- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
boksz
senior tag
Sziasztok,
Van egy gyönyörűséges LG OLED65CX3LA.
5 éve üzemel, semmi gond viszont ezzel a mostani szoftverrel nem igazán vagyok kibékülve, vissza lehet valahogy tenni a régit, vagy van valami megoldás? -
BaLee
addikt
Nos, kicserélték a panelt, házhoz jöttek, ráadásul az általam választott időpontban (meló után, 17 óra után). Nagyjából egy 35-45 perc alatt megvolt falról leszereléssel és visszaszereléssel.
Azt is láttam a papíron, hogy eléggé fájt volna ha nekem kell kifizetni, valami 250k körül volt maga a panel ill. 60k körül a kiszállás + szervizdíj.
A szervizes nagyon jókat mondott amúgy az OLED tv-kről. Azt mondja, hogy panelhibán kívül mással nem is találkozott és, hogy ezek a panelek eléggé "golyóállók" nagyon nehezen törnek (ellentétben az LCD-vel), sőt látott már olyan OLED-et ahol a panel meg volt már ívben hajolva de gond nélkül működött.
-
BaLee
addikt
Az én 2021.07. havi ugyanilyen tv-men most jelent meg egy függőleges csík. Most kezdem még csak a gariztatást. Mindenesetre az bíztató, ha kapok majd rá újra 2 év garit, az nem annyira, hogy a mostani csík is 2.5 év után jött elő...
A régi 2013-ban vásárolt, szénné nézett Panasonic P50GT60 plazma tv-m még azóta is hiba nélkül teszi a dolgát és még az alkalmazások is működnek rajta (Youtube pl.).
-
kotibor
tag
Nemrég alaplapcsere. Lassan új TV-m lesz. Jó ez a sok garancia....
-
kotibor
tag
LG OLED55CX3LA
Pár hete volt kijelző csere....2,5 év után megjelent egy vékony fekete vízszintes csík és alatta 0,5cm-ként ismétlődött. Ügyfélszolgálat és szerelők gyorsak, szerelőnél amikor rákérdeztem az volt a válasza hogy gyakori....PFFF.MI van ha 3 év után jelentkezik?....a csere az én költségem, és cca 200e. Dejó.
Új kijelzőre 2 év garit kaptam, de már nem tudom mit tegyek, hasonló kaliberű TV-k ára az egekben anno 350e körül volt, most másfélszer ennyi az utód.Másnál is volt esetleg kijelző csere?
-
Lackooo84
nagyúr
Vettem egy ilyen tv-t és hát van vele egy elég nagy gond. A toslinken rádugott soundbar ugye pár ms eltéréssel szól, és sehogy nem lehet a tv hangszórójával szinkronba hozni, csak előre lehet tolni a csúszkát, hátra nem, amerre kellene.... ez most komoly?! Ezt még a belépő Samu MU széria is tudja...
-
Katsu
aktív tag
Sziasztok,
Ennek a tv-nek a belső lejátszója milyen?
NAS-on vannak a filmek és DLNA-n keresztül sugároznám.
Hiba nélkül kezeli? Esetleg kell valami negatívra számítani?
Egy 7 éves LG LED tv-t fog váltani.
Előre is köszönöm az infókat. -
Stimpy001
aktív tag
Mult heten vegre en is lecsereltem a B7-et egy CX-re. A szineitol nem vagyok elajulva, valahogy a B7 sokkal szebb volt, de meg allitgatok rajta.
Viszont van vele egy nagy problemam amire nem talaltam megoldast.
Amikor TV adast nezek teljesen random idokozonkent kikapcsol a TV, majd par masodperc mulva automatikusan visszakapcsol. Csak es kizarolag akkor produkalja amikor a TV adas megy, Netflix vagy mas kulso forrasbol jovo jel eseten tokeletes. Raadasul nincs is set top box csak sima kabel tv.
Valaki talalkozott mar hasonlo jelenseggel?
Az LG support oldalan javasoltak hogy ha Bose soundbar van rakotve, akkor ki kell kapcsolni az auto off-ot amit meg is tettem, de sajna nem segitett. -
Halo
senior tag
Milyen soundbart javasoltok ehhez a tvhez?
Kinek milyen van hozzá? -
Skynet258
veterán
A monitor esetében igen, full ambilight élmény. A Corsair nem egy dzsunka cég szóval gondolom megvették a jogot vagy lehet már lejárt a Philips szabadalom (azt a szerencsétlen céget is adták vették az utóbbi években, ha jól emlékszem most kínai kézben van).
Tévénél is megoldható ahogy fentebb írtam csak kicsit macerasabb mint egy plug n play megoldás.
Az LG monitorok hátsó ledes megoldását nem tudom milyen, az enyémek nincs (27GL850). -
-
Skynet258
veterán
Alapvetően ezek háttérfények, pár dollár Aliról egy ilyen szett. Felragasztod, lesz egy RF távod aminek a jelét veszi, lesznek alap színek folyamatos beállításnak, fényerősség, és pár extra effekt (pulzálás, színváltás, villogás, ilyenek).
Ez a legolcsóbb és legalapabb megoldás.
Ha jól rémlik van olyan ami Ambilight szerűen oda löki ki a színeket ahol a képernyőn is megjelennek - ezek masszívabb dobozzal jönnek mert kell valami ami elemzi a képet (HDMI is átmegy rajtuk emiatt). Építhetsz is ilyen Raspberry Pi-vel például, van rá open source szoftver). Ilyet sose próbáltam mert túl komplikáltnak találtam.
A PC monitor mögött egyébként ilyet használok, de "konyhakész" változatban - Corsair LS100. Ennek a szoftvere viszont értelemszerűen csak PC-n fut, ellenben k*rvajól működik.
Ez az én videóm a monitorról és az LS100-ról.Sima LED-et szerintem én is fel fogok tenni a tévére visszavett fényerővel valami szolidabb színben. Mivel az USB-ről kap áramot csak akkor fog menni ha be van kapcsolva a tévé.
Mondjuk azt nem tudom készenlétben ad-e feszültséget a tv az USB portnak, remélem nem mert ha igen akkor külön kell kapcsolgatni a LED-et... -
kotibor
tag
Sziasztok,
több összeszerelős-bemutatós videóban láttam, hogy a tv hátuljára usb-n keresztül megtáplált ledszalag lett szerelve, ez tud valamit vagy csak bekapcsolt készüléknél pulzál össze vissza? ...szabadalom védi az azonos színek vetítését ha jól tudom, pedig az milyen jó lenne... -
Nescafé
őstag
Ez a tv ez most a best?
LG OLED55CX3LA
tv-t akarok venni egyenlőre ps4pro, majd ps5-höz.
Vagy van a bx az gondolom kicsit gyengébb, nem olvastam semmit gondoltam megkérdem.. -
n4nom4n
csendes tag
Lettek új LG Oledek?
[link] -
Argenon
csendes tag
válasz
powerup2 #161 üzenetére
Már rég el lett döntve...
Media Marktban volt LG55CX:354 329 Ft-ért. -
alaves
addikt
Szerintem téves az információd. 5300 üzemóránál járok, nincs észrevehető fényerőromlás egyik színnél sem. 100 000 üzemórát prognosztizálnak jelentősebb fényerő csökkenés nélkül (rtings teszt: [link] : gyakorlatilag 10 000 üzemóráig nem változott.
Az LCD-k LED háttér világítása viszont hamarabb csökken. -
Argenon
csendes tag
Sziasztok!
Átolvastam elég sok fórumot, néztem rengeteg videót és beszéltem eladókkal is, de egy valamit nem sikerült kiderítenem a CX-nél (még az LG-től sem), az pedig a fényerő romlás (luminance degradation) mértéke (tudok a WOLED-ről
).
Létezik, tudom és a "legszarabb" a kék szín, ahol akár 4 000 óra alatt (3-4 év) elérheti az 50%-ot. 600 000-nél többe kerülő tévénél (CX 65) nem biztos, hogy boldog lennék tőle.A kérdésem:
Akinek van pár éve OLED tévéje, mit tapasztalt ezzel kapcsolatban, vagy tud valaki bármi hiteles forrást ahol utána tudok nézni?Köszi.
-
galbi1972
tag
Hasznél itt valaki eternet usb adaptert 55" CX-el? Melyik típus kompatibilis? Ha lehet USB 3-as verziót!
