- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP notebook topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
Új hozzászólás Aktív témák
-
PadreHUN
csendes tag
AMD-nek kicsit GPU-ra kellene erősíteni mert ez a RX480-RX580 ... elég fáradt váltás volt. Sima GTX 1080 megeszi őket reggelire. Nem hogy egy Ti!
És én spec hiányoltam jó kis Ryzen konfigba valami ütős AMD Vga-t.
De természetesen kíváncsi vagyok minden újításra főleg az új procik terén... Akár intel akár AMD.
Győzzön a jobbikAkár sebességben akár árban!
-
Vesa
veterán
válasz
elfelejtette #83 üzenetére
"Csak győzzed kivárni. LGA771-es csúcs Xeonok 2010-ig ~1500$-ba kerültek, most meg ebay-ről megrendeled 10eFt-ért..."
Ez már igaz a 1366 és a 2011 platformokra is, V2-ig. Ez a 12mag/24szálas Xeon E5-2697 v2 1,5millió volt még 2 hónapja újonnan, miközben 200k-ért már kifogható ebay-en.
-
KevinMulder
tag
Amit megspórolunk energiatakarékos égőkön, azt elfűtjük processzoron ...
-
jedis
senior tag
Jahh ! Most esett le ! Az Intel másképp adja meg a CPU-i TDP értékét, mint az AMD. Itt lehet a kutya elásva.
troll on
Remélem ezzel az alaplap gyártók is tisztában vannak ( VRM áramkörök, stb. ).
troll off -
jedis
senior tag
"Ezt a jovore erted, vagy a kvazi jelenre, ami a (10 magos) 7900X? Ez utobbi processzor ugyanis ha jol tudom, 10 magon 4 GHz-re turbozik, 2 magon pedig 4,5 GHz-re (!). TDP = 140 W. Just saying'...
"
Nem biztos, hogy az a 140watt, 140Watt !
-
törölt tag
A CPU fejlődés azt mutatja: nagyobb órajel, erősebb energiagazdálkodás átlagos felhasználásnál, nagyobb teljesítmény, stagnáló...alig romló energiahatékonysággal.
Másik oldalon inkább szétosztanák a feladatokat, sok energia hatékony magra.Szerintem mobil/desktop-ra az első lesz a kényelmesebb a SW fejlesztők - érdektelensége, előbb általad vázolt padhelyzet - miatt.
Emiatt a HW oldalon az energiagazdálkodás képességeit fogjuk látni fejlődni, esetleg 1-2 fix funkciós végrehajtó bekerül, ami hoz drasztikus javulást 1-2 feladatra, de az x86-os végrehajtók nem fognak számottevően fejlődni.
"Csak" nagyobb csúcs órajelet, több HT egység/CPU és erősebb memóriavezérlőt kapnak maguk alá.
Ezeknek az energiagazdálkodással való összefésülődése fog meglátszani a teljesítményen, ennek a fokozatai jelentik a HW "fejlődését".sum: Brute-force-ot le lehet úgy finomítani, hogy csak terhelés pillanatában legyen erős, és ott ahol kell.
Ez rengeteg erőforrást igényel, de ha van aki kifizeti, akkor el lehet még a mai x86 technológiát árulni 10 évig. -
törölt tag
Saját munkámhoz kellö CPU-t figyelembe véve, nekem a plusz mag annyit jelent a másodikon túl, hogy annyival több zabál üresjáratban is. Az általam használt programok egyike sem párhuzamos futtatásra alkalmas, amelyik meg igen, annál pont nem érdekel, hogy kell-e, mert tizedszázalék processzorterhelést jelent velük a munka. (Egyetlen kivétel talán a tömörítés, ami évente ha háromszor van)
-
sb
veterán
Félreértés ne legyen, jó, hogy előrelépünk magszámban, mert:
1. Jobb, mint a helyben toporgás az utóbbi 5-6 évben.
2. Jobb, mint a 2-4 mag @10GHz megcélzása brute-force. Energiahatékonyabb és jóval célszerűbb erre menni.
3. Ha én személy szerint nem is fogok már szerintem soha 150-180W-os kazánt venni magamnak, nyilván valahol el kell kezdeni végre a 2-4 magon túlmutató párhuzamosítást. A piacnak ez jó és kell, mert szerintem sokszor (cpu magoknál és igpu-nál is) azért áll meg a fejlődés, mert várják a tyúkot vagy a tojást: igény legyen a hw-re vagy jöjjön a hw amire majd lehet sw-t írni. A régi innováció kiveszett, ma mindenki a tutit Most itt a hw, lehet izzítani az sw-ket.Szóval a lépés jó, de önmagában még kevésnek látom. Eddig sw oldalról se győztek meg a közelmúltban, hogy ezt hatékonyan és értelmesen ki fogják használni. A 4 maggal is nehezen ment. Ha meg mégis menni fog a masszív és értelmes párhuzamosítás akkor erre szerintem az igpu több teret adna.
Ennyi a szumma véleményem. -
sb
veterán
Én sem értelek.
Két oldalról közelíthetjük a dolgot.Technológiailag, ha azt nézzük, hogy van párhuzamosítható kód (vagy hívjuk inkább algoritmusnak) és nem párhuzamosítható akkor innen nézve mi a jobb megoldás? Soros kódra elég 1-2 magas órajelű x86 kód. Párhuzamos kódhoz viszont sokkal erősebb – nézzünk a tflops mutatókra – egy gpu.
Tehát ha feltesszük a kérdést, hogy „minek a 4 mag mellé igpu” akkor minek még +4-12-28 mag?És akkor, hogy miért írtam ezt: nézzük a másik oldalt, sw (szolgáltatás) oldalról. Milyen sw-re van szüksége az átlagusernek és mi az ami párhuzamosítható?
Átlagusernek jelenleg semmire nincs szüksége, ezért van idle 4 magja és kb. soha be nem kapcsolt igpu-ja (meg ezért van el arm+droidon sok esetben sokkal jobban). Akinek ezen felül extra kell és kraft az általában vmi feldolgozást végez, render, videóvágás, hang, stb. Ők jóval kevesebben vannak, tehát már csak ezért is más a hozzáállás az sw fejlődésben. Ill. annyival kritikusabbak ezek az alkalmazások, hogy ha meg is érné fejleszteni valamit rá a sebesség/költségmegtakarítás miatt akkor is inkább hagyják, mert macerásabb/költségesebb hozzányúlni. Ezek tipikusan párhuzamosítható feladatok és már nagy részben párhuzamosítva is vannak.
Visszatérve az átlaguserhez, neki meg milyen kódot pörgessünk akkor 16 magon és +1tflops igpu-n ami kell is neki? Facebook login animációt? Innen próbáltam közelíteni és azt leírni, hogy ide is jöhetnek – látszólag értelmetlen – kódok amikkel ki lehet őket is szolgálni és kell hozzá kraft. Pl. kép/hangfelismeréshez kéne még pár tflops majd a gépekbe, mobilokba. Értelme nem sok lesz, de ha fejlődni akarnak és eladni akkor valamire ki kellene használni a meglévő erőforrásokat, az eddig is létező igpu-t és most sanszosan slágerré váló 8-16 magot. Autocadet vagy bármi mást továbbra sem fognak használni, és szerintem a 12 magot igénylő COD 43/Hitman 11 sem lesz kapós, ha csak a min. gépigény nő és cserébe semmi újat nem kap, max egy tressfx még jobban lobogó hajat.Összefoglalva, én nem látom a fejlődést sw oldalon. A profi piacon is évtizedes sw-ket reszelgetnek, a gamingben elindult valami technológiailag, de látszata nem sok van. A háttérben lehet, hogy 8 Jaguar mag van dolgoztatva, de ha a PC-s grafikonokat nézed akkor a 0.1% min fps grafikonon látsz némi létjogosultságot, hogy esetleg a jövőben a 6-8 magos procikat tekintsük „alapnak”, ahogy írod. Gyártói oldalról hiába tekintik egyelőre annak – épp erről szólt az irományom. A maradék 1-2mrd felhasználó meg köszöni és jól elvan a droidos/ios pötyögéssel, játékokkal amik aztán semmilyen technológiai innovációt nem mutatnak. Ebből a mixből nem látom mi vinné előre a történetet. Itt vagyunk egy hw fórumon, hw érdeklődéssel (nálad ugye egyértelmű ) és mindketten (de más régi motorosok is) azt írtuk fentebb, hogy egyelőre 4 maggal bőven ellennénk a jövőben is, amíg a mai felállás marad sw-kben.
Átlagpistike akkor erre mit mondjon akinek csak arra kell, hogy fusson a game, 30fps vagy azt se látja, nem a 144Hz-es monitorra veszi és a 0.1% min fps-t fürkészi. Főleg, ha hozzávesszük, hogy ezek most újra messze kerülnek a 35-65W-os, amúgy kényelmes, akár hordozható „erőmű” szinttől.
És erre mondom, hogy ha kapnak egy némiképp értelmes asszisztenst normális hangfelismeréssel és nem a felhőből azt többen meg fogják venni, akár szó szerint is. Arra meg nem a + pár mag lesz a megoldás. Az igp befogással ebből a szempontból nem értek egyet. Sokkal nagyobb teljesítmény, energiahatékonyabban. De nehezen programozhatóan és ami még nagyobb akadály szerintem: nem szabványos módon. Ezen a holtponton kell(ene) egyszer átlendülni szerintem, mert ami jól fut x86 magon az ma is jól megy, akár a zsebhw-n is akksiról. Ami meg nem fut vagy esély sincs rá, arra kevés a mag 2-3-szorozás is, ráadásul sok kompromisszummal , megint előjön a hűtés, fogyasztás, méret, üzemidő, hordozhatóság problémája. Szerintem az ultramobil már megmutatta az utóbbi években, hogy merre van personal computing jövője. A PC szvsz már nem egy doboz az asztal alatt.
-
janos666
nagyúr
"Valahogy legyen osszefuttatva a mostani skizo allapot"
Ajaj... Látom látom megpördült, és csak gurul, és gurul a gyógyszer...
Én ezt maximálisan támogatnám az egész emberiség összes iparágára nézve, de sajnos az ellenkezője felé halad a világ hosszú idő óta, amihez nagyon jól szocializálódott a fogyasztók társadalma. Látszólag minden egyre "okosabb" és ezáltal, illetve egyéb okokból is multifunkciósnak, "sokoldalúnak" tűnik, de az igazság az, hogy közben ugyan úgy majdnem minden minden apró célterületre (de főleg ami potenciálisan "szakmai" célt szolgálhat(na)" kell egy-egy multi-eszköz, ami azt az egy valamit tényleg jól csinálja, miközben kvázi ki kell fizetni a hasztalan funkcióit is.A tágabb körű hasonló problémáról meg ne is beszéljünk, hogy szándékosan semmit nem próbálnak meg tényleg kiegyensúlyozottra, "jóra" készíteni, hanem lehet válogatni az olcsó kacatok, a különböző kompromisszumokkal megvágott középkategória, és a megfizethetetlen túlméretezett csúcskategória közt (illetve a fentiek miatt sokszor a "csúcs" sem valódi csúcs már, nincs minden tekintetben a csúcsra húzva az sem, hacsak nem a legek-lege, amit tényleg szinte senki nem tud megfizetni és nekik sem igazán éri meg, ideálisabbnak tűnik több olcsóbb kütyüvel kiváltani az egy drágát).
-
janos666
nagyúr
"kivenni beloluk 1-2 feature-t (RAS, ECC, ilyesmi), es kesz"
Pedig de jó lenne már végre alapkövetelménnyé tenni az ECC támogatást (ideális esetben opcionálisan letiltható módon, illetve viszonylag egyszerűen hozzáférhetővé téve szoftverek számára a hibaszámlálót), mondjuk DDR5-el (ha már a GPU-knál azt hiszem GDDR5 óta lett alapértelmezés mindkét gyártónál, hogy nem tiltják le consumer vonalon se).
-
sh4d0w
félisten
válasz
->Raizen<- #126 üzenetére
Nem, x86-ra, meg directx-re irjak, nem intelre.
-
->Raizen<-
veterán
válasz
Interceptor #125 üzenetére
Játékra még az intel a jobb, mivel mindent arra írtak a programozók éveken keresztül. De a különbség már csekély. Ha lenne értelme én vennék egy 16 magos rippert, mert szeretem a monster rippert.
-
nubreed
veterán
válasz
->Raizen<- #120 üzenetére
Egyikre sem. Mármint átlag user, gamer. Mégegyszer leírom: ez HEDT platform, ilyen nagy magszámra átlag usernek de még egy hardcore gamernek sem lesz sosem szüksége. Aki streamel esetleg annak elnyősebb lehet egy 8/16t cpu de kb. meg is áll de már oda is teljesen felesleges egy 16/32 szörnyeteg.
-
Fiery
veterán
válasz
Kisgépkezelő #118 üzenetére
Meg lehet oldani, csak epp az alaplap marha draga lesz, es a kutya nem fogja kifizetni. Az azert nagyon nem mindegy, hogy 70 dollar egy alaplap vagy 500 dollar
-
->Raizen<-
veterán
Hm hirtelen nagyon elszabadultak a magok, amd előnyben van a moduláris kialakítással. Ha az intel is megoldja akkor lesz hirtelen 72 magos proci is akár.
Az ember meg csak vakarja a fejét hogy akkor most mi lesz melyik platformra váltson 5+ évre...
-
Fiery
veterán
Nem ertelek. Ha van 4 CPU-mag, es az ido nagyreszeben szunnyad, akkor miert is kellene az amugy eroteljes iGPU-val vagy dGPU-val barmit kezdeni? Ha unatkozik a gep, akkor lenyegtelen, hogy mennyi eroforras van kihasznalatlanul. Ha jatekrol van szo, akkor meg Abu mar egy ideje azt mantrazza, hogy egyre jobban be lesznek fogva a dGPU-k, es egyre tobb CPU-magot is hasznalnak a jatekok -- mi a gond? En nem azt latom, hogy a jatekok kapcsan menne a punnyadas. Pont a jatekok miatt (is) lett 8 magos a Ryzen "alap" verzioja, es amiatt szuletett meg (szuletik meg hamarosan) a 6 magos mainstream desktop CPU az Intelnel is (Coffee Lake).
Sz'al mi is a baj a szoftverekkel, valojaban? En azt latom, hogy vannak bizonyos feladatok, amik sosem skalazodtak a magok szamaval, es valoszinuleg sosem fognak. Az ilyenekre nincs mas megoldas, mint a nagyon magas orajelen ketyego 1. es esetleg 2. mag mint Turbo beallitas (ezt pl. az i7-7700K jol hozza), vagy esetleg a VISC, ha osszerakjak kesztermek formajaban. A masik fajta szoftver meg skalazodik sok magra, azokhoz meg pont iden jonnek a 12+ magos HEDT cuccok, valamint szerver fronton a 2 utas, osszesen 64c/128t szornyetegek.
Az igazi problema valojaban az, hogy ha sok magot szeretne az ember, akkor csokken az egyszalas teljesitmeny; a magas egyszalas teljesitmenyre kepes CPU-k viszont tipikusan max. 4 magosak. Tehat valahol mindenkepp kompromisszumra kenyszerul az ember; plane ha me'g iGPU-ra is szuksege lenne.
A GPU altalanos celra valo befogasat pedig el kellene felejteni egyszer s mindenkorra. Az tovabbra is egy koprocesszor, es barki aki mast mond, az a makacs, tobb even at folyamatosan falnak utkozo tenyekkel megy szembe. Ha se az AMD, se az Intel, se az nVIDIA, de me'g az Apple es Samsung sem tudta megoldani, hogy a GPU-t barmire be lehessen fogni, akkor hidd el, mas se fogja megoldani -- mert nem lehet megoldani normalis keretek kozott. Hangsulyozom: altalanos celrol van szo, nem specifikus celokrol, amire termeszetesen egy koprocesszor mindig is remekul hasznalhato volt. Pl. anno a DVD lejatszas is koprocesszorral mukodott sok gepben (pl.: [link] ). Van olyan koprocesszor, amit sikeresen lehetett integralni a CPU-ba (pl. x87), de a GPU nem ilyen.
-
sb
veterán
Szerintem két dolog miatt áll meg az egész, de mindkettő sw oldalon van:
Van amire akarat nincs, mert mindenkinek jó a megszokott "posványban". Hol vannak a régi, innovatív sw-s cégek? Akárcsak játékok oldaláról amikor hoztak vmi forradalmi megoldást és tolták előre a hw fejlesztéseket, lásd sw 3D, gyorsítók, T&L, stb... Ma inkább szolgáltatást akarnak gyártani és eladni az sw gyártók, vagy síkegyszerű angrybirds alapon vagy a másik véglettel: social, big data. Előbbi is érhető, hiszen gyökkettő kóddal jön a bevétel. Utóbbinál meg valahogy jön... de egyelőre működik.
A másik vonalon pedig akarat lenne, de k* drága teljesen újraírni a 15 éves x86 sw alapkódot és ami a lényeg: nincs is szükség rá: ez tart a tescos könyvelőprogramtól kb. az SAP-ig.
A kettőből, főleg az elsőből egyébként szvsz az is következik, hogy nem a kraft hiányzik, amit írsz. Ott szunnyad a 4 mag rengeteg gépben amin ma is facebook fut meg idle 99%-ban, mellette meg a tflops igpu érintetlenül. Gamer konfigban pedig még a dvga félig kihajtva. Ha kellene ez az erő akkor nem érné meg helyben toporogni sw oldalon egyik esetben sem.
-
Fiery
veterán
A szoftveres oldalra pont iden nem erdemes hivatkozni (panaszkodni), amikor a Microsoft szoftverbol megoldja (vegre!), hogy az elavult x86-os binarisok siman fussanak egy ARM procis Windows 10 PC-n
Mindenre van megoldas, csak akarat es eltokeltseg kell hozza. Meg persze egy helyes koncepcio, amihez a teljes ipar (hardver gyartokat, szoftver keszitoket, valamint operacios rendszer fejlesztoket is beleertve) orommel csatlakozik. Nyilvan minden komoly valtasnal vannak cegek, amik nyekeregnek (pl. Windows 10 ARM vs. Intel), oket le kell fizetni, fel kell vasarolni, el kell hallgattatni valahogy -- vagy egyszeruen kihagyni a bulibol.
-
Fiery
veterán
Direkt irtam, hogy egyedul az arcedula novekedjen, meg a magok szama, de egyebkent legyen minden linearisan egyre jobb. Nyilvan ha sok magot kapsz, novekszik a termek komplexitasa, nem varhato el, hogy ugyanolyan olcso maradjon, mint egy kisebb, egyszerubb termek. Nincsenek illuzioim, egy 10+ magos, magas orajelu, iGPU-s CPU sosem lesz olcso 2020 elott
A gond csupan az, hogy jelenleg nincs is ilyen x86-os termek, ha nem tevedek... A legkozelebbi, ami ilyen megoldast hasznal, az a Helio X25/X30, csak az meg ARM es nem epp 4+ GHz-en ketyeg
-
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #108 üzenetére
Ezt me'g jobb lenne oprendszer, sot, adott esetben szoftver szinten kezelni. Amikor elinditok egy olyan szoftvert/appot, ami sok magot jol ki tud aknazni, akkor kapcsoljon be a csomo mag. Amikor meg elinditok egy mas jellegu szoftvert, akkor menjen aludni a magok nagy resze. Ha kell, oldjak meg big.LITTLE klaszterekkel, vagy ahogy akarjak, nekem mindegy. Csak torjunk ki vegre a status quo-bol, nincs ertelme evente 5%-ot lepdelni elore, soha nem jutunk el igy a teljesitmeny nirvanaba
-
bunfi
őstag
A radikális váltásokat általában a szoftver oldal fogja vissza (legalábbis nekem ez a meglátásom). Meg persze az, hogy nem adunk olyat ami annyira jó lenne, hogy nehéz legyen kikényszeríteni az újabbra váltást. Amivel nincs is feltétlenül baj, csak valahogy az utóbbi évtized semmi egetverőt nem hozott. A folyamatos foglalatváltástól eltekintve persze
Személy szerint én is visszasírom a C2D-t, mert akkor még volt értelme áldozni egy tényleg jó alaplapra. Én is végigjártam az E2200-E8400-Q8300 lépcsőket és a teljesítmény pedig szépen növekedett.
-
Legyen pl. az emlitett sema szerint mukodo CPU: legyen az, hogy ha a 4 vagy 6 magos alap CPU kepes valamire, akkor ahogy pakoljuk be a tovabbi magokat, csak az arcedula novekedjen, de a meglevo kepessegek ne valtozzanak.
Aham, ezt te, aki erősen bele és ráéátsz az iparra, bont te várod?
Come on, sose fogaj feladni az Intel, legalábbis önként tuti nem a szegmentáltáságot. Jóval több cash-t lehet lehúzni vele.
-
hokuszpk
nagyúr
en egy olyan cpu -t tudnek elkepzelni, amiben van mittomen 120 x86-64 vegrehajtoegyseg, aztan majd a biosban bekonfiguralom, hogy hany cpumagnak akarom latni. mondjuk mondhatom, hogy az egesz 1 cpukent latszodjon, mert olyan kodom van, hogy akar 100 utasitas is egymastol fuggetlenul vegrehajthato ; ha meg akarom, akkor 40 cpunak latszodjon, mert orulok ha 3 utasitast lehet parhuzamosan megcsinalni.
-
Fiery
veterán
En azt szeretnem, hogy a versenybol az legyen, hogy alapjaiban gondolja ujra mindket ceg az x86-ot es a hozza kapcsolodo infrastrukturat. Egy igazi, kielezett versenyben szuletett a Conroe is, amibol azota is eldegel az Intel
Legyen jovore vagy azutan egy ujabb, radikalis valtas, uj otletekkel, uj, nem vart megoldasokkal. Legyen pl. az emlitett sema szerint mukodo CPU: legyen az, hogy ha a 4 vagy 6 magos alap CPU kepes valamire, akkor ahogy pakoljuk be a tovabbi magokat, csak az arcedula novekedjen, de a meglevo kepessegek ne valtozzanak. Maskepp fogalmazva: ne kelljen az egy- vagy ketszalas teljesitmeny kapcsan kompromisszumot kotni egy sokmagos CPU-nal, es ne kelljen lemondani az iGPU-rol sem. Valahogy legyen osszefuttatva a mostani skizo allapot, hogy agyalni kell azon, a 7700K-szeru 4 magos, magas orajelu, iGPU-s CPU-e a megfelelo megoldas valakinek, vagy inkabb egy 8-10 magos Ryzen vagy SKX. Egyik sem tokeletes, mindkettonel valamirol le kell mondani.
-
hokuszpk
nagyúr
-
bunfi
őstag
Játékra abszolút felesleges. A 8/16 is már az a szitu, hogy capture card nélkül akarsz streamelni és utána enkódolod a videót Yt-ra. Remélem ebből a versenyből nem az lesz, mint a A64-el, hogy csak pillanatnyi fellángolás lesz. Legalább most úgy néz ki, hogy nem szorítják ki a különmegállapodásokkal a brand megoldásokból a Ryzent.
-
Fiery
veterán
En nem szeretnem
Nekem egy 4-6 magos, bazinagy orajelu proci az idealis, iGPU-val. Az i7-7700K mar majdnem megfelelne, csak az meg nem annyival jobb, hogy miatta kidobjam a mostani i7-6700K-mat
Az Epycnel meg csupan az a kerdes, hogy tuningra jo lesz-e, es a hozza keszulo 1S alaplapok megfelelnek-e a Threadripper altal celzott kozonsegnek. Tipp: baromira nem. Ezert is lenne szukseg adott esetben kulon termekvonalra. Oke, hogy van Epyc, ami sokmagos, eddig is volt sokmagos Xeon, megse vette az enthusiast piac sosem. Core es Ryzen matrica kell rajuk, az alaplapok pedig mas elvek szerint keszulnek a HEDT piacra, mint az 1S szerver/ws piacra.
-
Fiery
veterán
Jatekra mar a 10-12 magos prociknak sincs sok ertelme. Onnantol meg mar mindegy, hogy meddig megyunk el magszamban, egyik nagyobb SKU-nak se lesz ugyanugy ertelme. Amugy meg csinalja csak az Intel es az AMD ezt a mag-halmozast, legalabb eljutunk talan hamarosan oda, hogy otvozni tudjak majd egyetlen termeken belul az 1-2 magos magas orajelet a sokmagos alacsony orajellel, kompromisszum mentesen. Csinaljanak egy cca. 150 W TDP-s procit, 16c/32t, ami 1-2 magon 4,6+ GHz, 4 magon mondjuk 4,2+ GHz, 6 magon 4+ GHz, sok magon meg amennyi kijon a TDP-bol. Ne kelljen valasztani a keves mag - magas orajel (pl. i7-7700K) es a sok mag - alacsony orajel (pl. i7-6950X) kozott, csinaljak meg az egeszet egyetlen termeken belul.
-
Fiery
veterán
Es? Ki mondta, hogy ugyanezekbe az alaplapokba menne egy elkepzelt, 20+ magos Threadripper? Amikor 2000+ dollaros processzorokrol beszelunk, nem lenne nagy problema, ha hozza egy 500+ dollaros, igazi 1 socketes server/ws alaplapot kellene venni. Mint ahogy most is lehet 1 socketes LGA2011v3 alaplapokat venni -- csak nincs bele sokmagos Core matricas proci, csupan Xeon. Mindenre van megoldas, a kerdes csupan az, hogy akarat van-e ra. Jelenleg ugyanis mestersegesen limitalt a HEDT szegmens: eddig is lehetett volna 24 magos procikat is Core matricaval arulni, csak epp nem volt ra akarat az Intel reszerol. Ha sok mag kell, vegyél Xeont, ez volt eddig a mantra. At kell csupan matricazni a Xeonokat Core-ra, kivenni beloluk 1-2 feature-t (RAS, ECC, ilyesmi), es kesz. Kivenni mindig konnyebb, mint berakni
Egyebkent ha tegyuk fel, a Threadripper alaplapok TDP kerete 160 W-nal van meghuzva, akkor eleve mar a TDP miatt is ujgeneracios alaplapokra lenne szukseg az elkepzelt, 20+ magos Threadripperekhez. Hiszen azok sem fognak megallni 200-220 W TDP alatt, ha "epeszu" orajeleken ketyegnek. Ha meg uj alaplap kell, onnantol mar barmit meg lehet oldani, nem szamit, hogy a mostani alaplapoknak milyen limitacioik vannak.
-
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
sb
veterán
Nem néz ki annyira rosszul a Ryzen ilyen szempontból, 150-160W-ból meglehet a 16 mag 3.5-ön. Ettől szerintem messzebb lehet a 10@4GHz alapján az Intel. Vagy ha a 6950X-et nézem.
De akkor térjünk vissza a lényegre, amiről a mondandóm szólt, szőrszálhasogatás helyett:
Itt 12-16 mag körül szerintem jó eséllyel nem fogunk olyan frekiflame-be futni, mint a 4/8-8/16-osoknál amikor több 100 komment arról szólt, hogy van 1GHz különbség a két gyártó között, mert egyryzensetud4ghz-et és minden7700kmegy4.8-on. -
Fiery
veterán
Tudom, hogy hihetetlen vagy legalabbis valoszinutlen a 10 magon 4 GHz es 2 magon 4,5 GHz, de en erre lattam konkret peldakat, nem egy konfignal
Nyilvan 12+ magnal ezek az ertekek lejjebb kerulnek, de nem csak az SKX-nel, hanem a Threadrippernel is (majd)
Viszont onmagaban az a teny (vagy mi), hogy 10 magbol 4 GHz-et ki tudott sajtolni gond nelkul az Intel, mar egy jo jel a 12+ magos SKX-ekre nezve is.
-
sb
veterán
A 7900X-nek nem láttam konkrét órajelét, de:
1. A 6950X 10/20 140W és 3-3.5 ha jól emlékszem... ez elég messze van.
2. Ez "csak" 10 mag, 12-14-16-18 is lesz, alig nagyobb TDP-ből, aligha magas órajelen. Az 1. pont alapján a 10 mag @4GHz is elég hihetetlen 140W-ból. De ha mégis... akkor most felsoroltad az egyetlen kivételt.
Persze az előbb olvastam, hogy állítólag ma van a kötekedés világnapja. -
Fiery
veterán
válasz
KevinMulder #91 üzenetére
A 32 magos Naples lehozhato a Threadripper platformra is, ergo 32 magos Threadripper is lehetseges -- amennyiben az alaplapoknal meg tudjak oldani, hogy (folyadekhutessel) 200+ W TDP keretet lehessen biztositani a CPU-nak.
Ugyanigy, az Intelnek is lesz 32 magos Xeon Platinum-ja, ami kvazi barmikor lehozhato az LGA2066 platformra, csak az LGA2066 platform TDP-jet kell kitolni hozza, es gyarilag folyadekhutessel adni a procikat. Ha ez tul kompllikalt vagy ertelmetlen, akkor me'g az is lehetseges, hogy a Xeon Platinum LGA3647 foglalatat is lehozzak 1 socketes workstation formaban a HEDT-re, es akkor minden gond nelkul menni fog a 200+ W TDP es a hozza passzolo folyadekhutes. Lehetne mondjuk UHEDT-nek vagy UEDT-nek hivni ezt az elkepzelt, ultra-HEDT platformot
A Knights Landing-nel egyebkent nagyon jol lathato, hogy a technikai megoldasoknak csupan a penz (arcedula) szabhat hatart. Azt a CPU-t csak komplett rendszer (workstation PC) formajaban lehet megvasarolni (pl. [link] ), kulon mint dobozos vagy OEM termeket nem. Pont azert, mert a brutal magas (215-260 W) TDP miatt gyarilag vizhutessel jon a rendszer, amit pedig nagy biztonsaggal komplett gepkent ertekesitve lehet implementalni. Ugyanigy, ha az AMD atmegy farokmeregetesbe, es piacra dob 20+ magos Threadipper SKU-kat is, az Intel sem lesz rest, hogy pl. az Alienware-en keresztul piacra dobjon egy 28 vagy epp 32 magos, komplett Skylake-X workstationt.
-
KevinMulder
tag
Vicces lenne, ha az intel most kapkodva kiadja a 18 magos prociját, majd az AMD azt mondja, hogy sikerült belepaszírozni még 6 magot, így a ThreadRipper 22 magos lett ... maradhat?
-
Fiery
veterán
"Szerintem 10+ magos szegmensben messze lesz az Intel is a 4-5GHz-ektől. Így is jönnek újra a 150-160W-os kazánok."
Ezt a jovore erted, vagy a kvazi jelenre, ami a (10 magos) 7900X? Ez utobbi processzor ugyanis ha jol tudom, 10 magon 4 GHz-re turbozik, 2 magon pedig 4,5 GHz-re (!). TDP = 140 W. Just saying'...
-
törölt tag
A fejlődésnek ez is gátat szab. pl.: a feladatokat szétosztó szál ua. teljesítményt tud mint a többi, ha azon az egyen tudsz órajelet növelni, a többi szál kihasználtsága is arányosan nő. Hiába osztod szét a feladatokat több magra a program teljesítménye nem nő, csak a CPU kihasználtsága csökken.
Egyszerre több program futtatása, megoldja ezt az alacsony CPU kihasználtság problémát, viszont a fő probléma miatt futó program feldolgozási ideje nő, ami nem volt cél.
Nem v. programozó, csak láttam egy két specifikus problémát, hogy viselkedik valós körülmények között.
Egy "univerzális" processzor mindig is küzdeni fog ezzel a: fontos az 1 szálas teljesítmény problémával. Szvsz.
-
DraXoN
addikt
válasz
#16939776 #85 üzenetére
Sajnos ha az említett dolog lenne, akkor vélhetőleg sose kukáznák az elavult 1 szálas programokat. Nem szabad rá külön hardvert nyújtani, nincs más mód.. így lehet csak kényszeríteni a fejlesztőket.. Mert mindig lesz pár "majd fut a gyorsabbik magon" tag köztük, aki így áll hozzá..
-
Egylőre az Intel nem kényszerül ár korrekcióra. Pontosabban ugyanazért a pénzért job gépet fog adni szerintem a bejelentések alapján. Talán emlékszel a K7-939 időszakra, amikor heti szinten estek az árak. Ha az AMD korrigálja a problémákat és végre kijön egy teljes protfólióval (jelenleg hiányzik a kínálat alja és az új APU-k) akkor ez ismét eljöhet.
Threadripper még nincs sehol. Majd lesz, de még nem tudni, hogy mikorra forrja ki magát, hogy munkára megvásároljuk?
-
törölt tag
Én is a célhardver híve vagyok, erőteljes túlméretezéssel...
A bigLitle csak egy átmeneti megoldás lenne, arra a 20 évre, amíg ki nem halnak a 1 szálat használó programok, utána el lehetne azt is hagyni nyomtalanul.
Fűtőszál nem fog kelleni, olyan programot kell írni, amitől a papíron 200W-os CPU hűtése átmegy hőlégfúvóba, és megrottyantja a bögrés levest.
-
-
elfelejtette
veterán
-
törölt tag
Ha lehetne egy tokra különböző magokat felrakni, amik nem lennének szoros termikus kapcsolatban egymással, akkor - elméletben - lehetne 2-4 szálat 5Ghz-en csapatni, míg a többi mehetne az aktuális technológiának megfelelő optimális órajellel, fogyasztással. összességében a sz@rul optimalizált 1-2 szálat használó program is jól szaladna, közben a jól optimalizált program is. És nem akadályoznák egymást a globális órajel váltások/tdp/peak.hőmérséklet miatt.
-
sb
veterán
válasz
t72killer #27 üzenetére
Akkor lesznek bajban, ha magonkénti teljesítményben (abszolút, nem frekire normalizálva) megveri őket az AMD. Itt egyelőre nem tartunk, de tény, nem állunk túl messze tőle.
Szerintem 10+ magos szegmensben messze lesz az Intel is a 4-5GHz-ektől. Így is jönnek újra a 150-160W-os kazánok. Így pedig már egálban van/lesz az AMD. Az egyedüli előny eddig az órajel volt Intel oldalon, de már szvsz 4/8-on is izzadtságszagú volt.
szerk: Amúgy szerintem a te álmod - az 1-2 szálon 5GHz+ proci és emellé pedig 10-18 mag - szerintem sokáig álom marad... A logika azt diktálná amúgy, hogy örökre az maradjon.
Inkább azt az 1-2 sz*r progit kéne újraírni.
-
nubreed
veterán
Az árakat az Intel sosem fogja úgy korrigálni, ahogy itt azt várják egyesek.
Pl a 2000$ -os csúcs SKLX -ből sosem lesz mondjuk 1000$ vagy az alatti cpu, tehát egy Threadripperrel még mindig sokkal jobban jár az ember. Gondolok itt most azokra, akik olyan dolgokat csinálnak, amik ki is használják a sok magot, pl 3D renderelés.
-
awexco
őstag
Lehet a ryzen is két lapkából állna ?
A kép alapján úgy tűnik de ha erre tervezte a procit , hogy jól menjen így akkor jól is megy
-
Szurkolok az AMD-nek, de egyelőre nem győzött meg. Persze a bejelentett adatok alapján jó, de a gyakorlatban vannak gondok. Majd ha megoldják a PSOD, GCC hibákat, akkor már elgondolkozok 1-2 AMD alapú gép beszerzésén, hogy letesztelhessük. Ezt több hónapnyi előnyt jelent az Intelnek.
Az Intel eddigi kényelmes tempójának vége, felpörgetik a fejlesztést. Ha ez sikerül és az árakat is korrigálják, akkor az AMD megint nem fog pár százaléknál magasabb részesedést szerezni a szerver/workstation piacon. De már ez is jó, mert végre van verseny és normális alternatíva.
-
Balala2007
tag
A Skylake-X is moduláris, mint a Zeppelin. Egy lapkán belül mindkét esetben két-három csoportra, konkrétan modulra vannak osztva a magok.
Ennek minden eddigi info ellentmond.
1, A die shotok. A SKX-ben 2D Meshbe vannak rendezve a core-onkent fizikailag 2MB-os L3 szeletek, amik egy QPI-hez hasonlo protokoll szerint talaljak meg a cache line-okat, egy NxM-es strukturaban maximum N+M-2 lepesben.
Berajzoltam a legrosszabb eseteket az MCC.es a HCC die-okba:
Ezeken latszik a 2D elonye: masfelszer tobb core eseten is csak 2 lepessel kell tobbet megtenni.
2, A CPUID. Egy 18 core-os SKX dumpjanak topologia adataibol tok egyertelmu, hogy egy kozos L3-on osztozik az osszes core:
3, A meresek. Egy korai SKX-rol vannak adataim, -- mivel nem piacra szant darab, nem fogom megmutatni -- de siman latszik rajta, hogy homogen az L3, nincs az a ~3x-os lassulas, ami az AMD CCX-ek kozott lep fel.Szar az x86 memóriamodellje ennyi magra, ezért belsőleg modulokra kell osztani.
Egyreszt mint a fentiekbol kovetkezik, ~30 core-ig biztos nem kell (a KNL 42 node-ig birja); masreszt a koherens memoria a legkonnyebben hasznalhato; harmadreszt 1999, a Katmai release ota van non-coherent write; negyedreszt ha kulon cache line-okba irnak a threadek, akkor ~100% a skalazodas.
-
pomorski
őstag
válasz
Vitamincsiga #54 üzenetére
Ez aranyos volt.
-
válasz
bitblueduck #73 üzenetére
A Skylake-X már egy ideje be volt jelentve, de az biztos, hogy nem 18 magosra gondolták a csúcsprocit, hanem jó esetben 12-14re. (Ezért is jön a csúcspéldány később). Helyes, legyenek is berezelve, akkor jönnek az értelmes árak és a valódi fejlődés
-
bitblueduck
senior tag
-
nubreed
veterán
A Threadripper bejelentésével az AMD atombombát dobott az Intelre, a kékeknél nem gondolták, hogy a pont a legfelsőbb házban lesznek komoly versenyre kényszerítve és erre válaszul, jóval az eredetileg tervezett előtt bedobták az X299 -et, ami olyan lett amilyen (eleve kevesebb PCIE lane és lefelé még kevesebb, vs. az AMD -nél végig megmarad a 64, stb), nem véletlenül kapott ilyen video feedback -eket az egész platform ráadásul az AMD -hez képest durván túl van árazva, szóval szerintem is, mindez ami most történik az Intel bepánikolásának a jele, ezt nem tudom máshogy értelmezni.
-
Robert07
aktív tag
Maga a foglalat az epyc szerverprocesszorokhoz lett tervezve, tehat van rajta eleg erintkezo 8 memoriacsatornahoz es 128 pcie savhoz. Az asztali threadrippereknel csak feleennyi lesz magan a processzoron, viszont a foglalat ugyanaz marad, tehat nem fogjak teljesen kihasznalni.
Viszont minden threadrippernek lesz negycsatornas memoriavezerloje es 64 savos pcie vezerloje.
A masik kerdes az az, hogy vajon a negymodulos szerverprocesszorok mukodnenek-e asztali lapokkal, amikre igazabol van esely. A memoria es pcie csatornak felet nem lehetne hasznalni, viszont a foglalat ugyanaz, tehat ha az AMD ugy dont, akkor ez sincs kizarva.
Ezeken kivul pedig arra lennek kivancsi, hogy pontosan hogy mukodik a ket ccx. Ket kulon NUMA node lenne, tehat mondenkeppen kell ket memoriamodult hasznalni hozza, vagy teljesen transzparens a dolog es olyan, mintha egy lapkan lenne az osszes mag. Eppen ezert erdekes a memoriasavszelesseg is, mert ha ket kulon NUMA node-kent viselkedik a processzor akkor a memoriasebesseg ugyanugy ket csatornara lesz korlatozva, mint a mostani ryzeneken.
-
IamMenyus
tag
"Mint tudjuk"
Tudod egy frászkarikát; sőt, senki sem tudja még azok sem akikkel együtt a Római rendezvényen kicsit belenézhettünk a távlati terveikbe. A sokszálú feldolgozás mindig a szoftvernél dől el, és erre most nagyon rágyúrt az AMD, több jelentős stratégia megállapodást hoztak tető alá elég nagy nevekkel, ha meg lesz a sw támogatás az mindenkinek jó lesz. Én komolyan drukkolok nekik, és elsők között fogom játékon -munkán is alaposan kitesztelni.Az 1800X a 6850k után semilyen játék alatt nem volt visszalépés, a threadripper -ben pedig komoly potenciált látok hybrid gamer-WS pc-re.
Az intel pedig felvállaltan előrehozott több projektet csak h ne kelljen árazniuk, kár ezen rugózni. Évek óta Intel-párti voltam de a piaci viselkedésüktől már hánynom kell, a multikat tolják a klasszikus csatorna dögöljön meg, kilóra megvettek vagy zsaroltak minden oem-et hogy ne vegyenek amd-t.... egy ilyen céget nem kell védeni, nincs szükségük vérpistikékre.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
bitblueduck #13 üzenetére
Ezek behülyültek, ekkora lenne a pánik?!
-
En nagyon meg vagyok elegedve az R7 1700-al. £250, konnyeden megy a 3.8 ghz, elveri a 7700k-t es a 12 magos xeont is. Egy versenykepes intel minimum 4x ennyibe kerul + dragabb alaplap. Remelem valami profitot is fog latni az amd, most hogy elkerultek a konkurenciat.
-
_DiEGO_
őstag
Bocs , de az általad dobott labdát elhasználom gyorsan
Amit írtál abba a fejed is belekékült , annyirán intel fan vagy . Nagyon nem tetszhet AMD sikere . Aki tud a sorok olvasni értelmezni, egyértelmű a dolog ...
Amúgy nagyon durva lett és lesz az újabb AMD CPU kínálat. Szerintem sokan kíváncsiak vagyunk a teljesítményeikre még akkor is ha soha nem fogunk venni ilyen brutál cuccost .
-
Fiery
veterán
Na azert az almat a kortehez ne hasonlitsuk
Egyetlen Zeppelin modul me'g talan osszevetheto egy SKX monolitikus mag egy reszevel, de egy MCM-es Snowy Owl vagy Threadripper vagy Naples teljesen mas kategoria, mas szintu modularizacio, mint egy SKX (= Skylake Xeon). Minden hatultojevel egyutt sokkal eloremutatobb az, amit az AMD letett az asztalra, mint az SKX-fele megoldas. Kerdes, hogy azt a fajta elonyet, amit az AMD iden mutat, meddig fogja tudni megorizni. Az Athlon 64-nel is volt 3 oriasi technologiai elony (AMD64, HyperTransport, IMC), csak sajnos eleg hamar sikerult az Intelnek mindharmat implementalnia, es vegul o kerult ki jobban a versenybol.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Skylake-X is moduláris, mint a Zeppelin. Egy lapkán belül mindkét esetben két-három csoportra, konkrétan modulra vannak osztva a magok. Egyedül a Larrabee nem volt moduláris, de az meg nem is skálázódott olyan jól, mint ezek a procik. Ma már ez a belső moduláris felépítés elsődlegesen a skálázást szolgálja. Azt is tudni, hogy miért egyébként. Szar az x86 memóriamodellje ennyi magra, ezért belsőleg modulokra kell osztani.
-
DraXoN
addikt
Mondjuk egy-két dolog nem tiszta nekem a platformmal kapcsolatban.
Mind a 4094 érintkező be lesz kötve vajon rendesen? (mivel a pci line 64, a memóriavezérlő meg "csak" 4 csatorna, emiatt nem tudom.. kötelező-e kivezetni vajon minden magból? ... mennyire kell szimmetriában lenni a cpu elemeinek?)A platform maximuma 2 blokk lesz, vagy mint az eredeti szerver SP3r2 foglalatnak, hagynak módot a további blokkoknak? ...
illetve ami még nem tiszta ha van többre is mód, hogy lehet-e a platformban vajon 3 blokkos változat. Vagy mint a blokkon belüli CCXnél itt is párban megy minden?Bár azt tudom, hogy jelenleg a kommunikáció szerint a 16 mag lesz a csúcs... csak kérdés vajon a kaput nyitva hagyták a többre vagy sem, mert még is csak egy nagyobb platform foglalatát tartják meg, holott egyéb akkor a fele foglalat is elég lenne.. Igaz akkor nem csak átszitázni kéne másra, hanem külön kéne egy teljes platformnyi vonalat legyártani, így meg készülhet akár közös gyártósoron a szerver procival ez a threadripper..
-
DraXoN
addikt
Ó jaj.. teljesen "félreírtam" a dolgot ... tudom, hogy a fejlesztési összeg nem egy fix tervezhető vagy pontosan leosztható egy ennyi-az annyi dologra.. programozóként is tapasztalom ezt a jelenséget.. főleg mikor újrahasználok pár kódot..
De visszatérve a dologra.. több minden volt az eszemben és "tesztelési költség" helyett "fejlesztési költség" lett amit írtam ... az előbbi akart lenni.. sajnos ezt már utólag nem tudom javítani..
A hiba abból eredhetett, hogy közben az járt a fejemben, hogy relatív egyszerűen fejlesztetek egy dupla kapacitású chipet a "duplázással".. persze ehhez korábban az egész platformot erre kellett tervezni. -
Fiery
veterán
"Ez igaz, de ettől még nagyon kedvezőtlen, hogy ennyi idő eltelik az asztali és a szerverbe szánt megoldás között."
Ebben maximalisan egyetertek. Ertelmetlenul hosszu ideig tart a Xeonok validalasa, plane most, hogy AVX-512 is tamogatasra kerult. Ennek veget kell vetni, ez nem vitas. Viszont a masik oldalrol meg ott van az a problema, amit a modularis kialakitas okoz a nem fuggetlen thread-es esetekben. Sz'al mindennek van tradeoffja, ahogy a Ryzennek is van es az Epycnek is lesz. Teny, hogy a kisebb, agilis tervezesu magokkal sok esetben nagy forja lesz az AMD-nek iden.
"Az Epyc valóban nincs még a piacon, csak 5 nap múlva lesz."
Ezzel varjuk meg a konkret szerver termekek piacra keruleset. Majd ha a Neweggen lehet rendelni Supermicro szervert Epyc CPU-val szerelve, akkor lesz biztos. Lattunk mar karón Seattle-t es Kyotot
-
petakpa1
őstag
Ezek a Threadripper-ek milyen foglalatba mennek? AM4?
Azaz ha most vesz az ember egy jobb AM4 alaplapot, benne egy kis Ryzen 5-tel, esetleg Ryzen 3-al, aztán mikor 5-6 év múlva a cégek kezdik leselejtezni a 12-16 magos Threadripper-ereket akkor nem kizárt, hogy reletíve olcsón lehet majd használtpiacról apgrade-elni a gépet?
-
Vitamincsiga
tag
Az Intel olyan mint a tej - alszik
Az AMD viszont kakaó - van benne valami -
Fiery
veterán
"Például az Intelnél ugyanez úgy néz ki, hogy a Skylake megjelent 2015-ben augusztusban és a Skylake szerverbe most nyáron jelenik meg."
Ez jol hangzik, csak kar, hogy hulyeseg. A Skylake-H/S/U/Y-nak sokkal kevesebb koze van a Skylake-D/SP/W/X-hez, mint mondjuk a Skylake-S-nek a Kaby Lake-S-hez. AVX-512, L3 cache/uncore, stb. Ez nem jelenti azt, hogy az AMD megoldasa ne lenne baromira celravezeto TTM szempontbol (bar az Epyc me'g kozel sincs piacon, just sayin'...), de azert hulyeseget ne terjesszunk, ha kerhetem.
-
Fiery
veterán
"Olvastam, bár nem tudom mi igaz belőle, de egy threadripper cpu legyártása, tokozással valahol 120$ környékén van az AMDnek (amiben már a fejlesztési költségek is benne vannak). [link]"
Hogy lenne benne a fejlesztes koltsege? OMG...
A fejlesztes koltseget a teljes legyartott es eladott kontingensre lehet csak levetiteni, ez pedig csak akkor lehetseges, ha mar befejezted egy adott termek gyartasat, es utolag osszeszamolod, mibol mennyit adtal el. Plusz, egy kozepes meretu cegnel sem konnyu mar lekovetni, hogy a fejlesztesbol vegul 1, 2, 5, 10, 50 vagy 100 kulonbozo termek lett vegul. A Zen mint mikroarchitektura fejlesztesebol evekig fog elni az AMD, tehat nagyon szepen szet lehet teriteni az architektura fejlesztes koltseget -- es ugyanilyen frankon keptelenseg leosztani egyetlen processzorra azt.
-
pomorski
őstag
Kösz a hírt!
-
válasz
Cingáriusz #41 üzenetére
Az egy dolog, hogy az Alienware játékos gépbe rakja ezeket a procikat, de ettől még nem lesznek ezek játékos procik. Munkaállomásokba és egyutas szerverekbe valók, akár AMD, akár Intel procikról beszélünk.
De ha mindenképpen a játék is szempont, arra már lehet előre számítani, hogy az AMD megáll 4GHz körül (Ryzen CPU core limitáció), az Intel meg jól húzható lesz (lásd Skylake procik), persze mindegyiknél komoly fogyasztásnövekedéssel kell számolni. Tehát a legtöbb esetben ezek a procik úgy fognak teljesíteni játék alatt, mint egy Ryzen R7 vagy Core i7.
-
JColee
őstag
Hja, innen látszik (magánvélemény), hogy a Samsung a gyártástechnológiával (14nm Samsung FinFET amit a GloFo is használ) a mobilchipes örökség miatt elsősorban az energiahatékonyságra és csak másodsorban a teljesítményre gyúrt, aztán a legyártott RyZEN-ek is így sikerültek. Majd csiszolnak rajta...
Én is pont erre gondolok, az is csoda, hogy 4GHz-et mennek még épeszű fogyasztással.
-
joysefke
veterán
Hja, innen látszik (magánvélemény), hogy a Samsung a gyártástechnológiával (14nm Samsung FinFET amit a GloFo is használ) a mobilchipes örökség miatt elsősorban az energiahatékonyságra és csak másodsorban a teljesítményre gyúrt, aztán a legyártott RyZEN-ek is így sikerültek. Majd csiszolnak rajta...
Szerver vonalon kifejezetten jól fog jönni a jó hatékonyság, desktopon azért van hátránya a beáldozott magas órajel-skálázódásnak...
Szvsz az AMD legfontosabb dolga most az, hogy a RyZEN-hez szerver gyártó partnereket keressen, akik hajlandóak építkezni a procijukból. Ez az egész desktop meg HEDT RyZEN szerintem igazából csak a szerveres törekvések spinofja, tehát a szerver fronton kellene az áttörést és a szép forgalmat elérni. Ha az sikerül és ameddig az sikerül, addig az AMD majd szépen lehozza desktopra is a szerver termékeket kicsiben...
Most ez a "lehozatal" úgy nézett ki, hogy a Desktop AM4 illetve a Threadripper a nagy, max 32 magos szerver vonal béta tesztje. Szervervilágban nyilván kevésbé lehet félkész termékekkel kijönni...
-
DraXoN
addikt
-
joysefke
veterán
válasz
t72killer #27 üzenetére
jelenleg ez nem látszik megoldhatónak, tanán majd egy új stepping vagy a RyZEN 2.
Alapvetően nem hiszem, hogy a 4.5GHz-hez feltétlenül lejjebb kéne menni a csíkszélességgel (ugyanitt az intel már jó ideje 4.5GHz környékén van) de a gyártáson hangolni kéne.Az órajel meg szerintem nem a Threadrippernél lesz a szűk pont, hanem a mainstream desktop vonalon (AM4). Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a RyZEN magjai extrém energiahatékonyak /ebben most az Intel előtt jár/, de ennek az ára a rosszabb órajelskálázódás. Az energiahatékonyság a masszívan sokszálú alkalmazáskonál (HEDT) és a szervereknél igencsak jól jön és fontosabb mint az elérhető maximális egyszálas teljesítmény.
Szóval szerintem nem a threadripper hanem a sima AM4-RyZEN órajelein kell gyúrnia az AMD-nek.
Sokkal több usert és szoftvert érint...#2
Jórészt megoldódott:
-ahogy nézem a fórumokat aki tuningol, a 2933MHz -et gyakorlatilag mindenki eléri, és már inkább a 3000MHz az általános (feltéve, hogy bírja a RAM) illetve egyre gyakrabban látok 3200MHz-et is. (Single Ranked modulokkal természetesen)-másrészt jöttek BIOS updatek illetve pár rosszul viselkedő progit optimalizáltak.
-illetve ez az egész inter-CCX kommunikációs dolog/probléma sokkal kevésbé fontos a Threadripper célterületén mint desktopon (AM4). Masszívan sok szálat használó programokban illetve virtuális gépek futtatásakor kb semmi jelentősége nem kéne legyen.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az intel azáltal, hogy a KL-X ben növeli a magonkénti L2 cahce méretét és cserébe csökkenti a közös L3 cache méretét valószínűleg hasonló változást okoz:
-A növekvő L2 cache miatt erősebb egyszálas teljesítmény, ami sokszálas alkalmazásoknál is megmarad, feltéve ha az egyes szálak viszonylag független adatokon dolgoznak, nem kell egymáshoz szinkronizáljanak, illetve másik szál adataiból olvasni
-A csökkenő közös L3 cache pedig egyes esetekben (játékok!!) ahol a szálak kevésbé függetlenek csökkenő teljesítményt fog eredményezni.
-Úgy gondolom, hogy az intel selling pointja a KL-X kapcsán a finomhangolt turbó miatti magasabb órajel és a jobb IPC miatti jobb egyszálas teljesítmény lesz.TLDR:
-(1) A Threadripper célterületén a magonkénti minél jobb energiahatékonyság fontosabb szempont, mint a maximális órajel
-(2) Az inter CCX problémák jó részt ki lettek küszöbölve, illetve ahol ez egész dolognak jelentősége van, azok a szoftverek nem a Threadripper célterülete
-(3) Az AMD-nek először az AM4-RyZEN órajelét kéne feltornásznia, mert mainstream desktopon ez sokkal fontosabb mint HEDT vagy szerver vonalon.
-(4) Én azt várom, hogy a KL-X a magasabb L2 és alacsonyabb L3 miatt profi alkalmazásokban jobb lesz mint a korábbi intelek, játékban talán egy hangyányit gyengülni fog (aminek persze zéró jelentősége van itt) -
Franklin
addikt
válasz
Cingáriusz #41 üzenetére
Mondja ezt az, akinek a legújabb, 7-ik generációs i5 pörög a gépében...
-
nubreed
veterán
válasz
Cingáriusz #41 üzenetére
Nem erről van szó szerintem. Az átlag user továbbra sem fog HEDT platformot venni. Azért érdekes mindez ami most történik, és azért beszél róla mindenki, mert az AMD újra komoly tényező lett minden fronton. Számolni kell vele, és ezt az Intel is érzi, tudja. És mindenki rápörgött az X299 (Intel) vs. X399 (AMD) témára, többek közt azért, mert míg az X399 egy teljesen átgondolt platform, addig az X299 igen csak izadtság szagúnak tűnik és durván túl árazottnak. Ha az AMD kevesebb mint fele annyiért képes durva teljesítményt szállítani, akkor miről beszélünk, ki fog még Intelt venni?
-
nkmedve
őstag
Szerintem jó esély van rá, hogy a sok szálas programokban a 16 magos AMD hozza a 18 magos Intel szintjét, több okból is:
- ahogy írtad az AMD SMT-je egy picivel jobban teljesít, mint az Intel HT-je
- 16 mag/32 szál fölött már nem olyan jó a programok skálázódása, hogy a +2 mag sokat hozzon
- Az AMD 2 kissebb chip összetokozásával éri el ezt a magszámot, míg az Intel egy nagy chipet használ, így ha az összes mag dolgozik, akkor magasabb órajelet érhet el az AMD. Az már most látható a piacon levő Xeon-ok esetén, hogy Intelnél HCC die-oknál még a 3 GHz elérése is problémás normális fogyasztási keretek között, míg az AMD-nél valószínűleg 3.5-3.7 GHz simán meglesz az összes magra és valószínűleg a fogyasztás sem fog nagyon elszállni (a jelenlegi Ryzen-eknél 3.7 GHz-nél van a sweep spot fogyasztásban, afölött kezdik el kérni nagyon a feszt). -
Elképesztő, hogy eddig mennyire elvolt mindenki a 4/4, 4/8, 8/8-as procikkal (i3/i5/i7).
Bedobták a gyártók a 10-12-16-stb. magos procikat és úgy bezabálja mindenki, mint kacsa a nokedlit.
Elindul most egy magháború, ami nem lesz más a két gyártó között, mint farokméregetés, hogy kinek van több magja. Kijön az egyik 20maggal, arra a másik kihozza a 22magot, aztán erre az első rákontrázik 24maggal és az emberek csak veszik-veszik, mint ha az életük múlna rajta -
-
MZperX75
addikt
válasz
t72killer #19 üzenetére
Többszálas alkalmazásban azért jobban skálázódig SMT mint HT 16magos hozza a nagyobb órajelen futó Intel 16 magosát,ezt ne felejtsd el!
8magos is hozza a 8 magost,még egy kicsit többet is 9%-al volt jobb I7-6900-nál a 1800X a PH szerint nyaldosta alulról a 10magost Inteléknél.Amúgy sem a magas órajel dominál 12-14-16 ill 18 magos HEDT CPU-nál.
Tehát alacsonyabb órajelen hozza majd 14 magos Intelt a 16 magos AMD sőt a 16 magost is,az sem utolsó dolog hogy AMD-nél is 4 csatornás mem vezérlő lesz,ha jól tudom,de ha nem akkor majd kijavítanak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Innentől minden lapka Infinity Fabric konstrukciót használ, ami belülről és kívülről (GMI kiterjesztés) történő összeköttetést kínál. Ez tulajdonképpen a SeaMicro és az AMD közös fejlesztése. Technikailag a HyperTransport és a Freedom fabric ötvözése, illetve továbbfejlesztése. Ezért kellett az AMD-nek a SeaMicro, mert az Intel megvette volna őket, ha nem lépnek előbb, és akkor az Intelnek lenne most meg ez a technikai előnye, hogy nagyon gyorsan tudják a teljes piacot letarolni csupán egyetlen lapka kifejlesztésével.
-
Melóhelyről nem tudom megnézni.
Ár: ez döntés kérdése, a Sky-X árazásán látszik, hogy az intel már észrevette a Ryzent és nem kér 1800$-t(!) egy 10magosért.
Teljesítmény: önmagához képest tényleg óriásit ugrott az AMD, de azért nem látom, hogy olyan rengeteg tesztben elpáholta volna az 1800x az i7 6900K-t.
Fogyasztás: ez a teljesítmény tükrében érdekes, egyelőre dunsztunk sincs, mennyit fog enni a Threadripper és a Sky-X a valóságban. Mindkettő brutál alaplapokat használ majd sok réteggel, várjuk ki a végét.Annyi történt, hogy az AMD végre felzárkózott, az előzés még a jövő zenéje.
-
DraXoN
addikt
csak a cpu fogyasztását meglehet tippelni abból amik most vannak 6-8 magos ryzenek.. ha azt megszorozzuk 2 vel, az is nagyon jó értéket ad és a magszám már annyi amennyit most ígér az amd.
a kérdés az, hogy vajon kap-e újabb steppinget vagy a jelenlegiből épül a rendszer. és ha már mondjuk kap új steppingget, az hoz-e előrelépést az órajelben/fogyasztáson, vagy csak hibajavítások.
de továbbra is csak spekulálok, nem biztos, hogy jön új stepping, bár korábban igen sokan tippeltek, hogy augusztus/szeptemberre lehet olyasmi (nyilván csak ha érdemesnek látja AMD is).. így akár már az amd hedt platformjába is bekerülhet (vagy akár először tűnhet fel) az új stepping.. bár utóbbinak kisebb esélyét látnám.
-
Cathulhu
addikt
Van alattuk egy infinity fabric neven nevezett, gyakorlatilag tobb komponensbol osszeallitott osszekottetes, mint ahogy a mostani Ryzeneken is van, csak jelenleg 2 CCX-et kot ossze. Ennek vannak elonyei es hatranyai is, egyertelmu elony, hogy remekul skalazhato es elvileg nem csak CPU mag ultetheto ra, hatranya, hogy van kesleltetese (amin sokat optimalizaltak mar) es erosen fugg a sebessege a RAM orajeltol (gyakorlatilag RAM nevleges orajelenek a fele) ezert halaljak meg a Ryzenek a gyors RAMokat sokkal inkabb mint az intelek.
A tokozas maga lehetne kisebb, azert ilyen hatalmas, mert a rengeteg labnak (4 DDR csatorna, 64 PCI-express) kell a hely. Raadasul ugyanannyi laba van a threadrippernek mint ami az Epycnek lesz, ahol mindenbol dupla annyi van (8 DDR, 128 PCI-express), ezert van ilyen sok lab es ezert kell ekkora tok. Maga a Threadripper megelegedne fele ennyivel is, de az megint uj foglalat, stb.
-
Lacika112
aktív tag
mért lenne tákolás? ez így lett kitalálva
amd elmondta az útitervét amiben nyíltan kifejezte hogy a 2 és 4 utas szervereket szeretné 1 és 2 utasokká "átalakítani"vagy intel is tákol amikor ilyet csinál? más ha valamit így tervezel és kapkodás ha hirtelen változtatsz az útiterven
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tipikus MCM tokozás. Ettől rezelt be az Intel nem a Ryzentől, vagy az Epyc-től, vagy magától a Zen magtól. Ők is dolgoznak egy ideje a saját komplett fabric interfészükön, ami még közel sincs kész, de az a célja, hogy tokozáson belül és kívül össze tudjanak kötni több lapkát. Ezáltal nem kellene annyiféle processzort letervezni, hanem elég egy alap és onnan csak egymás mellé kell azt rakni a tokozásra. Sokkal költséghatékonyabb, és TTM (time-to-market) szempontból is összehasonlíthatatlanul jobb. Hogy mennyit ér? A Summit Ridge megjelent márciusban és a szerverbe szánt verzió ebben a hónapban jön. Például az Intelnél ugyanez úgy néz ki, hogy a Skylake megjelent 2015-ben augusztusban és a Skylake szerverbe most nyáron jelenik meg.
-
-FreaK-
veterán
válasz
t72killer #27 üzenetére
Nem. Ugyan is a teljesítmény önmagában csak egy tényező. Nézd meg a videót, jól kitér minden részre.
Ár / teljesítmény / energiahatékonyság
Ez a három legfontosabb tényező. Teljesítményben lehet, hogy elmarad kicsit, de energiahatékonyságban valszeg jobb lesz, árban pedig minden bizonnyal sokkal jobb.
-
arabus
addikt
Éss akkor ezek hogy kommunikálnak egymással?
Van valami spéci chip? -
DraXoN
addikt
úgy tudom 2db cpu chip lesz (a ryzen 7 is 1 chippől ál, ez meg annyi lesz, hogy 2 egy tok alatt), amit linkeltél egy a szerverbe menő 32magos változat. De a foglalat azonos.
#t72killer:
az elsőre nem látok esélyt zen2 vagy 7nm-ig, annyit nem fog javulni ilyen gyorsan a jelenlegi gyártástechnológia.
A memóriagondok meg már (elvileg) megoldottak a jelenlegi ryzeneknél és ez az threadripper arra épül (így örökölheti a megoldásait .. akár már az ő esetében induláskor se lehet gond ).#arabus:
nem tákolás ez, így lett tervezve a design. -
Akkor lesznek bajban, ha magonkénti teljesítményben (abszolút, nem frekire normalizálva) megveri őket az AMD. Itt egyelőre nem tartunk, de tény, nem állunk túl messze tőle.
Az AMD-nek ezeket kéne hoznia az egyértelmű győzelemhez:
#1: 5GHz-ig skálázódó freki 8 magot terhelve <160W fogyasztással
#2: memóriakezelési és magok közti kommunikációs bakik lerendezése, hogy az extrémgyors tuning-DDR4-ek helyett mezei modulokkal is jól menjen a gépezet.Mivel a Ryzen új, mindkettőre jó esélyt látok. Intel részéről egyelőre csak a soksokmagos xeonok lehozását látjuk HEDT-re, illetve a konzumer-szegmenst végre-valahára megkínálják egy 6magossal, azaz még kivárnak. Hogy ez amiatt történik, mert nincs új architektúra a tarsolyban, vagy mert bíznak abban, hogy a mostani elég lesz, nem tudni.
#23: a Threadripper se lesz kifejezetten olcsó, vmi 1200$ rémlik a 16magosért, amit valszleg 4.1GHz-re lehet majd húzni. Ennyiből lesz 12magos 4.5(?)GHz-en járó Skylake-X.
-
-
arabus
addikt
És melyik itt a proci a nagy fémlapáton kell nézni?
-
Myers
senior tag
Threadripper rövidítve: tripper
-
bunfi
őstag
A Z370 egy kicsit tupírozott Z270 lesz, visszafelé kompatibilitás nélkül természetesen. Ami ténylegesen a Z270 utója lesz az majd később Z390 néven fog érkezni. Mert nem kapkodnak.
Az X299 azért nem jó mindenre, mert nagyon nehéz (és drága) kiszolgálni:
- 2-18 magos cpukat
- 2 vagy 4 csatornás memóriavezérlővel
- IGP-vel vagy nélküle
- 16-tól 44 PCI-E sávvalAz i9-es topicban Westlake már linkelte a lapok és procik magyar nettó árait. A legolcsóbb MSI lap 61 ezer nettó. Kicsit csücskös egy i5-höz.
-
törölt tag
3db vga helyett lehet kérni 2db PCI-ex-es SSD-vel és 1db quadro/firepro-val és ott a "WS", jó szellőzéssel, viszonylag halk működéssel.
Valami féle-professional support is lesz DELL-részéről, ha intel megengedi, így tudták megoldani - ott -, hogy, ne legyen egyértelmű konkurencia. "ez csak egy ártalmatlan játék gép", de szabadon konfigurálható a megrendelő által.Ők se sz@rhatnak a gazdi plüss szőnyegére
-
Éljen a verseny
. Reméljük a 16magosat is lehet majd 4.2GHz-re húzni, akkor teljesen egy szinten lesz a 12-14magos Skylake-X-ekkel!
-
-FreaK-
veterán
AdoredTV nagyon jól kielemzi, hogy mit is csinál most az Intel, hogy miért kapkodás, és hogy miért vannak bajban: You're beaten, Intel.
-
nkmedve
őstag
Nekem egy kicsit furcsa, hogy a Threadrippert mindenki játékos szempontból értékeli, és a Dell is az Alineware masinákba pakolja nem pedig workstation-ökbe ahova való. A 12-16 mag teljesen értelmetlen lesz játékra még nagyon sokáig, kb. 0 előnye lesz 1800x-hez vagy akár 1600x-hez képest. Ugyan így az Intel 10+ magos CPU-i sem játékra lesznek jók, főleg ha Xeon-okhoz hasonló órajeleket fognak produkálni.
Mindezt úgy mondom, hogy elsők között vettem meg az R7-et, mivel szerintem a 8 fizikai már egyre inkább hasznos lehet sok helyen (SMT kikapcsolva a konszisztensebb teljesítmény érdekében).
-
EMPeter
csendes tag
válasz
-
Manbal
senior tag
válasz
ez én sem értem miért nem maradnak az LGA2066-nál, Z370-et meg azt ami még előtte érkezik el kellene felejteni az 1151-es foglalattal együtt. főleg hogy az X299-es képes dual channelben is működni... szal ezt a részét én is faszségnak érzem, felesleges erőforrás és pénzpazarlás fejlesztés terén is...
-
flashpointer
őstag
a sok mag sajnos az en munkamat nem erinti de renderelni tuti jo lehet
-
bitblueduck
senior tag
vannak azért insider infók (pl alaplapgyártókat sokkolta a helyzet) meg kritikák:
I have some things to say - Core i9 & X299
Is it time to switch to AMD? Has Intel lost its mind?
mit nevezel kapkodásnak ha nem ezt? -
fuvi
senior tag
"ezúttal az OEM-ek élveznek elsőbbséget"
maradjunk egyesszámban:
AMD Threadripper grab: Dell's Alienware shuts out other major vendors for 2017 -
BiP
nagyúr
Arra leszek, mennyi lesz hozzá az alaplap.
Értsd: a procik ára szépen folytatódik a 1800x felett, a teljesítmény függvényében, de kérdés, hogy AMD-nél is erős felára lesz a HEDT alaplapnak, mint Intel vonalon ? -
ViZion
félisten
Nem az én termékem, de jó olvasni, h egyre több szegmensbe dobnak ki procit.
Az meg tényleg katasztrófa, h játékra harmatos... ennél jobban csak az fáj, h quadro-n szaggat a doom...
Vicces azé', h minden a játékról kell szóljon itt.
-
törölt tag
Skálázódási tesztet kérnénk kedves OEM!
Ha megtartják a magas órajelet, csak a TDP változik "lineárisan" a kupak felülettel együtt akkor ez nagyon versenyképes lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Quadgame94 #4 üzenetére
Minden viszonylagos de az, hogy egy évelején 1300$ Intel proci teljesítményt megkapsz 500$ból az brutál árcsökkenés. (Vagy 1700$ost ?600$ból.)
És akkor még ehez hozzá kell adni, hogy egy alaplap is sokkal olcsobb Ryzen alá.
-
Walter_White
senior tag
Nagyon várom őket, ugye a magas memória órajel mellett a Ryzen megtáltosodik, kiváncsi leszek hogy Quad Channel mellett milyen teljesítményre lesznek képesek. Ha olyan, és árban is jól jövök ki, egy fasza Asrock lap mellett, akkor lehet 1800X-ről váltok, ha nem is 16 magra, de a 10 magot megcélzom a PCI-E Lanek miatt is.(főképp amiatt)
-
DraXoN
addikt
A node mérete rendkívül kicsi. A tokozás egyedül ami nagy.
Olvastam, bár nem tudom mi igaz belőle, de egy threadripper cpu legyártása, tokozással valahol 120$ környékén van az AMDnek (amiben már a fejlesztési költségek is benne vannak). [link]De elvileg az árak is jelentősen az intel új HEDT platformja alatt lesznek.
Ráadásul a 12 és feletti többmagos intelekről se tudni semmit, csak egy jelenlegi "tervezett" árat és magszámot. Senki se tudja (talán még az intel se), hogy milyen órajelen jönnek... Szerintem jelenleg is válogatják a jobb chippeket amik bírják a magasabb órajeleket még elviselhető fogyasztáson.
E miatt "pánikol" az intel.. érezhetően kényszer szülte a 12+ mag az új platformjában, ezt az alaplap gyártók is mondták, hogy télen még szó se volt 12 mag feletti cpukról...és vannak pletykák, hogy a kisebbik 16 magos AMD 849$ért jöhet.. ami kb. fele az Intel ígért 16magosának.
-
Par aprosag...
-Az megvan, hogy az altalad emlitett ket Intel termekvonal eredetelig mikorra volt tervezve?
-Es az, hogy Threadripper kupakja alatt nem egy egybetomb die lesz?
-Draga, aham, intel mennyert is fogja dobalni a sajat ide pozicinalt palettajat?
A jatekhoz meg igencsak harmatos... Aham, intel fan-e vagy?
Vagy csak flamehuszar...
-
Quadgame94
őstag
Nem kevés pénzért adja, csak az Intel miatt mindenki megszokta hogy ezeket sokért kell adni.
-
Johnny001
senior tag
Hi!
Ezekre én is kíváncsi vagyok, ilyen sok mag, viszonylag kevés pénzért, várom a teszteket
By.: Johnny
-
Manbal
senior tag
mármint miért kapkodna a "kékség"?! gondolod az LGA2066-os foglalat most pattant ki a fejükből, a Skylake-X-el együtt??!! az AMD jobban tenné ha inkább az RX Vegára koncentrálna, részemről én várom mit tud, de ha fail lesz, akkor az AMD nálam lehúzta a rolót! Ez a threadripper meg nehogy berippelje magát a föld alá, ilyen tenyérnyi méretű node-dal nem túl sok jóval kecsegtet, az ára pedi a csillagos ég lesz, játékhoz meg mint tudjuk igen csak harmatos...
-
Lacika112
aktív tag
várjuk nagy szeretettel
erősen érződik ryzen megjelenése óta hogy a kékség kapkod össze vissza
végre egy kis konkurenciaharc abból még vásárló nem jött ki soha rosszul
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 7
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Xbox Classic / Xbox 360
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest