Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS notebook topic
- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen monitort vegyek?
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
winhate
őstag
,,Aki arra gondolt, hogy hosszabb távra inkább egy merevlemezre bízná adatait, nem jól választott..."
"Így igaz: sokkal jobb két merevlemezre bízni, vagy többre. "
Eddig ez a legjobb válasz ! Na ezt kéne mindenkinek a szeme elött tartani. Több mentés ,több helyen.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Ba cy lus #80 üzenetére
Kinek mi. Backblazer statisztikákból látszik mekkora arányban. Nekem a 3% is elhanyagolható, mivel életemben nem volt annyi HDD-m, hogy értelmezhető legyen a 3%.
Van, akit meg kiráz a hideg a 3%-tól (és leírja az egész márkát, lol) és neki igenis fontos, hogy "csak" 1% körül van a selejtarány. Én meg úgy vagyok vele, hogy 321 backup van nálam érvényben, így én megengedhetem magamnak, hogy letojjam a selejtarányt. Inkább veszek két olcsóbbat, mint egy drágát. Mivel tartom magam ahhoz az elvhez, hogy minden adathordozó meg fogja semmisíteni az adataidat, csak idő kérdése. Másolni, másolni, másolni... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Baltazár123 #60 üzenetére
Drága? Mennyi az az igazán fontos adat ami végig kísér egy átlagembert élete során? Valószínűleg az ilyen kritikus fontosságú adatok, dokumentumok bőven elférnek egyetlen 25 gigás lemezen.
De talán még a családi fotóalbum is - kiszelektálva és tömörítve. Nem 3000 RAW kép egy nyaralásról, amiből kb van 50 db értelmezhető jól sikerült fotó.
A BD offline tárolásához meg nem ér fel se a HDD, se az SSD. -
L3zl13
nagyúr
válasz
Dragon3000 #74 üzenetére
Milyen többségről beszélünk itt?
Az emberek "többségének" nincs biztonsági mentése. Ha eszükbe jut, hogy kéne, akkor egy komplett megoldást keres, pl egy USB-s külső vinyót, nem különálló belső SSD-t, mert az emberek "többsége" még életében nem látott pc alkatrészt, és magas neki, hogy külön vegyen egy usb-s keretet és abba SSD-t rakjon. Jó esetben nem hiszi azt, hogy egy pendrive vagy egy SD kártya megfelelő erre a célra.
Ezen emberek többségének jó eséllyel lesz annyi fogalma, hogy nem húzza le a külső drive-ot a gépről eltávolítás nélkül, és halvány fogalmuk nem lesz olyan dolgokról, mint a megbízhatóság vagy hogy melyik technológia meddig képes megőrizni az adatokat.Szóval szerintem értelmetlen dolog együtt említegetni a többség igényét az apróról vásárolt ki SSD-kkel.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ba cy lus #73 üzenetére
Először értsd meg, többségről írtam és nem mindenkiről, ez után ha nem tartozol a többségbe, ne vedd magadra. Ha visszaolvasol tárolásra/biztonsági mentésre én is hdd-t javasoltam, attól még a többségnek bőven elég 500-1000GB erre a célra. Amúgy a filmeket/zenéket több helyen is tárolód?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Dragon3000 #72 üzenetére
Értem, akkor majd én is beszuszakolom a dolgaimat 500 gigába. Nyilván. Nem is értem, hogy jön ez ide. Meg mi az, hogy beszerezhető, s akkor már nem is elég fontos? Amit évekig gyűjtöttem, azt szerezzem be megint? Miért csináljon az ember belőle problémát magának? Nem kevés idő több TB-nyi filmet, zenét újra beszerezni, a plusz kiadásokról (önmagában már csak az áramköltség-többlet is, míg be van kapcsolva a pc emiatt) nem is beszélve. Ehhez képest 32k huf 4TB-ért igen méltányos ajánlat. De ha valakinek derogál a HDD, hát vegyen SSD-t 4x annyiért.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Dragon3000 #70 üzenetére
Ezt hol sikerült felmérni?
-
Ba cy lus
addikt
Milyen farokméregetés? Szerintem ezt itt egyedül te kezelted presztízs kérdésként, míg másoknak sikerült racionálisan megközelíteni. Ha már adattárolás, ne aprózzuk el félterrákkal: egy 4TB-os HDD 32k huf-ból megvan. SSD-ből ugyanekkora 135k huf. (Vagy 4TB vs 16TB.) Azért nem mindegy.
-
Dragon3000
nagyúr
Csak az marad ki az egészből, hogy folyamatos használat mellett. Ha külső meghajtóról van szó, amit csak adatmentésig kötsz gépre, az soha nem fogja elérni még csak az 1 éves üzemidőt sem, így otthoni szempontokat nézve lényegtelen, hogy 5 év használat esetében hogy változik a megbízhatóság.
-
thomasa
senior tag
Idézem a cikket: "Ahogy a grafikonon is látszik, gyakorlatilag életkortól függetlenül a flash alapú tárolók megbízhatósága sokkal jobban alakul, mint a merevlemezeké, ráadásul az első pár évben még viszonylag alacsonynak mondható különbség az ötödik évben már a négyszeresére nő. "
Részemről elengedem ezt a témát, mert már kezd egyeseknél *méregetésbe átcsapni. Mindenki használjon, amit akar. -
King Unique
titán
Egy használt HDD is lehet 100%-os kondíciójú, sőt egy 99%-os is működhet akár évekig gond nélkül, ha a tartalék területből ki lett pótolva a hibás szektor, SSD-knél meg ugye természetes az írásmennyiség növekedésével a kondíció esése.
Szóval egy SSD attól még nem feltétlen lesz minden esetben echte megbízhatóbb, mert annál használtan a 90%-os kondíció is jónak mondható, meg attól még tönkremehet benne a vezérlő, lehet firmware hiba, ha oda kerül a sor akkor ugye komolyabb hibánál adatmentő cég is lehet kisebb eséllyel tud menteni SSD-ről mint HDD-ről, stb. -
Ba cy lus
addikt
Egy szóval nem írtam, hogy mindenből csak újat. De HDD-ből, SSD-ből igen. Szerintem ezt a döntést hagyjuk meg nekem. Amit pedig írsz, továbbra is teljesen irreleváns. Hiszen jórészt csak a polcon áll, és úgy kell megőriznie minél hosszabb ideig az adatot. Ebben pedig a HDD jobb.
-
thomasa
senior tag
válasz
Ba cy lus #62 üzenetére
Autóból is csak újat veszel? Szerintem nincs gond a használt, de megbízható, tesztelt dolgokkal. (Kisebb öko lábnyom, stb.) A lényeg, amit nem akart kimondani senki, hogy 99%-os HDD-t sikítva dobod el, SSD-nek meg sem kottyan. Ez is egy plusz a sebesség mellett. Ki mire használja a mentéseket. Nekem több HDD-m szállt már el, SSD egy sem.
-
Aki típusokra lett volna kíváncsi, elég a forrásra kattintani: [link]
Elég jól látható információkat lehet kiszedni belőle.
-
Ba cy lus
addikt
Nem nagyon izgat a gyorsaság, ha csak archiválni veszem, de a megbízhatóság annál inkább. Használt HDD-t (SSD-t) pedig sosem veszek.
Szerk.: Na persze, ki feltételezné, hogy 500 GB-osra gondoltál? Az már 10 éve is nagyon sovány volt adattárolásra. De 1 TB és felette bizony jóval olcsóbb a HDD.
-
thomasa
senior tag
válasz
Ba cy lus #53 üzenetére
A "lestrapált" jelzőt én nem említettem. Egyébként utalva a topicra melyik a megbízhatóbb, melyiket vennéd meg? Egy 99%-on álló HDD-t vagy egy 90%-on álló SSD-t?
Tegyük fel, hogy családi képeket tárol valaki. Akinek van gyereke tudja, hogy évente 100 Gb kép plusz még ennyi videó nem is olyan sok. Ekkor jön elő a tallózás, mondjuk amikor egy albumot szeretne az ember összerakni. Melyiknél lesz gyorsabb? -
Baltazár123
őstag
Nekem már szállt el 2tb hdd menthetetlenül. Nézegettem és már akkoriban, 6 éve is egészen horror árak voltak a mentésre. A fontos adatok megvoltak másik hdd n és dvd n is. Polcon tartott megkímélt WD zöld hdd volt. Van ilyen is. Gondolkodom blueray én, csak még mindig drága, inkább veszek meg 1 hddt a fontos fileoknak, több helyen tartani. Adózás, fényképek, videók stb.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Dragon3000 #57 üzenetére
Igen, mert 3TB-os vinyót kapsz 1TB-os SSD árán. Az 500 GB-os HDD nem éri meg (alig drágább az 1 TB-os), egyáltalán ki vesz ma már olyat?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ba cy lus #55 üzenetére
Ki írta, hogy harmadannyi áron? Egyedül Te írtad, hogy háromszor többe kerül az ssd, ami nem igaz, mert mérettől és sebességtől függően változik az árkülönbözet. 500GB-os sata ssd bontatlan megoldásokat találni aprón 500GB-os hdd áráért. Ettől függetlenül én maradnék archiválás esetén a hdd-nél.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Dragon3000 #54 üzenetére
Azért nekem kicsit gyanús, ha valami harmadannyi áron megy el, mert ugye erről volt szó.