-
nnandi
csendes tag
Sziasztok,
tudnátok ajánlani valami frankó fali tartót a televízióhoz? köszi -
persil
nagyúr
820 ezer forint egy kozepkategorias tv?
Valahol kisse talan lemaradtam. :D -
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Mik a tapasztalatok a 65-ös CX-el? Pénteken tervezem átvenni,de állandóan hezitálok. Elég sok negatívumot olvastam róla, már ami a meghibásodást illeti. Enyiért jó lenne egy használható TV, amit nem kell szervízbe küldözgetni állandóan... -
Xtanol
csendes tag
Sziasztok, reményekedem hátha ti okosabbak lesztek nálam.
Pár napja vettünk egy vadonatúj LG OLED TV-t, melyel egy eléggé komoly problémánk van. USB-n keresztül a videólájtszás szinte lehtetlen. Egy 500 GB-s nvme külső SSD-ről próbáltunk több fajta videót is megnyitni és a következőt tapasztaltuk:
-A 4K-s videó szinte el se indult 2-3 mp-enként töltött fél perceket.
-A Full HD HDR Dolby-s videófájl hasonlóan mint a 4K pár másodpercenként akadt majd fél perceket töltött.
-Sima mezei Full HD minden extra nélkül kb. 2-3 perc lejátszás után akadt meg és töltött fél perceket.
Minden egyes akadás után a videót gyorsított sebességgel lejátszotta kb. akkora időintervallumig amennyit megakadt.
Bárkinek bármi ötlet ez mi lehet? Az előtő mezei 120.000 ft-os panasonic tv-nk simán vitte a 1080as filmeket külső ssd-n át. Tesztek mind azt írják, hogy bírnia kéne még a 4K HDR-t is.
Legfrisebb firmware és lejátszó szoftver.
Gyári visszaállítás segíthet ezen? Vagy bármi ötlet?
Előre is köszönöm! Millió hála! -
dacsa
senior tag
válasz
Georgexy_hun #147 üzenetére
Úgy legyen, nekem is tervben van egy vétel, itt van a kölyköknek egy ps4 de az hátha nem okoz ilyen problémát.
-
dacsa
senior tag
válasz
Georgexy_hun #144 üzenetére
Hali!
Azt írják, hogy csak a gamerek szívják meg!
-
Georgexy_hun
tag
válasz
Szaszabond #143 üzenetére
Én már letettem a TV szoftverén keresztüli filmlejátszásról. A nappaliban van eg HTPC-m, ott azzal és Kodival játszom le a filmeket. De az összes meghajtó meg van osztva és a másik tv-hez pedig vettem egy Nvidia Shield TV Pro-t. Gigabit LAN és AC-s Wifi. Gyors és stabil. HDMI 2.0b. A Plex nekem amúgy sem jött be. A Kodi az összes filmet és sorozatot felismeri a Plex meg kb a negyedét se és azt is szarul.
-
Georgexy_hun
tag
Sziasztok!
Gondok vannak az LG OLED tv-kkel. 2019 után gyartottakkal. És még az LG sem tudott sokat mondani a megoldásról. Egyenlőre ők sem tudják.
https://www.giga.de/news/lg-gibt-es-zu-unsere-oled-fernseher-haben-ein-grosses-problem/
https://www.notebookcheck.net/VRR-Gamma-problems-with-LG-CX-and-C9-OLED-TVs-may-leave-PlayStation-5-and-Xbox-Series-X-gamers-with-a-headache.502464.0.html
-
Szaszabond
aktív tag
Már-már eldöntöttem, hogy veszek egy OLED65CX-t, de ismét elbizonytalanodtam. Tényleg azt mondjatok, hogy
1. A beépített PLEX én keresztül NAS-rol nem fogok tudni streamelni DTS HD hangsávos 4K filmeket még passthrough-ban sem? Mert ezt nem támogatja? Denon x2700H-n keresztül menne.
2. Ráadásul az ethernet csatlakozója is csak 100MBit is igazából ez sem nagyon támogatja a 4K streamet, mert az LG képtelen volt gigabitest belerakni?
Mennyire igazak ezek? Wi-fi (talán AC ha nem tévedek) megoldaná a LAN problémát? -
törölt tag
Kérdezz rá az OLED topicban, az jobban pörög, mint ez.
A CX javára a jobb interpoláció és pontosabb HDR jut eszembe. Új konzolokkal elvileg a B9-en is menni fog a 4K@120 VRR. Érdekes lehet, hogy ALLM tudtommal nincs a B9-en, a DTS sávokat viszont a CX-szel szemben kezeli. Ha érdekel az eARC, akkor esélyes, hogy a B9-re is ezek állnak. A CX-nek nem néztem utána.
A Game mód + VRR a CX-en bugos, ami tudtommal egy korábbi szériákból örökölt hiba. Tehát a B9 is ugyanilyen.
-
clade
csendes tag
válasz
zsolt501 #135 üzenetére
Hát igazából a képminőség ami elvárás mivel 2017es sima lcd ledet fogok lecserélni ezért biztos brutális lesz a különbség.
Kb filmezés a cél és majd újgen konzol gaming.
Pl fogalmam sincs hogy hol érezném a különbséget Játék vagy 4k Tartalom nézése közben a két említett tv között ezért is irtam ide hátha valaki jobban fel tudna világosítani -
clade
csendes tag
Üdv all
Épp Tv vásárlás előtt állok és nem tudok dönteni esetleg ha valami nálam okosabb tud tanácsot adni azt megköszönném
Kérdés: 65CX 700ezerért vagy 65B9 580ért ? -
törölt tag
válasz
Georgexy_hun #131 üzenetére
Szia!
A HTPC eléggé kilóg innen, inkább itt kérdezz utána.
Egy sima LCD nem tud egyszerre sötétebb részeket és világos csúcsfényeket olyan minőségben megjeleníteni, hogy az ütős legyen. A hatásos HDR-hez viszont ez kéne, így valamilyen csúcskategóriás FALD LCD-t, vagy OLED-et érdemes venni hozzá, szerintem. Nagyon egyszerűen az LCD a világos, az OLED inkább a sötét részekben erős. Nekem az OLED jobban tetszik.
Az eARC akkor hasznos, ha a tévét szeretnéd HUB-ként használni. Erről én is sokat írtam ebben a topikban, találsz infót ha visszaolvasol.
-
Georgexy_hun
tag
Sziasztok!
Nekem most egy régebbi LG LCD-m van. Egy UF8409. Pc-ról megy minden. Kb 20 TB film,sorozat. Kodival játszom le. Sajnos HDR így nekem nem lehetséges. Föleg a TV miatt, mert HDMI-n keresztül ez nem tudja. De valamikor csere lesz. Jelenleg, ha ugyanígy PC-ről szeretném az egészet megoldani, akkor mi kellene hozzá szerintetek? Milyen TV, milyen videókártya? Jah és ha esetleg házimozi is van akkor az is eARC-os kell legyen? A cél a !k HDR10 és a Dolby Vision HDMI-n keresztül.
Köszi
-
válasz
undercover #128 üzenetére
-
törölt tag
válasz
#72042496 #88 üzenetére
A minap bejelentette a Denon az első HDMI 2.1-es erősítőket. Ez azt jelenti, hogy van rajtuk egy, azaz egy darab HDMI 2.1-es port, az is 40 Gbps. Végül is erősítőből is lehet venni többet, ha úgy alakul. Az egyikre köti az ember a PS5-öt, a másikra az XSX-et, a harmadikra meg a PC-t.
ALLM, QFT és VRR van legalább minden porton.
-
válasz
undercover #126 üzenetére
-
undercover
őstag
Az 50-es LG OLED-et vajon mikortól lehet majd kapni?
-
MeszesKPT
őstag
Köszönöm a tesztet. Mindebből az jött le, hogy a C9 a legjobb választás. Nem tudom mi értelme van butítani egy terméket, ha ettől nem lesz olcsóbb, Samsung dettó.
-
törölt tag
Tényleg, van még régiózár, átugorhatatlan előzetes, warez elleni felhívás, hosszan animált menü meg ilyenek egy BD-n?
Én ezek miatt fogadtam meg vagy 10 éve, hogy lemezért többé egy fillért sem.
-
dkess
őstag
válasz
daneel_hu #118 üzenetére
Hogy megérte-e 10-15 éve meg azóta? Meg, mert csinálták. Én elsősorban a hazai véleményeket kritizálom, amelyek ezért ágálnak, hogy ne legyen magyar tartalom a BD/DVD -ken. Ugye a lokalizált BD -ken is lehet angolul nézni filmeket, ha valakinek az az ideája, de mennyire jó érzés lenne majd, ha egy CEE BD -n a magyaron kívül minden más megmaradna? Mondjuk még a szlovák, szlovén stb. is. Ez mivel lenne jobb bárkinek?
Azt a részét értem, hogy a stúdióknak miért érné meg ez. Ugyanakkor csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ennek pl. a torrent -hez viszont pont semmi köze ...
-
törölt tag
válasz
daneel_hu #120 üzenetére
Huhh, engem még a gondolata is taszít, de tudom, hogy a 120 Hz BFI sok ember számára egy régóta várt feature.
Szerintem egyébként ugyanolyan lesz, mint a 120 Hz ULMB, csak nagyobb képátlón. Illetve nem tudom, G-Sync (HDMI VRR) mellett működik-e majd. Lehet, ezt már megírták valahol, én nem néztem utána.
-
daneel_hu
addikt
Régebben... 10-15 éve sem érte meg a lokalizálás, csak ha nagy stúdió támogatta a film helyi kiadását. Csak a legnagyobb példányszámban elkelő DVD-ket érte meg kiadni, ha valaki némi profitot akart.
Az a baj a lokalizálással, hogy egy 7000 példányban elkelő BluRay lokális kiadása ugyanannyi költség mintha csak 200 db-ot adnál el belőle.(itt most a grafikára, szinkronra, menüre és a csomagolásra gondolok) Ki lehet számolni, hogy mennyire nem éri meg egy átlagos film magyar BluRay kiadásának elkészítése. Semennyire.
Aztán mostanság mennyit adnak egy agyonsztárolt amerikai film BluRay kiadásából itthon? 500 példányt országszerte? 200-at?
Felejtős, ezen nem lehet egy fillér profitot sem realizálni.Nagyon-nagyon kicsi a piac itthon...
-
dkess
őstag
Nem, az ok nem ez lesz. A torrent miatt esetlegesen kieső bevételeket vastagon pótolja az, hogy a magyar lokalizációt tartalmazó kiadványok alhangon a duplájába kerülnek, mint ami nem. Ugyanakkor a dolgok logikája az, hogy amit valaki letorrentez - azt nem venné meg úgysem ... Namost, ha nem lesz magyar lokalizációval Bluray kiadvány, akkor még annyira sem fogják megvenni ...
Ebben a döntésben inkább szerepet játszhat az, amit már jó évtizede próbálnak terjeszteni - hogy ne nézz magyarul filmet. Sok "okos" birka meg béget is mellé. Ugye ez két dolog miatt és érdekes kérdés:
- valójában kicsit sem tanulsz meg gyorsabban/jobban idegennyelvet, ha pl. csak angolul nézel filmet (sajnos ez a szomorú igazság),
- az igazi nagy "truváj" valójában, ha a lokalizált kiadványokat (nem csak Magyarországon) úgy ahogy van meg lehetne szüntetni. Na az már tetemes nyereség lenne a stúdiók oldaláról (gondolj a lokál forgalmazókra, szinkronokra, extrákra illetve azok fordítására stb.). Na itt van a kutya elásva ...Ugye, aki mégis "trendi" akar lenni, az eddig is megtehette - pl. átváltott angol hangsávra vagy eleve külföldről rendelt olcsóbban. Pont ezért nem értem a picsogást, mert a lokalizáció egy olyan dolog ami nem kötelező használni ugyanakkor igenis komoly előny lenne (illetve, ha megszűnik, akkor nem jön vissza - azaz a választási lehetőség is megszűnik). Tényleg nem értem azokat, akik a kevesebbért szeretnének többet fizetni ...
Továbbá a valóságban a streaming előbb nyírja ki a lokalizált Bluray forgalmazást (adott esetben nemcsak Magyarországon), mint a torrent. Továbbá jöhet a "20 forintos kérdés" - mi fogja megoldani lokalizált Bluray -ek hiányát a streaming mellett? Hát igen, a torrent ...
Majd ott lesz mindenféle (itt még az eltérő BD -k között is lehet válogatni, mint forrás) FullHD Remux -ok, 3D, 4K HDR/DV minden vágással 5.1 -es magyar hanggal (akár DVD -ről, vagy a 2.0 -ás HDTV -t keverve angol 5.1 -el stb.) mellette az Atmos/DTS:X angol sávval. minden mással ...
Illúzióink se legyenek - a következő a streaming lesz. Persze majd ott is kell pici puhítás, hogy aki "trendi" akar lenni az nem néz magyarul filmet stb. stb. ...
-
Piftuka
veterán
válasz
#72042496 #104 üzenetére
Mondjuk a játék módot érintő "extrák" engem személy szerint nem érintenek, de értem az igényt.
Mivel én Blu-ray lejátszóval nézek, gyári, lemezes filmeket, ezért az említettek hiánya nem érvágás.
Nagyobb probléma számomra, hogy éppen - nem kis mértékben a hazai felhasználói szokásoknak ("warez") köszönhetően - a friss hírek szerint jó esély van rá, hogy megszűnik a Blu-ray forgalmazás hazánkban "en bloc"...
-
dkess
őstag
válasz
powerup2 #111 üzenetére
Persze a 65" LG C9 után kb. két hétig a 77" -t is nagynak fogod érezni. Aztán nagyon hamar már "csak" megfelelőnek fogod érezni. Aztán jövő ilyenkor már a 88" -os modell(ek) árának csökkenését fogod várni ...
Tudom ez gonosz volt, de hát ismerjük a TV -k és az a bizonyos női testrész közötti összefüggést ... (olyan, hogy "túl nagy" nem létezik)
-
winery
aktív tag
Akit érdekel az LG OLED65CX3LA UHD OLED TV, fekete740 300 Ft telekomban listaáron .
-
pomorski
őstag
Köszi a tesztet!
-
dkess
őstag
Igen, az LG a "játék" funkciókban (VRR, ALLM, HGiG - de akár az input lag is ahogy írod) nagyon erős. DTS -ben meg nem annyira ...
Amit érdemes lehet észrevenni és az összes LG OLED -re igaz, hogy a bevezetéskori ára jóval kevesebb akár a tavalyi modellhez is viszonyítva. Továbbá az sem lehet mindegy, hogy a modellek életciklusának mely szakaszában veszed. Azaz majd ezek is kifutó modellként lesznek "jóárúak" - remélhetőleg jobban is, mint pl. a tavalyiak voltak év elején ...
-
Gomezz
senior tag
Hát ez se a magyaroknak van kitalálva! (tisztelet a kivételnek
)
Ez rengeteg pénz, ezért lehetett volna egy sokkal jobb távirányítót készíteni hozzá!
A samsungnak 200e alatt is sokkal kórszerűbb távirányítói vannak!
Az inputlag viszont nagyon jó, vetekszik a 350e-es samsungokkal.
Összességében tényleg közepes, de így is nagyon jó lenne, kb 300e-ért! -
-
dkess
őstag
Bizony nagyon komoly leszálló ágban van a DTS ahogy van. A folyamat talán onnan indult el, amikor külön váltak Datasat -ra (házimozi -s dolgok) és DTS -re (mozi -s dolgok). Ugye leegyszerűsítve az alábbi 3 fő stáció volt a DD-DTS formátumháború folyamán (most az egyebeket hagyjuk pl. az SDDS nem tudott leszivárogni a házimozi vonalra - az Auro-3D meg a mozikba nem tudott beszivárogni):
- első digitális formátumok - DD és DTS . Itt mivel alapértelmezett DVD formátum volt a DD és időelőny is megvolt ezért jókora DD túlsúly. Kevés DTS-only cím (ez önmagában nem gond) és csak a DVD életciklus közepe-vége felé lett általánosabb, hogy DTS hangsáv is volt a korongokon ...
- HD hangsávok. A helyzet megfordult. A Dolby leginkább csak a legelején tudta tartani a lépést a DTS-HD HRA -val (eddig a TrueHD BD -ken is kb. 2000 Kbps -nél jártak) - de a DTS-HD MA és nagyobb bitrate -ek korára teljesen háttérbe szorultak. Itt nagyon "bealudtak" a Dolby -ék. Persze kompabilitási dolgok miatt a "sima" DD azért általános maradt, de elsöprő a DTS-HD MA dömping. Még mostanában is, ha valami nem Atmos -al jön, akkor DTS-HD MA van ...
- Atmos/DTS:X éra: Itt a DTS -ék aludtak be nagyon - sokáig ültek a babérokon, de a sültgalamb nem repült a szájukba. A Dolby nagyon komoly marketinget nyom - a csapból is a Atmos folyik Windows, Soundbar -ok, médialejátszók/TV -k támogatása, streaming (pl. Netflix Atmos) stb. stb. stb. Gyakorlatilag minden film Atmos -al jön - DTS:X elhanyagolható (szinte semmi). Még a régi DTS -es címek folytatása/újrakiadása (ugye a Star Wars franchise -al példálóztam is korábban ezen topikban - ez ugye most Disney+ kézben van) is Atmos ...Egyéb területeken is szorul vissza vagy tűnik el a DTS. A Synology úgy ahogy dobta a DTS -t és annak minden deriváltját (igaz a Dolby HD -kat is), a TV -k (Samsung, Panasonic, LG ...) ésatöbbi ésatöbbi ... Az újdonságaikat sem nyomják - pl. Play-Fi (aminek van is ráadásul egyszerűbb/jobb/széleskörűen támogatott alternatívái).
Hát a Dolby most nagyot kaszál minden téren. A DTS meg ... Hát, ha kb. túlélik a következő formátumokig az már komoly fegyvertény lehet ...
-
dkess
őstag
válasz
AxBattler #99 üzenetére
Optikai -n csak sztereó PCM (16/24 bit - 48 KHz -ig) megy ki illetve "sima" Dolby Digital (max. 5.1 640 Kbps -ig) vagy DTS (max. 5.1 1510 Kbps -ig). A DD és DTS is csak filmek esetén amennyiben a passthough -t beállítod ...
Dolby Digital Live vagy DTS Connect -el minden át tud menni 5.1 -es Windows hangszóróbeállítással, de ezt támogatni kell az alaplapnak vagy hangkártyának. Természetesen ekkor az AC3 vagy DTS veszteséges tömörítésével számolni kell.
USB -s DAC -al is ugyanez a szituáció. + ugye adott esetben a high-end AVR -ed DAC -a helyett használhatod az USB DAC -ot, ami lehet nem olyan minőségű. Amennyiben meg olyan minőségű, akkor meg az AVR -eddel együtt már komoly költség tényező ...
Egyébként ez okozhat szinkronizációs problémákat (lip-sync) - azaz mondjuk a hang késik valamennyit a képhez képest. Ez nem törvényszerű illetve lehet, hogy valakit esetleg nem is zavar annyira mondjuk 0,2 mp késés, de ...
-
-
törölt tag
válasz
AxBattler #97 üzenetére
Nem indult el több játék, vagy nem engedte az 1440p@144-et. Az NFS Hot Pursuit (2010)-zel biztos volt valami, akkor gyakran játszogattam vele. A többi problémás címre nem emlékszem. Nem tuom, a kiadás számít-e. Nekem minden játékom steames.
LG 32GK850G, Denon X1500H, GTX 1060, W10 Home ha ezek számítanak.
-
törölt tag
Ezt csináltam egy időben, és az volt vele a gond, hogy az erősítő kijelzőként is megjelenik.
- Kiterjesztett asztal (így állítottam be) működött egy jó darabig, aztán elkezdtek az erősítőn megnyílni programok, asztali parancsikonok az erősítőre vándorolni, ilyenek.
- Duplikálva pedig egyes játékok nem indultak el.Elvileg létezik egy "audio only" vagy ilyesmi opció valahol a beállításokban, illetve van, aki a VGA mellé az IGP-t fogta be hangkártyaként. Ezeket nem próbáltam.
-
Janus27
tag
válasz
#72042496 #94 üzenetére
Megnéztem az említett hozzászólásokat és igazad van, újabb gondok jönne elő sajnos
Egy másik jövőbeli megoldás lehet (legalábbis PC-nél) hogy a VGA 2 kimenetét használod egyszerre. Az egyiket kötöd a TV-re és küldöd vele a képet, a másikat az AVR-re és mehet rajta a hang. Na persze ehhez vagy 2db HDMI portos VGA kell, vagy pedig Displayport-HDMI átalakító. -
Janus27
tag
Sajnálattal olvasom itt a DTS problémát
mindez 2020-ban nem lenne szabad hogy probléma legyen, főleg nem direktbe.
Nekem az jön le, hogy direkt ki van véve a DTS támogatás. A másik meg mi az hogy eARC-n se megy át passthrough??? Menjenek a b.dös p.csába.
Alapvetően tudnék egy megoldást. A media player/PC-ből HDMI-n a "vegyes" adatot AVR-re kell küldeni, az szétbontja, a hang mehet a hangszórókhoz, a kép meg a TV-re. Ezzel kikerülted a limiteket, a TV-t csak kép megjelenítésre használjuk. A kérdés, hogy mekkora + input lagot jelent ez? Filmeknél mindegy, de ha a PC-t játékra is használod akkor lehet belőle gond.... -
Cassi
őstag
válasz
kormi0312 #90 üzenetére
Nem, nyilvánvalóan "politikai" okokból. Más, LG panelt használó TV-k (Pana például) támogatják, nem lehet technikai akadálya.
Van viszont HGiG mód, ami egy választható opció a Dynamic tone mapping menüben. Már a B9/C9-ben is benne van, de csak egy időközi frissítéssel került bele. Arra jó, hogy a kompatibilis konzolok le tudják kérdezni a TV HDR-jellemzőit és pontosan tone mappelt tartalmat tudjanak kiküldeni. Ez szinte biztosan benne lesz a PS5-ben, ezért nem árt tudni róla, "must have" feature, ha valaki jó minőségű HDR gaminget akar.
-
kormi0312
senior tag
És vajon a HDR10+ szabványt támogatja e?
-
Cassi
őstag
Azért az már látszik egy ideje, hogy a DTS leszálló ágban van, nem ez az első eset, hogy egy szabvány először kikopik a mainstreamből, utána meg fokozatosan elsüllyed. Unalmas már ez nagyon. Már önmagában az, hogy a Netflix és a Disney+ nem támogatja, sok-sok szög a koporsóban.
-
törölt tag
Csak a dedikált erősítők meg a tapasztalataim szerint annyira univerzális eszközök, hogy nem szeretnék a fogadott stream hangszórókra juttatásán kívül bármit is rájuk bízni.
- mindig az erősítőn keresztüli láncban volt HDCP problémám
- a CEC is akkor őrült meg, amikor az erősítő volt "középen"
- a videós képességeik jelenleg rettentő korlátozottak (ez változhat)
- plusz lagot jelent, ha átmegy rajtuk a kép
- fejhallgatóval legtöbbször a jack dugdosása a realitás, mint a '80-as évekbenUtóbbit azért írom, mert a HDMI-n érkező jelet nem tudják analóg kimenetre küldeni, hogy azt az ember például zónához rendelje, és rákössön egy (vagy több) vezeték nélküli fejhallgatót. Tudtommal ez is jogi okokból ilyen.
De általában a Bluetooth fejhallgatókat se kezelik, mert nincs bennük transmitter. Amelyikben van, annál meg pármásodpercenként megakadó átvitelről és már fimeknél is zavaró mértékű késleltetésről számolnak be.
-
Piftuka
veterán
"Ráadásul amennyire jól tudom a Panasonic 2020 -as modelljei sem ismerik a DTS vonalt ... "
Bizony jól tudod. A Panasonic és a DTS évekkel ezelőtt szakított egymással. Egészen pontosan a 2015-ös palettájukban már nem kapták meg a tévék a DTS támogatást.
Akkor a többi konkurensnél még csak-csak lehetett ilyet találni (pl. az én, 2015-ös SONY W809c tévém is kezeli a DTS hangot), de idénre szinte minden nagy gyártónál eltűnt még a "passthrough" is.
A biztos okot csak az értintett felek tudnák megmondani, de talán a DTS a mozikat, illetve a valódi házimozi filmlejátszást támogatja, és olyan feltételeket szabott, amely miatt nem éri meg a tévé gyártóknak az implementáció.
Tulajdonképpen az ismertetett probléma nem probléma mindazoknak, akik eredeti BD filmeket néznek, DTS képes dedikált erősítőn, és hangfal szetten hallgatva a hangját.
Talán ebbe az irányba próbálnak terelni mindenkit. Még az is lehet, hogy kölcsönös a megegyezés, hiszen a gyártók mindegyike érdekelt a lejátszók, erősítők, hangrendszerek piacán is... -
jookomak
őstag
OLED középkategória. Bár fura, a C széria ugyanazt tudja képben, mint a csúcskategória, csak a külseje hagyományos.
Tegyük hozzá, hogy a 65" azért általában a felsőbb kategória. 55-ig még ok az ár, utána azért elég nagy ugrás jön. Bár ha a kép területét nézzük, az nagyjából igazolja. +10 coll +40% felület jelen esetben. -
persil
nagyúr
800 ezerert kozepkategoriarol beszelhetunk?
-
törölt tag
-
dkess
őstag
válasz
#72042496 #77 üzenetére
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Shield -et be lehet úgy állítani, hogy a DTS -t (az összes "deriváltját" is ideértve) MC-LPCM -be konvertálja, de mondjuk az Atmos -t (illetve a Dolby vonalat) meg nem? Ez azért lehet érdekes, mert amennyiben csak a "globális beállítás" lehetősége lenne adott (azaz vagy mindent vagy semmit), akkor amennyiben az Atmos -ból is MC-LPCM lesz, akkor ott is ugranak az objektumok (azaz nem lenne több, mint ha True HD -ből csinálnánk MC-LPCM -et).
Talán egy pici jó hír lehet, hogy alapból is kevés DTS:X film van, ráadásul olyan, melynél nincs Atmos alternatíva még kevesebb. Persze bosszantó, hogy ignorálták a DTS vonalat ahogy van ...
Az eARC -os DTS támogatás visszahozásában nem reménykedek. Amennyiben ennek tényleg jogdíj/üzletpolitikai okai vannak, akkor az nem hiszem hogy változna az idők folyamán.
Igen, valószínűleg a Sony vagy Panasonic jövő évi OLED -jeiken valószínűleg lesz HDMI 2.1, VRR és ALLM. Ugyanakkor pont az LG példája mutatott rá, hogy elképzelhető, hogy esetleg azokon sem lesz DTS támogatás ... Jelenleg ajánlásként talán az mondható el, hogy:
- amennyiben PC/konzol (új gen VGA -k és új gen. konzolokkal) játékok számítanak, akkor most inkább LG OLED,
- amennyiben a fentebbiek nem - annyira - számítanak, de filmek (Atmos/DTS:X igénye esetén főleg) viszont hangsúlyosan és az esetleges némi felár belefér, akkor most inkább Sony vagy Panasonic OLED. -
athomi
veterán
"A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a színek torzulását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani."
Tök jó, hogy ti sosem érzékeltek színtorzulást egyik OLED tesztnél sem, de én 3 LG panelből eddig 3 LG panelen tapasztaltam, hogy a sárga átmegy zöldbe, a fehér meg egy hideg, kékes árnyalatba. Viszont úgy tapasztaltam, van szórás a panelek között. Volt aki többször is kicseréltette a panelt a készülékében, mégis ugyanezt tapasztalta.
Valószínűsítem a tükröződésgátló rétegnek van hozzá köze. -
törölt tag
Közben élesítették az RTINGS CX review-t.
Az ABL megint agresszívabb lett, erre nem számítottam. A többi meg ismert illetve papírforma, ahogy átfutottam. -
törölt tag
Én szeretném a tévét használni HUB-ként. Számomra az lenne a kerülőút, hogy a Shield dekódolja a DTS-t, a MC-LPCM pedig eARC-on megy az erősítőbe. A DTS:X-nél így elvesznek az objektumok, ami ritkán jönne elő - de az 5.2.4-es hangrendszer mellett nem ugrálnék miatta örömömben.
(#78) zsolt501
Halvány remény még lehet azért, hogy ez egy publikus scream teszt volt, és majd visszahozzák eARC-on a DTS támogatást.Ha nem, akkor ott a Sony vagy Panasonic. Jövőre talán az ő OLED-jeiken is lesz HDMI 2.1, VRR és ALLM.
-
dkess
őstag
válasz
DjFlanker #73 üzenetére
2.
Ami időközben tisztázódott, hogy eme pH -s cikkel ellentétben ezen TV -n az Atmos, True HD támogatott. A DTS és annak egyik "deriváltja" sem támogatott ...
Amennyiben egy 1 HDMI kimenetes médialejátszót a TV -re kötnéd vagy TV -re telepített Plex/Emby -t használnád, akkor az eddigi "drága" TV -k a "sima" ARC és/vagy TOSLINK kimenet miatt a HD hangsávokat nem támogatták (azaz a gyakorlatban max AC3 5.1 640 Kbps és DTS 5.1 1510 Kbps maradt csak). Itt eleddig maximum a Samsung TV -k tulajai (2018 utáni modellek) "eshettek pofára", mert a DTS sem volt támogatott ...
Azt gondolhatnánk, hogy az eARC esetén "eljön végre a kánaán" és végre a HD hangsávok is támogatottak lesznek. Ugyanakkor pont eme LG "drága" TV -nél futunk bele abba, mint amibe korábban a Samsung tulajok is - egyik DTS hangsáv sem támogatott. Azaz "félkarú óriás" ilyenformán ez. Azaz sok esetben az eARC ellenére - főleg a FullHD BD -k és abból készült release -k esetében - marad a sima AC3 (a jellemző DTS-HD MA -k helyett) illetve a "DTS-Only" kiadványok esetén meg a "nagy semmi". Na ezen pl. a "kompatibilis hangrendszer" (mondjuk a legújabb millió HUF -os AVR -ek sem) pont nem segít semmit ...
Alternatíva lehet persze, ha azt a lejátszót (egy HDMI kimenettel) az AVR -re kötöd és innen megy a TV -be HDMI. Persze ekkor az AVR -t 1-2 évente cserélned kell (itt már akár az újabb kép formátumok miatt jellemzően, hogy egyáltalán átmenjen a kép is), ami millió HUF -os AVR -eket feltételezve annyira nem vicces ám.
Vagy 2 HDMI kimenetes lejátszóban gondolkozol (egy a TV -be megy - egy az AVR -be). A kínálat kicsi - így amennyiben feature -k, minőség vagy árban "nem tetszenek", akkor ez nem járható út. Itt a BluRay lejátszók 300K HUF -tól indulnak - a legolcsóbb médialejátszók kb. 100K HUF -tól (de inkább itt is a többszázezer a jellemző). Ez is "mérsékelten vicces".
Ráadásul amennyire jól tudom a Panasonic 2020 -as modelljei sem ismerik a DTS vonalt ... Szép új világ ...
3.
Hogy értsük a problémát. A fentebbiek alapján amennyiben az "alsó polcos LG tévén":
- a "DTS-only" filmeket is le tudod játszani magyarul/angolul. Az új 2020 -as TV -knél marad a "néma csend",
- amennyiben pl. angolul nézel filmeket, akkor arra is van jelenleg megoldás. Mivel a release -k nagy részénél az angolnál van DTS, mint legkisebb hang - így ez jelenleg ugrik. Újabb 2020 -as TV -knél nem fogsz angolul nézni semmit - bármelyik DTS hangsávot is próbálnád.Az is igaz, hogy a 70-80 GB -os filmek nagy részénél van legalább egy Atmos hangsáv - az menni fog a legújabb TV -kkel is (a 4K HDR/DV filmeknél jellemző Atmos túlsúly van - a DTS:X nagyon ritka). Viszont a korábbi FullHD BluRay -eknél meg elsöprő DTS-HD MA túlsúly van (a sima True HD ritka) ... Ez igaz az újra kiadásokra is - csak egyetlen példa Star Wars -ok esetére:
- Full HD BD -k: DTS-HD MA 6.1 mind
- 4K HDR BD-k: Atmos 7.1 mindAhogy említettem jelenleg nem vagyok érintett. Azonban érdekel merre halad a világ, mert amennyiben lenne új TV valamikor, akkor változatos korlátokba lehet belefutni ...
-
dementor
senior tag
Nagyon meggyőző a termék, viszont elég TV fanatikusnak kell lenni a megvételéhez,egyenlőre.
-
DjFlanker
aktív tag
1. Nálam nem nyekereg a távirányító elem fedele, csak ha nagyon nyomogatom, normál használat alatt nem. Valóban picit bömszli az alakja de az istencsászár egér üzemmódhoz tökéletes a fogása. Érdekesség hogy a gyári LG elemek 2 hónapot SE bírtak, ekkor vettem a boltban sima Vartát (ami már a Duracell része), azok 1 év 4 hónapja bírják, igaz nincs agyonhasználva.
2. Hangok: Nekem az összes itt olvasott tesztből az jón le hogy legdrágább, legfelsőbb kategóriás LG/Samsung tévéknél sincs Atmos, True HD meg ezek támogatása. Viszont aki 850.000-s tévét vesz, és igénye van a fenti szabványokra (főleg hogy azok előnyei egy sima tévé hangszórón nem jönnek ki), egyértelmű hogy vesz külön kompatibilis hangrendszert.
3. A szomszédom fodrásza mesélte hogy hála égnek a 4K release-k mindegyikébe a True HD/stb hang mellé hozzácsapnak egy gyengébb kódolásút, amire az alsó polcos LG tévém magától átvált, és zokszó nélkül játssza le pendriveról a 70-80 gigás filmeket is. -
dkess
őstag
Az alábbi kérdésem elméleti és a CX TV -n Plex/Emby klienst futtatni vágyókat érdekelheti elsősorban. A CX TV két dolog miatt érdekes:
- eARC képes - így Dolby TrueHD és Atmos is szóba jöhet mint támogatott formátum,
- DTS -t (és DTS-HD MA, DTS:X stb.) egyáltalán nem támogat.Szóval a kérdés az audio transcoding ... Kb. hasonló, mint ami a 2018 -as (és újabb) Samsung TV -knél is előkerült - csak akkor a "sima" ARC miatt a HD térhatású hangszabványok nem kerültek képbe (illetve nem így). Azaz a kérdés: az egyes DTS formátumok milyen formátumokra lesznek konvertálva:
- DTS 5.1 (6.1, 7.1) --> AC3 5.1 (Emby) és DTS 5.1 (6.1, 7.1) --> AAC 5.1 (Plex). Ez kb. borítékolható (most is így megy).
- DTS-HD HRA / DTS-HD MA --> ? . Itt jönnek az érdekes kérdések. True HD vagy AC3/AAC (eddig AC3/AAC -ra ment a transzkódolás, mert a "sima" ARC -on vagy TOSLINK -en HD hangsávok nem mentek ki) ?
- DTS:X --> ? . Atmos -ra szerintem kvázi biztos nem fognak konvertálni "értelemszerűen". Ilyenformán bármi is lesz az szerintem ugyanaz a logika lesz, mint az előző pont (DTS-HD HRA / DTS-HD MA) szerint.Eddig csak az első pont volt a mérvadó. Amire ezt is lefejlesztették Plex/Emby oldalon az majd egy év volt (Emby -nél addig PCM 2.0 -ra volt transzkódolás - Plex -nél meg AAC 2.0 -ra) - ilyenformán lehet most is sokára lesz válasz a kérdésekre, de persze lehet most már gyakorlottabbak lesznek. Persze eddig én nem voltam érintett mert nincs Samsung TV -m illetve LG CX sincs még ...
-
Piftuka
veterán
"Kérdés, hogy az általános OLED öregedés hogyan és mennyi idő alatt zajlik le."
Igen, ez nagyon lényeges tényező.
És jegyezzük meg, hogy bár azok a bizonyos algoritmusok fejlődtek, most még bátorság volna kijelenteni, hogy a "beégés már nem probléma".
Úgy ahogyan most a használt hirdetésekben rendszeresen megemlítik a különféle "beégési hibákat" a 2017 előtti LG OLED tévék esetében, majd a mostani tévékre is érdemes lesz ~1-2-3 év múlva visszatérni.
Az viszont jó dolog, hogy a "temporary image retention" terén - az elérhető tesztek alapján - nagyon sokat javultak az új készülékek. -
törölt tag
Nem tudom, hogy a PH!-n mi lehetett a gond az Atmos-szal és TrueHD-val. Ezeknek elvileg a tévén is szólnia kell, és eARC-on is ki tudja őket küldeni.
A CX-szel megy eARC-on az 5.1 és 7.1 LPCM is, a C9-hez pedig valamikor év vége felé ígérték a támogatást. (Ez PC-s játékhoz vagy Apple TV mellé jól jön például. Illetve a DTS formátumokat dekódolva át lehet vezetni a tévén. Ilyenkor DTS:X-nél a metaadatok elvesznek, gondolom.)
-
dkess
őstag
válasz
#72042496 #66 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod.
Azon gondolkodom, hogy ezen pH -s cikkben miért írták ezt (ezt korábbi hozzászólásomban idéztem is): "... a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült" .
Valószínűleg a TV saját hangszóróin nem szólalt meg (azaz saját magának nem tudja kikódolni)? A True HD és Atmos bitstream -et meg kiengedi. A DTS -eknél meg egyiket sem (se LPCM - se bitstream) ... Érdekes implementáció. Különösen, ha a linkeden írtak is relevánsak lennének a CX -nél is - azaz az 5.1 és 7.1 kikódolt LPCM -eket meg nem engedi ki (ez a játékkonzolokat is érinti) ... Ez utóbbi megoldódott a CX -nél?
Szerk.: Most nézem még egyszer, hogy írtad - "A tévén is szólnak". Akkor a pH -sok részéről valami user error (beállításbeli hiba) lehetett
@powerup2
Ez számít az "olcsóbb árú" TV -nek (persze idővel lesz majd olcsóbb is).
-
törölt tag
A Dolby formátumok mennek rajta. A tévén is szólnak, és eARC-on is kimegy az összes. A gyakorlatban lehet inkompatibilitási gond, ahogy a C9-nél is volt.
-
dkess
őstag
Igen, és ilyenformán Dolby és DTS licenszeket sem kell fizetniük.
Gondolkoztam rajta, hogy a Dolby/DTS -nek hol éri meg, hogy nem tudtak megegyezni az LG -vel (akár LG -nek is hiszen ez lehet a vásárlásnál is szempont). Nem tudom a Plex/Emby mennyi jogdíjat fizet (az ingyenes opciók miatt lehet "nem sokat"), de lehet pont ezek miatt vannak ezen limitációk, hogy ne a fizetős (jogdíjat) külső lejátszók elől vegyék el a piacot ... Persze egy pl. egy nVidia Shield 2019 -re is lehet Plex/Emby szerver/klienst rakni, de ugye itt az eszköz után már ezen kérdések rendezve lettek ...
-
-
dkess
őstag
A fentebbi kérdések azért lehetnek érdekesek, mert pl. Atmos és DTS:X HDMI -n keresztül sem menne (ha passthrough mód sincs) még "rendes házimozi rendszerrel" sem ...
Persze az is kérdés lehet, hogy mi is a "rendes házimozi rendszer" . Akinek mondjuk olyan AVR -je van, hogy Atmos -t vagy éppen Atmos+DTS:X -et támogat, de HDR10+ -t és/vagy Dolby Vision -t nem, akkor az már "nem rendes"?
Persze ott van alternatívának a párszázezres 2 db HDMI kimenetes lejátszók vagy akár párszázezres különbözetet (vagy akár jópárszázezrest) bevállalva a legújabb AVR -re váltás (ami persze megint csak 1-2 évig jó ilyenformán ...). Értem a "majom meg a banános" összefüggést, de nem jó fele megy a világ ...
-
dkess
őstag
Amennyiben jól értem, akkor a cikkben leírtak ("... a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült") alapján True HD és Atmos passthrough módban sem megy? Avagy esetleg HDMI bemenetről (pl. médialejátszó) eARC -on képes kiadni AVR felé a True HD és Atmos -t (mondjuk ez utóbbit is csak True HD -ként valószínűeg)?
Az itt kommentekben leírtak alapján sem a DTS sem annak bármelyik "HD -s deriváltja" sem megy még passthrough módban sem. Ezek alapján csak egy óvatos kérdés a biztonság kedvéért a AC3 5.1 640 Kbps -ig azért mehet? Értem ez alatt pl., hogy nem keveri le ezt is sztereóra?
Namost ezek mellett úgy vélem az eARC használhatósága/létjogosultsága elég erőteljesen megcsappant ennél a modellnél. Az eARC -nál (az ARC -hoz képest) pont a HD térhatású hangszabványok jelentenék a plusszt. Amennyiben belső lejátszóval ezek (+ még a sima DTS is) ugrik - ide értve pl. Plex/Emby stb. -t is - akkor ennek nincs túl sok eleje. A sima HDTV adásoknál is max AC3 5.1 ami előfordulhat - és még ez sem túl sok.
Ezek azt jelentik, hogy olyan kerülőutak használata lenne szükséges, hogy egy a HDMI bemenetre kötött lejátszó eszköz kikódol akár többcsatornás LPCM -re és azt eARC -on (másik HDMI az AVR felé) keresztül kiengedi? Mondjuk az Atmos és DTS:X metaadatok ebben az esetben is kuka amennyiben jól értem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
halinorbi
csendes tag
Ez a W7 távirányítója. (de kompatibilis mással is) A mostani LG távirányítók zömökek és vastagok hozzá képes. Semmi közük a letisztult oled tv-hez. Nekem mindkettő ott van a TV-m előtt, és láthatod, hogy a gyári elég "tájidegen". Kép: https://imgur.com/a/WW0taHN
-
powerup2
addikt
Nekem van C7 55" tv a hálószobába és még mindig tökéletes nem égett be
most a mozi helységembe egy 65" C9 van az is szuper semmi beégés semmi probléma
váltani a C9-et nekem akkor lesz érdemes ha a 77" 1.3 milka alá megy addig nem áldozok rá. Qled képminősége elbújhat az oled mellett max a képátló szól mellette hogy azonos összegért nagyobb képátlót kapsz a qlednél.
-
mad823
őstag
Hihi, azért elég sokan paráznak ezen itt az OLED fórumon. Nyilván be tud égni, de ha valaki heti 3 órát használja eseténként filmet nézni, attól nem nagyon fog. Ha nappal (értsd nagy fényerőn) megy sokat, akkor rosszabbak az esélyek. De tény, hogy az ezt megakadályozni szándékozó algoritmusok sokat fejlődtek az elmúlt években. Kérdés, hogy az általános OLED öregedés hogyan és mennyi idő alatt zajlik le.
-
Locutus
veterán
8-as széria óta kb csak az tudja beégetni az OLED-eket, aki nagyon akarja. Csak úgy bármilyen vegyes használattól semmi baja nem lesz, valszeg sokkal előbb szarik be valami más rajta, minthogy beégjen (mittudomén 10 év). Már a B7 is jó volt ilyen téren, de 8-as szériára léptek előre nagyobbat. 55B8-at másfél éve használom monitorként, semmi baja. Az rtings tesztjei is arra engednek következtetni, hogy sokkal hosszabb idő, és nagyon nagy akarás kell a beégetéshez.
-
szasanyi
félisten
Szép... az ára is.
Lehet elkerülte a figyelmemet, de nem emlékszem az OLED kijelzők negatív sajátossága (képmegtartási probléma) megoldódott-e, vagy legalább van-e újabb technológia annak hosszabb távú elkerülésére?
-
Ha jól látom mostanság mintha leállt volna az OLED tévék árcsökkenése.
-
halinorbi
csendes tag
A gyári távirányítója ennek is ronda. Aki le akarja cserélni, nyugodt szívvel ajánlom ezt:
(B7-nél bevált) Van olcsóbb is az ebay-en, azért ettem innen, mert lengyel, és a Netflix gomb rajta van: https://www.ebay.co.uk/itm/273505736617 -
törölt tag
válasz
borbastomi #38 üzenetére
???
Dehogy. Végig 65-öst írnak, az 55-ös amúgy is jóval olcsóbb (650 ezer a Media Marktban). -
Stimpy001
aktív tag
Nekem B7 van, azon meg 3.0 volt az USB, 8-9-X lett 2.0.
Kulon medialejatszo nalam sem annyira opcio, megvettem az LG Store-bol az XPlay appot es teljesen elegedett vagyok vele, tudja amit kell es alapbol a TV-rol fut. Egyebkent ez az egyetlen USB- gigabit ethernet adapter ami jelenleg kaphato, es az LG TV-k tamogatjak:
[link]
Igazabol az USB 2.0 elmeleti 480Mbps-e is elorelepes lenne a beepitett 10/100-as hulladekhoz kepest.
Vacialalok az C9 es CX kozott (€1300 vs €2100) GSync ami erdekes, HDMI 2.0 4k@120 fps, es DTS passthrough...ha jol vettem le az elozo kommentekbol ezek egyszerre egyik modelnel sem lehetsegesek?!?! -
DroneZ^
őstag
Egy középkategóriás TV 820,000. Ennyit nem emelkedett az árfolyam, pedig emelkedett szépen
-
egyértelmű a cél: mindig kimarad pár fontos apróság, legyen miért lecserélni ezt is
CSAKHOGY ... ez oda vezet, hogy ezt SE veszi meg az "igényesebb" vásárlóLG, te idióta!
-
törölt tag
Én is teljesen hasonlóan gondolkodom, de nem mernék addig C9-et venni, amíg a 2160p@120 csak egy ígéret, és nem egy gyakorlatban működő dolog.
A külön médialejátszónak van azért más előnye is, többet tud. Más kérdés, hogy nekem is elég lenne egy tévén futó Plex, de a mostani helyzetben marad inkább a Shield.
-
Dester31
tag
Ez az első tévé, amire azt mondanám, hogy lecserélném a mostani full HD 3D-s Samsungomat. Aztán ahogy olvasgattam a kommentjeiteket, meg is nyugodtam, hogy mégsem fogom lecserélni. Elképesztő, hogy 10/100 ethernet van még ezen is, egyszerűen nehéz elhinni, hogy egy ennyire amatőr apróságon el tudták cseszni. Ezt a határt röhögve át lehet lépni Plex-szel, ha 4K-ban küldenék rá magas bitrátájú tartalmat. A wifit meg inkább hagyjuk, hiába van a routerem a tévé mellett 1 méterre, akkor is instabil tud lenni, úgyhogy kábelt használok.
-
Mosqu!to
addikt
válasz
#72042496 #29 üzenetére
Igazából amúgy is HDMI 2.1 forrást adnék neki (majd a leendő RTX 3xxx kártyámmal), így a 2.0 herélt 4k annyira nem zavar.
A CX féle DTS+eARC hiány viszont egyértelmű nogo, nem akarok plusz eszközökkel oda-vissza kódolgatni. DTS-X nem érdekel, 5.1 vagy 7.1 legyen meg natív HD-ban.
A külön médialejátszó a hálózat miatt annyira nyeeeh.
(#27) Stimpy001
Ez az usb gigabit ethernet adapter felkeltette az érdeklődésem. Kerestem a C8 - C9 spec listájában, de többnyire csak USB2.0-t írnak. Lehet, hogy ezekről már levették, vagy csak unofficial? -
törölt tag
A CX-szel ellentétben a C9 nem fogad HDMI 2.0-s forrásról 2160p@120 (8 bit 4:2:0) jelet. HDMI 2.1-es forrásról megy majd elvileg minden, de előbb legyen ilyen forrás. Én ezt a tévét ezért tartom bizonytalannak.
A CX-szel pedig nem lesz DTS-ed eARC-on. MC-LPCM lesz, így működhet, ha a DTS-t dekódoltatod egy külön lejátszóval. (DTS:X-szel ilyenkor nem tudom, mi van, gondolom, a metaadatok elvesznek.)
A Fast Ethernetre szerintem amúgy is egy külön médialejátszó a legélhetőbb megoldás.
(#20) sb
Én is attól féltem két éve, hogy megveszem a HDMI 2.1 és eARC nélküli C8-at, és egy évvel később a C9-ben meg már lesz mindkettő. Van is, csak hát látszik, melyiket mennyire lehet kihasználni. Azért egy 77CX még kinézhet év végén, ha lesz benne DTS passthrough. -
Addig olvastam, hogy 820 000 forint
Köszönöm szépen, kérem a következőt!
-
Stimpy001
aktív tag
En B7-rol valtanek mert vonzo az eARC, 120Hz meg a Gsync is. De hogy keptelenek egy gigabites ethernetet ratenni a keszulekre 2020-ban az hihetetlen. En is PLEX-et hasznalom es a 10/100-as etherneten kereszult surun bufferel egy komolyabb 4K anyag, jelenleg egy USB 3.0 - gigabit ethernet adapterrel oldom meg a dolgot. a CX-nel ahogy nezem az USB 3.0 portokbol 2.0 lett ugyhogy ez a lehetoseg is ugrott. Nem birom megerteni hogy miert ilyen filleres alkatreszeken sz@rakodnak...
-
turikoczka
aktív tag
Évek óta azt hiszem h jövőre olcsóbb lesz, de ahogy futnak ki a régi modellek, esélyük sincs beesni bizonyos érték alá...vettem is egy QLEDet...Nem egy oled de megteszi
-
Mosqu!to
addikt
válasz
AxBattler #24 üzenetére
Fú, jó hogy felmerült, ha valamitől igazán kivagyok, akkor az ez. PLEX-en játszom le a filmeket, és a C8-ról az egyik ok, hogy váltanék az az, hogy van eARC és HD hang is megy a 4K kép mellett. Nade egy nagyfelbontású anyag (4K magas bitráta + DTS-HD) etherneten bufferelget többször is, a wifi pedig sznitén nem túl stabil, hiába van a tv-től 2 méterre az AC2600-as routerem...
A másik a változó képfrissítés, 4k 120 fps, hdmi 2.1.
Viszont ha jól értem, akkor előbbire nincs megoldás, utóbbit tudja a C9 is.
-
Borisz76
nagyúr
A vezetékes csatlakozás maradt Fast ethernet, 10/100?
-
sb
veterán
válasz
#72042496 #11 üzenetére
Hiánypótlóak ezek a leírások. (szerk: Mármint a te hsz-ed, nem a teszt.
)
Másoknak azért, hogy tudják mit is kapnak pontosan amit a gyártó cseszik rendesen megcsinálni, vagy legalább leírni amit kihagyott belőle/nem kompatibilis valamivel.Nekem meg azért, hogy bottal se piszkáljam. 12 éve vettem az első LCD-t, Samsung. Nézni kellett, hogy 120Hz legyen, hány bit, mit tud bemeneten kezelni, van-e 1:1 mapping, input lag mennyi, 24p van-e.
Eltelt több mint egy évtized és ugyanúgy kell leásni a fórumok mélyére. Még ugyanezekért a funkciókért is, sőt egy részük még el is tűnt azóta!... nem beszélve az újításokról, sync, 120Hz bemenetek és módok kezelése, HDR...És ezt kéne átlagbélának 800e-ért (vagy egy kisebb/gyengébb modellt 3-400e-ért) megvennie mert olthatatlan vágyat érez az újdonságokra.
Csereérett lenne a mostani 55"-os LCD. Gondolkodtam 65" LCD-ben vagy 55" OLED-ben. Most kevésbé használom, többet nem érne... de hosszú távra nyilván a 65" OLED lenne jó és ha látnám, hogy 1-2 év múlva kihasználva megéri akkor ki tudnám fizetni azt is.
De ezektől azonnal elmegy a kedvem az egésztől. Még a 300k körüli lightosabb árú, de mág extrákat nyújtó LCD/QLED/55" OLED cserétől is igazából.
Ilyenkor lapozok, hogy majd jövőre... már 2-3-4 éve legalább. -
tomba
tag
Ez a kérdés engem is foglalkoztat. Nálam még egy gyönyörű C6-os van és a 3d technológia (igaz csak ritkán élek vele) elhagyása érzékenyebben érint, mint a bejövő alacsonyabb input lag és az új web os rendszer tulajdonságok.
Most ezt a TV-met egy Nvidia Shield TV-vel (2019) használom - így a felskálázás elég jól működik. Kiváncsi lennék rá ha ezt a kombinációt lecserélném egy új CX-re, beüzemelés után csettintenék-e, hogy "Ez igen, ez megérte a plusz 500 000 forintot..."? (820 - 320 ha a régi rendszert eladom)
Vagy a filmnézésre maradna a C6, és számítógép elé pedig kerülne egy ASUS ROG Swift PG43UQ - ha esetleg lenne szórakoztatóelektronikára felesleges fél millióm -
Tigerdavid
csendes tag
Én idén vettem meg első TV-met ami még alsó kategóriás IPS (LG 49um7400). Kezdésnek nem rossz, de a telefonos áttükrözésnél (ami Amoled) ég és föld a kettő úgyhogy Oled a cél.
Szerencsére rájöttek, hogy van akinek az 55 is nagy így 5 éves terv, hogy egy 48-as OLED 300 alatt. (habár a 800-as induló árnál elbizonytalanodtam, hogy valaha is lemegy bármelyik oled 300 alá.) -
törölt tag
Az AVSforum CX-GX owner's threadet érdemes megnézned, egy 30+ elemű listát tartalmaz az újításokról.
Visszalépés is történt sajnos. Egyrészt a 40 Gbps FRL, másrészt a CX a DTS formátumokat nem dekódolja, és semmiféle DTS passhtrough sincs. (Amiért a Samsung kezét fogva szarjon sünt az LG is.)
-
Mosqu!to
addikt
Lehet csak én futottam át rajta, de kevéssé tér ki arra a cikk, hogy milyen értékelhető újítások érkeztek a C9 óta. A C7-C8 és a C8-C9 sok funcionális váltást hozott, de itt van bármi értelme az újabb modellnek a felskálázáson túl?
-
Piftuka
veterán
Köszi a tesztet, Elefant!
Egészen pofás tévé lett ez. Jó, hogy a mozgásmegjelenítésen sokat javítottak! (Az LCD vonalon is jelentős a fejlődés. Amikor BFI-ben jobbat produkálnak, mint a SONY, az már nagy szó!)
Azért persze látszik a fejlődés helye még az OLED vonalon is...
A homogenitás lehetne ennél sokkal jobb, ahogyan a maximális fényerő is. HDR tartalomnál az nagyon sokat számít.
Piros pont jár a változtatható frekvenciáért, és a FreeSynch, G-SYNCH kompatibilitásért.
Én egyébként örülök, hogy az LG maradt ennél a középpontos talapzat kialakításnál. Ha visszahoznák a forgatható talapzatot, az maga a tökély volna!
Alapvetően tényleg messzire jutottak a 2013-as készülékektől. Nagy kár, hogy a 3D-t elhagyták, mert ezeknél az új modelleknél különösen nagy jelentősége lenne! -
Locutus
veterán
Előbb behúzok idén egy 4K-ra való VGA-t az nvidia új szériájából, aztán majd jövőre meglátjuk, lehet lecserélem a B8-at is, hogy legyen gsyncem
-
törölt tag
Idővel meglesznek az RTINGS mérései, majd abból részletesen kiderül. Tud egyébként 2160p-ben HDR-rel 120 Hz-et. De játéknál érdekes lehet, hogy a 40 Gbps portok miatt a 2160p 120 Hz 4:4:4 maximum 10 biten megy a CX-en. Ha a HDMI 2.1-es nVidia kártyák is csak 8 és 12 bitet támogatnak HDMI-n (10-et nem), akkor a CX-szel az előbbit kell használni, ami HDR-ben csúnyán sávosodik. Vagy 4:2:2-t állít be az ember, viszont akkor az élek, főleg szövegek lesznek láthatóan csúnyábbak.
FreeSync támogatást csak év végefelé kap a CX, legalábbis most így tudni.
-
GreatL
őstag
Megnyugtató hogy már g-sync + freesync is van egymillió alatt, nem kis méretben... HDR-rel együtt UHD-ben mennyi a képfrissítés?
-
törölt tag
Én örömmel láttam, hogy - ilyen gyenge forint mellett is - már májusban megvehető ennyiért. Két éve június végéig vártam, hogy a 65C8 ára egymillió forint alá essen akcióban.
De az Árukeresőn csak a Media Marktban látok 65CX-et és 980 ezerért. Hol kapható 820 ezerért? (Általános kérdés, nem feltétlenül neked szól.)
-
virkir
veterán
850 ezer JMF középkategória...
-
gulyasa
őstag
Addig olvastam, amíg "820 000 Ft".
Tovább nem is érdekelt... -
-
Wow. Ez gyors volt. Koszi a tesztet.
-
Tengri
senior tag
Köszönöm a tesztet.
"A nagyobb a jobb", de szerintem a 48"-as elérhetővé teszi elég sok háztartásban az OLED-et ahol helyhiánnyal küzdöttek. -
Crytek
nagyúr
Na ez 55 colba jöhetne 350k-ért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Villámteszteltük az új webOS rendszerrel felszerelt 4K HDR televíziót.
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest