Új hozzászólás Aktív témák
-
ceia
őstag
És azzal mi van, hogy a rádiónak olyan szerepe is van, hogy pl. háborúban azzal szólnak a lakossághoz, úgy kapnak információt? Szerintem valószínűbb, hogy a rádióadók működőképesek maradnak, mint a digitális tartalom szolgáltatás, vagy nem?
-
törölt tag
válasz
-Skylake- #58 üzenetére
"Kieg: azt meg azert senki nem gondolhatja komolyan, hogy a tobb szaz/tobb ezer mernoknek aki az applenel ul napi 16 oraba mondjuk, azoknak nem jutott eszebe az, ami itt a forumon minden hozzaertonek igen."
Valóban nem, az itt ülőknek nem jutott eszébe, hogy másképp fogják a telefont, hogy repedező műanyagot, kopó festést, ránézéstől karcolódó fémet alkalmazzanak egy prémium terméknél.
"Egy Lighting csatlakozo tervezett elettartama 50ezer csatlakozas."
Erre kérnék egy forrást!
-
demagóg
aktív tag
válasz
-Skylake- #58 üzenetére
"Egy Lighting csatlakozo tervezett elettartama 50ezer csatlakozas."
Tudnál adni linket erre az értékre? Konkrétan érdekelne. Mert a csatlakozókra (ha megerősített arany a bevonat) 500-at adnak meg a gyártók. Ha nem számít, hogy az átmeneti ellenállás nagyon elmegy, akkor megadnak nagyobb értéket is, pl. 1500-at. Ritka esetben 5000-et. De 50 ezret?
Kiegészítésként a fellengzős érvelésedhez (4. általános alatti képességeket tulajdonítasz nekünk) megjegyezném, hogy a gyakorlatban az élettartam inkább sokkal alacsonyabb a gyári jóslatoknál és nem magasabb mint ahogy említed. A gyárak mindig optimális körülményekkel kalkulálnak ami a gyakorlatban nem szokott összejönni, egy csatlakozónál főleg nem (szennyeződés, erő, pontos pozicionálás csatlakozáskor, páratartalom, kapcsolt áram erőssége, stb.) Az utolsó mondatod alapján az az érzésem, hogy egy megsértett Apple fejlesztő vagy aki napi 16 órát dolgozik az új csatlakozó élettartamán, több ezer mérnök társával együtt. Nem is volt az Apple-nél elcseszett, idő előtt leégő csatlakozó, soha. Ja, de.
-
kaliber
aktív tag
Nálunk igazából pest megyében ill Bp-en lehet hallgatni több fm rádió adót amint elhagyod ezt a körzetet elindulsz dél vagy kelet felé kb. csak a Petőfit lehet fogni, mindig bosszankodok hogy a 21. században még itt tartunk. Lehet hogy lefedettségben jobb lesz "majd" az internet alapú adás
-
jogaman
csendes tag
Szerintem nem kellene megszüntetni mert még közel sem állunk azon a szinten amikor egy ilyen dolgot teljes mértékben nélkülözni tudunk egy egész országnyi területen. Egy olyan mindennapi kényelmi eszközről van szó, amely kezd ugyan kikopni de a társadalom egy része (stabil mag) még mindig rendszeresen használja. SZerintem eléggé elhamarkodott döntés.....
-
-Skylake-
addikt
Tokeletesen igaz, csak sajnos ez is ketoldalu erem. Ha a fejlodes sebesseget a fizetokepesseghez viszonyitjuk, akkor ebbol egyenesen kovetkezik hogy a gazdag orszagok egyre gyorsabban a szegeny orszagok pedig egyre lassabban fejlodnek. Igy a szakadek egyre nagyobbra nyilik es egyre erzekelhetobb a lemaradas. Nyilvam ez egy sarkitott pelda, attol magyarorszag nem lesz szarabb hely mert van FM radiozas, csak konnyu atesni a lo tuloldalara mert maga a mentalitas, hogy szegenyek vagyunk=haladjunk lassabban olyan kerdeskorokben is felmerul majd opciokent, ahol igenis gyorsan kellene haladnunk. Ez !szerintem! veszelyes hozzaallas. Abszolut nem egy world first problem, hogy FM vagy DAB radio van, de a problema kezelese altalnos es mas teruleteken is hasonloan jarnak majd el.
-
jeni
félisten
válasz
-Skylake- #59 üzenetére
Pontosan.
De amit leírtam az a Magyarország. A kettőt nem vegyük egy kalap alá. Ha annyit keresek mint a Dánok többsége vagy a Norvégok akkor nem is foglalkozom azzal,hogy a kormány megszünteti az analóg adásokat vagy sem! Ha át kell állni a digitálisra akkor legyen de legyen mögötte fizető képes kereslet. Na ez itthon nincs meg. Tisztelet a pár embernek akik megtehetik. -
-Skylake-
addikt
Az elso hszedre : vonatkoztass el kis magyar hazanktol es probald megerteni, hogy mashol (ez skandinav orszagokra hatvanyozottan igaz) szo nelkul kepesek az emberek anyagi aldozatot hozni a fejlodes erdekeben, mert korantsem annyira megterhelo, mint itt.
A tobbi hszedre : az mar user error.
Nekem ocsem lakott masfel evig daniaban, en iden nyaron koltozok ki. Van egy felmeres, a melyik a "legboldogabb" orszag, amit rendre a danok szoktak nyerni. Volt egy interju egy magyar lannyal aki kikoltozott tanulni, hogy probalja meg valahogy leirni, hogy miert van ez. Azt mondta, ezt pontosan nemtudja megmondani, de egy nagyon szembetuno oka, hogy nincs az a fajta versenges az emberek kozott mint itthon, hogy kinek milyen a mobilja/autoja/szamitogepe es barmilye. Azert nincs ilyen versenges, mert aki akarja, az megveszi. Nalunk egy nagyobb iphone az 3,5 honapnyi minimalber(!) , a danoknal 1/3(!) havi minimalber(!) a svedek pedig meg tobbet keresnek, mint a danok. Igy mar kezded erteni, miert "nem tetel" egy hazimozierosito ?
-
-Skylake-
addikt
válasz
milkabrams #17 üzenetére
"majd megy a sírás, hogy a microusb és lightning csatlakozók vagy fél évig bírják."
Ezt most nem konkretan csak neked szanom, de annyiszor jon ez velem szembe, hogy mar nemtudom szo nelkul hagyni. Ez az egyetlen "overkill" amit irni tudtok, de ennek van BARMI ALAPJA ? Barmi ? Errol van akar egyetlen teszt is vagy hasonlo ? Egy Lighting csatlakozo tervezett elettartama 50ezer csatlakozas. Ha azt veszem, hogy naponta 5X toltom a telefont (ami durva folebecsles) illetve naponta 20X dugom be a fulest (ami meg durvabb folebecsles) akkor azt kapom, hogy ilyen hasznalat mellett a tervezett csatlakozasi szamokat nezve az elettratam nagysagrendileg 5 EV 6honap. De ezt ugy szamoltuk, hogy napi 5X toltjuk, napi 20szor dugjuk be a fulest es ez folyamatosan, 5,5 even keresztul az ev mind a 365 napjan. Innentol kezdve kerdezem en, akinek meglett a matek olyan 4.osztaly kornyeken, az hogy gondolhatja komolyan, hogy elobb farad el a csatlakozo, minthogy kibaszod a kukaba a mar reges reg elavult telefonodat? Raadasul az 50K csatlakozas csak egy tervezett, az lehet 87ezer is. Ez egy nevetseges erv szerintem, ha neked nem jon at ez az irany (olyan hudenagyon amugy nekem sem) azzal nincs baj, de ne olyannal probaljuk mar megindokolni, ami mar alapvetoen, jozanesszel atgondolva is full faszsag.
Kieg: azt meg azert senki nem gondolhatja komolyan, hogy a tobb szaz/tobb ezer mernoknek aki az applenel ul napi 16 oraba mondjuk, azoknak nem jutott eszebe az, ami itt a forumon minden hozzaertonek igen.
-
jeni
félisten
-
DigitXT
félisten
Mit értesz "mobil hang" alatt? Nekem pl. zenét szokott lejátszani.
(Egy m3u-ból véletlenszerűen, halkan kezdve, stb.) Tiszta sor, hogy a szokásaink eltérőek, nincs azzal semmi baj, én csak arra céloztam ezzel, hogy úgy írod, hogy "mindenki" rádiós ébresztőórát használ, és ezért itt a világvége, pedig egészen biztos, hogy nem mindenkinek fáj ez ugyanúgy. Amúgy az a jó ezekben az okos ébresztőkben, hogy programozhatók. Tehát nem kell kikapcsolnom a hétvégére, és elfelejtenem hétfőn visszakapcsolni: tudja, mi az a hétköznap reggel.
(Szerk: lehet, hogy a rádiód is tudja.
)
-
csernak75
senior tag
Az ébredni vágyók majd vesznek 1 ilyet:
-
Jól teszik.
-
ceia
őstag
Ha a lakosság 66%-a ellenzi, mégis megszüntetik, az szép.
-
Keem1
veterán
De minek? Komolyan kérdezem. Mi szükség van rá? Azért hogy ne hívjanak? Arra van hívásszűrés vagy repülő mód. Fogyasztás miatt? A ki és bekapcsolás több energiát fogyaszt, mint éjjel az idle (főleg a Doze mellett). Ráadásul van aki minden éjjel töltőn altatja a telefonját. 4 készülékkel, 2011 óta Androidos telefonra ébredek, de sose éreztem késztetést arra, hogy kikapcsoljam éjjelre. Max. néha újraindítom.
-
jeni
félisten
válasz
KILLERLALA #44 üzenetére
Kipróbáltam
Teljesen kikapcsolt állapotban nem ébreszt az Alpha teló,ellenben a régebbi Nokia telóim iGEN.
Az,hogy mikor kapcsoljon be 0 helyzetből sajnos ez a mobil nem tudja.
Repülő módba téve ébreszt,előnye,hogy senki sem fog tudni hívni éjszaka,valamint nem lesz nagyobb aksi fogyasztás.
Tényleg,miért kötelező mobil hangra felkelnem? Ha elfelejti az ember beállítani ON módba ébresztőnél a telót,akkor reggeli ébresztésnek annyi.
Jobban szeretem ha a rádióra kellek fel. Most kényszerből kell majd vennem egy normálisan működő jó hangzással egy DAB+ ébresztő rádiót? -
jeni
félisten
Mi lesz az ébresztő rádiókkal,amire nap-mint nap felkelünk? Van egy DAB ébresztős rádióm de az semmire se jó! Ez arra utal,hogy egymással nem kompatibilis a DAB és a DAB+.
Mi lesz a hifi minőségű mondhatni otthoni rádiózással? A hasonló DAB+ rádiókat szinte nem is kapni sehol,ha van 1 vagy 2 modell azt aranyárban mérik!
A mostani házimozik 100% még hagyományos FM modult használnak.Tán Norvégiában az összes házimozi ami kapható az már DAB+ vételre alkalmas?
-
BatchMan
senior tag
Kocsiban is, otthon is hallgatok rádiót. Ébresztős rádióm van, annak még nem láttam alternatíváját.
Ha kikapcsolják, akkor nem lesz. De miért kell kidobni egy létező infrastrukturát? Nem kevés adót fizetek, teljen belőle rádióra is. Ha lesz valódi alternatíva, akkor mehet kikapcs. De jelenleg nincs alternatíva. -
A cikk miatt körbenéztem itthon, hogy van-e még FM vevö eszközöm, és már csak a telefonom tudna rádiózni, ha vissztenném a gyári szoftvert.
Idejét sem tudom, hogy mikor hallgattam utoljára rádiót. Talán általános suli alatt. -
togvau
senior tag
Van még rádió? Ja igen a migráncsrettegő adás, meg a "mizu", "kéz a kézben", "elhagytalak szétaláztalak de jó független nő vagyok", "kencsuszí doncsuszí" slágereket félóránként ismételgető adók
-
PuMbA
titán
válasz
Tigerclaw #18 üzenetére
Egyáltalán nem elavult a magyar DVB-T. Sok országban még MPEG-2 kódolással is sugároznak, köztük Nagy Britanniában is, nálunk pedig az összes csatorna MPEG-4/H.264-gyel
HEVC tudod mikor lesz, mikor most vezették be az MPEG-4-est....majd 6-8 év múlva, amikor minden eszköz tudni fogja, mint most a H264-et..
-
gepardlacee
tag
A DAB+ digitális rádiós szabvány az, ami Európában elterjedni látszik, a budapesti szenvedős tesztadás is ilyen. Több környező országban kísérleteznek ezzel, azok az adók pedig remekül beszórnak Magyarországra is.
Sopron környékén például az osztrák, a szlovák, és a szlovén DAB+ sugárzás is fogható, az összesen 37 különböző rádióprogramot jelent. Ausztriában idén kezdik kiépíteni az országos hálózatot, Szlovákiában is haladnak vele már elvileg, viszont Szlovéniában meg már majdnem a teljes országot lefedő, nem tesztadás jellegű sugárzás van, ami idén még további adótelephelyekkel fog bővülni.Okostelefonokból tudomásom szerint mindössze egyetlen típus van, ami képes a DAB+ vételére, le is lett tesztelve a mobilarénán, csak sajnos nem lett ez kiemelve: ez nem más, mint az LG Stylus 2
A DAB+nak az igazi nagy előnye az, hogy míg az analóg FM-en egyetlen frekvencián egyetlen rádiót lehet továbbítani, itt egy frekvencián akár 15-öt is, ahogy azt teszik például Bécsben. Ráadásul brutál olcsó a sugárzás, így olyan rádiók is platformhoz juthatnak, akik eddig esetleg analógon nem tudtak. Persze Magyarországon ez már kevésbé lesz látványos, köszönhetően a kormány politikájának.
-
Tamás88
őstag
Ott a Sláger FM, ami konkrétan minden egyes számot csak egyszer (néha kétszer) játszanak le. A Music FM-nél viszont változó, de egy adott műsorban csak egyszer játszanak le egy zenét. A Juventusnál volt még jó, hogy ha véletlenül 1 napon belül kétszer játszották le egy zenét, és a hallgató pont meghallotta és felhívta őket, akkor 1 milla ütötte a zsebét a betelefonálónak.
-
Keem1
veterán
"Vannak (nem sok) számomra érdekes "beszélgetős" magazinműsorok. Szóval a rádió nemcsak a zenéről szól."
Hát ez az, bent max a Balázsékat hallgatom, de napközben csak a sz@r van. Kell rádió, de ahogy írod, nem elsősorban zenehallgatás céljából. Nekem viszont nagyrészt a zene a fontos.
-
zichie
senior tag
Én is Spotify Prémiummal hallgatok zenét, de reggelente és néha hétvégén hallgatok rádiót is, de azt nem zenehallgatás céljából. Vannak (nem sok) számomra érdekes "beszélgetős" magazinműsorok. Szóval a rádió nemcsak a zenéről szól.
Néha előfordul az az extrém eset is, hogy a rádióban (leginkább Jazzy) meghallok egy olyan zenét, ami tetszik és eddig nem ismertem. Ilyenkor előkapom a Shazamot. A Shazam segítségével a rádióban meghallott zene már rá is kerülhet a Spotify lejátszási listámra. -
Keem1
veterán
Na, most itt többen meg fognak kövezni, de felőlem akár tönkre is mehetnek a rádiók. Ok, Class FM nincs már. Melóhelyen van Rádió 1 és Petőfi. De könyörgöm, miért kell egy kb. 30 elemű listából válogatni a zenéket? Egy 8 órás műszak alatt 3x hallom ugyanazt. Egy héten belül is sok lenne.
Marad a Spotify Prémium...Tévé ugyanez. Inkább nézek Pendrive Channelt és YouTube Channelt a full hd tévémen, a sok fos SD reklámkupac helyett.
-
Rick1111
csendes újonc
A kereskedelmi rádiózás létjogosultsága megszűnt. Szól a zene és a reklám reggeltől estig, ez nem műsor. Egy 32GB-os adathordozóra ráfér az összes kedvenc zeném, azt hallgatok Párizsig és vissza, amit szeretek, és nem azt, amit a fősodrú média rám akar erőszakolni...Otthon meg minek rádiózni...
-
Gerasz
aktív tag
"Ha kivennék a bulvár szennyet (de akkor is ha magától szűnne meg), akkor meg az menne, hogy szeretett kormányunk szétverte, meg nincs sajtószabadság."
Miközben a fidesz a bulvár legjobb barátja és adóforintok milliárdjaiból működteti ezeket a csatornákat, attól tartok hiába vársz erre.
Valamint vitatod, hogy a kormány miatt szűnt az országos kereskedelmi rádiózás?
-
CYBERIA
őstag
válasz
Tigerclaw #18 üzenetére
Ha kivennék a bulvár szennyet (de akkor is ha magától szűnne meg), akkor meg az menne, hogy szeretett kormányunk szétverte, meg nincs sajtószabadság.
Nekem nem hiányoznának, de szükség van rájuk.
Amúgy a kódolásban is igazad van, és ezt nyugodtan kiterjeszthetjük a DAB-ra is, ez a codec a szokásos bitrátákkal nekem nem a szívem csücske. A mindegy, csak szóljon valami kategóriához persze megfelel, de ez kb. az internetes rádiók nagy részére is igaz.(#20) Porthoszx: Ami még szemétség, hogy új autóknál a prémiumgyártóknál sem alapfelszereltség ám a DAB-os rádió, és simán képesek elkérni érte hat számjegyű összeget.
-
törölt tag
válasz
mbalint987 #9 üzenetére
Itt a legnagyobb probléma az autógyártók, mivel egy autó hasznos élettartama 15-20 év.
És mivel az autókban lévő beépített rádió többnyire nem szabványos, nem cserélhető de ha mégis akkor is szét kell k.rni hozzá a műszerfalat, igy gyakorlatilag a lekapcsolást megelőző 15 évben már csak olyat autót lenne szabad forgalomba hozni ami mind analóg mind digitális rádiót tud fogni.
Ehhez képest még a ma eladott autók 99% sem tudja...
Persze meg lehet lépni enélkül is, csak kérdés hogy ki fogja akkor hallgatni és ha senki sem hallgatja akkor ki fog reklámot fizetni benne stb.
-
zichie
senior tag
Én már két éve digitális (dab+) rádiót hallgatok. Jobb a minőség és nincs olyan gond, hogy állítgatni kell az antennát, mert zajos a vétel. Budapesten 222MHz-en van 7 rádióadás. Kispest kertvárosban tökéletes a vétel mind beltéren, mind kültéren, soha nem fordult elő, hogy megakadt volna az adás. Egyedül az adások száma kevés, pedig ezen a muxon elférne legalább 10 is. Ennél több már a minőség rovására menne. Néha visszaváltok analóg FM-re a Jazzy miatt, ami sajnos még nincs rajta a digitálison. Remélem idővel ez is felkerül a dab+ -ra.
A Tescoban korábban lehetett olcsón dab+ rádiókat venni, de már nincsenek. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #7 üzenetére
Nálunk a jelenlegi digitálisnak sincs sok értelme. A mindig tv (extra) teljesen versenyképtelen. Egyrészt szóló szolgáltatás, másrészt abban is csak sereghajtó, mert nagyon kevés a csatorna és azoknak a többsége is csak SD. Még a HD csatornák sem FHD felbontásúak. Nem csak a rendelkezésre álló sávszélesség kevés, hanem a használt technológia is elavult már. DVB-T2 HEVC kódolásra kellene váltani, de akkor megint cserélni kellene az adó és vevő oldalon is a berendezéseket...amire semmi esély sincs középtávon. Mire meg váltanának, az is elavult lesz.
Az egyetlen megoldás az lenne, ha a Mindig TV betartaná azt amit a reklámokban szajkóz, vagyis csak kevés, de minőségi csatornákat kellene adnia. Ezzel szemben a bulvár szenny csatornákat adják...és gondolom ez még tovább romlik majd a következő években. Csak válogatott csatornákat kellene adniuk és az összeset HD-ben.
-
milkabrams
őstag
Meg amúgy divat lett majmolni az Apple érthetelen hülyeségét, hogy elhagyják a jack csatit, aztán.majd megy a sírás, hogy a microusb és lightning csatlakozók vagy fél évig bírják.
De hogy ne legyen annyira off, szerintem nem kellene végleg megszüntetni az fm rendszert, tekintve kevésbé sérülékeny mint az internet, így ha bármi nagyobb gond adódna ez a hálózat még.mindig használható. -
törölt tag
válasz
mbalint987 #9 üzenetére
Figyelembe véve, hogy az EU mióta szorgalmazza és eredetileg mikorra kellett volna lezavarni az átállást, inkább lemaradás van és lustaság a kérdésben.
-
-
mbalint987
aktív tag
válasz
mbalint987 #9 üzenetére
Nem válasz akart lenni, bocsi!
-
Crafter32
őstag
Ezeknek elment az eszük. Ez olyan, mint a Trabant kivonása azonnali hatállyal. Magától ki fog kopni aminek nincs jövője, nem kell pisztolyt tartani az emberek fejéhez. Az új technológiákat másképpen is lehet segíteni.
-
válasz
ez megtörtént 2013 október 31-én
-
mbalint987
aktív tag
Abszolút támogatom a digitális átállást az analóg földfelszíni rádióadások tekintetében is, azonban szerintem ez még túl korai. A legjobb lenne, ha fokozatosan haladnának, és pl. 2025-re kapcsolnák le az analóg adást, és azt is több ütemben. (A gépjármű-gyártókat kötelezni kéne, hogy digitális rádiókészülékkel szereljék fel az ott eladott autókat, illetve pl. 2020-tól ne lehessen FM típusú készüléket venni.)
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Földfelszínen már nincs....
-
Nálunk végre az analóg tévét kellene megszüntetni mert kellene a hely a digitális csatornáknak és a netnek.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
Azért az infrastruktúra - ami az internetet működteti - nagyon érzékeny, sebezhető mindenféle szempontból. Biztonsági, katasztrófavédelmi szempontból jobb lenne megtartani minél több alternatív telekommunikációs formát.
-
=Mentor=
őstag
Nálunk ilyen gond nincs, mert FM sáv van, de"szeretett" kormányunk szétverte a kereskedelmi rádiózást...
-
dementor
senior tag
De szép! Nálunk még FM sincs igazán, de valahol már lekapcsolják. Budapesti frekvencia az van, de mi van vidéken az nem számít.
-
xmaas
őstag
Mind szep es jo aztan aki meg pont olyan helyen van ahol szar vagy hasznalhatatlan a mobilinternet azok meg "szopjanak lovat" kb. mert egy szerenscetlen radiot se tudnak hasznalni ?
Tul sokat akar a szarka szindroma. amig nem oldjak meg hogy az uj technologia minimum olyan hatekony es olyan lefedetseggel rendelkezzen mint a "regi " elavult dolgok addig uljenek le a nemiszervukre mert jobban jarnak ne eroltessek mar ennyire a hulyesegeket
-
djculture
félisten
A földi digitális adásokkal rengeteg a probléma pláne mozgó vétel esetén. Egy fm adás zavar esetén maximum elkezd jobban sisteregni de a DAB az egyből el is hallgat. Különféle tereptárgyakra az utak mentén sokkal érzékenyebb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest