetemekkel való közös projektek futtatására.

Az Egyesült Államokon belülre tervezett gigaüzem várhatóan 6-8 gyárépületet tartalmaz majd, amelyek egyenként 10-15 milliárd dollárba kerülhetnek. A beruházás összköltsége tehát 60-120 milliárd dollár között lehet. Természetesen a gyárépületek nem egyszerre épülnek majd fel, inkább egy évtizedes távon megvalósuló tervről van szó. Mindez végeredményben százezres nagyságrendű munkalehetőséget biztosítana, vagyis az Intel egy kisebb városban gondolkodik.

A tervezett gigaüzem helyét a vállalat még az idei évben bejelentené, és később a részletek is befuthatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés