Új hozzászólás Aktív témák
-
lacyc3
csendes tag
válasz
VaniliásRönk #23 üzenetére
Nem érzem magam antiszociálisnak csak azért, mert elvárom a gondolkodást.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A hozzád hasonló antiszociális alakok meg maradjanak csak IT-ben, oda valók.
#22 bencze: Ez nem egészen így működik, a Valve nem még egy konzolt akar a nappaliba, annál többet, mást kell kínálniuk. Egy teljes értékű PC-t akarnak a nappaliba, ami mellesleg konzolként is funkcionál, így az is fontos, hogy mint desktop OS hogyan állja meg a helyét a Steam kliens alatt lévő Linux.
-
bencze
senior tag
válasz
VaniliásRönk #20 üzenetére
Én nem próbáltam a Steamos-t de azt gondolnám pont az a lényege, hogy egy frontendet raknak az egész elé (steam kliens) tehát a felhasználónak hóttmindegy, hogy min fut, nem is kell tudja, ezért nem fog előnyöket vagy hátrányokat látni. Persze azt leszámítva, hogy csomó cucc nem lesz meg rajta, de hát a pc-s dolgok sincsenek meg xboxon csak ha portolták szóval ezt már ismerjük. Láttam már pár normális játékot teljesen korrekten elfutni linuxon szóval már most bizony alkalmas sokmindenre, és ha lenne rá igény akkor ennél már csak jobb lesz idővel. Néha olyan panaszokat látok, hogy ez vagy amaz nem úgy néz ki opengl-en mint directx-el de az ilyen összehasonlításokat úgysem az átlag user nézi.
-
lacyc3
csendes tag
válasz
VaniliásRönk #16 üzenetére
A felhasználó tanuljon meg olvasni.
A Linux nem hülyéknek való. Aki nem képes néha Guglizni egy kicsit, elolvasni amit a gép kiír, az Ablakozzon csak, neki az (se) való. Szerintem ne várd el bármelyik disztrótól, hogy olyan legyen mint a másik rendszer.
Ha valaki váltani akar, akkor tegye azt meggyőződésből, tegye magától és akarjon tanulni. Mindkét rendszernek megvan a maga sajátossága. Se váltani nem kötelező, se használni. A Linux sok mindenre jó, de Windows-nak speciel sz?r.
Az elmúlt nyolc+ évben nekem semmi bajom nem volt a Linux világával. Velem teljesen kompatibilis a gondolkodása, de ismerek olyanokat, akiknek nem jön be. Ez ilyen, még szerencse hogy megvan a választás szabadsága. -
VaniliásRönk
nagyúr
Utoljára futok neki. Nem az a kérdés, hogy a Steam fut-e minden Linuxon. Amíg van SteamOS addig ez teljességgel érdektelen. A probléma az, hogy a SteamOS is egy Linux, annak minden előnyével és hátrányával. Az új felhasználók eleinte csak a hátrányokat fogják látni, amiknek egy jelentős része a Linux platform fragmentáltságából fakad, vagy amiatt körülményes rá a megoldás. Most már világos?
-
bencze
senior tag
válasz
VaniliásRönk #14 üzenetére
Aki nem akar szenvedni, és nem steamos-t használ, az felrak egy ubuntut (mint én) és akkor drivereket leszámítva nagy gond nem lehet. Aki gentoo meg slackware alatt akar játszani az tudja miért teszi, nem a játékok miatt tart olyan disztrot. A fragmentáltság nem okoz különösebb gondot ha nem akarnak mindent lefedni.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ezzel teljesen egyet is értek, ezért írtam, hogy nem erre gondoltam.
Úgyszintén a DX-hez képest gondoltam, és ez még csak a DX11, ha kijön a DX12 a helyzet ennél is sokkal rosszabb lesz. Erre megoldás lenne, ha a SteamOS Radeon/Mantle exkluzív lenne. Ez szerintem lenne elég vonzó az AMD számára, hogy kiadja a Mantle-t Linuxra, de úgy tűnik a Valve valamiért nem akar eltávolodni a zöldektől.
Nem a Steamről van szó, pláne nem big picture módban, hanem az alatta lévő Linuxról, ami azonnal előkerül amint általános felhasználásról van szó. Pl. Netflix miatt már nem kell zsonglőrködni, de aki Windowsról jön annak sok más szokatlan problémára kell majd szokatlan megoldást találnia, ami egy komoly sokkélmény lesz eleinte. Ezeken a problémákon szabványosítással rengeteget lehetne segíteni, de ezt sajnos a Linux közösség zsigerből gyűlöli, holott szerintem ennek alapvetőnek kellene lennie.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
VaniliásRönk #16 üzenetére
De aki egzotikus disztrót használ, annak nem fog gondot okozni a kellő libek levadászása. Magának a Steamnek a telepítése meg megoldott, nem is tudok olyan disztrót mondani fejből, ahol ne lehetne rögtön telepíteni a központi repókból.
Az OpenGl lassúsága meg egy érdekes kérdés. Ha csinálsz cross paltform mérést (erre most kb. az Unigine heaven és valey az egyedüli alkalmas programok), akkor az jön ki, hogy OpenGl-ben gyak. ugyanazt tudja a motor Linux és Windows alatt is, de mind a két érték el van maradva a directxestől.
Persze játékoknál más a helyzet, ott majd az OpenGL next lesz a megoldás, csak az még odébb van, addig a felemás portok jönnek.Miben más egy SteamOS-es steam, mint egy Windowsos? Ha nem kerül elő valamilyen driver gond, akkor pont úgy megy minden, mint Windowson. Gyak. ha úgy akarod indítani, akkor el is rejti előled, hogy Linux fut alatta, egyből a Steambe bootol.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A legtöbb gondot nyilván a grafika fogja okozni, a driver-mizéria (a nyíltak se jobbak, sőt) és az OpenGL (lassabb, rondább játékok) miatt, de a fragmentáltságot nem azért említettem problémaként, mert a Steamet körülményesebb felvarázsolni egzotikusabb disztrókra, hanem mert ha leülsz egy Linux elé (SteamOS) azért az nagyon más, mint a tipikus "nesze-exe-next-next-finish" Windows életérzés. Így aki frissen csöppen bele csak a fejét kapkodja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
VaniliásRönk #14 üzenetére
De aki SteamOS-t rak fel, az ebből maximum azzal fog találkozni, hogy az Amd vagy az nVidia drivereinek milyen gondjai vannak. Mindenféle libek, amiket a nem Ubuntura v. Debianra épülő disztróknál vadászni kell, itt nem jelentenek problémát.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Linux Mint van minden gépemen kb. 2 éve. A Linux fragmentáltsága pedig nem azért probléma, mert a Steam esetleg nem fut egyik-másik disztrón (egyébként tudtommal mindegyikre fel lehet tenni így vagy úgy), hanem a kismillió probléma amit ez okoz, és az hogy így a Steam felhasználók is érintettek. Linux felhasználóknak ebben semmi új nincs, de akik Windowsról váltanának SteamOS-re azok ettől sikítófrászt fognak kapni.
-
bencze
senior tag
válasz
VaniliásRönk #10 üzenetére
Szerintem semmit nem mértek fel rosszul, az sosem volt cél, hogy minden kóbor disztróval kompatibilis legyen. Ezt a hsz-t linuxról írom és a steamem is fut a háttérben, ez már több hónapja így megy. A napokban jött ki az új civilizations, meg az új borderlands...
-
BatchMan
senior tag
Mi a helyzet Radeon vonalon? OpenGL?
-
VaniliásRönk
nagyúr
Relatíve olcsó, multimédiára és játékra optimalizált PC-re, PC OS-re lenne igény, nem itt vétett hibát a Valve. Ott hibáztak, hogy rosszul mérték fel a Linux platform életképességét. Főleg a Linux ökoszisztémában uralkodó káosz és a jelenlegi OpenGL alkalmatlansága a feladatra az, ami miatt belebukhatnak.
-
Sinesol
veterán
Úgy kellett ez mint egy falat kenyér
-
F34R
nagyúr
Vajon a Borderlands2-nek van ehhez koze?
-
Psych0
őstag
Nem is gondoltam, hogy ez még létezik. Azt hittem, hogy minden cég már saját fizikai motort készített, vagy havokot használ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A programok oldaláról a támogatás még hiányzik, de idővel talán ez is megérkezik.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mini-ITX
- Wuthering Waves
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Windows 11
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- Milyen videókártyát?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest