- Milyen videókártyát?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Steam Deck
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Házimozi haladó szinten
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
XBMC 13.2 verzióhoz tudtok repo-t, ahonnan lehetne működő addon-okat letölteni?
Elsősorban Youtube érdekelne.
Köszi! -
Bunga 155
csendes tag
Sziasztok! Teljesen uj es laikus vagyok a temaban, ami a raspberry-t illeti, de lattam hogy valahol megoldottak hogy android 7 fusson rajta. Az en tervem az lenne hogy egy ilyenbol csinalnek medialejatszot autoba. lehetseges-e? Amit tudnia kene: wifi es bluetooth csatlakozas. spotify-on hallgatok zenet es bluetooth-al csatlakozok az auto erositojehez. kellene meg fusson rajta a youtube,google terkep es navigacio, bongeszo, nagyjabol ennyi. Mivel en nem ertek ugymond semennyire ehhez, legalabbis a telepiteshez es programozashoz, a kerdes az lenne hogy van e valaki aki ezt meg tudna nekem csinalni? persze nem ingyen. Koszonom
-
toroB86
csendes tag
Sziasztok,
raspberry pi 3-on futtatok KODI-t, külső DAC-ra USB-n küldtem a hangot, eddig. A napokban dugdostam a kábeleket, optikai ment a TV és a DAC közé, hogy a mindigTVt is lehessen kinahgosítani, de valamiért, valahogy a DAC optikai bemenetén jelenik meg a KODI hangja is, az USB-n meg nem. KODI libreelec alapú, ott nem állítottam semmit, az audio out maradt az alsa USB hangkártya. Nem zavar, emg nem probléma, de úgy tűnik, HDMI-n jut a tévébe a hang, onnan meg kijön az optikán, holott semmilyen beállítás nem indokolná ezt... Valakinek ötlet, hogy hagyjam így, vagy állítsam HDMI-re az audio out-ot, vagy esetleg menjek vissza az usb audio-ra?
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
RPI ZeroW-n Kodi-t használok (most 8.2.5, de nemrég frissítettem erre).
Vu+enigma2 kliens fut a tévé stream-ek fogadására.
Időnként olyat tapasztalok, hogy a hang elkezd nyúlni, mint a régi mágnesszalag. Nem látok a képen akadást, csak a hang nyúlik meg, mint a rágógumi. Pár másodpercig tart, utána helyreáll. De később újra előfordul.
Ez zenei betéteknél, főcímzenénél jellemző, beszédnél igazából nem veszem észre.
Van valami ötletetek, hogy mi lehet ez? -
Badb0y
addikt
Nem tudjátok hogy lehet lejátszani egy ugyanabban a mappában lévő ugyan olyan nevű hang fájlt a videóval remux nélkül? Kodi fut a pi-n.
-
Mickey5
csendes tag
Szia!
Most végre időm is volt rá és nem is felejtettem el megnézni az Xbian-t
.
Sajnos, amiket írtál, nem tudtam kipróbálni, mert bejelentkezést kér. Egészen pontosan ezeket írja ki:
"XBian GNU/Linux 8 xbian tty1
xbian login:"Korábban ez nem így volt, de nem is értem, miért, mert senki sem nyúlt hozzá. Kizárólag az automatikus frissítés jöhet számításba, mert azt rögtön végrehajtja, amint hálózathoz jut. Utána ki is írja, hogy az ilyen-olyan összetevőt frissítette.
Lényeg, hogy találtam egy fórumot, amelyben a FAQ szerint "xbian" és "raspberry" az alapértelmezett belépési név/jelszó. Nálam ezzel nem működik, hibás jelszóra panaszkodik.
Öreg vagyok én már ehhez, inkább feladom. Maradok a windowsos asztali gépnél ezen pedig élvezem a filmeket
.
Neked viszont nagyon szépen köszönöm a tippeket és a segítséget! Jól esik a szándék, a végeredmény igazán nem rajtad múlt.
Üdv.
-
Enoch
csendes tag
Ha le akarod állítani parancssorból a "shutdown now" parancsot próbáld.
Attól, hogy kodi-ból átléptél parancssorba az oprendszer és egyes részei még futnak.
Xbian-t nem használtam. A sudo apt-get install parancsra milyen hibát ad?
# vagy $ al kezdeni? # sudo apt-get install -
Mickey5
csendes tag
Szia!
Jól elkerüljük egymást
.
"Kikapcsoláskor miért sérülne meg?" Nem tudom, kezdő vagyok a Linuxban. Ha kiléptem a grafikus felületről parancssorba, akkor már szabad kikapcsolni? Olyankor nem fut már semmi, ami megsérülhetne?
Igyekszem észben tartani, hogy visszanézzek ide, de nem ígérem, hogy ez holnap lesz
.
-
Mickey5
csendes tag
Szia!
Először is köszönöm szépen válaszodat! Két év után már kicsit kezdtem lemondani róla
Sajnos a "sudo apt-get ..." nem működik, azt már próbáltam. Nem tudom, milyen alapú, de a nevéből én is Debianra tippelnék.
A kilépés nem billentyűvel történik, hanem a grafikus felületről egy menüből. De megpróbálom majd a billentyűket, amit írtál.
Köszönöm szépen válaszodat! Mostantól fokozottan figyelek majd, hátha eszedbe jut még valami
-
g0dl
addikt
Használ itt valaki pxe boot-ot raspi 3-an? A leírás szerint ez támogatott, de be kell kapcsolni, és mintha ez azután már nem lenne kikapcsolható. Érdekelne, ha valakinek van tapasztalata, mert csak úgy kedvtelésből nem rontanám el.
-
Sibiza
csendes tag
Sziasztok lenne egy kérdésem, igaz nem vág teljesen a témába de hátha valaki meg tudná válaszolni, tehát lenne egy MiniX plus androidos tv box[link]
a linken található paraméterekkel 1 gb ram 4gb tárhely 1x1ghz proci (a10)
A kérdésem az lenne hogy tudnátok e esetleg egy olyan oprendszert ajánlani rá amivel kicsit használhatóbb lenne mint a rajta lévő moddolt android, tulképpen a wifije nem lényeg csak a távszabályozóval való vezérlése megmaradjon meg gyorsan bekapcsoljon, tehát annyit tudjon hogy ha rádugok egy pendrive-ot akkor kitudjam választani hogy mit játszon le és kész. -
BB9360
aktív tag
-
Oldman2
nagyúr
Anyóséknak kellene valami USB HDD-ről minél problémamentesebb lejátszó.
HDMI-s TV van, net/nas gyakorlatilag nincs.Még a routert is csak addigi kapcsolják be, amíg az anyós Farmville-zik...
Olvasva e cikket, elgondolkoztam a RPI megoldáson... egy általam normálisnak tartott távvezérlő illesztése mennyire lehet problémás?
Némely gyári lejátszó távvezérlője nagyon gázos... ha nem problémás, inkább vennék külön távvezérlőt, ami jobban megfelelhet a célnak.
-
Mickey5
csendes tag
Sziasztok!
Pi2-t használok Kobian (Xbian) rendszerrel és USB HDD-vel média-lejátszóként. De most felmerült, hogy néha kellene sima Linux-os gépként is. A Kodi-ból ki tudok lépni parancssorba, de utána sehogyan sem tudok visszajutni a Kodi-ba. A kikapcsolástól pedig félek kicsit, hátha megsérül.
Másik kérdésem: ha kiléptem parancssorba, hogyan telepíthetek rá Midnight Commander-t?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Balerik
aktív tag
Mi korlátozza le a letöltési sebességet? Azért kérdem, mert csak fele sebességgel megy a letöltés mint lehetne.
-
péjé
őstag
válasz
sirarcheer #111 üzenetére
szia,
nem próbálkoztam felirat letöltéssel Plexen, nem emléxem rá h láttam volna ezt benne. -
péjé
őstag
sziasztok,
vki használja a PI2-t mint Plex szerver?lejátszóként nagyon ügyes de lehet most kipróbálnám így is.
Van egy NAS-om otthon de gyengélkedik mint plex server így jött az ötlet: befognám a PI2-t servernek, közben szereztem egy Samsung (smart) BD-t azon meg ott a Plex...
Esetleg vkinek az image megvan hozzá?előre is köszi.
-
sirarcheer
senior tag
Nézeteknél tudsz változtatni hogy mit jelenítsen meg. Csak borító, boriító+info stb...
Más:
Próbáltam Plexet, ott hogyan tudsz feliratot leszedni több helyről?
Mert OSMC-nél hozzáadtam feliratok.info + opensub + podnapis és lejátszás közben tudok keresni.
Plexnél nem találtam ilyet. -
péjé
őstag
Feltettem próbaképp (RPI2) az OSMC-t is, ami KODI alapú lejátszó.
A Kodival nagyon rossz a tapasztalatom, nekem nem jött be, sd minőségű filmeket/sorozatokat rossz minőségben adta vissza.
(Az osmc-t is egyszerű telepíteni, fat32-es sd kártya kell, pc-ről feltelepül, behelyezve az RPI2-be installálja magát b. 2 perc alatt és némi állítgatást követően mehet is a filmnézés.)
Az osmc a kodival szemben nagyon szép képet produkál, a beállítása nagyon hasonlít a Kodiéra, lehet is választani a Kodi nézetet. Alapból megjeleníti a film mellett a borítót (ennél többet nem), könnyen kezelhető a lejátszó rész. Hálózatról szépen lejátsza a hd/fullhd filmeket. Távirányítónak azonnal elfogadta a tv távját ami azért vicces mert a tv-m fapados led LG és nem cec-es.
Kodinál jobban bejött, Plexnél sztem nem jobb így vissza is térek arra.Hangokat még nem tudok próbálni mert az erősítőm lepadlózott.
-
Mickey5
csendes tag
válasz
DonCosta #108 üzenetére
Köszönöm a tájékoztatást
Valóban ott vettem a licenszt, ahol az RPi-t és csakugyan az ő tájékoztatásuk alapján. De ha jól értem, akkor az ISO-hoz (és még néhány formátumhoz) tényleg szükséges. Akkor viszont semmi baj, mert én rendszeresen használok ISO-fájlokat. Például az eredeti DVD lemezeimet is ilyenbe konvertálom.
-
DonCosta
tag
Azt gondolom, hogy az egyik PRi bolt leírása tévesztett meg ezzel kapcsolatban, ahol úgy árulják a média licenszt, hogy elengedhetetlen az XBMC-hez. A másik helyen már kicsit árnyaltabban fogalmaznak:
"Szükség esetén a HW-es gyorsításhoz VC-1 (1,2GBP) illetve MPEG-2 (2,4GBP) codec licencek beszerezhetőek. Ez utóbbi az ISO fájlba tömörített DVD-k lejátszása esetén nélkülözhetetlen"
Az RPi fórumon többször előjött ez a téma, de a végkövetkeztetés az, hogy csak nagyon ritka esetben van szükség rá.
De a lényeg, hogy nem a KODI miatt kell ez, hanem az RPi miatt, de ott is csak bizonyos fájloknál (jelenleg nem túl gyakori formátumokról beszélünk). -
DonCosta
tag
Elég régóta használok KODIT-t de eddig ilyet nem hallottam.
Arról igen, hogy a RPi2 -ben állítani kellett a színkezelésen, de nem tudom hogy ez általánosságban a Kodit érintené. (Nekem RPi2-m van Opnelec-el, de nem tűnik rosszabbnak a képminőség mintha laptopról küldeném a tévére) -
Mickey5
csendes tag
Bizony, a Kodihoz alapból kell egy úgynevezett média licensz (kb. 2,5-3 ezer az ára). Nem akarok reklámot írni ide, keress rá a hazai forgalmazókra. Ha kitaposott út kell, akkor pedig írj nekem privát üzenetet.
Ha feltelepíted a megvásárolt licenszet, akkor már csak a film minősége befolyásolja a lejátszást. Úgy tapasztaltam, hogy általában a 720p-os HD verziók a legjobbak. Persze vannak kivételek. Minden attól függ, hogy ki milyen forrásból származó anyagot dolgoz fel és milyen minőségben.
-
péjé
őstag
RPi2-esem van, feltettem rá a Rasplexet, meg vagyok vele elégedve, gyors, képminőség elég szép, 25-30mbps filmet is elvitt simán.
Kiváncsiságból feltettem a Kodit, nagy csalódás volt. Az sd minőségű filmek élvezhetetlenek vele, hd, fullhd még kinéz vhogy de inkább ne...állítgattam de nem lett jobb.
Ha vki ezt használja és jó a képminőség mondja el mit nem csináltam jól. Állítólag a Kodihoz van vmi fizetős app/plugin ami javít a képminőségen.
Hangot nem tudtam ellenőrizni, épp letérdelt az erősítőm, ha szerzek másikat csinálok majd teszteket. -
péjé
őstag
sziasztok,
Rasplexet tettem a Pi2-re, távirányítani szeretném. a tv-m nem CEC-es így az kiesik. Feltettem telómra egy appot, azt elfogadja félig meddig, a billentyűt nem ismeri fel rajta.
Használ vki esetleg rasplexet airmous-zal ? vagy vmi távirányító app?
Kodit egyelőre hanyagolom, tudom annak ott a yatse app, maradnék a Rasplex mellett.
köszi előre is. -
sirarcheer
senior tag
Igen, én szoktam rajta (Pi 1 ver. B) 3D filmeket akadálymentesen lejátszik.
1. Egy kis info azoknak akik Transmissiont használnak hogy tegyék fel az OSMC-s transmission plugin-t és pipálják be hogy filmlejatszás alatt pause-ra állítsa a torrenteket.
Így nem fog akadni a film lejátszás és ha megállítod a filmet akkor automatikusan indulnak a torrentek.2. Ha sok sorozatot néztek akkor érdemes felrakni a flexget-et is ami automatikusan letölti a legfrissebb részeket nem kell manuálisan hozzáadni a transmissionhöz.
Magyar leírás
Flexget angolul
101. hsz update Ez is egy python alapu script. Készítesz egy config.yml file-t amin be tudod állítani hogy miket keressen és milyen minőségben. pl angol, 720p, sorozat neve; megadod a transmission IP és belépési infó, meg hogy hol nézze (rss). Ez alap esetben óránként lefut, ha talál egyezést akkor a torrentet letölti és a transmissionnak "átadja".3.Valamint a felirat pluginok közül érdemes még a super subtitles (feliratok.info őse) és a podnapisit felrakni, és akkor 90%-os találati arány lesz.
-
samyr
csendes tag
válasz
sirarcheer #44 üzenetére
Most rendeltem egy píí-t.
Ez a flexget hogyan működik? -
Badb0y
addikt
Nem tudja valaki, hogy 3D-s tartalmat ki tudja kuldeni lejatszora hdmi 1.4 kabelem vagy nincs jelentosege kabelnek?
-
péjé
őstag
sziasztok,
media playert keresgélek és eszembe jutott ez a megoldás, Kodival.
Szemezgettem több lejátszóval (pl. Popcorn 210 ) de a Kodi jól fejlődik, lehet ez a jobb megoldás ebben a kb. 20,000 ft-os kategóriában.Volt androidos boxom Kodival de nem tetszett a képminőség, az öreg LG DP1 lejátszó minőségben mesze jobb képet adott.
RPi-vel milyen a képminőség? DD, DTS hang legyen, többi nem olyan fontos nekem.
Távirányítani ezt is lehet airmouse-al?
Ha esetleg vkinek van összhasonlítási alapja, írjon, előre is köszi. -
Laca0
addikt
válasz
Reset Elek #94 üzenetére
OSMC telepítése után az OSMC beállításai között telepíteni kell a Samba-t.
Érdekes módon addig is látszik a megosztás, de nem nyitható meg. -
rmatyi
tag
válasz
Reset Elek #96 üzenetére
Igen, sajnos a jack-en a hang nem a legjobb minőségű, HDMI-n viszont tökéletes.
-
Reset Elek
aktív tag
Nos, sikerült továbblépni.
A nulláról újrainstalláltam az OSMC-t, ugyanúgy az app store-ból feltettem a samba server-t, és elsőre működött, viszont most egyáltalán nem kér jelszót.
Tanulság nincsViszont lett új kérdésem.
A hangkimenetet meglehetősen zajosnak találom. mikor egy filmben nagyon halk részek vannak, vagy épp semmi, akkor halk sistergés jön az audió kimeneten. EZ normális? Sztereo audio jack + Behringer MS-16-ról van szó, mással nem csinálja. -
rmatyi
tag
válasz
Reset Elek #94 üzenetére
Nekem osmc/osmc-vel működött. Próbáld ki a winscp-t! Ugyan azt tudja mint a samba, de nem kell telepíteni semmit a pi-re.
-
Reset Elek
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap feltettem az OSMC-t félig -meddig a leírás alapján.
Most a Sambát akarom életre kelteni, de csak félig sikerült. Az RPi-n akarok egy mappát, amit látok a laptopomról, tudok bele és belőle másolni, törölni. A cél, hogy transmission ide töltse le a filmeket illetve az itt található torrenteket automatikusan elkezdje letölteni.
A transmission weGUI-t látom laptopról, a Kodi beépített távirányítóját is, tudom is vele kezelni. SSH is fut, azon keresztül is be tudok lépni.
A legújabb OSMC-t tettem fel, ebben már alapban van SMB service, gondolom ez a szerver, aminek futnia kell az RPi-n a megosztásokhoz. Ezt elindítottam, és a laptopon látom is a Kodi/OSMC/RPi-t (vagymi a neve ott), ha kettőt kattintok rá, akkor belép, és már csak egy share nevű mappa látszik, de abba belépni nem tudok, felhasználónevet és jelszót kér. Se az osmc/osmc, se a pi/pi, se a windowsos felhasználónév/jelszó párost nem fogadja el. Kínomba feltettem egy SMB add-on, de gondolom ez csak kliens a ellentétes irányú megosztásokhoz.
A RPi-ben csak egy 64 GB-s SD kártya van, nincs USB-s tár.
Hogyan kell működésre bírni az SMB-t, hogy a laptopról tudjak másolni a RPi-re?Előre is köszi a válaszokat.
-
Enoch
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő linuxos, és pi-s vagyok. A leírás alapján próbáltam beállítani, de elakadtam.
A "sudo chown pi:pi /etc/transmission-daemon/settings.json" parancsra ezt kapta:
osmc@osmc:~$ sudo chown pi:pi /etc/transmission-daemon/settings.json
chown: invalid user: 'pi:pi'Tudnátok segíteni, hogy mit ronthattam és hogyan tudom javítani. Köszi!
-
elmo
aktív tag
Szervusztok!
RPi2-m van, OSMC alatt szeretnék torrentezni. A leírásodat követve minden szépen lefutott, kivéve az utolsó lépés, amikor elindítanám a démont (sudo /etc/init.d/transmission-daemon start). A következő a hibaüzenet:
Starting transmission-daemon (via systemctl): transmission-daemon.serviceJob for transmission-daemon.service failed. See 'systemctl status transmission-daemon.service' and 'journalctl -xn' for details.
failed!Az első, amit ajánl ezt dobja ki:
* transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Fri 2016-01-15 08:27:36 CET; 4min 22s ago
Process: 28562 ExecStart=/usr/bin/transmission-daemon -f --log-error (code=exited, status=255)
Main PID: 28562 (code=exited, status=255)A második pedig:
No journal files were found.
Van ötlet, hogy mi lehet a hiba?
Kösz,
Elmo -
rmatyi
tag
válasz
kisgyerek85 #87 üzenetére
Elvileg ugyan az a GPU van az A+-ban, mint a B+-ban, valószínűleg menni fog, de ki kell próbálni, viszont A+-on nincs Ethernet csatlakozó...
Dragbajnok: Kérdezz rá a raspberry topikban: [link]
-
Dragbajnok
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Samba server beállításához.Tegnap még simán ment a megosztás gyakorlatilag semmit nem kellett állítani csak ahogy a leírásban is van telepítetem a sambát.Utána reggel megnéztem hogy van e update a rendszerhez és talált egy két dolgot és lefrissítettem.Na azóta nem megy a megosztás.Nemtudom hogy az update miatt vagy attól függetle.Próbáltam újraindítani is de nincs változás. -
kisgyerek85
senior tag
Sziasztok!
Egy olcsó médialejátszón gondolkodom, így esett arra a választás, hogy elég lenne nekem egy Raspberry Pi.
Kérdés, Kodival a Raspberry Pi A+ 256MB-os változat mennyire bírja a fullhd-s videókat?
Egy zyxel nas-ról jönne a stream. Más feladata nem lenne, csak a lejátszás. -
Mickey5
csendes tag
Köszönöm válaszodat!
Nem tudom, fogalmam sincs. Azóta be sem kapcsoltam, de majd utána nézek. Szerintem jó, mert maga a rendszer tökéletes, kristálytiszta, igazi digitális HD képpel jelentkezik be.
Tudsz esetleg egy olyan linket ajánlani, ahol alapvető kérdésekre kapnék választ? Például azt sem tudom, hogyan kell parancssorba kilépni. Olvastam olyan utasításokról, amelyeket ott kellene kiadni. De az Rpi linuxa számomra teljesen ismeretlen. Sőt, azt sem tudom, hogy a felbontás beállításai hol vannak, de majd csak megtalálom
Köszönöm! -
Mickey5
csendes tag
Sziasztok!
Két nappal ezelőtt végre megkaptam az Rpi 2 B-t előre telepített Kodi (XBMC) kártyával és a szükséges média-lejátszó kódokkal. Sajnos nem sokáig örültem
Tudna valaki segíteni abban, hogyan milyen rendszerrel készíthetnék ebből egy használható lejátszót?
Röviden a probléma: tényleg hibátlanul megy rajta akár az 1080 pontos mkv is és kiterjeszti a nagy LG TV teljes képernyőjére. Csak annyi a baj, hogy eddig ugyanezt az LG-t használtam monitornak PC-hez (persze az RGB csatlakozóját) és ugyanezek a filmek mégis sokkal jobbak voltak, mint az Rpi-vel HDMI-n keresztül. A kép pedig csak egy kicsivel volt kisebb, mint így HD-ben. Most pedig, ha egy újabb filmet nézek, az többé-kevésbé jó, de nem az a minőség, amit a HD-től várnék. Régi filmek BD-változatánál minden kristálytiszta, de főleg a milliónyi szemcse
Az mp4-ről nem is beszélek, mert az ugye erősen tömörített. Eddig PC-ről azt is HD-nek láttam, most viszont igazi AVI-feeling.
De a legbosszantóbb a saját fényképek esete. Igazán jó minőségűek (5 MP Kodak kamera, nem telefon!), ha PC-n nézem, vagy az LG-n pendrive-ról. Rpi-n HD-ben pedig úgy néz ki, mint egy láthatósági mellény: tele van millió apró ezüst szemcsével. Szórakoztam az LG beállításaival is, de nem lett jobb, legföljebb tompább és kevésbé színes.
Természetesen a PC fogyasztása és az Rpi hordozhatósága volt a döntő szempont, ami miatt belevágtam. Nincsenek nekem nagy igényeim: kizárólag filmeket és fotókat akarok lejátszani az Rpi-re kapcsolt HDD-ről. Engem nem érdekelnek az olyan gyerekjátékok, mint a hálózati lehetőségek, katalogizálás, feliratok letöltése, stb. Csak egy hordozható média-lejátszó kellene. Mit tegyek? Fölöslegesen dobtam ki 25k-t az ablakon?
Minden segítséget hálásan köszönök!
-
jessyke13
újonc
Sziasztok!
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni. Van egy Raspberry Pi 2-m, amire csatlakoztattam egy külső HDD-t, illetve egy LAN kábelnek köszönhetően net is van rajta.
A Raspberry-n két oprendszer fut: egy Raspbian, illetve egy OpenELEC a Kodi-hoz. A külső HDD-t a Raspbian alatt SAMBA share-rel megosztottam, hogy a Windows-os laptopomról is lássam - ez működik is, szuperül, egészen addig, amíg nem váltok Kodi-ra. Kodi alatt ugyanis hiába látom az OpenELEC-et a laptopon, nem látom a külső HDD-t - és ami még nagyobb baj, hogy a Kodi sem látja a csatlakoztatott külső HDD tartalmát... Eleinte magát a HDD-t is csak úgy látta, hogy ha nagyon mélyen beletúrtam a fájlrendszerbe, ott egyszer csak felvillant, hogy hoppá, itt van egy új kötet, de abba belelépve csak értelmezhetetlen karakterekből álló, ismeretlen kiterjesztésű fájlok halmazát látta. Ezek után belenyúltam a Kodi config fájlába, ahol megadtam neki a külső HDD Raspbian alatt megtalálható elérhetőségét, így most már látom, hogy ott van, de ha belelépek, a rendszer szerint üres...Van esetleg valakinek valami ötlete, mi lehet a gond?
Még két plusz adalék:
- Raspbian alatt nem tudtam mount-olni a HDD-t, mivel a rendszer automatikusan felismerte, így nem kellett
- nem sda1-ként jelenik meg nekem, hanem a /media/pi/Új kötet lebontásban lelhető fel a HDD tartalma(angolul tudóknak ez pontosan leírja az én problémámat is:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=91&t=104883)
Előre is köszönöm!
-
greeny7
tag
Sziasztok! Megelégedéssel használtam eddig a port.hu scrappert kodi (xbmc) alatt, viszont az elmúlt 3 hétben problémám van, sőt, használhatatlan (mind a 1.9.8, mind a 1.9.9 verziója). A keresés során amennyiben van találat, akkor a film címét nem tölti le, a többi infót igen. Így a film nem jelenik meg a médiatárban rendesen, magyarul a port.hu scrapper nálam használhatatlan.
Ti találkoztatok ilyen problémával? Milyen verziót használtok? Ötlet?
-
GoZoL
senior tag
Találtam a beállításokban DTS utaló opciót, bekapcsoltam, de jó. A következőképpen használom: Pi2 hdmi- TV bemenet- tv optikai kábel- pedig az erősítőbe. Dolby-t felismeri az erősítő de ha DTS hangra váltok akkor nem ismeri fel a DTS jelet. Menüt átraktam, az tényleg jobb, köszi!
-
GoZoL
senior tag
OSMC nem tudja lejátszani a DTS hangot. Hardver nem képes rá vagy másik oprendszerrel ez megoldható?
-
trafoka
tag
Na végre én is Raspberry tulaj lettem (ill. leszek, mert kb. egy hónap mire megkapom
). Viszont a hozzá kapható házak nem tetszenek, úgyhogy inkább terveztem magamnak egyet, amibe befér egy usb hub és egy 2,5" hdd vagy ssd is. Viszont ez egy zárt doboz lenne, majdnem 0 szellőzéssel. A kérdésem hogy szerintetek kell bármilyen aktív szellőztetés a Pi-nek? Arra gondoltam, hogy rakok rá chip hűtő bordákat, ill ha kerül mellé hdd akkor az is kap valami bordát, de kíváncsi vagyok aktív felhasználók véleményére is. Csatolok két képet, hogy lássátok miről van szó:
-
kenand
veterán
válasz
Makszimusz #74 üzenetére
Köszönjük az írást
SATA port hiánya baja, amiatt nem megy rendesen a torrent letöltéls, seedelni még csak tud(hat)..
Bár nagyon elterjedt így sokan fejlesztenek rá, könnyen kaphet az ember segítséget, de egy SATA portos hasonló kütyüvel jobben jár az ember. SATA porton a HDD sokkal gyorsabb -az USB 2.0-ás kapcsolat nagyon lassú és rendkívül terheli a rendszert. -
-
Degeczi
nagyúr
"leforditotta magyar cimre"
hát, már ettől agybajt tudnék kapni, ismerve az idióta hazai címadási gyakorlatot...
Mindenesetre úgy emlékszem, amikor a port.hu-s plugin volt engedélyezve, a filenevekben lévő aláhúzások (vagy talán már a pontok is?) megzavarták, azokat ki kellett törölgetni a találathoz, míg az imdb-s keresővel nem volt ilyen gond
-
ttamas
tag
Port.hu nekem 130 filmbol 2 t talalt meg rosszul, vuk es jegvarazs. A tobbit mind leforditotta magyar cimre, es franko ismertetot, boritot is tolt hozza. Valamint minden film magyar cimmel megy, nem kell konyvtarba belepni, csak klikkelni. Igaz, en amazon fire tv-vel nyomom. Az opensubtitles plugin pedig istencsaszar. Ha kell , behozza a feliratok listajat, es 2 sec alatt lent van, ami jo a filmhez. Atnevezi,megcsinalja,lejatsza. Ez a kodi hihetetlen jol ki van talalva, de szerintem a pi rendszersebessege lassu hozza, hogy igazan elvezetes legyen. Mondom ezt pi2 tulajkent.
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Szuper a leírás, egy kérdésem lenne. HiFiBerry-t használ itt valaki? Mik a tapasztalatok? Optikai kimenetre van más alternatíva? Köszi!
-
kovgab
tag
Jó írás, grat ...
-
Toninho13
aktív tag
Nekem is van egy Pi2-m, de az enyémen Openelec van.Tegnap kipróbáltam, hogy az x264_killa_sample.mkv-t tökéletesen vitte samba megosztáson keresztül.33,8Mbits-es bitrát ellenére 20% körül maradt a terhelés. A HD wmw mondjuk szaggatott, azt viszont egy VC-1 license-szel orvosolni lehet. A videókat innen töltöttem le.
-
válasz
PAraNOia21 #66 üzenetére
Sajnos nagyon gyakran pont hogy a gyári a legkevésbé jó. A "gyár" letudja a kötelezőt és viszlát, a független fejlesztők meg tepernek, hogy minél jobbak legyenek.
Pontosan már nem emlékszem, hogy jó fél éve hogyan kötöttem ki a Yaténál, de az nagyon megvan, hogy más dimenzióban éreztem, mint a hivatalos programot, amit aztán töröltem is villámgyorsan.MaCS
-
PAraNOia21
tag
Ebből a szempontból talán egy kissé konzervatív vagyok. Igyekszem mindenből "gyári" appot használni. Olvastam sok helyen, hogy a Yatse is jó, de eddig elboldogultam az xbmc remote appal is, a Kore meg kifejezetten jól működik eddig ( bár a kinézete nekem speciel nem igazán jön be). A Yatse miben tud többet, ami miatt mindenképpen érdemes lenne kipróbálnom?
-
trafoka
tag
Nagyon jó cikk let, gratula! Én is gondolkozok egy hasonlóban, de nem akarok még egy távirányítót, a telót pedig nem szeretném erre használni. A TV-m viszont ismeri a HDMI-CEC szabványt (panasonicnál viera link), így elvileg megoldható hogy a tv távpötyögőjével tudjam vezérelni a raspberry-t. Te próbálkoztál ezzel? Ha igen, mik a tapasztalataid? Ill. ha bárki másnak van ezirányú ismerete, ne tatsa magában
Köszi előre is!
-
válasz
PAraNOia21 #60 üzenetére
Yatse?
MaCS
-
PAraNOia21
tag
válasz
micimacko #58 üzenetére
Nálam így van, a sorozatok/filmek/zenék a synologyn vannak és a két tv hátulján meg egy-egy pi. A távirányítás pedig androidos telefonnal megy. Eddig Official xbmc remote appot használtam, de az nagyon rég frissült utoljára, így most áttértem az új hivatalos remote appra, aminek Kore a neve ( érzésre gyorsabb és stabilabb ).
-
micimacko
aktív tag
Sziasztok,
Tudom arra használni, hogy a Synology NAS-on tárolt filmeket, zenéket lejátszam? Gondolom Kodi-n keresztül kezeli.
Ha pedig jól értem bármilyen okostelefonnal lehet vezérelni, lévén ugyanarra a hálózatra csatlakoznak.
Mert ha mindkettőre igen a válasz, akkor lehet vállalkozó kedvű leszek és beruházok egyre.
-
rlajos
újonc
KIs segítségre lenne szükségem, köszönöm előre is...
Igyekeztem pontosan követni a cikket, de a:
"sudo chown pi:pi /etc/transmission-daemon/settings.json"
parancsra ezt kapom:osmc@osmc:~$ sudo chown pi:pi /etc/transmission-daemon/settings.json
chown: invalid user: 'pi:pi'azt látom, h nincs pi user, de hogy mit rontottam el, azt már nem...
(a "•13. sorban: "USER=debian-transmission" írjuk át "USER=pi"-re!" megvolt...)segítene valaki?
thx,
rlajos -
Lassan fél éve használom médiaszervernek,van amikor hárman is különböző full hd anyagot nézünk rólam hálózaton keresztül,és hibátlanul megy.Nincs szaggatás akadozás,teszi a dolgát.
-
Blaise
veterán
Miben különbözik ez a szoftver egy openELEC-hez képest?
-
buherton
őstag
Tiltsd le a fenébe a Plex DLNA service-t. Ezt próbáld ki: miniDLNA egyszerű, mint a faék és rettentő kis erőforrásigényű.
Ismerem a Plexet és nagy megelégedéssel használom is napi szinten, de DLNA részét soha nem próbáltam, mert a fentebb említett program mindent tud, amit kell. De ezt még nem tapasztaltam, amit írtál. Nem emlékszem, hogy Rpi-n futtatod?
-
agent_k
őstag
Plex.
Ha nincs felirat akkor tökéletes, akár webes eléréssel távoli helyre akár streameléssel, akár DLNA-val.
Abban a pillanatban, ha van felirat borul az egész. Nyilván, hiszen GPU-t nem használ, CPU-ból oldja meg a konténer kipakolását, felirat ráégetését a képkockára, majd a streamelést. -
buherton
őstag
válasz
WhiteWalker #38 üzenetére
Nem ismerem az általad említett player-t, de ha HDMI-n keresztül "stream-el" (vagyis inkább megjelenít), akkor esélytelen, de ha valódi LAN-n keresztüli stream-ről van szó, akkor van rá esély.
Miért akarsz váltani?
-
sirarcheer
senior tag
Sziasztok!
RPI 1/B-vel használom OSMC-t + transmission (torrent) + flexget (automata sorozat letöltés)
A 3D,full HD filmeket viszi szépen, viszont a torrentet letöltési sebbességet le kell venni 750kb-re filmnézés közben. Hol tudom beállítani hogy megálljon a letöltés/feltöltés filmnézés alatt?Film neveket nem irogatom át, OSMC default plugin megtalálja simán (mint korábban írták csak az okoz gondot ha elöl van a készítók neve)
-
Bence01
tag
Egyszer játszottam ezt el én is hogy átírogattam a fájlokat kb 2 nap volt utána egész jó volt. Aztán Transmission re váltottam ott nem lehet átnevezni a letöltéskor seedelni meg ugye kell. Szóval kb 3-4 nap után nevezgetném át hogy működjön normálisan. Na az kizárt részemről így maradnak kép nélkül.
-
Degeczi
nagyúr
-
agent_k
őstag
Kivéve ha van felirat, mert akkor 99,5%-os cpu terhelést okoz. Vagy ha nem olyan formátumú a film, mint amit a TV támogat a DLNA profil alapján akkor is 99,5%-os lesz a terhelés.
(#37) wise0tamas
A MPHC-BE-nek is van támogatása a GPU-hoz, minimális processzor terheléssel. Ctrl+J-vel megnézve meg olyan röccenések vannak a filmlejátszásban, mint egy hegyvonulat. Igazából meg sem kell nézni a grafikont, mert szemmel is látszik.Ezekkel az XBMC történetekkel az a bajom, de én vagyok a sorozat katalogizáló engine-ért, nem ő értem.
Nevezgessem el egyesével a fájlokat meg úgy fomázzam a címeket, hogy tetsszen neki, felismerje egyebek...
Másoltam rá egy csomó filmet, de mivel nem tetszettek a címek a programnak ezért láttam kb 5-öt.Nagyon jó az XBMC meg az összes többi klónja, csak azt felejti el leírni mindenki, hogy milyen időigényes az amíg egy működő rendszer összeáll.
-
dugesz77
őstag
Genesis mellé érdemes feltelepíteni a Movie Shark kiegészítőt. Magyar nyelvű/feliratos filmek,sorozatok. Nem akad semmi. Minden elismerés a készítőjének .
-
wise0tamas
újonc
A KODI-nak van "gyári" támogatása az RPi-hez és az RPi2-höz is, tehát gpu-ból nyomják a (de)kódolást.
A Plex-nek meg nincs, az cpu-ból próbálja ezeket, kevés sikerrel...A bitráta sem mindegy, gyakorlatilag azon áll, vagy bukik a lejátszás folyamatossága: az RPi(2) csak usb2-es, vagy 100-as etherneten csatolt meghajtókról tud lejátszani, tehát ezeknél kisebb bitrátájú filmekkel bír el.
Így érthető, hogy az RPi, vagy az RPi2 bizonyos esetben (kodi-val) simán le tud játszani olyan videókat, amiket még a J1900 sem...
-
Bence01
tag
Sziasztok!
Egész jó leírás grat hozzá! Engem az érdekelne hogy a HD (DTS-HD MA, True HD) hangformátumokkal hogyan boldogul? Ha csak a core hangot játsza le akkor felejtős. Illetve nem olyan fontos de a 24p -s videólejátszásnál mit tapasztalni? (WDTV gen.3 ról váltanék)
Előre is köszi ha esetleg valaki tudja ellenőrizni!
-
buherton
őstag
- külső, USB3 (túlélem ha csak usb2 -es sebességgel) hdd tokot kezeljen (áramforrás külön)?
Ezen átugrottam, de nálam a 2,5"-es vinyót lazán bírja. Csak ne várj sokat majd a USB-LAN másolástól, mert ugye közös USB hub-ot haszálnak...
Szvsz a Rpi (a régi, az újról nincs infóm) nem képes fHD-en HDMI-n lejátszani, alapból a DE is eléggé megviseli. Annyira, hogy én inkább DE nélkül használom.
-
buherton
őstag
válasz
WhiteWalker #28 üzenetére
Igen, de attól függ, hogy milyen stream-re gondolsz.
-
haddent
addikt
Boccs srácok, végigolvastam a hsz. -eket de öten ötfélét mondtok...
Most akkor röviden és velősen, képes a Raspberry Pi2 (bármilyen OS -sel) arra, hogy
- 1080p mkv küldjön ki az éterbe DLNA -val (lan)?
- 1080p mkv játsszon le saját SoC -jával?
- előző kettő "tömörítetlen" formában, akár 3D -ben is?
- külső, USB3 (túlélem ha csak usb2 -es sebességgel) hdd tokot kezeljen (áramforrás külön)?köszi
-
WhiteWalker
nagyúr
FHD film streamelését bírja? "NAS" szerverként való üzemeltetésre gondolok otthoni hálózatban routerre kötve...
-
aizen92
addikt
Erre a cikkre vártam már régóta!
Kérdés:
Egy 500gbos usbs 2.0 külső winchesternek lead megfelelő mennyiségű feszt? Én azt használnám háttértárnak.Illetve van valami youtube kliens erre az OS-re?
-
sanzi89
addikt
Én is rengeteget szenvedtem a full hd-s mkv állományok normális lejátszásával. Hónapok teltek el, a pénz számolatlanul repült ki az ablakon, amíg vettem egy RPI2-őt, rá pedig a KODI. Azóta el is felejtettem, hogy mi milyen formátumú, kódolású, minden általam "beszerzett" videó elsőre, röccenés mentesen ment.
-
agent_k
őstag
Abban a pillanatban, hogy a PLEX-nek transzkódolni kell bármit is, elvérzik a Pi meg majdnem minden más is.
Ehhez nem kell netre küldeni az adatokat, elég a DLNA-val egy feliratos filmet lejátszani.
Nekem egy J1900 van az is meg tud röccenni, ha transzkódolni kell.
Mondok mást: 1080p-s viszonylag magas bitrátájú filmeket képes laggal lejátszani a J1900.Ezért csodálkozok amikor valaki Pi-vel tud 1080p-t akadásmentesen lejátszani.
-
tibcsi0407
félisten
Igen. A fórumát szoktam néha nézegetni, de még nem volt benne időm elmélyülni.Link
(#21) MaCS_70
Tudtommal a H3-nak van egy dekódoló processzora, szóval elvileg azon is csak átfolyik.
A szoftveres támogatás más kérdés. Most vettem a geekről egy Zidoo X1-et, abban is H3 van,így majd kiderül, hogy mit fog tudni. -
válasz
tibcsi0407 #18 üzenetére
Az Orange-ot nem ismerem (Allwinner, ugye?), kérdés, hogy hw-ből vagy szoftveresen megy-e a lejátszás. A Raspberry nagy dobása az, hogy a gyenge hardver ellenére lazán játssza le a fullHD-s anyagokat is, mivel azt a SoC alapból támogatja. Egy Banana (szerintem az is Allwinner) a sokkal erősebb rendszerével erre nem feltétlenül alkalmas, mivel szoftverből megy a lejátszás, azt is folyamatosan számolgatni kell, ami a Raspberry-n csak hardveresen "átfolyik".
Az írásért egyébként nagy köszönet! Annyi bajom azért van vele, hogy valahogy a levegőben lóg. Úgy indul, mintha kezdőknek szólna, aztán a nyakamba zúdulnak a linuxos ismereteket igénylő, magyarázat nélküli parancssorok. Bár már jó ideje pizek, ez így számomra gyakorlatilag használhatatlan.
MaCS
-
tepenzed
őstag
válasz
tibcsi0407 #18 üzenetére
hali ezt nézted ki? http://www.aliexpress.com/store/product/NEW-orange-pi-plus-Allwinner-A31s-Dual-Core-1GB-RAM-Open-source-development-board/1553371_32248189300.html
Most én is egy ilyet fontolgatok
-
tibcsi0407
félisten
Én Orange Pi megvételét tervezem, azon van sata port és gigabites lan is. Talán az még egy fokkal jobban belőhető home szervernek köszönhetően a gyorsabb hálókártyának.
-
shaddam
aktív tag
Van egy b+ modellem ami gyakorlatilag csak töltöget a 2 terás vinyóra, és van egy rpi2 aminek már hetek óta a tokját várom
Lightpack miatt főleg pc-n nézem a filmeket, de agyalok rajta hogy belövöm erre az rpi2-őt. Ilyen(ránézésre ez van) usb hangkártyát amin van optikai kimenet mennyire macerás rágányolni?
-
tepenzed
őstag
Hát komolyan el kell gondolkodjak akkor egy ilyenen PLEX+TORRENT céljából, de ezt lehet úgy használni, hogy abszolút ne kelljen emiatt rákötnöm semmit, hanem mondjuk mobilon lássam a képernyőt és touch controllal indithassak/leállíthassak torrentet? Akkor nekem tulajdonképpen elég egy raspberry pi 2+wifi modul+ház ugye? Egy 64GB-os pendriveot rákötnék tárhelyként
-
gery2123
őstag
Sokat gondolkodtam, hogy veszek én is egy ilyen kütyüt, aztán végül vettem egy q1900 lapot. Igaz nagyobb a tdp(15w),de erőben is sokkal jobb. Mondjuk ha csak média lejátszás lenne a cél, akkor bízony nagyon is gondolkodnék rajta.
Az írás nagyon jó volt, szívesen olvastam volna még tovább....
Jó lenne több ilyet olvasni! -
Nagyon régóta töröm a fejem egy Rpi-ben, vagy hasonlóban, de a végére mindig ott lyukadok ki, hogy a család még mindig DVD-ken cipeli a filemekt és a képeket, meg a sata winyó kezelése is szükséges értelmes sebességgel, és ha mindent ráakasztok, ami kell, akkor oda érek, hogy érdemesebb egy AMD E350-es lapot venni.
Majd ha a cslaád leszokok a lemzezésről, meg hasonlókról, akkor én is váltok valami Rpi-szerűségre. -
buherton
őstag
Nem mindegy, hogy a Rpi-nek kell megjeleníteni, vagy van egy másik gép erre. MiniDLNA-n vagy Samba-n keresztül lejátszás szinte semennyire sem terheli meg a CPU-t. Nekem 2x1 GHz-es AMD procival szerverem van, és smb-n keresztül 5-10% a CPU terheltség, miniDLNA pedig 0-1% fHD esetén.
-
rmatyi
tag
-
kutga
félisten
Bírja. Én már szinte csak a Pi2-n seedelek és töltök. Van olyan beállítás, hogy filmnézés közben megállítja a le- feltöltéseket, de nekem enélkül sem volt gondja hálózati lejátszással. Próbaképp adtam neki egy 1080p 3D mkv anyagot, smb-n keresztül.
Egyébként estére szoktam hagyni. Igaz, nem vagyok egy nagy torrent mágus, aminél elkészült a seed, kiszedem a listából, olyan húsz van bent nálam kb.
-
Engem is a tejlesítmény érdekel leginkább.
Mennyire bírja a torrentet filmezés közben? Egyáltalán? Vagy párat azért kibír? -
atike
nagyúr
Nem rossz kis írás...
Ami érdekelne:
- ...akár FullHD lejátszás... Kicsit pontosabban meddig bírja gond nélkül lejátszani? MKV milyen bitrátával...? BluRay?
- torrentezés... Mennyi torrentet bír egy időben kezelni?
- a lejátszás és közben seedelés mennyire fogja meg...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen videókártyát?
- Linux kezdőknek
- Chrome OS / Chromium OS / Chromebook
- Jelszókezelők
- Milyen program, ami...?
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Formula-1