- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mickey5
csendes tag
Szia!
Most végre időm is volt rá és nem is felejtettem el megnézni az Xbian-t
.
Sajnos, amiket írtál, nem tudtam kipróbálni, mert bejelentkezést kér. Egészen pontosan ezeket írja ki:
"XBian GNU/Linux 8 xbian tty1
xbian login:"Korábban ez nem így volt, de nem is értem, miért, mert senki sem nyúlt hozzá. Kizárólag az automatikus frissítés jöhet számításba, mert azt rögtön végrehajtja, amint hálózathoz jut. Utána ki is írja, hogy az ilyen-olyan összetevőt frissítette.
Lényeg, hogy találtam egy fórumot, amelyben a FAQ szerint "xbian" és "raspberry" az alapértelmezett belépési név/jelszó. Nálam ezzel nem működik, hibás jelszóra panaszkodik.
Öreg vagyok én már ehhez, inkább feladom. Maradok a windowsos asztali gépnél ezen pedig élvezem a filmeket
.
Neked viszont nagyon szépen köszönöm a tippeket és a segítséget! Jól esik a szándék, a végeredmény igazán nem rajtad múlt.
Üdv.
-
Mickey5
csendes tag
Szia!
Jól elkerüljük egymást
.
"Kikapcsoláskor miért sérülne meg?" Nem tudom, kezdő vagyok a Linuxban. Ha kiléptem a grafikus felületről parancssorba, akkor már szabad kikapcsolni? Olyankor nem fut már semmi, ami megsérülhetne?
Igyekszem észben tartani, hogy visszanézzek ide, de nem ígérem, hogy ez holnap lesz
.
-
Mickey5
csendes tag
Szia!
Először is köszönöm szépen válaszodat! Két év után már kicsit kezdtem lemondani róla
Sajnos a "sudo apt-get ..." nem működik, azt már próbáltam. Nem tudom, milyen alapú, de a nevéből én is Debianra tippelnék.
A kilépés nem billentyűvel történik, hanem a grafikus felületről egy menüből. De megpróbálom majd a billentyűket, amit írtál.
Köszönöm szépen válaszodat! Mostantól fokozottan figyelek majd, hátha eszedbe jut még valami
-
Mickey5
csendes tag
Sziasztok!
Pi2-t használok Kobian (Xbian) rendszerrel és USB HDD-vel média-lejátszóként. De most felmerült, hogy néha kellene sima Linux-os gépként is. A Kodi-ból ki tudok lépni parancssorba, de utána sehogyan sem tudok visszajutni a Kodi-ba. A kikapcsolástól pedig félek kicsit, hátha megsérül.
Másik kérdésem: ha kiléptem parancssorba, hogyan telepíthetek rá Midnight Commander-t?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Mickey5
csendes tag
válasz
DonCosta #108 üzenetére
Köszönöm a tájékoztatást
Valóban ott vettem a licenszt, ahol az RPi-t és csakugyan az ő tájékoztatásuk alapján. De ha jól értem, akkor az ISO-hoz (és még néhány formátumhoz) tényleg szükséges. Akkor viszont semmi baj, mert én rendszeresen használok ISO-fájlokat. Például az eredeti DVD lemezeimet is ilyenbe konvertálom.
-
Mickey5
csendes tag
Bizony, a Kodihoz alapból kell egy úgynevezett média licensz (kb. 2,5-3 ezer az ára). Nem akarok reklámot írni ide, keress rá a hazai forgalmazókra. Ha kitaposott út kell, akkor pedig írj nekem privát üzenetet.
Ha feltelepíted a megvásárolt licenszet, akkor már csak a film minősége befolyásolja a lejátszást. Úgy tapasztaltam, hogy általában a 720p-os HD verziók a legjobbak. Persze vannak kivételek. Minden attól függ, hogy ki milyen forrásból származó anyagot dolgoz fel és milyen minőségben.
-
Mickey5
csendes tag
Köszönöm válaszodat!
Nem tudom, fogalmam sincs. Azóta be sem kapcsoltam, de majd utána nézek. Szerintem jó, mert maga a rendszer tökéletes, kristálytiszta, igazi digitális HD képpel jelentkezik be.
Tudsz esetleg egy olyan linket ajánlani, ahol alapvető kérdésekre kapnék választ? Például azt sem tudom, hogyan kell parancssorba kilépni. Olvastam olyan utasításokról, amelyeket ott kellene kiadni. De az Rpi linuxa számomra teljesen ismeretlen. Sőt, azt sem tudom, hogy a felbontás beállításai hol vannak, de majd csak megtalálom
Köszönöm! -
Mickey5
csendes tag
Sziasztok!
Két nappal ezelőtt végre megkaptam az Rpi 2 B-t előre telepített Kodi (XBMC) kártyával és a szükséges média-lejátszó kódokkal. Sajnos nem sokáig örültem
Tudna valaki segíteni abban, hogyan milyen rendszerrel készíthetnék ebből egy használható lejátszót?
Röviden a probléma: tényleg hibátlanul megy rajta akár az 1080 pontos mkv is és kiterjeszti a nagy LG TV teljes képernyőjére. Csak annyi a baj, hogy eddig ugyanezt az LG-t használtam monitornak PC-hez (persze az RGB csatlakozóját) és ugyanezek a filmek mégis sokkal jobbak voltak, mint az Rpi-vel HDMI-n keresztül. A kép pedig csak egy kicsivel volt kisebb, mint így HD-ben. Most pedig, ha egy újabb filmet nézek, az többé-kevésbé jó, de nem az a minőség, amit a HD-től várnék. Régi filmek BD-változatánál minden kristálytiszta, de főleg a milliónyi szemcse
Az mp4-ről nem is beszélek, mert az ugye erősen tömörített. Eddig PC-ről azt is HD-nek láttam, most viszont igazi AVI-feeling.
De a legbosszantóbb a saját fényképek esete. Igazán jó minőségűek (5 MP Kodak kamera, nem telefon!), ha PC-n nézem, vagy az LG-n pendrive-ról. Rpi-n HD-ben pedig úgy néz ki, mint egy láthatósági mellény: tele van millió apró ezüst szemcsével. Szórakoztam az LG beállításaival is, de nem lett jobb, legföljebb tompább és kevésbé színes.
Természetesen a PC fogyasztása és az Rpi hordozhatósága volt a döntő szempont, ami miatt belevágtam. Nincsenek nekem nagy igényeim: kizárólag filmeket és fotókat akarok lejátszani az Rpi-re kapcsolt HDD-ről. Engem nem érdekelnek az olyan gyerekjátékok, mint a hálózati lehetőségek, katalogizálás, feliratok letöltése, stb. Csak egy hordozható média-lejátszó kellene. Mit tegyek? Fölöslegesen dobtam ki 25k-t az ablakon?
Minden segítséget hálásan köszönök!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest