Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi hangfal építés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Micro Four Thirds
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én ettől nem tartok.
Az intel szerintem ekkora pénzügyi előnnyel és sokéves bejáratott üzleti kapcsolatokkal sosem fog lemaradni.
Illetve szerintem máris elkezdtek valamit főzni, ami valszeg valami komolyabb cucc lesz, és valami olyan, amit az AMD nehezen tud majd hirtelen lekövetni (tök más irányzat CPU-k terén, GPU+CPU hibrid, vagy valami hasonló).
És addig meg lazán kihúzza hírnévvel, és kapcsolatokkal.Az AMD-nek több generáción keresztül stabilan minden szempontból jobbat kell csinálnia az intelnél, hogy az emberek és OEM-ek elkezdjenek bennük bízni.
A felzárkózás még csak most kezdődött el a végfelhasználóknál, és max a 7nm-es procikkal lesz szélesebb körű (szerver, laptop), és jó esetben a Zen3 lehet az, ami tényleg jobb mindenben (IPC, órajel).
Tehát az igazi felemelkedést én leghamarabb a innentől számolnám. -
-
Megfelelően agresszív fejlesztési stratégiával hamar (sztem néhány év) kijöhetnek a "gödörből"*, amennyi pénzük van.
* azért ez a gödör nem olyan vészes, legfeljebb magukhoz képest. Így is szarják a pénzt.
Ha az AMD ennél sokkal mélyebbről visszajönni látszik, akkor az intelt sem kell félteni, hamar visszakapcsolhatják a rakétákat.
Egy dolog kérdéses: az AMD tudja-e tartani majd a tempót a visszaerősödő intellel szemben. Ha igen, akkor végre jó világ lehet. Szerintem ehhez nagyon komolyan kell küzdeniük, különben a mostani javuló pozíciójuk könnyen tiszavirág életű lehet. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Már az első lépése aggasztó volt CEO-ként. Gyakorlatilag kirúgta a másik CEO-jelöltet, akit ugye nem választottak meg. Én komolyabb részvényesként akkor ordibáltam volna, hogy ennek nem lesz jó vége. Nagyon sok magas rangú mérnök és vezető tiltakozásképpen fel is mondott. Aztán Krzanich elkezdte tisztogatni azokat, akik a kilépőkhöz közel álltak. Gyakorlatilag egy mini-Trump volt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Aki azt a 32-magos Threadrippert megveszi az renderelésre veszi nem CAD-re. És meg fogja venni, mert nem mindegy, hogy az elindított munka holnapra lesz kész, vagy már délutánra. Ezt jelenti ezen a piacon a 32 mag. Nem véletlen, hogy az Intel is csinál ide egy 28-magos UHEDT platformot, mert eddig ez a piac vagy 1x-magos procit vett, vagy kifizette a szerverekben a 30+ magot. De mivel az AMD odaadja a 32-magot 2000 dollárért, így nyilván senki sem fog majd ugyanennyi magot 7000 dolláros szerverekben venni. Inkább vesznek két Threadrippert helyette.
Sőt, én úgy gondolom, hogy erre még a nagyobb renderfarmoknak is megéri áttérni. Ott zömében szervercuccokkal dolgoznak, de annyival olcsóbb ez az egész Threadripperben, hogy féláron kijönnek, miközben igazából nem lesz lassabb az a farm, amit építenek. -
RefFes
junior tag
...azért nem vágom, hogy ezen a szegmensen kívül (értsd szerver front - ha minden igaz, hamarosan "csak" a Spectre marad, ami minden spekulatív végrehajtást alkalmazó procit érint) miért jobb emiatt (most írod, hogy asztali fronton nem számítanak annyira ezek a sebezhetőségek) az AMD (egyesek szerint)? Lehet (ellen)szurkolni, de már írtam valahol, hogy egyelőre egy AMD-s felhasználók adatai is több, mint 90% valószínűséggel Inteles cuccokon vannak...téma több szempontból is off (visszavonták, új procik hardveresen javítva).
+off a magszám emelés önmagában nem old meg számos kérdést (addig nincs sok értelme, amíg nem használják ki a szoftverek) Tom's Hardware csinált tesztet a TR2-vel, és szándékosan először olyan progikkal próbálták ki, amit a (nem is teljesen) hétköznapi júzerek használnak (és nem fogják esetleg kemény pénzekért cserélni a szoftvereket pl CAD), és NEM játékokról van szó. Itt a CL is tisztesen helyt állt (negyed árért, sőt, aki itt írta, hogy a teljes platform számít: alaplappal, plusz memóriákkal /5/6-od árért).Bocs
...off
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Google, az MS és a többi nagy nem publikál eredményt, így nem lehet összehasonlítani, hogy ugyanolyan hardverrel a kisebbek mennyivel rosszabb teljesítményt tudnak adni teljesnek ítélt biztonság mellett. Mert a nagyok szoftveres hátterével nem kell kikapcsolni a HT-t, ez csak a kisebbeknek szükséges, hiszen nincs meg az anyagi forrásuk a saját ütemezőre.
-
libit
tag
ahogy lejebb is irtak, ez foleg serverekreknel erdekes - nem a max 4 szalat hasznalo jatekoknal meg hasonloak
Meg nem lattam olyan teljesitmenytesztet (nem kizart, hogy van!!!), ahol ugy hasonlitjak ossze a procikat, hogy (a veszelyeztetes miatt) az Intelekben letiltjak a HT-t, az AMD-bel engedelyezik a "nem veszelyeztetett" SMT-t
Abu85 - "talán az Intel nem is magát, hanem a kisebb, anyagi szempontból rendkívül sérülékeny partnereit akarta védeni"
ezzel hogyan vedi a szolgaltato cegeket?!?!?
attol fuggetlenul, hogy nem publikalhatja a teljesitmenycsokkenest (ahogy irtad is) meg ugyanugy megszivja:
1. - kikapcsolja a HT-t amivel elesik bizonyos teljesitmenytol
2. - hagyja bekapcsolva es bevallalja az ezzel jaro biztonsagi rizikot -
Picco
addikt
-
s.bala31
őstag
Engem szórakoztat, hogy pl te és még páran már lassan 2 napja ezen rugóztok, holott már asszem tegnap este okafogyottá vált az egész. De te még most is próbálod mindenféle jogi maszlaggal bizonygatni hogy mekkora szemét volt az intel. (Mellesleg szerintem akkor sem lett volna belőle egyetlen per sem ha az a mondat benne marad a liszenszben) Igen az Intel egy szemét társaság, ezzel elég sokan tisztában vannak, kipattant a botrány és javították amit kell. Kb ennyi. Ettől pl én nem fogok azonnal AMD processzortért rohanni a boltba.
-
MSI.Navi
tag
Ezen nem sok megbeszélni való van, amikor az Intel megmondja hogy a rossz paramétereket nem szabad közölni az általuk gyártott CPU -ról az közel van a kommunizmushoz, márpedig ezen nem sok megbeszélni való van.
-
dabadab
titán
Most komolyan kérdezem: esetleg lehetséges-e lenne, hogy valami témát rendesen megbeszéljünk, vagy mindenféleképpen szükséges az, hogy bármit csak és kizárólag az óvodás bandázás szintjén lehet megközelíteni, miszerint aki a bandánkban van, az jó, aki meg nem, az csúnya?...
És ha csak az utóbbi, akkor hogyan kellene viselkednem nekem, aki az elmúlt jópár évben csak Intel CPU-s gépeket vett és épített?
-
dabadab
titán
"hát látod, hogy csak a "népharag" miatt lépett vissza az Intel.
"
Szerinted mi az a teljesen nyilvánvaló ok, ami miatt abszolút röhelyes azt feltételezni, hogy az Intel a rossz publicitás miatt lépett vissza, ha mellétesszük azt is, hogy az érintett fejlesztők már több, mint egy hete felháborodottan reklamáltak az Intelnél mindenféle eredmény nélkül, viszont amikor a sajtón is végigfutott a hír, akkor pár órán belül visszakoztak?
-
MSI.Navi
tag
De egyáltalán hogyan volt pofájuk ilyesmit beletenni a tiltó licencbe????????????????????
-
S_x96x_S
addikt
>Ez estben csak a sajtó nem reklámozza annyira az AMD helyzetét
>ez ügyben, mint a spectre/meltdown ügy elején.A sajtó reagált
https://prohardver.hu/hir/amd_ellenzi_foreshadow_javitasok_telepites.html -
Male
nagyúr
"Arra nincs igazán válasz, hogy miért került bele a teszteredmények publikálását tiltó részlet a licencszerződésbe"
A megoldás: egy vicces kedvű titkárnő beleírta, hogy úgyse fogja soha senki elolvasni... a cégnél nem is tették, mert megjelent, csak aztán valaki mégis megnézte
-
RefFes
junior tag
...Ryzen-ről volt szó (már a "társad" részéről), aminek a CL-t szánta ellenfélnek az Intel. Itt van hova fejlődni. Egyébként én is mondhatnám, hogy kit érdekel a TR2?! Leírtam, hogy a nagyobb piaci részesedésnek milyen "hátulütői" lehetnek, valamint, hogy saját maga avultatja termékeit az AMD éves rendszerességgel...hajrá!
Üdv
-
-KP-
addikt
Kit érdekel a a párban neki megfelelő mag/szál processzor?
Az érdekel, hogy azonos árszinten melyik jobb. Ja és még itt se csak a processzor árát kell önmagában nézni, hanem a komplett platformét. így pedig igencsak jól áll a Ryzen több ársávban is. Persze a csúcs Intelt egyelőre nem tudta beérni.
-
S_x96x_S
addikt
>Az utolsó pár sebeszhetőségnél az AMD nagyon hallgat.
> Ez azt jelenti, hogy rájuk nem veszélyesek ezek, vagy csak nem foglalkoznak vele / nem publikálják?A francokat ...
sőt a legutóbbinál figyelmeztetnek, nehogy már véletlenül feltelepítsék a Foreshadow javításokat és tönkrevágják az EPYC teljesítményét ...
Szóval az EPYC proceszorokra JELENLEG az INTEL-es javítások jelentik a legnagyobb veszélyt ...https://www.amd.com/en/corporate/security-updates
Updates
Foreshadow
8/14/18 – UpdatedAs in the case with Meltdown, we believe our processors are not susceptible to these new speculative execution attack variants: L1 Terminal Fault – SGX (also known as Foreshadow) CVE 2018-3615, L1 Terminal Fault – OS/SMM (also known as Foreshadow-NG) CVE 2018-3620, and L1 Terminal Fault – VMM (also known as Foreshadow-NG) CVE 2018-3646, due to our hardware paging architecture protections. We are advising customers running AMD EPYC™ processors in their data centers, including in virtualized environments, to not implement Foreshadow-related software mitigations for their AMD platforms.
Spectre Mitigation Update
7/13/18This week, a sub-variant of the original, Google Project (GPZ) variant 1 / Spectre security vulnerability was disclosed by MIT. Consistent with variant 1, we believe this threat can be mitigated through the operating system (OS). AMD is working with the software ecosystem to mitigate variant 1.1 through operating system updates where necessary. We have not identified any AMD x86 products susceptible to the Variant 1.2 vulnerability in our analysis to-date. Please check with your OS provider for the latest information.
AMD has also updated related portions of the Software Techniques for Managing Speculation on AMD Processors whitepaper.
“Speculative Store Bypass” Vulnerability Mitigations for AMD Platforms
5/21/18Today, Microsoft and Google Project Zero researchers have identified a new category of speculative execution side channel vulnerability (Speculative Store Bypass or SSB) that is closely related to the previously disclosed GPZ/Spectre variant 1 vulnerabilities. Microsoft has released an advisory on the vulnerability and mitigation plans.
AMD recommended mitigations for SSB are being provided by operating system updates back to the Family 15 processors (“Bulldozer” products). For technical details, please see the AMD whitepaper. Microsoft is completing final testing and validation of AMD-specific updates for Windows client and server operating systems, which are expected to be released through their standard update process. Similarly, Linux distributors are developing operating system updates for SSB. AMD recommends checking with your OS provider for specific guidance on schedules.
Based on the difficulty to exploit the vulnerability, AMD and our ecosystem partners currently recommend using the default setting that maintains support for memory disambiguation.
We have not identified any AMD x86 products susceptible to the Variant 3a vulnerability in our analysis to-date.
As a reminder, security best practices of keeping your operating system and BIOS up-to-date, utilizing safe computer practices and running antivirus software are always the first line of defense in maintaining device security.
...
" -
Ixion77
addikt
Talán itt is volt cikk róla, de lehet hogy valamely nagy technológiai oldalon olvastam, hogy az elágazásbecslés kihasználásán keresztüli törések gyakorlatilag minden mai konzumer CPU-t érintenek. Tehát az AMD-t is, az ARM-ot is, sőt még egyes beágyazott rendszereket is. Ez egy teljesen új hadszíntér nyílt az IT biztonságtechnikában, amelyet bár nem egyszerű kihasználni, de amikor sikerül, akkor gyakorlatilag teljes hatalmat lehet szerezni bármely számítógép felett úgy, hogy védekezni esély sincs ellene. Ezért most minden CPU gyártó éjt nappallá téve próbálja minimalizálni a problémát, csökkenteni a sajtóvisszhangot, és valami megoldást találni a következő CPU generációra, a jelenlegieket meg patchelni amennyire lehet. Utóbbi persze áldozatokkal jár. Borzasztó komoly dologról van szó, komoly nagy cégek roppanhatnak bele a következményekbe.
Érdemes belegondolni pl. hogy egy ilyen hardverszintű törési lehetőségnek mekkora jelentősége van az államközi kiberhadviselésben! Ott semmi se drága hogy kifejlesszék az ezen alapuló támadóeszközöket.
Vagy amikor egy erre épülő támadással bedöntenek egy komolyabb cloud céget, és az emiatt telibe perli a CPU gyártót... Azok bizony nem olcsó perek... A háttérben tébolyult kiútkeresés folyik hónapok óta technológiai, jogi, hadászati, marketing és minden létező egyéb szinten. Nagyon durva dolog ez. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az utolsó pillanat inkább akkor volt, amikor Krzanich magát jelölte Rattner helyére. Krzanich "eltávolítása", azzal az indokkal, hogy sok-sok évvel korábban állítólag félrekúrt, pedig akkor volt, amikor a Rome mintákat megkapták a partnerek, és elkezdett szivárogni az Intel felé, hogy mit tud. Onnantól van káosz, mert a Sapphire Rapids lehet az első fejlesztés, ami beéri, de az nem 2019-ben lesz kész, ahogy a Rome, hanem 2022 körül. Most minden gyakorlatilag a Rome miatt történik, mert a minták sokkal gyorsabbak, mint amire számított a világ, beleértve az Intelt is. Krzanich végét állítólag az okozta, hogy Rattnernak egy projektjét leállította, ami az UPI jelentős továbbfejlesztése volt. Emiatt a Sapphire Rapids UPI-ja csak 10%-kal lesz gyorsabb, mint a mostani interfész, ami nem elég. Az AMD saját megoldása már a Rome-ban sokkal többet tud, és mire a Sapphire Rapids megjön, addigra Zen5 dizájn is lehet. Ezért nem szabad megengednie egy ekkora cégnek, hogy a CEO és a CTO ugyanaz a személy legyen, mert a minimum kockázatos, vagy akár hibás döntéseket nem tudja egy másik ember megakadályozni. Visszacsinálni az egészet pedig akár fél évtized lehet, vagy több is.
-
dabadab
titán
"teljesítményben utolérte a párban neki megfelelő (mag/szál...8/16 érkezik) CL processzort?"
Szerintem elég kevés helyen rakják magszám szerint párba a processzorokat. Sokkal többet számít a teljesítmény/watt meg a teljesítmény/USD.
Az világos, hogy az Intelnek IPC terén előnye van és ezt jó ideje őrzi is, ha valakinek az a fontos, akkor jó eséllyel Intelt vesz, de a sokmagos processzorokat alapvetően nem olyan helyre szokták rakni, ahol a single-thread teljesítmény számít.
-
RefFes
junior tag
Hali!
Egyelőre a legnagyobb TR-en kívül (az is a nagyobb magszám miatt) tudsz mondani olyan AMD (RYZEN) cuccot, ami teljesítményben utolérte a párban neki megfelelő (mag/szál...8/16 érkezik) CL processzort?
Én úgy látom, hogy ugyan tényleg az utolsó pillanatban eszméltek Intelnél, de nem kell temetni rögtön a céget.
AMD következő generációja jövőre jön (azért történhetnek apróbb csúszások...TSMC pl), ZEN 2 szerintem a legjobb esetben beérheti a JELENLEGI Intel procikat, ezt azért várjuk meg (hardveres Spectre javítás...nyilván ott ez nem jár teljesítmény csökkenéssel...?! és ki sem lehet kapcsolni...), szerver piacon nagyon szerencsésnek tartanák a 10%-os részesedést (legyen több majd, ezzel azt kockáztatják, hogy náluk is elkezdenek komolyabban keresgélni...és, aki keres, az talál is), meg azért gondolj bele, hogy az "évente leamortizálom a saját előző generáció(i)mat"-nak mennyire örülnek azok, akik a "gombokért előállított" cuccokért azért nem kevés pénzt fizettek, és emelhetem a magszámot a csillagos égig, ha a szoftverek nem követik...
szóval én esetleg egy generációt sejtek, amikor minimálisan beelőzhet AMD (ez valószínűleg nem az árak csökkenésével fog járni), aztán lesz, ami lesz, addigra bármelyik mostani terméket veszed, az "elavult" lesz, vehetsz új lapot, procit, és még memóriát is...Üdv
-
Lacika112
aktív tag
Én kérek elnézést, de ha azt írtam volna hogy : Spectre, Meltdown, Foreshadow, "újításokat" mellőző biztonságos procikat akkor "amd fun" lennék pedig 2-2 arányban van itthon mindkettő. (ha az mmx-athlon xp is számít akkor több)
Hogy felelne meg számodra hogy ne legyek "képzavarba" ? Szándékosan a teljesítmény oltárán feláldozott biztonságot mellőző cpu?
-
Gdi
senior tag
Na ha lehet, akkor most már valaki összegyüjtögethetné az elkészült benchmark linkeket, és postolhatná errefelé
-
Lacika112
aktív tag
Szóval ha jól értem azt képzelték hogy még mindig fx korszakot élünk és lenyomhatnak mindent a vevő torkán mondván nincs konkurencia?
Amikor meg tátott szájjal, bekötött szemmel pé..sz erdőbe rohantak mert a konkurencia olcsóbban ugyanazt, vagy nagyobb teljesítményt ugyan azon az áron kínálja akkor fülük-farkuk behúzva visszakoztak?
Inkább javítsák már ki a gyárilag selejtes cpu-kat mert szeretnék "gombokért" zent venni talán mire kijön zen3 felzárkóznak.
Tényleg jó lenne már ha intel összekapná magát mert megint át kell majd éljük amit k7,k8, időkbe amikor kellett 2-3 gen mire utolérték a pirosakat.
-
Zigur
senior tag
-
snecy20
nagyúr
Akkor 180, vagy mennyi hsz mehet a levesbe a másik, ezzel foglalkozó topikban?
-
Az utolsó pár sebeszhetőségnél az AMD nagyon hallgat.
Ez azt jelenti, hogy rájuk nem veszélyesek ezek, vagy csak nem foglalkoznak vele / nem publikálják?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Kikerül belőle a problémásnak vélt rész, így visszakerül minden a régi kerékvágásba.
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Villanyszerelés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Google Pixel topik
- EAFC 25
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Horgász topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H110M i5 6500 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Deepcool D-Shield V2 500W
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jabra Speak 410 MS - PHS001U 7410-109 és 7410-209 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest