Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz Steve_Brown #37 üzenetére

Rövidre szabták a támogatását az első generációs 300-as chipset szériának.
    A Ryzen 2000 nem volt érdemi előrelépés az 1000-eshez képest. De még a zen2 alapú 3000-es sorozat sem jelentett olyan nagy előrelépést, hogy nagyon megérje cserélni, viszont a Vermeer támogatást a 300-as chipsetből a B350 és X370 nem kapta meg.

Persze értem én, hogy akkortájt már az is nagy dolognak számított, hogy egyáltalán van alaplapcsere nélküli upgrade lehetőség. Az elégedetlenséget a látszólag mesterségesen visszatartott fejlesztési lehetőség szülő, ezzel kapcsolatban kilóg a lóláb.

Számos különböző érvet felhoztak már, hogy miért "nem lehet" a 300-as szériához Vermeer támogatást hozzáadni. Ezek mára szinte mind megdőltek.
    Például az A320-as chipsetek történetesen hivatalosan támogatják a Vermeert, még egy 5950X is remekül elfut vele! Hogyhogy itt nincs hardveres (ROM, VRM) limitáció?
    Léteznek olyan A320-as jelzésű alaplapok, amelyeken a chipset valójában B350.
    Számos esetben sikerült B450-es BIOS-szal működőképesen flashelni egy B350-es alaplapot, ami arra utal, hogy a B350 és a B450 hardveresen legfeljebb kismértékben tér el.

Amikor felmerül a gondolat, hogy ugyan milyen alapon akarná valaki, hogy egy 2017-es alaplap támogasson egy 2020-ben megjelent proceszort (Vermeer) beletenni, akkor azért tegyük emellé oda azt, hogy a 2018-ban megjelent B450 érdekes módon megkapja még a 2022-ben megjelenő Vermeer-X támogatását is.

Azóta persze néhány alaplapgyártó néhány X370 chipsettel rendelkező alaplap BIOS-ához hozzáadta a támogatást. Egyelőre úgy tűnik, hogy ehhez csupán a Bristol Ridge támogatásáról kell lemondani (ahogy az a B450 esetén is van)

Én se szívesen vennék első generációs AM5 alaplapot, mert nem bízom benne, hogy nem jut ugyanarra a sorsra, hogy második generációs AM5 alaplap lesz a kiforrott és hosszabban támogatott verzió, az első meg hamar EOL.

Új hozzászólás Aktív témák