-
hgergo365
csendes tag
Tartott előadást Kürt embere a cégnél az adatmetésekkel kapcsolatban és jelezte hogy HDD ről átlag 80% a sikeres mentés aránya
hosszú évek alatt ami a nagy 10-16 tb hdd-nél egyre csökken.Míg az ssd nél a 15% sikeres mentési arány
ami meg szintén egyre csökken, sőt azt is jelezte hogy a ssd-s mentések aránya drasztikusan rosszabbodása várható.
Vagyis nem az a kérdés hogy melyik megbízhatóbb, hanem van-e mentésed!
Egyre fontosabb a backup/mentés szerepe szerintem is. -
enginev3.0
félisten
Oké, akkor majd ha nem lesz sokszoros ára egy ssdnek akkor váltok
-
ricsip
addikt
válasz
Gladiator124 #43 üzenetére
Csak sztori kedvéért: a cirka 1997-98 körüli quantum 8gigás (nem tera!) vinyómat 2007 tavasszal használtam utóljára (windows server 2003 volt rajta). Tavaly (2021 tavasz) szedtem elő valamiért, és tökéletes állapotban volt rajta minden adat (teljes felületellenőrzés lefutott rajta többször is hiba nélkül).
Bónusz retró feeling volt a jól ismert quantum-os sugarhajtasú vadaszgép hangot hallani megint (ráadásul ez még 5400-es volt nem is 7200-es), és rádöbbenni mennyire halk lett a motorja a mai vinyóknak. -
King Unique
titán
Miért ne létezne? Tessék, itt egy példa, + egy másik tönkrement SSD-re, + egy friss eset.
Aztán ugye SSD-knél akár egy sima fájltörlés után már nem lehet az adatokat visszaállítani, lementeni (példa), ellenben HDD-knél illetve CMR HDD-knél még igen. Valamint adott esetben a profi adatmentés is macerásabb (pl. vezérlőhiba, belső titkosítás miatt) és akár drágább is lehet SSD-ről (példa).
Szóval nyilván használhatók még archiválásra, adattárolásra a HDD-k is, sőt. -
Lewzke
őstag
Amúgy az SSD-nél csak akkor vonatkozik az 1 év fiókban adatmegőrzés, amikor elérte a kiszabott TBW-t, egyébként több ideig őrzi az adatot tápellátás nélkül. A szerver SSD-knél nem így specifikálják, ott 3 hónap az elvárt tudtommal. Átlagemberek alig érik el ezeket a több száz TBW értékeket, pl. nekem 17TB volt a legtöbb (256GB) , de egy nagyobb kapacitásúnál is jó ha elérem az 50-et mondjuk a TBW nem mond eleget, mert az is számít mennyire volt tele az SSD az élettartama alatt, ezért van az, hogy a szerver SSD-ket előre firmwaresen OP-zák (szabad terület) , hogy a specifikált élettartam meglegyen. Write intensive modelleknél ez 30-40, mixednél 10-20, olcsó megoldásoknál 5-10 (mind szerver SSD-re értem) de mezei SSD-k nem tartalmaznak gyári OP-t
-
thomasa
senior tag
Írjon már olyan is akinek ssd-ről szállt el mentése. (Ha létezik) Köszi.
-
Gladiator124
csendes tag
Nekem már veszett adat polcon tárolt merevlemezről és pendriveról is. A tapasztalatom, hogy minél nagyobb kapacitású tároló annál rövidebb ideig tárol álló helyzetben. A mágneses tér a lemezeken előbb-utóbb gyengül. Érdemes időnként (3-6hónap) beolvasni a HDD tartalmát. Ha gyenge szektort érzékel az elektronika újraírja majd az adatokat. Az SSD esetén mindig a legjobban szivárgó cella fogja eldönteni melyik adat hullik el először. Nem szabad elfelejteni az állandó háttérsugárzást sem ami cellát tehet tönkre, főleg bekapcsolt(előfeszített) állapotban. Ha a hiba a firmware területre esik (minkét tároló esetében) akkor ugrott az összes adat....
-
VIC20
őstag
,,Aki arra gondolt, hogy hosszabb távra inkább egy merevlemezre bízná adatait, nem jól választott..."
Így igaz: sokkal jobb két merevlemezre bízni, vagy többre.
(És még jobb elkerülni a nyelvhelyességi hibákat...) -
tibaimp
nagyúr
Alapvetően két ember típus létezik, akinek volt már adatvesztése és akinek még lesz!
Bocs, nem tudtam kihagyni!
Komolyra fordítva a szót, pedig nem árt.
Csak egy példa: az a gond, hogy a gyerek nem lesz többé 4-6 éves, ha szállnak a képek/videók, akkor szállnak. Anyuméknak még ki is lettek nyomtatva az albumba, ez is egy formája az adatmentésnek képek esetében. -
PuMbA
titán
Én megúsztam eddig. 20-nál valamivel több év a PC világban, floppy lemezes, DOS-os kezdettel, de biztonsági mentéssel sose foglalkoztam, adatok csak egy helyen vannak, az éppen használt HDD-n vagy SSD-n. Semmilyen adatom nem tűnt el a mai napig és adatmentőnél sem jártam vagy kellett fizetnem ilyenért
Google Drive-on azért már elgondolkoztam mostanában, hogy oda mentek cucokat....
-
leroyclub
senior tag
Az SSD-rő eltűnik az adat ha nem kap áramot hosszab ideig? Mondjuk 10év? Ez nekem teljesen új infó.
-
hardzsi2
aktív tag
válasz
#72042496 #26 üzenetére
Mert az emberek gyarlók (tudatlanok és/vagy lusták és/vagy nemtörődömök). Ha nem így lenne, már rég felkopott volna az összes adatmentő álla.
Van aki az első pofon (értékes adatai megsemmisülése) után óvatosabb lesz és megteszi a szükséges lépéseket, hogy újra ne fordulhasson elő, más még a saját kárából sem tanul. -
-
Lewzke
őstag
válasz
Dragon3000 #32 üzenetére
De a vezérlő elfüstölése nagy eséllyel az élettartama elején jelentkezik és nem évek múlva, tehát egy ssd, ami 2 éve üzemel gond nélkül és nem feszegetik írás határait, az elég megbízhatónak könyvelhető, a hdd ezzel ellentétben mechanikai hibát sok ezer óra után kezd dobni. A statisztikai meghibásodása teljesen más a kettőnek. Az adatmentésben jobb a hdd, de meghibásodási esélye nagyobb.
-
Lewzke
őstag
Ez nem ilyen egyszerű, hogy a hdd biztonságosabb. Egyetlen tárolón semmi esetben nem ajánlott fontos adatot tárolni. Pl. Egy sokáig futó SSD (nem elérve a TBW határait) megbízhatóbb hosszútávon, mivel nincs mozgó alkatrész, de ha egy külső táphiba miatt elfüstöl, akkor az igaz, hogy a hdd-ről nagyobb esélyel tudnak adatot menteni.
-
tibaimp
nagyúr
Ezt látva a NAND gyártók tényleg elkezdik nyomni a PLC NAND chipeket. Én nem örülnék neki, a QLC-t is kerülöm.
-
törölt tag
válasz
macilaci78 #27 üzenetére
Tárolás alatt én azt értem, amikor már az állandó helyre került az adat. Fényképezőnél eleve nincs is talán alternatíva, hogy addig min legyen, talán csak dual kártya? Nem tudom, én telefont használok.
-
Dragon3000
nagyúr
-
hardzsi2
aktív tag
válasz
macilaci78 #11 üzenetére
Pont ezt szerettem volna én is megemlíteni.
Ha értékes adataink/emlékeink tárolásáról van szó, akkor az adatok egy "behalt" HDD-ről feltehetően nagyobb eséllyel állíthatók vissza -még ha esetenként csak horror áron is-, mint bekrepált SSD-ről, pendrive-ról vagy memóriakártyáról:
"A memóriakártyát (SD, MicroSD, XD stb.) leggyakrabban fényképezőgépben, videokamerában, mobiltelefonban használjuk. A FLASH alapú adattárolók csoportjába tartozik még a pendrive és az SSD is. Tapasztalataink alapján ezek az eszközök kevésbé megbízhatóak, mint egy HDD, és rövidebb az élettartamuk is, hiszen újraírási ciklusuk véges. Minden felhasználónak azt javasoljuk, hogy fényképeiket, szakdolgozatukat és egyéb értékes adataikat ne kizárólag egy FLASH típusú adathordozón tárolják, hanem minden esetben készítsenek biztonsági másolatot, például egy külső merevlemezre is." Forrás: https://adatmentes.kurt.hu/adatmentes-memoriakartyarol/
-
-
CYBERIA
őstag
válasz
Dragon3000 #18 üzenetére
Egy év az nevetségesen rövid idő, különösen ha archiválásról van szó.
-
Gdi
senior tag
-
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000 #10 üzenetére
Ha már témánál vagyunk:
azt tudott, hogy az ilyen flash-alapú tárolók adatmegörzéséhez pontosan minek kell történnie? Elég ha csak tápot kap, és "be van kapcsolva"? Vagy konkrétan a háttérben futó titkos garbage collection-nek is le kellene futnia rendszeresen, konktétan minden hasznos adatot tartalmazó cellát mozgatnia kell aktívan a benne tárolt adat megőrzéséhez?
Másképpen kérdezve: ha van egy 32-64 gigás SD kártyám, 6 havonta bepattintom az SD kártya olvasóba egy 10 percre, de konkrétan nem írok/olvasok róla, az elég? Vagy read-only teszttel az egészen végig kellene menni? Vagy hagyni 6-8 órát, hogy a belső elektronikája megtegye ezt sajátmaga?
-
törölt tag
Onnantól, hogy otthon a lassan 8 éves SSD is gond nélkül megy, nekem (gyengébbek kedvéért kiemeltem) teljesen irreleváns, hogy a HDD vajon megbízhatóbb-e. Házi szerverben sem tartanék az SSD-től (abba azért komolyabb példányokat vennék), bár az HDD-vel is szépen elketyeg.
-
macilaci78
nagyúr
Az érem egyik oldala, hogy milyen eséllyel lesz gond az adott típusó háttértárral.
A másik oldal viszont, hogy gond esetén milyen eséllyel lehet visszanyerni az adatokat?
A teljes képhez ezzel is foglalkozni kellene. -
törölt tag
Mivel felhőszolgáltató csinálta a tesztet gondolom ez olyan eszközökre vonatkozik, amik napi szinten használatban voltak sok-sok írással.
Ha nem használod folyamatosan akkor sztem hosszabb ez az élettartam, de ez csak feltételezés.
A sok írás és mozgás (is) okozza a meghibásodást, kevesebb használattal ez később jelentkezhet. -
törölt tag
SSD, nem kérdés. Nincs mozgó alkatrész: forgó tányérok a motorjukkal, fejek amik repülnek ezek fölött, fejpozícionálás, fejparkolás, héliumszivárgás, stb.
Ha óriási mennyiségű, ipari jellegű tárhely kell raiddel meg redundaciával, akkor jöhetnek a hatalmas merevlemezek.
Zörög-csattog-kerreg, de 20Tb per 3.5 hely -
Liquido
csendes tag
Arról nem beszélve hogy itt nagy eséllyel nem consumer SSD-kről van szó.
-
Ez vajon vonatkozik a külső HDD-kre is amiket kifejezetten biztonsági mentésre használ az ember?
-
törölt tag
Fura, mintha anno nem tudták volna mire számítsanak SSD fronton.
4-5 éve is még azt mondták, hogy nem fognak sokáig tartani és hamar elhasználódnak.
Nekem azóta is vannak a gépben és majdnem napi szinten van írás rajtuk és semmi bajuk. -
Annyira talán nem meglepő, mert a SSD-ben nincs mozgó alkatrész.
Részletesebb adatokat nem közöltek? A gyártóra és a típusra is kíváncsi lennék. Épp most szeretnék tárhelyet bővíteni otthon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Aki arra gondolt, hogy hosszabb távra inkább egy merevlemezre bízná adatait, nem jól választott: a Backblaze szerint fordított a helyzet.
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Samsung, WD, Micron 2TB Gen4 NVMe SSD!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest