- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Egérpad topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
AlphaLionX
csendes tag
válasz
tamikomac #41 üzenetére
Azért tesztelik a videokártyákat egy felső kategóriás processzorral, hogy ne legyen bottleneck, mert akkor értelmét veszti a benchmark. Ugyanígy célszerű nem változtatni semmit a konfigban, kizárólag azt, amit épp tesztelsz, vagyis a GPU-t. A lenti példákat hasraütésre írtam, nem feltétlen tükrözik a valóságot, de az elméleti megértéséhez ez is elég
Vegyünk mondjuk egy i5-8100-at, ami mellett tesztelsz egy GTX 1630-at, egy RX 6700 XT-t és egy RTX 3090-et. A teszt eredménye a következő: A 1630 a legharmatosabb, viszont a többi GPU egyformán teljesít, mert a proci nem tud többet kihozni belőle. Ezt azt jelenti, hogy a 3090 ugyanannyit tud, mint egy 6700? Nem, csak az adott konfigból nem derül ki a különbség a kettő között
Fordítva ugyanez a helyzet, ha procikat tesztelsz egy GTX 1060-nal, akkor a legtöbb mai CPU kb. ugyanazt fogja mutatni játékokban, mert a 1060 nem képes többre, miközben a proci ott ül mondjuk 10% kihasználtság mellett. De ettől messze nem lesz egy liga a 3300X és egy 12900K annak ellenére, hogy az említett konfigban egyforma teljesítményt nyújtanak egy GTX 1060 mellett. Csak egyformának tűnnek, mert egy tőlük független összetevő korlátozza a teljesítményt, tehát értelmetlen a benchmark
Ezekben mindig az adott komponenst teljesítményét mérjük a többihez képest, hogy valami kézzel fogható adatot kapjunk arról, hogy melyik jobb vétel az adott áron vagy felhasználásra. Ennek hiányában maximum az árak és a nevek maradnak, arra támaszkodni meg sok sikert igazából. Ezek nem arra hivatottak, hogy "pont egy 5800X-et fogok a 1630 mellé tenni és akkor ezt fogja tudni", hanem hogy kizárólag a videokártya teljesítményét nézzük a többihez képest, miközben a gép többi része érintetlen marad, hogy minél kevesebb tényező befolyásolja az eredményt
Pld. egy i5-9400 +GTX 1630 az egyik tesztgépben, a másikban egy Ryzen 5600 +6600 XT, a harmadikban pedig egy 12700K +6800 XT. Az eredmény az, hogy a drágább gép sokkal jobb, duh. Ezt bárki meg tudja azonnal mondani, a teljesítménybeli különbség a felhasznált GPU-k között pedig nem összevethető, mivel a konfig többi része is teljesen más. Képzeld azt, hogy van két sportautó, mindkettő egymástól eltérő pályán megy egy kört, amit mérünk. A Ferrari megtett az X versenypályán egy kört 1:20 alatt, a Lambo pedig az Y pályát 1:43 alatt. De a két pálya teljesen más: eltérő hossz, más kanyarok stb. És most próbáld meg összevetni a kettőt, semmi értelme nincs mert nem egyező körülmények között ment a két autó, így a teszt teljesen haszontalan. Ha egy teszem azt drag race-en mennek egymás mellett és úgy derül ki, hogy a Lambo 3 másodperccel lassabb, az már használható eredmény, minden más kuka és időpazarlás
Egy dologban egyet kell értsek, mégpedig az UHD benchmark. Annak tényleg semmi értelme egy 1630-on és hasonlóan hulladék kártyákon szerintem. Még 1080-ban is siralmas, az afölötti teljesítmény szerintem senkit nem érdekel. Egy közép vagy felső kategóriás kártyánál megértem, főleg hogy az NVIDIA ebben a generációban átlagban jobban teljesít magasabb felbontáson, így ott érdekes lehet látni, hogy alakulnak a számok még akkor is, ha senki nem fog egy 3060-at 4K AAA játékokban használni. De egy "BeLéPő" szintű kártyánál ez mire jó, azt tényleg nem tudom
-
AlphaLionX
csendes tag
Le a kalappal az NVIDIA előtt. nem gondoltam volna, hogy az RX 6400 és 6500 valaha bármi mellett jó vételnek fog tűnni, de a GTX 1630 ezt elérte, elismerésem. Azért az alulteljesítésnek is annak érdemei, mert ez tényleg elképesztő
Ha a neve alapján árazták volna, vagyis $16-30 közötti MSRP (lol), még talán értelme is lenne -
1dude
senior tag
válasz
Fücsök007 #96 üzenetére
Nem is a hazai piacból indultam ki. A BM 2023/2024 -re szerepelt, de ha úgy lesz, ahogy te mondod, még legalább fél év, mire termék is épül rá. Fizikailag, nem papiron.
Ott van a 6000 ryzen, fél éve bemutatták, mai napig 2 kezeden meg tudod számolni, mi épült rá, ami kapható is. Ez sem lesz máskép.A chip számozása alapján nem noti GPU.
-
Fücsök007
őstag
Nos nem a hazai piac a mérvadó ha notikról van szó.
A Battlamage nem fog annyit csúszni mint az Alchemist, elvileg 2023 közepe megoldható gyártás szempontjából, ha addigra kiküszöbölik a gyermekbetegségeket. Azt még nem tudni biztosan, hogy chiplet-es felépítésű lesz-e, illetve melyik gyártástechnológiával jön (szerintem 5nm-en, de addigra a 4nm-es gyártósorokból is sok lesz).
Hogy on is legyek, 1 év múlva még siralmasabb lesz a GTX1630-as "teljesítménye", gyanítom ezek el nem adott noti GPU-k, amiket rá akarnak sózni a tudatlan NVidia fanboy-okra jó drágán. -
Vektast
aktív tag
Na akkor meg is érkeztünk 7 évvel ezelőtre csak kicsit drágábban! Taps-Taps!
GTX 1630 < GTX 1050Ti
RX 6400 < RX 470 4gbA következő megálló a GTX 750 lesz 200€-ért.
-
Fücsök007
őstag
Intel procis notikból ki fogják szorítani Nvidia-t, de a minőségi/prémium AMD-s notis változatokban nem valószínű, maximum az alsó középkategóriában lehet esélyük, ahová nem elég az IGP önmagában. Egyébként a LoveLace érkezéséig eladják a legyárott kártyákat, mivel nem lesz nagy tételről szó. (Néhány tíz-szászezerről, függően melyik típusról van szó, mivel összesen kb. 4 millió ARC GPU-t gyártattak le TSMC-vel, ebből sok megy noteszgépekbe.) A komolyabb mennyiség a Battlamage-el fog érkezni, addig rágyúrnak szoftveres szinten, a Celestial széria pedig egyértelműen vetélytársa lehet az RDNA4-nek, ha nem csúszik be valami hiba.
-
Fücsök007
őstag
Sőt Intel ARC A770/780 is opció lehet később. Mostanság lett elfogadható a drivertámogatás, de kb. 5-6 hónap alatt lehet hozzá érett driver. (Sokan elfelejtik, hogy AMD-nél évek teltek el, mire a VEGA architektúra ténylegesen beérett, Intelnél jóval több programozó van, így gyorsabb lesz a folyamat.) Már 1,5 éve lehetett tudni, hogy képes lesz a csúcskártya az RTX 3070 és 3070Ti közötti teljesítményre, továbbá biztosan jobb árban fogják árulni mint a két konkurens termékeit.
Már írtam máshol is, hogy az A380 RX6400 körüli áron van, de van benne enkóder és 6GB Vram, ami sokkal jobbá teszi. Kiforott driverekkel minimum hozni fogja az RX6500 XT szintjét (már amikor nem fogja vissza a 4GB Vram és 64-bites busz). -
podtibi
senior tag
válasz
GoldhandRent #87 üzenetére
Egyáltalán nem megugrott, szimplán látják hogy van kinek telik rá és nem bánja rá a pénzt. Az hogy neked/nekünk nem felelnek meg ezek az árak, az nem változtat a végeredményen. Én személy szerint azt ajánlom hogy ne várakozzál. Nem azért mert a 40xx-es széria ne lehetne jobb(Meg persze ott a 7000-es széria is.), hanem mert bármi megtörténhet. Ha az nvidia képes volt ilyen magas "msrp"-vel neki rugaszkodni az egésznek és még a kripto is képes részesülni belőle, akkor nagyon érdemes elgondolkodni a pc kihagyásán vagy minél hamarább a megvásárlásán.
Megéri? Elég lesz arra amire kell? Ha igen, akkor hajrá. De alaptalanul/meggondolatlanul ne ugorj bele az egészbe. Most dönts amíg még lehet, mert az amd sem fog örökké ilyen áron kártyákat osztogatni. -
1dude
senior tag
válasz
GoldhandRent #87 üzenetére
Én nem hiszem, hogy nagyon lenyomná az árát, inkább az lesz, ami eddig is volt. A piacon levő kártyák felé lesz pozicionálva.
Ha most kellene vennem egy 1440p kártyát, 470-480€ a 12GB RX6700XT. Szemrebbenés nélkül behúznám.
-
GoldhandRent
őstag
igen, ez sajnálatos.. infláció ide vagy oda, de nagyon megugrott az MSRP ár
extra szomorú, hogy a teljesítménynövekedés plusz pénzbe kerül, pedig a generációváltásnak nem erről kéne szólnia. generációváltáskor az előző gen + x% teljesítménynövekedés az elvárás azonos áron (merthogy váltja az előzőt)
még annyi remény van, hogy a 40xx széria lenyomja a 30xx széria árát, vagy akkora teljesítménynöveledést hoz, hogy esetleg megéri azt a plusz lóvét
#85Apollyon
azt értem, és tudom, hogy a 3060 Ti nem szar.
csak a saját hülyeségem, hogy az adott szint alá nem szeretnék menni, hiába erősebb kicsivel
hülye példa, de pl 1440p @120 hz monitor helyett nem veszek 1080p @165 hz-t, mert gyorsabb, hanem majd 1440p @165-öt vagy 4k@120-atha meg a 1080p @165hz monitor többe kerül az adott időben, mint amennyiért a 1440p@120-at vettem, akkor rohadjon rájuk
ha meg a 1440p@165 (ami a 1440p@120-at váltja generációban) nem ugyan annyi, mint amennyi a @120-as volt, akkor rohadjon rájuk
ha a 1440p@165 ára stimmel, és mondjuk a 4k@120 arányosan drágább, akkor még azon lehet elgondolkozniszummába:
kivárok, max a fentebb említett AMD (#78 1dude) vonalra átslisszolok, és/vagy jöhet a PS -
Apollyon
Korrektor
válasz
GoldhandRent #82 üzenetére
Ja, hát 1440p-re 3070 a minimum. A számozás mindegy amúgy, a 3060 Ti-k nem szarabbak a 1070-nél. A 3060-as kártyák 1080p gamingre vannak, ez korábban a 1080 Ti-k feladata volt. Ha ugyanúgy 1080p-re mennél csak, akkor sem kéne feltétlenül 3070. De ez mindegy is, 1440-re akkor kell, igen.
-
1dude
senior tag
válasz
GoldhandRent #82 üzenetére
Megvárhatod a 4080 -at, de az is a 800-900€ ársávban fog mozogni.
-
GoldhandRent
őstag
ez a szomorú NV vonalon
#79Apollyon
lehet nekem a hülyeségem, de nekem nem előrelépés az, hogy xx70 helyett vegyek egy xx60 kártyát. eltelt 3 generáció, alap dolog, hogy egy kissebb kategória hozza az adott szintet.
de nem véletlenül nem vettem se 2070-et, se 2080-at, 3070-et és 3080-at sem.
a 20xx szériánál nem volt meg az a növekedés, ami indokolta volna a cserét, 30xx nél meg az árak szálltak el... vagyis eleinte nem lehetett ugye kapni, aztán meg nem lehetett kapni ÉS drága is volt.
öcsém a 970-et váltotta 2070-re 120k-ért (EVGA), ami egy tök fair ár, de nekem megintcsak nem volt okom a cseréreaz én elvem az, hogy vagy az adott szintet veszem az annak megfelelő áron, vagy az afölöttit magasabb, de szinténcsak annak a szintnek megfelelő áron
1440p-ben játszom egyébként 144-es monitoron, de a 1070 már nem igen tud 60 fps fölé menni közepes grafikán (Forza Horizon 5 pl)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
GoldhandRent #77 üzenetére
3080 Ti nem lesz már soha régi 1080 Ti árban, mivel a 3080-ak alatt most már jóval több lépcsőnyi kártya van, mint anno a 1080-ak alatt. Vagy mire lemegy az ára, újonnan nem lehet már kapni és/vagy elavult lesz.
De neked 1070 után a 3060 Ti is előrelépés lenne (=1080 Ti szint + ray tracing és dlss). Igaz, a 8GB VRAM már nem biztos, hogy elég lenne hosszú távra. -
1dude
senior tag
válasz
GoldhandRent #77 üzenetére
NV -nél már évek óta nem sokat változott az ár/érték arány. Ami gyorsabb, az annyival drágább is.
Viszont másik oldalon van ott egy RX6600, ami kb 2x erősebb, mint anno az RX580, és 300€ mindkettő.
-
GoldhandRent
őstag
pontosan ezt mondom.. most a legolcsóbb 3050 (amit amúgyse vennék) kerül 142 ezer forintba, amennyiért anno a 1070-et vettem, és azért nem egy liga a kettő.
1050ti-t vettem 40-ért használtan.3080ti-t akkor vennék, ha hasonló árszabásban lenne/lesz, mint amennyiért anno a 1070-et vettem (tehát 1080ti áron)
ami így egy évvel a megjelenés után nem egy olyan hatalmas úri álom
ha már soha többé nem vehetek xx70 vagy xx80 kártyát a megfelelő értéken, akkor marad a konzol
addig meg ketyeg a 1070, meg a másik gépben a 1050ti és a 970 -
1dude
senior tag
válasz
GoldhandRent #74 üzenetére
-
carl18
addikt
válasz
GoldhandRent #74 üzenetére
+1
-
carl18
addikt
-
1dude
senior tag
Ezeket a kategórákat kannibalizálni fogja az IGP. Ha IGP -ben kb ingyen megkapod a budget kategóriát, minek vennél egy 150-200€ kártyát? Semmi értelme.
AMD -nél is az első igazi desktop kártya az RX 6600 (6400 meg 6500 noti chip), ami a 2070 -el meg 3060 -nal van párban. Alatta majd lesz IGP. -
nyunyu
félisten
3050, 1660Super helyett még mindig alternatíva egy használt 1070-1070Ti, ha nem zavar a nagyobb fogyasztás...
(1080-1080Ti már gyorsabb náluk, utóbbinak kb. a 3060 felel meg az új kártyák közül.)M40-emhez képest az első igazán értelmezhető upgrade kb. a 3060Ti szintje lenne, de az még mindig bőven 200+ k kategória.
-
carl18
addikt
Itt gyakorlatilag minden rossz, az ár a fogyasztás és a teljesítmény is.
Ha valóban csak ilyen kártya lenne a boltok polcain inkább vennék kéz alól RX 570e-t. De majd meg kell nézni a RTX 4000 generáció árait it, lehet lesz egy RTX 4080 850-900 dollár is.De a RTX 3050 se túl acélos, alig múlja felül a GTX 1660 Supert.
RTX 3050 vs. GTX 1660 Super | Test in 8 GamesEnnek nem lesz jó vége, valahogy kivégzik a Budget kategóriát.
Aki Gamer akar lenni az fizesse meg, gondolom ez a mentalitásuk.
Nekem nem rég lett meg a GTX 1660 Super, szerintem ez jó darabig el leszek vele.!
Ez már végre vetekszik a GTX 980TI-al.
Elötte RX 570 volt, az is jól szólgált de kellet ez kis plusz sebbeség.
Felőlem jöhet áremelkedés chiphiány, nem igazán van okom lecserélni a 1660Supert.
Viszont vicces lesz látni hogy az ár-érték arány megszűnik majd a piacon. -
nyunyu
félisten
Sajnos az Apple által előszeretettel alkalmazott adjuk még drágábban a termékünket, mert akkor minőségibbnek hiszik trükkök túlságosan is beváltak.
Ez közelebb van a sima 1050hez
Belenézve 1-2 YT játékmenet összehasonlító videóba, alig 1-2-3FPS-sel lassabb csak, mint az 1050Ti, kb. 5% a difi.
Még jó, hogy januárban vettem az 5 éves 1050Ti mellé egy Tesla M40-et kb. 100-ért. (980Ti szerverbe való nagytesója)
Most hogy beszakadt a bányászat, és tizesével, százasával megjelentek aprón a combosabb kártyák, most már 70k körül lehet hasonló, 1070 körüli teljesítményt kapni használtan... -
carl18
addikt
Szerintem vicces hogy ezt a NVidia komolyan gondolta, 170 dollárért ezt kidobni. De aki megveszi az is megérdemli a sorát, biztos raktárűrítés van és úgy voltak jóvan-a majd megveszi.
De a neve is szégyen? GTX 1630
A 6 éves Polaris RX 470 meg megeszi reggelire. Ehhez képest az AMD nem túl acélos kártyái izomgépnek tünnek. RX 6400-RX 6500.
Én az egészbe csak azt sajnálom hogy eltelt 5-6 év 2016 óta, és gyengébb kártyát dobnak piacra drágábban. Telnek az évek de a fejlődés nagy kezd eltűnni a 250 dollár alatti szegmensbe.
Talán szándékosan csinálják, hogy rávezessék az embereket a X70-X80 és társaira. -
nyunyu
félisten
1050Ti körüli új kártya dupla áron?
-
NandoXXL
senior tag
válasz
huskydog17 #61 üzenetére
https://videocardz.com/newz/intel-releases-arc-gpu-drivers-with-a770m-a550m-support-3dmark-optimization-toggle-now-available
[link]Az Intel is elengedte a vadakat a benchek alatt, nos: vajon itt is lesz optimlizált benchmark támogatás, lehet hogy a 1630 valóban méltó ellenfele lesz a 6400-nek
? NV mindig vevő volt a jó példákra, igaz ott más kártyákat lassítottak.
-
huskydog17
addikt
Na úgy tűnik NV is fullba nyomja a kretént.
-
Fücsök007
őstag
A bizalom változhat több év alatt, erre a Ryzen-es laptopok jó példák. Az új szériánál a legjobb ár/érték arányú az RTX 4070 lesz, az más tészta, hogy az RTX 3080/3090 ára kezdetben mennyi lesz. (Egyébként nem is írtam, hogy megéri mindenkinek váltani, itt a kiváró rétegre gondoltam, akik tavaly nem jutottak kártyához, és most már kivárnak.) Nyugaton jobban megvették a kártyákat idén, de sok helyen nem, mert nem szántak rá annyit, a kártyák zöme viszont bányagépekbe került. A használtpiac pedig hat az új kártyák árára is, mivel lecsökkenti a keresletet az új kártyák iránt. (Egyúttal a GTX1630-as vackok sikerét is lehetetlené teszi, ami eléggé ráfér most Nvidia-ra.)
AMD-tól pedig az RX 7600XT 350-400 dollár közötti áron várható majd, kb. RX 6800XT teljesítménnyel, ráadásul kiforrott node-on, olcsóbb előállítási költséggel. Ha visszanézed Nvidia történelmét, akkor láthatod, hogy amikor valós verseny volt, nem tudták a közégkategóriás kártyákat túlárazottan eladni, mindig leváltották egy újabb és erősebb kártyával később.
-
podtibi
senior tag
válasz
Fücsök007 #56 üzenetére
"Már tudható, hogy már az a kártya is erősebb lesz mint az RTX 3090" Mint amikor 20gb-os a 3080ti?
Egyáltalán nem számolsz azzal sem hogy a 2080ti-hoz képest nem volt óriási előrelépés(40-50%), ahogy azzal sem hogy 40-es széria megjelenésekor nem a 40-est kell venni, hanem a 30-ast. Még a hülye is tudja hogy így fogja a legjobban megérni.
"Emiatt mérsékelt áremelkedés várható csak az új kártyáknál," Nem kell annak mérsékeltnek lennie, ugyanis megvették így is az emberek a kártyákat, ha akarták. Márpedig sokan megvették, ahogy én is és nem fogok egy 3080ti-t lecserélni 40-es szériára. De sokan lecserélik majd a 30-as szériát feleslegesen, ha nem is én.
"Szerencsére a konkurencia nem teszi lehetővé, hogy az új széria árai a csúcskategóriát leszámítva elszálljon, ehhez még recesszió is jön világszinten."
Felhozom neked az apple-t és az intel-t. Hiába jobb(vagy csak volt jobb.) az amd az intel-nél, akkor is veszik. Kialakult egy bizalmikőr körülötte, ahogy az apple körül is. Az nvidia-nak is megvan a saját bázisa, akik az nvidia-ra építkeznek. Függetlenül attól hogy az amd jobb e. Konkurencia ide vagy oda, az intel és az nvidia is képes arra amire az apple. -
Fücsök007
őstag
2018-ban is ugyanez volt, viszont nem sikerült értelmezned amit írtam. Egy adott széria végéhez érve mindig MSRP alatt beszerezhető volt az összes kártya az új széria megjelenése előtt, ma pedig ott tartunk, hogy egyes helyeken még mindig MSRP fölött szeretnének RTX kártyákat eladni. A nagy láncok nem tehetik meg, hogy sokáig eladatlanul ott álljanak a polcon a régi kártyák, mint vevőt pedig nem érdekel mennyit bukott egy adott üzlet túl sok RTX kártya beszerzésével a bányászláz idején. Külföldön már voltak többször eladó csúcskártyák jóval MSRP alatt, amit mindenhol meg kell lépniük ha nem akarnak még nagyobb veszteséget, ahogy elérhető lesz az RTX 4070 is. Már tudható, hogy már az a kártya is erősebb lesz mint az RTX 3090, így senkit nem fog érdekelni mostani árakon az RTX 3070/3080/3090, csak jóval MSRP alatt.
Szerencsére a konkurencia nem teszi lehetővé, hogy az új széria árai a csúcskategóriát leszámítva elszálljon, ehhez még recesszió is jön világszinten. Emiatt mérsékelt áremelkedés várható csak az új kártyáknál, viszont az új node valóban drága. -
iqkacsa
csendes tag
Én azért örülök annak, hogy van ilyen árkategória, akinek nem elég a teljesítmény, az nem ezt veszi. 2 évig elvoltam a 8600K integrált videókariján (CPU erő kellett a munkához, a videó kátyára viszont nem találtam indokot, még magamnak se). Aztán covid elején vettem egy rx550-öt, hogy haverral tudjuk tolni a diablo 3-at.
Szerintem is túl sokba kerül, de ahogy fatpingvin írta a mostani árakkal, kell összevetni. Szóval itt az lesz a potenciális vevő, aki eddig rx550-et, meg gt1030-at vett volna, és azokhoz képest van előrelépés. Persze lehet, hogy a DDR5-ös APU-khoz viszonyítva ez kevés lesz. -
carl18
addikt
GTX 1630? Micsoda túlértékelt név! XD
Egy GT 1630 esetleg, de nem sok szűkség van erre a piacon.
150 Dollárért meg egyenesen lehúzá, vicces ez a teljesítmény 75 wattba fér bele.3X Lassabb mint egy GTX 1660 Super, szóval max e-sport gamekre elég de azokhoz is túl drága.
-
Fücsök007
őstag
Most csak Nvidia kártyákról volt szó, egyébként május végén teljesen leállították a 8nm-es gyártósorokat, így legközelebb a 3nm-es GAA lehet érdekes gyártás szempontjából a TSMC mellett, addig még sok időnk van. Az azért beszédes, hogy az RX6600 és RX6500XT nem cserél gazdát túlárazva, de az RTX 3050/3060 még mindig túlárazott, pedig túlkínálat van.
-
Fücsök007
őstag
TSMC-től a 12nm-es node nem drága, most a bányászat lehanyatlásával sok RTX kártya maradt raktáron, viszont nem húzhatják el nagyon a Lovelace széria megjelenését. A következő 2-3 hónapban el kell adniuk a készlet túlnyomó részét, így az MSRP ár sem elfogadható.
(Sok felhasználó kivár, így végre folytatódik az árcsökkenés.)
-
-
Kansas
addikt
válasz
tamikomac #45 üzenetére
Szerintem az RDNA2-es Rembrandt-okra gondolt(pl. 6800H/6800U), laptopokban már elérhetőek és ősszel jönnek desktopra is(meg USFF PC-kbe). DDR5 mellett még memóriasávszél gondjuk is kevésbé lesz, és amennyibe egy 1630 vagy RX6400 kerül(a 6800-ak ez utóbbi szintjén vannak CU-számban) annyival kipótolva meg is tudod venni őket és sokkal kompaktabb, kevesebbet fogyasztó gépet kapsz. Persze ha csak GPU kell... akkor is jobban jársz egy 1650-nel.
-
tamikomac
aktív tag
"Hiszen azoknak is hasonló a grafikai teljesítménye ma már"
Biztosan?
Ryzen 5 5600G ami a 2. legjobb jelenleg, bele rakunk egy régi GTX 1050-et és sok esetben majdnem dupla fps lesz játékok alatt. Az viszont frankó a Ryzen IGP-nél, hogy a BIOS-ban be lehet 4 GB-ot állítani neki így 1080p/medium-ban nem fogy el a VRAM alóla. -
Robitrix
senior tag
ez relatív.... persze, ha videót nézel rajta netezel meg office-t futattasz mondjuk. Csak hogy akkor mi a francnak a gépbe egy 5800X proci? 8 mag 16 szállal. azért alegtöbb hivatali gép nem fog végeselemszámítást végezni vagy egésznap videót szerkezteni vagy hasonló. Viszont akkor minek hozzá egy 180 dolláros dedikált videókártya??????? inkább veszek 15-20 dollárral drágábban egy GPU-val egybe épített 4/8 vagy 6/12-es procit. Hiszen azoknak is hasonló a grafikai teljesítménye ma már. A megspórolt 160 dollárt meg jól elsörözöm...
-
Robitrix
senior tag
Azért jócskán látszanak a műszaki adatain a gondok.
512 darab shader egység. Az én GTX 1660-amban 1412 darab van. Vagyis az én kártyám majdnem háromszor annyi pixelt képes egyidőben számolni egy képnek.
Na de hogy 64 bites a memória sávszél?????? ez 2022-ben kritikán aluli... Egy GTX-1050 TI is 128 bites egy GTX 1060 meg 192 bites már. Aztán nem lehet csodálkozni, ha a 32 bites elméleti lebegőpontos számítás 1,9 Tflops körül van. Ez nagyjából a 9 évvel ezelötti PS4(nem a PRO) teljesítmény szintje. Egy GTX 1060 6GB-os kártya nagyjából 4,5 Tflops körül van elméleti lebegőpontos számításban. Szóval egy rakás fostalicskát hoztak össze, ami nagyjából 7-8 évvel ezelött felelt volna meg elfogadható teljesítménynek. Nem tudom igaziból ki a megcélzott piaci szint vele. Nagyjából hasonló szintet ma már hoznak a CPU-ba épített grafikák is. Akinek elég egy ilyen gyenge grafikai teljesítmény az vesz egy olyan procit, ami tudja. Mi a francért adna ki még 180 dollárt egy alig valamire elég dedikált grafikai kártyáért???? Szerintem totál mellé nyúltak ezzel a kártyával és ezzel a teljesítménnyel ezen az áron... -
tamikomac
aktív tag
Őszintén megvallva és belém lehet állni, gyűlölöm ezeket a teszteket, mert nem életszerűek, de persze valamiből ki kell indulni és gyorsan ollózzunk össze valamit, hogy elsők legyünk.
Értem én, hogy a Ryzen 7 5800X mindent kihajt, de megnéznék én olyan usert, akinek ilyen bitang procija van és GTX 1630-at tol alá. Persze...
Maximum, de nagyon maximum i3-12100F, esetleg i5-10400F ha újban gondolkodunk.
De bizony sok i3-8100, i5-9400F, Ryzen 5 1600, 2600 stb. ilyen gépekben fog kikötni a kártya. Nagyon nem vagyok előrébb azzal, ha odatolnak egy 8/16-os 5800X-et. Pláne a 3840x2160-as felbontást. A kártya lejáratása a cél ilyenkor? Mindenki tudja, hogy maximum 1920x1080 és még nem is az ultra és high, hanem medium/low. Ez van. És nem volt elfekvőben egy 1050(Ti)? Persze, hogy nem, mert korábbi tesztek vannak összeollózva, de vehették volna a fáradságot, hogy betesznek egyet. Egyébként pedig látható, hogy egy GTX 1650 van majdnem "félbevágva" (se nem T400, se nem T600 valahol a kettő között amik már tavaly tavasztól léteznek), ami a GTX 1050 Ti kártyát sem döngölte annyira a földbe. Ez egy 80-90%-os GTX 1050-es kártya. Mondjuk elég szomorú, hogy itt tartunk, de ha kerülne 40 maximum 50k-ba, akkor még csak-csak, de nem fog.Félre ne érts, nem neked ment ez az egész, csak kijött belőlem a látott 5800X meg a 2160p miatt
-
1dude
senior tag
válasz
fatpingvin #38 üzenetére
Most sem éri meg. 200€ az 1650, ez meg lesz 180-190€. Ha meg nem kell NV technológia, AMD még olcsóbb is.
-
1dude
senior tag
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
Ezzel annyi a gond, hogy ugyan ennyi volt az 1650 is, ami egy bő 50% -al erősebb. Aki nem vette meg azt, minek venné meg ezt?
-
1dude
senior tag
válasz
GoldhandRent #28 üzenetére
Általában azoknál maradnak a 10xx és 16xx kártyák, akiknek elég a teljesitménye, köztük nekem is. Újat meg már nem is fogok venni, inkább valami oem mini PC -t vagy notit. Nem kell 1kW tápos kazán.
-
Kolbi_30
őstag
Es ez miert jo? Integralt megoldasok is tudjak ez mostansag,kb.
-
Nagyon alap de ha a Radeon 6400 is jóval lassabb akkor sok értelme nincs.
-
Yutani
nagyúr
-
törölt tag
Sajnos ez is kupac kaki, csak ez hosszabb időt töltött az nvidia emésztőrendszerében, ezért kisebb kupac lett, de nem kevésbé büdi. Ez esetben is arra kell vigyáznunk, nehogy a papucsunk talpára kerüljön. Külön cuki ahogy elnevezték 1630-nak 1010 helyett, mert az a cimke való rá.
-
paprobert
őstag
"A GeForce GTX 1630 ajánlott ára 150 dollár"
Találtam egy elírást, feleslegesen szerepel az 1-es számjegy az 50 dollár előtt.
-
prolad
addikt
Ennek úgy lenne értelme max, ha csinálnák a passzív verziókat, külön tápcsatlakozó nélkül, olcsón. Kb mint anno a 1030, az egy szuper kártya volt.
Drágábban már nem jó, passzív+PCIe only verziója már a 1650-nek is volt. És 2 éve se volt már egy erőgép, nem kellene alámenni. -
LK
addikt
Egy konkurens lap címe: "Karnyújtásnyira lehet az Nvidia új népkártyája"
Mi ez? Megőrült mindenki? -
bitblueduck
senior tag
75USD környékén indulna még lehet meg is gondolnám, GT-710 helyére kéne valami modernebb.
-
Duck663
őstag
"Ráuszítja saját vadját..." a mijét?
-
podtibi
senior tag
E cikk olvasatán az jut eszembe hogy nem kizárt a szándékos ddr6 memóriák eladása, ha már valahogyan el kell adni.
-
Kansas
addikt
válasz
tserrof77 #11 üzenetére
Ez nem gamer kártya, ha tudja azt amit az RX6400-nak mindenki felrótta a hiányát, HTPC-be jobb vétel lehet annál. Azt már tudni hogy PCIe X16-on kommunikál, tehát egy pont oda. 40% teljesítményelőny miatt az RX5400-hoz képest egy pont vissza. Mivel Turing, ezért az NVDEC az AV1-dekódolást az RX6400/6500-hoz hasonlóan ez sem gyorsítja, pont az ablakban. TU117 miatt az NVENC ugyanaz, mint a Pascal-okban... no comment, ez se lesz HTPC best buy... de ha az ára lemegy 100-120 dodóra, néhányaknak megérheti... de inkább egy használt GTX1650 ITX...
-
tserrof77
őstag
válasz
Fücsök007 #10 üzenetére
+1
Az ajánlott $150 + vám +áfa +nagyker/kisker haszon és a közel 380-as árfolyam mellett eléggé önlábonlövésnek tűnik ez a kártya, főleg, hogy a 6400-es már piacon van, ráadásul elismerten 40% teljesítmény előnyben. ÉS ha hozzávesszük, hogy a körítés miatt az ár feljebb is mehet, ezek ott fognak porosodni a raktárakban. Vagy zöldék tudnak valamit, amit esetleg a pirosak és mi még nem
-
Fücsök007
őstag
Az tuti.
Egyébként ha jól tudom idén lesz utoljára, hogy az új játékoknál GTX 1060 6GB lesz a minimum követelmény, ez a förmedvény pedig lassabb mint a GTX 1050Ti.Ha Nvidia akart volna, akkor hozhatott volna a mostani szériából egy 75W-os RTX 3050et, azzal elégedett lett volna mindenki, ez így "csak" pofátlanság/nagyképűség.
-
1dude
senior tag
Drága és gyenge.
-
lemusz
addikt
Van egy olyan érzésem nem erre fogom lecserélni a 3 gigás 1060-at.
-
Lorden
senior tag
100$ körül jó lenne, de ennyiért vicc, még egy 1650/6400 is erőmű ehhez képest.
-
Fücsök007
őstag
válasz
fatpingvin #4 üzenetére
150 dollárért keveset tud.
Jobban tették volna, ha ismét kiadtak volna 75W-os GTX 1650-et ugyanilyen ramokkal.
-
fatpingvin
addikt
na, ez egy szimpatikus darab. a laptopomra kötni expresscard riseren hogy CUDA-ul számoljon, el tudnám képzelni.
-
Yutani
nagyúr
a fejlesztés elsődleges konkurense a Radeon RX 6400, de ennek a teljesítményét a friss GeForce nem igazán éri el, mivel a zöldek újdonsága a gyártói tesztek alapján is nagyjából 40%-kal lassabb az AMD belépőszintű modelljénél
Oké, nem a teljesítménye fogja eladni, még ha 16xPCIe is a kártya. Vajon akkor a feature list az (videóoencode/decode), ami jobb ajánlattá teszi ezt az amúgy sem játékra szánt* kártyát?
* Mármint nem modern játékra, mert azért a Far Cry 1 ms Doom 3 biztos elfut rajta.
Szerk: Hát de most alapból miért az alaplapokhoz nyitotta a topikot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A GeForce GTX 1630 egy alaposan megvágott GeForce GTX 1650-nek sikerült, így elég sok tempó hiányzik belőle.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Google Pixel topik
- EA Sports WRC '23
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest