- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Hmmm. Ezek mind stimmeltek számomra, de fene gondolta volna, hogy 64 bites üzemmódban is ezt használják. Abban a hitben voltam, hogy az x64-es hardverek esetén ez a 3 szintű címfordítás és a célhardverek a 100% 32 bites kompatibilitást használják.
Átolvastam a linkelt anyagokat, és a hozzászólást figyelembe véve értelmeztem.
Amennyiben ezt helyesen tettem, arra a következtetésre jutottam, hogy akkor történne TLB és egyéb egységektől mentesen, ha a fizikai címzés a logikaival megegyezően, 64 bitre terjedne, de ehhez a CPU-nak valós módban kellene üzemelnie. Azt már rég tudjuk ez milyen buktatókat rejt, tehát gondolom ezért nem implementálnak már ilyesmit többé.
HGyu
-
LordX
veterán
Pedig de. Ne tessék összekeverni a virtuális címzést és a fizikai címzést, nagy hiba.
Fizikai címzésre az x68-64 Long Mode-ban (64 bites módban) is ugyanolyan címfordítási sémát használ, mint a PAE, annyi különbséggel, hogy a 3. szintű fordítási tábla nagyobb (4 helyett 512 bejegyzés -> 2 helyett 9 bit), illetve ki van egészítve egy 4. szintű fordítási táblával (512 bejegyzés). ([link]), tehát a te logikád szerint még több felesleges adminisztratív költséget okoztak maguknak az architektúra megalkotói.
Viszont itt szó sincs "felesleges adminisztratív költségről", az x86 processzorokban erre célhardverek vannak kitalálva (Ajánlott Wikipédia cikkek: TLB és MMU)
Két dolgot is tudok mondani miért is kell ez a laptáblás-címfordítósdi játék: Először ha a virtuális és fizikai címek között 1-1 megfeleltetés lenne, nyugodtan el lehetne felejteni a cache-t mint olyat, ami meg nyilvánvaló okokból nem szerencsés. Másodszor virtualizáció esetében a virtuális gépek ugyanazon a virtuális címtartományon dolgoznak, és mivel más fizikai címekre akarom rárakni ugyanazt a virtuális címet, a teendő csak az, hogy a két virtuális gép egyik TLB szintjén más címre mutatok (mindegyik virtuális gépnek saját TLB-je van).
Hogy még tovább bonyolódjon a helyzet, a K8 és K10 esetében a fizikai címtér csak 40 illetve 48 bites. A 48 bit úgy jön ki, hogy 4kiB blokkoknál (12 bit) a TLB 4 szintje mind 512 bejegyzést tartalmaz (4*9 bit). A virtuális címtartomány viszont tényleg 64 bites.
-
04ahgy
nagyúr
A Mushkin 1600MHz / CL6-8-6-24 ígéretes lehet, de kíváncsi lennék a kompatibilitására.. Ilyenem van most OCZ-ből, Low-Voltage Platinum kit, de fos az egész. i7-tel lazán megy névleges értékeken, AMD-vel (Thubannal és C2, C3 Denebbel is próbáltam) még 1333/CL7-en sem indul, csak CL8-on.
A rendszeremmel nincs semmi baj, Corsair Dominator lazán szalad benne CL7-7-7-20/1600MHz-en, Crucial Ballistix meg 1333/CL6-6-6-15 időzítéssel. Szal a RAM nem okés, nem AMD-re van szerintem optimalizálva. Kérdés, milyen ez a Mushkin ilyen szempontból...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
"A 64 bites is csak félig igaz, nem 64 bitesnek kell lennie az OS-nek, hogy tudjon több, mint 4 (vagy 3,5) GB-t, hanem támogatnia kell a PAE-t. Ez desktop Windows esetében a 64 bites verziót jelenti, viszont server Windowsoknál, vagy bármilyen Linux disztribúciónál a 32 bites verzióban is benne van, azok látnak többet."
Nem. Az OS-nek vagy natívan 64 bitesnek kell lennie, természetesen 64 bites hardveren. Ekkor 2^64 az elérhető cím, ami 16PB (petabyte). 2^32 = 4GB, ezért a 4GB limit. vagy támogatnia kell a PAE-t, ami 32 biten 4 bittel terjeszti ki a címeket, így válik lehetővé a max. 128GB memória megcímzése.
64 bites címzés éppen nem használ PAE-t, felesleges adminisztratív költséget okozna ez...
HGyu
-
Tripower
tag
De jó hogy végre valaki dob 8gb kittet!
csak azt nem értem miért kellet ennyit várni rá? -
LordX
veterán
válasz
Cyberpunk #28 üzenetére
Egyáltalán nem csípi le. Van egy gépem 32 bites OS-el, 4 GB memóriával, 1 gigás VGA-val, és a felhasználható memória 3380 MB, nem 3072, mintha lecsípné.
Szerk: Szerinted 32 bites OS alatt a 3 GB-s VGA mellett csak 1 gigát lehetne használni?
-
Mushkin ram gémer színben.
Tényleg rohad a világ. -
Rica
senior tag
A Mushkin ezzel a sarga szinnel egy kek Giga lapban, fekete/piros naaaagy VGA es egy fekete haziko...beszaras.
-
LordX
veterán
válasz
DeathAdder #1 üzenetére
Cégnél nemrég bővítettünk 4x2GB-re. De kéne még (mondjuk foglalat nincs..)
Szóval a kérdés az, hogy mire használod.
-
LordX
veterán
válasz
Cyberpunk #22 üzenetére
NEM tartozik bele a VGA memóriája, az teljesen más módon van címezve. Perifériacímek tartoznak bele a 4 GB-s limitbe, a mindenféle driver foglal le 500-700 MB-nyi címet. A VGA memóriát úgy kell címezni, hogy a GPU-nak kell küldeni egy parancsot, hogy az ő saját címtéréből ezt a címet kérjük. (Tehát ez a cím a CPU buszain mint adat jelenik meg, nem cím - csak a GPU-ban lesz cím!)
A 64 bites is csak félig igaz, nem 64 bitesnek kell lennie az OS-nek, hogy tudjon több, mint 4 (vagy 3,5) GB-t, hanem támogatnia kell a PAE-t. Ez desktop Windows esetében a 64 bites verziót jelenti, viszont server Windowsoknál, vagy bármilyen Linux disztribúciónál a 32 bites verzióban is benne van, azok látnak többet.
-
Cyberpunk
félisten
6GB RAM-nál egyértelműen 64-bit a nyerő. Feltéve ha nem akarod hogy 3,5GB-ot lásson belőle a rendszer. Mert 32-bit esetén maximum 4GB amit kezelni tud a rendszer és ebbe beletartozik a VGA memóriája is.
Gyorsulás 64-bit esetén csak akkor lenne ha eleve 64-bites programokat használnál.
Ja és igen 2000MHz is totál fölösleg jól mutat az adatlapodon, de más haszna nincs. Ráadásul magas Uncore is kell oda már. -
gyiku
nagyúr
vegre egy kis mushkin.
-
S.O.S.
senior tag
Köszi !
A honlapon letöltöttem melyik ram passzol a lapomba. a kingston benne van.
De gondolom akkor 64 bites oprendszert kellene felraknom?
64 biten gyorsabb a gép? Muszály oprendszert cserélni vagy sem?
Azon tünődöm,hogy elég-e a 3x1 Gb ! Semmi extra progit nem használok ami felemésztené.
Lehet jobban járnék 3x1 2000 mhz-es cl8-as időzítéssel mit 3x2 2000 Mhz-es cl9-el ?
üdv : -
S.O.S.
senior tag
Sziasztok !
Ttudnátok segíteni?ebbe
Üdv : -
Blax
tag
válasz
talpalavalo #11 üzenetére
Ez nagyjából igaz is, hogy az átlagfelhasználóknak (kiket tekintünk annak?) felesleges ennyi ram. Ha a játszadozókat, alap grafosokat és DTP-seket tekintünk annak, bőven elég a 2-3-4GB mem. Ez mind mind alkalmazás és pénztárca kérdése persze.
Ha tehetném, nekem is min. 6-8 magos rendszerem lenne, 16GB rammal. (Persze én ki is használnám.) -
Angel1981
veterán
Én a "méretes" jelzőt már csak a 2x4 Gb-os kitre használnám.
A 2x2 és 3x2 már inkább átlagos - bár sokaknak továbbra sem kell ennyi, ezt elismerem. -
mrhitoshi
veterán
Mushkin Radioactive memória nagyon királyul néz ki.
-
Cyberpunk
félisten
Minimális különbség van TC és DC között szintetikus tesztekben kijön, de amúgy meg nem sok haszna.
A múltkor csináltam egy mérést:
TC:
olvasás: 16332 MB/s
írás: 9471 MB/s
késleltetés: 12,9 nsDC:
olvasás: 16081 MB/s
írás: 8469 MB/s
késleltetés: 12,8 nsA sebesség és időzítési értékek mindkét esetben azonosak voltak. Ja és v2.20.204-es Everest verzióval készült.
-
wednesday
őstag
válasz
DeathAdder #1 üzenetére
Úgy tudom eleve 64bites alkalmazás kell, hogy több memóriára legyen szükség. Egy alkalmazásnak a WIN 2GB-ot oszt ki max (32bites), de asszem lehet 3GB-ra növelni. De majd ezt egy hozzáértőbb leírja.
lujó55: Szerintem nem akkora előrelépés a tri, főleg általános alkalmazások esetén. Csak akkor lenne érdemi változás, ha nem lenne elég a dual-chanel nyújtotta sávszél. Voltak tesztek PH-n, de majd ezt is egy okosabb megírhatja.
-
capulet75
addikt
Jaj de jól néz ki a mushkin.
-
lujó55
addikt
válasz
DeathAdder #1 üzenetére
Attól függ mire használtad. Próbálnál ki egy komolyabb SimPack szimulációt! 8GB alatt csak mekeg, 16-nál már jól lehet szimulálni, 24-nél meg kényelmesen lehet modell részletezést is csinálni. Hidd el, alkalmazásfüggő a dolog.
De kérdezek egy naívat én is a fórumtól, ha már feldobtad a témát: sebességet tekintve a dual és tri chanel között van-e és kb. mennyi különbség. (Értsd: mi a jobb? 3*2GB, vagy 2*3GB?) -
DeathAdder
veterán
4 GB szerintem felesleges.
Foleg ha tri-chanelrol van szo. (es meg 2000Mhz-n)En nemregen bovitettem a 2x2Gb dual-channelt, meg 2x2-vel, es semmivel sem lett jobb.
Es a legnagyobb terhelesek alatt sem megy 3.8-4Gb fole..
Pedig a konfig az adott lenne ra (SSD,i7 stb..)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest